За ветровете и бурите или опасностите от радикализацията

Бойко Борисов посети бежанския лагер в Харманли

© Министерският съвет

Бойко Борисов посети бежанския лагер в ХарманлиФакт: Установеният ред е под тежка атака. За да запазим нещо, наподобяващо цивилизован начин на живот, важно е да разберем:


а) какъв е установеният ред;
б) кой го атакува;
в) кой и как го подкопава отвътре.

Установеният ред наричаме "либерална демокрация". Демокрация – защото в крайна сметка държавният суверенитет е в народа. Либерална – защото в основата на реда е убеждението, че всички сме равни и равно-свободни; че никой от нас няма господар над себе си, комуто да се подчинява; че всеки е "свободен агент" и си взема решенията сам, а не по заповед "отгоре".
Атакуват го онези, които искат точно обратното: всеки да има господар над себе си; и никой да не си взема решенията сам, а да се подчинява на заповеди. Ако това се постигне, отпадат всички основания на либералната демокрация. Няма нужда от избори, защото суверенитетът е в господарите, а не – в народа. Няма свобода и няма права на човека, тъй като хората не са равни помежду си. Защото – всеки си има господар.


Кой отваря портите на крепостта отвътре?


Всички онези, които си мислят, че ако тръгнат в радикална посока – ако възприемат някои от тезите на радикалните антидемократи – ще получат подкрепата на обществото и ще обезсилят радикалите.


Никога не става така. Напротив: колкото повече отиваш в радикална посока, толкова повече се радикализират нещата в цялост. И така – докато на арената не се настанят автентичните радикали и не те изхвърлят зад борда като прекалено "мек".


Сеейки ветрове, жънеш бури.
Примерите са навсякъде около нас


Преди години проповеднкът Фетхуллах Гюлен тръгна да оспорва светските основания на турската република, завещани от Ататюрк. Днес виждаме, как Гюлен е надцакан – над-радикализиран – от бившия си съратник Ердоган. И, за разлика от времето, когато с тези неща се забавляваше Гюлен, днес Турция наистина се отдалечава от светлината и потъва в мътилката на диктатура, обличаща се в религиозни одежди. И така – до момента, в който някой истински религиозен радикал не измести Ердоган като прекалено мек.


В уж старата и мъдра Англия пък, тогавашният премиер Камерън се опита да укроти антиевропейската вълна, като взе на заем от радикалите темата за имигрантите. Не укроти никого, а просто направи ксенофобията легитимна. И ксенофобията, веднъж почувствала се в центъра на събитията, изхвърли зад борда самия Камерън, побеждавайки в спора за Брекзит (на референдум, свикан пак от Камерън с цел кастриране на ксенофобите на Фараж).


В България гледаме същото, дори – от по-отдавна


Преди повече от десетилетие оглавяваното от Иван Костов ДСБ се опита да проведе една похвална операция: да разгърне "десен" патриотизъм, за да изземе патриотичната тема от социалистите, които се бяха вкопчили в нея и я ползваха в свой интерес. Резултатът обаче беше – легитимиране на национализма и отляво, и отдясно. Плодът: партия "Атака", която изскочи от нищото и влезе в парламента през 2005 година. Първите лидери на "Атака" (т.е. освен Волен Сидеров) бяха все радикализирани бивши лидери в СДС. Бързо бяха изметени, обаче, тъй като се появиха истински радикали, които ги изгониха като прекалено меки.


Впоследствие заразата се върна обратно "в дясно". Днешните самопровъзгласили се български "десни консерватори" споделят идеологията на Виктор Орбан за "нелибералната демокрация" (т.е. властта да може да тормози хората, явявайки се техен господар); и градят в главите си властови модели, стъпили върху наследството на сиви предвоенни авторитаристи като Хорти и Антонеску.


Вляво пък, ръководството на БСП развихря такава истерия по темата "бежанци", че човек (и да не иска) се сеща за един друг вид социалисти, наричащи себе си "национал-социалисти" или, за по-кратко – нацисти. Което перфектно резонира с преклонението им пред режима на Путин, за който Бжежински преди време писа следното: защо на този режим да му мислим все по-нови и все по-сложни определения, след като отдавна имаме проста и ясна дума за това явление – фашизъм? И изобщо да не говорим за детинско-възторжения фашизъм, развиван леко встрани от БСП от някои индивиди, титуловащи се "нови леви".


Всичко това обаче е детска игра
в сравнение с радикалните занимания на Бойко Борисов


Неговата радикализация е най-опасна по простата причина, че в българската властова конструкция министър-председателят е онзи, който има най-голяма реална власт.


По своята природа Бойко Борисов няма нищо общо с либералната демокрация – с реда, който е заплашен днес. Той не може да си представи общество, населено с равни помежду си и следователно – еднакво свободни хора. От самото начало на своето властване той се конституира като сила над обществото – като не-равен никому (е, освен на няколко главатари и олигарси, с които се договаряше на принципа "не си пречим да делим"). Затова стана Господаря на порциите: "аз давам"; "аз плащам"; "аз спирам"; "аз правя подаръци на софиянци". Целта беше очевидна: всички българи да се пропият от смирена благодарност към своя благодетел; хвалебствени песни за него да пеят и дори да не си помислят да го махат от върха.


Легитимирайки, по този начин, феодалните властови отношения, Борисов даде кураж и на други господари на порциите. Така, само за две години, България се превърна във феодална по структура страна, в която всеки отрасъл и всяка географска точка си има свой господар, чиито разпореждания трябва да се изпълняват. Това на свой ред разруши законовата осова на обществото. На мястото на закона се настани произволът на силните, инвестициите избягаха, бизнесът спря и хората потънаха в бедност и безнадеждност.


Борисов все пак има някакви ограничения; неговите имитатори по места – никакви. Въпрос на време беше някой по-краен от него да се опита да го измести.


Докато това стане, обаче, Борисов влезе в нова роля.


От Господаря на порциите
той стана Охраняващия от нашественици


С изявите си от последните месеци той легитимира радикалното говорене по темата "бежанци-нашественици" и с това – радикалните говорители. Общественият дебат се измести от значими теми (Кой ни взе от джоба милиардите за КТБ и АЕЦ "Белене"?) към маргинални такива (Как да запазим расовата чистота на богоизбрания и православен български народ, като не пускаме никакви мургави хора да влизат на територията?).


По установения си навик Борисов се опита да господарства и над това говорене – и катастрофира. Просто легитимира говорители, които са по-"хард" от него и затова звучат по-убедително в своя радикализъм. Като например бурно фашизиращата се Българска православна църква; или автентични лумпен-маргинали, непригодни за живот в цивилизация, като Динко и Перата.


Крайната (засега) спирка на тази деградация стана телефонното обаждане на самия Борисов – Крали Марко, Господаря на порциите, Охраняващия от нашественици! – на Динко с молба "да не го нападат".


Кой сега е Господаря?


Онзи, който моли за пощада? Или онзи, от когото зависи, ще има ли пощада?


Та: всяко заиграване с всеки радикализъм води само до едно. До още радикализъм, носен от все по-екстремни хора, които са все по-далеч от нормите на цивилизованото общо-живеене. Крайният резултат може да бъде само един – пропадане на цивилизацията и война на всеки срещу всеки: българи срещу бежанци, християни срещу мюсюлмани, по-бели хора срещу по-мургави, неграмотни срещу грамотни, неумити зад ушите срещу умити зад ушите.


Добре е политиците и присъдружните им интелектуалци да си опичат акъла. Защото това свлачище, тръгне ли веднъж, ще повлече най-напред тях: и Политбюро на БСП; и "новите леви"; и "новите консерватори"; и "патриотите"; и конструкцията Бойко-Цецо-Цецка. Истинските радикали ще ги дерат като прекалено меки и следователно – предатели на истинската идея.


Случвало се е: Русия 1917; Италия 1922; Германия 1934.


Не сейте ветрове, че ще ви отнесат бури.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5955 Неутрално

  Установеният ред наричаме "либерална демокрация".
  Правилно, Дайнов - наричаме го, ама не е !
  Нито - държавният суверенитет е в народа !
  Нито - всички сме равни и равно-свободни !
  Всички знаем, че непрекъснато се правят реформи, които изискват чиновници, за да раздават парите. Политиката на ЕС не насърчава реалната икономика, а насърчава назначената такава за обща сметка. Като няма реална икономика, за каква свобода говорим? Фирмите предпочитат да се наредят на държавната ясла, където ще печелят сигурно, вместо да търсят пазари и печалби.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5955 Неутрално

  А пък , че видите ли - лошото отношение към мигрантите щяло да доведе до фашизъм - изобщо няма какво да се коментира !
  Дайнов го е вметнал, колкото да бъде''актуален''!?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Има над какво да се замислим,едно е ясно обаче,преки,бързи и правилни решения по тези въпроси в момента,няма.

 4. 4 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дайнов е абсолютно прав.
  Установеният ред е под тежка атака по време на управлението на Борисов и Плевнелиев. За да ни управляват тия двамата са подкрепени от партии като СДС и ДСБ.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Само гледай сега, как на комундетата им се изпънаха жилите и вече почват да обещават - свобода, равенство, братство.

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Свободата иска борба.
  Борба за извоюването.
  Борба за запазването.
  Борбата е усилие.
  Повечето от българите не бихме заменили рахата си с усилието.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  [quote#5:"442"]Само гледай сега, как на комундетата им се изпънаха жилите и вече почват да обещават - [/quote]
  Да си чул да са спрели? От 9.9.44 до ден днешен все едно и също! С това свикнахме и си ги знаем, но новите "десни" - популизъм до дупка - са на ред.
  За тях бие камбаната г-н Дайнов!

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз пък имам малко по друга теория по тази тема. Причината за бързото навлизане на радикалните елементи в политиката е лъжата, лицемерието, двойните стандарти, личните сметки, корупцията, информационното затъмнение, които създадоха тъй наречените либерали. Същите те подцениха собствения си суверен и той ги наказва подобаващо. При днешното бързо развитие на Интернет технологиите същия този суверен е достатъчно информиран и обединен. Или иначе казано, на лъжата краката са къси. Не е нужно да си пророк, за да предвидиш случващото се. Същите тези либерали не видяха урагана, който се задава от Изток, който всъщност предизвикаха сами. Нищо случайно няма. И да, който сее ветрове, жъне бури.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Разстроено

  Установеният ред наричаме "либерална демокрация". Демокрация – защото в крайна сметка държавният суверенитет е в народа. Либерална – защото в основата на реда е убеждението, че всички сме равни и равно-свободни; че никой от нас няма господар над себе си, комуто да се подчинява;
  ===========
  Ето тук се крие отговора на корозираща Европа !
  Никой не счита ,че е му е нужен господар....липса на йерархия !
  Следващата стъпка е липсата на нужда от ГОСПОДар ....през последните десетилетия така и стана .
  Като прибавим и ножа с двете остриета , наричащ се демокрация, работата става пълен бардак....разюздано и безцелево общество , въобразило си ,че е върха на земната цивилизация !
  Пиятни сънища...

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Разстроено

  Отдавна в Дневник не се беше появявал такъв опит за аналитична статия. Днес, обичайно журналистиката е улична и прощадна - от мястото на събитието, което НЕ ДАВА възможност за задълбочен анализ и коментар на фактите. За журналистите днес е неприемливо, след събитието, да се оттеглят в хотела или вкъщи и да потърсят генезиса на случилото се. Те предпочитат да седнат в някое кафене и да напишат репортаж на базата на интервюта със случайни граждани или подхвърлени реплики.
  Къде са журналистите от старата школа - Дмитрий Иванов, Тома Томов, Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, които правеха задълбочени анализи, използвайки метафори и любопитни факти от историята и художествената литература - например, произведенията на Габриел Гарсия Маркес, Уйлям Текери, Марк Твен или Илф и Петров. Но днес, е абсурдно журналист да се позове или цитира Илф и Петров от страх, да не би случайно да бъде обвинен в русофилство. Но кой днес ти чете "Панаир на суетата" на Уйлям Текери, като е много по-лесно да се възползваш от спуснатите "опорни точки", уличния жаргон и мнението тълпата, или както казва Баце: "Аз съм проЗд и вие сте проЗти и затова се разбираме"!!!!

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti":

  О, привърженика на новоизлюпените ГОСПОДари. Драги, те са следващите дет ще бъдат пометени. Сънищата които сънуваш, ще се окажат кошмари. Суверена на белите държави нямат нужда от господари, имат нужда от добри служители, които получават заплатите си от своя работодател. Това се нарича демокрация, тя съществува и ще пребъде. Това е изискването на новото време, на "белите" нации. Така е и така ще бъде.

 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Либерална – защото в основата на реда е убеждението, че всички сме равни и равно-свободни; че никой от нас няма господар над себе си, комуто да се подчинява; че всеки е "свободен агент" и си взема решенията сам, а не по заповед "отгоре".
  ***********************

  Погрешно твърдение. Всеки има "господар" над себе си - Конституцията и законите, на които е длъжен да се подчинява и да съобразява с тях решенията си. Именно заради погрешно тълкуване на либералната демокрация се появиха групи, за които законите и нормите на важат, а от там до радикализацията има само една стъпка.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Любопитно

  В пост № 10 пропуснах да спомена журналистката Даниела Кънева.
  Посланикът на Япония в България Н. Пр. Макото Ито връчи почетния Орден на изгряващото слънце на Даниела Кънева. Тя става първият български кореспондент на БТА в Япония, когато заминава да работи в източната страна през 1970 г. Оттогава журналистката упорито отразява събитията оттам и от Индия и е автор на над 30 филма за Япония.

 14. 14 Профил на Пламен Шомов
  Пламен Шомов
  Рейтинг: 287 Неутрално

  към Дедо Либен...всичко изброено от теб е било на ясла в ДС, ерго, великите анализи са правени в сумрачните кабинети, те им даваха културен гланц на ниво езикова гимназия, не повече.

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamski2":

  За ДС-то е напълно вярно, иначе те не биха могли никога да напуснат София, но никой от тях не показваше арогантността и не използваше изрази като на днешното журналистическо цвете Беновска. Ами Бай хУй?????

 16. 16 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  наистина направих опит да прочета горното нещо...
  не се получава

  като се има предвид че автора е преподавател, което предполага че раздава оценки, ми е интересно, ако за момент забрави че е автор, за колко би го оценил творението си...
  щото едно е толкова да си можеш, но и ако критерият ти за можене не превъзхожда неможенето ти - тогава работата от комична, става трагична


  целият либерален плач се основава на едно мило недоразумение, щото всички съвременни либерали имат самочувствието на бившите комунисти - че "времето е тяхно" и хода на историята водещ до тяхната "вечна" победа е неотменим...
  сега трудно почват да вдяват, че нещата не са толкова прости, че се върти колелото на живота, едни вдига, други сваля, и те като отгоре, паднат долу...
  като комунистите... /но пак кото тях друг им е виновен/


  Що?!
  щото така повярвали си, че бъдещето е тяхно, натиснаха педала на газта по-бързо да го стигнат, без да се интересуват от мнението на другите/те са изостанали, задръстени, с предразсъдъци и прочие/...
  насилваха границата на "немислимото" до там дето си мислиха, че е "свободно", и като стигнаха дотам, продължаваха нататък...
  то не бе джендър, не бе имигрант, не бе свобода, не бе каквото им дойде на главата...
  толкова увлечени в "напредъка" не забелязаха, че останалите като разбраха че "мъж може да се мъжи за мъж", че "всеки е добре дошъл" и прочие - почнаха да си мислят че могат да опитват границата на "немислимото" от другата страна...

  "немислимото" расте концентрично...

  и щото няма Мяра, расте бързо...
  до един момент...

  Ваймарска Германия е била най-свободната страна в Европа...
  английските пед---си са се спасявали в Берлин...
  и от много свобода там се намерил и ... оня с мустачките...

  Европа днес е един голям Ваймар, този дето иде няма да е с мустачки, но все ще е идиот, щото и той като либералите няма да има Мяра... и ще се упражнява върху границите на "немислимото"

  но тъй се върти колелото

  а едни стоят на него, въртят се, и се упражняват в словоблудство в пресата

 17. 17 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БСП и Единна Русия са обречени на традиционен КОМУНИЗЪМ, а Путин към Джугашвили!?!

 18. 18 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 782 Неутрално  Генчо пак се е надценил :

  " В уж старата и мъдра Англия пък, тогавашният премиер Камерън се опита да укроти антиевропейската вълна, като взе на заем от радикалите темата за имигрантите. Не укроти никого, а просто направи ксенофобията легитимна. И ксенофобията, веднъж почувствала се в центъра на събитията, изхвърли зад борда самия Камерън, побеждавайки в спора за Брекзит (на референдум, свикан пак от Камерън с цел кастриране на ксенофобите на Фараж). " .

  Генчо, за въпросния референдум се говори повече от десет години. През 70 - те вече е имало един такъв ама понеже са победили привържениците на Евросовхозът " либералните " псевдодемократи са забравили да го обявят за вредно и " антидемократично " упражнение. Този обаче понеже не показа резултатите жадувани от Генчо и неговите псевдолиберални приятели веднага беше обявен за дело на агентите на Путин Фарадж и Джонсън. А пък нещастните Британци бяха обявени за " глупави "и " слабоумни " .

  Интересно ми е след като Генчо е завършил образованието си във Великобритания и се бара голям разбирач и спец по отношение на страната как пък веднъж не му се обърна устата да каже, не да предположи, че е възможно поне една причина за въпросния резултат от въпросния референдум да не се дължи на " тъпотията " и " слабоумието " на Британските избиратели, а на действията, бездействията и пълната безотговорност на " гениите " в Брюксел и Берлин. Ама как да му се обърне като статиите му ги заплащат точно оттам. А ние добре знаем, че който плаща той поръчва музиката. Свири Генчо свири не ни пречиш. Единствения ти проблем, е че по определени теми тезите ти не хващат дикиш сред все повече и повече читатели.

  И запомни Генчо ако геронтокрацията в Брюксел не се сети да започне някакви промени все повече страни ще напускат и все повече народи ще искат да напускат Европейското ТКЗС . Единият от кандидатите за президент на Австрия вече открито обеща референдум по въпроса.

  А ето как другарят Юнкер подсмърча да няма повече референдуми, че ще остане да царува в царство без поданици : https://www.google.co.uk/amp/www.dailymail.co.uk/news/article-3978662/amp/European-president-Jean-Claude-Juncker-pleads-EU-leaders-not-hold-referendums-voters-choose-LEAVE.html%3F0p19G%3De?client=ms-android-huawei

  Е, защо бе Генчо, другарят Юнкер така се страхува от волята на народа. Защото, Генчо, аз помня едни други хубавци преди 30 години седяха в Кремъл в центъра на Москва и те също въобще не се интересуваха от мнението на народа. И те си бяха спретнали едно ТКЗС за чудо и приказ, СССР . И той беше нерушим.

  Генчо, а известно ли ти, е че има над 11 000 (единадесет хиляди ) другари в любимия ти Брюксел, които получават заплати по - високи от тази на злодея Камерън. Ти как коментираш този факт ? И за какво, и пред кого са отговорни въпросните другари ?

  Докога Генчо, ще изкара цялата тази конструкция ?
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Драги, те са следващите дет ще бъдат пометени.
  =========
  Числото им се увеличава и са реалност а не сънища ...
  След победата на Тръмп , ще никнат като гъби , а ти и такива като тебе само ще гледат , обвити във виртуалния си его центризъм ......
  До коментар [#11] от "baxter":

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Преди години проповеднкът Фетхуллах Гюлен тръгна да оспорва светските основания на турската република, завещани от Ататюрк.
  =========
  А вие либералите и всички врагове на свободна и истинска Турция , мълчахте и ехидно протривахте ръце ......
  Днес когато се намери един който върна турската държава в нормалното и агрегатно състояние , го нарекохте диктатор , ислямист и какво ли още не....!

  Bukalemun
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#10:"Дедо Либен"]... Дмитрий Иванов, Тома Томов, Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, които правеха задълбочени анализи ...[/quote]

  Боже опази!
  Ние с тебе живеем на различни планети.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti":

  О, уважаеми. Нямам предвид Тръмп и задаващите се. Визирам такива като ГОСПОДаря ви, мюсюлманския брат Ердоган, който сънува да прекроява граници, опитва се да изнудва със зомбитата, които събра в Турция и мечтае да наложи ред по неговите ислямистки закони. Едно време ти бях казала на теб или на някой от твоите сънародници, ще дойде и неговия ред. И той Вече дойде. Недей да мислиш, че някой ще му позволи да си вее байрака и надува зурните на воля. И нека по силния победи.

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti":

  В нормалното и агрегати състояние? Не ставай смешен. Ако десетките хиляди арести на Цвета на нацията е нормално.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Весело

  И той Вече дойде.
  =========
  Знам бе мадам , познато ми е....
  Той все идва от 14 години , и все ще идва до 2025....9 та година !
  А разликата между Ердо и Тръмп е само в квалификациите , от мен го знай ! Вече всяка държава си търси лидера , човека който е силен във всяко отношение ....
  За подлоги и кукли на конци като Асад , мегдан няма. ...
  До коментар [#22] от "baxter":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti":

  Между Ердоган и Тръмп? Не ставай смешен, явно толкова дълбоко си затънал в ердогановщината че, си загубил представа за времето и пространството. Ердоган и Асад - да. И пак ще ти повторя разликите между тях - единия е полуграмотен ислямист, а другия е образован и светски настроен диктатор.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Любопитно

  Турция наистина се отдалечава от светлината и потъва в мътилката на диктатура, обличаща се в религиозни одежди. И така – до момента, в който някой истински религиозен радикал не измести Ердоган като прекалено мек.
  =======
  От коя светлина се отдалечава Турция , гн. Дайнов ?
  От светлината на " модерната и светска" държавица , подкрепяна от периодични държавни преврати ли ?
  Турция е в период на завръщането си към собственото "АЗ" !
  Това рано или късно щеше да се случи ....ако не при този ер Доган , при следващия хипЕрдоган със сигурност щеше да стане !
  Жалко ! Опознали сте Турция , само повърхностно....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Между Ердоган и Тръмп?
  =========
  Много са те....
  Ердоган , Тръмп , Путин , Меркел ,Орбан ,Борис Джонсън , .....французина , .... , и продължават да се множат !
  Дори ако се разберат , има вероятност и съюз да си създадат !
  На масата вече има нужда само от "опитни картоиграчи" ....
  Жалко стана за гн. Борисов ....и той имА шанса , да се включи в тая гилдия ,но какво да се прави , глас народен !
  До коментар [#25] от "baxter":

  Bukalemun
 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално
 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2489 Гневно

  [quote#0:"Генчо антихриста"]Като например бурно фашизиращата се Българска православна църква;[/quote]
  Дайнов удари дъното! Добре си усвоил уроците на Бжежински че Православието ражда комунизъм като творчески го допълваш че е виновно и за фашизма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2489 Весело

  [quote#27:"eti"]Много са те....
  Ердоган , Тръмп , Путин [/quote]
  Ей, много ви се иска да се сближите с Тръмп! На антиислямска основа може би!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Единственото вярно в цялата статия е че при ислямските режими радикализацията върви винаги по възходяща линия - справка Афганистан!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Весело

  Ей, много ви се иска да се сближите с Тръмп!
  ==========
  нЕма нужда , той сам ще се натисне към Ердо , ако е умен де !
  Поне като начин на мислене и двамата са на една глава....
  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti":
  Много бъркаш! Путя успяхта да го прикоткате ама при Тръмп ще ударите на камък! Все пак Тръмп не си пада по муслимски гимнастички, а по славянки!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Весело

  явно толкова дълбоко си затънал в ердогановщината че,
  ==========
  Нищо подобно !
  Утре ела и ти начело на държавата , бъди повече от него , теб ще уважавам и зачитам.....
  До коментар [#25] от "baxter":

  Bukalemun
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Весело

  И на него ще му оберем луфта , бъди уверен ....у Ердо номера много .
  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  Bukalemun
 37. 37 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Едно общество трябва да е узряло за демокрация , а нашето тепърва започва да зрее, но много са повече факторите у нас, които му закриват светлината/въпреки Краля Слънце-ББ/ и то по скоро линее .От 10 ноември 89г.насам всички действия/на определени кръгове/ у нас са насочени да пресекат още в зародиш всякакви опити за налагане и утвърждаване на демократичните ценности.Средната класа у нас получи среден пръст! Е, членството ни в ЕС и НАТО ни даде глътка въздух за свободата на движение извън телените мрежи на соц.лагера, амаот това се възползваха щедро и противниците на демокрацията.Те много набързо изпратиха отрочетата си да учат на ЗАПАД , а не в Москва и бързо плячкосаха всичко , което им поднесе неизбежната за пазарната икономика приватизация.Оставете Турция на турците, а се страхувайте у нас от това, което ни готвят възползвайки се от страховете на хората и безрадостния ни живот към , който ни водят новите/стари/ поробители.

 38. 38 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Леле, леле, върти, суче и все заобикаля простата истина:

  Най - голямата опасност за Европа днес е ляво- толерастията.

  Либерасткият меркелизъм няма НИЩО общо с либералната демокрация, напротив!

  Всеки , който не изповядва ляво- толерастията, НЕ Е РАДИКАЛ.

  Няма "отиване в радикална посока", а съпротива срещу ляво- толерасткия диктат. Тази съпротива е ЕСТЕСТВЕНА, понеже защитава ТОЧНО либералната демокрация- всички са РАВНИ , независимо от етническия и религиозния си състав!

  Не може едни да бачкат и да плащат данъци, а други да летят безплатно до Арабия, за да си видят дядовците и бабите!

  Не радикализъм, а ЕСТЕСТВЕНА съпротива!

  Ма Дайнов и сие толерасти не ги разбират тия.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 39. 39 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нашественици в Европа е имало и ще има....но още римляните са въвели правилото, "че когато си в Рим,ще правиш,както римляните"...така поне звучи превода от английски, от немски е подобен.
  Питам се като просветени демократи ,следва ли в името на "културното многообразие" днес да приемем паралелно на европейското законодателство спазване на изискванията на шириета, а утре,когато навлезнат зачителни части от почти 900-те африкански народи , съответното им традиционно право.
  Трябва ли да приемем и канибализма....като част от културната идентичност на централна Африка .

 40. 40 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Да, това е парадоксът. Всъщност Началникът на всички либерало-демократи трябва да бъде Демосът!Законите би трябвало да бъдат съобразени с желанието на хората. Със самозабравянето на т.нар. либерални демократи, абсолютното игнориране на сигналите отгоре (казвам отгоре, защото те би трябвало да са служители на тези, които са ги избрали), естествено се натрупва напрежение и ескалиращо несъгласие с действията на политиците, което съответно започва да клати системата. Това се е случвало неведнъж в човешката история.
  Та по въпроса за новите мургави гости - ми ние си имаме такива, имаме и памет за това какво се случвало тук по времето на управлението на техните братя по вяра.
  Та затова Дайнов, затова. Изследвай причините, а не следствието.

  Panta rhei....
 41. 41 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#39] от "tubingen":

  Либерастката политология отговаря с " да " на въпросите ти, понеже меркелизмът включва създаване на унитарна нация, раса религия и държава!🚹🚺🚼

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#16] от "samarianin":

  Колега, изключителен коментар.
  Благодаря!

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  [quote#18:"wnw04489661"]след като Генчо е завършил образованието си във Великобритания и се бара голям разбирач и спец по отношение на страната как пък веднъж не му се обърна устата да каже, не да предположи, че е възможно поне една причина за въпросния резултат от въпросния референдум да не се дължи на " тъпотията " и " слабоумието " на Британските избиратели, а на действията, бездействията и пълната безотговорност на " гениите " в Брюксел и Берлин.[/quote]

  "Генчо" (по неразбираеми за мен причини) се счита за представител на елита, който стои над стадото и има право да го поучава и нарежда как да стават нещата, по "правилния" начин. Та, да му се обърне устата да каже, че вината за действията на "стадото" е в безумните решения на елита напоследък, е кощунствена престъпмисъл. Затова от него няма да чуеш нищо, което да има дори и минимален зачатък на критика спрямо елита, вината винаги ще е в мат'риала.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  партия "Атака", която изскочи от нищото и влезе в парламента през 2005 година. Първите лидери на "Атака" (т.е. освен Волен Сидеров) бяха все радикализирани бивши лидери в СДС.
  .....................
  Кремл нищо ли е?
  Не от СДС, а от ДС.
  Въобще, голям дезинформационен пасквил.
  Дано поне хонорара да си е струвал.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Нищо ново от Дайнов. Демокрацията е в опасност, БСП вихрят истерии, режимът на Путин е обикновен фашизъм, но най-лош от всички е Бойко Борисов. Всичко друго в статията е подготовка за тирадата срещу Бойко Борисов.

 46. 46 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 244 Неутрално

  [quote#44:"СДС"]Кремл нищо ли е?
  Не от СДС, а от ДС.
  Въобще, голям дезинформационен пасквил.
  Дано поне хонорара да си е струвал. [/quote]

  Малко му трявба явно. Колкото за джин с тоник. Иначе в последните години пише откровени глупости...

 47. 47 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1864 Любопитно

  заради особеностите на българският национален характер ,"либерална демокрация" тук в следващите 100 години няма как да има ,но ще сме щастливи ако доживеем и видим краят на днешната "фасадна демокрация" ?

 48. 48 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#8:"baxter"]Причината за бързото навлизане на радикалните елементи в политиката е лъжата, лицемерието, двойните стандарти, личните сметки, корупцията, информационното затъмнение, които създадоха тъй наречените либерали. Същите те подцениха собствения си суверен и той ги наказва подобаващо. [/quote]
  Съгласна съм. Но това може да изиграе много лоша шега на суверена, който няма ясна представа точно какво ще предизвика. Суверена, т. е. на нас ще се наложи да живеем в следващия свят .

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Интересното е, че с годините ляво-либерализацията също започна да тормози тия, дето не са достатъчно ревностни. Трябваше непрекъснато да се доказваш, разширявайки границите на "свобода за всички", до нива "оргия от залеза на Римската империя".

  Явно съм била наивна, мислех си, че говоренето за свобода и демокрация е краткосрочна терапия, след която всички ще се заемат с истински неща...обаче се оказа, че мрънкането, показният антикомунизъм и подобни stunts са станали дългосрочна бизнес стратегия за доста хора, които иначе нямат достатъчно бензин за дълга интелектуална кариера с оригинални идеи, та затова въртят една плоча като посредствен сватбен диджей, да заработят някой лев...

 51. 51 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Иначе подобни текстове, написани в залеза на 2016 година, си ги прибирам в папката "Момчета (момичета или който пол там ви пасва), вие сериозно ли?"

 52. 52 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 552 Любопитно

  [quote#43:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Затова от него няма да чуеш нищо, което да има дори и минимален зачатък на критика спрямо елита, вината винаги ще е в мат'риала. [/quote]
  Не знам как да го коментирам това, освен като посоча пълната му лъжливост.
  ЛЪЖА е това. И не знам дали е продиктуванана от злост или обикновена глупост на форумния драскач.
  Дайнов ясно посочва, че точно елита (Камерън) е виновен за резултата от референдума е ОК.
  Вместо да се бори с радикалите, да ги маргинализира, Камерън (част от елита) подхвана техните теми и в крайна сметка ги легитимира. И беше изметен.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 53. 53 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti":

  само слаби народи търсят силни водачи, мейт. умните общества нямат нужда от бащици.

 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  [quote#52:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Не знам как да го коментирам това[/quote]

  Тогава защо коментираш, след като дори не си разбрал за какво става въпрос? Аз отговарям на коментар на форумец, който казва

  [quote#18:"wnw04489661"]е възможно поне една причина за въпросния резултат от въпросния референдум да не се дължи на " тъпотията " и " слабоумието " на Британските избиратели, а на действията, бездействията и пълната безотговорност на " гениите " в Брюксел и Берлин.[/quote]

  Къде видя Камерън тук, след като въпросът е конкретно за "гениите " в Брюксел и Берлин"?
  Всичко останало, което си написал, си го обяснявам със

  [quote#52:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]злост или обикновена глупост на форумния драскач. [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално
 56. 56 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  Ай, тези секулиарни либерални проповедници!

  "Човекът свободен и господар на себе си !
  и никой не е над него!"

  Има си хас да не е така, като Господ го е съдал
  по свое подобие (секулиарни,но все до религиозното опирате)

  Свободен е човекът!
  Появява се на този свят без участие на волята си
  и си отива от него,срещу волята си .
  И това което прави между тези два момента е определено
  50% от това което мама и тате са сложили като импулси в пипето му!
  Да оставим на страна имали изобщо free will ?(науката го слага под съмнение )

  Секуларните-либерални проповедници внушавате,че най-голямата мечта на масите е да са свободни
  и наистина рестрикциите дразнят.
  Но е много рядко някой да предпочете свободата пред удобството.

  Свободата е един унивесален импулс,
  но далече не е най-силният!
  Човекът ,скъпи Дайнов,желае много други неща преди свободата
  да се нахрани,да има подслон,......
  Инстинктът за самосъхранението харесва или не стои над всичко.

  "А държавният суверинитет е в народа"
  Това трябва да си го извадил от някой комунистически манифест!
  Какъв суверинитет ти се привижда?
  Колко свобода имат днес държавите да устоят собствени решения и интереси пред над държавните институции в глобалният свят??

  Ветровете и бурите вилнеят само в главите на дървените
  философи левичари!
  Само те са "свободни" ,защото марионетките, както казват
  са най-свободните, поради липса самосъзнание!(от тук и на морал)  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#56] от "Starkad":

  От писанията ви ме хваща гнус. Робувайте си, но не опитвайте да правите и другите роби като вАС, защото едва ли ще ви се отрази здравословно!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 58. 58 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#57] от "Boyant":

  Правилно!
  По комунстически го давайте!
  "Робът може да загуби само оковите си"

  Само,че реално "робът" което най-не иска да загуби е живота си(дори и "робският"
  Sapiens -какво да се прави!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 59. 59 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#16:"samarianin"]всички съвременни либерали имат самочувствието на бившите комунисти - че "времето е тяхно" и хода на историята водещ до тяхната "вечна" победа е неотменим... [/quote]
  Много точно ! Като четох "Краят на историята..." първото което ми дойде на ума беше формулировката на комунизма като най-висш и последен стадий в общественото развитие. Е видяхме го колко е последен, обаче това не пречи на други философи загледани в настоящето да правят грандиозни заключения за бъдещето !

  Всеки път като зачета писанията на Дайнов си мисля как ли би громил империализма ако беше се родил 30 години по-рано ! Изниква ми аналогията с Петко Бочаров и неговите коментари във "Всяка неделя" през 80-те и точно обратните през 90-те.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Страхувам се, че докато наказваме политиците, потърпевшите ще се окажем ние.

 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#58] от "Starkad":

  Очевидно съдите по себе си, но това е грешка. Не всички са като вас. Някои хора могат да бъдат само свободни, други само роби.
  Мисля, че е генетично.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 62. 62 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Автора не знае основни неща , а е тръгнал анализи да прави...

  Демокрация означава власт на демократите.Така е , така е измислена, не се заблуждавайте че в Гърция някога властта е била на народа.Властта е била на гражданите, не на народа.Само гражданите са имали права, в това число и политически, а народа, или огромното мнозинство , не са били граждани а РОБИ! Да , демокрацията е измислена за да се управлява по лесно едно РОБОВЛАДЕЛСКО общество.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#62] от "cisco":

  [quote#62:"cisco"]Да , демокрацията е измислена за да се управлява по лесно едно РОБОВЛАДЕЛСКО общество.[/quote]

  Ако и сега е така, то ние следва да се борим с всички средства, срещу това, нали?
  Дори и с риск за живота си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 64. 64 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Другото което автора не знае - равните не са свободни, а свободните не са равни! Факт.Така че свобода и равенство е безсмислица, братството не го и споменаваме вече...
  Свободата е стока като всяка друга, а стойността и е променлива величина. Всеки е толкова свободен, колкото може да си позволи.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 65. 65 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#63:"Boyant"]Ако и сега е така, то ние следва да се борим с всички средства, срещу това, нали?
  Дори и с риск за живота си. [/quote]
  Така е, така е било и така ще бъде во век и веков...
  Не виждам смисъл да се бориш с нещо , което няма как да се промени.Борбата е дали да си в едни 20% или в останалите 80%...знаеш формулата на Вилфредо Парето нали?

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 66. 66 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#61] от "Boyant":

  Защо толкова лично?
  Освен Дайновата "философска школа"
  има и други И други се поставят философски въпроси за свобота ?
  На Дайнов като познавач на Достоевски
  (каквато аз не съм) мога да му припомня думите на
  The Gran Inquisidor. Казва на Jesus ,че човечеството не търси свободата,а хляб и не божестеният обещан от него,а от брашно....

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 67. 67 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#66] от "Starkad":

  [quote#66:"Starkad"]Защо толкова лично? [/quote]

  Ами защото вие се асоциирате с тезата, че за роба(всъщност роба или Човека, не става ясно от вашето мнение) живота е по важен от свободата му, и я заявявате с голяма доза убеденост, която според мен е неоснователна, тъй като историята изобилства с обратни на това примери. Не би имало въстания, борби и дори войни ако беше иначе.
  Та реших, че вие просто така чувствате нещата, за да сте толкова категорична и да си затваряте очите пред фактите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 68. 68 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#67:"Boyant"]живота е по важен от свободата му, и я заявявате с голяма доза убеденост, която според мен е неоснователна, тъй като историята изобилства с обратни на това примери. Не би имало въстания, борби и дори войни ако беше иначе. [/quote]
  Никой не иска да умре, всеки рискува живота си за власт.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 69. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#65] от "cisco":

  Не бих абсолютизирал този закон. По неговата логика би трябвало навсякъде да е едно и също и нищо да не се променя, ама не е така.
  Освен това подобно мислене изключва идеите за гражданско общество, солидарност, а оттам и всичко добро и конструктивно.
  Всеки би гледал да се впише във въпросните 20% с цената на всичко, гадости, мерзости, предателства, няма значение, просто защото следването на закона не предполага наличие на морални ценности, а на псевдоморални такива, с които се обработват останалите 80%.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 70. 70 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 397 Неутрално

  [quote#8:"baxter"] При днешното бързо развитие на Интернет технологиите същия този суверен е достатъчно информиран и обединен.[/quote]

  Това е много спорна теза. Информация и дезинформация, истини и неистини, факти и пропаганда: интернет е само медиум, не е някаква магическа машина за истина.

  Тепърва ще има да се учим как да употребяваме и да злоупотребяваме с този неограничен достъп до "информация", която интернет ни предлага.

 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#68] от "cisco":

  [quote#68:"cisco"]Никой не иска да умре, всеки рискува живота си за власт.[/quote]

  Чак пък. Аз не бих рискувал живота си за власт, но за Свободата - безусловно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 72. 72 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#69] от "Boyant":
  Факт е че света се ръководи от този закон, а морал, ценности и всичко останало са просто средства с които се постига преминаването от едната група в другата.
  Морала се мени спрямо интересите на 20% от хората....пак на този закон опряхме.Абсолютен е , където и да го приложиш, в каквато и да било област.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 73. 73 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#67] от "Boyant":

  Революциите било октомврийски,било пролетни ...
  Да оставя революциите в Латинска Америка !Чавизъм и "свобода" Кастризъм и "свобода"
  Или "свободата" в Африка след колониализма......
  Имат един цикъл всичките.
  Възстание-революция-анархия-подновена тирания .

  А войните? Нима някой прави война за да освобождава?Войните се правят за да завладяват!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 74. 74 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#71:"Boyant"]
  Чак пък. Аз не бих рискувал живота си за власт, но за Свободата - безусловно. [/quote]
  Свободата е власт! Има ли смисъл да ти обяснявам колко са размити границите на които се простира свободата ти и къде точно свършва твоята свобода и започва тази на другите? Достатъчно е да излезеш на улицата и още на паркинга ще го усетиш...

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 75. 75 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#74] от "cisco":

  [quote#74:"cisco"]Свободата е власт! Има ли смисъл да ти обяснявам колко са размити границите на които се простира свободата ти и къде точно свършва твоята свобода и започва тази на другите? [/quote]

  Ами затова са законите, които дефинират тази граница и я правят по малко размита. Нали в този форум непрекъснато се говори за законност, за "нормалност". Или това е само за залъгване на масите, т.е. ония 80% а иначе имаме просто един закон на джунглата където част от тия 80% се борят да изместят 20те процента в една неспирна въртележка, нерядко изпълнена с всякакви безчинства и престъпления?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#73] от "Starkad":

  [quote#73:"Starkad"]Възстание-революция-анархия-подновена тирания . [/quote]

  Но това движи историята все пак. Борби винаги ще има, а еволюцията понякога се реализира с не толкова забележими стълкновения, но може би дори по значими. Всички плод на еволюцията в мисленето и схващанията. Не можем да отречем еволюцията и да кажем че всичко е както е било в пещерите, нали?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 77. 77 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#72] от "cisco":

  [quote#72:"cisco"]Морала се мени спрямо интересите на 20% от хората....пак на този закон опряхме.Абсолютен е , където и да го приложиш, в каквато и да било област.[/quote]

  Тогава... Всичко е позволено?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 78. 78 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пак грешиш, законите не са константна , служат на 20-ката да си запази позицията.Затова римското право , в което живеем има нужда от законодателни органи, които непрекъснато да законотворстват и коригират законите спрямо интересите на властимащите. Ако не беше така да сме си още с римският закон, преведен от латински...
  Все пак Робин Худ е бил закононарушител по тогавашните закони, а по днешните би се определил като фриидъм фаитър , докато шерифа на Нотингам бихме нарекли кървав диктатор, а не правоохранител

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 79. 79 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#59] от "nigel":

  Неолиберализмът,като комунизмът в основата си са религиозни доктина.
  Продават се лесно,защото са simple и "интелектуални" мерсенарии
  колкото искаш.
  И в двете доктрини човекът е бог!!
  Свободен,готов да триумфира!
  Прогресът и техникта им е бойното знаме.
  Истината е една(тяхната)
  И са с претенции за Универсалност,
  за братство между народите и интернационализъм!
  За бг."интелигентите" обучени в пропагандизъм и марксизъм,
  не е било необходимо да се преквалифизират.

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 80. 80 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#77:"Boyant"]
  Тогава... Всичко е позволено? [/quote]
  Просто всеки се бори да са му позволени колкото се може повече неща.И ти го правиш.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 81. 81 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#78] от "cisco":

  [quote#78:"cisco"]Пак грешиш, законите не са константна , служат на 20-ката да си запази позицията.[/quote]

  [quote#78:"cisco"]Все пак Робин Худ е бил закононарушител по тогавашните закони, а по днешните би се определил като фриидъм фаитър , докато шерифа на Нотингам бихме нарекли кървав диктатор, а не правоохранител[/quote]

  С други думи все пак имаме някаква еволюция и 20-ката се съобразява с духа на времето, а не го диктува.

  Това и обяснява защо сега не поробват хората съвсем свободно, а със завоалирани техники. Които не винаги действат и трябва да се измислят нови, защото 80 - тката се учи на мурафетите

  Но като цяло бих казал, че човек има някакъв вроден морал, морален инстинкт, плод на стотиците хиляди, милиони години социална еволюция. Същото важи и за животните, разбира се.
  Та всички закони малко или много се съобразяват с това, защото иначе не могат да бъдат наложени просто със сила

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 82. 82 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#79] от "Starkad":
  Нарича се пропаганда, идеология.
  Няма разлика между идеологическа диверсия и политнекоректен популизъм.
  Всички идеологии изграждат една система от някакви си догми и правят всичко възможно за да си ги защитят.Пропагандата е само едно от средствата.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#79] от "Starkad":

  Очевидно вие не мислите така, ок. Имате обаче един голям проблем, а именно - как да убедите другите, че са роби, които ценят живота си и хляба повече от свободата, еволюцията и реализацията, така че да можете да им стъпите на врата без риск за вас самата...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 84. 84 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#81] от "Boyant":

  Не , фроденият ни инстинкт е да убиваме себеподобните си и да им отнемаме ресурсите.Така е било и когато сме живеели на стада...
  Еволюцията така е започнала , възпроизвеждали са се най силните маймуни и потомството им е оцелявало, но в един момент една от по слабите физически е взела един камък и е разбила черепа на главатаря и си създала не толкова силно, но пък по умно потомство.Този принцип продължава да властва, макар че камъка е станал на сабя, на пушка , на закон ...не е толкова кърваво като в началото , но си е същият принцип.Не ни е заложено да сме състрадателни , само идиот в биологичния смисъл на термина, генетично увреден не би искал той и собственното му потомство да оцелява.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 85. 85 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#84] от "cisco":

  Елементаризъм и опростенчество. Освен това и не отговаря на фактите. Човек е социално животно. В стадото животните не се избиват помежду си. За да стане някой вожд, водач, той трябва не само да бъде силен и да се пребори, но и да бъде допуснат от стадото. Когато някой водач се самозабрави, той бива свалян и изгонен от стадото. Т.е. в еволюцията винаги има момент както на конкуренция, така и на сътрудничество. Двоинствено е.

  По твоята логика всичко е позволено и всеки има правото да измисли и използва ново оръжие да пороби другите. Днес част от това например са подсъзнателното програмиране, манипулацията, внушенията, които наследяват религията и идеологията.

  Аз например не се мисля за идиот, но не искам да оцелявам на всяка цена, а само при определени условия(не единствено материални), за които се боря. Дали ще имам поколение, не ми пука, всъщност пука ми - не желая да имам такова. За момента поколението ще направи борбата ми невъзможно, значи зачеркваме поколението и точка.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 86. 86 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#80] от "cisco":

  [quote#80:"cisco"]Просто всеки се бори да са му позволени колкото се може повече неща.И ти го правиш.[/quote]

  Разбира се. Въпросът е как.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 87. 87 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#83] от "Boyant":

  Няма какво да ги убеждава аз.
  Това е реалността.(Харесва ми или не)
  Проблемът е на Дайнов
  да ги убеди ,че животът и прехраната не са толкова важни
  пред обещаната свобода(универсална!!!) и
  пред светло неолиберално мултикултурално бъдеще което ги очаква утре!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 88. 88 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По-безсмислен бъркоч от думи не бях чел отдавна от Дайнов. Ама аз съм си виновен, че изобщо все още си правя труда да го чета.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#87] от "Starkad":

  Не мисля, че трябва да противопоставяме свободата на прехраната.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 90. 90 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#88] от "Репей":

  Трябва най-разпространените прогресивни наративи да ги номерират и да не си правят труда да ги изписват. Като лудите, дето си разказвали така вицовете- номер 23, номер 18...та нека номерират основните опорки, и без това са супер предсказуеми. И без това съм тук само заради коментарите.

 91. 91 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#85:"Boyant"]Аз например не се мисля за идиот, но не искам да оцелявам на всяка цена, а само при определени условия(не единствено материални), за които се боря. Дали ще имам поколение, не ми пука, всъщност пука ми - не желая да имам такова. За момента поколението ще направи борбата ми невъзможно, значи зачеркваме поколението и точка. [/quote]
  Трудно е за обясняване в един коментар, behavioral sink е термина , но не знам и как да ти го преведа.Прочети John B. Calhoun за експериментите му с миши колонии и ще разбереш какво те е принудило да мислиш така.Ти просто си жертва, но не го осъзнаваш, мислиш си че поведението ти е плод на разсъжденията ти, собственната ти воля, но не е така.

  Вълците не гласуват кой да е главатар на глутницата и кой да изгонят.Да го дхт бедните, слабите, глупавите и какъвто там признак си подбереш.
  Няма поробяване, в днешния свят парите са струмента на свободата, колкото си по богат , толкова си по свободен.Е да но няма богатство без бедност, като светлината и сянката са.Нали си представяш какво ще стане ако сме всички богати?Монтьора вместо да ти смени гумите ще ти даде ключовете и пачка пари ти неговите да смениш....
  Така че всеки трупа пари за да властва над останалите.А дали властта ще я определяш като робство, търговско право или нещо друго е без значение, непрекъснато се мени....

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 92. 92 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#91:"cisco"]Трудно е за обясняване в един коментар, behavioral sink е термина , но не знам и как да ти го преведа.[/quote]

  Колко интересно. Без да съм чувал за това, предполагах, че е възможно поради пренаселването при някои хора инстинктите за размножаване да се притъпяват. Може би това е част от механизмите на Природата да регулира полулациите?
  Както и да е, аз не се чувствам жертва. За мен жертви са тези, които имат деца и живеят според българските стандарти. И то големи жертви.

  [quote#91:"cisco"]Да го дхт бедните, слабите, глупавите и какъвто там признак си подбереш. [/quote]

  Доста наци. А как ще ги убедиш, че трябва да духат? Те може би няма да са съгласни?
  В един момент ще трябва да се наложи да бъдеш убедителен.

  Аз затова пуснах този линк:

  https://www.youtube.com/watch?v=lbYg3LURHQ8

  [quote#91:"cisco"]Е да но няма богатство без бедност, като светлината и сянката са.Нали си представяш какво ще стане ако сме всички богати?[/quote]

  Ами нали Прогреса трябва да ни освободи от тежкия труд и бедността, не да ни пороби?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 93. 93 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#89] от "Boyant":

  Искаш да кажеш гладен и свободен е прекрасната комбинация!
  Затова всички illuminati са толкова "изненади" от последните избори в US и Еuropa!
  Благодарение на левичарските им утопии,
  една голяма група хора -тези които са изградили оксиденталният свят
  и се надигат всеки ден да работят и да плащат данъци обедняват.Наричат ги грозни и прости!
  За сметка на други които пристигат от вън
  само да консумират..
  Sapiens е емоционален,нерационален,солидарен,
  но до един момент,
  когато се включи най-силният му инстинкт за самосъхрането.

  За това, че хората търсят в тиранинът защитник ,който обещава сигурнст и хляв ,
  вината е неолибералният елит напълно загубил връзка с реалността и с проблемите на хората.


  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 94. 94 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#92:"Boyant"]Колко интересно. Без да съм чувал за това, предполагах, че е възможно поради пренаселването при някои хора инстинктите за размножаване да се притъпяват[/quote]
  Не, инстинкта за размножаване е инстинкта ти за живот.Просто е малко по закодиран.Едно време не е имало пенсии и хората са отглеждали много деца за да има кой да ги храни на старини.И днес е така на много страни.У нас приехме да инвестираме в държавата, а на старини да чакаме от държавата.Това породи едно усещане за фалшива сигурност и обезсмисли нуждата от многобройно потомство.

  [quote#92:"Boyant"]Доста наци. А как ще ги убедиш, че трябва да духат? Те може би няма да са съгласни?
  В един момент ще трябва да се наложи да бъдеш убедителен. [/quote]
  Някой теб убедил ли те е да живееш зле? Не е въпрос на убеждаване, никой никого не пита.Един умира, а друг му го....


  [quote#92:"Boyant"]Ами нали Прогреса трябва да ни освободи от тежкия труд и бедността, не да ни пороби? [/quote]

  А на дядо Коледа писмо прати ли? Блажени верующите....

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 95. 95 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#93:"Starkad"]Искаш да кажеш гладен и свободен е прекрасната комбинация! [/quote]

  Не, казах точно обратното, а именно да противопоставяте свобода на прехрана. Свободен не значи гладен, както и поробен не означава сит.

  [quote#93:"Starkad"]За това, че хората търсят в тиранинът защитник ,който обещава сигурнст и хляв ,
  вината е неолибералният елит напълно загубил връзка с реалността и с проблемите на хората. [/quote]

  При хората се задейства стадният инстинкт на най примитивно ниво, който блокира висшите психични процеси.
  Тиранинът винаги обещава сигурност и хляб, но знаете:

  Който жертва свободата си за сигурност, губи и двете.

  В още по голяма степен важи това за хляба, а именно че който жертва свободата си за хляб, също губи и двете.

  Защото тиранинът няма полза от спокойни, уверени хора, със самочувствие, задоволени и заситени. За да има тирания хората трябва да са непълноценни, осакататени и тиранинът да ги залъгва, че САМО ТОЙ може да им задоволи потребностите. Но никогя не го прави в пълна степен, а само в частична, за да поддържа хората във все същото жалко състояние, защото САМО И ЕДИНСТВЕНО ТОГАВА може да властва над тях!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 96. 96 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#94] от "cisco":


  [quote#94:"cisco"]Не, инстинкта за размножаване е инстинкта ти за живот.Просто е малко по закодиран.Едно време не е имало пенсии и хората са отглеждали много деца за да има кой да ги храни на старини.И днес е така на много страни.У нас приехме да инвестираме в държавата, а на старини да чакаме от държавата.Това породи едно усещане за фалшива сигурност и обезсмисли нуждата от многобройно потомство. [/quote]

  Преди време силно се впечатлих от един филм със Skydivers май се казват - тия дето скачат от високо с едни смешни костюми, като прилепи. Та един от тях каза че не му пука дали утре ще умре, защото той си е взел емоцията от живота, а и е бил свидетел как почти всички негови приятели скайдайвъри умрели през годините. Т.е. той приема смъртта за нещо нормално и естествено.

  Както виждаш, не всеки мисли кой ще го храни на старини.
  Защо трябва да жертваме живота си на младини и в активна възраст, треперейки за старините, които може и да не доживеем, а ако доживеем така и така ще вегетираме.

  И когато мислиш така, всичко е възможно...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 97. 97 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#96:"Boyant"]Защо трябва да жертваме живота си на младини и в активна възраст, треперейки за старините, които може и да не доживеем, а ако доживеем така и така ще вегетираме.[/quote]
  То и аз мисля така, харча си парите и си нося новите дрехи както ме учи поговорката, но от друга страна 4 пенсии ще взема,, от две държави по една редовна и една допълнителна, все пак няма да се унижавам да ровя по кофите за боклук един ден, може и утре да пукна, а може и 100 да доживея, нищо се не знае.Глупаво е да прахосваш всичко защото и вещите и емоциите които получаваш също са безполезни. Все пак ефекта от скачането с такъв костюм можеш и по лесно да го получиш, допамин и адреналин е в края на краищата, а дрогите напредват...

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 98. 98 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#97] от "cisco":

  Да. Лошо няма да доживееш до пенсия, дори до две
  Но... просто не това е най важното. Важно е качеството, не количеството и ние не бива да жертваме първото за второто.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 99. 99 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#95] от "Boyant":

  Ами как да не се противопоставят!

  Разказвай на гладният,или на този който кара зимата на студено,
  за предимствата да е свободен!
  И да е мултикултурален.
  Всички ценности влизат в конфликт помежду си.
  Което е странно нали? Когато две неща са много хубави защо се сблъскват помежду си?
  Свобода и сигурност
  Щедрост и предпазливост
  Солидарност и компететивност ....

  Аз не съм философ,
  но Дайнов сигурно има отговор!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 100. 100 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#99] от "Starkad":

  [quote#99:"Starkad"]Ами как да не се противопоставят!

  Разказвай на гладният,или на този който кара зимата на студено,
  за предимствата да е свободен!
  И да е мултикултурален. [/quote]

  Да, гладният и бездомният трудно биха разбрали това.
  Но аз все пак не разбирам, ако гладният престане да бъде свободен, ще стане ли автоматично сит? Ще му се даде ли дом? Ако престане да има мултикултурни разбирания, някой ще задоволи ли нуждите му? Бихте ли изяснили, каква връзка има между тези неща, защото аз не мога да я съзра.

  Може би трябва да погледнем статистиката?
  В Северна Корея със сигурност не са много свободни. По сити ли са или гладуват? Може би са по спокойни и сигурни? Поне докато тайната полиция не нахлуе в домовете им понеже казали виц за Ким Чен Ур. Ако въобще има такива вицове.
  За домове не знам. Бях чел, че по селата живеели в землянки...

  Обяснете ми моля ви, как не-свободата задоволява екзистенциалните потребности на индивида???

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK