Без петел няма да съмне

Румен Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Румен РадевДва дни преди балотажа Борисов аргументира оставката си с народната мисъл "И без петел ще съмне". В логическата му конструкция има две грешки: първо, че той е петелът, и второ, че в България ще съмне без петел.


Резултатите от президентските избори посочиха, че обществото ни е тръгнало да се събужда. И търси петел, който да открои този факт.


Мат с генерал
Резултатите от президентските избори ще вкарат БСП в учебниците по политология. Това е единствената партия от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), правоприемник на еквивалентните комунистически партии в пространството на СССР, която не само че още е на политическата сцена, но очевидно е достатъчно жизнена, за да може да печели избори.


Какво се случи на президентските избори?


Може би е прекалено да се говори, че изборите бяха революция. За Радев обаче са гласували и "умните и красивите", и "унижените и оскърбените". Масовостта и всеобхватният им профил показва, че в обществото ни съществува общ код, който се е задействал и персонифицирал в личността на новоизбрания президент. И това е несправедливостта.


И в двата си мандата Борисов мислеше, че може да раздава справедливост лично или чрез телефона си. Дали чрез разпореждане кой хеликоптер чий живот ще спаси, или пък ще прати есемес на председателя на Върховния касационен съд с информация какво е предложил и как са гласували във Висшия съдебен съвет.


Подобен микромениджмънт на властта
е несъвместим с демокрацията


Защото тя се основава на работещи институции по правила, които гарантират, че дори и телефонно обаждане от министър-председателя не би следвало да им влияе. Защото справедливостта в обществото не следва да се раздава от един човек, а се генерира именно от институциите начело с тези на съдебната власт.


Електоралната вълна, която помете управляващата коалиция, следва световните процеси на преосмисляне на глобализацията – такава, каквато я познаваме, и оттам на политическото въобще.


Със сетивата си хората усещат,
че механизмът на политическо представителство е счупен


Че демократичната машина не работи в отговор на търсенето на публичния интерес.


Политическият истаблишмънт е разтресен, преосмисля се ляво и дясно, (анти)либерално и консервативно. Либералната демокрация е подложена на стрес тест. Най-близкият пример е в Австрия, където предстои втори опит за избор на президент на 3 декември. На него отиват представители на крайната десница и на зелените. Установените леви и десни партии там бяха изхвърлени изцяло от избирателите и техните кандидати не стигнаха до втория тур.


У нас, БСП успя да напипа пулса на тази вълна с избора на кандидат за президент. А ГЕРБ предложи още от същото – концентриран образ на всички негативи на управленския си стил. Всяко общество търси собствен подход как да реши общия проблем. Пътищата са различни и те се поставят в публичния дневен ред.


В момента в Европа главният политически мотив на реакцията срещу несправедливостта се пречупва през мигрантската криза, а политическият отговор е в национализма. У нас обаче опитът на националистическите политически субекти да заиграят със страха от бежанците е несъстоятелен. Първо, защото той няма такава масовост като в Западна Европа, и второ, защото България е последната държава, която да е цел за икономическа миграция.


Къде тогава е генераторът на системното усещане за несправедливост?


Търси се петел.


България е в плен на олигархичен пасианс от по-малки и по-големи играчи, които уютно са се настанили във властите.


Корупцията се е превърнала
в собствен етичен кодекс


на това малцинство – тя изгражда система на зависимости, захранвана от обществени поръчки. На този фон президентът Плевнелиев заяви, че негова цел в края на мандата ще е да създаде ново правителство в рамките на сегашния парламент. Борисов, попаднал в състояние на властова абстиненция, беше заявил, че ще подкрепи както Патриотичния фронт, така и Реформаторския блок при опит за създаване на правителство, ако мандатът бъде връчен на тях. Борисов на практика иска трети мандат, но желанието му да кукурига през Каракачанов с националистическо правителство, което той потисна, щеше да се окаже политически Франкенщайн, в сравнение с който правителство на Орешарски би изглеждало направо нормално.


Очакванията на гражданите са за възвръщане на справедливостта, но нейната загуба не настъпи с появата на бежанците. Тя идва от случаи като грабежа КТБ, корупцията по високите етажи на властта, назначенията, които се базират на зависимости и се ползват като канал за трансформиране на властта в пари. Съставът на това Народно събрание не притежава никакво обществено доверие, за да състави втори кабинет, и това го доказват резултатите от президентските избори.


Изпълнителната власт е тази, която оформя характера на публичните политики, а в платформите на партиите от Патриотичния фронт за парламентарните избори през 2014 г. не се съдържа абсолютно нищо, което да говори за осмисляне на необходимостта от съдебна реформа, прозрачност и публичност при работата на институциите, борба с корупцията. Заиграването със страха на хората, героизирането на модела "Динко" са набързо скалъпени мотиви за искане на властта в името на властта.


Обществото даде ясен знак, че кокошарникът в Народното събрание трябва да се разтури. А дали ще се намери петел, който да посочи истинските проблеми и да предложи отговорите им, предстои да разберем. Ако Румен Радев правилно е разчел знаците от вота на хората, следва моментално да обяви от коя страна на историята ще се нареди – на мнозинството, искащо работещи институции и справедливост, или на малцинството, подчинило държавата на собствения си интерес.


Авторът е от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Вътрешните акценти са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  А Корнелия Нинова, каза ли все пак от къде познава Генерала, та да го предложи за президент !!!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6196 Весело

  Ясно е, че и без петел ще съмне, нали самият ТОЙ е Слънцето!!!
  И всичко това, заради една кокошка...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 4 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Аман от генерали, а ние редниците какво да правим ?
  Спри кашик, да почине танка !

 4. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1565 Весело

  Авторът се опитва да ни пробутва червен петел.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  У нас БКП беше и единствената комунистическа партия в Източна Европа която спечели първите свободни избори след 45 години комунистическа диктатура. Последиците от този избор носим и до днес, Радев е само поредният епизод в сериала.

  klimentm
 6. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Петелът е важен за курника, на не може да спре утрото.
  За да има слънце, петелът не е нужен.
  Хайде сега, всеки иска да играе певец.

 7. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 594 Весело

  Все едно, че чета предизборна платена публикация...
  Явно авторката нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила...
  За мен генерала от резерва, най вероятно ще се окаже една марионетка.
  Дано да не е на руснаците.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 8. 9 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Весело

  И кашика спря с изборите, ама танка още крета ! До кога ще има тунджа за него ?

 9. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  "... световните процеси на преосмисляне на глобализацията – такава, каквато я познаваме, и оттам на политическото въобще."

  За да преосмислиш каквото и да било, първо трябва да можеш и да искаш да мислиш. Да разбираш това, за което мислиш.

  Авторът има ли представа каква част от световното народонаселение:

  1. Може и иска да мисли
  2. Разбира това, за което мисли
  3. Има представа за глобализация и геополитика
  4. Има представа що е то либерална демокрация

  TAKE THE RED PILL!
 10. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  27 години чакаме Преломния момент да дойде и той все не идва! Защо? Защото успешно ни изиграха, че има леви и десни и че имаме алтернатива на избора си. Истината е, че всички са леви, но пребоядисани! Костов е бил червен, Баце - също, Цецка - тоже, Първанов, Бокова, Сталинка, Каракачанов, Доган, Местан, Румен Радев, и т.н. и т.н. Същите тези хора сега ни плашат с Комунизъм, с Русия и с Путин, а ние плащаме за фалирали банки и НЕУСТОЙКИ за реактори и загубени дела в Страсбург!!!

 11. 12 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1157 Весело

  Ко речи авторът?Дрън-дрън,ама ко речи?

 12. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Не особено претенциозно четиво...

 13. 14 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  "Ако Румен Радев правилно е разчел знаците от вота на хората, следва моментално да обяви от коя страна на историята ще се нареди..."

  Ами ако не ги е разчел правилно? Ако някой друг отдалече му диктува какво да чете и къде да ходи (например на пленума на БСП, но не и на КСНС, където се обсъждат въпроси, важни за държавата)? Тогава?!
  Иначе си намерихте нов "петел" в лицето на Радев, а авторе? Гнусничка статийка, нда... Като опознаете отново червеното генералско племе с най-видния му представител във властта, може пък и вие да имате честта да се превърнете в петел. Само че... от ветропоказател. Или сте си такъв... грешката е моя.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 14. 15 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Представете си как би изглеждала ситуацията сега, ако тези 2.5 милиона на референдума бяха гласували в началото за Трайков.....??? Е, внимавайте как ще гласувате утре...!!!

 15. 16 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ''...Това е единствената партия от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), правоприемник на еквивалентните комунистически партии в пространството на СССР, която не само че още е на политическата сцена,...''

  Те така е по българските територии. Та на всичко отгоре природонаселението се чуди защо е на последно място по приходи и на първо по болести и смъртност.

 16. 17 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Да очакваш от който и да е комуноид да свърши нещо полезно за обществото е доказано наивно. Така, че авторът или е с представите на невинно чавдарче или е обикновен манипулатор.

 17. 18 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#16] от "yorddj":

  По болести и умиране не е на първо място. Смъртността показва САМО че преди 75 години са се родили мнооого хора, на които сега жизнения път свършва!!! Показателя който показва до колко доживяват хората Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА. И там Русия например е мнооого по зле от нас.....

 18. 19 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#5] от "pag":

  При това червения петел води със себе си и една червена кокошка

 19. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Изборите не бяха - За,бяха Против и това е жалкото.

 20. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1565 Весело

  [quote#19:"mrtragic"]При това червения петел води със себе си и една червена кокошка[/quote]

  И в резултат ще се наслаждаваме на ярко червени яйца.
  Пачи.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#18] от "borismt":

  Предлагам да не се равняваме по Русия, Сомалия, Буркина Фасо или Бурунди. Визирах ЕС. Все пак сме член именно в този съюз и ми се иска да приличаме по нещо на останалите. Не да клечим на последно място.

 22. 23 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":
  Бърз поглед в Уикипедия, само за Унгария.
  И там бившата комунистическа партия се преименува и съществува като социалистическа.
  Предполагам така е и в другите държави от бившия съветски лагер.
  Така, че авторът или е заблуден, или ни заблуждава.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F

 23. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Уважаева Н Чипева, много, мнооого думи с малко съдържание. Дори за малкограмотен човек е ясно кой, как и защо наложи Радев за президент. Ние сме слабото звено на ЕС и НАТО, властта е овладяна от червените кхмери, верни на Русия. Затова Кремъл си слага който реши на този пост у нас. Ние сме малката тактическа цел от голямата стратегическа игра на Коминтерна! Но това могат да го проумеят само хора изучавали тази терористична организация, или поне чували за нея.
  Преди дни в друга ваша тема Ви писах, но ни вопъл, ни стон. Журналист в Икономедия ли сте, или на халтура? Редно е да четете мненията на читателите си.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  Всъщност проблема не е нито в левите, нито в десните... а това че 27 години чакате...

  Чакайте си....

 25. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#24] от "chichka":

  Руснаци ли гласуваха на изборите? А кой ни сра в гащите?

 26. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#14] от "Непукистка":


  " Като опознаете отново червеното генералско племе ... "


  Ами ти нали се гордееше, че си генерал-полковник от военната прокуратура ? Айде, започни да ни запознаваш с неграмотните мандраджии, добрали се до генералските лампази БЛАГОДАРЕНИЕ на членството си и протекцията на БКП . Като за начало, започни от себе си !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 28 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Резултатите от президентските избори ще вкарат БСП в учебниците по политология. Това е единствената партия от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), правоприемник на еквивалентните комунистически партии в пространството на СССР, която не само че още е на политическата сцена, но очевидно е достатъчно жизнена, за да може да печели избори."

  Така е, но това не е доказателство за гениалността на тази кървава партия а за ПРОСТОТИЯТА на МАТРИАЛА.

 28. 29 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#24] от "chichka":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 29. 30 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  поредния автор с лекция по опорни точки

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 30. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  До коментар [#23] от "dokoro":

  Унгария беше много по различна от България, разликата в стандарта на живот у нас и в Унгария беше поразителна, освен това унгарците се опитаха да се отскубнат от сферата на влияние на СССР макар и неуспешно. У нас другарите Луканов и Младенов не успяха дори да направят 10 ноември без да се допитат до резидента на КГБ у нас, осмелиха се чак след като получиха височайшето позволение на Москва. Комунистическите партий бяха различни в подробностите си в различните страни. Нашата беше верен московски сателит, така чак до днес!

  klimentm
 31. 32 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#0:"Статия"] Това е единствената партия от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), правоприемник на еквивалентните комунистически партии в пространството на СССР, която не само че още е на политическата сцена, но очевидно е достатъчно жизнена, за да може да печели избори.
  [/quote]
  Мен лично това много ме безпокои и притеснява. Не случайно сме там където сме - в кокошкарника, сред лайната.

 32. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  [quote#32:"Николай Георгиев"]Мен лично това много ме безпокои и притеснява. [/quote]

  Напълно излишно се безпокоите и притеснявате точно от това, тъй като то не е вярно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  Какво "събуждане на българина", какви пет лева? Вота беше поредния, класически вот "срещу", а също и избиране на кандидат по външен вид.
  Какво събуждане виждат в смисъл, българина да вземе да мисли кой какво му продава и какво се опитва да му пробута в опаковката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 35 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Е па петел си имаме,даже може да лети.Само малко от време на време от Позитано и Кремъл ще му скубят перишината кат на дунавска патка ако много знае...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 35. 36 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#34:"gost22"]българина да вземе да мисли кой какво му продава и какво се опитва да му пробута в опаковката. [/quote]
  Да бе,тва найш кога ще се случи при сегашното ниво на интелекта на средностатистическия български орангутан.След Льотчика ще дойде Слави,след него-вероятно Стоичков и така до безкрай...Прост народ-слаба държава.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 36. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7527 Неутрално

  Всеки знае, че комунистите са си изпели песента, че това не беше действителен спечелен вот, това беше наказателен вот към ГЕРБ.

 37. 38 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 362 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  Не,но го е видяла да прави чудесни завойчета със самолета ,ха на ляво,малко на дяснозад някое облаче и това я е впечетлило.Тогава си е казала''Този ще е''!!!

 38. 39 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#37] от "Peni Nikol":

  прави сте,но през април какво ще правим?За кого??

 39. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7527 Неутрално

  До коментар [#39] от "galiwer1880":

  Никога за комунистите, никога за етническа партия, това е приет Закон у дома . До тогава ще видим.

 40. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  "кокошарникът в Народното събрание трябва да се разтури."
  Дано да не го разтури лисицата.

 41. 42 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Прекалено много се залага на един генерал, на който отвсякъде му личи накъде ще води държавата.Това, че му ръкопляскат на пленум на БКП-БСП ли е повод за радост и Очакване? Ако не направи големи бели, ще сме свидетели на безлично и с нищо не запомнящо се престояване в една институция ,като Гоце Първанов.Той и да иска да се еманципира от 120 годишната дама и нейните подгласнички., ще му бъде много по трудно от Плевнелиев." Светата троица"-БКП-БСП, ДПС ще го държат здраво, за да не падне и да смени желаната от тях посока.А много му се иска на човечеца да е там горе на върха, а за половинката му - та тя просто не може да скрие радостта си...

 42. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Изборът е както винаги демонстрация на неадекватността и примитивизъма на електоралната маса. Липсва дълготрайна водеща политическа линия, като последният избор беше масово гласуване за кандидат под прикритие: прикрит като НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ! Признавам, че научих за това едва на балотажа!
  Иначе списъка на електоралните пиянства е:
  1994 - БСП и Жан Виденов
  1997 - ОДС и Иван Костов
  2001 - НДСВ и Н.В. Симеон 2, Първанов
  2005 - знам ли? Тройна ламя
  2012 - ГЕРБ и Бойко Борисов
  2014 - Двойна ламя и смаленият Орешарски
  2016 - Независим Кандидат радев

  Ако някой може да види устойчива политическа копнцепция в този низ от електорални резултати е добре дошъл да я сподели ...
  В същото време Меркел се готви за 4-ти мандат ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 44 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 237 Неутрално

  СеСеСер имаше някаква мисъл, която завършваше с думите: ... до окончателната победа на комунизма в целия свят. Много зловещи думи, станали причина да бъдат избити милиони хора /настрана световните войни/. ... от тези, на които цялото човечество е враг.

 44. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Резултатите от президентските избори ще вкарат БСП в учебниците по политология.
  ...
  Глупости на квадрати !!!
  Резултатите от изборите ще довкарат бг-избирателите в учебниците по малоумие, и точка !!!
  И, разбира се, стратезите и тактиците от КГБ/ДС са изкарали по някой лев/рубла/долар/евро, и по някой медал ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 45. 46 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Още съм в очакване да видя истинското лице на новия президент. Може пък да се окаже добър избор, още нищо не се знае.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 46. 47 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 328 Весело

  Боя се само, че новият петел е "джентълмен", като в онзи виц
  И две кокошки яко му кълват гребена, поне засега.

 47. 48 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 481 Неутрално
 48. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не съм съгласен с доста неща, казани от автора, но трябва да му се признае: В основното той е прав. Първо, че народът ни е в крак със световните процеси, които през последната и дори през последните години върват към отхвърляне на неолиберализма и на неговата тотална глобализация, които водят държавите и народите към цивилизационна катастрофа. Но не е вярно, че той не е националистически настроен. Просто българинът винаги, поне преди 1989 година, е бил патриотически, но не прекалено националистически настроен. Второ, вярно е, че в момента нито една значима (участвала в управлението на държавата) българска политическа партия не е в състояние да поведе народа, защото те всички са значително изостанали от него в това отношение.

  Така че петли, ивинете, политически партии, имаме колкото щеш. Няколко стотици. Но нито една от тях не пее, за да събуди народа, който и без това вече не спи. По-скоро те каканижат приспивно, като се надяват, независимо от това, какво се случва по планетата, да приспат народа и да пропълзят в бъдещето, без да променят реално в държавата нещо от това, което е сега.

  Казват, че БСП спечелила втория тур на изборите. Спечелила – друг път! Спечели ги новоизбраният президент, защото в него народът видя човек, който, поне по неговите обещания, е най-близо до това, което народът иска. Най-близо – но далеч по назад от исканията и интересите на този народ. А ако думите на Нинова за това, че различията между ръководството но БСП и РР са в подробностите, а не са принципни, то вероятно народът в близкото бъдеще ще се отвърне и от него, така ,като остракира досегашния си президен, Плевнелиев.

  Какво липсва на политическата ни сцена сега? Липсва един български ТРЪМП. Човек, който твърдо да се обяви (а после и да изпълни), че не го интересуват интересите нито на САЩ, нито на Русия, нито на сегашния ЕС. Че го интересуват и че защитанва интересите на България и на нейния народ. И който не само казва, не само иска, но и може да направи това, ако застане начело на държавата. Че ще въведе ред и сигурност в държавата и ще поведе народа и държавата към реален просперитет и повишаване на реалните доходи и на нивото на жизнения стандар нахората.

  Такъв човек за сега на националната ни политическа арена не се е появил. А всички, които каканижат и уж се грижат за българите като народ и държава, на практика са само лакейски послушни политически последователи на МЕРКЕЛ и на ЮНКЕР, които са не дори във вчерашния, а са в завчерашния ден на сегашния ЕС. А както показват събитията в САЩ и в Западна Европа, народът, ако не тръгне на въоръжен бунт или на революция, не може сам да се бори със своя неадекватен и прогнил от корупция елит. Той трябва да бъде поведен. Така, както Тръмп поведа народа на САЩ на борба с неговия водящ антинародна политика елит.

 49. 50 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Обичам, когато (бивши) партийни активисти на младежкото бсп се изявяват като демократи.

 50. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Всичко си върви по план. Горещият мигрантски картоф опари премиерските пръсти, дойде му като капак след натиска около енергийните проекти и бокова и той си намери елегантен изход от ситуацията. Уж заради загубените президентски избори. Като че ли му дойде дюшеш тази загуба!

  Мърфи е оптимист!
 51. 52 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За Радев обаче са гласували и "умните и красивите"...
  ---------------------------------
  С четенето до тук,да се огледат цитираните кого подкрепят...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 52. 53 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#14:"Непукистка"]например на пленума на БСП, но не и на КСНС[/quote]


  Ще им се на Плевню и разни други , Радев да се включи и да ги легитимира да вземат 3-тия мандат ама, сори група, оправяйте се Добре си е така да ги погледа как се пържат отстрани.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 53. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2730 Весело

  [quote#37:"Peni Nikol"] това беше наказателен вот към ГЕРБ. [/quote]

  Майсторски ,,изигран,, от Руските хибридчици

 54. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2730 Весело

  [quote#51:"султана глаушева"]Уж заради загубените президентски избори. Като че ли му дойде дюшеш тази загуба! [/quote]

  Ми то така е, простият човек винаги ще намери най доброто решение за него

 55. 56 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 795 Весело

  Внезапен петел внезапно го колят.
  (По аналогия с "внезапния герой" на Кеворкян)

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 56. 57 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Може да заведеш говедото до кладенчето, но не може да го накараш да пие кладенчова вода. Оно си знае гьоло!

 57. 58 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#53] от "bad_owl":

  Не е прост Радев. Пък и няма защо да си навлича негативи от никъде. Плевнелиев, се опита да сподели отговорност, но служебното правителство, или каквото и да е е негова отговорност, вписана в пълната с дупки конституция.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 58. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Подмножеството е ужасно - ГЕРБ, БСП . Не заслужаваме такава съдба ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 60 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 475 Неутрално

  То вече съмна и видяхме,какво сме направили...

 60. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  До коментар [#49] от "glog":

  Нима у нас е имало глобализация и неолиберализъм в последния четвърт век?!

  [quote#49:"glog"]народът ни е в крак със световните процеси, които през последната и дори през последните години върват към отхвърляне на неолиберализма и на неговата тотална глобализация, които водят държавите и народите към цивилизационна катастрофа.[/quote]

  klimentm
 61. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Весело

  секи, секи & секи км

  Петльо взе реши Плашило
  срещу Изгрева най-мил.

  Дръж се Петльо!
  Не е страшен.

  Май убягваш крокодил?

  "Без петел няма да съмне"

 62. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Некои Съображения

  С дупки е на баба Ви хвърчилото...
  Конституцията е Бетонно добре.

  Президентът покани
  "еlect" назовани

  да учи се, срича
  и догони Го пичът

  До коментар [#58] от "Kamen Petrov":
  До коментар [#53] от "bad_owl":

  Не е прост Радев. Пък и няма защо да си навлича негативи от никъде. Плевнелиев, се опита да сподели отговорност, но служебното правителство, или каквото и да е е негова отговорност, вписана в пълната с дупки конституция.


 63. 64 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#61] от "klimentm": Нима у нас е имало глобализация и неолиберализъм в последния четвърт век?!
  ====================================

  Разбира се! И то в най-чист, почти класически вид. Само че той се проявява различно в различните държави. По един начин в големи и богати държави, като САЩ и Германия, и в малки и бедни държави, като България. В процеса на развитието на този феномен големите, силни и богати държави увеличават своята сила, богатство и политически влияние, докато малките, слабите и бедни държави вървят в обратна посока. И, между другото, точно това е причината, поради която в Германия, дори при този огромен наплив на ислямисти, държавата е стабилна политически и държи да няма реални политически и управленчески промени в ЕС, докато дори в съседна Франция настроенията са точно в обратна посока. Германия просто изсмуква най-много материални ресурси от държавите на ЕС. Е, разбира се, трябва да се имат предвид и психологическия тип на народа, който живее в съответната държава.

  В рамките на отделните държави обаче процесите са еднакви за всички: Богатството на свръхбогатите продължава бързо да нараства, нивото на жизнения стандарт на народа най-напред спира да расте, а после почва да пада. А тъй като народите на големите, силни и богати държави не са свикнали на такива неща, когато този процес достигне до тях (той тръгва от бедните и върви към богатите държави), се надигат. Затова това се прояви най-напред в такива държави, като Франция, Англия и САЩ, а не в такива, като България. Още повече, че българският народ е един от най-недоверчивите, но и един от най-търпеливите народи на света.

 64. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  [quote#37:"Peni Nikol"]Всеки знае, че комунистите са си изпели песента, че това не беше действителен спечелен вот, това беше наказателен вот към ГЕРБ. [/quote]
  Това е предположение. Реалността е, че след Лукановата и Виденовата зима, отново същите са издигнати до водеща позиция в управлението на държавата, вместо да са под минималните проценти. Като ще е наказателен вота, що не наказаха с избор на някой от малките играчи? Примерно Марешки (щото има файда около горивата и лекарствата) или Трайков (щото е далеч от визията на мутра)...
  Баси, ще си наказвам ръката, като си разцепя главата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 66 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Радев вече си каза от коя страна е, от азиатската.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 66. 67 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар № 58:"Kamen Petrov" "Плевнелиев, се опита да сподели отговорност, но служебното правителство, или каквото и да е е негова отговорност, вписана в пълната с дупки конституция."
  Драги , доколкото ми е известно в мижавата ни конституция пише че действащия президент няма права да назначава служебно правителство в последните три месеца от мандата си !? Което пък показва че тази конституция е за кошчето , но явно това пишман политиците ни ги устройва ! И сега какво правим когато старият президент на трябва а новият още не може да назначи служебен кабинет ? Значи остава старото правителство докато новия президент встъпи в длъжност и е готов да предложи кабинет ! Неадекватна конституция и трябва незабавно да се смени защото в противен случай никога няма да и дойде времето за смяна .

 67. 68 Профил на kolev
  kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 04.02.1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителството на президента Петър Стоянов, пък той обявява от балкона на президентството, че ЗАКРИВА фабриката за ИЛЮЗИИ!
  Да, ама не, както казваше П. Бочаров!
  На 22.01.2016 г. ще бъдем свидетели на откриването на НОВАТА ФАБРИКА за ИЛЮЗИИ! От поредния ПЕТЕЛ, г-н Теодоре!

  доц. Николай Колев
 68. 69 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар № 65:"gost22" "Като ще е наказателен вота, що не наказаха с избор на някой от малките играчи? Примерно Марешки (щото има файда около горивата и лекарствата) или Трайков (щото е далеч от визията на мутра)... "
  Защото приятелю, още навремето дядо Славейков го е казал: "Не сме народ, а мърша...!" Това е единственото обяснение .

 69. 70 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#64] от "glog":

  Ееех ... Глог, Глог... Твоят коментар тук е достоен за селски хоремаг в някое затънтено селце, но не и за този форум. Звучи като оня виц в който Нане пита: "Вуте оти пръво видиш светкавицата, а отпосле чуеш гръмо?"
  - Те това е еуементарно Нане! Оти очите са пред ушите.

  Твоите "анализи", Глог, са на точно това ниво.

 70. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#70] от "petyo9": Ееех ... Глог, Глог... Твоят коментар тук е достоен за селски хоремаг в някое затънтено селце, но не и за този форум.
  ===================================

  Прав си, Петьо! За този форум трябва да се пишат коментари не като за селски хоремаг, а като за говежди обор. Тогава някои от коментиращите може би и ще могат да загреят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK