Путин ще плати висока цена за приятелството на Тръмп

Путин ще плати висока цена за приятелството на Тръмп

© Stevo Vasiljevic, ReutersУспешните политици обикновено се ползват с определена доза късмет. След избирането на Доналд Тръмп Владимир Путин се оказа най-големият късметлия от всички.


Вместо трайна изолация руският президент ще получи поредния рестарт в отношенията, който ще доближи на една ръка разстояние няколко от преследваните от Русия дългосрочни цели - призната зона на влияние, ненамеса във вътрешните работи, равноправно партньорство със САЩ.


Ако Тръмп обаче наистина е цар на сделките, Путин ще трябва да пожертва някои от основните направления на политиката си – антиамериканизма и икономическия протекционизъм, които изиграха така благоприятна роля за консолидацията на властта му.
Възможно е да настъпят и нови усложнения в стари проблеми като резултат от евентуално сближаване със САЩ, най-вече по линия на Източна Украйна. Преди Путин да преброи придобивките си, които може да се окажат значителни, е важно да обмисли какви биха могли да са за него последиците от такъв успех.


Руският президент построи външната си политика върху една-единствена фундаментална постановка -


САЩ представляват главният и единствен съперник на Русия


в международен план. Всяка политика в дадено направление, всяка среща с чуждестранни представители, всяка новинарска програма се върти около този основен постулат.


Ами ако този враг или поне най-крайното му проявление изведнъж изчезне? Путин няма с какво да замени пропагандата за арогантните, месещи се навсякъде и вманиачени в могъществото си Съединени щати.


Путин ще плати висока цена за приятелството на Тръмп

© Associated Press


Най-очевидната алтернатива - руският национализъм - просто предизвиква прекалено голямо разделение във все още мултиетническото и мултирелигиозно общество. Путин наскоро обсъди необходимостта от приемане на ново законодателство за руската нация, уреждащо междуетническите отношения. Но вместо да се фокусира върху обединителни национални идеи новият законопроект, както изглежда, ще бъде насочен към скучни и бюрократични детайли на руската държавност.


Путин може да се огледа за противници и на други места - Европа, "Ислямска държава" - но те надали ще наелектризират руския народ така, както


старо съперничество между суперсили.


Руският президент може да смекчи антиамериканизма си, но ако го направи, рискува да загуби един от малкото си надеждни източници на национално единство.


По ирония евентуално решение на новия президент Тръмп да отмени санкциите (като ЕС моментално последва примера му) ще обърка сегашната икономическа стратегия на Путин.


Като реакция на американските санкции заради анексирането от Русия на Крим и последвалата военна намеса в Източна Украйна руският президент наложи свое контраембарго, по силата на което беше забранен вносът на храни от ЕС и САЩ, а това от своя страна даде огромен тласък на вътрешното производство.


Путин възприе подход на заместване на вноса, при който биват привилегировани и субсидирани руските производители на електроника, софтуер, машинно оборудване, фармацевтични стоки и редица други продукти, като всичко това става в името на икономическия суверенитет.


Стопанската логика, която стои зад заместването на вноса, остава по-скоро съмнителна, тъй като то неизбежно води до по-ниско качество и по-неконкурентни стоки. Но какво ще стане, ако новият президент Тръмп предложи да отмени санкциите в замяна на премахване на контраембаргото и свободен достъп до руския пазар?


Путин ще трябва да отмени протекционистките си мерки


при такова споразумение и по този начин ще изложи всички тези нови руски производители на сирене, софтуер, лекарства и други продукти на конкуренцията на Запада. Цялата икономическа стратегия на руския президент ще се провали и за него ще има отрицателни последствия, свързани с вътрешните производители, които досега действаха, изхождайки от очакванията си, че през следващите години ще се ползват с държавна протекция.


Внезапният край на санкциите ще сложи и друг прът в колелата на плановете на Путин, в частност по отношение на Украйна. Санкциите вече станаха неразривно свързани с мирния процес Минск 2, който беше договорен през февруари 2015 г. от лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия.


Европейците настояват ембаргото им да остане в сила, докато не се стигне до напредък в изпълнението на договореностите, които изискват конкретни действия от страна на Москва и Киев.


Путин ще плати висока цена за приятелството на Тръмп

© Associated Press


Руснаците трябва да гарантират, че сепаратистите ще спазват режима на спиране на огъня, включително, че тежкото въоръжение ще бъде изтеглено от фронта.


Отстъпките от украинска страна са доста по-болезнени - Киев трябва да признае евентуални местни избори в Донецка и Луганска област и да предостави на тези региони значителна автономия.


Ако обаче новият президент Тръмп реши да отмени санкциите преди пълното изпълнение на Минск 2, това ще развърже в доста значителна степен ръцете на


Украйна да се справи със сепаратистите.


Някои украински коментатори предложиха Донецка и Луганска област просто да бъдат оставени да тръгнат по свой път, като по този начин освободят Украйна от необходимостта да плаща за скъпия процес на политическа реинтеграция.


Всякакво решение от страна на Киев да изостави Източна Украйна ще постави Путин пред голяма дилема. Кремъл ще загуби лостовете си за влияние над Киев, като по този начин поеме дългосрочна административна и финансова отговорност за управлението на Донбас.


Вместо да се адаптира към подобен ход от страна на Киев Путин най-вероятно ще бъде принуден да поднови военния натиск върху Украйна, без съмнение непрестанно отричайки участието на военни на редовна служба в руската армия.


Наистина е възможно да се окаже добър ход, ако новият президент Тръмп и "реалистично" мислещите му съветници решат да възприемат политика на ненамеса в самопровъзгласилата се зона на влияние на Русия, но евентуално подновяване на войната носи нови рискове - особено ако Путин иска да скрие участието на Москва от обществеността.


Затова победата на Тръмп може да изправи руския президент пред някои трудни решения.


Путин си остава гъвкав политик


и може на драго сърце да приеме подобряване на американско-руските отношения като необходима пауза, която да даде на страната му време да се възстанови от икономическата рецесия. Неговата популярност обаче е пряко свързана с конфронтационната му външна политика и протекционистки мерки.


Без външен враг Путин ще трябва да намери друго нещо, което да обединява хората около политиката му. Вече няма да има на разположение за тази цел икономически успехи; министерството на икономическото развитие обяви през октомври, че жизненият стандарт в Русия няма да се повиши до 2035 г.


Въпреки очевидното задоволство на Кремъл от победата на Тръмп руското президентство същевременно се опита да понижи очакванията към новия държавен глава на САЩ.


Това може и да е добра тактика за преговори, но може също да е признак, че Путин се нуждае от време да пренареди приоритетите си, особено в случай че се стигне до споразумение, което да промени коренно фундаментите на неговата външна политика, икономическа стратегия, както и базата, от която черпи вътрешна подкрепа.


* Уилям Померанц е заместник-директор на Института "Кенан" към Центъра за изследвания "Удроу Уилсън" във Вашингтон. Изразеното мнение е негово лично. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Весело

  Ами ако този враг или поне най-крайното му проявление изведнъж изчезне? Путин няма с какво да замени пропагандата за арогантните, месещи се навсякъде и вманиачени в могъществото си Съединени щати."Винаги може да се намери друг враг.Врагове да искаш.

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  [quote#1:"xali"]ще гледаме уестърн. [/quote]

  уестърн на чужд г.з често си е живо порно...

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Хаха..приятелство било.... Ама какви анализи, какво нещо.. Да си помисли човек че си пият водка и пушат пури заедно..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Ройтерс постоянно измислят статии -художествени съчинения!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Чакаме с нетърпение кой "приятел на Русия" ще стане държавен секретар

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Американците постепенно и разумно се отказват от идеята, че Русия е "Империя на злото"!!! За Америка злото не идва от Русия. Идва от режимите в арабскя свят, които те разрушиха.
  Идва от Китай, който напълни американския пазар със стоки и отнеха стотици хиляди работни места на американците.
  Идва от живот "на кредит" на американците, щото ако Саудитска арабия, Китай и Япония в един момент изтеглят авоарите си от американските банки, Америка ще изпадне в състоянието на България по време на Жан Виденовата зима!!!

 8. 8 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Пак глупости се пишат тук. Путин е много преди конфронтацията със СаЩ президент, а и той все още нарича САЩ партньори за разлика от американците които откровено плют и се конфронтират.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Просто американците за пореден път врътнаха расия. Сега ще видят отново републиканска политика, че се бяха разпищолили последните осем години.
  По-добрия избор за расия беше Клинтън.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "руският президент наложи свое контраембарго, по силата на което беше забранен вносът на храни от ЕС и САЩ, а това от своя страна даде огромен тласък на вътрешното производство."

  Не беше толкова далеч времето, когато се предвиждаше глад и мизерия в Русия в резултат на западните санкции

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"Дедо Либен"]Идва от Китай, който напълни американския пазар със стоки и отнеха стотици хиляди работни места на американците. [/quote]

  Тавариш, Китай е фабрика. Печалбите от продуктите остават в САЩ. Може да са закрити стотици хиляди работни места, но са открити милиони. Безработицата в САЩ е на най-ниско ниво от години насам - 4.9%.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Авторът подценява силата на тоталитарната машина на Путин. Руснаците нямат точна представа какво се случва по света. За тях единствено съществува светът от Канал Первъй. Малцината, които знаят за какво става дума си мълчат, защото ако го кажат, то значи са врагове на народа. А и да го кажат, пак си остават врагове на народа, тоест, казаното от тях не значи нищо, защото .... според путиновата пропаганда, те са платени от Запада.

  С други думи, Путин дори може да си позволи руснаците да не разберат, че вече е приятел със САЩ - те ще вярват това, което той им спусне. А ако реши, че това е прекалено опасно, просто ще си намери лесно друг външен враг. Вероятно Украйна, Латвия или някоя друга съседна държава. Може атентат да си спретне, знае ли човек.

  Не го мислете Вова - той си е оплел кошницата до живот и ще хиляди.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Предположения всякакви.
  Какво ще стане - и самият Тръмп още не знае.
  Във всеки случай, в стратегически план, Хуйло е по-приемлив за САЩ, отколкото да търсят някой друг да озаптява руснаците.
  Защо? Ами вече е ясно какви са му мераците - да го оставят да си краде народа и ако хората му се надигнат, да не му се месят да им смаже бунта.
  Тъй че възможно е някакво споразумение, но какви ще са му клаузите ние едва ли ще научим. С течение на времето обаче постепенно ще се досетим.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  [quote#5:"статия"] преследваните от Русия дългосрочни цели - призната зона на влияние, ненамеса във вътрешните работи, равноправно партньорство със САЩ.
  [/quote]
  И трите цели са абсолютно легитимни и всеки здравомислещ човек би ги одобрил.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Путин възприе подход на заместване на вноса, при който биват привилегировани и субсидирани руските производители на електроника, софтуер, машинно оборудване, фармацевтични стоки и редица други продукти, като всичко това става в името на икономическия суверенитет."

  Чучхе

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Както обикновано, гадаене на боб то страна на Ройтерс.
  Щял да изчезне "врагът"!!! Споко, враг винаги ще се намери!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  [quote#0:"статия"] Ако обаче новият президент Тръмп реши да отмени санкциите преди пълното изпълнение на Минск 2, това ще развърже в доста значителна степен ръцете на
  Украйна да се справи със сепаратистите. [/quote]
  Ами това ще е ритуално самоубийство за киевският режим защото без мощният гръб на САЩ няма как да разчитат на пореден Минск при поредното поражение във войната срещу Донбас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Късото нищо няма плати. Пак ще го отнесат крепостниците.

 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 595 Весело

  Егати смешния анализ. Значи САЩ и ЕС налагат санкции на Путин за да му е гадно, но излиза, че по този начин са помогнали на руската икономика. И за да стане наистина гадно на руснаците, сега ще бъдат отменени санкциите.

 20. 20 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много обичам статии пълни с: ако, както изглежда, може би, съществува вероятност, едва ли не...

 21. 21 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не занам какво и колко ще струва на Путин и Тръмп взаимната симпатия, която показват, но... ще ми бъде интересно с какво ще се забавляват медиите, които разнасят от години русофобската шизофрения. Вече не е модерно да се говори политически коректно и да се затриват свободните некоректни говорения. Подобни писания ми звучат някак си смешно, лъха ми на безсилие.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#1] от "xali":

  По вероятно е да се окаже, че ще гледаме "Eastern"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Любопитно

  [quote#10:"daam"]Не беше толкова далеч времето, когато се предвиждаше глад и мизерия в Русия в резултат на западните санкции [/quote]

  То глад и мизерия по ония ширини е имало и ще има винаги.Някои тарикати близки до Путя ще си напълнят гушите още повече.туй то.А на бабите в Крим много здраве,нали,другарю?

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#19] от "VR|46":

  То винаги е така, санкциите стимулират развитието на санкционираните отрасли....
  Блакадата на Европа от страна на Англия по времето на Наполеон, стимулира използването на захарното цвекло вместо тръстиковата захар в Европа!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Цялата статия може да мине в графата "Безкрайни безсмислици"...
  Нито Ръша е започнала да произвежда каквото и да било, нито санкциите на Запада ще затворят на 100% вносът на храни в Ръша! А най-голямата илюзия е, че някой на запад гледа на Ръша като на супер сила...

 26. 26 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много думи,а всъщност издават страховете на "Ройтерс"/по-точно на онези, които стоят зад нея/, че всъщност между Русия и Сащ няма непреодолими конфликти.
  За разлика от глобалистката клика, при която е нетърпимо дори един, който не се подчинява.
  Сащ имат страхотни проблеми, Русия също.
  Нищо "популистко" и "екстравагантно" няма в желанието на Тръмп да се концентрира в решаването на тези проблеми, вместо да се занимава с прокарване на корпоративния монопол по целия свят.
  На глобалистите еднакво не им пука както за Сащ, така и за Русия, но за щастие все още има хора с нормални идеи и интереси.

  .
 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  Като гледам как Тръмп едно по едно се отказва от предизборните си обещания, не виждам причина за особена радост у Путин. Освен това, Тръмп отваря вратите за неограничено производство на нефт в САЩ и съответно за износа му. А ахилесовата пета на уродливата путинова икономика е ниската цена на нефта - тя няма други значими източници на доходи за държавата.
  От друга страна, за шеф на Пентагона спрягат един "ястреб", който се е отличавал дори сред останалите и то именно по времето , когато Хилари беше държавен секретар, набеждават го за един от идеолозите на намесата в Либия.
  По тези и някои други признаци ми се струва, че някой пак може да се окаже до разбитото корито-самите републиканци в Конгреса предприемат екстрени мерки да не допуснат "разпълзяване" на путинизма по света.

  http://uainfo.org/blognews/1479423784-the-washington-rost-kongressmeny-respublikantsy-predprinimayut.html

  Общо взето, екшънът предстои! Помислих си, как да го квалифицирам и ми дойде на ум "Укротяване на опърничавата". Мисля, че ще бъде в подобен стил.

 28. 28 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"Julian Mall"]И трите цели са абсолютно легитимни [/quote]

  И от какъв зор Русия трябва да има сфера на влияние? Глобалният мръсник Путин лансира тази теза, че и я украси с лъжата, че Джеймс Бейкър бил обещал НАТО да не се разширявало на Запад (което бе опровергано от самият Горби), с цел да се меси грубо във вътрешните работи на съседните и близки страни. Руската простащина и мръсотия няма край. Някой може ли да ми обясни по силата на какво Украйна трябва да се съобразява с Русия дали да влиза в НАТО или не? Русофилските лакеи пляскат с ръчички, а уж са големи радетели за суверинитета на държавите. Тази "сфера на влияние" не най-голямата порнография в световната политика. Че и наскоро един идиот американец ми спореше как Русия имала право да настоява за сфера на влияние. Смятайте докъде е стигнала пропагандата. Като го питах що, естветвено ми вкара опорната точка за това как щели да реагират Щатите, ако Канада или Мексико .... Абе аз го питам защо Русия трябва да има зона на влияние. Откъде накъде? Не ме интересуват Щати, Канада и т.н.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#14:"Julian Mall"]И трите цели са абсолютно легитимни..[/quote]

  Да, преди всичко мечтата на изоставените руски роби у нас. Европа и Америка да признаят правото на русийката да ни граби, па тя да ги назначи отново за ЗКПЧ-та, та да и събират парсата.

  Таварищи и таварашутки, денги нет, налягайте си на парцалите. Хващайте някаква работа, че червените куфарчета са кът, а като мурзилки, най-много да изкарате лъскане на МОЧА или безплатни кебапчета на Копринка.

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#10:"daam"]Не беше толкова далеч времето, когато се предвиждаше глад и мизерия в Русия в резултат на западните санкции[/quote]

  Това наистина са неверни предсказания. Гладът и мизерията в Русия никога не са си тръгвали, че да бъдат причинени от нещо ново.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Резултат номер едно-Тръмп отменя множество регулации,свързани с добива на нефт и газ.Вследствие на това цените на нефта и газа ще паднат значително.Което е лоша новина за Путин,защото над 50 процента от приходите в руският бюджет са от нефт и газ.Резултат номер две-Тръмп ще активизира работата по притоворакетният щит,което ще доведе до сериозно отделяне на средства от руският бюджет,за строителство на ракети ,които да могат да го преодоляват.Дотук ситуацията е сходна с тази от 80-е години,когато рухна СССР-ниски цени на нефта и газа,и програмата Звездни войни на Рейгън.Липсва само Афганистан,но в момента Русия е ангажирана в два конфликта-в Украйна и Сирия.Та интересни събития предстоят.

 32. 32 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Украйна е камък за шия и на никой не е нужен, най-малко пък на Русия.
  Това, което Русия иска е да има около себе си буферна зона, а не член на НАТО и плацдарм за директна заплаха срещу сигурността й.
  Извънблоков статус на Украйна е всичко, което е нужно Русия да бъде доволна. Така беше преди Майдана, и хората, които са зад Тръмп не виждат проблем така да бъде отново.

  .
 33. 33 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  путин искал зони на влияние...
  Как ще влияе една изостанала страна на хората от зоната, която си е харесала за влияние? Как ще ги накара да харесват руски частушки, ако те предпочитат Пинк флойд, например? Как ще ги накарат да харесват москвич, а не мерцедес, как ще ги накарат да правят туризъм по калните дароги на Раша, а не по магистралите на Европа, как ще ги накарат да харесат плажовете на Крим, а не на Адриатика, примерно? как ще накарат хората да загърбят западната техника и до си купят руска?
  Това е абсурд, защото зони на влияние може да има при загтворени граници и липса на информация какво става в света, а сега това е абсолютно невъзможно!

 34. 34 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Според мен автора е много далеко от истината:
  "поеме дългосрочна административна и финансова отговорност за управлението на Донбас".
  Това е златната кокошка на Украйна, никой не иска да се отказва от Донбас. Просто американците дадоха едни пари да разбъркат жаравата и да противопоставят ЕС и Русия. САЩ и Русия имат други геополитически интереси и в общи линии ще се сближат, сега в Европа какво искат явно е без значение.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 35. 35 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#27:"Дон Кихот"]Като гледам как Тръмп едно по едно се отказва от предизборните си обещания, н[/quote]
  Аз пък гледах и чух, как вчера потвърди най-важното,
  а именно, че ще оттегли страната си от ТТП, което практически значи край на всякакви глобалистки мераци.
  Оттук нататук става съвсем лесно. По простата причина, че отпада същностния конфликт между двете държави.
  Така всичко става възможно да се обсъжда и договаря, а не както беше преди - дилема "или ние/или вие".

  .
 36. 36 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Колко рубли ще му струва приятелството с Тръмп?
  Либералните демократе, изчислили ли са вече точната сума?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 37. 37 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Мдам,
  Руските лидери са тъпи и нищо не разбират.
  Затова и Русия е десета дупка на кавала и никой не се занимава с нея.....е, само ние тука във форума и Европейския парламент.

  Добре, че са анализаторите от Ройтерс, че на руското ръководство и на Путин, да му се изясни какво ще се случи.....за да може да се подготви, де.....

  Ройтерс не предвиждаха ли пибеьа на Хилари ба изборите? Със съответните му там "анализи" какво ше се случи скед победата?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 38. 38 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  Мечтите на путин за равнопоставеност с Америка са същто толкова смехотворни.
  По кои критерии раша е равна на САЩ- по стандарт на живот, по ниво на технологиите, по качество но производството, манталитет...?
  Русия си остава затънала здраво в предишния и по-предишния век, тя е изостанала в сравнение не само с САЩ , а и с много други държави. За какво равенство да си говорим?

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Откога Ройтерс станаха пророци на Тръмп? От Ройтерс едва ли знаят какви са намеренията на Тръмп. И всичко, което са написали, е само спекулации и инсинуации. Нищо вярно, нищо свързано с реалността. Да, Тръмп е много добър в сделки. И като такъв той няма да остави партньора си от отсрещната стена без гащи, няма да сключи сделка, която да поставя Русия на колене и в безизходица. Добрата сделка не означава да измамиш другия, както си го представят Мошетата от Ройтерс. Като го измамиш, той ще тръгне след теб с камъни.
  В Америка има две политики спрямо Русия. Едната, под влиянието на глобалистите, е Русия да бъде подчинена, та ако това дори е с цената на разпарчатосването й. Другата политика, която в момента следва Тръмп, за нормални отношения с Русия.
  Вие вижте в самата статия какво пишат- Путин щял да се договори за ненамеса във вътрешните работи на Русия! Та нали Путин през целите тези години точно това обяснява, че Западът се меси във вътрешните работи на Русия. Нали затова се въоръжава. Нали затова взе Крим, за да може да се отбранява.
  Глупаците от Ройтерс написали черно на бяло това, което целият Запад упорито отрича- че се меси във вътрешните работи на Русия. И да знаете, само и единствено заради банкерите-евреи.

 40. 40 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#31:"mushashi"]Вследствие на това цените на нефта и газа ще паднат значително.Което е лоша новина за Путин[/quote]
  Да падат, да падат..., но не бива да падат под рентабилния праг на американските нефтодобивни компании.
  Тръмп се готви да даде път на алтернативните методи на добив, а там себестойността е достатъчно висока.
  Тъй, че за Путин при всяко положение има една лоша и една добра новина.
  Когато цените са високи нахлуват алтернативния добив, а когато са ниски "шелфа" и "фракинга" падат в киреча.

  .
 41. 41 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Не гледай безработицата, а заетостта. Тя е много по точен критерий.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#32:"Идва реструктуризация на дълга. САЩ банкрутира."]Извънблоков статус на Украйна е всичко, което е нужно Русия да бъде доволна.[/quote]
  Адвокатите на Русия и нейните права е добре да разберат, че всяка държава е суверенна и не може Русия да плете настоящето и бъдещето ѝ.
  Нека тези адвокати схванат, че както дават права на Русия да определя живота на чужди държави, те дават право на други външни сили това да се случи и с нашата държава.

 44. 44 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 612 Весело

  Не зная Путин каква цена ще плати ,но висока пушилка 100% ще се дигне !

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#37:"г-н Саранди Говедаров"]Руските лидери са тъпи и нищо не разбират.
  Затова и Русия е десета дупка на кавала[/quote]

  Русия е, десетата дупка на кавала икономически, ако не и по-зле. Това което я чака е една нова 1917 или една нова 1991 година, ако Путин вместо да оправя света, не се заема да оправи страната си. С милиони заразени от СПИН, наркомани и алколици далеч няма да отиде. Москва е привликателна единсвено за гольовците от Средно-азиатските републики и затуй по време на Рамадан прилича на някоя арабска столица:

  http://3rm.info/main/63377-moskva-musulmanskaya-dvizhenie-na-neskolkih-ulicah-moskvy-zakroyut-na-vremya-molitvy-v-prazdnik-uraza-bayram.html

 47. 47 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#41:"a4kataaa"]
  Не гледай безработицата, а заетостта. Тя е много по точен критерий.[/quote]  Щото показва какъв процент от населението са трудоспособни, около 60% примерно, след което мурзилката заклкючава "мъдро", че в такъв случай безработицата е 40%...Е, те тия 40% включват и пенсионерите, ама ... това няма значение за мурзилката. Ех, мурзилки мурзилки.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 48. 48 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#8] от "ръмжо":

  Вие, верно, рашистите за това ли се хващате???

  Ами...ти имай един циганин за съсед...да ти вдига тридневни сватби всяка седмица, да ти забрабва от двора, да заграбва от другите негови съседи...постоянно да насъсква кучетата си...да плаши всички с мускулите си... и т.н.
  ТОй, циганина пак ще те нарича съсед....въпросът е ти как ще го наречеш???

 49. 49 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Доста глуповати страхове.
  Желанието на Путин е премахване на ембаргото и яко инвестиции във всичко. Хладилника ми на Бош е правен в русия, Пералнята ми на ЛДжи е правена в русия, форда ми е правен в русия... и това по време на ембаргото!
  Куп немски икономисти се изказаха, че комбинацията от руски иновации (които по стара руска традиция се вкарват само в оръжейната индустрия) и енергоносители, ако се обединят с немската технологична мисъл и способност за производство на битова техника, няма да има кой да ги спре - и това от 2012-2014 още.
  Антиамериканизма ще изчезне за 1 час. Ще го отнесе Обамата. Тръмп ще е героят. Толкова ли не познавате методите на пропагандата и новоговора? Който притежава миналото, той притежава бъдещето, а който притежава настоящото, той владее миналото, пише Оруел за подмяната на историята.
  Това, което ще изглежда като компромис от руска страна ще е всъщност в тяхна полза.
  Предвиждам базите в Крим и Сирия да останат. Но американски кораби ще им ходят на гости и всичко ще изглежда ОК за пред света. Ще си разделят света на зони на влияние (отново) и тайничко ще слагат стени на главната опасност - Китай.
  Американците ще си върнат изнесените производстава в чужбина, но вече механизирани, без много работници в тях, ще си помпат и собствен нефт. Руснаците ще вкарат много производства в страната си, нефт имат. Военните конфликти ще ги оправят заедно. И постепенно ще стане някакъв съюз.
  Това е единия сценарий.
  Реалността ще видим каква ще е.
  Вие кажете нашата клоака максима кво ще я правим?

 50. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2389 Любопитно

  Абе руските подлоги не спряха да повтарят как всеки народ има право да избира (това по отношение на """референдума""" в Крим), ама иначе нямат нищо против на Русия да се зачисли някаква "зона на влияние" със сателите и буферни държави. Е, тия народи няма ли да ги питаме?

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#40:"Идва реструктуризация на дълга. САЩ банкрутира."]Да падат, да падат..., но не бива да падат под рентабилния праг на американските нефтодобивни компании. [/quote]
  Въпросът е,че с местен добив ще се задоволят голяма част от нуждите на американският пазар.И тези количества,които сега отиват в САЩ ще се насочат към други части на света.Което няма как да не доведе до падане на цените.Освен това при поставяне на високи мита за китайските стоки Китай ще забави растежа си и оттам ще намали използването на нефт.Което пак води до ниски цени на нефта.

 52. 52 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  "Сега ще видят отново републиканска политика, че се бяха разпищолили последните осем години."

  Все по-често се напомня, че подобно беше отношението и към Рейгън в началото на мандата му, а той се оказа един от най-успешните американски президенти. Но при Тръмп има две "но". Първото, че той изплува чрез разгаряне на ниски страсти у необразованата и нискообразована американска публика и няма силна поддръжка на елита, начело на който той трябва да управлява. И второ- преди да стане президент, Рейгън имаше два мандата като губернатор на Калифорния. Тръмп е акула в бизнеса, но цаца в политиката- политическият му опит е нула. Като кандидат-президент това беше негов плюс- той можеше да бръщолеви, каквото пожелае, защото нямаше понятие, какво значи да реализира обещаниета си. И аз вярвам, че го обещаваше искрено- той не знаеше, колко малко знае. Сега суровата действителност ще го върне на земята и във връзка с това аз смятам, че за него ще бъде посилно да реализира немалка част от намеренията си в икономиката, но ще бъде невъзможно да изпълни политическите и особено-външнополитическите си обещания .

 53. 53 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тръмп променя правилата на играта. И не съм сигурен дали на Путин ще му харесат новите правила. Хилъри беше лесна - щеше да продължи политиката на САЩ от ерата на Обама, която ДОКАЗАНО не даваше резултат и набута САЩ и ЕС в кучи ***. Сега Тръмп ще има шанс да промени тази политика и ако е достатъчно кадърен да обърне вълната.

 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#52:"Дон Кихот"]Сега суровата действителност ще го върне на земята и във връзка с това аз смятам, че за него ще бъде посилно да реализира немалка част от намеренията си в икономиката, но ще бъде невъзможно да изпълни политическите и особено-външнополитическите си обещания . [/quote]

  Точно затова ще назначи читав Държавен Секретар, а не Кери който се гъне на Лавров.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Да си спомним за приятелството м-ду Сталин и Хитлер до началото на 2 световна война. Пактът Молотов - Рибентроп , Посрещането на немската делегация в Москва с развети хитлеристки знамена и свастики .

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нещо като твоите всекидневни глупости, а?

  България, къде е нашия change we can believe in?
 58. 58 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Путин е като Гьобелс - той сам си измисля врагове на Русия и за съжаление руският народ продължава да му се вързва!

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Не четохме ли в Дневник подобна статия само преди няколко дена!?

  Путин спечели много повече от колкото загуби с избирането на клоуна Тръмпи. Двамата показаха, че искат да работят за нормализирането на отношенията между САЩ и Русия. Докато Клинтън НИКОГА не е криела своята огромна неприязън към Путнин. Ако, беше тя станала президент най-вероятно на Русия щяха да бъдат наложени още повече санкции и щеше да има още по-голямо напрежение между двете военни супер сили по отношение на Източна Украйна и Сирия например. Е, всичко това няма да се случи с Тръмпи начело на САЩ. Това е положението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#54:"EU defender"] Държавен Секретар[/quote]
  Мит Ромни?

 61. 61 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#59:"Иво"]Путин спечели много повече от колкото загуби с избирането на клоуна Тръмпи.[/quote]
  Най-вероятно е да спечели динена кора.

 62. 62 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#25] от "m_style":
  ++++++

 63. 63 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 500 Любопитно

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  преследваните от Русия дългосрочни цели - призната зона на влияние, ненамеса във вътрешните работи, равноправно партньорство със САЩ.
  - цитат на коментар #5 от “статия”

  И трите цели са абсолютно легитимни и всеки здравомислещ човек би ги одобрил.

  Ето тук ми стана интересно. "призната зона на влияние". Тоест вие признавате правото на Русия да си прави каквото си иска с България тъй като е в "нейната" зона на влияние???
  Това никога не съм го разбирал на русофилите. Име някакво желание да си роб на някакъв си "голям" 'брат".
  Вие Българин ли сте?

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  [quote#39:"gozambo"]От Ройтерс едва ли знаят какви са намеренията на Тръмп. [/quote]
  Затова пък ти знаеш, или как?

 65. 65 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#37:"г-н Саранди Говедаров"]Руските лидери са тъпи и нищо не разбират.[/quote]

  Тъпички са да ти кажа - страна Агромная с невероятни богатства да гони страните от Третия свят по мизерия - наистина се изисква изключително гьонсуратство...

  Stef
 66. 66 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 429 Любопитно

  Голям смях,
  никой не смее да критикува щатите за смъртното наказание , но иначе поставят условие на Ердоган , че ако приемели такова го блокирали за ЕС.
  Ердоган е хитрец и се присламчи отново към Путин и Щатите.
  Ако щатите и Русия успеят да поддържат добри отношения , печеливши са целия Свят , защото няма кой да им се противопостави

 67. 67 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Бе, вие престанете да се заяждате с Русия, пък не го мислете Путин какво щял да прави без американския враг! Допреди олимпиадата в Сочи, когато съвсем непредизвикано започна сегашната спирала на ескалиране на конфронтацията да не би да му беше много нисък рейтинга? Въпреки че даже имаше протести срещу третия му мандат мнозинството руснаци го подкрепяха. Сега, когато жизнения им стандарт определено падна спрямо тогава по ред причини няма даже и протести...тема за размисъл...

 68. 68 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#56] от "EU defender":

  Типично балканско мислене "Ти на мен акъл не ми давай, пари ми дай"

 69. 69 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#47] от "stupid_american":

  Моля да ме цитираш. Къде съм написал това, което твърдиш?
  Не ми вменявай неща, които не съм написал.

 70. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Путин изнудва Тръмп с компромат записан по времето, когато Тръмп ходи в Москва за конкурса Мис Свят. Така че Тръмп ще играе по свирката му, иначе ще лъсне гол пред цял свят. Буквално.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 71. 71 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Не ви ли прави впечатление, че откак Тръмп почна реално да го играе президент - правилните медии спряха да пишат за бомбардирани болници в Сирия, уж от Русия.....
  Щото Алепо леко-полеко си го отвоюват.....

  Наистина ума смяна на тона. Личи си, и по това, че някои активни умни и красиви, че и богати, с хубави жени - скоропостижно се пенсионираха от форума :)

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 72. 72 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Весело

  Изборът на Тръмп направо дръпна пропагандното чердже под краката на Путин. Сега като се лиши от най-големият си враг ще има да се чуди с какво да плаши бабите и да помпа патриотизма на още не изнеслите се на запад алкаши.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  секи 4ти км

  Този път - с азийски кравари?

  Сериозно, статията е сериозна.

  За нещо като дуел и "кой пръв ще мигне".
  В джудо, самбо, мамбо и др. азийски бойни изкуства, противникът се възползва от устрема на противника си.

  След изборите обаче, противникът не бърза много.
  Щатските каубои са заети в смяна на екипа, изисква време.

  Какво би станало, ако Путин внезапно отмени контрасанкциите?

  пп
  Руските ползватели ще консумират качествени и конкурентно-способни продукти?

  (това подсказват от Ройтерс)

  До коментар [#1] от "xali":

  ще гледаме уестърн.

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Мисля, че му е мястото тук да сложа един свой коментар, който написах под друга статия - тази с исказването на Слави Трифонов, че "ако народа иска утре всички да носим зелени гащи, то ще носим зелени гащи!"
  Мисля, че е приложим и за глобалната политика, ето го:

  Сетих се за великия филм "Кин-дза-дза", там общественото положение се определяше първо от принадлежността към расата на четланите и пацаките (четланите носят на врата си две метални яйца (ташаци) - символ на смисъла на живота, а пацаките звънче на носа, щот са низвергнати), а после и по цвета на гащите, които носят (четланин - човек, но идва от източното ругателство чатлах - мръсник, сволоч, или пацак от руското пацан и украинското кацап- велокорос или москал, ватник или лапотник - цървулан, сега разбрах от къде идва риториката по форумите през последните години, обратното на малорос и хохол, сиреч украинец, пичове филма е от 1986-та година!!!!!). Шефа на планетата е със светлосини гащи Господин ПЖ, лидера, вожда (наобратно ЖП, съкращение от руската дума жопа - гъз). Тези с малиновите гащи бяха най-висшата класа след ПЖ, майка му е показана, като част от тях.
  Ченгетта бяха - ецилопи (ецилоп на обратно - полице, основна дейност да бият и тормозят наред и да взимат подкупи, когато неносещите цветни гащи го видят трябва да приклякат и да викат - Ку!, йерархията на ецилопите се определя по броя на мигащите лампички, които носят на главата си), най-ценния ресурс кибрита беше "КЦ" , на обратно ЦК. Който има много КЦ има право да носи жълти гащи. Функционери. Партийни.
  Ецилопите не могат да обират и бият тези със сините и малиновите гащи, но могат да бият, без да обират, тези със жълтите гащи. Могат по всяко време да бият грабят и убиват всички останали. Пацаките ги бият всички, най-вече чатланите.
  Тайните агенти (ДС) са със зелени гащи! Всички знаят, че са тайни агенти по цвета на гащите и се страхуват! Носят си мигащата лампичка от вътрешната страна на палтото, щот са тайни.
  Простолюдието носи бели гащи, често осрани.
  Та както казах - велик филм!

 75. 75 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Весело

  [quote#70:"vesolr"]Путин изнудва Тръмп с компромат записан по времето, когато Тръмп ходи в Москва за конкурса Мис Свят. Така че Тръмп ще играе по свирката му, иначе ще лъсне гол пред цял свят. Буквално.[/quote]

  Е, щом ти го знаеш това, вероятно вече компромата компрометиран.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 76. 76 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Весело

  [quote#65:"stef"]Тъпички са да ти кажа - страна Агромная с невероятни богатства да гони страните от Третия свят по мизерия - наистина се изисква изключително гьонсуратство...[/quote]

  Йес!!!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 77. 77 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#9:"EU defender"]По-добрия избор за расия беше Клинтън. [/quote]
  Чакай, някой беше писал за Тръмп:
  [quote#80:"EU defender"]Тоя ако не дай боже стане президент, всяко президентче комплексарче на накой бантустан ще го прави сам да си говори. [/quote]
  [quote#115:"EU defender"]Ако Тръмп и Радев станат президенти, даже и Радев ще бъде по-умния[/quote]
  [quote#19:"EU defender"]след две седмици ще има доста жални вопли от Кремъл, а януари ще замирише на силно опърлен болшевишки задник. Пак оттам[/quote]

 78. 78 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#63:"Noal"]Вие Българин ли сте? [/quote]
  Широко известен факт е, че русофилите са кръгли патриоти.

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  В Putin Tower?
  В Putin Golf?

  пп
  С Буш беха по-близко до народа... в ранчо и дача

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Хаха..приятелство било.... Ама какви анализи, какво нещо..
  Да си помисли човек че си пият водка и пушат пури заедно..

 80. 80 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#78] от "marsena":

  Ама не, наистина....
  Не го разбирам това. Как може да си Българин и да милееш за Русия???
  Аз като съм Българин, моите интереси са интересите на България.
  Някои хора са Българи, дори не са ходили в Русия и застават срещу интересите на собствената си държава за да защитатават интересите на чужда.
  Оди го разбери....

 81. 81 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#67:"Сталкер"]когато жизнения им стандарт определено падна спрямо тогава по ред причини няма даже и протести...тема за размисъл...[/quote]
  Няма нужда- всичко е описано в дебелите книги по ментални разстройства, психични отклонения и шизофрении.

 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#64] от "Blood Red Skies":

  Гозамбо е изповедник на Тръмп, разбира се че знае.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В Русия: кафето „Американо“ става „Русиано“. ... а така също и "Капуттино" (вместо капучино)

  Ха-ха-ха-ха дайте ми един капутин с две захарчета

 84. 84 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хахаха, само повтаряне на стари опорни точки... Русия не си търси враг, а реагира на американската/НАТОвска агресия около нея и не иска да вземе част от Украйна, а украинците не искат да бъдат управляване от бандеровци. Ама тези тези ще бъдат казани гласно едва когато САЩ променят външната си политика и слугите им замълчат.

 85. 85 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#10] от "daam"
  Ами отиди в Русия и виж дали 95% от населението не живее в мизерия, затопляно само отмисълта, че така помага на Путин да унищожава врага.

 86. 86 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#32] от "Идва реструктуризация на дълга. САЩ банкрутира.":
  "Извънблоков статус на Украйна е всичко, което е нужно Русия да бъде доволна."

  Извънблоков статус на Украйна става съвсем ненужен за Путин ако Украйна се въоръжи до зъби. Преди няколко седмици в Украйна тестваха маневрираща балистична ракета подобна на прословутия Искандер.

  подпис
 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#58] от "Cara Mia":

  "Путин е като Гьобелс - той сам си измисля врагове на Русия и за съжаление руският народ продължава да му се вързва!"

  Гьобелс е бил гениален манипулатор- той е в основата на възхода на Хитлер. Сега джуджи се опитва да прилага неговите похвати, пречупени през призмата на руската действителност. Но Путин, като всеки имитатор, си е посредствен плагиат и, хранейки руснаците с илюзии, пропуща основното- Гьобелс е пропагандирал, когато зад гърба му е стояла икономически могъщата тогава Германия, с още по-бляскави перспективи в бъдеще. Путин се старае да пробута същото в една страна без промишленост, селско стопанство и технологии. "Политиката" на Путин е да следи ежедневно цената на нефта и да се моли в някои от държавите да надделеят популистките нагласи, за да може неговите платени агенти да заемат ключови места. По отношение на собствената си държава той няма никакви планове-старае се във всяка ситуация да се измъкне с най-малки загуби.
  Та да се върна на разликата с Гьобелс- благодарение икономическата мощ на Германия,преобразувана в първостепенна военна сила в Европа, джуджето Гьобелс успя да държи немския народ в състояние на еуфория близо 15 години (отчитайки и годините на възхода на Хитлер). Назначеното за президент джудже , благодарение на националните особености, няма да има този срок. Първите признаци са налице- пряко подчиненият на Путин (като шеф на силовите ведомства) Следствен комитет на РФ арестува министъра на икономиката на неговото правителство и постави балалйката Песков в унизителното положение да обяснява, как Путин вече цяла година знаел за разследването срещу министъра и кротко си траял.
  Толкова може Гьобелс на 21 век. И слава Богу!

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  [quote#59:"Иво"] Ако, беше тя станала президент най-вероятно на Русия щяха да бъдат наложени още повече санкции и щеше да има още по-голямо напрежение между двете военни супер сили по отношение на Източна Украйна и Сирия например. [/quote]
  Всъщност и двете посочени държави са трасета на тръби, като втората може да е трасе и на конкурентни тръбопроводи, та ще я разкостят яко руснаците, щото искат да са си монополен доставчик на ЕС пазарите... В тази посока, Тръмп може да е голям приятел на Путин, обаче нищо няма да попречи ни на фракинга, ни на втечнения газ да се търгува в ЕС. Бизнес, нищо лично...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  До коментар [#87] от "Дон Кихот":

  Всеки диктатор се нуждае от своя Гьобелс. Не знам кой е пропагандистът в сянката на Путин, но не може да му се отрече, че промива мозъци успешно. Тръмп също се сдоби със своя Гьобелс - Банън, който си мечтае да управляват следващите 50 години.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Весело

  [quote#15:"EU defender"]Чучхе [/quote]
  Корейците го произнасят като

  ДЖУДЖЕ

  Незнайно защо,може би под влияние на
  руската транскибция в България се
  изписва като Чучхе....

 91. 91 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статия, построена върху недоказани и, което е по-важно, неверни изходни предположения. След като не успяха да уплашат никого с прогнозите си, че Тръмп ще започне война на живот или смърт с Путин, сега се опитват да ни накарат да вярваме в идиотизма, че ако Тръмп води политика на разбирателство с Путин, Путин веднага ще се издъни, защото цялата му политика била насочена така, че да има вражда и неразбирателство между САЩ и Русия. И че ако тази вражда изчезне, това е краят на Путин. А, значи, и на Русия.

  Всъщност истината е, че на Путин и на Русия не им е непременно необходима конфронтация със САЩ. Те водат политика на борба срещу неолибералната тотална глобализация, силово налагана на целия свят, каквато беше и каквато все още е външната политика на САЩ. А точно срещу нея дава заявка, че ще се бори, и Тръмп. И ако Тръмп наистина направи това, то тогава причините за възникването и съществуването на напрежение между САЩ и Русия е естествено да изчезнат.

  Колкото до това, че без такова противопоставяне Путин ще загуби влиянието си върху народа на Русия, това е такава глупост, че от това повече няма къде. Напротив, това веднага ще повиши неговото вътрешнополитическо (а и външнополитическото му) влияние, защото неговата политика ще е спечелила и голяма част от разходите по поддържане на военнополитическото противопоставяне ще останат да се използват за подобряването на хала на народа на Русия. Който, поне за сега, е значително по-добър от хала на българския народ.

 92. 92 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#87] от "Дон Кихот":

  И все пак Путин може да е нескопосан ученик на Гьобелс,но успява да заблуди народа си!
  Иначе уважавам много Вашето мнение!

 93. 93 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#2:"chicago514"]"Ами ако този враг или поне най-крайното му проявление изведнъж изчезне? Путин няма с какво да замени пропагандата за арогантните, месещи се навсякъде и вманиачени в могъществото си Съединени щати."[/quote]

  Обаче, ако си поиграем малко и заменим някои от думите в горния цитат с думите НАТО и Русия какво ли ще се получи..?

  "Ами ако този враг или поне най-крайното му проявление изведнъж изчезне? НАТО няма с какво да замени пропагандата за арогантните, месеща се навсякъде и вманиачена в могъществото си Русия."
  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 94. 94 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#91] от "glog":
  [quote#91:"glog"]ако Тръмп води политика на разбирателство с Путин, Путин веднага ще се издъни,[/quote]

  Не се вживявайте толкова. И с Тръмп, и без Тръмп, и с разбирателство, и без разбирателство, дали веднага или малко по-късно - Путин все ще се издъни. Приемете го спокойно.

 95. 95 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хайде сега. Ами без Русия НАТО и САЩ като останат без сериозен враг, какво ще правят? Авторът (и доста оф читателите) май не могат да огледат проблема от двете му страни.

 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#94] от "Един препатил": Не се вживявайте толкова. И с Тръмп, и без Тръмп, и с разбирателство, и без разбирателство, дали веднага или малко по-късно - Путин все ще се издъни. Приемете го спокойно.
  ====================================

  Губиш си времето с подобни коментари, а губиш и моето. Да си чел мой коментар, който да е емоционален? Така че съветите си ги запази за себе си. А дали Путин или Тръмп ще се издънят, което е напълно възможно, това само времето ще покаже. За сега реалните процеси и събития не дават право да се правят категорични предвиждания в тази насока. А последните събития в Англия и в САЩ показват, че прогностичните възможности на такива, като вас, дето все обичате да прогнозирате, без да доказвате, са доста под нулата.

 97. 97 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Весело

  Хмм, доста посредствена статия.Но да видим какво ще се случи.Според мен Вики Нюланд излезе пророк с онази прочута фраза...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 98. 98 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 221 Весело

  Да дадат наПутин 50 милиарда долара безвъзмездно,така руснаците окончателно ще се убедят че Американците не са врага което със сигурност е окончателноя и неизбежен край на Путин.

 99. 99 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#93] от "Müller":

  Ако няма сериозна заплаха за сигурността, НАТО просто ще му орежат бюджета дотолкова, че да е адекватен на задачите му.

  И това не епредположение. От края на студената война буджета на НАТО намалява всяка година. Сега се случваточно обратно. По съвсем ибективни причини. Даже сме закъснели с отбранителната инфраструктура по източния фланг на алианса.

 100. 100 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#95] от "joro1959":

  Ще спестят много пари и ще ги употребят за социални цели и иновации.
  Както ВЕЧЕ направиха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK