Как Ердоган ще управлява Турция двойно по-дълго от Ататюрк

Как Ердоган ще управлява Турция двойно по-дълго от Ататюрк

© Associated PressНай-горещата политическа тема в Турция тези дни е конституционната поправка за въвеждане на президентска система. Това всъщност е голямата амбиция на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP) през последните няколко години. Но едва сега, благодарение на политическия съюз, който формираха с Партията на националистическото действие (MHP), могат да намерят достатъчно депутати в парламента - над 330 от 550 - за да реализират този голям преход.


В такъв случай Турция ще се откаже от парламентарната система в европейски стил, към която се придържа от създаването на републиката през 1923 г., или дори от първата Османска конституция от 1876 г. В тази система президентът е непартиен държавен глава, а реалната изпълнителна власт стои в ръцете на премиера.


Ердоган нямаше проблем с това устройство през цялото си първо десетилетие на власт,
когато той самият беше премиер. След като реши да се кандидатира за президентството през 2012 г. обаче, той и съветниците му започнаха да се застъпват за "президентска система" и нова конституция, която да позволи това.


Някои защитници на президентската система в Турция сочат към САЩ като добър пример, но в това сравнение има някои недостатъци поради различни причини.


Първо, Америка е федерация, съставена от 50 щата, които имат автономия по много въпроси, което прави цялата система доста децентрализирана. Точно обратното, Турция е и ще продължи да бъде много централизирана държава. Нещо повече, президентството, което Ердоган иска, ще има изумителни правомощия, които биха били немислими в Америка: като например назначаване на ректорите на всички университети в цялата страна.


Предвид електоралната система и политическата култура, е много вероятно също един партиен президент да доминира цялостно над своята партия, което може да му даде


пълен контрол както над изпълнителната, така и над законодателната власт.


Добавете към това и големите правомощия за назначение, които президентът ще има във висшите етажи на правосъдната система, и това, което може да излезе, е "всеобща власт", както критично отбеляза бивш съветник на премиера Ахмет Давутоглу. Това ще бъде точно обратното на системата на взаимен контрол между властите, която е изградена при американския модел.


Застъпниците на президентската система твърдят също, че това ще избави Турция от всички предишни злочестия - от икономическите проблеми до тероризма, но това изглежда е по-скоро пропаганда, отколкото анализ. Според тях президентската система ще спаси трайно Турция от военните преврати, докато други експерти са на мнение, че е точно обратното.


Един от тях е Шади Хамид от института "Брукингс", който изследва политическите модели в арабския свят в знаменитата си книга Islamic Exceptionalism: How the Struggle Over Islam Is Reshaping the World.


Как Ердоган ще управлява Турция двойно по-дълго от Ататюрк

© Associated Press


"При равни други условия парламентарните системи... правят по-малко вероятни превратите срещу избрани лидери", е изводът на Хамид. "Фактът, че президентските претенденти са всичко или нищо - в крайна сметка само един човек може да спечели - още повече откроява сегашното съдържание на политическото състезание".


За съжаление, Турция сега не е място за спокойно обсъждане на тези въпроси, тъй като президентската система е рекламирана повече чрез настъпателна пропаганда, а не толкова чрез свободен, открит дебат.


Спешността, придавана на темата, въпреки всички останали важни въпроси, пред които страната е изправена, също показва, че


стремежът за нова система има нещо общо с персоналната траектория на сегашния президент.


Както Девлет Бахчели, лидерът на MHP, отбеляза, Ердоган използва много "фактически правомощия", преминаващи отвъд неговата конституционна роля, и това, което трябва да се направи, е системата да стане по-съвместима с тази "фактическа реалност".


Ето един възможен сценарий, за който бе съобщено в турския печат, за прехода към президентска система: управляващата AKP представи три варианта на конституционни промени на "опозиционната" MHP: изцяло нова конституция, голяма ревизия и по-ограничени поправки - всичките с акцент върху президентската система.


Когато MHP одобри някой от тях, парламентът ще гласува по него, откривайки пътя за референдум в началото на 2017 г. Ако от гласуването излезе положителен вот, което е доста вероятно, тогава Турция ще има изцяло нова политическа система.


Преходът обаче, както се подразбира от сведения от вътрешните кръгове, няма да стане за една нощ. Ще има двугодишен "условен период", в който Ердоган ще използва новите си правомощия. Новата конституция ще влезе в пълна сила през 2019 г., същата година, в която приключва настоящия петгодишен мандат на Ердоган.


После ще се състоят първите президентски избори за президентската система. Тъй като сегашното му президентство няма да се брои, Ердоган ще има шанса да получи още два мандата от по пет години, което ще го задържи на власт до 2029 г., а тогава той ще е на 75 години и на власт от 27 години. Това ще е почти


двойно на времето, прекарано във властта от Мустафа Кемал Ататюрк,


и ще предостави на Ердоган много по-голям континуум служба от всеки друг политически лидер в съвременната турска история.


Наистина ли е възможно това? Юридически определено е възможно - и това всъщност е целият замисъл на президентската система, или поне така твърди опозицията. Политически Ердоган ще трябва да запази популярността си, за да продължи да печели изборите през следващите 13 години. Той вече има широк идеологически електорат, чиято преданост към личността му изглежда непоколебима, но получава подкрепата и на прагматични гласоподаватели, които смятат, че са по-добре при управлението на AKP.


За да ги задържи, Ердоган ще трябва да запази икономиката, а дали действително ще може да направи това, може би ще е кардиналният въпрос за политическото бъдеще на Турция.


Във всеки случай ще бъдем свидетели на забележителен политически опит. Това ще бъде нещо, което ще предизвика еуфория у избирателите му, страх и травма у опонентите му и ще заеме важно място в политическата история на света./ БТА


Как Ердоган се издигна от "черен турчин" до върховете на властта, вижте във видеото на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2838 Весело

  Как ?
  С мерак , за наша радост ги изкара от Европа и на "брачедите" да им е хак ...

 2. 2 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 532 Неутрално

  По простите народи искат да имат цар.
  Това е.
  Турци, руснаци, бълг.... упс, бе да не изброявам.

  P.S.: Германците май и те са тръгнали натам ... няма алтернатива, няма, трябва да си изберът за пореден път жената, която не казва никога нищо.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Ердоган ке падне, колкото по-късно от толкова по-високо ке падне!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Той възнамерява, а дали ще...

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2080 Разстроено

  Турция върви към втора гражданска война
  = ако Ердо не падне ... Туркия ке падне
  Не се радвам на 10-20 милиона бежанци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Според Ердоган,турският президент трябва да има правомощия да назначава ректорите на всички университети в страната!!! Бах му мамата!

 7. 7 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Няма да се плашите скоро и у нас ще има такива мерефети. При свикване на ВНС, този дебат с по-силни правомощия на президента са неизбежни. Надявам се, че няма да копираме "челния опит "на Турция или Русия. Предстои да става все по-интересно по нашите географски ширини.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Най-обикновен алчен за власт диктатор. Нищо достойно няма в една личност със средновековни разбирания не само за политиката, а и за държавата, за историята, за религията... Турция не заслужава просперитет, щом си избира подобен маниак за водач.

 9. 9 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въпросът е как Тръмп ще управлява по-дълго от Ф.Д. Рузвелт. Ето това ще е интересно да се види как ще бъде осъществено. Вероятно чрез подобни методи - неуспели "преврати", терористични атаки...

  Навлизаме в ерата на пост-истината и там предимството е на диктатори като Ердоган, Путин и Тръмп. И тримата доказаха, че могат да облъчват огромно количество хора в ерата на информацията. Тръмп не се поколеба да използва методите на Путин относно мас-медиите, няма да се посвени и да тръгне срещу инакомислещите. Тръмп не е демократ и това е видно от всяко едно негово действие.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Ердоган и Путин правят политика за сметка на Европейския съюз. Опитват се да ни изнудват и манипулират и до доста успешно. С европейските пари получени по нечестен начин успяват да са на върха в държавите си. Ако Европа успее да се държи наистина като Общество на Обединените Християнски Европейски Народи, със собствени армии и могъща икономика, никой няма да може да излезе срещу нас; за всички, за целия свят ще бъдем мечта и пример за подражание.

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  2-ма коренно различни лидери:
  Мустафа Кемал (известен като Ататюрк) направи радикални промени, с които обърна една назадничава Турция към Бъдещето и Европа.
  Ердоган е на път да отблъсне Турция от Европа, като между другото играе на струната на носталгията.

  Злорадството е неуместно, по простата причина че БГ има интерес от една прогресивна и просперираща страна като съсед. Съседи сме и това е даденост. Нестабилност, мрак и подобни екстри отвъд границата могат да "кефят" само някои ретроградни пседво-патриоти.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  [quote#9:"stupid_american"]Навлизаме в ерата на пост-истината[/quote]

  До коментар [#9] от "stupid_american":

  Навирайки ни в очите някаква си "теория" за пост-истина,заличавате разстоянието между истина и лъжа! Та после да лъжете и мажете както си искате. Тази е скритата ви цел.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 921 Неутрално

  И тоя тръгнал да преговаря за членство в ЕС, а в същия момент иска да прави халифат. Следващата стъпка ще бъде Турция да се управлява по религиозни закони.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#6:"deaf"]Според Ердоган,турският президент трябва да има правомощия да назначава ректорите на всички университети в страната![/quote]
  Е то това на Ердоган му е последното зло което прави. У нас НПО-тата отдавна казват кой да е ректор и кой да е професор. Който не е евроатлантически либерал-ентусиастин не го назначават!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#8:"lechevalier"]Турция не заслужава просперитет, щом си избира подобен маниак за водач.[/quote]
  Темата е сложна...
  Какво заслужава БГ с ББ? Италия с Берлускони, УСА с Тръмп, Россия с Путин.???
  Въпросът е как е изградена политическата система и доколко мегаломанските мераци са балансирани от други власти и контролни системи....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "lechevalier":

  Реално е избран с около 40% от гласоподавателите.
  И щом твърдиш това за Турция, същото би трябвало да речеш за България.

  Не ми се вярва обаче, че ще го търпят дълго. Получи ли съвсем пълната власт, ще разочарова доста от сегашните си привърженици, които бленуват за съвременен, но идеализиран султан Сюлейман.
  Стабилен ще е докато дружи с Путин, а кагебеецът вече му е скроил пардесю и само дебне момента.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "dark'star":

  По време на ататюрковата гражданска колко бежанци имаше?

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "B52":

  Историкът Арнолд Тойнби не би се съгласил с теб, защото и Ататюрк, и Ердоан са властници, водят със сила и принуда.
  Не са нравствени лидери като например Толстой и донякъде Мартин Лутер - никой от тези двамата не е разполагал с чиновници, армия и полиция, хората са следвали идеите им по свой избор.

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  И аз мисля така. Измъдрянето на нови думички не прояснява, а замъглява разума. Поне в този случай.
  Изключвам сътворяването на научни термини от това правило.

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  секи 4ти км

  Ерата на информацията е сила.
  Сила е информационното самооблъчване.

  Прекалиш с едно от двете... неприятности с отчета

  До коментар [#9] от "stupid_american":

  Навлизаме в ерата на пост-истината и там предимството е на диктатори като Ердоган, Путин и Тръмп. И тримата доказаха, че могат да облъчват огромно количество хора в ерата на информацията.

 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "today":

  Стига с тоя халифат. Султанат е. Диктаторите не управляват чрез закони, които да стоят и над тях, каквито са религиозните.
  Точно тук ще се препъне жестоко.

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  [quote#17:"Николай Теллалов"]По време на ататюрковата гражданска колко бежанци имаше?[/quote]При сегашната гражданска война с ПКК от Диарбекир, Шърнак, Джизре , Силвание бягаха по 2 000 на ден други времена и други хора !
  Ердо е на път да разпали и втора с гюленистите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Дори и малоумният ти пост доказва колко много е избръмчало населението на света. Аз съм самостоятелен човек, който пише това, което мисли. Не принадлежа към никаква обществено-политическа група. Постоянният стремеж на хора като теб да припишат на хора като мен някакъв етикет от измислени реалност, било то "соросоиди", "толерасти", "либерасти" и т.н., само показва колко далеч от реалността сте отпътували.

  Проумейте го вече - няма тъмни сили, няма соросоиди - има само хора, които са притеснени, че крайното дясно надига глава. Това е всичко, което стои зад постовете ми. Ако смяташ, че това не е така, дай съответните аргументи, а не се опитвай да ми обясняваш каква ми била скритата цел. Такава няма.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Фактът, че прилаганата от десетилетия демократична система на Ататюрк може да бъде пометена за няколко години от един диктатор, показва две неща:
  1. Явно мнозинството от човешки материал в Турция предпочита Азия и съответните ценности, а не Европа, демокрацията, хуманизма и модерността.
  2. Демокрацията като система има дефект, и той е, че тя няма съпротивителни сили и допуска зараждането на диктатура, която да я унищожи чрез законите на демокрацията.

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Теллалов":
  Ердоган последната седмица бил арестувал или уволнил още 15 000 военни,полицаи и чиновници.Пред зверствата на този Султан бледнеят даже Сталин и Салот Сар.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#22:"dark'star"]При сегашната гражданска война с ПКК от Диарбекир, Шърнак, Джизре , Силвание бягаха по 2 000 на ден други времена и други хора !
  Ердо е на път да разпали и втора с гюленистите [/quote]
  Вакума който ще остави Ердоган като падне със сигурност ще предизвика гражданска война и промени на територията на Турция.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Хмък. Силно надценяваш султана

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "marsena":

  Системата на Ататюрк е парадемократична, щом се е крепяла върху армията, поначало недемократична структура.

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"Николай Теллалов"] Диктаторите не управляват чрез закони, които да стоят и над тях, каквито са религиозните.[/quote]
  Напротив.
  Най-сигурният начин един диктатор да се бетонира във властта е ако прилага религиозните закони. Тогава всяка опозиция ще бъде смазана като "богохулна" и "еретическа".

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "marsena":

  Ах че аристократи се извъдихте с тая думичка "матрял"...

  1) тая много демократична Европа до средана на миналия век, че и доста след това бе образец за точно обратните практики
  2) представителната лъжедемокрация сама по себе си е един грамаден дефект, представлява маска на олигархичната диктатура, затова толкова лесно се връща към авторитаризма.

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николай Теллалов":

  Системата на Ататюрк е била демократична, но се е налагало да използва армията като тояга, която да "превъзпитава" общество с дълбоко недемократични традиции , манталитет и религиозни вярвания.

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  Да я разпали,тъкмо ще се появи турски (надявам се турско-кюрдски) Махно!

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2080 Разстроено

  [quote#26:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Вакума който ще остави Ердоган като падне със сигурност ще предизвика гражданска война и промени на територията на Турция.[/quote]Няколко процеса едновременно водят в тази посока - все един ще успее да разпали конфликт
  = не е добре за България да гори по границите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 239 Неутрално  До коментар [#11] от "B52":

  " БГ има интерес от една прогресивна и просперираща страна като съсед. Съседи сме и това е даденост."Така е,но не зависи от нас ,зависи от политиката на ЕС.

  5ar8
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  [quote#24:"marsena"]демократична система на Ататюрк може да бъде пометена [/quote]Еволюцията е много бавен процес и опит за износ на еволюция винаги завършва трагично ако изнесеш демокрация при племе канибали ... познай какво става с въпроса "кого ще вечеряме ?" ... и то съвсем демократично.
  Трябва да се дозрее ... преди да се приложи !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Теллалов":

  Няма значение каква е била Европа преди 1 век. Важното е, че тя се е променила и е това, което е.
  Колкото до вида демокрация - да имаме представителна и пряка демокрация. Представителната е мирен сблъсък на различни мнения и предотвратява директния сблъсък, който си е гражданска война. Нали е по-добре хората да решават проблемите като гласуват, а не като се бият по между си? Пряката демокрация са референдумите, които могат много лесно да бъдат манипулирани от пропагандата на заинтересовани среди, включително външни. Така че кое е по-добро?

 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Ориент. Манталитет. Явно няма да имат президент, а султан.

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "marsena":

  Има доста добра биография на Ататюрк, написана от български автор.
  От коята личи, че чак такова грамаднопревъзпитание не се е налагало. Достатъчно е било разчистване на прослойката манипулатори, освободени от авторитетността им, турците доста лесно са възприемали светските ценности.
  Ататйрк обаче се полакомил да запази привилегиите на военната републиканска каста, тоест сменя едноличната султанска диктатура с колективен прозападен диктатор.

  Демокрацията, ако се крепи на щикове, не е демокрация. Дава противоречиви послания към народа.
  Дори в ислямското мракобесие са присъствали силни елементи на социална справедливост, Ататюрк мачка наред, но другояче не би могъл да постъпи. Е, сполучил е по-добре от Русия,където смениха самодържавието с тоталитаризъм. Ама дотук.
  Традиционните ценности можеха да бъдат внимателно изчистени от вредния консерватизъм, да се съчетаят с демократичните. Не стана. Армията сбужеше като бъркалка, коятопри разслояване на манталитетите ги разбъркваше до емулсия, защото образно казано, само толкова може се постигне от вода и олио.
  Изначалното противоречие в режима на Ататюрк можеше да бъде решено или в посока на швейцаризация (поне), или на реставрация на султанизма (в републикански одежди).

  Тъй че не упреквай толкова народа. Сбъркаността е внесена от елита. Както винаги.

  властта ражда паразити
 39. 39 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Според мен няма да изкара и година - ще му светят маслото скоро....много народ му има зъб !

 40. 40 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Той не е Ердоган, а си е чист Ер Домуз! Това е нагледен пример как един престъпник като Ер Домуз може да съсипе една държава, която преди него е била демократичн, с работеща икономика, силна армия, силна полиция и добро правосъдие (разбира се с по-вече или по-малко уговорки). Сега ще стане ужасно...

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "marsena":

  Какъв "преди век" бре!
  Кога пада Франко - любимецът на Запада?
  Ами полицейските репресии в Германия през 1970-те?
  Вълненията във Франция?
  Тачъризмът?
  Подкрепата на Европа за диктатори от третия свят?

  Хайде стига сте оправдавали лицемерието на европолитиците!

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "marsena":

  Представителната система НЕ Е демокрация.
  Пряката демокрация НЕ Е представителна с референдуми, а напълно различен модел с напълно различни институции

  властта ражда паразити
 43. 43 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "Islam, this absurd theology of an immoral Bedouin, is a rotting corpse which poisons our lives."
  Мустафа Кемал Ататюрк

 44. 44 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#41:"Николай Теллалов"]Кога пада Франко - любимецът на Запада?
  Ами полицейските репресии в Германия през 1970-те?
  Вълненията във Франция?
  Тачъризмът?
  Подкрепата на Европа за диктатори от третия свят?[/quote]

  Всичко това са стъпки на европейците към все повече свобода и демокрация. Това е еволюцията към по-добро. Постигнато ли е?- категорично Да! Ясно е, че Европа е тръгнала от монархии и диктатури , но не е застинала там, а е продължила напред в развитието си и тези стъпки на съпротишва и борва не могат да се използват като аргумент, че Европа е недемократична, а точно обратното.

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "marsena":

  Прилагайки религиозни закони,диктаторът трябва сам да им се подчинява, а това е невъзможно - и султаните са историческо доказателство.
  Логиката на властта ще го тласка да прави изключения за себе си, а това силно ще подразни твърдите привърженици на религиозния ред.

  Толкова ли е трудноза разбиране?

  Функционирането на авторитарната власт е изчерпателно описано от Макиавели. Авторитарният политик следва да е над законите, иначе пада. Но когато се постави над религиозни закони,това предизвиква бурно възмущение. Ислямистите от там тръгнаха, яхвайки гнева на масите от това, че шейховете семислят за по-равни пред аллах от простолюдието.

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#41:"Николай Теллалов"]Подкрепата на Европа за диктатори от третия свят?[/quote]
  Това е било подкрепа за стабилността на тези държави. Недорасли за свобода и демокрация хора могат да се управляват така. А когато Европа подкрепи демоктратичните протести и свалянето на диктаторите, се видя доколко незрели са тези общества, които веднага затънаха в кървави конфликти и войни. Това само доказва, че те и сега не са дозрели за нещо повече от диктатура.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  Гражданската война с ПКК все още се води в парадигмата на етническо противопоставяне, затова не пламва цялата страна.
  Според мен режимът е почти изчерпал тази карта и предстои същинска гражданска, според ясно изразен класов признак.
  Тоест революция.

  властта ражда паразити
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "marsena":

  Тъй де,лицемерие. Демокрацията е за нас, европейците,авие се задоволете с диктаторска стабилност.
  Ценностна ерозия в чист вид. Как да вярват на такава демокрация?

  властта ражда паразити
 49. 49 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "stupid_american":

  Този nick-name ти отива.

 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "marsena":

  И са стъпки не от преди цял век.
  И не съм съгласен,че нещо е постигнто.
  Постижение би било всички европейски страни да приличат на Швейцария даже в този й компромисен вид.

  властта ражда паразити
 51. 51 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#48:"Николай Теллалов"]Демокрацията е за нас, европейците,авие се задоволете с диктаторска стабилност.[/quote]
  Това вече е спекулация, която правиш напълно съзнателно.
  За демокрация се иска общество от мислещи индивиди, които могат сами да вземат решения, а за това е необходимо светско образование, култура и освободен от догми начин на мислене, нещо, което липсва в държавите от третия свят. В тях мнозинството от хора са свикнали и имат традицията формален или неформален лидер да взима решения вместо тях.

 52. 52 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Теллалов":

  Питай арменците

 53. 53 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Въпросът е какво ще последва след Ердоган, ако бъде въведена президентска система. Няма друга популярна фигура в страната, а и методите на Ердоган напомнят на тези на Сталин, т.е. не позволява други да набират популярност сред масите. Веднага биват пращани в трета глуха.

 54. 54 Профил на ВЕЛИКИЙ
  ВЕЛИКИЙ
  Рейтинг: 294 Весело
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "marsena":

  Спекулацията е твоя. Смяташ, че народът трябвало да бъде възпитаван отгоре. Обаче отгоре го дресират да не мисли, да се подчинва. С такова "възпитание" никога не се получава демокрция.

  Моята "спекулация" е факт: когато уж демократичните европейци прилагат двойни стандарти, това унищожава идеята за демокрация както сред тях, така и навън.
  Ако не го разбираш, жалко за теб

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "Климент Горанов":

  Погледни хронологията на събитията. Кемалистката революция е след геноцида.
  Тъпото е, че за да угоди на онази частот османските офицери, присъединили се към републиканците, но участвалив клането, Ататюрк отрича геноцида, а не би трябвало, геноцидът е престъпление на империята, не на републиката.
  Ама, политика. Пазарлък на интереси. Навярно не е имал сили да избие военнопрестъпниците, та се помирил с тях и така направил републиката съучастник.

  Та не ме пращай да питам арменците. Нищо чудно да познавам повече арменци от теб, ито възрастни, и то помнещи разказитена своитебаби и дядовци.

  Тоест намеквам, че правиш неуместна забележка.

  властта ражда паразити
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Щом САЩ, Франция, Русия, Бразилия, Аржентина могат да са президентски републики, определено и Турция ще може! Тук проблем няма!!
  А виж по въпроса колко дълго ще управлява Ердоган, Аллах керим!!
  Тук вече както се случи!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#9] от "stupid_american":

  Мдааа... викат че някои неща са безкрайни... И нелечими, бих добавила аз...

 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#36:"marsena"]Няма значение каква е била Европа преди 1 век.[/quote]

  До коментар [#36] от "marsena":

  Ситуацията в Европа отпреди век има много голямо значение, в смисъл на натрупан опит - показва недвусмислено до къде води липсата на демокрация. Без преживяното преди век, нямаше да сме стигнали дотук.

  Както отбелязва коментар 35, не е възможно да се "внесе" демокрация. Този процес трябва да се изживее и единствено на базата на личен опит да се стигне до някакъв вид демокрация. Опитите да се "наложи" отвън и надеждите, че идеята ще бъде горещо одобрена, досега в нито един случай не са се увенчали с успех.

 60. 60 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Теллалов":

  Геноцида над арменците наистина започва по време на Османската империя , но продължава и след революцията на Кемал. Точно тогава е голямото им изселване. По това време се случва и изселването на гърците от мала азия, както и на турците от гръцка територия.

 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Дневник, името на анализатора е Мустафа Акйол. Видях, 4е и други бг. вестници са го написали гре6но. Ето:
  http://www.al-monitor.com/pulse/tr/contents/authors/mustafa-akyol.html

 62. 62 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Най-много ме нервира как Ердоган е яхнал вси4ки информационни средства и държавния биуджет за собствената си пропаганда и се прави на демократ. Хората демократи4но го избрали... Той и съратниците му говорят по телевизията от сутрин до ве4ер. Как хората да не гласуват за тях. 52% са им малко.

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#60] от "Климент Горанов":

  Не Ви ли сму6тава факта, 4е обвинявате дне6ните турци за събития от преди 100г. А не Ви ли сму6тава факта, 4е държавите най-големи застъпници на така наре4ения арменски геноцит, са вър6или геноциди в миналото и не са наказани?

 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "Климент Горанов":

  Казах, провери хронологията на събитията.

  властта ражда паразити
 65. 65 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ердоган си се превърна в диктатор, независимо от системата, той коли и беси в Турция. Такова нещо не бива да се допуска в наши дни, никъде. Жалко, че не могат да му намерят цаката

  Приказка без край
 66. 66 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 237 Весело

  Няма да царува толкоз дълго, някой от свитата ми ще му види сметката. Тия стотици хиляди прогресивни хора, които арестува уволни имат по 5-10 преки роднини - все някой ще се окаже по-близо до Ердоган отколкото на него му се иска ...

 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Във всеки случай ще бъдем свидетели на забележителен политически опит. Това ще бъде нещо, което ще предизвика еуфория у избирателите му, страх и травма у опонентите му и ще заеме важно място в политическата история на света./ БТА
  [/quote]
  Браво на авторите! Не крият възхищението си от възхода на тази мракобесна фигура Ердоган който е новият Хитлер но на многократно по-ниско цивилизационно ниво! Не знам да е любител на Вагнер или Ницше просто защото такива аналози в история на любимата му Османска империя , образец на примитивизъм, няма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#63:"half_truth"]Не Ви ли сму6тава факта, 4е обвинявате дне6ните турци за събития от преди 100г. А не Ви ли сму6тава факта, 4е държавите най-големи застъпници на така наре4ения арменски геноцит, са вър6или геноциди в миналото и не са наказани? [/quote]
  Ами след като днешните турци не желаят да осъдят геноцидът на арменците и всички престъпления извършени срещу християните, значи се гордеят с тях и биха ги повторили ако им се удаде възможност!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#63] от "half_truth":

  Никого не обвинявам.
  Просто посочвам исторически факти. Ако някой ги счита за обвининие то си е негов проблем.
  Арменския геноцид е световно признат факт. Това не оправдава други гонения, както и те са оправдание за да бъде извършван геноцид където и когато да е било.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#11:"B52"]Злорадството е неуместно, по простата причина че БГ има интерес от една прогресивна и просперираща страна като съсед. Съседи сме и това е даденост. Нестабилност, мрак и подобни екстри отвъд границата могат да "кефят" само някои ретроградни пседво-патриоти[/quote]
  Дрън-дрън! Силна и просперираща Турция независимо дали светска или ислямска винаги е заплаха за България. Да се трепят помежду си за да не могат да мислят за експанзия навън!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  Системата на Ататюрк е била демократична, но се е налагало да използва армията като тояга,
  =============
  Въх , не думай !
  Много ти е закръглен коментара бе колежке !
  Я кажи що не си така баснозловна , както при коментарите ти за Ердоан ?
  Отпусни си душата бе....
  чакай да ти помогна ....
  За да затвърди властта си Ататюрк е прилагал радикални методи . Прочиствайки пътя на Републиката в нова Турция , той е ликвидирвал всякакви вредни елементи . Отписал е градове като Мусул и Керкук , по простата причина, че е трябвало да избие всичкото население там ! А иначе много кюрди и арменци са били избити от него , понеже са уважавали ЕДИНСТВЕНО Османската Империя и никаква друга форма на управление не искали да видят.
  До коментар [#31] от "marsena":

  Bukalemun
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Гневно

  Не Ви ли смущтава факта, 4е обвинявате дне6ните турци за събития от преди 100г.
  ========
  Теб само това ли те смущава , Мария ?
  Погледнни коментарите и особено 31 ви.....!
  Каккво лицемерие , двоен стандарт и пречупени призми в главите им.....!
  До коментар [#63] от "half_truth":

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Ситуацията в Европа отпреди век има много голямо значение,
  ========
  Нямало е ООН , ЮНЕСКО , НАТО ....и куп други алианси....
  Но колежката е упорита и го кара през просото .....с нови виждания за стари времена.
  А само си представи ако Ататюрк бе доживял и ВСВ....не ми се мисли дори ....
  До коментар [#59] от "luda_krava":

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николай Теллалов":

  А може ти да си ги провериш.
  Геноцида почва 1915 и свършва 1923 . Последните 3-4 години е под управлението на Ататюрк.

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  А виж по въпроса колко дълго ще управлява Ердоган, Аллах керим!!
  =========
  Аз му дадох до 2025 та а той си е прибавил още 4 години .....става !
  Късметлия съм ,че ги живея тия времена. ...сериозно.
  До коментар [#57] от "boby1945":

  Bukalemun
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  А не Ви ли сму6тава факта, 4е държавите най-големи застъпници на така наре4ения арменски геноцит, са вър6или геноциди в миналото и не са наказани?
  ========
  Еврика !
  Немци , французи и руснаци се плашат като пъдпъдъци от обстойно разясняване на арменския "геноцид" !
  До коментар [#63] от "half_truth":

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  За демокрация се иска общество от мислещи индивиди, които могат сами да вземат решения, а за това е необходимо светско образование, култура и освободен от догми начин на мислене, нещо, което липсва в държавите от третия свят
  ==========
  Аааа , така ли ...виж това не го знаех.
  Значи затуй (викаш) африканския континент е бил извор на роби и площадка за нечовешки европейски експерименти , цели 10 века ?
  Ако съм бял и слушам Шопен , имам право да се гавря с останалия свят. ...ясно !
  До коментар [#51] от "marsena":

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#77:"eti"]Аааа , така ли ...виж това не го знаех.
  Значи затуй (викаш) африканския континент е бил извор на роби и площадка за нечовешки европейски експерименти , цели 10 века ?
  Ако съм бял и слушам Шопен , имам право да се гавря с останалия свят. ...ясно ![/quote]
  Вие сте примати които единствени в света сте вземали бели хора за роби за да задоволяват примитивните ви нагони по-ниски и от животинските. Така че в в цивилизационно отношение стоите по-ниско и от животните!
  До коментар [#77] от "eti":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Как, ами султаните не ги сменят, само като се поминат.

 80. 80 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "half_truth":

  Полуграмотен, научи се да пишеш правилно.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  роби
  =======
  Турците са единственото племе което никога не е било заробвано и заробвало !
  Само един път ти го казвам ....разбрал , разбрал...
  До коментар [#78] от "Julian Mall":

  Bukalemun
 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  [quote#25:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Пред зверствата на този Султан бледнеят даже Сталин [/quote]

  [quote#27:"Николай Теллалов"] Силно надценяваш султана[/quote]

  И аз така мисля. Сталин е ненадминат диктатор по броя на неговите жертви.

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  [quote#24:"marsena"]прилаганата от десетилетия демократична система на Ататюрк може да бъде пометена за няколко години от един диктатор, [/quote]

  Не е толкова просто Ататюрк да наречеш демократ, а Ердоган диктатор. Ататюрк не е прилагал никаква демократична система при модернизацията и налагането на светското начало в Турция. Ататюрк е диктатор, но просветен диктатор, докато Ататюрк чрез демокрация, постепенно преминаваща в диктатура иска да върне исляма като практика и политика в Турция.

 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#75] от "eti":

  Аллах керим!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  [quote#76:"eti"]Немци , французи и руснаци се плашат като пъдпъдъци от обстойно разясняване на арменския "геноцид" ! [/quote]
  Питам като ги боли за арменците за6то ги боли за руанците, Ети.

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  ?
  В какъв смисъл ?
  До коментар [#85] от "half_truth":

  Bukalemun
 87. 87 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti":

  Ми 6то не вземат да приемат събитията в Руанда за геноцид?

 88. 88 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti":

  ето при това много прясно... от 1994г.
  https://tr.wikipedia.org/wiki/Ruanda_Soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Разстроено

  Що ли ми се струва ,че до 2018г. Ердоган ще е хвърлил топ и
  ==========
  Оох , Мария .....тя само една Руанда да беше. ....
  Ами немския геноцид през 1905 та , по всичката крайбрежна ивица на южна Африка ?
  Далеч са тия земи от нас , и във времето и в пространството и затова не са актуални тия неща .....
  Липсата на развита фото техника там , е била една друга пречка !

  До коментар [#88] от "half_truth":

  Bukalemun
 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  Пардон !
  Цитата стана грешен , не от твое написано ....пардон .
  До коментар [#88] от "half_truth":

  Bukalemun
 91. 91 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti":

  Трамп може да го изпревари.

 92. 92 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Любопитно

  [quote#81:"eti"]Турците са единственото племе което никога не е било заробвано и заробвало ! [/quote]
  Да бе робските пазари които съществуват до края на империята са били на Марс, а кримските татари не са били главните доставчици на роби?!
  До коментар [#81] от "eti":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Трамп
  ======
  За мен , неговата изборна победа е резултат на обикновените американци !
  Един вид опомняне , че повече така не може. ...
  С тази си анти обществена политика , САЩ започна да става все по мразена държава. ....
  Затова американците казаха "тръмп" , и се мъчат да направят нещо по смислено ,но ще е трудно !
  Дори могат да посегнат на живота му , хич не бих се учудил.
  В последните 20 години САЩ се превърна в държава хищник който броди по света с военния си арсенал и налага своята доктрина. Промяната на всичко това ще е трудна понеже става дума за много пари....
  До коментар [#91] от "half_truth":

  Bukalemun
 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  След 10 години ще може пак да продължи с "малка" промяна в правилата и да нулира брояча. Така правят в Русия, средноазиатските републики и са на власт много мандати...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti":

  Целият свят я иска тази промяна. Не е дале4 денят, когато и германците, и японците,... 6те последват примера на турците. 6те е по-разумно да дадът някаква промяна доброволно.

 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#74] от "Климент Горанов":

  Ноември 1914 - април 1915 - първата вълна погроми и убийства, след което започва първата депортация;
  През май е приет съответен закон, уж че всичко било противодействие на Ванското въстание.
  Към края на лятото същата година почти цялото арменско малцинство в Османската империя е унищожено.
  В някои градове обаче градоначалниците отказали да изпълнят решението на султанското правителство и забранили провеждане на депортация.
  От 1919-а турско-арменските кланета са в контекста на войните между Турция и Армения.

  Както казах, Ататюрк няма сили да се дистанцира от геноцида, защото би рухнала коалицията с военните, участвали в избиването.
  Но целенасочена политика, както в Османската империя, Републиката не води.
  Води "борба срещу сепаратисти", пак престъпно, но това е вече друга работа и не толкова против конкретен етнос, колкото срещу политически партии и техни привърженици - говоря докато е жив Ататюрк, по-точно до 1927-а, когато самият той приканва "да затворим страницата на османизма".

  Не искам да се намесвам в споровете дали геноцидът трае чак до 1923-а, но силно ми прилича на раздуване на и без това чудовищно деяние
  Още повечене приемам обвинения към всички турци, защото инициаторите и извърштелите са известни поименно, някои даже бягат в чужбина от кемалистки трибунал за жестокости,където арменски терористи спипват част от тях.

  Турция прави голяма грешка, отричайки геноцида, с което дава изява за спекулации, ама пусти инат.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK