Демократични капани

Румен Радев получава решението на Централната избирателна комисия за избора на президент. Цецка Цачева го поздравява

© Надежда Чипева, Капитал

Румен Радев получава решението на Централната избирателна комисия за избора на президент. Цецка Цачева го поздравяваСлед втория тур на президентските избори, проведен на 13 ноември, и оставката на втория кабинет на Борисов не настъпи повсеместен мор, потоп или друг апокалипсис. Налице е обаче парализа на държавната машина. Тя ще продължи поне три месеца. Към момента, ако следваме записаното в конституцията, както и като отчетем спецификите на политическата ситуация (никой няма интерес и/или реална възможност да оползотвори получения от държавния глава мандат за сформиране на кабинет), можем да очертаем като най-вероятни следните стъпки. За Коледа ще получим служебно правителство, сформирано от президента Плевнелиев. След 22 януари 2017 г., когато новоизбраният Румен Радев встъпи в длъжност, той ще насрочи предсрочни парламентарни избори. Можем да предположим, че те ще се проведат в края на март/началото на април 2017 г.


Този период от няколко месеца е изпълнен сам по себе си с достатъчно предизвикателства. Човек, особено ако е българин, обаче винаги може да реши да разнообрази и подлюти допълнително живота си, като го направи още по-драматичен. Виждам поне два демократични капана, които ни дебнат през тези месеци. Демократични, защото изкушават с щедрите си предложения за по-добра защита и реализация на интересите на суверена.


Първият капан поставя въпроса за това каква да бъде ролята на новия държавен глава Румен Радев в третия, сформиран от Росен Плевнелиев, служебен кабинет
Това питане изглежда резонно. Не трябва ли, все пак, да се осигури приемственост между двамата президенти; какво би станало, ако ген. Радев реши и той да си поиграе с политическото Lego в края на януари 2017 г. – няма ли това още повече да задълбочи кризата и т.н. Тези и други подобни въпросчета, които привидно имат ясен и недвусмислен отговор, са подвеждащи.


Конституцията не предвижда никаква роля на новоизбрания, но невстъпил в длъжност президент в композирането на служебния кабинет. И докато колеги като социолога Иво Христов виждат клопката в това, че ако Радев бъде въвлечен в процеса, неговата "харизма" на носител на промяната ще пострада, защото ще работи заедно с настоящия държавен глава, моите опасения са други.


За немалка част от българските избиратели са притеснителни сигналите, че кандидатурата на г-н Радев е била, както изглежда, съгласувана от БСП с влиятелни фигури, приближени до Кремъл. Освен това, въпреки широката подкрепа която получи, ген. Радев ще кацне на "Дондуков" 2 и на крилете на кандидата през задния вход Пламен Орешарски и ДПС. От тази гледна точка популярният виц, че независимият ген. Радев не бил червен, а румен не е особено смешен. Следователно, тук проблемът не е, че имиджът на новия президент ще пострада ако работи заедно с Росен Плевнелиев, а че изначално ще бъде хвърлена сянка на съмнение върху самото служебно правителство.


За втория капан, въвеждането на мажоритарна избирателна система за парламент, се пише и говори много. Това обаче не пречи на значителна част от политическия "елит" да тича, задъхвайки се и с изплезен език, право към примката


Разбира се, тези действия отново се оправдават с демократични аргументи: два милиона и половина подкрепиха референдума, той "не мина" заради 12 хил. гласа и т.н. Ясно е и защо ГЕРБ и БСП ухажват тези, които са гласували за инициативата на Слави Трифонов. Така достигаме до промените в Изборния кодекс, внесени от омбудсмана Мая Манолова в парламента. Те регламентират въвеждане на мажоритарен избор на народни представители в два тура, съгласно предложението на референдума. Според проекта, страната трябва да се раздели на 231 едномандатни избирателни райони, а районите в чужбина ще бъдат 9. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия. Нямам намерение да преразказвам целия проект. Редно е все пак да посоча, че подкрепих позицията на Българската асоциация за политически науки и аргументите изложени в нея, срещу предлаганите от сценаристите на Трифонов промени.


Според мен сме изправени пред типичен случай на парадокса описан от френския мислител Жак-Бенин Босюе (1624-1704). Той отбелязва с тънка ирония, че Господ се надсмива над тези, които в молитвите си го призовават да ги избави от обществените нещастия, а в същото време не само не правят нищо, за да предотвратят това, което всъщност привлича тези беди, а дори, макар и неохотно, го одобряват. (Histoire des variations des églises protestantes). Промяната в избирателната система е типична палиативна мярка, която няма да реши проблема с кризата на политическото представителство, в частност с ниската легитимност на ключови институции като българския парламент. Всъщност тя ще го задълбочи.


Първо, предлаганите промени са опасни заради феодализацията на българската политическа система


Разбира се местни първенци или "нотабили", които държат "хляба и ножа", "колят и бесят" е имало и преди 10 ноември 1989 г. Това негативно явление обаче не само не отслабва, а се задълбочава през последните двадесет и шест години. Казано без претенция за политическа коректност, през 2016 г. ситуацията в страната ни много прилича на предсмъртните мигове на Второто българско царство. Отслабено от увлечената в междуособици феодална аристокрация, през 1396 г. то окончателно се сгромолясва под набезите на османските турци.


Днес, почти повсеместно, всичко е в ръцете на локалните деребеи, или, да ги наречем по-учтиво, "деспоти". Твърде възможно е именно те да бъдат "ярките личности", за които "бленуват" васалите и крепостните селяни. Много от тези "нотабили", в зависимост от районирането, могат да влязат в 44-ото ОНС, ако се приемат въпросните промени в Изборния кодекс. Става дума не само за колоритни фигури, народни деятели като кмета на Галиче г-н Ценко Чоков, но и като Братя Галеви (дали г-жа Манолова е била свързана с тях, както се твърди, или не ...).


Второ, мажоритарна система от типа first past the post, т.нар. Уестминстърски модел, е подходяща за страни с консенсусна политическа култура. Българското общество е белязано от дълбоки разломи. Такъв е този между лявото и дясното, например. Нас продължават да ни разделят оценките за събитията на 9 септември 1944 г., 10 ноември 1989 г. и др.; по полярен начин реагираме когато дискутираме септемврийското въстание от 1923 г., "Народния съд", ролята на Държавна сигурност и т.н. В страната е налице и задълбочаващ се междуетнически разлом. Като фаворизират определени, в повечето случаи до болка познати играчи, а други остават извън борда, в зависимост от това кой разчертава баницата, предлаганите промени ще изострят, вместо да облекчат политическата криза.


Няма да коментирам в детайли проблема за въпросите, поставени на референдума, от една страна, и гражданската (не)компетентност, от друга. Само ще добавя като щрих, че например разликите между термини като "просто", "абсолютно" и "квалифицирано" мнозинство предизвикват паника и масови безредици дори сред студенти по политология в горните курсове...


Няма как ефектите от предлаганата мажоритарна избирателна система да бъдат оценени от обикновения избирател, който е подлъган от гръмките панаирджийски призиви на шарлатаните за разбиване на статуквото, повече прозрачност и защита на народния суверенитет... Оказва се, че след като вече е гласувал емоционално "срещу гадовете", значителна част от суверена сега трескаво търси в Google какво точно е подкрепил на референдума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Весело

  Наздраве ! Я как им отива !

 2. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "кандидатурата на г-н Радев е била, както изглежда, съгласувана от БСП с влиятелни фигури, приближени до Кремъл"

  Ако авторът има доказателства за такъв тип обвързаност с която и да е държава, то е редно да уведоми прокуратурата не чрез медиите.

 3. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  Румен ще трябва често да прави сложни фигури от висшия пилотаж, ако иска да се представя за надпартиен и за независим от Кремъл.
  Защото изобщо не е такъв.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  "Българското общество е белязано от дълбоки разломи. Такъв е този между лявото и дясното, например."

  Разлом? Много голям? Като този между Илияна Йотова и Меглена Пръмова?

  TAKE THE RED PILL!
 5. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Разбира се местни първенци или "нотабили", които държат "хляба и ножа", "колят и бесят" е имало и преди 10 ноември 1989 г. Това негативно явление обаче не само не отслабва, а се задълбочава през последните двадесет и шест години.[/quote]
  Значи, авторът твърди, че "феодализацията" е продукт на пропорционалната система след като 26 години "порциите" (разпредялани от баш "нотабилите" Доган, Станишев и Борисов) се увеличават.
  Учудващо е що "страхува" опс плаши избирателите с мажоритарни избори. Дали от страх, че ще му секнат аристократичните порции?

 6. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  [quote#3:"V.Iliev"]то е редно да уведоми прокуратурата не чрез медиите[/quote]
  До коментар [#3] от "V.Iliev":
  Публикация в медиите е законен повод прокуратурата да се самосезира, ако Цацаров позволи!
  Само че той се занимава да пази руските икономически интереси...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Лондон
  Секция № 321200028
  Радев 286 Цачева 165
  Секция № 321200029
  Радев 287 Цачева 206

  Анкара
  Секция № 326000229
  Радев 49 Цачева 54
  Секция № 326000233
  Радев 172 Цачева 615

  Радев бил станал президент на крилете на ДПС! Цецка цачевна не загуби с 30% разлика заради подкрепата на Ердоган не е ли по-правилно изречение.

  Апропо от 14 секции в Лондон, на първи тур Радев печели в 10 секции, Трайчо в 4, а Цецка в 0.

  Толкова по въпроса с градските митове и легенди!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Конституцията не предвижда никаква роля на новоизбрания, но невстъпил в длъжност президент в композирането на служебния кабинет. [/quote]
  Напротив, като встъпи в длъжност може да преназначи/уволни или смени "служебното правителство".
  И не е никакъв капан доколкото служебното правителство няма правомощия да договаря (гарантира) нови дългове или да сключва международни споразумения, нито да прави "реформи" (отпечатъци, данъци, надбавени пенсии и други палеативни мерки, гордо спрягани от ръбовете в политиката за реформи).
  Изсмислени хора с измислени страхове!

 9. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  А кандидатурата на КриСталинка беше съгласувана с висши кръгове в Германия и Русия и никой не го криеше!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#4:"Незнайко в Слънчевия град"]да прави сложни фигури от висшия пилотаж, ако иска да се представя за надпартиен и за независим от Кремъл.[/quote]
  А за независимост от Харере какво трябва да направи? Да предложи Конституцията на референдум както зимбвавийците са си я приели?
  А как стои въпроса с независимостта от Пекин? Ще си дърпа очите или ще демонострира Конфуциански фигури?

 11. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#9:"wanderer"]Напротив, като встъпи в длъжност може да преназначи/уволни или смени "служебното правителство". [/quote]
  Е тогава той ще загуби качеството "невстъпил в длъжност".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  [quote#10:"tribiri"]беше съгласувана[/quote]
  Не ве, според ценностите на евро-атлантите, когато от Запад ти спускат правилата се нарича "консенсусно одобрение" (гаче нашите конгратюлейшъни са имали някаква позиция).
  Когато от Изток подпитват каква е ситуацията у нас, то това се нарича "тоталитарен диктат".
  Бавно учите ценностите на новите феодали. Ще Ви закрепостят, вместо с жителство, със здравно клеймо в новата векторна дигиталност.

 13. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами плевньо не правеше никакви фигури от висшия пилотаж! Той директно си казваше, че е зависим от Козяк.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#12] от "tribiri":

  Да де, ама на служебния кабинет пък няма да е изтекъл мандатът все още. Сиреч Конституцията в тоя си вид предвижда влияние върху служебния кабинет и от двамата президенти, тоя с изтичащия и тоя с новия мандат.

 15. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":
  [quote#10:"tribiri"]А кандидатурата на КриСталинка беше съгласувана с висши кръгове в Германия и Русия и никой не го криеше! [/quote]
  Едното е пост в международна институция, а другото е вмешателство във вътрешните работи и национално предателство.
  Усещаш ли разликата? Нещо като окупацията на Крим срещу овладяването на Космоса...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 17 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 273 Неутрално

  ..."Няма как ефектите от предлаганата мажоритарна избирателна система да бъдат оценени от обикновения избирател, който е подлъган от..."
  Да благодарим на Провидението, че има и "необикновени" избиратели, които със своята интелектуална извисеност ще сведат до знанието на обикновения човечец - прост чалгар и скромен плебей, някои важни Истини. Амин! Хвала на просветителите!
  Много е важно бат Сали да влезе в парламента по пропорционалната система, в никакъв случай не трябва да се допуска да влезе като мажоритарен кандидат!

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 17. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#16:"Депутат 241"]Едното е пост в международна институция[/quote]
  И кой издига кандидатурата? Международната институция или националното правителство!?
  Вярно е, че изборът не е съвсем демократичен ( с оглед правото на вето на едни пет държави), но това не променя правомощията на националното правителство.

 18. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Весело

  Ако го питаш тоя Петър Чолаков какво знае за мажоритарната система ще повтаря до премаляване за Ценко Чоков и братя Галеви. Как не измислиха още едно мажоритарно чудовище макар че Пешо Чолака се връща чак до 14 век. Върти се като куче на опашката на което са вързали кокал и нито може да го свали нито да го захапе.

 19. 20 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#3:"V.Iliev"]Ако авторът има доказателства за такъв тип обвързаност с която и да е държава, то е редно да уведоми прокуратурата не чрез медиите.[/quote]
  По-голямо доказателство от думите на самия Леонид Решетников - директорът на РИСИ, здраве му кажи!
  А и първата официална международна среща на новоизбрания ни /П/резидент се оказа ..... отново с РИСИ, този път със съветника на директора - Елена Супонина!
  http://www.viaevrasia.com/bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B1%D0%BD%D1%80-24112016.html
  Айде, да ви е честита Евразия!!!

 20. 21 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#14:"tribiri"]Ами плевньо не правеше никакви фигури от висшия пилотаж![/quote]
  Бира, май ти се губи ориентацията съюзник - противник, аз бих казал дори враг.

 21. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri": Толкова по въпроса с градските митове и легенди!:

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 22. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Весело

  Айде сега. Прокрадват се съмнения, че мажоритарния вот ще оправи страната за 600 дни???
  Тия ги разправяйте на някой друг. Не на българите.

  Navigare Necesse Est
 23. 24 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Ма мноо ги е страх ляво - толерастите от мажоритарен вот⁉⛔
  Явно имат опит с материала- справка Хасково и Димитровград❗

  И все народът нямало да ги разбере▪Все недооценени‼

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 24. 25 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#19] от "dorn":

  Голямо шубе▫че народът няма да оцени Бай Гъ мажоритарно❕🏇

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 25. 26 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Весело

  Ами то го обясниха и други,по-умни и начетени хора от *dorn*,но форумните и..... продължават да ме убеждават колко велик е *народЪт*!

 26. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Апропо от 14 секции в Лондон, на първи тур Радев печели в 10 секции, Трайчо в 4, а Цецка в 0.

  Толкова по въпроса с градските митове и легенди![/quote]
  Лондон не беше ли ареал на Раданчо? И второ, не се правете, че не знаете как точно Доган "убеждаваше" и "ориентираше" избирателите си да гласуват за Радев (20 лева и посочване на датата от календдара). БСП + ДПС + ДСБ (Кънев и Трайчо направиха всичко възможно да прелеят гласовете към червения генерал) избраха кремлянина! Не се правете на умрели лисици!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 27. 28 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  И още нещо. ГЕРБ беше първа политическа сила на първи тур, а на втори прикритите и явните руски подлоги подкрепиха т.н. "генерал-президент" и показаха какво е съотношението на силите в парламента. ГЕРБ и 14 души от РБ срещу всички останали. Колкото до политическата криза, да връщам ли лентата КОЙ най-много настояваше за оставката на кабинета? А?! Сега другарите "патриоти" вече плюят по Борисов и даже да готови да сформират правителство, хахах... Да ви е сладко, ДСбарчета! "Я не сакам я да съм добре, я сакам на Вуте да му е зле". Нали?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Прост народ, слаба държава. А онзи ден Сидеров философстваше, че трябва закон за помирението. С комунисти помирение никога няма да има.

 29. 30 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Една поправка. Текстът
  " За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. "
  не е верен. Според сценаристите във въпроса фигурира думата "абсолютно" мнозинство, а това значи повече от половината от имащите право на глас. Така, че ако сценарият е референдумът да стане директно закон, такива избори могат да не приключат никога. А ако законът трябва да им оправя тъпотиите, то по-добре да се направи читава избирателна система като немската.

  vesela
 30. 31 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  Колкото до т.н. "референдум", на който, освен илитерати и чалгари, гласуваха някои, които не знаят разликата между номер на преференция и номер на партия, а също и между задължително и незадължително гласуване, ГЕРБ, БСП и АБВ следва да се поучат от опита на др. Ципрас. Същият, когато бая милиони "Охи, охи" станаха чудодейно "не, не", а после безвратовръзковият пак бе избран начело на страната от същите излъгани от него хорица.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 31. 32 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  точен текст, ама някой кой да чете

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 32. 33 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 273 Разстроено

  До коментар [#31] от "Непукистка":

  За съжаление дългата ръка на Путин явно е бръкнала в мозъците на доста чалгари и ТерорРаша иска чрез въвеждането на мажоритарна избирателна система да имплантира едно 100-150 петоколонници в Народното събрание. Изглежда, че плебса прекалява с водка, сельодка и руска телевизия, вследствие на което доубива и последните си оцеляли мозъчни клетки и не гласува така, както повелява Огнян Минчев...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 33. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#33] от "noshtnik":

  Не се хаби да ми пишеш, с мурзилки не общувам. Или си пиши, но забрави цъкването върху ника ми.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 34. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добре аргументирана и много полезна статия.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 35. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#27] от "Непукистка":
  Не, правят се на глухи свине в теменужки. На пръднали зайци в люцерна. На блъскани котки в ограда. Има и още варианти.
  На всичко друго се правят, само да не се разбере какво са всъщност.
  Толкова чиста и неопетнена политическа формация, да събере по-малко подкрепа от Каракачанов, Орешарски, Веско Марешки... кой ли още не... мен ме е срам заради тях, защото все пак ги подкрепям... хората които гласуват за тях имам предвид...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 36. 37 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "Непукистка":
  Пиши му на руски де...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#26] от "tedif":

  Не претендирам за мястото на което поставяш така наречените "умни хора" .
  Противниците на мажоритарната система нямат нито един разумен довод срещу нея, те спекулират с атавистичните генетични страхове на такива като теб и с това оправдават собствената си паника от естествения подбор.
  Никой от тях не може да излезе на открит спор защото ще бъде победен с лекота , но искам тук да оборя една масова заблуда че ГЕРБ, БСП и ДПС имали полза от мажоритарна избирателна система. Категорично те са против нея и с действията си ще потвърдят това.
  На един който бе убеден в обратното му предложих бас за каса бира и веян торук
  ( екстра качество ) че ще изопачат референдума и ще се опитат да запазят сегашната мафиотска ( пропорционална ) система, но той веднага си дигна чукалата от темата без да даде отговор.

 38. 39 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 681 Неутрално
 39. 40 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Не знам каква е тая игра с кодовете, но просто ДНЕВНИК се подиграва с читателите си!

 40. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "dorn":
  Аргументите против са много, солидни са и се демонстрират от първата вечер след изборите та до ден днешен. Теорията че големите партии са против е нелепа. Не че това, което правят сега не е надпревара за гласове, но това е нормално. Най-големите винаги печелят, а най-малките винаги ще разчитат на случайности. Или си вярваш, че партиите са пълни с идиоти, а всички които са класа стоят отвън напр. в ДСб и чакат някакъв предизборен дебат, за да блеснат и да заемат полагащите им се високоплатени и перспективни позиции?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 41. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  За да стане кашата наистина пълна, освен некадърни политици е необходимо и дирижирано обществено мнение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 43 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Весело

  [quote#41:"Чичи (Ice Man's fan)"]Теорията че големите партии са против е нелепа[/quote]

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Облогът по горе си стои -ако си толкова сигурен може да поемеш някаква почти символична материална отговорност за думите си. Иначе си като циганин на сватба когато се дават подаръците.

 43. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":


  [quote#41:"Чичи (Ice Man's fan)"]Аргументите против са много, солидни са и се демонстрират от първата вечер след изборите та до ден днешен[/quote]
  Къде изчезна тарикат , сложи най - солидния на масата , ще го разбия без остатък.

 44. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Писа Петър Чолаков, главен асистент по политически конфликти.

 45. 46 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Няма да коментирам в детайли проблема за въпросите, поставени на референдума, от една страна, и гражданската (не)компетентност, от друга. ".Ах тази "гражданска /не/компетентност" тя ни е основният проблем. Как един , който харесва Азис ще избере, мажиритарно, специалист по конституционно право?

 46. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Може да спорим по детайлите на текста, но основната теза си е факт - демократичните капани работят и това не (само) дефект на демокрацията като такава.
  Казвам че не е само, защото след като тази система допуска поставянето на капани, значи има и тя "вина", но основния дял от вината за капаните е между тези които ги поставят и тези които се хващат.
  От първите отърване няма, не зависимо от строя, образоеванието и географското положение. От страни на прага на първообитното до водещите цивилизации, няма имунизирани срещу наличие на хора, които искат ( ама силно), да минават, преживяват и богатеят за сметка на останалата част от населението.
  И кой остава най-виновен - ами този който всъщност е и наказан, това сме ние дето им плащаме всичко, заплати, сметки, пари за крадене, всичко е от нас, дето или ги избираме ( при демокрацията), или ги търпим ( при разните форми на тоталитаризъм, автократизъм и прочее такива.
  Значи, ако искаме в нашия случай, да не падаме във всички възможни капани, редно е да се понапъваме, да следим събитията и респективно да реагираме, било по най-лекия начин, с гласуването си, било и с разните форми на протести и неподчинения.
  Иначе, ще си падаме в капаните, ще им плащаме ( общо взето добре за нашия стандарт) и даже ще ни играят копаница на главата - така или иначе избора, за зло или добро си е наш и затова да не охкаме и да се чудим защо 20 и колко си години, правим преход, а всъщност си стоим ( е , или мърдаме, ама много по-малко) все там.

 47. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Браво на нас - "референдума "не мина" заради 12 хил. гласа".

 48. 49 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "dorn":
  До коментар [#44] от "dorn":
  Извинявай, но не работя писател.
  Сега видях, че си ми отговорил и ме питаш нещо.
  Нямам проблем да ме наричаш всякак. Не смятам, че има смисъл да отделям необходимото, за да си защитя тук позицията време. Имах предвид, че следих внимателно, доколкото имам възможност, защото пак казвам, професията ми е друга, обществената постдискусия, на тема въпросният мажоритарен вот. Поддържам мнението си за системните партии. Против политическите експерименти съм. Гласувал съм на референдума с три пъти ДА, доколкото въпросите трябва да изискват единствено такъв тип отговори. Няма нито един човек в България, който да може да каже какво и как точно трябва да стане. Методът проба-грешка го ползваме системно вече доста години. Слави си свърши работата - предизвика дебат и политическо раздрусване на цялата система. Убеден съм, че преминаването на тази граница крие огромни и неоправдани рискове. Нека оставим тези, които това им е работата - депутатите стари и нови, да си я свършат възможно най-добре.
  Освен това съм и гербераст, ако се колебаеш, макар че не ми се вярва.
  Това е за сега. Благодаря.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 49. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Извинявай, мислех че си от тия който сега злорадстват че са прецакали наивниците които са направили това което смятат за свои дълг - да гласуват .
  Относно големите партии, бъди сигурен че те изпитват атавистичен страх от това техните кандидати да минат през 100 % мажоритарен избор .

 50. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Толкова по въпроса с градските митове и легенди! [/quote]
  Браво! Винаги е за предпочитане пост, който цитира и борави с проверена информация и данни, независимо дали те се харесват някому или не. Когато говорят фактите и форумите мълчат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK