Вие познавате този човек, а може би дори го обичате

Вие познавате този човек, а може би дори го обичате

© Георги Кожухаров"Дневник" препечатва статус на преводача и издател Зорница Христова в социалната мрежа "Фейсбук". Заглавието и подчертаванията са на редакцията.


Вие познавате този човек, а може би дори го обичате.


Ходили сте заедно на планина, играли сте на зарове, носил ви е децата на конче. Работел е нещо обикновено, но готино. Не се е интересувал особено от политика и макар да се е подразбирало, че също като вас знае "Аз съм българче" и си обича боба и мусаката, това изобщо не е най-важното, което може да каже за себе си.
През 1989-а година сте се зарадвали заедно, може би дори сте пили, после може да сте поскачали на различни митинги, ама бързо сте се сдобрили,


защото политиката не заслужава такива драми.


През 1996-а и неговите спестявания са се стопили като вашите, а през 2006-а е останал без работа. И двете е посрещнал сравнително весело, защото си е такъв. Ще ви разкаже три анекдота как се е опитвал да прави кекс без яйца и още три – какви неща е пробвал да работи и в какви ситуации е попаднал. Жена му е на същия хал, малко по малко остаряват и не могат да си поддържат къща на село, където да расте това-онова; бабите са починали.


Децата, за които през 1989-а година са казали: "Е айде, за тях поне ще е друго" и които са тръгнали да учат с убеждението, че като са умни и кадърни, и сега като няма политически пречки, ще постигнат смайващи успехи, в крайна сметка завършват и почват да работят нещо скромно и никакво, за малко пари, после друго и трето. Или не могат да си намерят работа по специалността. Или заминават. Този човек още се шегува, ама някак си по-нарядко и вяло. Вече остарява. От десет години не е имал истинска работа. Не се надява на нищо освен да успее, все пак, да се пенсионира.


Този човек е престанал да чете отдавна.


Защото вечер е уморен, защото случайните му срещи на случайните му работи са показали, че образованието по-скоро ти пречи, ако искаш да се разбираш с хората там. Лъгал е, че е среднист. Вечер се мята на дивана и гледа телевизия, като си поставя за цел да види новините, за да знае все пак какво става. Иначе предпочита мач или някой филм или шоу със смешки, все едно.


Ако седнете в този момент до него и му разкажете нещо от личен опит, ще ви повярва. Дори да е по тема, която е нова за него, като тази за бежанците например. Той не ги е виждал, ако вие кажете – ей на, аз бях там, запознах се с този и този, съвсем нормални хора, има един михлузин, ама то де ли няма – добре, това го казвате вие, затова го приема. Само дето не сте до него, най-вероятно пие сам (по малко). И когато по телевизията излезе
познато лице да каже, че


тези и тези пришълци са опасност,


той приема и това на доверие, защото това лице го познава, макар и от екран, пък и по новините са казали неща, които са го обезпокоили – за атентатите във Франция, за площада в Кьолн, за войни и болести. Какво ще стане със страната му? Армията никаква, населението малко, то и в мирно време нямаш чувството някой да те брои за нещо, хеле пък ако – недай си, Боже. Дори колата му не е в движение, за да избяга – къде? С какви пари? Да се защити – какво ще направи сам?


Не че някой ни е обявил война, де, ама гледа как светът се разбълниква като стой, та гледай. Вчера има СССР, днес няма. Вчера светът е стабилен, днес бам – кулите-близнаци ги няма, айде на война с ислямския свят. И той не си поплюва, де. Ей за една седмица как почнаха арабските революции. Кой да ти каже, че тука ще си е кротко? А този човек е сам. Вас ви няма, вие сте в друг град, умрял сте или сте в чужбина и се връщате само да му разкажете колко грешен е стереотипът за миещия чинии емигрант. Дори да сте до него и заедно да гледате телевизия, пак сте сами, само че двамата, срещу всичко това. И ви е страх. От зарази, от войни, от атентати, от увеличение на тока, абе мамка му, няма ли един път да стане по-добре?


Този човек някой ден ще излезе на улицата


и ще вика заедно с тези, с които може да се почувства едно цяло и да не го е страх. Колкото повече са, толкова по-добре ще се чувства. Защитен, подкрепен, най-сетне изпълнен с надежда. Само че множествата се събират около простички неща, като идеята за враг. Слаб враг, иначе как да се почувстваш силен? Този човек неволно някой ден ще подкрепи хора, които ще извършат насилие. Ще гласува за тях, ще вика за тях дори на някой митинг, и дори никога нищо да не извърши самият той, ще смята, че са били прави да бият "лошите". Заедно с него, с неговото множество, ще тръгнат и обикновени далавераджии, и хора, които просто обичат агресията, обичат да удрят и да унижават, да нахранят животното в себе си. И нашият, моят приятел ще бъде част от лицето на всичко това.


И ще стане страшно.


Вие познавате този човек и може би дори го обичате. Не отговаряйте на страховете му с гняв, нито с готови фрази, дори искрено да сте убедени, че участва в нещо ужасно. Така няма да го спрете, само ще се отпишете взаимно. Това, което можем да направим, освен да се затворим в анклав от 1000 души, които да се успокояват взаимно, че все още имат общи ценности, е да говорим искрено, признавайки собствените си страхове, собствените си нетолерантности, защото всеки ги има, да споделим бариерата, дигата, която прави "не наранявай" по-важно от всичко останало.


Вълната, която се надига в момента, е на път да помете тази дига. И това е емоционална вълна, която няма как да бъде спряна само с разум. Само онова, което е останало от чувството за общност, друга общност, би могло да я възпре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  От Фейсбук, някой казващ какво да правим и какво не!? И публикувано в Дневник!?

  А нещо от Стефан Цанев и неговото мнение за бежанци, комунизъм и т.н.?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Наивна, наивна Зорница Христова, "не наранявай" не е по-важно от всичко останало, когато сработва естественият инстинкт за оцеляване.
  Трудно е да се разбере от фейсбук - трябва да се излезе навън....

  [email protected]
 3. 3 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 409 Неутрално

  страх тресе авторката, че някой ще направи нещо крайно, вместо да седи вкъщи и да гледа телевизия.
  Овчедушието край няма в България, но и на него му се вижда края

 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Е то нали точно това е да си човек — разума да се намесва наравно с чувствата и да поема контрол върху ситуацията по един по-прагматичен начин, а чувствата да му помагат. Щото иначе само с чувствата си оставаш стадно животно, а стадата... те хранят вълците...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Напоследък не мога да повярвам колко много могат либералите да са фанатично убедени в своята правота и дори през ум да не им минава да допуснат и друга гледна точка. Шамар след шамар които демокрацията им нанася, те не само не се замислят че могат да носят вина, но втвърдяват убежденията си, че всички други са тъпи и не разбират нищо... Това няма да свърши добре...

 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бозаааааа Онзи човек, щото нямал работа според авторката явно това го прави глупав и ще излезе, и ще направи някоя чутовна глупост, като да изхвърли от страната си икономическите емигранти и ще измете паплачта наречена елит. Въх, нИдей, ща си развалим рахатлъка. Към лИбов призовава аФторката, нищо че нас ни любят /доста грубо при това/, какво от това, нали има любов. хахах

 7. 7 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Другарите комунисти станаха "капиталисти" и даже ни казват "как и кое било демократично". Номерът им минава обаче само запред биомасата, вярваща им, също така вярваща и на телевизора, дето също е на другарите чак до шоутата и рекламите.
  Първите водят вторите като стадо и му казват от кое да се страхува, от кое да се гордее, на кое да се смее и къде да "инвестира" последните си стотинки.
  Ето сега директно им внушават да станат фашисти, за да "не станело по-лошо".
  Внушават им като пример фашисткия проект на путин.
  Внушават им, че Европа е западаща, фалираща и разпаднала се система на "мулти-култи", за което рецептата за оправяне била путин.
  Нима путин обаче оправи страната си?
  Нима расия е страна за пример?
  Нима е престижно, практично и приятно да притежаваш нещо руско в замяна на нещо например френско, или италианско, или английско и т.н., и т.н. каквото и да е?
  Противодействието на комуно-фашисткия проект е ИСТИНАТА.
  Хвърляйте им истината в лицето!
  Осветявайте плъховете (и в този форум)!
  Проветрявайте!
  Противодействието на комуно-фашисткия проект е логиката.
  Защото логичната връзка между сиромашията на биомасата в България и путинска расия е ПРЯКА!
  Противодействието на комуно-фашисткия проект е личната и групова съпротива и неприемане на лъжата им.
  путин - НО ПАСаРАН!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 8. 8 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен много ми хареса този текст. Има и много други хора, които не се вписват в обрисуваните рамки, но които са готови да тръгнат по погрешния път. За жалост, не виждам как може да им се помогне. Динко вече е национален герой.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  И, па не се спряхте бре.
  Зорничка, туй хубаво си го написала, ама да те попитам , живяла ли с в Афганистан, Пакистан, Катар...
  Някои хора са били там, други са си имали работа с фауната от посочените места. Та имат преки впечатления.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#6] от "primaxm":

  [quote#6:"primaxm"]ще измете паплачта наречена елит[/quote]

  Крайно време е за истинските патриоти да се отворят болници, където лекуващите ще са хора, избрани от масите и неразвратени от дипломи и образование.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално


  Поредната манипулативна статия в стил, който не харесва бежанците е прост, неинформиран, не чете книги,поддаващ се на внушения.Хора, които си нямат и понятие от ценностната система на бежанците, обявяват другите за прости.То се видя за какви хора става въпрос-въпреки че им е осигурен топъл дом и топла храна три пъти дневно, те изпочупиха сградите, в които са настанени и хвърляха камъни по българските полицаи.

 14. 14 Профил на Albena Shkodrova
  Albena Shkodrova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво на Зорница Христова! Точно така, трябва да се говори - това е единственият изход.

 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Започнах да чета и тъкмо си казах, колко до болка позната история, очаквайки авторката да представи виждане за перспектива пред загубилите я не по своя вина свои съграждани и изведнъж тя зави към бежанците - темичка лесна и доходоносна. Спрях да чета.

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#8:"danfan"]За жалост, не виждам как може да им се помогне. Динко вече е национален герой.[/quote]
  Просто трябва да се окаже натиск на медиите да престанат с насаждането на страх.И то страх,от вида който според криминалната психология стеснява съзнанието и намалява възможностите за възприятие,оценка и контрал,т.е елементите на вменяемостта.Не говоря за полезния според бизнес психологията страх,който възпира да се предприемат неразумни рискове.Като начало да се бойкотират продуктите,които въпросните медии рекламират и то тези с най-голеви рекламни бюджети и това се крещи и хиперболизира.От страх да не загубят продажби и дял,тези рекламодатели ще се отдръпнат и за да не загубят приходи медиите ще се коригират.Друг начин не виждам

 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 839 Весело

  Мда и аз тъкмо се настроих да чуя някаква идея за подобрение на икономическото състояние на изпадналите в прехода хора на предпенсионна възраст.
  А вместо това следва рязък завой и ..."краставицата е 90% съставена от вода"...

  Тая битка сте я загубили отдавна точно заради нескопосания начин по които леете пропагандата си. Не се научихте, че читателите ви не са овце дето им показваш (полит)коректния път и всички дружно почваме да блеем.

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#13:"mushashi"]Поредната манипулативна статия в стил, който не харесва бежанците е прост, неинформиран, не чете книги,поддаващ се на внушения.Хора, които си нямат и понятие от ценностната система на бежанците, обявяват другите за прости.[/quote]
  Бежанците са колкото агитката на среден отбор и проблемни са малка част от тях.Разходите за тях са незначително перо в бюджета и по голямата част от тях са за администрация,която ще я има и един бежанец да няма.Присъствието или отсъствието на бежанци няма да промени нищо,дори несъществено.А и не може да се направи кой знае какво.Нито може да се стреля на месо по границата,и тома го забранява не само европейското,а и международното право.Може да екстрадираме тези,които не отговарят на изискванията за бежански и хуманитарен статут,ако докажем ,чии граждани са ,а съответната държава ги приеме.Повечето от проблемните са от Афганистан,а Афганистан не ги приема.Не можем да ги пуснем с парашути.Та по тази причина,като всемам решение за кого ще гласувам,проблема с мигрантите е с незначителна тежест,какъвто е самия проблем,Но ако някой прекалено го експлуатира е индикация,че няма какво да предложи по темите,които ме интересуват

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#18] от "slonsco":

  А знаете ли защо бежанците са не повече от 7-8 хиляди души? Защото има практика всички бежанци, които се хващат на границата да се насочват без формалности обратно в Турция. Регистрират се и задържат само заловени във вътрешността на страната.Ако се регистрираха и задържаха по съответният ред всички пресекли или опитващи се да го направят, щеше да има десетки хиляди , дори и над 100 хиляди по тези центрове.А това вече си е много сериозен проблем.
  Освен това се отделя ресурс от полицейски сили да охраняват границата, вместо да си вършат работата по места.Така че проблемът изобщо не е маловажен.

 20. 20 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тя статията не е точно за бежанците у нас, но това не пречи на парацуцавите деградиенти и космати патреоти да вият патреотарските си клишета един през друг.

  Бих се радвал талантливата и чувствителна Зорница Христова да напише статия за местните бежанци. Бежанци от отговорност, от човещина, от справедливост, от върховенство на закона, от независимост на институциите, в крайна сметка бежанци от свободата и човешкото достойнство. Бежанци бягащи в мизерен кръг от злоба, завист и омраза.

  Navigare Necesse Est
 21. 21 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "take_it_easy":

  Нещо ще се опитали да кажете, но видимо не сте успели. Както един коментатор каза наскоро в едно предаване. Ако съберем първите 220 човека от улицата, няма да направим по-лош парламент от настоящия. Може би съм пропуснал да сложа кавички на "елити", но имах предвид точно политическия "елит". Та няма да е голяма драма, че безработния и "глупав" електорат ще ги измете настоящите. А относно това, кои има нужда да се въдворява в болница, едва ли точно либерастите могат да се изказват, защото най-силно се нуждаят от лечение. Аз съм човек с отворено съзнание, но дори на мен ми идва в повече жалкия либерастки плач напоследък и откровено слабоумните лозунги.

 22. 22 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "slonsco":

  1. Бежанци в България няма от 100 години.
  2. Коко точно са разходите за нелегални имигранти? Знае ли някоя от безбройните НПОта, а ако не знае с какво се занимават?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 23. 23 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Браво, Зарница!
  Много човешки текст, който показва колко малко е нужно сега, за да изпадне дълго лъгания и обезправен български народ до дъното на морала си, като повярва на фашизоидни лумпени и агенти...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Чудесен текст на Зорница.

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#22:"vinetu"]2. Коко точно са разходите за нелегални имигранти?[/quote]
  Бюджетна програма „Убежище и бежанци“
  8 000 000 лева,
  Политика в областта на свободното движение, миграцията и интеграцията 134 700 лева
  Общо 8 134 700 лева

  За защита от мигранти :Политика в областта на защитата на границите и контрол на миграционните процеси
  161 646 000. Двадесет пъти повече

  Справка ЗАКОН за държавния бюджет на Република България за 2016 г.Доста скучно четиво
  [quote#22:"vinetu"]Знае ли някоя от безбройните НПОта, а ако не знае с какво се занимават?[/quote]
  Не знам и не ме интересува.Това са частни средства и кой какво прави с тях си е лично негово решение.

 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":

  По никакъв начин държавен орган в България не може да повлияе на влизането на бежанци или мигранти в Турция и опитите им да преминат .Може само да ги осуети Гранична полиция,подкрепление от полиция,армия и Фронтекс

 28. 28 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Мигрантите били малко?

  Малко са в България и за момента.
  Ако утре Ердиоган отвори границите за милионите дето са в Турция - ко прайм?

  За един приятел питам.
  Авторката сигурно ще ги посрещне с хляб и сол и ще си заведе няколко мигранта у тях?

 29. 29 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Ако првилно съм разбрал авторката,
  тези, които не харесват идеята да издържат с данъците си още 100-тина хиляди нищоправещи / освен тонове боклук/ индивиди
  са задължително илитерати, прости захлупени загубеняци, които са смачкани от живота и затова са озлобени към всички и всичко?

  Удобна теза, на принципа - вие сте прости и затова трябва да слушате нас - умните.
  Само дето е невярна.
  Има доста социологически проучвания и там могат да се видят колко е широк профила на хората, които са против масовото навлизане на мигранти.
  И не, не са против мигрантите като хора.
  Против са натиска, да се интегрират хора, които нито искат, нито могат да се интегрират. Искат лек и доходен живот.

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#27] от "slonsco":

  Говорим за различни неща.Аз не твърдя, че някоя партия като дойде на власт и бежанският поток ще спре.И наистина има партии, които се възползват от тази тема.Въпросът е, че такива като авторката оприличават хората, които се страхуват от бежанците ,на прости, необразовани, неинформирани и така нататък.Както виждате и в коментарите под статията има подобни мнения.Налага се агресивно само една гледна точка-не си ли съгласен с нея те обявяват за прост и необразован. Същото се случи и по отношение на избирателите на Тръмп-обявиха ги за прости, необразовани, реднеци и един куп други обиди.И се получава така, че хора, които пропагандират , че защитават правата на други хора, изобщо не зачитат правото на мнение и избор.

 31. 31 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#30] от "mushashi":

  Вече със сигурност се потвърждава факта, че родната либерал интелигенция живее в един собствен свят и реално извън някаква самонаемна работа/университет не са се занимавали с нищо друго и го раздават теоретици... всеки нормален човек работил повече от седмица с някакъв мениджмънт, знае че за да ги накараш хората да направят нещо и да те слушат не трябва да им обясняваш че са тъпи и нищо не разбират и че толкова по просветен от тях... всъшност тия прости неща човек би трябвало да ги знае и от по рано... мистерия!

 32. 32 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#5] от "lol":

  Либерал идва от Либерте (свобода). Колкото и да не ти е приятно, свободата е нещо много положително за човека и обществото. Не само духовно, но и икономически. Но най голямото и качество е да даде думата на всички, даже и на такива като теб които не я обичат.

 33. 33 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "bcbg":

  аз по скоро коментирах факта, че се сърдят и тръшкат че никой не ги слуша... но чукча писател, не читател.

 34. 34 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#33] от "lol":

  Никъде не се вижда такъв коментар, нито някакъв си измислен "факт"... но чукча нито читател, нито писател.

 35. 35 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "slonsco":

  В тези програми включват ли се парите които трябва да отделят общините за заселването на нелегални имигранти, намирането на работа, издръжка, детски градини и т.н.? Има ли някакви прогнози как ще ни се отразят 3 000 000 заселници с които Ердоган вече заплаши че ни наводни, а никой български управник, не посмя да му противоречи?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Много актуален текст - който разбрал, разбрал. На останалите трудно ще помогнем да не ги влече към колхоз,Азия и т.н.....

 37. 37 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Който разбрал, разбрал, после ще има за всички "що си с шапка-що си без шапка", но ще е късно.

 38. 38 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много добре и човешки написано.

 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#31] от "lol":

  По-скоро се касае за хора с големи комплекси,които по този начин търсят повдигане на самочувствието си.Обявяват всеки с противно мнение за прост и необразован и се изживяват като хора с по-висок интелект,ерудиция и образование.Но един интелигентен и образован човек уважава чуждото мнение,а не нарича с обидни думи опонентите си.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Мнението е стойностно, както вероятно и авторката. Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "tromokrat":

  Зорница Христова издава чудесни образователни и забавни детски книги, за да могат децата, които растат в тоя пейзаж от мрънкащи хора да са евенутално по-добри от нас.

  А вие какво правите, за да е по-добре утре?

 43. 43 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Статията започна добре, но пак изчекваме до въпроса с бежанците, пришълците, жмела и т.н.
  Да стане ясно едно, нас ни интересуват единствено и само хора, които имат интерес и са готови да работят за просперитета на България в рамките на Европейския съюз и западната цивилизация. Не виждам жмела, който населява районя на Малкия Бейрут в София, дето редовно отлежава в градинките пред банята да има мотивация да прави това!

 44. 44 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#42] от "cinnabar":
  За книжките - поздравления.

  Обаче, в случая, обсъждаме заблудите, които ни се поднасят като неоспорима истина от една морална камбанария.
  Всеки има право на мнение, нали?
  Или не ?
  Защото на тези, които са против новото преселение на народите и са притеснени от последствията, веднага им се лепват етикетите "нацист", "популист", "ксенофоб" и т.н.
  Тоест, тяхното мнение не е достойно да се разглежда като алтернативно на мнението на "моралните съдници" като авторката.
  Защото къде са те , къде сме ний, нали?

  Тази претенция за морално превъзходство /впрочем, изцяло на чужд гръб, защото никой от тези морални "титани" лично не е дал и 1 стотинка за мигрантите/
  е отвратителна.

  И още нещо за книжките. Браво за тях, но защо нейният труд да е по-ценен от труда на всеки един друг почтен човек в тази държава?

 45. 45 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#29] от "buljubei":
  "Против са натиска, да се интегрират хора, които нито искат, нито могат да се интегрират"

  И защо не могат да се интегрират?

 46. 46 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#45] от "st_kilda":

  Защо ли?
  Трябва ли да се обяснява очевидното?

  За справка - кварталите в центъра на центъра на Европейския съюз,
  откъдето изскочиха терористите - 2-ро и 3-то поколение "бежанци".
  Колкото тези араби са се интегрирали, толкова и сегашните искат и могат.

 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#29] от "buljubei":

  Точно така, правилно сте разбрал авторката - вие не искате мигранти, защото сте глупав/а и необразован/а, а лошите хора Ви лъжат.

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#47] от "luda_krava":

  За съжаление авторката не казва нищо такова,не видях никъде да нарича никой по подобен начин.Става дума за хора които просто нямат собственно мнение по много въпроси и трябва да прочетат весника или да видят нещо по телевизията за да си съставят такова.
  Не беше ли така с референдума,с изборите и с много други неща?!

  klimentm
 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Зорница, как си позволявате да описвате така обидно-високомерно хората, които са на различно от Вашето мнение?!

  И знаете ли защо ще излезе въпросният индивид на улицата да вика? Не защото "лошите" хора са го подлъгали, а защото лъжците са тези, които се правят на много съчувстващи хуманисти. Разправяли му, че имало само един-двама михлюзи, а останалите били невинни ангелчета, пък той виждал друго. Разправяли му, че били ангелчетата били беззащитни страдалци, пък той виждал друго. Не стига това, ами и "добрите" го гледали отвисоко и му разправяли, че е прост и не ги разбира тия работи.

 50. 50 Профил на Шшшт
  Шшшт
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Зорница Христова е адекватен, честен, щедър човек, който допринася за българската култура невероятно много с преводите си, с авторските си книги, с рецензиите си, с нещата, които публикува. Написала е хуманен текст на собствената си стена във фейсбук - не за пари, не за внимание, не за бухване във форумната смрад. Част от вас са не просто мързеливи, агресивни и неуки, а и продажни - вижда се кой си служи с путинска лексика и комсомолски патос. Ако ви беше дори малко мило за България и бъдещето й, поне да бяхте прочели текста до края, за да ви е ясно срещу какво се (правите, че се) борите.

  Браво, Зори. Голяма си работа. Не спирай да правиш добро въпреки привидната троглодитска реакция на част от, хм, хората.

 51. 51 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 651 Весело

  Честно, такъв човек аз не знам. Тука срещаме само сериозни хора, щастливи, умни, богати, успешни и красиви. Един от тях вече трета седмица е в петзвездна командировка на Бора-Бора, но чете само Нюзуик та не се обажда. Друг един сърцевед, базиран в Бей ерията е може би най-заможният, най-умният и най-известният сред нас, но човекът не е стиснат - споделя с нас дори щатската си данъчна тарифа от 14% (демек, ей кво знаете вий бе - доходът ми е над $500К). Абе, мир, просперитет и благоденствие царят у форумо. Зорничето да изоставя Фейсбук и да идва тук.

 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  [quote#6:"primaxm"]Онзи човек, щото нямал работа според авторката явно това го прави глупав и ще излезе, и ще направи някоя чутовна глупост, [/quote]
  Всъщност точно така се случват нещата в практиката и не защото човека е глупав, а защото се чувства неудачник, натрупва негативи, озлобява се и... колко му е да събереш озлобените хора в група с цел "ние срещу тях", а не " ние за едикакво си". Класика, щото всеки е недоволен от нещо различно или обвинява различни хора за едно и също нещо, и ако не посочиш ясно кои именно са виновните или кои именно са нещата, а просто ги наречеш с едно общо "тях", то всеки недоволен си мисли че именно неговите врагове си подгонил и ей ти я сляпата група готова за употреба. Класика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  "Този човек е престанал да чете отдавна."
  Тои човек или никога не е чел или не е чел, каквото трябва. В най-добрия случай е стигнал да се прехласва по Ремарк. Ремарк е за по-старото поколение. Сега стигат то Дан Браун или четива от рода на "50 нюанса сиво".
  Но се отплеснах. Авторката по един мек и ненатрапчив начин показва механизма на манипулация на не до там просветеното множество, което иска и то да има някаква позиция и то да се представи пред околните като някакъв фактор и пр. и пр.

 54. 54 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много хубав текст - опитва се да разбере хората, които мислят по друг начин, а не просто да ги осъжда. Писнало ми е от високоморални вопли, които само сочат с пръст като хлебарки разни хора и пищят. Поне да пищяха нещо оригинално, а то все едни клишета пискат.
  И все пак и един въпрос - понякога ми се струва, че изборите (популистки, националистически и пр.) на подбни скромни хора си имат вътрешна логика, а не са само заблуда и резултат на недостатъчно четене. Помислете - ако си решил (или осъзнал), че системата работи срещу теб, тогава как да гласуваш за системен играч? Ако се декласираш с всяка година и виждаш, че децата ти вървят също надолу, тогава как да вярваш на някакви образовани и видимо излъскани хора от телевизора? Ако образованите елити с нищо не са заслужили твоето доверие, как да не погледнеш за нещо друго?
  Не се опитвам да защитавам популистки партии, опитвам се да разбера логиката на хората, които искрено ги поддържат. Сред тях има и почтени хора (сред избирателите им, не сред лидерите). В това напълно поддържам автора.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Текста не е лош, ясно е, че тезите не са безспорни, но да си призная, по интересни ми са коментариите.
  И като ги чета, особено категоричните такива, които знаят какви са световните слабости и са силно заредени с една здрава мъжка сила ми идва на акъл, що не стигнем до най-простия консенсус - да се разделим и да си живеем разделени, с различно управление, "калпавите" либерасти, демократи и прочее измет и коравите мъжаги (представям си нещо а ла Каракачанов), дето знаят как да оправят световните злини.
  А така, дето едните (законосъобразните, направо глупавите и мекушавите толерасти, с помощта на брюкселските зелки и лошата Меркел) плащат масрафа, а другите викат колко е зле и как джуди държи правилния курс...малко не ми харесва и си мисля, да внимават мъжагите, че толераст като побеснее, не се знае какво може да се случи.

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мондиана":
  А кое му е просветеното на малцинството, което обявява другите за прости и необразовани? Подобни хора четат повърхностни статии в левичарски медии и си мислят, че са много знаещи.Подобни хора си нямат и понятие от ценностната система на мюсюлманите и най-вече на разликата, по която възприемат исляма мюсюлманите от различните етноси и държави.Нямат си и понятие за фундаменталните разлики между шиити и сунити. Научили са няколко понятия като расист, нацист, ксенофоб, хомофоб и окачествяват като такива, всички , които имат различно мнение.Без изобщо опонента им да е такъв.Техните"знания"са на ниво"Празни мисли на един празен човек".

 57. 57 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#46] от "buljubei":

  А Брейвик кое поколение "бежанец" е и защо се интегрира? Не ли малко тенденциозно мисленето ви?

 58. 58 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ех,прости са всички държави,които не взимат мигранти или си избират само качествените от тях!Ние сме единствените умни.
  Нека Меркел не ограничава поканените!
  Нека пусне в ЕС цяла Африка,Близкият Изток,от Азия който не е щастлив там...Да изпразним континентите и да натъпчем Европа с примати,агресивни и плодовити.Щото другите,културните,не са луди да дойдат.
  Първа ще гръмне социалната система,после ще огледнеем и ще почнем да се трепем.Първобитнообщинен строй,но на свободни хора!
  Дано подкрепящите статията го доживеят и да му се радват!

 59. 59 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Този човек, за който иде реч гласува за Румен Радев, за социал-комунизма. Неговото верую е формирано от медии като БТВ когато вечер се мята на дивана и гледа телевизия, като си поставя за цел да види новините, за да знае все пак какво става. Иначе предпочита шоуто на Слави Референдума . И после отива Орлов мост, на концерта пак на същия този Слави Референдума. На него вече не му трябват партии! Слави взема всичко в свои ръце! Депутатите от 240 ще станат 120, а защо въобще са му депутати? Обаче много му харесват речите и изказванията на Корнелия Нинова в парламента, която се е оцапала от радост от президентската победа и се държи като ментор на цяла България. И на нея не и трябват депутати. Само и трябват другарите от БСП-дясна България и дясна Русия които ще я направят министър председател. Но най-много "този човек" когото познавате, а може би дори го обичате обича такива статии в които "Дневник" препечатва статус на преводача и издател Зорница Христова в социалната мрежа "Фейсбук". Той най-много обича политически и литературен миш-маш. И като така вече е революционер - референдум. И революционно наказва с наказателен вот. И веднага се мята на избирателния закон. Мажоритарен вот! Каквото каже Слави! Референдуми до дупка! Корнелия - премиер! Напред към социал-комунизма!

 60. 60 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Да не се случва да видим на практика,български млади мъже,които при война тичат при Гедерейката,да ги гушне като бежанци,а туземното население да се оправя както може. Толерастията вече преля в откровен идиотизъм.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 61. 61 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Авторката има основание.

  Разбирам я в битово-практически план - там е права. Изолацията и конфронтацията не води до никъде.

  Интересното е, обаче, този "човек", описан в есето, който си мечтае за новия народен съд, какво ще направи ако се докопа до властчица. "Този човек" е бил същият човек, който след 1944 или е трепал, или е гледал. Така че, в универсално-исторически план, нямам уважение към "този човек".

  Може би авторката казва завоалирано това, което се очертава като тенденция: не бъдете надменни с "този човек", защото той скоро ще е на власт и тогава ще имате нужда от връзки, за да оцелеете.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#56] от "mushashi":
  [quote#56:"mushashi"]аучили са няколко понятия като расист, нацист, ксенофоб, хомофоб и окачествяват като такива, всички , които имат различно мнение.Без изобщо опонента им да е такъв.[/quote]

  Мда, ти изобщо не си такъв   Само смяташ, че хомосексуалният е сбъркан човек, ама ... ние сме виновни, че не съзираме широтата в това ти схващане, а те подозираме в хомофобия...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#61:"stupid_american"]Разбирам я в битово-практически план - там е права. Изолацията и конфронтацията не води до никъде. [/quote]
  Води до най-доброто възможно:добросъседство на базата на уважение към ценностите на съседа,НО и съхраняване на нашите собствени.

 64. 64 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "fresia":

  [quote#63:"fresia"]НО и съхраняване на нашите собствени.
  [/quote]
  Докато... се окаже, че нашите собствени ценности не струват пукната пара. Примерно, ако нашите ценности са, че всеки човек заслужава равни права, но гей-парадът бива смачкан по подобие на този в Белград преди години, това, че зад прага на моя дом аз мисля така, няма никакво значение.

  Авторката е права, но в ситуация, в която хората, различни на "този човек", имат някакво мнозинство. В момента, в който сме малцинство, какво смятаме ние, няма голямо значение. Има вече значение какво смята "този човек".

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 65. 65 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  много ясно и точно написано дано много депресирани да я прочетат и да започнат да мислят
  благодарим за чудесната статия

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ми това съм аз бе! Единственото което не е вярно е, че ме обичате.

 67. 67 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#66] от "Judjuk":

  Щот си мурзилка, поклонник на Русия, определена от Пентагона, ЦРУ и корпорациите, като най-големото зло у световната история, оти им има наглостта да им пречи да си пълнят гушити))
  [quote#66:"Judjuk"]Единственото което не е вярно е, че ме обичате.[/quote]

 68. 68 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 799 Весело

  Странни познати има авторката.

 69. 69 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Браво, виртуозен пример за doublethink. Плача...

 70. 70 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Аз още съм главозамаяна от парадокса как вчера една ленадънам се жалваше как българите не щат да хвърлят павета и да протестират както нейните расови афгански хрътки...друга ленадънам днес се жалва как щяло да стане страшно, ако българите решат да протестират с павета...

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#62:"stupid_american"]Мда, ти изобщо не си такъв   Само смяташ, че хомосексуалният е сбъркан човек, ама ... ние сме виновни, че не съзираме широтата в това ти схващане, а те подозираме в хомофобия...[/quote]
  Аз и алкохолиците и наркоманите смятам за сбъркани.Хомофоб означава страх или враждебност спрямо хомосексуалните.Това,че не одобрявам нечие поведение,ни означава,че проявявам враждебност.През живота си не съм обидил някой гей заради ориентацията му,камо ли пък да му навредя физически.Напротив помогнал съм на няколко такива,които бяха пострадали от агресия спрямо тях.
  Но такива като теб се изживяват като жертви и когато няма реална агресия,си я измислят.И лепят етикети.Естествено това се случва само в анонимен форум.Ако наживо някой ме нарече така ще трябва да докаже в съда тези си думи.Анонимността на форума позволява на такива като теб безнаказано да обиждат хората с различно мнение.

 72. 72 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Текстът е добър. Първата част е общо взето много точен портрет на много хора от поколението, което като млади живяха по времето на соца и после смени режима. Сега са 50, 60 годишни. През изминалите 20 и кусур години са били в разцвета на възможностите си, качествени хора, но по различни причини, не са се вписали в "новите релси". А истината е, че новите релси често изискваха да направиш компромиси със съвестта си, да влезеш в кръгове, които не са ти по душа. Да не се лъжем, как се ставаше "бизнесмен" и да оцелееш като такъв? Много хора не се вписаха в новите ценности, сега са обезверени и уморени. А техния капацитет не беше използван. Разбира се, имаше и такива от тези поколения, които се преобърнаха по 100 пъти и винаги изплуват като коркови тапи при всяка власт.
  Но не знам дали втората част е вярна като предвиждане. Не мисля. Точно такива хора трудно ще ги обърнеш да станат крайни и да подкрепят крайни действия и жестокост. Повечето от тях са образовани и с много ясна представа за добро и лошо.

 73. 73 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  [quote#55:"tsvetko_51"]А така, дето едните (законосъобразните, направо глупавите и мекушавите толерасти, с помощта на брюкселските зелки и лошата Меркел) плащат масрафа[/quote]

  Кой плащал масрафа???
  Тези, които разпределят чуждите данъци ли "плащат масрафа"?
  В голяма грешка сте, уважаеми......
  Масрафа го плащат тия, които ПЛАЩАТ данъците и на тях им е все по-интересно ЗАЩО платеното от тях отива не за тях и децата им, а за "бежанци", дошли през пет държави от шестата.
  На всичко отгоре самообявили се за "интелектуален елит" им обясняват, че "така трябва", защото те ("елитът" така са решили, а те (данъкоплатците) са прекалено прости за да разберат възвишените им мотиви.

  Освен това - много плоско е да обявявате всеки, който не е съгласен с вас, за путинист. Постарайте се повече.......


  [quote#55:"tsvetko_51"]малко не ми харесва и си мисля, да внимават мъжагите, че толераст като побеснее, не се знае какво може да се случи[/quote]

  Ще започне освен да лае, да се опитва да хапе? Бързо ще си загуби зъбките.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 74. 74 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#57] от "st_kilda":

  А Брейвик кое поколение "бежанец" е и защо се интегрира? Не ли малко тенденциозно мисленето ви?
  .....................н
  Не.
  Брейвик е психопат, "интегрираните " араби в Брюксел, не са.
  Ислямът е войствена доктрина - затова там са на почит саможертвените атентати.

  И изобщо, аргументът "вие що биете негрите " се изтърка.

 75. 75 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 625 Неутрално
 76. 76 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#73:"pag"]Масрафа го плащат тия, които ПЛАЩАТ данъците и на тях им е все по-интересно ЗАЩО платеното от тях отива не за тях и децата им, а за "бежанци", дошли през пет държави от шестата[/quote]
  Плащащите задават и други въпроси:
  1.Какво печелят даващите,щото какво печелят мигриращите е очевидно.
  2.Пишещият колко(в цифри)мигранти е прибрал в дома си,храни и облича.
  След тези два въпроса обикновено висшите духом изчезват яко дим...

 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  [quote#62:"stupid_american"]Само смяташ, че хомосексуалният е сбъркан човек[/quote]
  Аз уважавам хомосексуалните, вкл. и теб, но не ни налагайте вашето виждане за света, семейството и традиционните ценности, естествено наложили се в християнството.

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Разстроено

  Браво Зорничке, значи патрЕотите са причина да се радикализира човечцът, когото така любезно си описала като сдухан, нечтящ, слабообразован? В никакъв случай не са безкритичните приказки за бедничките, нещастни хорица от далечни страни? Не са причина и онези, щедро лепящите етикети "расист", "ксенофоб", "фашист". Не са причина и онези, дето ни убеждават колко дребничък и маловажен е този проблем. Не са причина и онези, които отхвърлят изобщо възможността за дебат как ще ни засегне безконтролната миграция, нали така? Ма защо да говорим по тези въпроси, всичко е цветя и рози, някои стоите много над тълпата, направо се реете от святост, умни сте и много красиви и ни чака само светло бъдеще... Как смее да се притеснява човечецът? И ако не сте вие да го хванете за ръчица и да му посочите правия път, той ще вземе да се обърка и ще залитне към лошите лъжци!

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  [quote#76:"fresia"]1.Какво печелят даващите,щото какво печелят мигриращите е очевидно.
  2.Пишещият колко(в цифри)мигранти е прибрал в дома си,храни и облича. [/quote]
  2. Абе аз и вечно безработни и здравно неосигурени българи не съм поканил у нас, ама им плащам, та щом плащам ще каня когото си искам. А иначе си имам поканени пенсионери, дето хем им додавам към пенсиите лично, хем додавам за самите пенсии през данъците си и разходопокривните схеми на пенсионната система...
  1. Като даващ, се надявам "маймунките" на социално изхранване да станат прекалено много и да счупят социалния клон. Това ще спаси дървото-държава като цяло като от пристигащите, така и от местните (родните) изхранвани срещу никаква файда.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  [quote#78:"luda_krava"]Браво Зорничке, значи патрЕотите са причина да се радикализира човечцът, когото така любезно си описала като сдухан, нечтящ, слабообразован?[/quote]
  Горе-долу това е в основата. Водещото на пАтреотизма е, че няма значение индивидуалния принос към държавата, а само че си роден в територията. Това с раждането си има друго име — гражданство по месторождение, ама става и за партиен подбор, щото не иска акъл и пари, нито иска някакви разходи за поддържане, но пък е много лесно за деление на ние "срещу тях" и манипулиране на чувствата и емоциите. Класика и то от векове.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отдавна не бях чел толкова човечно написан текст! Великолепно, Зорнице! Написано е сякаш да ни служи като пътеводна звезда!
  От всяка дума извира призив: "Хора бдете!
  Бъдете и останете Човеци!" Chapeau!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK