Пропагандата не е политика – дори путиновата

Путин пристига в София, 2008 г.

© Велко Ангелов

Путин пристига в София, 2008 г.Не че ще защитаваме путиновата политика от путиновата пропаганда. Просто ще ги разграничим. Защото напоследък смислени медии у нас започват да тиражират руската пропаганда като руска политика. Ето два примера.


Александър Дугин е представен като човек, който пряко влияе върху политиката на Путин. Поради което наши медии сериозно се отнасят към неговите думи, включително във Фейсбук-страницата му след избирането на новия ни президент: "София е наша" (разбирай "тяхна"). Там той пише и "Вашингтон е наш" (разбирай – на Путин-Дугин).
Но точно както не са техни, така и Дугин не е путинов. Според хора, на които работата им е да знаят кой кой е и кой не е в Кремъл, и публикуват в сериозни медии, Дугин вероятно дори не се е срещал с Путин, защото колкото и да се хвали с други високи връзки, никога не се е похвалил с това; Дугин не е част от путиновия кръжец, който реално прави политиката.


До Путин има други хора,
които да обосновават консервативни
или агресивни политики
– примерно Рогозин, Глазев, Нарочницкая. (Вижте, например, foreignaffairs.com)


Аналогичен е случаят с Леонид Решетников, който тия дни даде да се разбере, че Корнелия Нинова била обсъждала с него кампанията "Радев за президент" едва ли не преди самият генерал да научи какво му се готви. Това Решетников "разкри" пред една руска медия, която там е позиционирана горе-долу като канал "Атака" у нас и е далеч от правенето на политика в Кремъл. Решетников е представян като шеф на аналитичен център, който работи за Путин. Защо ли тогава няма достъп до официозния путинов ефир? Защото е бивш – макар и доскорошен - директор на аналитичен център. Но това никоя от медиите, съобщила за интервюто му у нас, не каза. Защо? Вероятно не знаят.


А е достатъчно да отварят официалния сайт на Кремъл. Да бъдем снизходителни и да допуснем, че като директор Решетников е можел да има реално влияние върху путиновата политика. Но действително да е имал? Надали. Защото често странни тези изпълват публичните му изяви. Примерно:


Журналист: Смята се, че през Втората световна война СССР и САЩ са били съюзници... /Да отблежим това "смята се". За журналиста наука история очевидно няма, има само мнения, митове и манипулации./


Решетников: Втората световна война бе организирана от силите, които сега се опитват да управляват света... И Германия, и СССР към войната ги бутаха САЩ. Помагаха и на двете страни да се засилват, за да стане катастрофален сблъсъкът на двете държави. Затова в 30-те години САЩ активно участваха в индустриализацията на СССР. Сталинградският тракторен завод беше построен изцяло зад океана, разглобен и на 102 кораба прекаран в СССР. "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) - компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построиха в СССР 150 завода, фабрики и цехове. (Вижте "Аргументи и факти")


Решетников е учил история в Харков и София – няма да коментираме. Но нали е трудно да си представим Путин да говори, дори да мисли така при среща с американския президент, пък бил той и Тръмп? Така международна политика не се прави.


Но да се убедим в аналогичността на Дугин. За щастие, дори в своя "професорски" труд за многополюсния световен ред той пише с думи прости:


Многополюсният свят не разглежда сериозно суверенитета на съществуващите национални държави, когато той се декларира на чисто юридическо равнище и не е потвърден от наличието на достатъчен силов, стратегически, икономически и политически потенциал.


Да не ставаме високопарни – просто е несериозно да ни се казва – на нас, българите, а и на повечето източноевропейци – че нашият суверенитет не можел да бъде "разглеждан сериозно" от Русия, защото бил всичко на всичко "деклариран" на "чисто" юридическо равнище. Е, на същия професор Дугин от 2014 г. му е отнета професорската титла в Московския държавен университет (МГУ), защото във "Фейсбук" агитирал украинците да бъдат избити. Това се е оказало прекалено крайно дори за МГУ, който уволни историка професор Андрей Зубов заради това, че заклейми агресията в Крим. Но това, че тия двамата като кремълски политици са нула, не значи че са нула въобще. Защото


Путин им е отредил друга роля:
да работят агитпропчици


"Агитпроп" – (соцтермин за агитация и пропаганда) – означава, най-общо, пресяване на реални факти, като подбраните се тълкуват по фантастичен начин, за да подкрепят спуснатата отгоре теза. Хора на такава работа не са политици – а политически слугинаж. Да не бъркаме слугата с господаря!


От друга страна – пропагандата, която не заслужава вяра, заслужава малко анализ. Защото съвсем не е нещо толкова просто като скандирането на лозунги по време на манифестация или заглавие "Съветската рубла – най-силната валута в света" в партийния официоз. Трудещи се и учащи се маршируват вяло в манифестацията и окарикатуряват лозунгите с вулгарни парафрази. Читателите на вестника продължават да купуват американски долари и западногермански марки на черния пазар. Докато функцията на пропагандата е просто да протръбява бодряшки неистини, тя е твърде примитивна, поради което е неефективна.


Но от ключово значение се оказва функцията й


да замъглява границите между истина и лъжа,
достоверно и фалшиво, факт и манипулация


А това насажда хронично недоверие във всяка форма на информация. В резултат ставаме не само безсилни да се ориентираме в заобикалящата реалност, но губи опора и волята ни за гражданско действие. Именно с дезинформационната си стратегия успешната пропаганда овладява прожектора на публичното внимание и докато осветява едни удобни не-факти, затъмнява други, неудобни факти.


"София е наша" е хелиев балон: освен празната инсинуация, че Русия е овладяла българската президентска институция, той не съдържа нищо – нито как, нито кой, нито с какви средства, нито при какви гаранции...Но докато публиката гони този хелиев балон, реалните механизми на руското проникване в българската икономика (а оттам и политика) се изплъзват от фокуса на публичния дебат. Встрани от фойерверките на креатури като Дугин и Решетников реалната политика тъне в мрак.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  " Но докато публиката гони този хелиев балон, реалните механизми на руското проникване в българската икономика (а оттам и политика) се изплъзват от фокуса на публичния дебат." Това е сентенцията на статията и е изключително важно за нас.

 2. 2 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От три дни в нета се върти документалния филм на Оливер Стоун за Майдана - Ukraine on fire. Стоун е продуцент, украинеца Игор Лопотенок е режисьор. Много силен, много въздействащ, с куп награди. Питам се - това агитпроп ли е или не? И ако е агитпроп - американски, украински или руски е?
  Ето ви линка, заслужава си всяка минута гледане:
  https://www.youtube.com/watch?v=tTU3ky9qZFk

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Браво дневник, именно не е политика! Ес и ЕП да се занимават с политика, а не с пропаганда!

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  Ами те самите германци го казаха не, около 25% от икономиката ни са на руснаците, ама другите 75% са си американски и германски!

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Весело

  Е ТО ВСИЧКО Е КАЗАНО-КРЕМЪЛ НИ СМЯТА ЗА СВОЯ ГУБЕРНИЯ И ОТДАВНА ВЛИЯЕ НА ПРОЦЕСИТЕ У НАС!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Несериозно. Путлеристкото проникване не е само по икономическа линия, то е и по парично- и традиционно политическа, и по мафиотска, и по пропагандна. Много ми е любопитно например кой раздава руски знамена да се кичат из къщите из Родопите. "София е наша" може да е за вътрешно руско ползване, ама вместо прозападен президент като Плевнелиев ще си имаме проазиатски.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Аз лично си обяснявам тези нелепости на сина на члена на ЦК на БКП и активния борец срещу фашизма и капитализма Чавдар Кюранов с факта, че тъй като грантовете и "стипендиите" от САЩ определено ще намалеят с идването на Тръмп на власт, то трябва да покаже че е сред най верните стражи на "демокрацията". Иначе не съм прочел от него книга, макар че се представя за "политически социолог", а само подобни русофобски но явно добре платени кратки пасквили.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Решетников има доста смислени тези за катастрофалните последици от болшевишката революция за Русия и едва ли се вълнува толкова кой бил президентът на България.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Весело

  Решетников: Втората световна война бе организирана от силите, които сега се опитват да управляват света... И Германия, и СССР към войната ги бутаха САЩ. Помагаха и на двете страни да се засилват, за да стане катастрофален сблъсъкът на двете държави. Затова в 30-те години САЩ активно участваха в индустриализацията на СССР. Сталинградският тракторен завод беше построен изцяло зад океана, разглобен и на 102 кораба прекаран в СССР. "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) - компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построиха в СССР 150 завода, фабрики и цехове."Болшевики,толкоз и е акъла.Американците ще им правят индустриализацията за да може СССР и Германия да направят втората световна война.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "Докато функцията на пропагандата е просто да протръбява бодряшки неистини, тя е твърде примитивна, поради което е неефективна."
  Зависи! Има си таргет група, която възприема безкритично "импортозашчанието".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#5] от "Messerschmitt":

  Не знам как се е разбрало жужето с германците, ама ги пуска тук само бакалии да правят и някой цех за седалки за мерцедес! А за него нефтохима, бензиностанции, аец, бтк! Пък за америианците сал един тец, да не се сърдят!

 12. 12 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 552 Весело

  "Сталинградският тракторен завод беше построен изцяло зад океана, разглобен и на 102 кораба прекаран в СССР. "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) - компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построиха в СССР 150 завода, фабрики и цехове."

  Смешното е, че този путриот Решетников отвя толкова много опорки на местния путинофилски планктон с това си изказване.

  Ай, ай...индустрията на Мамаша построена от капиталистическа
  Америка.

  Тавагиши, бива ли такива работи?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  А по-надолу в интервюто е следното:
  - А как же дружба России и США в 90-х?

  - Многие верили в магическую фразу: «Запад нам поможет». В это же время наши западные «парт­нёры» действовали в плане расчленения России на 10-15 образований.
  Т.е. САЩ е имал пъклени планове като им помага да укрепват икономически през 30-те и пак пъклени планове като не им помага икономически сега. Разбира се, за замъгления от аромата на сапоги мурзилски мозък в това няма логическо противоречие.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":


  [quote#7:"Каишков - Системен нарушител"]не съм прочел от него книга[/quote]

  Ами вземи да прочетеш де! Стига си се хвалил с неграмотността си. И се информирай как се е държал Деян Кюранов по време на комунистическия режим, когато ти си се скъсвал да ръкопляскаш по партийните събрания.

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Весело

  За журналиста наука история очевидно няма, има само мнения, митове и манипулации...
  -----------------------
  Стажантите,четете ли,четете и се учете...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#8:"Julian Mall"]катастрофалните последици от болшевишката революция за Русия [/quote]
  Т.е. от победена страна след болшевишката революция Русия печели световен конфликт, става световна ядрена сила и първа космичèска държава, чийто врагове се страхуват дори от паметниците на "болшевиките". Да не говорим ако ги видят на живо. Странна катастрофа.

 17. 17 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  САЩ активно участваха в индустриализацията на СССР, сталинградският тракторен завод, "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company, горковският автозавод, АЗЛК е построен по проект на Форд, За 10 години американците построиха в СССР 150 завода, фабрики и цехове...

  На практика реално излиза, че русия и това нямаше да е, ако не бяха щатите...

  Имало едно време ссср...
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Весело

  [quote#16:"Каишков - Системен нарушител"]Русия печели световен конфликт, става световна ядрена сила и първа космичèска държава, чийто врагове се страхуват дори от паметниците на "болшевиките". Да не говорим ако ги видят на живо. Странна катастрофа.
  [/quote]
  Какво "странно" има в това,че

  СССР се РАЗПАДНА !!!!

  СССР е в НЕБИТИЕТО !!!!

  Панимайш

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Системен нарушител":

  Известни Петракиеви Простотии....
  Следва финансова санкция по новия закон.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#14:"spiegel"] И се информирай как се е държал Деян Кюранов по време на комунистическия режим[/quote]
  Ползваше се от привилегиите на баща си. Както и днес.

 21. 21 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 576 Любопитно

  [quote#16:"Каишков - Системен нарушител"]Странна катастрофа.[/quote]
  Два варианта са:
  1. Изключително наивен и заблуден човек.
  2. Част от пропагандата от статията.
  Каишков, това на снимката ти ли си? Много искам да те видя как изглеждаш, ако си от първия вариант. Чисто любопитство. Ако си се продал, по точка две, не е интерсно.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#18:"Hawaii"]Панимайш[/quote]
  Защо тогава само за СССР говориш? Май ти не панимайш

 23. 23 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#21:"Чоко и Боко"]Ако си се продал, по точка две, не е интерсно. [/quote]
  Не, не съм се продал, ходих в САЩ на курс за млади лидери. Това не е същото.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 278 Весело

  [quote#24:"quatro_4x3"]Рублофилите ще украсят дървета и стълбове като коледни елхи. [/quote]

  Май става обратното, вси4ки либерасто-толерасти сте много угрижени!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#16:"Каишков - Системен нарушител"]Т.е. от победена страна след болшевишката революция Русия печели световен конфликт, става световна ядрена сила и първа космичèска държава, чийто врагове се страхуват дори от паметниците на "болшевиките"[/quote]

  Кирка, чук, Бузлуджа. Няма време за лукуми и димки. Ей там на Бузлуджа си ги приказвайте каквито щете в почивките между къртенето на чинията. Бетон много; и всеки в къщи да си носи.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#19:"Captain Shakespeare"]Известни Петракиеви Простотии....
  Следва финансова санкция по новия закон.[/quote]
  Я кажи един осъден по време на "дясното"управление. Всичките невинни. Направихте закона празна дума, с него си тръгнал да ме плашиш.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#15] от "Tod":

  "Стажантите,четете ли,четете и се учете..."

  Тия даже са прописали. Авторите, де. Форумците къде, къде са по-напред с мат'рияла.

 30. 30 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#27:"Каишков - Системен нарушител"]А време да се ограмотиш има ли?[/quote]

  Имам време. Само една справка. Лукум е на руски.
  Хаха. Все пак в статията става въпрос за руската пропаганда и политика. Съжалявам, че не се е разбрала леката инвенция.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#17] от "citoplast":

  "На практика реално излиза, че русия и това нямаше да е, ако не бяха щатите..."
  Да бе, щяха да се гърчат с по една пръчка на Аляска за да хванат поне една сьомга както сега се гърчат китайчетата в Жълто море.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#24] от "quatro_4x3":

  "Рублофилите ще украсят дървета и стълбове като коледни елхи."

  А площадите кой ще ги оцветява в червено със снайпери? На Нюланд корабийките си отидоха зян с Тръмп.

 33. 33 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 442 Гневно

  РУСИЯ Е ВРАГ НА ЦЕЛИЯ СВОБОДЕН СВЯТ!

 34. 34 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 576 Разстроено

  До коментар [#24] от "quatro_4x3":

  Колега, лошото е, че повечето предприемчиви хора вече избягаха. Останаха тука една прослойка, която аз наричам, без извинение, паплач. В повечето пъти добре облечена. Всеки ден карам кола по София. Всеки е терикат. Всеки се опитва да излъже, да кръшне. Правилата не важат. Основното, което ги движи е фразата: "Е какво пък толкова?" С такива хора демокрация не се прави. Няма я средната класа. Не става дума само за пари. По провинцията е още по страшно. Повсеместна некомпетентност и липса на мисъл. Дано греша, но не виждам светлина. Резултатите от изборите ме стряскат още повече. Един читав кандидат и толкова малко гласове.
  45 + 25 години пропаганда и промиване на мозъци си казва своето.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 35. 35 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Върбова ли? Не става! Ако можеха нямаше да си внасят риба и то до ден днешен! Та толкова за гаровия кенеф, русия!

  Имало едно време ссср...
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#26] от "gmbh":

  "Ей там на Бузлуджа си ги приказвайте каквито щете "

  Не беше ли Белене по-правилното място за хортуване? Или искате да иновирате болшевизма с нови лагери, за планински отдих?

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Не е така, Системно крив гражданино.
  Не че Хаваят е прав.
  Просто казва, че без Америка СССР би бил едно бивше нищо

  До коментар [#22] от "Каишков - Системен нарушител":

  Панимайш- цитат на коментар #18 от “Hawaii”

  Защо тогава само за СССР говориш?

 38. 38 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#25:"Светльо"]Май става обратното, вси4ки либерасто-толерасти сте много угрижени![/quote]

  Угрижени сме и точно за това ще висите по дърветата. Да се успокоим. На твое място бих бил по-угрижен.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 39. 39 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#36:"wanderer"]Не беше ли Белене по-правилното място за хортуване? Или искате да иновирате болшевизма с нови лагери, за планински отдих?[/quote]

  В този случай бригадирското движене е хубаво и подходящо начинание. Доброволен труд с цел икономисване на средства на партията. Може да включите и олигарси с наднормено тегло. Здравословно и полезно, пък и по силата на закон.
  Само извозването на отпадъците по домовете малко ще оскъпи нещата.

  До коментар [#36] от "wanderer":

 40. 40 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Що ни занимават с разни руски пропагандони?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 41. 41 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Някои неточности в статията
  Решетников е на 70 години и му е време да бъде освободен. Все още е директор на Института, макар че авторите на статията твърдят обратното - Указът за пенсионирането му ще влезе в сила от януари 2017.
  Аз доста съм писал за него и многобройните му посещения у нас - винаги преди някакви политически събития в България, споменавал съм го и в моите книги. Последната му визита беше през октомври т.г.
  Иначе Решетников е започнал кариерата си в разузнаването, животът му е преминал в него, като няколко години е бил и в България. И продължава да е от хората, които дават оценките на висшия руски политически и делови мениджмънт за нашата страна.
  Иначе съм съгласен, че изказването му - София е "наша", е част от дезинформационната война на Москва.

  Дугин не е толкова безопасна фигура, колкото смятат авторите на статията.
  От 2001 г. е председател на политическия съвет на движението "Евроазия", което е част от стратегическата конструкция на руската политика. Негов основател е. Защищава тезата за тясна интеграция с бившите съветски републики, която е теза и на Кремъл.
  Той е формулирал в новите условия идеята за ос Париж-Берлин-Москва, която е в центъра на усилията на руската политика.
  Тезата му за уникалността на православието и Русия не е официална теза на Кремъл, но политологическите му анализи внимателно се четат там.

  Продължава да е директор на Центъра за консервативни изследвания към Московския университет. Един от консултантите е на руската "Ислямо-арабската народна конференция", която провежда кремълската политика в това вероизповедание и етнос. И един от идеолозите на онова, което се случи в Ирим и Източна Украйна.
  Руски неофашист.
  И също е свързан със силовите структури, вкл. и по фамилна традиция (баща му е бил ген-.лейтенант от ГРУ - Главно разузнавателно управление на Генщаба на Русия) А по традиция от войната насам ГРУ в онези структури отговаря главно за България, както и амер. военно разузнаване, а не толкова ЦРУ от другата страна на океана.

 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чоко и Боко":

  За съжаление си много прав. В България останаха само(с малко изключения) възрастните хора, престъпниците, некадърниците, глупаците и циганите. От тая смес не може да се очаква много. "Малкото изключения" трудно ще се справят с това просташко общество. Въпреки това, ако червения фатмак завие към Кремъл, очаквам български Майдан. Не вярвам малкото останали свестни хора да се примирят. България е много близо до момента в който нещата стават "или-или" и няма средно положение. Мирният преход се оказа престъпление.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Това трябва да го прочете и Румен Радев. Ще му е интересно.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Да се надяваме, че този американски глупак няма да има влияние върху политиката на Тръмп. За българските подмазвачи които са се надупили да му пригласят дори не мисля че заслужават вниманието ми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#2] от "dragonball":

  Той е полезен идиот.

 47. 47 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1019 Гневно

  До коментар [#44] от "ба'Йван":

  Че това е целта на комунистите да има такива като Карбовските измекяри за да прокарват московската политика на разделението на нацията , засега успешно . А ти Иване се и радваш на това , ами като не те е срам , разбира се , че ще му се радваш ! Но запомни сметката ти и такива като теб ще я плащат , а аз и други като мен ще сме далеч , много далеч от тук ! Сметката , сметката е на твоя гръб ....... З А П О М Н И !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":
  До коментар [#12] от "dustman"
  Не може да не сте поне чували за заем-наем ... СЛЕДОВАТЕЛНО ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Единственото което разбрах е, че пропагандната машина е много сложна, защото е дълбоко увредена.

 50. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#1:"stedim"]" Но докато публиката гони този хелиев балон, реалните механизми на руското проникване в българската икономика (а оттам и политика) се изплъзват от фокуса на публичния дебат."[/quote]
  Изплъзва се за слепия.
  БГ прокуратурата обвинява бг министър за пропуснати ползи за руски военен завод. Само слепец не може да си зададе въпрос що за прокуратура имаме?

 51. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Весело

  [quote#31:"wanderer"]"На практика реално излиза, че русия и това нямаше да е, ако не бяха щатите..."
  Да бе, щяха да се гърчат с по една пръчка на Аляска за да хванат поне една сьомга [/quote]
  Оказва се, че и това не могат, щото съвсем скоро след Кримнаш, имаха дефицит на риба в Москва, а иначе имат четвъртата по дължина брегова ивица... Та на практика излиза, че Кремъл и онези дето го обитават пречат на руския народ да живее като бели хора, щото и богата територия си имат, и с всяко поколение се раждат достатъчно умни хора, та остава една единствена причина — водачите да са калпави.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#49] от "роджър":

  Какво трябваше да прочета? Че сме се возили на Форд Мустанг, а не на Москвич АЗЛК?

 53. 54 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За пропагандата:

  "Но от ключово значение се оказва функцията й да замъглява границите между истина и лъжа, достоверно и фалшиво, факт и манипулация. А това насажда хронично недоверие във всяка форма на информация. В резултат ставаме не само безсилни да се ориентираме в заобикалящата реалност, но губи опора и волята ни за гражданско действие."

  Великолепна теза!

 54. 55 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не бива да се бърка путинският слугинаж Дугин с професор Зубов. Зубов е достоен човек с лична позиция и един от критиците на путинската политика очевидно запътил се по пътя на Политковская и Немцов. Дано не му мине снегорин път скоро...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 55. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Вярвай им на разните там "корифей", Русия е много богата и переспективна за всякаква дейност страна затова и всички капиталета, включително и от САЩ в 30-те драпаха да инвестират там и да навъртят печалба.
  Това особено на "гърба" на Великата депресия започнала 1929 с "Черния петък" в САЩ и продължила до 40-те!!!
  Като, например, приятеля на Ленин Арманд Хаммер ......
  Още повече че Ленин, Сталин и останалите ги коткаха подобаващо и не се скъпяха да плащат...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#51] от "historama":

  Според министъра
  [quote#51:"historama"]прокуратурата обвинява бг министър за пропуснати ползи за руски военен завод.[/quote], така е разбрал човечеца, а според прокуратурата обвинението е за възпрепятстване на нальота на нашите летци на МиГ 29 под минимума, което ги прави небоеспособни ......
  Последното вероятно е много трудно за разбиране от един земеделец....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]Последното вероятно е много трудно за разбиране от един земеделец.[/quote]
  Николай Ненчев е юрист по образование, не е фермер. Между другото в белите държави министрите на отбраната обикновено са икономисти или финансисти, но НЕ шапкари. В екипа му има други хора, които би трябвало да се занимават с "нальотите".
  Но едно от обвиненията е, че руските заводи са били ощетени с 3 млн долара!

 58. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  [quote#58:"historama"]руските заводи са били ощетени с 3 млн долара! [/quote]
  За нарушаване на интелектуална собственост в цял свят се плаща скъпо. Що американски сенатори се "изходиха" до България, зер да вкараме в Наказателния кодекс нарушенията на авторски права и лицензии, сиреч да се разглеждат като престъпления.

 59. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  [quote#12:"dustman"]Ай, ай...индустрията на Мамаша построена от капиталистическа Америка. [/quote]
  Така изглежда за тези, които не познават историята. Кражбата на почти 100 хил. немски патента
  https://qspace.library.queensu.ca/bitstream/handle/1974/1289/APC_Documents_Part_1_Final_Version_Archived.pdf;jsessionid=25D9416C38B7641C711DF3015C7E0A78?sequence=1

  "under the provisions of the Trading with the Enemy Act, wartime legislation prompted by the entry of the U.S. into World War I on the side of the Allies. The Act prohibited trade and other commercial activities with enemies of the U.S. and permitted the federal government to seize enemy-owned businesses, financial assets and personal property, including patents and other forms of intellectual property. The Act was used principally to seize German-owned property, including 12,000 patents and a small number of patent applications, of which about 5,000 covered various chemistry-related inventions such as synthetic dyes, pharmaceuticals, munitions and explosives. [2] When the U.S. and Germany concluded peace in 1921, the U.S. insisted on paying compensation rather than returning the seized patents to their former owners."
  и продажбата им, когато са морално остарели, в СССР за някои може и да изглежда индустриализация. Но сметката е дурга:
  http://scholarship.law.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1499&context=clr
  Then the Winslow Act of March 4, 1923, authorized the return of all property claimed by former enemies in the amount of ten thousand dollars or less. In addition, the Winslow Act directed the former alien property custodian to return any patent which had not been sold, licensed or otherwise disposed of. Finally, the Settlement of War Claims Act of 1928 provided for the return of 80% of the property of nationals of Germany, Austria and Hungary and directed that they should receive participating certificates for the remaining 20%. Under arbitration proceedings instituted pursuant to the last mentioned Act, the United States voluntarily awarded $12,485,387.83 to German nationals for use by the United States of patents seized by the custodian."
  Както винаги - с чужда пита помен правят демократите. И да, ако не го бяха видяли това комунистите, нямаше да го прилагат същото след ВСВ.

 60. 61 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Това, което ще напиша хич няма да има подтекст, че, видите ли, Путин не води подривна кампания да откъсне страни като България от европейския им път и да ги приобщи към своето аморфно блато, условно наречено евразийски съюз. Обратното, убеден съм, че подобна активност е налице и, че тя трябва да срещне отпор по всички линии, въпреки водените от наивна сантименталност, а и от груб прагматизъм, проруски слоеве сред населението.

  Обаче, в едно такова предпазване на България от вредно проруско влияние не трябва да се подхожда с детинщини и с аксиоматично приемане на спорни постулати като този:

  ``Да отблежим това "смята се". За журналиста наука история очевидно няма, има само мнения, митове и манипулации.''

  Историята не е само мнения, митове и манипулации, но и точна наука не е. Що е наука съм засегнал вчера вкратце тук, в дописка #276: goo.gl/fdwoHI Да не говорим, че щом някой спомене история, нерядко ще чуеш, че тя се пише от победителя и това едва ли е далеч от истината. Ето защо, няма как да се отхвърлят тезите на някой си казал нещо си, на базата на историческа научност. Такава аргументация не е далеч от аргументите по време на комунизма, че тъкмо комунистическите изводи били верните, защото единствено комунизмът бил поставен на научни основи, а другите политически доктрини не били.

  Слабовато е отговорено и на теза, чиято самоочевидност не е нужно да се доказва:

  ``Многополюсният свят не разглежда сериозно суверенитета на съществуващите национални държави, когато той се декларира на чисто юридическо равнище и не е потвърден от наличието на достатъчен силов, стратегически, икономически и политически потенциал.''

  Едва ли някой ще седне сериозно да оспорва тезата, че, по принцип, и в многополюсния свят, никой няма и да чуе вайканията на икономическия и политически слабак, който се скрил зад декламирането на юридически брътвеж. Оспорвайки самата очевидна теза, а не конкретната ѝ импликация, авторите на антрефилето се самоосъждат да изпаднат в позицията на губещи в спора. Това, което трябва да се каже на някой си, изказал очевидна по принцип теза, с цел подвеждащо да я приложи към България е, че България, като част от ЕС и НАТО не е оня слабак, който му се е присънил на въпросния, нищо че принадлежността на България към, ЕС и НАТО е уредена и на чисто юридическо равнище. Няма как да извадиш юридическото равнище от сопата, която придружава бъгарската принадлежност към Европа, така, както не можеш да различиш коя част от водата в океана е дошла от реките, които се вливат в него или е дошла от дъжда, който се е излял там.

 61. 62 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Доста сложни обяснение , кой кой е и за какво се бори. Статията е трудна за четене, макар и изненадваща неосведомените с фактите около участието на фирми от САЩ в индустриализа- цията на СССР. И друго: многото линкове и кросове я фрагментират и размиват, като концепция и смислово. А и накрая някакви мъгляви изводи и пристрастни внушения. Добре, че Гр.Лилов в поста си #41 ни дава коректна информация, пък който е интелигентен, сам ще си състави мнение.

 62. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  [quote#61:"bryghtlyght"]убеден съм, че подобна активност е налице и, че тя трябва да срещне отпор по всички линии[/quote]
  Добре де, такава активност проявява не само Русия, но и Китай (най-голям инвеститор в зем. демя в България), Япония, САЩ, Германия и Оманския фонд (уф, щях да го изпусня тоз злощастен инвеститор, най-голям в КТБ).
  Тяхната активност какво я правим? Набутваме се да плащаме двойно от едни чужди лецензии на други чужди лицензии? Само защото комисионната за мейнстрийма ще е по-висока, избираме най-скъпото ... и плюем по по-евтината конкуренция!?

 63. 64 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#63] от "wanderer":

  Разсъждавай по линия на това, че, когато си част от цялото, няма как да извъртиш, че си зависим от онова, от което си част.

 64. 65 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "dustman":

  в края на 80-те мои колеги бяха в един военен завод в Русия,.Биле са изумени от оборудването на цеховете. 90% от машините били немски ,произведени м/у 1920-те и 1940-те,всичките докарани след войната от Германия.

 65. 66 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  "Журналист: Смята се, че през Втората световна война СССР и САЩ са били съюзници... "
  ...............

  ахахахахах - смятало се хахаххахахах

  между другото също така се "смята", че Сталин е бил съюзник на Хитлер и двамата си разделят Европа до нападението на 22 юни 1941 г

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 66. 67 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Пълна дезинформация е това, че САЩ помагали на Германия. Откакто Хитлер е на власт, в Германия евреите са подложени на гонения и това едва ли се е харесало на силното еврейско лоби в САЩ. На СССР - да, и преди и по време на войната. А каква е била тази помощ, ето тук е описано в детайлност в противовес на статуквото, чиято официална версия е лъжа и пропаганда:
  http://www.solonin.org/article_kak-sovetskiy-soyuz-pobedil-v

 67. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#67:"bek"]Откакто Хитлер е на власт, в Германия евреите са подложени на гонения и това едва ли се е харесало на силното еврейско лоби в САЩ. [/quote]

  Толкова са гонени , че в Ген щаба на Хитлер е имало евреи на отговорни постове . Назначени от самия фюрер .

 68. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#66:"Sinite - завоят наляво забранен"]между другото също така се "смята", че Сталин е бил съюзник на Хитлер и двамата си разделят Европа до нападението на 22 юни 1941 г [/quote]

  Факт е , че между СССР и Германия е имало споразумение за подялба . Но не на Европа , а на Полша . Което Полша си е заслужила . Защото през 38- ма Германия гази Чехословакия , а Полша е трън в петата й . В същото време СССР , които има договор с чехите за взаимопомош при военни действия , иска разрешение от Полша да мине през нейна територия за да помогне на чехите . Полша не разрешава , и на всичко отгоре струпва войски на границите със съюза . Но когато на следващата година Полша е под ботуша на немците , Хитлер приканва Сталин да се възползва от споразумението за подялбата . И другата част на Полша се оказва руска . Око за око , зъб за зъб

 69. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Весело

  [quote#56:"boby1945"]Русия е много богата и переспективна за всякаква дейност страна затова и всички капиталета, включително и от САЩ в 30-те драпаха да инвестират там и да навъртят печалба. [/quote]
  Ако Русия беше добре развита технологично и икономически,
  "капиталетата" от САЩ нямаше да търсят печалба в нея, защото конкуренцията там щеше да бъде силна и трудно преодолима миличко.
  Така че причината да търсят инвестиции в Русия е най-вече липсата на силна конкурента среда, а от там и ниската цена на работната ръка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#67] от "bek":

  Парите не миришат и наистина САЩ помагаха на Германия в 1930-те, не в решаващ обем, но помагаха. Помагаха и на СССР, едва ли помагачите са знаели точно как ще се развият нещата, просто бизнес!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 73 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Защо някои умишлено забравят...........................

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/0/0e/Percentages_agreement2.jpg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 72. 74 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 373 Неутрално

  На всички, които искат да научат истината за събитията в предвоенните години в Европа, за отношенията между СССР и Германия, за Втората световна война, за участието на Великобритания и САЩ и оказаната от тях помощ на СССР преди и по време на войната, препоръчвам книгите на руските писатели-историци Виктор Суворов и Марк Солонин. Те двамата разкриват детайлно истинските събития, които официалните власти и в Русия, и в България прикриваха и фалшифицираха - за тайните договори между Хитлер и Сталин, за Катин, за агресията на СССР срещу Финландия през 1939/1940 и пр.

 73. 75 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 279 Гневно

  До коментар [#69] от "papyre":

  и последва Катинската гора!!

 74. 76 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#2] от "dragonball":

  стоун направи филм за чавес - това агитпроп ли е или не?

 75. 77 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 451 Гневно

  Много ми е чудно какво е събрало тримата автори на тази статия да седна и да я напишат - не е ясно кой точно какво е писал, но оставам единствено с впечатлението, че тя не прави нищо друго освен това, което е написано в нея: "да замъглява границите между истина и лъжа, достоверно и фалшиво, факт и манипулация".
  И прекрасно постига целта си - да замете реалността и истинското положение на нещата под килима -
  насаждайки "...хронично недоверие във всяка форма на информация...",
  безсилие "...да се ориентираме в заобикалящата реалност...",
  губейки "...опора и волята ни за гражданско действие."
  Нали?
  И нито дума за нищо конкретно. Ни вопъл ни стон за "... реалните механизми на руското проникване в българската икономика (а оттам и политика)..." . А ТРЯБВА ДА СЕ БИЕ ТРЕВОГА!
  Защото то се реализира чрез десетките проруски сдружения за "сътрудничество с Русия", организации на литератори, музикални дейци и др., фестивали за насаждането на "величието на руската култура" (която да, е достигнала върхове, но единствено защото са я движели ЕВРОПЕЙЦИ - тя е резултат на привнесената ЕВРОПЕЙСКА култура), спортни състезания и безброй подобни мероприятия за замъгляване и затриване на българското ни съзнание и национално достойнство!

  И затова се изливат стотици хиляди рубли, евра и долари идващи то е ясно откъде! Както е било и при подготовката на септемврийския пуч през 1923 и НАЙ-ГОЛЕМИЯ в света по него време, а и съвсем доскоро в световната история ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ - взривяването на църквата "Свети Крал" (днес - "Света неделя"!

  И всеки у нас се свива да възрази на глупостите като тази напр. за "светостта" на Александър Невски... Позорно мълчим! Какво достойнство може да има народ, който допуска катедралния патриаршески храм на страната му да носи чуждо име и то не на светец, ами на ПОГАНЕЦ! А МОЧА дето стърчи на пъпа на столицата ни да ни мочи отвисоко? А ние там отдолу сме написали колко сме благодарни!!!

  Ето, затова сме тъпкани! И не само от руснаци!
  Народе!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 76. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  Решетников: Втората световна война бе организирана от силите, които сега се опитват да управляват света... И Германия, и СССР към войната ги бутаха САЩ. Помагаха и на двете страни да се засилват, за да стане катастрофален сблъсъкът на двете държави. Затова в 30-те години САЩ активно участваха в индустриализацията на СССР. Сталинградският тракторен завод беше построен изцяло зад океана, разглобен и на 102 кораба прекаран в СССР. "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) - компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построиха в СССР 150 завода, фабрики и цехове.
  **********************************

  Лелеее... този историята за нищо я няма... нашият Божо може само завистливо да подсмърча отстрани. Удря в земята дори и македонците.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#75:"galiwer1880"]

  До коментар [#69] от "papyre":

  и последва Катинската гора!! [/quote]

  На война , като на война . Решиш ли да хапеш , трябва да мислиш и за последиците . Сравни Катинската гора с над двадесет милиона руснаци - жертви на разно колаборации по време на войната и ще разбереш защо Москва не вярва на сълзи .

 78. 80 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Сталинградският тракторен завод беше построен изцяло зад океана, разглобен и на 102 кораба прекаран в СССР. "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) - компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построиха в СССР 150 завода, фабрики и цехове.[/quote]
  На времето имаше виц ,че срещу определена цена американците и комунизма в СССР щели да построят

 79. 81 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Сталинградският тракторен завод беше построен изцяло зад океана, разглобен и на 102 кораба прекаран в СССР. "Днепрогес" го строи Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) - компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд.[/quote]

  Да почти всички американски милиардери са комунисти и русофили. Трамп също. Отново ще строят заводи в Русия , а не у нас. жалко.

 80. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Мечата любов на Русия - иска, не искаш, ще те обичам!

 81. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  [quote#74:"bek"]Те двамата разкриват детайлно истинските събития[/quote]
  Ама нищо не казват за репарациите - тези от Русия в полза на Германия (Брест-Литовския мирен договор), нито за тези, наложени на Германия в полза на САЩ (Версайските мирни договори), нито за "спасителните планове":
  the Dawes Plan (1924) was created. This was an agreement between American banks and the German government in which the American banks lent money to German banks with German assets as collateral to help it pay reparations
  Щото е бил много успешен (Нобелова награда за Чарлз Дейв през 1925 г.), веднага след него се пръква планът на Юнг:
  The Young Plan was a program for settling German reparations debts after World War I written in 1929 and formally adopted in 1930.
  Пък "успехът" му завършва с идването на власт на нацистката партия, която спира да плаща дългове и смята да отстрани окупацията (на Франция) от собствената си територия.
  При това положения САЩ няма как да продадат на немците "откраднатите" немски патенти (усвоените от американци немски технологии). Продали са ги там (СССР), където е могло и са "хеджирали" държавни дългове, породени от репарации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK