Да се готвим за още от същото

Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски - снимката е архивна от кулоарите на парламента

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски - снимката е архивна от кулоарите на парламента"Ако Патриотичният фронт" и Реформаторският блок могат да направят правителство, дължа им подкрепа."
Премиерът в оставка Бойко Борисов, след заседанието на КСНС при президента

"Днес държавата се намира в нелесна ситуация. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал."
Президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС


Интригата свърши. Уравнението на властта остава само с едно неизвестно.
Новината от днес е в думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че е възможно да подкрепи съставянето на правителство от политическата сила, на която бъде връчен третият мандат.
А мотивите към новината са в думите на президента: "държавата се намира в нелесна ситуация". Следователно - изисква се от нас отговорност - и тъй нататък... Както си му е редът.


Какви ти предсрочни избори...


Че се върви към правителство в рамките на този парламент трябваше да се сетим още когато Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заявиха веднага след оставката на Борисов, че Патриотичният фронт е готов да приеме мандата за съставяне на правителство. Публиката обаче наивно се дивеше: Тия пък ?! Ами кой ще ви подкрепи вътре в парламента? Нали Борисов подаде оставка, за да вървим на предсрочни избори.


А каква била работата...Подава ли се оставка без план и посока...И без спазарени последици...(Разбира се не изключвам Борисов да е договарял такъв сценарий още след първия тур или в последните две седмици след изборите, а не предварително.)


Никакви предсрочни избори, а


смяна на караула в кръга на същите политически сили


- сменя се само мандатоносителят и съответно премиерът. А досегашният "първи" дава подкрепата. А който дава най-голямата подкрепа на бъдещото правителство естествено решава или поне има решаващият глас.


Синхронът с президента подсказва за договорен епилог на политическата криза. Трябваше да се сетим и по натрапчивото акцентиране от президента Плевнелиев, че ще направи всичко по силите си да се състави правителство, защото е убеден че "този парламент..." ... И тъй нататък.


Финално изпълнение на Реформаторския блок


Очакванията са третият мандат да бъде връчен на Патриотичния фронт - по силата на численото превъзходство на депутатите им пред тези на Реформаторския блок или на резултата от президентските избори. Или най-вече - по заявената готовност, че могат да съставят правителство.


Тогава на РБ отново ще му остане да държи исото на искрената подкрепа, мъчейки се с все сили да се задържи на власт, и ще се престарава да напъжда навлеците, които ще се мъчат в движение да се качат и те на каруцата. Ще бъде комично-жалка агонията на блока - може и да са прави наблюдателите, според които финтът с оставката и преформатирането на властовата формула да е целяло именно тяхното изхвърляне. Стига им се е пречкала Кунева с нейния антикорупционен закон. А и Цацаров направи каквото можа - точно министрите на реформаторите се оказаха под ударите на прокуратурата. Естествено - няма министрите на Пеевски да бъдат разбишкани я!


Разбира се, докато сме в сферата на хипотезите, възможно е мандатът да бъде връчен и на блока, за да изглежда по-приемлива подкрепата на ГЕРБ и преформатирането на настоящите коалиционни партньори в нов кабинет, но това изглежда малко вероятно. Лидерът на патриотите Красимир Каракачанов едва ли ще пусне премиерския пост.


При ново програмно/експертно/на спасението/на стабилността/преходно или както и да го опаковат правителство, единственото сигурно е безоблачно бъдеще за мафиотизираната държавна машина, заякнала под грижите на същите властници, които спряха реформите, и в частност тази на съдебната власт и още по-конкретно - на прокуратурата, за да си гарантират спокойствието. Така че


да забравим за промени


И да очакваме риторика, която ще доубие не само слуха и сетивата ни, а и всяка надежда. Риторика на изпечени демагози, хванали веднъж властта, отнасящи се към българите като към безмозъчно стадо, което могат да направляват според страховете му, за да избере пак същите демагози.


Както казах, само едно неизвестно стои в уравнението:


ще кооптира ли мафиотизираната властова машина и новият президент


Ако не може да го кооптира, предстоящото правителство удължава живота на този парламент и така връзва ръцете на новия президент за каквато и да било инициатива с посока промяна на статуквото. Освен това - ще бъде и възпрепятствано излъчено от него служебно правителство да готви изборите. Дори смятам, че тази е една от целите да не се отиде на предсрочни избори - под предлога на "нелесната ситуация в която се намира държавата".


Но интригата с Румен Радев ще се разплита в бъдеще.


А новината от днес е - да се готвим за още от същото. Че и по-лошо, защото е още по-нагло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK