Корнелия и Матилда (Два опита на руската политика)

Корнелия и Матилда (Два опита на руската политика)

© ПорталТекстът е публикуван в портала "Култура"

Съпоставките, дори неочаквани и стъписващи, понякога хвърлят светлина върху зоните на политическия здрач. Методът е добре познат още от Тукидид, който е смятал, че тъкмо те като мост задават същинското измерение на случващото се. Инак всичко в историята би трябвало да почива само на уверения.


Затуй и аз, воден от желание да се ориентирам в обстоятелствата около едно нашумяло телевизионно интервю на генерал-лейтенант Леонид Решетников, дългогодишен началник в руското външно разузнаване, стратегически-държавен анализатор за Балканите, посветено на изборите в България, ще рискувам да заложа на подобна ненадейна съпоставка. И то между две дами – Корнелия Нинова и Матилда Кшесинска (1872-1971) – които на пръв поглед нямат нищо общо, даже епохата, в която живеят, е различна.
Първата от тях – г-жа Нинова – е наш съвременник и ни е до болка позната. Убеден съм, че споменавайки името й, в ушите на всеки от нас отеква нейния плътен и безапелационен глас, нетърпящ каквито й да е възражения. Глас на обвинител, не на защитник на кауза. Глас, силово предпоставящ своята "истина", сякаш животът е еднопосочна улица със задънен изход. Глас, който във времената на социалистическата драматургия би бил безценна находка, тъй като е в състояние, и то с лекота, да изведе и най-опоскания сюжет до задължителната поанта: "Напред към светлото бъдеще, другари!".


Искам да кажа, че г-жа Корнелия Нинова е политически драматург с мобилизационен мащаб, чийто екстремен апломб може да накара дори филията с мас да отхвръкне от ръката на Бойко Борисов. У нас се смята, че това не е никак малко.


Ала тъкмо този политически драматизъм е и основната слабост на г-жа Нинова. Просто защото всяка нейна реплика е "последна" и след нея завесата пада. Сиреч ход назад няма.


В отделни случаи – като силовото налагане на кандидатурата на Румен Радев – това може и да е печеливш ход. А в други – като външнополитическите й изяви в Москва – да се обърне в провал.
Тъкмо заради безапелационната й категоричност, изключваща какъвто и да е речеви нюанс: "Нито е разговаряно с Москва, нито с Вашингтон. Нито с някакви лобита" (интервю пред btv).
Нито-нито. Ама не е така. Оказва се, че е "разговаряно". И е "съгласувано". И то с "лобито" на руското разузнаване.


Според ген. Решетников са били обсъждани дори лозунгите на предизборната кампания. Дали те ще бъдат анти-натовски или не. "А тя ми отговори: "Още е рано".


Разбираме и кога е било това: "Този разговор беше през лятото. През август тази година".


Както е прието да се казва в подобни случаи, някой сам се е насадил на пачи яйца.


Още повече, че над цялото интервю на Леонид Решетников пред телевизионния канал "Царьград", собственост на руския олигарх Константин Малофеев, витае някакво особено усещане.
И то поради две обстоятелства.


Първо, за никого не е тайна русофилската и прокремълска позиция на БСП. Посещението на Корнелия Нинова в първите дни на август също не мина скрито-покрито и бе отразено от българските медии.


Как обаче да си обясним цялата тази неочаквана словоохотливост на стратегическия разузнавач, с която той разкрива съдържанието на разговора си с Корнелия Нинова?


Да не би от Москва да се разнася нов повей на "гласността"? Едва ли, времената са коренно различни. Тогава? Тогава и обяснението би трябвало да е съвсем друго.


И тук на помощ идва съпоставката с Матилда Кшесинска. По същото време, когато цитираният руски разузнавач реши в "либерална" медия да хвърли светлина върху тайни на българската политика, в Русия се разрази огромен скандал. И то заради един все още незаснет исторически филм – драмата "Матилда", посветена на взаимотношенията между примабалерината Матилда Кшесинска и последния руски император Николай II. Да, да, не търкайте очи от изумление: тъкмо с този казус се занимават в момента депутати в руската Дума, начело с бившия прокурор на Крим Наталия Поклонска. Те са внесли сигнал до главния прокурор на Русия, подкрепен от група граждани от Санкт Петербург, с настояването да бъде забранено на режисьора Алексей Учител да завърши своя филм, предвиден да излезе на екран в началото на 2017 г., защото "извращава руската история и е оскърбителен за паметта на последния руски самодържец, канонизиран като мъченик".


А тъй като споменатата любовна история между знаменитата Матилда и престолонаследника Николай Романов е известна отдавна, а мемоарите на балерината (писани по време на емиграцията й във Франция), са публикувани още в началото на 90-те години в Русия, въпросните депутати от Думата настояват за конфискация и заличаване на всички тези "оскърбителни изказвания и детайли". Руската главна прокуратура вече с пълна сила работи по случая. Без последствие остана намесата на режисьора Станислав Говорухин, председател на парламентарната Комисия по култура, както и на известния режисьор Владимир Бортко, също депутат. Никой не поиска да чуе аргументите им, че преди да стане мъченик, Николай Романов все пак е бил обикновен човек.


Наистина интересна страна е Русия.


Явно там има цензура над думите на примабалерина, произнесени или записани преди век, но пък до нас "свободно" достигат думите на председателката на БСП, изречени пред генерал от руското разузнаване само преди три месеца.


Защо е тъй различен аршинът към Корнелия и Матилда?


Или по-точно: в какво е разликата между едната и другата?


Веднага трябва да кажем, че случаят "Матилда Кшесинска" е доста ясен. Той е чисто руско-имперски и опира до величието на руското самодържавие за вътрешна употреба.


Случаят "Корнелия Нинова" е далеч по-интересен.


В интонацията, с която генерал Решетников описва позицията на БСП, ясно личи "подсказката", че на "Позитано" 20 закъсняват с анти-натовските си лозунги и че те по-ясно и категорично трябва да сторят това на предстоящите избори.


Поради което очевидно се цитира този "конфиденциален разговор" с Корнелия Нинова, който в тази връзка престава да бъде "конфиденциален".


На руския политически жаргон това означава само едно: че г-жа Корнелия са я "подставили".
Или както по-просторечиво обича да се изразява Владимир Владимирович Путин: "её надули".


Сиреч "преметнали" са я, за да й "смачкат фасона".
Та да си знае мястото.


И накрая, няколко думи върху времевите паралели в тази история.
В една биография на Матилда Кшесинска прочетох, че след болшевишката революция тя не спирала да залага в казината из цяла Европа на числото 17. Със съзнанието колко преломна е била 1917 г. Не само за нея.


Струва ми се, че на прага на 2017 г. подобна аналогия би била твърде пресилена. Историята все пак се гради върху факти, не върху догадки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Нито-нито. Ама не е така. Оказва се, че е "разговаряно". И е "съгласувано". И то с "лобито" на руското разузнаване.

  Според ген. Решетников са били обсъждани дори лозунгите на предизборната кампания. Дали те ще бъдат анти-натовски или не. "А тя ми отговори: "Още е рано".

  Разбираме и кога е било това: "Този разговор беше през лятото. През август тази година".Друго не може да се очаква от комунистическите безродници у нас.

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Николай втори е мъченик? Леле, тез съвсем изтрещяха.

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Може!!! Например да стоят на Дунава с цветя и да чакат румънците да пуснат самая могучая да мине през тяхна територия и да спаси България. И до като чакат репетират поклон до земята

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Може да звучи грубо но за Русия щеше да е по добре ако Николай Романов беше избягал с полякинята в Париж или Монако.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  Корни е едно изтъкано от злоба и отмъстителност човече, което, колкото и да се старае, не може да се изчисти от петното на прекратеното от услужливия български съд разследване за дейно участие в делата на българската енергийна мафия. То ще виси на нея като миризливо клеймо. Може би затова и нейните кукловоди от Кремъл са я "подставили"-нужен им е по-малко компроментиран, а и по-умен човек. Освен това, от километри поведението й мирише на това на печално известните комсомолски въздухари, които криеха некадърността си зад един изтъркан асортимент от безсмислени лозунги, адресирани в нищото. Но всичко е закономерно- на сегашния етап на колапса на БСП на останалия все още мърдащ електорат е нужен такъв функционер, който да надува парата. Щото друго не остана.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Руската мъка край няма.


 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Весело

  Глупости на търкалета! Да сравняваш руска примабалерина със закръглената Корнелия която не знам да е била фатална любовница на който и да е съответстващ по ранг на руският император. Но нали и Тонито трябва да изкара някой лев от халтурните си писания!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Весело

  лика -прилика са си със слънчо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално


  [quote#1:"chicago514"]Разбираме и кога е било това: "Този разговор беше през лятото. През август тази година".Друго не може да се очаква от комунистическите безродници у нас.[/quote]

  Всички трябва да потърсим обяснение от Цацаров защо не се е задействал?


 10. 10 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много цветист и изпълнен с прилагателни журнал, което ме отказа да дочета след няколко изречения, но човека е прав за характера на Нинова.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Сравняват се действията на съвременните политици към тях.

  А не самите те.

 12. 12 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Весело

  На езика на разузнаването се нарича "осветяване". Ако руснаците вземат та осветят всичките си агенти в България, ще светнем така, че няма да имаме нужда нито от Козлодуй нито от Белене!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Любопитно

  Две дами... Матилде сигурно е била дама .

 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Весело

  За руснаците да се променя историята е като да се сменят носни кърпи. Очаквам продължението, че такава балерина не е имало и връзката им е измислена от немското разузнаване и английските тайни служби за да дискредитират Русия.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Решетников шамароса Корнелия и нищо чудно да се чуе отново за Воленчо и компания.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Гневно

  Потресаващо! Ало, ДАНС, спите ли!? Нещо за националната сигурност?
  И понеже Цецка била такава, онакава, да накажем Б.Б. с избора на Радев, номиниран от партия, на която отвън дори и казват - как да си пише лозунгите!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  От първият си ден че до ден днешен българските комунисти са били винаги зависими от Москва!

  klimentm
 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Весело

  До коментар [#13] от "Peni Nikol":

  .... другата е крушовишка биволица, лика и прилика с една по друга охранена в еверопаламента....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 807 Неутрално  [quote#15:"пустиняк"]

  Решетников шамароса Корнелия и нищо чудно да се чуе отново за Воленчо и компания. [/quote]
  То май започва да се чува.Ще видим.

 20. 20 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#17:"klimentm"]т първият си ден че до ден днешен българските комунисти са били винаги зависими от Москва! [/quote]
  Тя ги "създаде",закърми и им даде възможност да се чувстват господари всички българи.Не пропускат да се явяват на рапорт и инструктажи при "мама" и сега.

 21. 21 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Първо я наду др.Костов,сега я надуват руснаците!😂🔞

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Весело

  Не мога да повярвам!
  Тони Николов, който е известен със своята категорична русофобия чак до гънките на червата си, изведнъж се "влюбва" безкористно в думите на РУСНАК, и то не на какъв да е РУСНАК, а на от резерва-генерал от разузнаването. Влюбва се в "ИСТИНАТА" на РУСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ на манипулативната игра.
  Напълно .... очаквано!
  Тони Николов в ролята на РУСКИ АГЕНТ на влияние!
  Мислите го за невъзможно?
  А той е професионалист....
  !

 23. 23 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 505 Весело
 24. 24 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 336 Неутрално

  "г-жа Корнелия са я 'подставили' "

  Кой знае . . . За хората, които се колебаят - колко точно много харесват Корнелия - това, че тя действа по московски инструкции, може да е плюс, а не минус . . .

 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Весело

  Сочната,"...знойная женщина,мечта поета.." и Матилда Кшесинска-хайде,стига, бе!Николай 2,и онзи....

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ще цитирам Чандлър:
  "Горната и устна беше дълга и правеше красива извивка. Умирам за такава. А долната...просто да я схрускаш."

  Та това не се отнася за Корнелия Нинова.

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Убеден съм, че споменавайки името й, в ушите на всеки от нас отеква нейния плътен и безапелационен глас, нетърпящ каквито й да е възражения. Глас на обвинител"

  Точно, говори горкичката като дружинен ръководител от късните 80 г.

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#27:"daam"]Точно, говори горкичката като дружинен ръководител от късните 80 г.[/quote]
  Абе говори ама победи десните на изборите, дето ги консултираха "политически анализатори", горкичката.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 940 Неутрално

  [quote#7:"Julian Mall"]Глупости на търкалета! Да сравняваш руска примабалерина със закръглената Корнелия която не знам да е била фатална любовница на който и да е съответстващ по ранг на руският император. [/quote]

  Нищо не си разбрал! Като начало започни с това, че не им сравнява килограмите и сланините! Дори не сравнява двете.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 31. 31 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 466 Гневно

  РУСИЯ Е ВРАГ НА ЦЕЛИЯ СВОБОДЕН СВЯТ!

  Изявлениятао на който и да е русняк не стуват дори въздуха на който са издишани.Задължително трябва да се спре тиражирането на руските алкохолици.Руснакът винаги говори лъжи.Николов прави груба грешка да се позовава на руснаце за каквот и да било.Руснакът винаги ще те изиграе.

  РУСИЯ Е ВРАГ НА ЦЕЛИЯ СВОБОДЕН СВЯТ!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тони Николов- страж на световната демокрация и желязна бариера пред руските лъжи. Само да си отвори устата някой руснак и Тони вече му я е затворил със силни и правдиви думи. No pasaran, camerades, уморено, но удовлетворено каза Тони забивайки поредния пирон в ковчега на руската пропаганда.

 34. 34 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#32] от "Арон":

  Фурашка и ти лиси на линия като оня дебила, да ви у фурашките руски!

 35. 35 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 940 Неутрално

  [quote#17:"klimentm"]От първият си ден че до ден днешен българските комунисти са били винаги зависими от Москва![/quote]

  Не са просто зависими. Те винаги са били служители на Москва!!! По-конкретно на КГБ и ФСБ.
  Гоцю е завършил школа на КГБ. В такава школа може да влезе САМО АГЕНТ НА КГБ и никакъв друг!!!!!!!!!! Гоцю не е в затвора за измяна, защото тия, които трябва да го разследват и осъдят са му колеги в руските служби.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 36. 36 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Не точно.
  Този процес започва след създаването на Коминтерна, когато комунистическата доктрина става механизъм за външно-политическо влияние от страна на СССР.
  До преди революцията просто няма причина комунистите да са русофили.
  Дори 'Дядото' има доста нелицеприятни изказвания срещу царска Русия и срещу русофилството.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  И ние , като Путин на майтап я караме, но майтап на голо не бива. Българските служби трябва по-сериозно да погледнат на подобни изпълнения. България няма нужда от втори Девети септември.

 40. 40 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#5:"Дон Кихот"]нужен им е по-малко компроментиран, а и по-умен човек.[/quote]
  Така е.Корни е твърде проста и агресивна за политически лидер.
  Но рашките никога няма да намерят нормален и свестен българин ,готов да им слугува.Могат да управляват само хора с девиантно пожеденеи-Корни,Сидеров,Първанов,Бареков..

 41. 41 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако не ставаше въпрос за националната сигурност можехме да бъдем снизходителни към истеричното поведение на Корни..Очевидно имаме случай на тежък климактериум...

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":

  Няма как защото там работят същите, които бяха и преди 1989 г. За 25 години нищо не бутнато там.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Отношението на Решетников към Нинова е като на государь към горничная. Но тя си го заслужава напълно.

 44. 44 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Смех голем. И ако ги питаш за какво ги правят тези зулуми 100% нямат отговор. Ако е само за някой пробит долар, ми то не си струва. Май им доставя удоволствие да си мислят, че нещо зависи от тях.

 45. 45 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Koрнелия е твърдо решена да ни вкара в "правият" път.

 46. 46 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  [quote#33:"Каишков - Системен нарушител"]Тони Николов- страж на световната демокрация и желязна бариера пред руските лъжи. Само да си отвори устата някой руснак и Тони вече му я е затворил със силни и правдиви думи. No pasaran, camerades, уморено, но удовлетворено каза Тони забивайки поредния пирон в ковчега на руската пропаганда. [/quote]

  Каишков, не е ли по-добре да коментираш действията Нинова - а именно че е обсъждала подробности като кандидатури за президент, та чак до каква ва е насочеността на кампанията с представител на разузнаване на държава, която определено не е приятелски настроена срещу България?

 47. 47 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "angevins":

  Изобщо не звучи грубо.Можеше и нашето дередже да бъде малко по-друго.

 48. 48 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Гжа Курнелия като я видях как се беше надървила при обявяването на резултата от избора за президент ми стана мъчно за нея, а БХ беше така омекнал , което скоро може да се промени , от което България няма да спечели кой знае какво .

 49. 49 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "комунистите" не са русофили...те са безродници, загубили всяко чувство за национална принадлежност и движени основно от алчност и жажда за власт на всякоа цена...и тъй като руснаците не се свинят и им предоставят тази възможност чрез всякакви корупционни практики - Лукой, "американските" тецове дето се управляват от рускиня!!!Белене, Южен поток и т.н.
  Когато по някакъв начин тези възможности изчезнат ,колкото и да е невероятно...тези плазмодий веднага ще се преорентират- дали ще е ЕС, САЩ, Китай или Турция за тях няма значение!
  Това се отнася и за списващите тук "русофили" като Каишков,Арон и т.н.

 50. 50 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Лъготенето на Корнелия и идва отвътре. Когато Местан я докачи в парламента за спявката й с генерал Решетников тя изплеска, че БСП ни вкарала в НАТО и ЕС и няма опасност да ни изкара. За идиоти ли ни взема или просто лъже така, да й мине спокойно деня? Под договора за присъединяване към ЕС стоят подписите на Кобурготски, Меглена Кунева /като министър по европейските въпроси/ и Соломон Паси /като външен министър/. Вярно, при президентстването на Първанов, но той е с декоративни функции. Корнелия може би иска да каже, че всичко ставало под диктовката на БСП. Те наистина са трети, негласен член на коалицията НДСВ-ДПС, но с малко депутати да й влияят. Същото горе-долу е при влизането преди това в НАТО. Иначе Решетников може да е пуснал и пробен балон към съюзниците ни как ще реагират на опцията тандемът Радев-Корнелия да ни извадят от НАТО след предсрочните избори.

 51. 51 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#22] от "AzDebil":

  Наистина никнеймът ти отговаря на написаното.

 52. 52 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 765 Неутрално

  В интонацията, с която генерал Решетников описва позицията на БСП, ясно личи "подсказката", че на "Позитано" 20 закъсняват с анти-натовските си лозунги и че те по-ясно и категорично трябва да сторят това на предстоящите избори.
  Поради което очевидно се цитира този "конфиденциален разговор" с Корнелия Нинова, който в тази връзка престава да бъде "конфиденциален".

  Само на мен ли ми се струва, че понамирисва на държавна измяна? Главният Цацаров на републиката няма ли да се намеси?

 53. 53 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Изключително неясна статия!

 54. 54 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Курнелия е само малка част, винтче от добре платената пета колона на Москва. Руската машина работи перфектно. Подпомагана и закриляна от нашенските институции, които са екипирани да работят за партиите защищаващи руските интереси. Резултата е виден. Въпреки доказаните злини нанесени на България от ''братушките'' на нашенските комуноиди, 70% от населението си харесва Русия. Шизофрения и ужас!

 55. 55 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"stanislavdi"]Николай втори е мъченик? Леле, тез съвсем изтрещяха. [/quote]
  Е, все пак болшевиките са свитнали цялото царско императорско семейство край Екатерининбург.

 56. 56 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Но въпреки това ги подкрепиха/хте?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 57. 57 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamilton F1":
  Ние направихме каквото можахме, за да ви предупредим за това. Опитахме да предотвратим този надничащ сценарий.
  Провалихме се.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3046 Весело

  Боже, колко мъка има по този свят, Боже...
  Наследниците на болшевиките затрили императорския род тръгнали да ревизират историята, за да не петнят името на Императора...

  "Да, да, не търкайте очи от изумление: тъкмо с този казус се занимават в момента депутати в руската Дума, начело с бившия прокурор на Крим Наталия Поклонска. Те са внесли сигнал до главния прокурор на Русия, подкрепен от група граждани от Санкт Петербург, с настояването да бъде забранено на режисьора Алексей Учител да завърши своя филм, предвиден да излезе на екран в началото на 2017 г., защото "извращава руската история и е оскърбителен за паметта на последния руски самодържец, канонизиран като мъченик"."

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#54] от "yorddj":


  [quote#54:"yorddj"]Въпреки доказаните злини нанесени на България от ''братушките'' на нашенските комуноиди, 70% от населението си харесва Русия. Шизофрения и ужас![/quote]
  С това последното не съм съгласен, доста под 50% са, но и 5 са много, предвид ситуацита.
  Иначе, Корни си е ясна като бял ден, от самото начало, зелен юрист и хоп, юристконсулт на Булгартабак, с приятелската подкрепа на Р.Овч, та до днес, включително изцепките с Решетников.
  То тяхното си е диагноза, въпроса е къде сме ние и докога ще ги търпим.

 60. 60 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#15:"пустиняк"]Решетников шамароса Корнелия и нищо чудно да се чуе отново за Воленчо и компания.[/quote]
  Не ми се вярва да заложат отново на куция Болен кон.
  Аз също от седмица се питам, защо аджеба руснаците така ярко осветиха Корнелия, нещо напълно нехарактерно за тях и статията дава един възможен отговор, но ми се струва, че замисълът им е по друг.
  1. БСП-то са ясни за българското общество като русо-путинофили от време оно и осветяването на подобна среща няма да изненада никого.
  2. Този руски ход ми мяза повече на Догановата "изцепка" с обръчите от фирми и порциите, сиреч, това е удряне на едно приятелско рамо на герберското дясно менте Бойку, този път не от българските ДС среди, а директно от КГБ, предвид скорошното му тотално крушение и реалната опасност за руснаците от евентуален гербав разпад и появата на негово място на автентична проатлантическа проевропейска десница.

 61. 61 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#59] от "tsvetko_51":
  Този процент прочетох преди около месец. След това го чух и от Дарик. Втресох се, загубих всяка надежда.

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#61] от "yorddj":

  Аз разсъждавам според резултатите от изборите - все пак БСП има доста скромни резултати и да прибавим към тях и малкото на АБВ и част от гласувалите за Атака (казвам част, защото там е пълно с такива абдали, че вероятно много от тях се смятат за патриоти, а не русофили, малко трудно ще го докарат до 70%.
  А ако е вярно...наистина си заслужаваме хала.

 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Дрън, дрън, истирията на Николай Романов и балерината, макар и пикантна и интересна, може да се добави и особняк Кшешинской в Петербург за цвят, няма нищо общо с политическите боричкания м/у БСП и ГЕРБ за по добри позиции във властта!
  Отявления пронатовец Росенчо, с непремерените му приказки и неумелото отиграване на ББ на изборите, явно "пресолиха" манджата, затова се и отвори успешен ход за БСП.
  Кшешинска не е мешана, генерал Решетников тоже!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#24:"take_it_easy"]Кой знае . . . За хората, които се колебаят - колко точно много харесват Корнелия - това, че тя действа по московски инструкции, може да е плюс, а не минус . . .[/quote]
  Това е точно така.
  С този руски руски ход се цели "възпиращ ефект" за директните русофили за сметка на прикритите такива от комунската гербава върхушка. Това в дългосрочен стратегически план е много по-изгодно за руснаците, тъй като по този начин покриват и двете капии - лявата и дясната, вместо да заложат в краткосрочен план на втора съкрушителна победа на БСП, разпад на ГРОБ, нова консолидирана десница, която след година да свали комунистите след неминуеми мощни обществени протести.

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#59] от "tsvetko_51":
  [quote#59:"tsvetko_51"]въпроса е къде сме ние и докога ще ги търпим.[/quote]
  Повече от лесно къде сте вие, в миманса с един файтон хора подкрепа, ТТ-товите 5%, което и определя докога ще търпите, докато сте един файтон хора!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#48:"mils5656"]Гжа Курнелия като я видях как се беше надървила при обявяването на резултата от избора за президент ми стана мъчно за нея, а БХ беше така омекнал , което скоро може да се промени , от което България няма да спечели кой знае какво .[/quote]
  Комай това е замисълът на руската разведка - рамо на омекналия БайХ.., та като го призове отново с "..... ела отвън да се разберем като мъже", да го даде малко по-така.

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#53:"chuggun"]Изключително неясна статия![/quote]
  Като чета останалите коментатори, май само за теб се отнася и за още един-двама червени чугуни!

 68. 68 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#31] от "vicovnic":
  ++++++++++++!

 69. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#56:"Чичи (Ice Man's fan)"]Но въпреки това ги подкрепиха/хте? [/quote]
  [quote#57:"Чичи (Ice Man's fan)"]Ние направихме каквото можахме, за да ви предупредим за това. Опитахме да предотвратим този надничащ сценарий. [/quote]
  Кои сме тези, дето сме ги подкрепили, а? Навярно имаш предвид 400000-те отвърнали се от ГЕРБ гербери?
  Опитахте да предотвратите сценария с издигането на партийната БКП секретарка Цецка?
  Радев стана президент с решаващата помощ на Бойку, след като месец преди изборите му бе набито канчето от Соловьов за едни 50 млн евра!!!
  Чичи, крайно време е гербавите да земате у ръце и да разкарате крадливите комунисти от гербавата върхушка. После може и да говорим за единодействие в дясно. Засега ви се получава такова единствено и само в ляво!!!

 70. 70 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 745 Неутрално

  добре,де, и какво правим?!

  4itatel
 71. 71 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Неслучилите се лозунги или фантазията на автора...

 72. 72 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Корнелия няма ли да коментира интервюто?

 73. 73 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#69] от "choss":
  Имам пред вид лично теб и лично този, към когото бе адресиран отговорът ми. Вие също подкрепихте планът на Кремъл. На втори тур. А към днешна дата, събитията доказват това, което съм писал винаги, когато става дума за тези неща. И какво е ГЕРБ, а какво са и всички останали. Разломът в българската политика вече не се крие и стана кристално ясен. Вие, с ДСб не сте от страната, на която е ГЕРБ, въпреки всичките си пропуски, действия или бездействия на последните.
  Живейте си с прикритата вина и с главите в пясъка.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 74. 74 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#69] от "choss":
  [quote#69:"choss"]Чичи, крайно време е гербавите да земате у ръце и да разкарате крадливите комунисти от гербавата върхушка. После може и да говорим за единодействие в дясно. Засега ви се получава такова единствено и само в ляво!!! [/quote]
  Не можем да се вредим от Цацаров. Той сега ще направи това, което си мислиш, че трябва да бъде направено.
  Интересно единомислие, между другото...
  И благодаря за умереният тон. Все пак не е присъщ на групата ви.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  [quote#2:"stanislavdi"]Николай втори е мъченик? Леле, тез съвсем изтрещяха. [/quote]

  Руснаците смятат жестокия самодържец за мъченик , а неговия убиец Ленин си има мавзолей пред стените на Кремъл.
  Русия уж православна страна , а този , който изби хиляди руски свещеници стои още непогребан в мавзолей извън всякакви църковни канони на християнството и православието.
  Действително руснаците са изтрещели. Объркани хора са.

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Знаеше се , че Радев е човекът на Москва и въпреки това българите масово отидоха като стадо овце на заколене да гласуват за него.

 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#22] от "AzDebil":
  По-нелеп коментар не бях чел!
  !

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  [quote#76:"tacheaux"]Знаеше се , че Радев е човекът на Москва и въпреки това българите масово отидоха като стадо овце на заколене да гласуват за него. [/quote]
  Те искаха да накажат ББ. Е, наказаха себе си. Сега да не се оплакват!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#12] от "пустиняк":


  " Ако руснаците осветят всичките си агенти в България ... "


  Сигурен съм, че в България няма руски агенти ! Не са и нужни . Задачата на чуждите агенти е да проникнат в някой секретен обект или разузнавателна централа, за да се доберат до ценни сведения . В България това не необходимо - всичко което ги интересува, могат да го получат директно от ДАНС, или министрите ... Защо им е да търсят и харчат пари за дребни риби, щом имат възможност да имат всичко, което ги интересува от най-високо място ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":


  " Българските служби трябва по-сериозно да погледнат ... "


  И как ще стане ? В ДАНС бъка от комундери и ченгета на ДС-КГБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#57] от "Чичи (Ice Man's fan)":


  " Ние направихме каквото можахме ... "


  Като отказахте Плевнелиев и издигнахте кандидатурата на една безлична и тъпа партийна секретарка, която дори не е спечелила в собственото си село ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  доколкото знам ,тия които не са погребани,душата им броди още по земята и не може да се върне в някой новороден. Май по добре да си стои непогребан,че току-виж се е пръкнало ново ленинче.

 83. 83 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#81] от "niksan1":

  А бе, хора Цачева беше компромисна кандидатка между клана на Б.Б. и Ц.Ц. Просто не можаха да се разберат кой да сложат и последния момент ''нататрузиха ''Цачева.

 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Има нещо общо между заявката на Толстой да купи България и откровенията на генерал Решетников за инструктажа на Корнелия. И двамата са абсолютно сигурни, че няма кой и как да им отговори тук. Като спец от разузнаването Решетников е наяссно със ситуацията. Каза го в прав текст - само 40% от гласовете за Радев са от БСП. Останалите 60% са от други симпатизанти, обединени от любов към Русия и омраза към империализма и колониализма. Това е сила, до голяма степен консолидирана от патриотичния фронт. Който ако влезе в парламента /при мажоритарната система на Сл. Тр. е съмнително/ ще направи мощен блок с БСП и негласната подкрепа на ДПС. Не случайно няма официална реакция срещу спявката на Корнелия с шефа на института за стратегически изследвания към президента Путин. Кой да реагира - Каракачанов, или Волен Сидеров? Или подгонените от прокуратурата за антисъветски прояви борисови министри? Или самият Борисов, който се чуди с какво точно ще го захлупят? А реформаторите? Май сал един Местан закова в парламента Корнелия по тоя въпрос. На което тя слъготи че с никакви генерали не се била срещала или нещо подобно.

 85. 85 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  За реформаторите, по-конкретно. Под знаковата статия за инструктажа на Корнелия се мъдрят оценките им за... Цецка Цачева!?!?

 86. 86 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако някои български политици си мислят, че Рашка им е съюзник, дълбоко се лъжат. Путландия им господар. Ни повече, ни по малко.

  chavo64
 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamilton F1":


  [quote#16:"hamilton F1"]И понеже Цецка била такава, онакава, да накажем Б.Б. с избора на Радев, номиниран от партия, на която отвън дори и казват - как да си пише лозунгите!? [/quote]
  Самия Радев е подсказан в Москва.На това същото посещение.Тогава на конгреса на Путиновата партия присъстват и Нинова и Гоце.Още тогава е обсъждан Радев,а беше издигнат за кандидат,че след като се върнаха и то от Гоце,който тогава много го хвалеше.Няма как да се нарече такова обсъждане на кандидат президент с представители на чуждо разузнаване,освен национално предателство.

 88. 88 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  "Сиреч "преметнали" са я, за да й "смачкат фасона".
  Та да си знае мястото."

  Според мен така руските ченгета само осигуриха орлична възможност на Курнелия да се разграничи от тях, за да могат да си колаборират необезпокоявани!

  I Want To Believe
 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#60] от "choss":


  [quote#60:"choss"]това е удряне на едно приятелско рамо на герберското дясно менте Бойку, този път не от българските ДС среди, а директно от КГБ, предвид скорошното му тотално крушение и реалната опасност за руснаците от евентуален гербав разпад и появата на негово място на автентична проатлантическа проевропейска десница. [/quote]
  Уау?!Пак се размечтахте.Последния автентичен Костов беше толкова десен,че от него се пръкнаха всички олигарси,че и Орешарски и самата Корнелия Нинова.А,иначе усещам страха в думите ви-осъзнавате,че поредния "проект" на Прокопиев ще е също толкова успешен,колкото и РБ....

 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Любопитно

  До коментар [#64] от "choss":


  [quote#64:"choss"]С този руски руски ход се цели "възпиращ ефект" за директните русофили за сметка на прикритите такива от комунската гербава върхушка.[/quote]
  А лилявата върхушка,подпомагаща Радев и лилявите избиратели ,гласували за Радев,къде ги подреждате?!Костовашката шизофрения е забавна-обвинявате ГЕРБ,за това,че сте гласували за проруски кандидат.Че и се радвахте и си признавахте с гордост!

 91. 91 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 629 Любопитно

  До коментар [#15] от "пустиняк": Вече не само се чува, ами Златка направо се готви да влезе в служебно правителство, редом до агент Иван, начело!

 92. 92 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#22] от "AzDebil": По всичко изглежда, че напълно отговаряте в действителност на ник-нейма си!

 93. 93 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#39] от "Роси": "Българските служби трябва по-сериозно да погледнат на подобни изпълнения."

  Точно там е проблемът - че не се знае на кого служат българските служби!

 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#30:"quatro_4x3"]Нищо не си разбрал! Като начало започни с това, че не им сравнява килограмите и сланините! Дори не сравнява двете. [/quote]
  А ти разбирачо какво разбра? Значи Корнелия вместо да напише мемоари в които да опише връзката си със Симеон например както балерината описва връзката си с императора се срещнала с Решетников който взел че я осветил? Егати аналогиите, егати дълбочината на мисълта!
  До коментар [#30] от "quatro_4x3":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Ясно е , че БСП се управлява и финансира от Масква, сега ще използват Марешки на изборите да замести Борисов, а след време , него ще го смени друг от ДС - Слави Трифонов и така докато свършат българите - умните в чужбина, простите от мизерия

  BG e мини империя на злото.
 96. 96 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#85:"nik_77."].... Под знаковата статия за инструктажа на Корнелия се мъдрят оценките им за... Цецка Цаче[/quote]

  ++++++

 97. 97 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Който не е гласувал за Трайков, носи последствия........те стават двойни, ако се действа така и на следващите избори.....

 98. 98 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#81] от "niksan1":
  [quote#81:"niksan1"]Като отказахте Плевнелиев и издигнахте кандидатурата на една безлична и тъпа партийна секретарка, която дори не е спечелила в собственото си село ??? [/quote]
  Даваш на аудиторията пример за плитка демагогия.
  Кой отказа Плевнелиев? Има си име и нов проект - толкова е десен, че човек се хваща за лявото ухо от деснотия.
  Освен това има и лично изказване на Плевнелиев за отказ по лични причини. Борисов каза няколко пъти същото - че Президентът не желае по лични причини. Не си забравил загубата, която изстрада. Това не са невъзможни причини за някой, да откаже да е в гнусотията поне за известно време. А животът продължава.
  Благодаря за примера с Цецкиното село. За мен лично без да ангажирам никой с това, този резултат е просто невъзможен. Да, кампанията й беше малоумна, слаба и непрофесионална. Аз също гласувах за Трайков на първи тур. Но след дебата по БНТ, нещата за мен се обърнаха. Вината на ПР-а на ГЕРБ е огромна! Не на Борисов! А той обра абсолютно всички негативи, както винаги. И има уважението ми дори само за това! А вие, си стойте във вашето поле на играта. Квадратчето ви е червено. Не е синьо!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK