Тръмп, Путин и анти-американизмът

Тръмп, Путин и анти-американизмът

© ReutersДневник" публикува текста на Иван Кръстев и Стивън Холмс от портал "Култура".


Има американски президенти, които следват външнополитически доктрини. Други предпочитат да се доверят на инстинкта си. Но малцина от тях превръщат инстинкта си в своя външнополитическа доктрина. Доналд Тръмп изглежда, че принадлежи точно към този последен и най-рядък вид. Той представлява изключително предизвикателство за всеки, който се опитва да си представи как инстинктите и нагласите могат да бъдат превърнати в действени политики – за добро или лошо.


Най-неотложното и вероятно най-непреодолимото такова предизвикателство е Русия. Съществува повърхностното допускане, че перспективата е за разведряване и мирно съществуване между Съединените щати и Русия. Ала това допускане се нуждае от спешна преоценка.
Очертаването на последователна политика към Русия въз основа на смесицата от ключови фрази и провокативни изречения, изказани от новоизбрания президент Тръмп в хода на предизборната кампания, не е лесна задача – затова по-правилната отправна точка изглежда е да бъдат очертани вероятните мотиви, скрити зад хвалебствените думи на Тръмп за Владимир Путин, изказани в хода на кампанията въпреки несъгласието на съветниците и на собствения му вицепрезидент. Някои запознати с Америка кремълски наблюдатели виждат в ексцентричните проруски изказвания на Тръмп по-скоро дипломатически гамбит, отколкото зародиш на външна политика. Мнозина демократи, от своя страна, сякаш са склонни да допуснат, че причината за уважителното отношение на Тръмп към руския президент са скрити финансови машинации и може би дори компромати, притежавани от Кремъл.


Но "умилкването" на Тръмп към Путин, ако използваме пренебрежителния израз на сенатор Джон Маккейн, може да бъде разбрано в контекста на опита на Тръмп да привлече разочарованите американските избиратели. Това му помогна да се представи като бунтовен лидер, а изборите – като истинска революция. Преди всичко този негов подход е драматична илюстрация на желанието му да скъса радикално отношенията с целия установен елит на Вашингтон – и републикански, и демократически. За да привлече своите разочаровани от политиката избиратели, той трябваше да им внуши, че няма нищо общо с инсайдерите във Вашингтон, от които те се чувстват предадени. И той извърши това като се разграничи от почти всички основни външнополитически позиции на номинално неговата собствена партия, включително и от мнението, че Русия е една от основните заплахи за националната сигурност на САЩ. Все пак точно Мит Ромни, като кандидат за президент от Републиканската партия през 2012 г., описа Русия като геополитически враг № 1 на Америка.


Възможно е наред с това Тръмп да се опитваше да се позове на своята легендарна репутация като човек на сделките. Като превърне Путин от противник в партньор, вероятно Тръмп се надяваше да утвърди глобалната сила на Америка, стоейки си у дома и без да изпраща американски войски в чужбина. А на подсъзнателно равнище, кандидатът Тръмп се възползва и от смътната представа на своя електорат за Путин като "белия християнин, който воюва с кафявите мюсюлмани."


Несъмнено, очертаването на изказаната с оглед на изборите позиция на кандидат-президента Тръмп е само първата стъпка за разбиране на възможната политика към Русия на неговата администрация. Има ходове, които са лесно предсказуеми. Вероятно санкциите ще бъдат облекчени. Анексията на Крим е възможно да бъде неофициално, но не и формално приета. Сътрудничество в борбата с Ислямска държава несъмнено ще се активизира, макар че острите забележки към исляма ще бъдат по-лесни за Тръмп, отколкото за Путин, имайки предвид голямото мюсюлманско население на Руската федерация. Ала какво ще видим, ако се опитаме да погледнем отвъд тези конкретни въпроси и през мъглата на един аматьорски и нервен преход в администрацията? Съществува ли далечна стратегия, която да стои в основата на политиката на администрацията на Тръмп към Русия?


Фразата на Тръмп "Америка на първо място" е повече лозунг, отколкото доктрина. Изумителното в нея като предвестник на външната политика на новата администрация е, че тя успява да съчетае завоя към неангажираност и изолационизъм с твърдението, че Америка отново ще започне да "печели" глобалното съревнование с нулев резултат. Ако може да се опише персонално, новоизбраният президент Тръмп сякаш се опитва да бракосъчетае утопията на Ранд Пол (американски политик, сенатор от Републиканската партия, избран от щата Кентъки) за отдръпването на Америка с утопията на Дик Чейни за едностранчивата Америка über Alles. Но дали е възможно този брак между непримирими противоречия да бъде изконсумиран?


За да успеем да разберем нещо от този двулик като Янус подход, ще бъде от полза да проследим колко близко Тръмп следва позицията на Путин по международните въпроси. Тръмп се опитва да сближи тези противоречия, като противопоставя самоувереното лидерство на Путин не само на пасивността на Обама, но и на характерната за ястребите привързаност на Хилъри Клинтън към външните намеси. Без да се задълбочава над справките на Държавния департамент, Тръмп интуитивно усеща – според нас, оправдано – че Путин не трябва да бъде разглеждан като неосъветски империалист, а като обсаден лидер, чийто кървави набези извън границите на Русия, макар и рисковани, са в основата си защитни. Тръмп съзнава, че геополитическите авантюри на Путин са продиктувани от трайната му тревога от слабостта на собствената му страна и от готовността на Вашингтон да подкрепи смяна на режима в чужбина. Същата културна чувствителност, която позволи на Тръмп да се възползва от гнева на пропадащите бели американци, може да обясни и разбирането му за Путин, чиято някога могъща страна днес е лишена от мека сила – с неконкурентоспособна икономика, спадащ жизнен стандарт, субсидиран от петродолари, със застаряващо и намаляващо население.


Външната политика на Путин е белязана от един вид агресивен изолационизъм. Водещите му принципи са отдръпването от международната система, символизирано от скорошното оттегляне на Москва от Римския статут от 2000 г., с който беше създаден Международния наказателен съд, и укрепването на представата за Русия като световна сила, символизирано от руската военна флотилия, участваща в обсадата на Алепо. А това са водещите принципи, залегнали в основата и на парадоксалния подход към американската мощ на Тръмп, които той възприе воден от инстинктите, а не от експертите си.


С оглед на тази близост първите разговори на Тръмп с Москва ще бъдат много по-различни от злополучното "рестартиране" на Обама. Тръмп не предлага на Путин просто сътрудничество по редица въпроси, по които интересите на двете страни съвпадат. Той му предлага споделен наратив за това какво се е объркало в света в епохата след Студената война. Поне вербално, той ще се възползва от възможността за създаване на реакционен алианс срещу космополитния либерализъм и безродния глобализъм, които подкопават националния суверенитет, накъдето и да погледне човек.


Но за съжаление споделената антипатия към либералния интернационализъм, подпечатан от звъна на шампанско в Кремъл, не може да гарантира нито взаимно сътрудничество, нито дори мирното съществуване. На повърхността често повтаряното от Тръмп твърдение, че американските съюзници мамят САЩ – резултат от дребнавото схващане, че всеки трябва да си плаща за услугите – показателно за отношението на Тръмп към алиансите като цяло и особено към описаното от него като отживяло НАТО, вероятно звучи като музика в ушите на Путин. Но ако се вгледаме по-внимателно в политическото земетресение, случило се на 8 ноември, ще разберем защо споделеният антилиберализъм не може да помогне за намаляване на напрежението между Русия и САЩ.


На първо място, популисткият бунт, които току-що помете установения американски политически елит, е отражение на точно този вид провокирана от недоволството нестабилност, от която Москва се опасява най-много. Ревностен противник на смяната на режима, Путин подкрепя популистките бунтове в различни европейски страни, не за да измести управляващите партии, а за да разклати единството и стабилността на Европейския съюз. По същия начин една хипотетична скрита намеса на Русия в президентската кампания в Америка, по-скоро е била насочена към отслабването на Клинтън преди да поеме президентството, както и към дискредитиране на американския политически модел като цяло, а не в полза на избирането на Тръмп. Нищо не може да изнерви Кремъл повече от една нова вълна от оранжеви революции. Фактът, че този път те биха били антилиберални, а не либерални, е малка и недостатъчна утеха. Да допуснем, че Тръмп е искрен, когато обещава на Путин ненамеса във вътрешната политика на други страни. Ала неговите вдъхновени подражатели лесно могат да се превърнат във вътрешна заплаха за управляващите елити по целия свят. И докато Путин има всички основания да бъде радостен от подигравателното отношение на Тръмп към НАТО, със сигурност той не е толкова ентусиазиран от настояването на Тръмп всички съюзници на САЩ да увеличат военния си бюджет до обещаните 2%. Уплашени от заплахата на изпечения в сделките бизнесмен, че в противен случай ще бъдат изоставени, кръшкачите в НАТО е много вероятно да се съобразят с препоръката.


Второ, изборите в САЩ нанесоха смъртоносен удар на господстващия наратив, целящ да легитимира режима на Путин, въпреки влошаващата се икономическа ситуация в Русия. Според този разказ всички проблеми на Русия са резултат от глобалната либерална конспирация, ръководена от САЩ, чиято цел е да унижи Русия и да не допусне тя да заеме полагащото й се място в света. Но след тези избори, отразявани по 24 часа и седем дни в седмицата от руските държавни медии, кандидатът, често описван като "марионетката на Путин", беше избран за президент от американския народ. Степента, до която този демократичен резултат саботира формулата за легитимност на Путин, може да се илюстрира с коментарите на водещи руски националисти. В поредица от туитове след изборите Александър Дугин заяви, че с "антиамериканизма е свършено".


И това е така не защото той е бил погрешен, а точно по обратната причина. Това е така, защото самите американци започнаха революция тъкмо срещу този аспект на САЩ, който всички ние мразихме. В момента европейските управляващи елити, както и една част от руския елит, който все още е либерален, не могат да бъдат обвинявани в прекален проамериканизъм. Отсега нататък той може да бъде обвиняван за това, което е: корумпирана, развратена и алчна банда от банкери и рушители на култури, традиции и идентичност.


Но краят на антиамериканизма, преждевременно оповестен от руските националисти, обещава да постави началото на дестабилизацията на самата Русия. Основен източник на легитимност на Путин след неговото завръщане като президент през 2012 г. беше постоянно повтаряното обвинение, че САЩ е лицемерна суперсила, която публично проповядва универсални ценности, но тайно преследва тесния си национален интерес. Възприетият от Тръмп лозунг "Америка на първо място", независимо от практическата му стойност, прави безсмислени постоянно повтаряните от Путин критики за непоправимото американско лицемерие.


На по-прагматично равнище изборът на Тръмп задължава Путин да признае хаоса, който сам пося в Сирия и Източна Украйна. Може да се каже, че противопоставянето на САЩ е един от основните мотиви за намесата на Путин и в двете страни, което беше оправдано пред руската общественост до голяма степен като размахване на пръст на Америка, за да бъде доказана нейната слабост и лицемерие и за да се даде урок, че Русия не може да бъде пренебрегвана. Но изразената от новоизбрания американски президент готовност да предложи на Путин широко пространство за маневриране и на двете места значително намалява вътрешнополитическата значимост на двете нашествия като източници на национална гордост. И по този въпрос прегръдката на Тръмп с Путин скоро може да се окаже целувка на смъртта.


Трето, укрепването на тежестта на Русия на международната сцена, преследвана от Путин, се дължеше до голяма степен на поведения от него бунт срещу ръководената от Америка глобализация. Без съмнение тази представа загуби значимост след ексцентричния аргумент на Тръмп, че глобализацията е конспирация не на, а срещу Съединените щати. Но още по-важната промяна е, че безспорният лидер на деглобализиращия се свят, най-видимият в световен мащаб контрареволюционер срещу либералния интернационализъм, скоро ще бъде президент на Съединените щати – личност, несъразмерно по-могъща и достойна за подражание от президента на Русия. Нескритият ентусиазъм, с който европейските антиелитни популисти посрещнаха победата на Тръмп се дължи на факта, че той е много по-убедителен като бунтовен популист, за разлика от Путин, който доминира устойчивата на избори руска държава в продължение на почти две десетилетия. Възможна парадоксална последица от възхода на популистките настроения срещу Европейския съюз може дори да бъде включването на Тръмп в нов трансатлантически алианс от популистки демокрации, основани на нов набор от нелиберални "споделени ценности."


Икономическите трудности на Русия означават, че за да постигне облекчаване на западните санкции Путин може да се впусне с новия американски президент в романс в стил Берлускони. Но меденият месец едва ли ще продължи дълго, защото икономическите трудности на Русия задължават правителството да продължи да търси врагове, чужди и вътрешни. Много е вероятно Тръмп също да започне да преувеличава ролята на вътрешните и външните врагове, в отговор на критиките у дома и на неизбежните неуспехи.


Вероятността за такова успоредно търсене на врагове от страна на двама агресивни изолационисти обяснява защо мекото отношение на Тръмп към Путин от периода на кампанията не обещава на света да стане по-сигурно или по-малко напрегнато място. В геометрията успоредните прави никога не се пресичат, но в геополитиката те могат да се сблъскат остро с катастрофални последици. Нещата допълнително се влошават от факта, че основата на взаимното разбиране, което позволяваше на Москва и Вашингтон да управляват остри кризи по време на Студената война, днес напълно отсъства. Макар Тръмп вероятно да успее да намали видимата враждебност между Белия дом и Кремъл, на него ще му бъде много по-трудно да възстанови споделените виждания на двете страни как действа светът. Високопоставени представители от обкръжението на Путин неведнъж са прибягвали до безразсъдни приказки за ядрено изнудване, но в новата ситуация на западните лидери ще им бъде изключително трудно да запазят хладнокръвие в извънредна ситуация с висок залог. Също толкова тревожно е липсата на спокойни външнополитически умове в обкръжението на Тръмп, както и навикът на Тръмп да прави импровизирани коментари, независимо дали в туитове или на публични срещи, а това може да накара Русия да подцени опасността от враждебен отговор на Америка на нови нашествия, например в балтийските държави.


Може да се твърди, че Тръмп спечели президентските избори като изгори всички мостовете с утвърдения елит на Републиканската партия в областта на външната политика и националната сигурност, но управлението ще изисква някои от тези мостове да бъдат възстановени. Как това ще стане, на практика предстои да видим. Но едно е сигурно: инстинктивното нежелание за външни авантюри няма да бъде достатъчно, за да запази страната сигурна. Двама горделиви и докачливи лидери със сходни светогледи, които имат по-голяма едностранна власт, отколкото е разумно да бъде поверена на една личност, след приятелска прелюдия лесно могат да предизвикат спирала от ескалиращи обиди и удари, а това би могло да изправи безпомощно наблюдаващия свят пред катастрофа, която никой не е желал.


Съавторът на статията Стивън Холмс е професор по право в Нюйоркския университет. Преподавал е политически науки и право в университетите Харвард (1979-1985), Чикагския университет (1985-1997) и Принстън (1997-2000). Главен редактор е на списание "East European Constitutional Review" (1993-2003). Той е автор на книгите: Бенжамен Констан и създаването на модерния либерализъм, 1984; Анатомия на антилиберализма, 1993; Теория на либералната демокрация: желания и ограничения, 1995, Мантията на матадора: американският безразсъден отговор на тероризма, 2007. Заедно с Иван Кръстев подготвят книга, посветена на политическите процеси в Русия.

Сп. "Форин полиси", foreignpolicy.com


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Нека всички руски подлоги преди да коментират да прочетат внимателно и осмислят този цитат от статията - "..Някои запознати с Америка кремълски наблюдатели виждат в ексцентричните проруски изказвания на Тръмп по-скоро дипломатически гамбит, отколкото зародиш на външна политика..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Аман от анализи какво щял да направи Тръмп. Ами след януари ще разберем

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Любопитно

  Голяма каша !
  А това :'''Нещата допълнително се влошават от факта, че основата на взаимното разбиране, което позволяваше на Москва и Вашингтон да управляват остри кризи по време на Студената война, днес напълно отсъства. ''кърти ...!!!
  СССР - носталгия ли прозира - каква е тази основа на взаимното разбиране, която сега липсва - ядрената заплаха, вече не е страшна ли ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]Нека всички руски подлоги преди да коментират да прочетат внимателно и осмислят този цитат от статията[/quote]
  "...споделената антипатия към либералния интернационализъм, подпечатан от звъна на шампанско в Кремъл, не може да гарантира нито взаимно сътрудничество, нито дори мирното съществуване..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Любопитно

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Ти как го осмисли този гамбит !
  Каква ще е жертвата ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  "Тръмп интуитивно усеща – според нас, оправдано – че Путин не трябва да бъде разглеждан като неосъветски империалист, а като обсаден лидер, чийто кървави набези извън границите на Русия, макар и рисковани, са в основата си защитни. Тръмп съзнава, че геополитическите авантюри на Путин са продиктувани от трайната му тревога от слабостта на собствената му страна и от готовността на Вашингтон да подкрепи смяна на режима в чужбина"
  Иван Кръстев

  Най-после някой да каже очевадната истина. В посткомунистическата епоха САЩ и Русия нямат причини да бъдат врагове като не са били и по времето преди болшевишката революция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  САЩ-РФ - вечна дружба

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#5:"karabastun"]Ти как го осмисли този гамбит ! [/quote]
  Глупаво и некултурно е на въпроса да се отговаря с въпрос, но все пак.
  Този "гамбит" е по-скоро вътрешно политически и по-малко външно-политически.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]СССР - носталгия ли прозира - [/quote]
  Хе-хе!
  Щенка ти се!
  Това е просто грижа за мира на планетата.....Както се вижда мира на планетата не е запазен израз само за комунетата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на ГЛАСУВАЙ        НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  според мен и самият тръмп няма представа какво ще прави

  шоуто (кампанията) свърши, сега ше видим дали става само за шут

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"Julian Mall"] В посткомунистическата епоха САЩ и Русия нямат причини да бъдат врагове като не са били и по времето преди болшевишката революция![/quote]

  Какви са приликите на днешна Русия с тази преди революцията? Какви са разликите на днешна Русия с болшевишката?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Весело

  [quote#6:"Julian Mall"]Най-после някой да каже очевадната истина. В посткомунистическата епоха САЩ и Русия нямат причини да бъдат врагове като не са били и по времето преди болшевишката революция![/quote]
  Абе големи смешници сте това комунетата!
  И като как не видя очевАдното в цитата ти!?

  "..Тръмп съзнава, че геополитическите авантюри на Путин са продиктувани от трайната му тревога от СЛАБОСТТА на собствената му страна.."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#7:"БМЗ"]САЩ-РФ - вечна дружба [/quote]

  Предишната дружба ви излезе през носовете и други дупки. И с тази ще бъде така.
  Много показателно е кой ще бъде новия държавен секретар. Чудя се ли кой ли е по-голям "приятел" на расия - Мит Ромни или Джулияни хихихихихихи

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Изборът на Тръмп хвърли в тревога най-вече някои бенефициенти по финансови потоци, които ни облъчват свръхинтелигентно кое как и защо, и се изживяват като наместници на САЩ в България.
  Хората, които обичаме Америка, не се тревожим от избора на Тръмп. Ние сме израсли с американски автори/както и всякакви други, чакали сме шедьоврите на американското кино, знаем американската история. На нас никой не ни плаща, че обичаме Америка. Платените американофили ги разпознаваме от километър, те утре ще станат бенефициенти на Мианмар примерно, ако спре кранчето от Вашингтон, а потече от Найпидо.
  А това, че обичаме Америка, не ни кара непременно да мразим Русия, и когото и да е, и платените русофили също ги знаем, и на тях, ако им спрат московското кранче, ще чакат от "Найпидо". И изобщо, професионалните фили и фоби, защо не ни оставите, нас, нормалните.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "острите забележки към исляма ще бъдат по-лесни за Тръмп, отколкото за Путин, имайки предвид голямото мюсюлманско население на Руската федерация"

  Другаря Кадиров държи Путин за топките.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не мисля, че Тръмп подлежи на задълбочен анализ...

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "Но краят на антиамериканизма, преждевременно оповестен от руските националисти, обещава да постави началото на дестабилизацията на самата Русия. "

  Мдам 17 година идва
  Като няма враг, мужика все повече ще се заглежда в празния хладилник, а не в телевидението. Ето това е много опасно за кремълската хунта.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  Като цяло анализът в тази статия показва объркаността на експертите в този междинен период. Спекулирането върху непредвидимостта на Тръмп, съчетано с идеите за външнополитическа стратегия от него наистина води до повече въпроси отколкото отговори. Реалностите на администрирането на президентския пост ще бъдат доста по-различни. Да започнем с неясността за избора и ролята на държавния секретар. Омаба "обеззъби" Хилари. като поведе външна политика на президентския офис след Либия. Това доведе до нейната оставка и назнаяаването на Джон Кери. Подобен ход може да бъде подсказан и на Тръмп. Друг моммент е демонизацията на Китай в предизборния период. Реално икономиките на Китай и САЩ са практически интегрирани и ще е необходим един дълъг период за тяхното разделяне и изграждането на нови производствени мощности в САЩ и в други "приятелски" страни, нещо което едва ли е целесъобразно в степента в която се предлагаше в периода на изборната кампания. Нещо повече, Тръмп едвали иска да си задава въпроса на Никсън "Защо и как загубихме Китай?"
  Що се отнася до Путин, той няма особено голямо поле за маневриране. В това отношение авторите са прави с формулировката на "политиката на обсадения руски самодържец".

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#10:"Sinite - завоят наляво забранен"]според мен и самият тръмп няма представа какво ще прави [/quote]

  "...Основен източник на легитимност на Путин след неговото завръщане като президент през 2012 г. беше постоянно повтаряното обвинение, че САЩ е лицемерна суперсила, която публично проповядва универсални ценности, но тайно преследва тесния си национален интерес..."

  "...В поредица от туитове след изборите Александър Дугин заяви, че с "антиамериканизма е свършено"..."

  "...На по-прагматично равнище изборът на Тръмп задължава Путин да признае хаоса, който сам пося в Сирия и Източна Украйна..."

  "...антиамериканизма, преждевременно оповестен от руските националисти, обещава да постави началото на дестабилизацията на самата Русия..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Мисля че тук е погледнато доста по-широко. В днешната Руска федерация има 25 милиона мюсюлмани при 142 милиона население, като прираста на млади хора е именно в тази група. После, един Татарстан е далеч по-важен за руската политика икономика от малката Чечня. Казан от стотици години е разглеждан като интегрална част от руската империя и политика. Мюсюлманските духовни лидери се избират именно от тези татари и са реално част от руското държавно ръководство. Кадиров е фактор в своя малък регион с деветте враждуващи клана.

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5585 Неутрално

  Пще като прочетох кой е автора на статията разбрах че не трябва да я чета.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Дали еманципирането на Тръмп от утвърдените елити на републиканската партия не са силно преувеличени. Каква политика ще гради той, ако не е подкрепен от Конгреса. Прекалено рано е на Путин да се радва. Нищо не е така , като изглежда от Москва.

 28. 28 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Доколкото съм запознат с Доналд Тръмп, той е популист и американски националист. Баба и дядо от неговото звено са германци.

  Русия е една диктатура, внимаваща да поддържа дикатурата си. Височината на заплатите е без значение, важно да можеш да си плащаш сметката за ел.ток и за природен газ

  Es muß Geld fließen!
 29. 29 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Cанкциите вероятно ще бъдат облекчени,а Kрим неофициално признат".....само в пожелателното мислене на руснаците! Kато гледам кого спряга за държавен секретар /Mит Pомни и Pуди джулиaни/, и двамата върли русофоби,ще има много да квичат ватниците! Pазпад на империята на злото много в следващите 4 години!

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Великолепна статия, написана от истински майстори на манипулационната техника. По-високо и много по-умело, отколкото предполагах, че може да бъде направено.

  Всъщност авторите, за разлика от нашите доморасли автори на подобни статии, не отричат неща, чийто отричане е глупаво и безполезно, просто защото на тях никой вече не им вярва, освен тези хора с напълно промит мозък, които вече не могат да мислят самостоятелно и повтарят само онова, което техните манипулатори са им внушили. Или на които им плащат за това. Те признават всичко, което вече наистина е глупаво да се отрича. Тяхната манипулация умно е поставена в правените от тях предположения, които са си техни, а не на Тръмп или на Путин, и тяхното тълкуване по такъв начин, че да изглежда, че наистина Путин и Русия губят, ако Тръмп наистина иска и успее да направи това, което е заявил в своята предиззборна борба.

  За сега никой не знае, какво точно ще се случи, ако Тръмп успее да наложи своите политически виждания. Вероятно е дори някои от прогнозите на авторите да се реализират така, както са ги казали. Но не това е важното. ВАЖНОТО Е, ДАЛИ ТРЪМП ЩЕ УСПЕЕ ДА ДЕИНСТАЛИРА НЕОЛИБЕРАЛНАТА, АГРЕСИВНА И ТОТАЛНО ГЛОБАЛИСТИЧНА ПОЛИТИКА НА САЩ. Дали ще сложи край на безумната антисоциална и антинародна глобализация и всичко онова, което се крие зад нея. А в тази си статия авторите са на мнение, че той вероятно ще успее да направи това.

  Ще загуби ли от това Русия? Едва ли. По-скоро тя ще има полза от това, и то не малка полза. Защото каквото и да казват манипулативните политологични автори от породата на авторите на тази статия, Тръмп трудно би могъл да направи едновременно две неща. Да победи едновременно и вътрешните си неолиберални глобалистични врагове, и една държава, като Русия, която, поне в началото, със самото си съществуване му помага да победи своите врагове в собствената си държава. Защото, нека не се заблуждаваме. БЕЗ РУСИЯ И НЕЙНАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА, НАСОЧЕНА СРЕЩУ ОНЕЗИ ОСОБЕНОСТИ НА ДОСЕГАШНАТА ПОЛИТИКА НА САЩ, СРЕЩУ КОИТО СЕ ОБЯВЯВА ТРЪМП СЕГА, ТОЙ ЕДВА ЛИ БИ УСПЯЛ ДА ПОБЕДИ.

  Но, независимо от отношението на Тръмп към Русия, ще тръгне ли тя назад, вместо напред?

  Едва ли! Но не е и невъзможно. Но ако една държава в един освободен от неолибералния тотален глобализъм свят, в който държавите са възвърнали своя пълен суверенитет и в които чувството за национална приналежност (а не шовинизмът и нацизмът) е възстановено, държава, която вместо да просперира, върви назад, заслужава да пропадне и да изчезне. Но да пропадне и изчезне защото е нежизнеспособна като държава, а не защото във Вашингтон или някъде другаде по света, извън тази държава, са решили, че тя трябва да изчезне.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Реша по същноста си е била винаги затворена и изолирана страна обърната на изток. Всички опити за нещо различно в смисъл на поглед към Запада са неестествени и с уродлив резултат..Затова правилно е да я оставят сама на себе си и да не я закачат.. Само да и помогнат да запази Сибир от китайците..Това вече е лошо..

 33. 33 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бла бла бла... Поглеждам - о, той Иван Кръстев..

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":
  Ами точна това прави на пух и прах всичките ви измислици за някаква руска заплаха. Ако имаш два грама мозък и да го свържеш с първата част на цитата става ясно че Путя е притиснат до стената и е принуден за се защитава.
  Друг въпрос е че се спря по средата вместо да вкара войските в Украйна и помете престъпният киевски режим и така да не му позволи да воюва с народа си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#11:"gmbh"]Какви са приликите на днешна Русия с тази преди революцията? Какви са разликите на днешна Русия с болшевишката? [/quote]
  Разликата със СССР е че няма господстваща комунистическа идеология за победа на комунизма в целият свят! В Русия днес няма официална идеология изобщо и това е неин вътрешен проблем. Има стремеж за връщане към ценностите на Руската империя но това ще е дълъг процес и може да бъде осъществен от истински националисти а не от ерзац като Путя!
  До коментар [#11] от "gmbh":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1510 Любопитно

  Чудя се дали на Кръстев му плащат на дума? Щото иначе не мога да си обясня това словоблудство, същото можеше да го каже и много по-кратко и сбито и щеше да бъде много по-въздействащо. Сега е просто досадно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  "прегръдката на Тръмп с Путин скоро може да се окаже целувка на смъртта."

  Путинистите да му мислят.

 38. 38 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 645 Неутрално

  ИК казва нещо много просто:

  Няма надежда за путинова Русия.
  Няма как.
  Путин не носи благополучие на руския народ и това ще го унищожи. База в Сирия, други уж глобални простотии. И за какво, ако нородът на благословена с богатство страна живее в мизерия и се чуди как да я напусне.

  Navigare Necesse Est
 39. 39 Профил на tkz22509900
  tkz22509900
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До всички "храбри" американски посерковци...Да 2017 година идва...обаче...новата "октомврийска революция" се случва в САЩ...Нищо чудно да има една нова гражданска война в щатите...условията са доста изострени....точно от ТЕЗИ които гледат в ХЛАДИЛНИКА си а не слушат какво им разправят БАНКЕРИТЕ и CNN....

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1659 Гневно

  "настояването на Тръмп всички съюзници на САЩ да увеличат военния си бюджет до обещаните 2%. Уплашени от заплахата на изпечения в сделките бизнесмен, че в противен случай ще бъдат изоставени, кръшкачите в НАТО е много вероятно да се съобразят с препоръката."

  Десетилетия военната помощ на САЩ за Европа развращаваше политическия елит. Европейците хулят САЩ за техните усилия да опазват мира по света. Това вече свърши и Тръмп възстановява една справедливост.
  ЕС има огромен потенциал за развиване на модерни оръжия. В момента дори Беларус и Украйна поотделно ударно развиват управляеми ракети с параметрите на прехвалените руски Искандер. Как така те могат, а ЕС не може.

  подпис
 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1659 Весело

  До коментар [#36] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  "Чудя се дали на Кръстев му плащат на дума? "

  Де да имаше кой да плаща по толкова и на мурзилките във форума!

  подпис
 42. 42 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пет страници мастурбации какво може би минало през главата на Тръмп и какво може би щяло да му мине. И то от хора дето са си общували с Тръмп горе-долу колкото аз съм си общувал с него.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 43. 43 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Заявеният стремеж към изолационизъм и антилиберализъм от страна на Тръмп, ако бъде осъществен, няма да промени рефрена на евро- и кремъл-елитите "САЩ са виновни за всичко". Просто САЩ са твърде силни и големи, с което стават удобни за сочене с пръст, когато има нужда от външен виновник. Антиамериканизмът ще се видоизмени, но няма как да изчезне. Само аргументът "виновни са, че се бъркат навсякъде и искат да ни се налагат" ще се промени във "виновни са, че не се интересуват от нас и не искат да помагат".

  Imagination is as important as knowledge.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Краят на Русия е все по- близко . Брексит, Трамп, Радев, Файон показват че Путн губи тотално. Орландо , Клинтон и Меркел са вьв възход.
  След продоволственното ембарго вьрлува глад. Отделно газта свършва и ще са на студено.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":
  За Путин Кадиров е най-важният съюзник в цяла Русия.Защото последното нещо, от което се нуждае Путин е да пламне отново Чечня. А поради националните особености на чеченците това много лесно може да стане.Така че Кадиров държи мира в Чечня. Освен това има войски , които са съставени само от чеченци и лично подчинени на Кадиров, а оттам и на Путин. Така че Путин си има и преторианска чеченска гвардия. А и сред мюсюлманите в Русия , които са сунити няма настроения срещу руската намеса в Сирия на страната на шиитите.

 48. 48 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  И другарят Ердоган нежно и приятелски дьржи EU комисарите . 86 милиона мюсулмани в Турция кандидат член на EU без да броим имигрантите .

 49. 49 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Американците искат да са богати. Аксиома. Да си богат означава да имаш повече от останалите. Следователно САЩ ще продължават да искат да са световен хегемон. Освен това, без глобализация, хай-тек-а няма да върви, нито Холувид, а само със соя не става. Следователно нещата ще си останат по стари начин за САЩ. От друга страна, ако ще Тръм да излъска обувките на Путин, това няма да реши проблема с дефицита в руския бюджет, нито ще направи рублата основна валута, от което следва че и в Русия нещата си остават по старому. Антагонизма между САЩ и Русия не е личностен проблем и личностите няма да го решат. Говорим за пари и влияние. Няма никакво значение дали е Путин или Путиница и дали Търмп или Мелания. Реалността е по-силна от някакви си задявки по предизборни срещи.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 50. 50 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иван К":


  [quote#40:"Иван К"]Беларус и Украйна поотделно ударно развиват управляеми ракети с параметрите на прехвалените руски Искандер. Как така те могат, а ЕС не може.[/quote]

  Добре ще ги направим, ама по кого да ги изстрелваме? На този етап дори да иска, ЕС няма с кого да воюва. И на времето воювахме само помежду си ... Не се е родила цивилизацията, способна да воюва с Европа.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 51. 51 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#39] от "tkz22509900":


  [quote#39:"tkz22509900"]Нищо чудно да има една нова гражданска война в щатите[/quote]

  И кой с кого ще воюва? И по-важното - за какво? Примерно Монсанто и Ексън Мобил се съюзяват срещу Гугъл и Оракъл? Апъл подло организира партизани ... Ми смешно е! Окупирай-това-и-онова показа че за война почва няма. Тук-там празноглави гей-веган-хипстър отрепки се съпротивляват на масовата култура чрез .. масова култура. Повече не става

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 52. 52 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":


  [quote#35:"Julian Mall"]Разликата със СССР е че няма господстваща комунистическа идеология за победа на комунизма в целият свят![/quote]

  Разликата е в технологиите. Тогава живеехме в индустриалната епоха, с тоновете стомана и други глупости, а комунизма е идеология на индустриалното общество. Влязохме в постиндустриалната ера и комунизма умря. Както умря по друго време и БЗНС, което пък беше партия на земеделците. Ама днес земеделци няма, има трактори, а те нямат нужда от политическо представителство. Та СССР беше поствоенна, азиатска индустриална конструкция, идеологията им беше просто религия на степта. Сега трябват технологии, каквито Русия няма, няма и да има. И Путин се пържи в собствен сос, както и половин Америка, че и половин Европа.
  Укротяване на опърничавата Иде световната средна класа. Националната идилия свърши. Неминуемо умния индиец ще е по-богат от английския бачкатор и няма империя която да спре това. Колкото и Тръмп, Жужи и Мей да подскачат Ядец

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":
  Кадиров не е нищо друго освен болшевишката тактика по "умиротворяването" на Централна и Средна Азия по време на гражданската война в Съветска Русия. Тогава след договаряне с местните племенни вождове Червената Армия е подпомагала избрания от тях местен деспот. Оттам нататък този деспот е управлявал останалите, преследвал и наказвал непокорните по същите племенни закони по които са действали дедите му. Безспорно чеченците са войнствени хора и подходящи за социални задачи, по-малко като редовна армия ( случаят с Грузинския сержант, по късно водач в ИДИЛ е показателен). Но, за мира в мюсюлманската маса, а това са татарите, ролята на партньори от висшето мюсюлманско духовенство е ключова за руската администрация. Кадиров е кучето, но не то дава мляко и вълна.

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Иванюша, аман от антиамерикаризма!

  Земи присердце антипутин и ердоганизма.

  "Тръмп, Путин и анти-американизмът"

 55. 55 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Либерастията пак се занимава с Тръмп и Путин?

  Този път е тандем, ина4е ако е само Кръстев ''анализ4ето'' олеква до полиуция!

  Откак Кръстев намаза грантовете е доста напълнял!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":

  Няма защо да се открива нова тактика-от хилядолетия империите си купуват мира по начина,който го правят руснаците с Кадиров.Въпросът е,че няма друга фигура,която да обедини войнстващите чеченски кланове.А и той е верен на Путин така,че няма основание да смятам,че скоро ще сдаде властта.
  Относно висшето мюсюлманско духовенство е ясно,че те са под контрола на руските спецслужби.Независимо от техният произход.

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  със застаряващо и намаляващо население.
  Иванчо, не си чел вестници от три години. От 8-9 години населението на Русия постепенно се увеличава, а за 2014 и 2015 има увеличаващ се естествен прираст. Раждаемостта надминава естествената смъртност.
  То и другите ти аргументи са такива, ама нали трябва да се поддържа линията на ястребите!

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":Другаря Кадиров държи Путин за топките

  А ти малко по-горе.

 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  ""настояването на Тръмп всички съюзници на САЩ да увеличат военния си бюджет до обещаните 2%"

  Нека не си мислим, че САЩ изоставят своите отбранителни способности
  https://www.ft.com/content/849666f6-cbf2-11e5-a8ef-ea66e967dd44

  подпис
 60. 60 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 690 Неутрално

  с този алкохолизъм и епидемия от СПИН и емиграция, забрави да не застаряват и изчезват, това е доброто на комунизма , че се самоунищожава

  BG e мини империя на злото.
 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иван К":Европейците хулят САЩ за техните усилия да опазват мира по света

  Правилният израз е " да не спират войните по света "
  И понеже Тръмп настоява европейците да увеличат средствата за въоръжаване, изведнъж ще се окаже,че чак такава опасност няма.

 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#57:"ahasver"] От 8-9 години населението на Русия постепенно се увеличава, а за 2014 и 2015 има увеличаващ се естествен прираст. Раждаемостта надминава естествената смъртност. [/quote]
  Хахаха.Явно ти не си чел статистически данни.Населението на Русия намалява с по 150 хиляди на година заради отрицателен естествен прираст.И единствено заради 170 хиляди имигранти от мюсюлманските държави в Централна Азия поддържа минимален отрицателен естествен прираст.
  http://www.worldometers.info/world-population/russia-population/

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иван К":Ей, не ни плаши, бе! И ние имаме картинки за показване. Един въпрос - иванчовците все кривогледи ли сте?

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#62] от "mushashi":Графици на вашите желания. Аз съм гледал официалната руска статистика. Питай гугъл.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Много по-интересно от статията е запознаването с Иван Кръстев - биографията му произхода и работата му. В гуглето има доста сайтове и никъде не го хвалят.
  Син на Йото Кръстев, бивш първи секретар на Ловешки окръг, главен редактор на сп. Партиен живот. Иванчо заема отговорни соросови позиции. Основен двигател на Кристалинка. В коментарите има и линк към сайт с соросовите депутати в европарламента. 266 броя, представени в специална книжка. И нашият Андрей Ковачев го има.

 66. 66 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Мислех си, че след фиаското, наречено - Кристалина Георгиева, по-вече няма да чуем за "бащата" на "Либералната стратегия"!
  Лъгал съм се. Ваньо пак е тук, по нахъсан от всякога. Аз лично, съм доволен, че при Ваньо няма никакви задръжки или нещо като барометър, с което да замерва и да прави оценка за цялостно творчество. Но, какво пък! The show must go on! Тоест,.. "Светът е оцелял, защото се е смял."

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":В редиците на Идил има хиляди чеченци. Някои от тях се връщат. Кадиров е необходим, затова го държат.

 68. 68 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 324 Неутрално

  [quote#37:"tacheaux"]
  "прегръдката на Тръмп с Путин скоро може да се окаже целувка на смъртта."

  Путинистите да му мислят. [/quote]

  Намек за Сталин - Хитлер , Александър - Наполеон, Петър 1 - Карл 12 ?

 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Иван Кръстев и вицът за краставичката - да анализираме Тръмп, за да стигнем до Путин. И колко много разбирачи по темата!

 70. 70 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Малий! Чугунът се пука, господа съдебни заседатели! Потомственият комундел забрави как Тръмп бил оранжев клоун, хомофоб, бигот и ислямофоб, женомразец и изнасилвач. Мъката либерастка е безгранична. По принцип когато Кръстев каже "добър ден" трябва веднага да се провери дали месечина и звезди не обсипват свода небесен. Наздраве! 🍻

 71. 71 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Избирателите, които гласуваха за Тръмп, все още не са наясно какво могат да очакват от него, а върлите русофоби тук вече виждат като оракули в бъдещето.

 72. 72 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  [quote#60:"чети българино"]с този алкохолизъм и епидемия от СПИН и емиграция, забрави да не застаряват и изчезват, това е доброто на комунизма , че се самоунищожава [/quote]
  Май именно този факт е забравил Иван Кръстев в невроятната си бърканица. Ще трябва да се насиля да прочета още веднъж този масиран водопад от догадки, взимоизключващи се изводи и умопомрачителни прогнози.

  Пазете се от доносника vesolr
 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Виновни за антиамериканизма са нпо-тата, сенаторът маккейн и този горе. Толкова са глупави, че с пещерния си антирусизъм постигат обратен ефект!

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  секи 4ти км

  Обратен ефект - прорусизъм?

  Друг ще да е списъкът с причини...
  Не непременно виновни.

  Ако Иванюшка бе пещерен русофоб - щеха ли да го канят на благотворителни вечери в чест на Путин?
  Щеше ли да посещава, яде там, пие и после разказва?

  Вземи се в ръце (за по-добра видимост)

  До коментар [#73] от "султана глаушева":

  Виновни за антиамериканизма са нпо-тата, сенаторът маккейн и този горе. Толкова са глупави, че с пещерния си антирусизъм постигат обратен ефект!

 75. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#74] от "dnevnikar":
  Ти защо досаждаш на хора, които те отбягват? Каква база за дискусии мога да имам с отявления активист на агитката? Хайде, ако обичаш да не се натрапваш на отбягващи те!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK