Да си направим един хубав джеримандъринг, или за принципите на изборното райониране

Омбудсманът Мая Манолова, представители на Инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, журналистът Валери Найденов внесоха предложение за промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване

© Надежда Чипева, Капитал

Омбудсманът Мая Манолова, представители на Инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, журналистът Валери Найденов внесоха предложение за промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуванеВ сайта на уважаван политолог преди дни се появи информация, че вече е възложено определянето на 240 едномандатни избирателни района. По-късно тя бе отречена - премиерът е информирал политолога и го е уверил, че не е давал и не възнамерява да дава поръчка на администрацията за такова райониране. Според г-н Бойко Борисов такава поръчка можело да даде Народното събрание, след като обсъди въпроса и приеме решения за евентуална промяна на избирателната система в страната. Това е още по-добре. Значи има време да се дискутират и приложат принципите, описани в тази статия.


Учените хора от 2-3 седмици пределно разбираемо обясняват какви са рисковете пред мажоритарното гласуване. Обясняват и как един от най-големите рискове е


злоупотребата с границите на едномандатните райони
За страна като нашата тази опасност е наистина голяма – има голяма вътрешна и външна миграция. Една и съща маса от населението може да бъде отчетена на две места при определяне на масата на представителността по население. Това може драстично да се размине с представителността, реализирана при гласуването. Особено с гласовете в чужбина. Масата на представителност в България е по гражданските регистри, а част от гласовете са в чужбина. Има ли някой идея как ще се насочват гласовете в условията на т.нар. гласуване на друго място към едномандатните райони, за да се осигурят двата компонента на еднаквата тежест на гласа - един човек – един глас и равна тежест на гласа и на произведения мандат.


Този въпрос не може и не бива да се решава урбулешката от днес за утре. Има литература по въпроса и тя описва принципите и добрите практики на този процес, за да бъде той основа на политическа стабилност. Ще се опитам да представя тези принципи така, като са описани в базите данни за подобни практики.


Първи принцип – представителност


Това значи границите на избирателния окръг да са така направени, че гласуващите да са убедени, че избраният депутат представлява точно тях. Дали това ще са етнически, географски или други общности няма значение. Важното е избирателят и избраният да се идентифицират със своя избирателен окръг в максимална степен. Ако това не стане, то мандатът може да представлява много малък брой избиратели или пък някои избиратели да са непредставени за дълъг период от време, а самият избран депутат да не може да си върши работата в полза на общността.


Какво е "джеримандъринг" и каква е опасността от него?


Името на този вид злоупотреба при определяне границите на избирателните райони идва от комбинацията на името на американския губернатор Елбридж Джери и думата саламандър. През 1812 г. този Джери така определил границите на избирателните райони в щата си Масачузетс, че дал предимство на Демократическата партия, разхвърляйки електората на Републиканската партия, така че да бъде малцинство е избирателните райони. Картата заприличала на гущера саламандър. Джери били увековечен с тази изборна манипулация.


За да го разберем, нека си представим две концентрични окръжности – в централния кръг ще спечели партия А, а във външната окръжност между двете линии ще спечели партия Б. (Примерно Пловдив-град и Пловдив – окръг). Ако обаче разделим двата кръга с един диаметър през центъра и така направим избирателните райони, то избирателите на партия А ще бъдат разделени на две и така могат да останат малцинство. Партия Б ще спечели и в двата избирателни района. Хайде сега да си представим Столипиново като един или два едномандатни района. Или някой мисли да разхвърли избирателите от Столипиново, така че да са в малцинство във всеки един от другите райони? Да направи един хубав "джеримандъринг".


Втори принцип – равна сила на гласа и избирателното право


Този принцип налага приблизително еднакъв размер на едномандатните избирателни окръзи с максимално отклонение между най-големия и най-малкия от максимум 10%. Еднаквите по размер окръзи дават еднаква тежест на гласа и на делегирана през гласа власт. (През 2009 г. и въпреки предупрежденията, БСП прокара 31 мажоритарни мандата – по един на многомандатен район. Тежестта им се разминаваше в пъти, ама кой ти гледа.) Това се нарича неравностойно представителство и е драстично погазване на демократичен принцип.


Ако не се спазва сравнително еднакъв размер на избирателните окръзи, гласът на избирателите в големите едномандатни райони олеква, защото произвежда пак един мандат, колкото и в малките райони. А депутатите имат равна тежест на гласа в законодателния орган. Неспазването на този принцип е грубо нарушение на основен принцип на демократичните избори за еднаква тежест на гласа.


И двете организации - ОССЕ /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ и Комитетът по правата на човека на ООН, които се занимават с политическите и гражданските права, имат изрични текстове по тази тема.


Трети принцип – определяне на границите на избирателните райони
от независим безпристрастен/политически необвързан орган


В идеалния свят тези, които определят границите на избирателните окръзи трябва да са независими и безпристрастни. И това трябва да е част от законодателството. Препоръките на този, който определя границите на избирателните райони, трябва да са защитени от опитите за промяна или вето от страна на правителството и даже на законодателната власт. Защото те са заинтересовани и имат политическа мотивация да го правят. В тази смисъл технологията и процедурите трябва да са детайлно описани в закон. Или пък, ако се допусне партиите да се месят в този процес, то достъпът трябва да е еднакъв за всички партии и определянето на избирателните райони да стане с консенсус поне между големите политически партии.


Четвърти принцип – прозрачност


Избирателната система и особено мажоритарният избор в едномандатни райони често произвеждат непропорционални резултати. Това налага процесът на определяне на избирателните райони да е максимално прозрачен, ясен и напълно разбираем за широк кръг хора, в т. ч. и за избирателите и особено за журналистите. Принципите, методиката, техниката, изходните данни, дадените указания трябва да са предварително дискутирани, приети от всички и оповестени предварително, за да има публичен контрол. Важно е да се проведат публични обсъждания по предварителните условия и на предложението в края на процедурата, за да се постигне максимално възможният публичен консенсус. Ако не се спазва този принцип, казусът бат‘Сали ще ни се види като задачка за първи клас.


Пети принцип – отказ от дискриминация


Според този принцип при определянето на избирателните райони не може да се разбиват компактно живеещи етнически и др. малцинства по начин, който да ги разхвърля из различни избирателни райони и да ги прави малцинство във всеки един от тези райони. При едномандатните райони разбира се, няма гаранция, че малцинствата ще бъдат представени. И това е една от опасностите за формиране на етнически електорални феодални крепости.


Бел. ред.: В понеделник Мая Манолова - омбудсман и автор на предишния изборен кодекс, внесе изменения в сегашните правила за гласуване, предвиждащи 240-те народни представители да се избират в едномандатни райони на два тура. Тя каза, че районирането ще бъде направено до 28 ноември и предположи, че в един район трябва да има около 30 000 гласоподаватели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Любопитно

  Учените хора от 2-3 седмици пределно разбираемо обясняват какви са рисковете пред мажоритарното гласуване, защото чорбаджиите им ще видят НС през крив макарон.
  Преди референдума нищо не обясняваха, защото даже не се бяха сетили, че съществува реален народ, а не измислен от тях хибриден образ !???

  [email protected]
 2. 2 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И шоуменът се продаде на руската машина за печатане на рубли... И простият народ му се върза.

  Give me Liberty Or Give me Death !
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Взеха се на сериозно, а са толкова смешни

 4. 4 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  От тук нататък, ГЕРБ и БСП, тори и виги ! Не сме открили току-що топлата вода ! За Справка Великобритания ! Останалите партийки или се присламчват или са в историята !

 5. 5 Профил на drinchev
  drinchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И на мен ми дойдоха в повече тези статии... Преди изборите никой не му пукаше, въпреки че беше ясно, че референдумът ще мине с голям % гласували "за" и на трите въпроса.

  Драги журналисти, ако не сте част от решението, сте част от проблема!

  Ivan Drinchev
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  И в САЩ е така - демократи и лейбъри ! Ние си го избрахме, да ни е честито !

 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Пак се тръгва по най-трудното трасе.Особено с районите "чужбина".Кухо,че кънти.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Прекалено сериозен момент е смяната на избирателната система, за да бъде претупана. Не бива да се бърза. Никой не задължава НС да приеме нов ИК, който да се приложи за извънредните парламентарни избори.

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Всички български граждани имат лични карти с постоянен адрес в тях.Нека се гласува се само по постоянен адрес,а от чужбина също,но електронно.Няма шменти,няма капели.Който му е далеко в рамките на страната постоянния адрес,да си смени личната карта.Без секции в чужбина,без дописвания на списъци.Но е много лесно,значи няма да стане.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#6] от "Арон":

  Страхувам се аз, защото е много вероятно гласът ми да не бъде взет предвид. Това че гласувам за малка партия, не ме прави по-малко гражданин,нито прави по-малко правото ми да бъда представен.

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#10] от "Майндърбайндър":

  Кое пък му е лесното? Лесно е да напишеш "гласува се електронно". Ама я кажи как конкретно да стане, и то за няколко месеца.

 13. 13 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#11] от "lechevalier":

  Мнозинството го избра, тъпо, но факт ! Може да се опалчеш на арменския поп !

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#11] от "lechevalier":


  [quote#11:"lechevalier"]Това че гласувам за малка партия, не ме прави по-малко гражданин,нито прави по-малко правото ми да бъда представен.[/quote]
  Разбира се, не си по-малко гражданин. А малката ти партия трябва да изкара "на пазара" толкова готин кандидат, че 6-7 000 избиратели да го харесат. И така... в повече райони.
  Иначе сега, като гласуваш за партията си, а те наслагали вътре калпазани, дето се отцепват, или са бат Сали, или не са мъцнали целия мандат? Така съгласен ли си? Аз - не.
  Мажоритарната система ще подейства пречистващо за партиите откъм кадри. Така мисля...

 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#12] от "lechevalier":

  Електронен подпис,признат от банките е достатъчно надежден.Може и с ПИК-кода на НОИ. Тъкмо да си платят и здравните осигуровки.Без пръстови отпечатъци.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#15] от "Майндърбайндър":


  [quote#15:"Майндърбайндър"]Електронен подпис,признат от банките е достатъчно надежден.[/quote]
  Да, ама не трябва като в банката да се знае, че си ти. Вота е таен.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#16] от "Добрин Велков":


  [quote#16:"Добрин Велков"]Вота е таен[/quote]

  Би могло да се приеме,че гласуващите отвън нямат притеснения от явен вот,или пък ИТ-експерти да намерят решение за запазване на тайния.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#17] от "Майндърбайндър":


  [quote#17:"Майндърбайндър"]или пък ИТ-експерти да намерят решение за запазване на тайния. [/quote]
  Точно така. Така е казал и КСъд преди доста време. Явно не се е намерил още никой, дето да гарантира тайната на вота, даден по електронен път.
  За защитата от манипулиране пък да не говорим...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Абе щом Мира Радева, дето тръгна с Мая Манолова да внася предложението, снощи се запъна на Михаил Константинов, че от 10 години тя се борела да има точно такава избирателна система. Била се обучавала във Франция и там точно такава била системата. Обаче се оказа, че въобще не е такава. На въпрос, къде по света има такава практика, тя не знаела, но това нямало значение. И бандата на Трифонов е същата. Много искат да обърнат държавата с главата надолу и естествено не носят никаква отговорност. Непрекъснато повтарят, че народът така искал. Че кой му обясни на народа, какви ще са последствията. Или още по-добре, че не знае.И защо 2,5 млн. гласували са народа, като половината гласуваха, защото ги излъгаха, че е задължително. А останалите 4 млн. , които не гласуваха, те не са ли народ.

 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#15] от "Майндърбайндър":

  Вадил ли си си електронен подпис? Колко струва и през какви сложнотии трябва да мине човек, знаеш ли?

  Аз не се осигурявам здравно в България, съответно дори не зная какво е ПИК от НОИ.

  Та, други идеи?

 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#14] от "Добрин Велков":

  Грешно мислиш. Но хайде, нека има мажоритарни избори, че да видиш какви "личности" с отговорност пред избирателите ще наскачат. Нека. Щом не можете да гледате с няколко хода напред.

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#13] от "evelin_m":

  А мнозинството може да си гледа тъпата работа, защото референдумът НЕ Е задължителен. Такъв е законът. Може да се оплачеш на арменския поп-шоумен.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Поредните дитирамби. Няма да се променят избирателните списъци. Няма да се променят и избирателните секции. Съседни избирателни секции ще се групират до достигане на средния брой избиратели по списък. Всичко това може да се направи буквално за дни. Проблем по-скоро е организацията на броенето - районните избирателни комисии. Стремежът за префинване на районите може да бъде само повод за не свършване на работата. Едно е сигурно, дори и при доста грубо райониране Бат Сали няма да влезе само с 800 гласа, което е текущ факт. Дори и да се допусне малко по-голямо отклонение от 10% между най-малкия и най-големия избирателен район, такъв абсурд като сегашния с Бат Сали няма да има.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#23] от "plebs": Стремежът за префинване на районите може да бъде само повод за не свършване на работата

  Който не иска да меси, по пет дена пресява брашното - гръцка народна поговорка!

 25. 25 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"libertariansky"]И шоуменът се продаде на руската машина за печатане на рубли..[/quote]

  Той винаги е бил там. Можеш да провериш кои са му спонсорите.

  Моралът не е порок!
 26. 26 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Бат' ви Сали не е влязъл с 800 гласа, както и през 2013 година във Видин кандидатката на ДПС не е влязла с 434 гласа (толкова имаше тогава във Видин ДПС-то). Бат' ви Сали стана депутат с около 11 000 гласа за ДПС от Турция. Ама в Турция няма листа, та влезе от Кюстендил. Така е при двойно-пропорционалните системи: едната от двете пропорционалности често се губи. Има данни в нета, примерно на апа.бг (напишете го на латиница).

  Бъдете здрави!

 27. 27 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Типично по български. Първо вкарваме колата в калта без да мислим, а след това се чудим как да я измъкнем.

  vesela
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#19:"Роси"]Абе щом Мира Радева, дето тръгна с Мая Манолова да внася предложението,[/quote]
  Гледах при "джуките" предаването. Отврат. Милата Радева се пъчи че вече е Доктор на науките, а демонстрира пълна неграмотност и държане на простакеса.
  Но аз още чакам да им светне в главите що е то "абсолютно" и що е "обикновено" мнозинство?
  А колко от пишещите тук го знаят?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само не мога да си обясня тази пасмина от снимката с какво право се навира в неща, които не са им работа. Манолова защитава гласа на малцинството от референдума, Йосифов страда от манията на всеки човек от третата възраст да оправи света, а двамата сценаристи временно са загърбили обществената си задача да пишат пошли сценарии и тъпи смешки, на които никой не се смее......Ей затова не вързи футбола в България. Защото всеки се занимава с онова, което не му е работа.

 30. 30 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Нали гласувахте ИНФОРМИРАНО бе! От къде се информирахте, от чалгарското предаване на Слави, нали! Аз не пипнах бюлетината, защото още тогава знаех какви ще са последиците, но аз все пак съм член на Менса, каквито са само 2% от хората. С малко мислене и четене на обективни медии (като тази) не беше трудно да събереш 2 и 2 и да стигнеш до тези изводи. Сега разбрахте ли защо референдума в България няма нищо общо с демокрацията, защото хората не са дорасли за такова нещо.

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#2] от "libertariansky":


  " И шоуменът се продаде на руската машина ... "


  Защо " се продаде " ?
  Той стартира с нейна помощ и така е до днес, но простотията е голяма . На този референдум една голяма част от българите гласуваха СРЕЩУ собствените си интереси - в полза на ДС-мафията !
  Каквото сам си направиш ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#13] от "evelin_m":  " Мнозинството го избра, тъпо, но факт . "


  Не е вярно !
  Гласувалите за мажоритарна система са 2 милиона и 700 хиляди . Къде видя " мнозинство " ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#14] от "Добрин Велков":


  " Мажоритарната система ще подейства пречистващо за партиите откъм кадри . "


  Така ще ги прочисти, че ще се сменят едни слуги на ДС-мафията с други, но вече много по-успешно . Известно е, че избори се правят с много пари, а парите са в ръцете на олигархията . България трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има изградена средна класа, за да се пристъпи към смесена мажоритарно-пропорционална система . В момента зее огромна пропаст межу 90 % бедняци и 10 % богаташи ( грубо казано ), а това си е бананова република и в такава държава да се провеждат избори по мажоритарната система, значи да се овласти официално олигархията, а тя чии интереси ще защитава - сам си отговори !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#21:"lechevalier"]Грешно мислиш.[/quote]

  Че е грешно, грешно е, но в случая е по-правилно да се каже, че той "вярва", а не че "мисли". Има съществена разлика.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Неутрално

  До коментар [#30] от "Стефан":

  Чалгата е в парламента, приятелю.Другите чалгаджии отвън коментират референдума с орязаните от вътрешните чалгаджии въпроси,разумно зададени от Слави,защото всички ги е страх от мажоритарния вот,в който не се криеш зад партийна листа,а лъсваш"като въшка на чело" и трябва да се доказваш какъв си и какво можеш.Не може да наричаш народа си глупав и чалгаджийски.

  [email protected]
 36. 36 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#20:"lechevalier"]Вадил ли си си електронен подпис? Колко струва и през какви сложнотии трябва да мине човек, знаеш ли? [/quote]

  Много е лесно и удобно, но това не решава проблемите с електронното гласуване. Аз подкрепям принципно електронното гласуване, но прибързаното му въвеждане, само за да се закърпи недоносчето, което сътвориха 2.5 мил. недомислили, няма да сработи.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 37. 37 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#35:"karabastun"]Не може да наричаш народа си глупав и чалгаджийски.[/quote]

  Истината ми е по-свидна. Пък и никой не нарича народа така, а само 2.5 мил., които демонстрираха точно това с вота си на референдума. Трябва ли да си затваряме очите пред фактите, за да не нараним пролетарските им чувства?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 38. 38 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Все си мисля, че някак районите ще се нагласят, но виждам друго предизвикателство.
  Минават изборите, мажоритарно избрани са 240 видни личности респондиращи на нагласата на мнозинството гласоподаватели в съответния район. Но. Ако предположим, че на много места поне половината от гласоподавателите не са стадо никой не гарантира, че от малки партии няма да бъдат номинирани достойни хора, които да имат шанс да бъдат избрани. Номинирането на независими достойни хора (същото, уви е в сила и за местни криминални феодали или зависими от тях проксита) може да стимулира избирателната активност, което да промени съотношенията между твърдите партийни ядра и да даде изненади. Та обратно на резултатът от изборите - ако в парламента се окажат 3 или 4 системни партии със сравнително равен брой депутати то предвиждам, че ще има и една немалка група независими - може да са 30, 40 или повече. Тогава тази необвързана със системните партии група депутати ще бъде винаги в опозиция на някаква сглобена управляваща коалиция и може да се окаже неин съвест и коректив. Естествено, може да се продаде и да стане патерица на сглобената коалиция, но това зависи от качеството на номинираните и избрани кандидати. Това би върнало властта и контрола върху правителството обратно в ръцете на парламента, който да си кажем истината рядко е бил в позиция ефективно да я упражнява. Има много "ако" и "дали" , но тезата ми в тези разсъждения е, че може да се окаже не толкова зле положението.
  Аз лично на референдума гласувах с НЕ и на трите въпроса.

  Умен и красив жълтопаветник.
 39. 39 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И в момента олигархията е на власт и си узаконява заграбеното, нещо трябва да се промени. Даже мажоритарната система да е неуспешна, пак може да я променим със следващ референдум или с протести. Но никой от властимащите не се помръдна да направи реформи първо в СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, после в останалите. Ще поживеем, ще видим този път как ще ни ........

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#2] от "libertariansky":


  [quote#2:"libertariansky"]И шоуменът се продаде на руската машина за печатане на рубли... И простият народ му се върза.[/quote]

  Не се е продал в случая, той си е на заплата от край време.
  Що се отнася до "връзването" на народа, с мажоритарните избори се заиграва също не от вчера, но се видя, че маса хора, 2.5милиона, си мислят, че промяна се прави с изборни правила, а не с акъл, гласуване и контрол над политиците.
  Ако може да си седим пред ТВ-тата, да си блеем пред вскакви сериали или предавания на "живо", а ла брадъри, ферми и какво ли не и всичко да ни е на ред.
  Може, ама друг път, защото докато умните се наумуват, лудите си лудуват и ни крадат като за световно.

 41. 41 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "vesela":

  Дори е по-лошо: Първо изядаме кило сол, после 100 тояги и накрая ни опъват. Аз гласувах за референдума, защото ми стана скучен настоящият ни политически живот. Няма как да е по-зле от сега. Поне кандидатите ще се опитат да застанат лице в лице с избирателите и да ги лъжат в очите, а не да се движат в партийна банда. Но трябва задължително да се въведе отзоваване на депутати.

 42. 42 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "Oggie Petkov":

  Споко, ще стане много по зле, и това ще го усетите първо вие 2,7 мил. дето гласувахте от щото ви е скучно. Да сте гласували за въпроса "да застават ли кандидатите лице в лице" или пък "да се отзовават", не сте, ама си фантазирате, че за това сте гласували. Аре спрете да си добавяте реалност, защото въпроса беше пределно ясен, искате ли да си бетонирате олигархията или не, и 2,7 мил. казаха че искат.

 43. 43 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Джеримандринг, саламандринг, аман от сложи приказки - БСП тия мандри откога ги е ... ехеее...

  Още когато в ранните години на прехода приши чисто турските села към преобладаващо българския град Кърджали и го предаде навеки в зестра на ДПС.

  Знаем го ние това мандръсане много добре... уви...

 44. 44 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1113 Весело

  До коментар [#20] от "lechevalier":

  Вади се онлайн и цената зависи от това кой го вади .... но принципно не е голяма ( 100$ е сертификат на за голяма фирма, която след това моЖе да извади колкото си иска базирани на него)

 45. 45 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#37] от "russian78":

  тъпанар а останалите 4 мил.. с липсата си на вот обикновено показват, че не им пука и нямат мнение ...

 46. 46 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#44] от "Quo Vadis?":

  Не всичко, дето хвърчи, се лапа.

 47. 47 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#45:"Quo Vadis?"]тъпанар а останалите 4 мил.. с липсата си на вот обикновено показват, че не им пука и нямат мнение ...[/quote]

  Тъпо е да приемаш желаното за реалност. Вашият случай явно е такъв. Никой не може да каже, какви са мотивите на негласувалите. Може да не са гласували, защото им е безразлично, защото не могат да преценят или защото не желаят да легитимират този вреден за страната референдум. Няма никакво значение, какви точно са мотивите на негласувалите, но е ясно, че тези хора не подкрепят въпросите от референдума. Ако ги подкрепяха, биха го заявили по съответния начин. При референдумите има само един начин да бъдат подкрепени зададените въпроси и това е с "да" в бюлетината. Всичко останало са различни форми на липса на подкрепа.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 48. 48 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "Quo Vadis?":

  Моята липса на вот беше целенасочена, намаляване на активността, за да не стане задължителен референдума, защото беше ясно че ДА ще е с повече подкрепа. Така че позицията ми е бил активна, нищо че не пипнах бюлетината. А иначе всички изказвания по форумите показват точно това, че всеки приема фантазиите си за реалност и после ще се сърди, че реалността е друга.

 49. 49 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#48] от "Стефан":

  няма как да направиш омлет без да счупиш яйца, така че всяка промяна на текущата ситуация е по добре отколкото сегашното безвремие

 50. 50 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#49:"Quo Vadis?"]няма как да направиш омлет без да счупиш яйца, така че всяка промяна на текущата ситуация е по добре отколкото сегашното безвремие[/quote]

  Ако счупиш яйцата в тоалетната чиния, нито ще ядеш омлет, нито ще имаш яйца. Ако счупиш яйцата и ги оставиш заедно с начупената черупки, няма да харесаш омлета. Има огромно значение, къде и как чупиш яйцата, ако искаш да ядеш хубав омлет. С други думи, когато оправяте политическата система, постарайте се първо да не влошите трайно ситуацията в резултат на слепия си устрем.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 51. 51 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#20:"lechevalier"]Вадил ли си си електронен подпис? Колко струва и през какви сложнотии трябва да мине човек, знаеш ли? [/quote]
  20 лева на година и лична карта, 10 минути, в офис на фирмата-удостоверител или в клон на ПИБ или ЦКБ. По-сложно е да си избереш тарифен план от мобилния оператор, отколкото да си извадиш КЕП.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK