Фийон излезе победител от дебата преди неделния балотаж

Фийон излезе победител от дебата преди неделния балотаж

© ReutersПоследният дебат в рамките на първичните избори на френската десница, излъчван за милиони зрители на двата основни канала TF1 и FRANCE2 се състоя в четвъртък вечерта и според първите реакции те са спечелени от Франсоа Фийон.


В политическата традиция на френските мажоритарни избори в два тура това е същинският дуел - в случая, с Ален Жупе, истинският сблъсък между представители на различни политически семейства. Но този път не ставаше въпрос за това. Оказва се, че тази форма на "демократичен избор" на кандидат има своите граници.

На първия тур на 20 ноември гласуваха 4 298 097, уникална мобилизация, чийто смисъл е "десните хора на Франция настояват за радикална промяна", която би върнала престижа на страната по света и благоденствието на нейните граждани. Тук няма съмнение - на всички им е писнало.


Резултатите предизвикаха шок, илюстриращ подкрепа далеч отвъд очакванията - бившият президент Никола Саркози бе пометен (това се очакваше и искаше). Фаворитът, бившият министър-председател Ален Жупе остана в съревнованието с доста скромен ресурс – едва 28.6%, т.е. 1 224 855 избиратели го намират убедителен. Третият, Франсоа Фийон, бившият министър-председател на Саркози, смайващо получи одобрението на 44.1% или 1 890 266 избиратели. Той бе едва четвърти, после трети, дебатите го включиха в челната тройка, избирателите го "изстреляха" преди балотажа тази неделя на главозамайваща първа позиция.
Последваха дни на ожесточени полемики – безброй относително успешни опити да обяснят феномена (избирателите просто поискаха те сами да посочат фаворита си), социолози и анализатори, журналисти побързаха да "поправят" срамните грешки и се впуснаха във възхвала на победителя, щабовете на кандидатите се притесниха от евентуален драматичен сблъсък на последния дебат, който бе направил наложителното обединение на цялата десница невъзможно.


Несъмнени са клопките пред всяко усилие за прогноза – избирателният корпус не е дефиниран, мнението на избирателите е непостоянно, решения се взимат наистина в последния момент, дори на опашката пред урните. Не е ясно кой гласува и какви са или могат да бъдат стратегиите на избирателите. Не се изключват "подмолни кампании" в социалните мрежи, които се оказват ефикасни (там Жюпе бе обвинен в тайни връзки със салафисти!?). В кампанията бе включен и Владимир Путин - електронните медии разпространиха, а пресата подхвана неговата подкрепа/коментар за Франсоа Фийон, чийто качества на професионалист и прекрасен преговарящ бяха представени умерено, с добре подбрани думи ("сякаш са го писали в щаба на Фийон", пошегува се един журналист).


Фийон излезе победител от дебата преди неделния балотаж

© Reuters


И така, дебатът от 24 ноември.


Всичко бе премерено, измерено. Дори позициите на трибуните - в ъгъл от 20 градуса, не един срещу друг. Дебатът трябваше да усмири страстите и все пак да се проведе. След първия тур неизвестни гласове подканваха Жупе да се откаже, вероятно защото избирателите не искат техният кандидат да бъде поставен под съмнение, да бъде критикуван, или още по -лошо - обвиняван. Накрая всички бяха доволни: не се стигна до шумен разкол, дълбоко ненавиждан от "десните хора". Това е що се отнася до формата.

А що се отнася до съдържанието: и двамата бивши министър-председатели принадлежат на едно политическо семейство, имат несъмнен опит, споделят почти идентична визия за Франция. В продължение близо на два часа Фийон представи една потъваща Франция и гневни французи, които изискват бърза и радикална промяна за "възстановяване на републиката". Жупе се опита да убеди милионите пред телевизорите, че той иска и може да обедини и успокои Франция, предлагайки на французите постигането на една "щастлива идентичност".


Икономическите програми, белязани от социален либерализъм, не се различават съществено – има различия в сфери като образование, здравоопазване, социална политика и управление на публичния сектор. Но думите и подходите са различни.


Анализите на днешна Франция ориентират Фийон към бързи, радикални промени, които Жупе отчита като нереалистични "Вярно е, че моят проект е по-радикален, може би по-труден...Моят проект не се подчинява на съвременната тенденция на доминираща, единствена политическа мисъл".


В същото време, Фийон декларира, че неговият конкурент отхвърля необходимостта от спешност, т.е, поставя под съмнение радикалните промени. По-съществени са различията от интелектуален характер, свързани с френския модел на развитие. Фийон отхвърля мултикултурализма: "Искам чужденците, които идват да живеят в нашата страна да се интегрират, да се асимилират, да зачитат нашето културно наследство, тъй като францизите изискват и очакват настойчиво този тип отношение, което дълбоко е залегнало в нашите души." Жупе има по-различна позиция: "Идентичността на Франция е в нейното разнообразие... "Всички" не означава всички: имаме различен произход, различни цветове на кожата..."

Твърде схематично бяха обсъдени проблемите на френската външна политика. "За първи път, пошегува се Жупе, руски държавен глава избира свой кандидат...".Отношението към Русия разделя двамата кандидати. Фийон настоява да се възстанови доверието в отношенията с Русия с цел тя да бъде привлечена към Европа, и обявява, че "санкциите са излишни". Жупе не отрича тази необходимост, но изисква повече твърдост в разговорите с Путин.
За съжаление не бяха поставени на обсъждане въпроси, свързани с ЕС, с имиграционната политка, с битката срещу тероризма, с 9-те милиона най-бедни.


Фийон излезе победител от дебата преди неделния балотаж

© Reuters


Дебатът приключи в анмосфера на взаимно уважение и без очакване за ново чудо. Фийон бе несъмнено по-спокоен и уверен господар на ситуацията. Със своите 44% той не рискува нищо особено. В проучванията на ELABE няколко минути след приключване на дебата ясно се очертаха тенденциите. За 57% от зрителите Фийон е бил по-убедителен (41% за Жупе), а сред "десните хора" този процент стига до 71% срещу 28% за Жупе.

Президентските избори обещават сериозни промени в нагласите и подходите. По всички предварителни проучвания на "намеренията за гласуване" Марин Льо Пен, председател на Националния Фронт, е класирана за втори тур. Един по един на сцената излизат и независими кандидати, "нито дясно, нито ляво". Като Еманюел Макрон, който, въпреки огромната мобилизация за първичните избори, не слиза от екраните и първите страници на изданията. Предстои около 10 декември и обявяване решението на държавния глава Франсоа Оланд дали ще участва в изборите

Светът се променя по същество, в дълбочина, и тази метаморфоза ще бъде илюстрирана, в известен смисъл, от предстоящите избори във Франция. Не съм убедена, че традиционният подход ще ни помогне да разберем и опишем случващото се.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 612 Любопитно

  и ква стана тя.цялата бюрократическа машина впрегната да обяснява как инакомислещите са ора на путин и как ако не е либералния строй света загива,пък то....

  харпун
 2. 2 Профил на plamen12345678
  plamen12345678
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Филон изглежда добър кандидат.И защо френските медии го наричат фен и агент на Путин.На никога не му пука в Франция.

 3. 3 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 612 Гневно

  До коментар [#2] от "plamen12345678":

  щот имаше наглоста да участва във Валдай и да се изкаже срещу брадатите майки и износа на демокрация в арабските страни.нечувана наглост!

  харпун
 4. 4 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много е забавно как опонентите на Фийон опитват да го очернят като "агент на Кремъл". Не са се поучили нито от събитията в България, нито от тези в САЩ. Подобна риторика и аргументи вървят единствено пред болшинството от читателите на "Дневник". Останалите хора се амбицират да дадат отпор на русофобската пропаганда. Познавам не един и двама души, които бездарната и очевадно лъжлива пропаганда превърна от умерени русофоби в запалени путинисти Обзалагам се, че на втори тур Фийон ще получи още по-голяма подкрепа, именно защото е атакуван като путинист.

 5. 5 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1299 Весело

  след като си избра президент на сащ,що да не си избере такъв и за франция?ах,този путин)))

  догодина и канцлер ще си избере)

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Франсоа Фийон спечели първия тур, а вероятно ще е и кандидатът на десницата

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#4:"Стоян"] Познавам не един и двама души, които бездарната и очевадно лъжлива пропаганда превърна от умерени русофоби в запалени путинисти[/quote]
  Дано е читав човек, но позицията "по меко с Русия" мен и не само мен, плаши. Русия никак не е мека, когато решава да проведе референдум с армия в Крим! Има необяснима слабост към руснаците във Франция. Те не са се топлили като нас на "братската руска любов от векове, за векове"!
  Останалото приемам без резерви.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#7:"Alexander97"]Има необяснима слабост към руснаците във Франция.[/quote]
  Обяснима е. Все пак никога не са имали истинска обща граница. Никой не обича съседа. Второ, руското дворянство има подчертан афинитет към френската култура и традиции. Трето, общият враг сплотява повече от всичко друго. Не говоря само в исторически план, но дори и днес - англосаксонците. И най-накрая - франсетата са малко нихилисти и не се влияят толкова от медиите и съответно пропагандата. Те не уважават държавата си и нейните представители и знаят, че те говорят почти изключително лъжи.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  От трън та на глог! Французите от социалистът Оланд ще се натресат на икономически либералният Фийон. Симпатизиращ и на Маргарет Тачър,впрочем.

 10. 10 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 746 Любопитно

  [quote#4:"Стоян"]Обзалагам се, че на втори тур Фийон ще получи още по-голяма подкрепа, именно защото е атакуван като путинист.[/quote]
  Вероятно ще спечели, което обаче няма да има нищо общо с путинизма или антипутинизма. Просто Фийон малко по-успешно от Жупе говори "от сърцето" на хората, особено по мигрантската тематика. Иначе както в статията правилно е описано, по същество двамата кандидати имат много малко разлики. Разликата е че Жупе предлага по-плавен и реалистичен подход за реформите, а Фийон по-рязък и рдикален, макар и да не е ясно дали и как може да го реализира. Ще е добре ако успее. Гворя най-вече в най-вжната сфера: икономиката.
  Иначе и двамата са опитни и доказано ефективни и конструктивни политици и не очаквам никакви сътресения аки бъдат избрани. (За разлика от Тръмп който не само че няма и грам опит в управлението, но и има очевадни дефицити на знания в политиката). Стискам палци на победителя. На мен Жупе малко повече ми допада защото е по-реалистичен, но и Фийон е супер. Слава Богу отвяха провалилият се популист Сарко и сега на балотажа имат избор между двама добри кандидати.
  Ако социалистите проявят необичаен проблясък на ум и вместо проваленият Оланд номинират Валс може и на самите президентски избори да има конструктивен избор между добри кандидати, а не само между нормалният кандидат и Льо Пен.

 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#10:"antikommunist"]Ако социалистите проявят необичаен проблясък на ум и вместо проваленият Оланд номинират Валс[/quote]
  Господ да номинират няма начин да вземат повече от 25%. Този палячо Оланд ще им държи дълго.

 12. 12 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#5] от "миглен локумев":

  Твърде е вероятно да стане. Меркел губи популярност и една нова бежанска криза в предстоящите месеци, ако Ердоган пусне няколко стотин хиляди чаршафа, и баба Меркел е пътник. Очаквам коалиция социалдемократи и зелени. И евентуално комунисти.
  Оланд със сигурност пада. Или Фийон или Льо Пен.

 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "Стоян": Останалите хора се амбицират да дадат отпор на русофобската пропаганда.
  ====================================

  Не е така. На франсетата не им пука особено за Путин и за Русия, и са прави. Но те виждат, че сегашната политика на САЩ и на ЕС води до прогресивно обедняване на народите, и затова гласуват против неолибералната гробализация, насаждана силово от САЩ с помощта на наднационалните лидери и институции на ЕС, и затова гласуват срещу тях. А не за Путин и Русия. Макар това фактически и да е в помощ на външната политика на Путин и Русия.

 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "миглен локумев": След като си избра президент на САЩ, що да не си избере такъв и за Франция? Ах, този путин, догодина и канцлер ще си избере.
  ===================================

  А някакви, макар и съвсем мижави, но реални доказателство, че Путин си е избрал президента на САЩ?

 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "Симеон": Оланд със сигурност пада. Или Фийон или Льо Пен.
  ====================================

  Ако льо Пен спечели, побадата на Меркел в Германия вече няма да има никакво значение. Защото без Франция, Германия не може да управлява ЕС.

 16. 16 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ще коментирам начина, по който е написана страницата.

  Това е труд на непрофесионалист. Като оставим настрана фактът, че името на Жупе е изписано по два различни начина (с "у" и с "ю"), има доста ясни признаци на аматьорство: ползвана пунктуация "!?", изказване на лично мнение в 1-во л.ед.ч. накрая, нестабилен синтаксис. На моменти е проявена неспособност за адаптиране на езика: изрази са прведени буквално от френски: "щастлива идентичност" (identité heureuse), "намерения за гласуване" (intentions de vote) и др.

  Като цяло, предпочитам да не виждам текстове с подобно ниско качество в Дневник.

 17. 17 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#1] от "bitaka":

  Фийон е либерал. Не те разбирам какви ги плещиш, но най-добре си гледай работата и не се мъчи да вникваш в сложни неща.

 18. 18 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#13:"glog"]Не е така. На франсетата не им пука особено за Путин и за Русия, и са прави. Но те виждат, че сегашната политика на САЩ и на ЕС води до прогресивно обедняване на народите, и затова гласуват против неолибералната гробализация, насаждана силово от САЩ с помощта на наднационалните лидери и институции на ЕС, и затова гласуват срещу тях. А не за Путин и Русия. [/quote]

  Никой не казва, че гласуват за Путин или Русия. Просто в момента ЕС не провежда никаква друга политика освен противопоставянето на Русия. Хората гласуват ПРОТИВ тази политика. Също като у нас, където единственият "аргумент" против Радев и за Цецка беше "страшилището Русия". Доказано привлича около 5% от електората. Отблъсква 50%.

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Русия почти не присъства във френските дебати. Санкциите на ЕС са срещу приятелите и слугите на Путин и срещу финансирането на агресивната руска политика. Руските контра-санкции са срещу европейското селско стопанство. Фийон смята, че ако пусне обратно руските олигарси в Куршевел, Путин може да отмени контрасанкциите. Иначе на всеки разумен политик от ранга на Фийон е ясно, че Русия е агресор и води хибридна война срещу Украйна, че анексията на Крим е незаконна, че руски "Бук" от Курск свали "Боинга", че руската пропаганда срещу Запада е един от стълбовете на путиновия режим и т.н. Путин ще получи политически подаръци от Фийон, колкото и от Дядо Коледа.

 20. 20 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#19:"stein"]Русия почти не присъства във френските дебати. Санкциите на ЕС са срещу приятелите и слугите на Путин и срещу финансирането на агресивната руска политика. Руските контра-санкции са срещу европейското селско стопанство. [/quote]
  И във Франция както в САЩ и България президент на страната ще е човек на ВладиМир Путин. Санкциите носят загуби на Европа и печалба на Русия. Русия си продава суровините и космическата техника на ЕС , развива си селското стопанство. Ние загубихме 50 % от богатите и щедри руссо туристо и голяма част от руският пазар.

 21. 21 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#15:"glog"]Ако льо Пен спечели, побадата на Меркел в Германия вече няма да има никакво значение. Защото без Франция, Германия не може да управлява ЕС. [/quote]
  Може ! Ще вкарва всяка година по 5 милиона бежанци и след 10 години ще управлява без проблем . Франция и Европа ще намаляват, бежанците ще се увеличават, властта на Меркел ще се усилва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK