Мажоритарните избори - трудните решения

Слави Трифонов гласува на референдума

© Георги Кожухаров

Слави Трифонов гласува на референдумаСлед резултата на референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов и внесения проект от ГЕРБ, мажоритарната избирателна система в някакъв вариант изглежда почти неизбежна. С това и сериозните въпросителни. Ефектът от всяка една избирателна система зависи в голяма степен от средата, в която е приложена. Ако се приложи с лоша администрация, в среда на остра политическа конфронтация и ниско обществено доверие, нито една система няма как да даде добър резултат.В България, когато стане въпрос за промяна на изборните правила, винаги се вглеждаме в политическите й следствия - какъв тип представителство осигурява тя, колко и какъв тип партии влизат в парламента. Тук е един от основните проблеми на българското общество, което се люшка от едни очаквания към други. Само преди няколко години гражданите, които протестираха, смятаха, че представителството в парламента не отразява техните интереси. Ако си спомняте, при гласуването на изборното законодателство тогава бяха предложени всякакви мерки, които да подпомогнат кандидатирането на извън системни играчи. Днес почти 3.5 млн. души гласуваха за въвеждането система, която е с много по-ниско ниво на представителност и в известна степен затруднява влизането на най-малките играчи в парламента. Затова, ако ще се прави промяна в изборните правила, са нужни сериозни обществени дебати по това, какво искаме от избирателната система, дали очакваме:


- по-стабилни еднопартийни кабинети за сметка на по-детайлно представителство


- по-системни или по-малко системни партии
- регионално или национално представителство


- по-високо или по-ниско ниво на политическо разделение в обществотоОсвен тези въпроси, обаче има и един много по-важен аспект - административният. За него се говори малко, но всъщност това е разликата между честните избори и провалените, между "добрата" система и "лошата". Това го установиха и от инициативния комитет на "Шоуто на Слави", които 27 г. след промените разбраха, че в българската изборна администрация има проблеми. В известен смисъл този аспект е по-важен и от самата система.


Ако състоянието на администрацията е лошо,
това поставя под съмнение произвеждането на избори
под каквато и да е избирателна система


Намираме се в ситуацията, в която избираме софтуер, без да си даваме сметка, че нямаме достатъчно силен компютър за него.Именно този аспект е драматичен, когато говорим за възможността да сменим рязко избирателната система и да се засилим към някакъв вид мажоритарна.Първата пречка е районирането и разделянето на страната на 240 едномандатни района,
с относително еднакъв брой избиратели


Ако в момента попитате авторите на идеята от "Шоуто на Слави", дори те няма да могат да ви кажат как ще стане това като процедура. Намираме се в особена ситуация – правителство в оставка, парламент, който очаква да бъде разпуснат. А най-важното условие за успешното пре-райониране е политическият консенсус. Такъв, очевидно, в момента няма.


Вторият критичен елемент е структурата на изборната администрация. Мажоритарната система изисква едномандатни райони, а всеки едномандатен район - собствена комисия. Това означава, че тепърва трябва да се направят 240 районни избирателни комисии, достатъчно компетентни, за да преброят вярно бюлетините. И тук идва третият важен елемент – механизмът за броене.


Мажоритарната система е супер чувствителна към грешки в броенето
и дори дребни фалшификации в секционните комисии


Сегашното ниво на компетентност на секционни комисии е ужасно ниско. Затова е нужно да се намери изцяло нов механизъм за броене. Преди години много експерти, сред които и "Прозрачност без граници" предложиха т. нар.


Изнесени преброителни центрове


В тях специално обучени и подбрани хора борят пред публиката бюлетините след края на изборния ден. Тогава това беше отхвърлено, въпреки че пилотните проекти с такива центрове на няколко вота се оказаха доста успешни. Сега е време това да се помисли отново. Същите тези центрове са и един от механизмите за борба с купените и контролирани гласове, защото те разбиват връзката между купувача на гласовете и секцията, в която те трябва да се пуснат.Третият елемент са избирателните списъци.


Няма как в избирателния списък да има около 600-700 хил. "кухи" избиратели
и да правим избори, в които победителите ще се определят
от разлики от по неколкостотин гласа


От друга страна, за да има относително еднаква цена /подадени гласове/ депутатът, районите трябва да носят сходен брой избиратели. В момента ние не знаем това, тъй като списъците се събират преди всички избори наново. Така че въвеждането на какъвто и да е вид мажоритарна система би означавало и провеждането на реформа в начина на създаване на списъка с избиратели.Четвъртият елемент е особено проблематичен. Въвеждането на някоя от видовете мажоритарни системи означава


невъзможност да се гласува зад граница по досегашния начин


Няма и как изборите в чужбина да бъдат на базата на едномандатни мажоритарни райони, по простата причина, че тези райони са базират на конкретен брой избиратели, а в чужбина има отворена регистрация, при която никога не се знае кой, колко и къде гласува.Без обмислянето на тези пречки, въвеждането на какъвто и да е мажоритарна система ще срути изборите в България. В този смисъл, тези проблеми са много по-сериозни от спора за това колко партии ще влязат в следващия парламент. От друга страна това показва и че някои въпроси са неподходящи за задаване в референдум, защото техният отговор не може да бъде ДА или НЕ.


За избор на нова избирателна система много по-важно е КАК. Трябва да отчитаме и че намирането на най-точните решения по изброените проблеми със сигурност не може да стане в рамките на няколко седмици или месец. Нужно е време и сериозни разговори между политическите играчи, експертите и избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Кофтиииии, много кофти, друго си е да си нащракаш кухи безгласни и зависими лейки и да ти гласуват според далаверата ти.

 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Според мен най-удачната промяна, която може да се осъществи бързо е просто да отпадне прага на преференцията.

 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Иначе тъпото е, че всички тези статии и дискусии трябваше да се случат преди референдума. Очевидно въвеждането на пълна мажоритарна система би било голяма грешка. Добре поне, че резълтатът от референдума не задължава НС.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Ако състоянието на администрацията е лошо,
  това поставя под съмнение произвеждането на избори
  под каквато и да е избирателна система."Точно това е големия проблем.Ясно е,че идеална избирателна система няма няма,въпросът е коя ще нанесе по малко щети на държавата.Ако политиците приемат мажоритарна в два тура(засега БСП и ГЕРБ) подкрепата си,няма да е лошо и да се добави санкцията - възможност за отзоваване на депутат от съответния район,от самите избиратели.

 5. 5 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#2:"Калник"]Според мен най-удачната промяна, която може да се осъществи бързо е просто да отпадне прага на преференцията.[/quote]

  До коментар [#2] от "Калник":

  Подкрепям напълно с допълнението, че лиспите трябва да бътат национални, а не по МИР.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 6. 6 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Днес почти 3.5 млн. души гласуваха за въвеждането система"

  Лъжа. "За" гласуваха 2,5 млн. души. Останалите бяха против или изобщо не гласуваха, с което показаха, че са много против.

  Да не манипулираме фактите!

 7. 7 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  В закона за избиране на Седмото ВНС, в което имаше 200 мажоритарни депутати, пише, че депутатите са отговорни пред избирателите от своя район. Разбира се, изобщо не е уточнено как се търси тази отговорност. Референдум в избирателния район, с изискване гласовете за отзоваване да са повече от гласовете, с които е бил избран депутатът, и готово!

 8. 8 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калник":

  Статии имаше и преди референдума, имаше и кампания. Аз лично слушах Велизар Енчев да обяснява защо мажоритарни избори ще са вредни за България. Но тогава, както и сега, хората,обръщащи внимание на тези анализи, са единици.

 9. 9 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "в чужбина има отворена регистрация, при която никога не се знае кой, колко и къде гласува"

  Айде бе, не се знаело. Регистрацията е отворена, така е, но броят българи гласуващи в дадена страна, е съвсем предсказуем. Достатъчно е да се погледнат данните от последните няколко избори.

  Ако щеше се въвеждат мажоритарни избори, да не се окаже, че единствената цел е била българите в чужбина за пореден път да бъдат обявени за ненужни и неважни?

 10. 10 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Вижте видяло се е, че ще имаме мажоритарна система. И по добре, за да може матрияла да разбере шоумена какви л@!на надрОби и колко много шилета го последваха. В един момент всички решиха, че ще накажат, моля ти се, политическата класа с тази дивотия, а както винаги наказаха себе си.

  Между другото дайте да видим в крайна сметка, кой ще се възползва от тази тъпотия, за да разберем и кой е активирал придворния шут Слави, че нещо взе да ми намирисва на задкулисна игра пак. По разломната линия ДПС - ДОСТ печели ДПС, по линията в дясното печели ГЕРБ навсякъде, В ляво остава единствено столетницата. В много райони ДПС ще бъде балансьор, т.е. няма да е както сега договорките да се правят в парламента, сега вече ще се правят по места.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#5:"russian78"]Подкрепям напълно с допълнението, че лиспите трябва да бътат национални, а не по МИР. [/quote]

  Не бях мислил за това, но съм съгласен, че е добра идея.

 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#8:"lechevalier"]Статии имаше и преди референдума, имаше и кампания.[/quote]

  Имаше, да. Но потокът от информация, мнения и дискусии сега е много по-интензивен, отколкото преди референдума. Което е жалко, независимо кой какво отношение има към референдума. Изглежда политическата класа реши да го неглижира, а не биваше. Аз също разчитах на по-задълбочена дискусия по въпросите, въпреки че едва ли тя щеше да промени нещо с оглед на това, което се случи.

 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калник":

  Как решихте, че е грешка? Под давлението на политолозите, които разбира се получават пари да защитатват статуквото? Всички в купом се втурнаха да ни обясняват колко лошо ще стане. Сега да не е по-добре?!? Преди референдума имаха цяла година да обясняват. Всички се правеха, че не същствува и дебат изобщо нямаше. Сега да реват и да не реват сме длъжни да пробваме. По-зле както казах едва ли ще стане.

 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Изнесени преброителни центрове

  В тях специално обучени и подбрани хора борят пред публиката бюлетините след края на изборния ден. Тогава това беше отхвърлено, въпреки че пилотните проекти с такива центрове на няколко вота се оказаха доста успешни. Сега е време това да се помисли отново. Същите тези центрове са и един от механизмите за борба с купените и контролирани гласове, защото те разбиват връзката между купувача на гласовете и секцията, в която те трябва да се пуснат.

  ++++++++++++
  Много по-важна стъпка отколкото недообмислените простотии на марионетката Славчо.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#3:"Калник"]Иначе тъпото е, че всички тези статии и дискусии трябваше да се случат преди референдума.[/quote]
  Този проблем има лесно решение.
  Трябва да се направят само 2 промени в Закона за референдумите.
  1. На референдум може да се поставя само ЕДИН въпрос.
  Това е, за да се избегне хаосът и объркването, както сред хората, така и при отчитането на резултатите.
  2. Когато даден въпрос набере необходимата подписка за провеждане на референдум, то Народното събрание насрочва дата за провеждане на референдума в срок не по-рано от една година от внасянето на подписката в Парламента.
  Това е, за да се случи цялата тази обществена дискусия публично и хората да успеят да си изградят мнение.

 16. 16 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#10:"SETT"] И по добре, за да може матрияла да разбере шоумена какви л@!на надрОби и колко много шилета го последваха. В един момент всички решиха, че ще накажат, моля ти се, политическата класа с тази дивотия, а както винаги наказаха себе си. [/quote]
  Най-тъпото нещо, което ще се получи, е пълното разминаване между желанието и мераците на мат'риала да промени статуквото и крайния резултат от упражнението.
  Няма по-малоумно нещо от това да се опиташ да промениш статуквото, бетонирайки 2-3 партии баш от това същото статукво и затваряйки вратата пред каквато и да била друга или нова политическа сила, която да опита да се пребори с него.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  От тези обяснение щеше да има много по-голяма полза, преди референдума. И макар, че половината от тези, дето гласуваха с "да" нямаше да разберат, за какво става въпрос, поне другата половината щеше да се замисли, преди да посегне към бюлетината. И стана пак, късно е либе за китка.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Ооо, не издържам вече. Аман от неграмотни журститутки и "експерти". Дори Т Дончева продължава да декламира въпроса от референдума, а тя е юристка!
  Свалям шапка на кукловодите сложили в устата на Слави и ташаците му въпроса " избори с абсолютно мнозинство в два тура"! Та нали при тази дефиниция изборите ще са безкрай! Защо "абсолютно" а не "обикновено" мнозинство? Колко човека в този форум или в редакцията на Дневник правят разлика, а? Ограмотявам:
  Абсолютно мнозинство означава 50%+1 глас от ИМАЩИТЕ право на глас! Ако са 1000 човека и избирателната активност е 49%, дори всички 100% подадени гласове да са за единия кандидат... няма да е избран!!!
  Обикновена мнозинство означава 50%+1 глас от ГЛАСУВАЛИТЕ на избора. Това трябва да е в текста на въпроса и в закона за мажоритарни избори.
  Малка разлика в една дума нали, ама сега разбрахте ли какво приехте на референдума?
  Седнете спокойно и гледайте по медиите как +експерти", журститутки и политици продължават да повтарят "избори с абсолютно мнозинство".... и се радвайте на интелекта им!
  Лек ден. Дано редакцията на Дневник направи една ограмотителна статия по въпроса, вместо да ме трият!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Аз мисля,че е по-добре 120 депутати да се избират мажоритарно,а останалите 120 да бъдат избирани пропорционално,но за две години. Така ако управляващата партия не управлява добре през тези две години,на изборите народът ще гласува за друга може би опозиционна партия и ще измени конфигурацията в Народното събрание. Тези избори след двете години ще бъде вот на доверие или недоверие на избирателите.

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Това безумие с мажоритарните избори е пълна чалга-порнография! То, че Слави не е у ред е ясно, ама се оказа, че и 2.5 млн съграждани не са с акъла си! И се чудим, защо сме на това дередже! Ами, хак ни е! Ние си го правим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  "Мажоритарните избори - трудните решения"

  Няма нищо по-лесно от това да се следва народната воля. Трудното почва когато някой се помисли за умен и знаещ и започне да я прекроява. Тогава именно стават големите грешки.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Мажоритарните избори са си прекрасни и да се опитваме да ги саботираме единствено от страх че радановия бутик ще говори същите работи, но без 3-ма души да получават парламентарни заплати е просто нелепо. Големият проблем на родната демокрация е че е пълно с разроени партийки създадени поради лични интриги, а не поради идеологически различия. 4% граница им създава илюзията че е постижима и те се цепят и делят до безкрай. Никакво богатство не е за демокрацията в парламента да са представени и партията на Драган ама и тази на Петкан. Нищо не печелим от това че парламентът е поле на раздори и интриги.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#6] от "lechevalier":

  [quote#6:"lechevalier"]"За" гласуваха 2,5 млн. души. Останалите бяха против или изобщо не гласуваха[/quote]

  Щом 2 милиона могат да изберат президент значи два и половина милиона са повече от достатъчни за да решат как да гласуваме.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  [quote#23:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]Щом 2 милиона могат да изберат президент значи два и половина милиона са повече от достатъчни за да решат как да гласуваме.[/quote]
  +++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Ние искаме напълно мажоритарна система,а не си знае колко избиратели имаме и не можем да изчистим мъртвите души в изборните списъци.

 26. 26 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#23] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

  Щом два милиона могат да изберат ТАКЪВ президент, значи два и половина милиона не са способни да направят нищо по-добро от ТОВА.

 27. 27 Профил на Poruchik Makedonsky
  Poruchik Makedonsky
  Рейтинг: 227 Неутрално

  При мажоритарната система всеки депутат се старае в парламента да защитава интересите на своите избиратели. Така той се надява, че те ще го изберат и за следващия период. Тази избирателна система е разработена във Великобритания и довела до най-висок стандарт на живот във Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония и т.н. Преди 5 години Обединеното кралство проведе референдум за избирателната система: 94% от населението гласува за запазване на мажоритарната система.
  Мажоритарната система не позволява на партийните лидери да контролират депутатите и затова в двадесетте години миналия век те измислили пропорционалната система с партийни списъци. При тази система всеки депутат е длъжен да работи за ръководството на своята партия без оглед на интересите на народа. Само така той може да се надява, че партийният лидер ще го включи в списъка при следващите избори.
  Обаче интересите на партийната върхушка, особено на управляващата партия, винаги са диаметрално противоположни на народните интереси.
  Много професори по избирателно право смятат, че истинска избирателна система е мажоритарната, а пропорционалната е създадена, за да заблуждава простолюдието ...

 28. 28 Профил на Poruchik Makedonsky
  Poruchik Makedonsky
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Европа изхвърляла своите престъпници именно в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Великобритания обаче им дала демократическа политическа (вкл. мажоритарните избори) система, благодарение на която те изградили своето благоденствие.
  В Европа сега страните с пропорционална избирателна система имат сравнително благоденствие, най-високо обаче то е в Германия, защото тя избира половината си депутати по мажоритарната система. Нивото на живот в цяла Европа не може да се сравни с това във Великобритания, САЩ, Канада и Австралия, където всички избори се провеждат по мажоритарната система.

 29. 29 Профил на Poruchik Makedonsky
  Poruchik Makedonsky
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Препоръчвам „Избирателни системи и избирателни процедури“, Стефан Стойчев
  В цялата книга той възхвалява пропорционалната система (от тези управници зависи какви пари ще получава по един или друг начин), обаче на стр. 151, ако не ме лъже паметта, той казва, че истинска избирателна система е мажоритарната, а пропорционалната е създадена, за да заблуждава простолюдието ...
  Същото съм слушал от британски и немски професори по избирателно право...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK