Ако Ердоган пусне бежанците

Ако Ердоган пусне бежанците

© Umit Bektas, ReutersКакво ще стане, ако турският президент Реджеп Ердоган прекрати сделката с ЕС за бежанците? Дали ще се надигне нова голяма бежанска вълна към Европа? Не, поне не в такива измерения, както през 2014, смятат германски политици и обясняват защо в текст на Карин Бенш за "Дойче веле".


Какво би станало, ако Турция се оттегли от сделката с ЕС за бежанците? Ако престане да контролира границите си със Сирия и Гърция? И ако спре да приема обратно мигранти, влезли нелегално от Турция в Гърция? Най-вероятно това би отприщило нова бежанска вълна към Европа. Десетки хиляди нови и нови мигранти биха се отправили към гръцките острови, но най-вероятно те биха останали заклещени там. Защото механизмът за разпределение на бежанците из страните на ЕС просто не функционира.


Днес всичко е различно
Според германския социалдемократ и депутат в Европейския парламент Арне Лиц, който през последните няколко месеца посети многократно Турция, е напълно възможно турският президент да прекрати сделката с европейците за бежанците. И въпреки това той смята, че Европа не трябва да прави никакви отстъпки на Ердоган. Според него не бива да си затваряме очите за положението с човешките права в Турция от страх, че Ердоган ще ни постави под натиск с бежанците.


Ако Ердоган пусне бежанците

© Handout, Reuters


Но дори и турският президент да отвори граничните пунктове за мигрантите, това не означава автоматично, че събитията от 2014 г. ще се повторят. Защото ситуацията днес е много по-различна: пътят през Западните Балкани - през т.нар. балкански маршрут - е затворен, България контролира границата си с Турция много по-надеждно; в Егейско море НАТО гони каналджиите, прехвърлящи нелегално мигранти по море, а служителите на европейската гранична агенция Фронтекс междувременно получиха повече пари, персонал и оборудване.


Германската евродепутатка от Зелените Барбара Лохбилер смята, че днес не би настъпил толкова голям хаос, както преди една година. "Вече имаме повече възможности за прием и интегриране на бежанци", казва тя. Лохбилер съжалява само, че през изминалата година много европейски страни се капсулираха, някои от тях дори построиха нови стени - като Унгария, която издигна ограда по границата си със Сърбия. Което обаче от своя страна означава, че в посока Западна Европа просто няма как да има неконтролиран бежански поток, признава Лохбилер.


Какво би загубил Ердоган


Тоест, ако турският президент прекрати едностранно споразумението с ЕС за бежанците, това със сигурност няма да засегне ЕС толкова силно - заради политиката на капсулиране. Изключение би представлявала единствено Гърция. Всичко това обаче все пак означава, че Ердоган не би имал средство за оказване на натиск. Така че стратегически това би било много неизгоден за него ход. Дори и само заради тъй жадуваното от турците отпадане на визите за ЕС. Но и заради шансовете на Турция за членство в ЕС, колкото и минимални да изглеждат те днес.


Към това трябва да добавим и икономическите зависимости: сега Турция изнася огромна част от продукцията си в ЕС, основно в Германия, Англия, Италия и Франция. От 20 години насам между ЕС и Турция действа митнически съюз. Освен това европейски концерни инвестират милиарди евро в Турция, някои от тях произвеждат продукцията си край Босфора - MAN и Daimler-Chrysler произвеждат в Турция автобуси, а Bosch и Siemens - хладилници и други кухненски уреди.


Вярно, ние трябва да вземаме насериозно предупрежденията на Ердоган. Но все пак "трябва да си даваме сметка и на кого говори той", казва Барбара Лохбилер. Защото речите на турския президент за силна Турция, която била напълно независима от ЕС, са предназначени не за Европа, а за неговите привърженици в родната Турция.


За това как Ердоган успя да получи и задържи властта над Турция гледайте видеото на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK