Региони без хора - ще правим ли нещо

Стадион в село Калугерово, изграден по европейска програма за развитие на селските райони

© Цветелина Белутова, Капитал

Стадион в село Калугерово, изграден по европейска програма за развитие на селските райониСамо девет области в България (основно там, където са големите градове) са достигнали и надминали предкризисното равнище на икономиката си, сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Най-слаборазвитите райони в Северозападна България дълбаят дъното като разликата между тях и София достига рекордни нива. И демографската ситуация там е пълна катастрофа – обезлюдяването като че ли няма как да спре. И всичко това след вече 10 години на членство в ЕС и милиарди от т. нар. "хеликоптерни" пари, които се изсипват в кохезионни и други програми за изостаналите региони. След хиляди отрязани лентички на стадиони, спортни зали, огради и къщи за гости и в най-изостаналите села. Защо се получава така?


Дали пък още от същото и през следващите 10 години ще оправи нещата?


Няма да ги оправи. Концепцията е тотално сбъркана на централно ниво. Политиката "тука има едни пари дето само нас чакат, хайде да ги усвоим" очевидно не работи. Ножицата между богатите и бедните се разширява, като това показва и движението на индекса Gini, който я измерва. Проблемът е, че огромната част от парите, които ужким са предназначени за селските райони, всъщност по едни или други канали се връща обратно при клиентелата на властта най-вече в София. Дали заради, както се говори, завишените в пъти корупционни ставки или заради това, че собствениците на изпълнителите на държавните поръчки нямат общо с регионите, където действат. Нещо повече, поддръжката на построените обекти остава грижа на съответните изоставащи общини.
Така за сметка на няколко работни места, най-вече за пазачи, те се ангажират да харчат от и без това оскъдните си бюджети за излишните новопридобити активи. И това не се отнася само за селата. Дори и областни центрове с крадливи кметове понасят непосилни товари на безхаберното строителство. Финансите на няколко средноголеми общини (например Видин и Сливен) вече не издържат. Като нищо това ще се превърне в епидемия през следващите 10 години. Особено ако темповете на изселване на хора в трудоспособна възраст продължат.


Нито ще има кой да работи, нито кой да плаща данъци


И това се отнася за огромни територии. Демографската бомба цъка и като че ли обезвреждането й не е приоритет на управляващите. И защо да бъде – все пак последиците от нея ще са за десетилетия напред – далеч след края на мандата им. За разлика от усвоените пари от субсидии, които са тук и сега. Нищо, че не са особено ефективни.


А пък обезлюдяването и все по-голямото изоставане на регионите създава медийни, но и напълно реални герои като Динко. Това е проблем, който може да ни удари през лицето докато се подиграваме на начина, по който говори или по който се облича той и последователите му. В един момент ще се окаже, че тия хора ще търсят възмездие. Като ни накажат за безхаберието и неглижирането на проблемите им. За това, че маса хора живеят като скотове в 21 век, а ние напълно по либертариански им казваме, че това си е техен проблем, който не ни касае особено.


За съжаление ни касае. Защото колкото повече махалото отива на едната страна и разликите между София и останалата част от страната, но и в рамките на самите градове, се увеличават, толкова по-силно ще е отмъщението на декласираните. Така че вместо да се делим на умни и красиви и умни и други (изкушението признавам си е голямо), дайте да видим как да решим този фундаментален проблем.


Очевидно решение няма.


Изсипването на пари в обекти явно не работи


Промяна в данъчното облагане би могло да е по-успешна мярка. Например държавата да поеме плащането на имотните данъци в най-закъсалите общини за определен период, така че на практика всеки собственик да спестява всяка година по нещо. Необлагаемия минимум при данък общ доход също изглежда логичен. Хубаво е пределните данъчни ставки да са ниски, както е в момента, за да стимулираме хората, на които разчитаме да дърпат икономиката напред да се чувстват добре в България, че и нови да идват.


Добре е да помислим обаче и за работещите бедни, най-често от изоставащите региони. Сигурността и опазването на собствеността и реколтата по селата също би трябвало да са приоритет. Вместо полицията да се занимава с това кой пуши трева, къде и колко. И без това плащаме над 1 млрд. лева годишно на МВР.


Преструктуриране на земеделските субсидии, които да стимулират ефективните производства с висока добавена стойност вместо зърнените култури също изглежда логично. Както и ударни мерки за подобряване на образованието и квалификацията на хората там. И най-вече разбиване на феодалните порядки, при които няколко семейства държат всичко в даден малък град и волю или неволю задушават всяка инициатива. Навсякъде в тези райони има кадърни, предприемчиви и потенциално успешни хора. Трябва да им дадем шанс да реализират мечтите си на място. Иначе просто ще си тръгнат. Като много преди тях.


Със сигурност може да има и други мерки, и по-добри от тези. Важното е да има воля за решаване на проблемите.


Иначе пари има


Нормалният бизнес (не този с обществените поръчки) засега произвежда повече, отколкото клиентелата успява да изхарчи. То и това може да се обърне с влошаване на демографията. Само да напомним колко пари се загубиха покрай фалита на КТБ, авантюрата с Белене и другите енергийни фишеци.


Ако държавата не се прави на едър бизнесмен, а си поеме ролята (включително и социалната) всички ще живеем с една идея по-добре. Общо взето имаме последен шанс да прекъснем упадъка. Ако не се справим – лошо. Падаме в нокаут.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 562 Неутрално

  “Изсипването на пари в обекти явно не работи“

  Не работи в полза на хората в тези населени места.
  Иначе работи в полза на на близки фирми.

 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пари има, казва авторът.
  Ефект?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Еми, всичко в София, ... за другите НЯМА. СОРИ Бойко така централизира държавицата, сега, олелеее кво шъ прайм ???

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Като затваряше и приватизираше предприятията в района - на някой не му ли мина през ум, че ще изгонят трудоспособните хора!?

  [email protected]
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Разстроено

  "Демографската бомба цъка и като че ли обезвреждането й не е приоритет на управляващите. И защо да бъде – все пак последиците от нея ще са за десетилетия напред – далеч след края на мандата им"

  За съжалрение е точно така. НИЩО не се прави за справяне на ужасяващата демографска криза- Нямаме политици, нито държавници. Варианти за справяне може все още и да има - привличане българи от голумите диаспори с компактно населени в ОНД /например/. В един момент процесът става необратим. Не съм сигурен дали не е достигнат. А, политиците ни заети само с крадене

 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Евтаназия. Единственият достоен край за повечето ни региони.

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Обезлюдени региони, това се случва по
  време на война и чума !!!

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Кво правим и в тези циганизирани региони, в които няма едн среднист поне за цвят?

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Браво,господин Панев.Точно и ясно.Без много числа,цифри и проценти.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Дрън, дрън, обикновеният капитализЪм, гарнирам с европски мантри, нищо друго не може да донесе освен забогатяването на една шепа хора и тотална мизиярия ма мнозинството, особено това дето няма късмета да живее в "девете области в България (основно там, където са големите градове) "

  За останалите региони мислеше Народната власт, строеше предприятия и създаваше заетост, ДА ама НЕ, каквото създадено урбулешката притозирано от Лостов и Деди и те ти нова мантра " да помислим обаче и за работещите бедни, най-често от изоставащите региони."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  След време северозапада ще е идеален за ромски резерват...

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#7] от "valtoro":

  Не само, както пише и в статията, случва се и след урбулешка приватизация, земята в реални граници, ликвидационни съвети, присъединяване към ЕС и подобни, свързани със строителството на капитализма "политики" ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Северозападът ще се оправи само ако през него мине расова автомагистрала която през Петрохан свърже Дунав мост 2 с пристанището в Солун чрез магистрала Струма.

 14. 14 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Панев, абе кой си ти бе, че да задаваш такъв въпрос...от чие име говориш...та задаваш така въпроса...кВо ше праим...демек ние...Абе, Панев такъв въпрос може да си задават само хора които разпределят някакъв финансов ресурс в регионите. Безсмислена статия.

  сократ1
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  По времената на социализма, беше заложена зверска централизация, т.е. София и всичко останало! В последните години, този порочен модел, не само се запази, ами се задълбочи...!
  Глупостите на Борисов за стадиони и зали, по селца и градчета със затихващи функции и показното рязане на ленти не решават нищо! Какви пари се насочват към тези райони? Както в статията е отбелязано, почти никакви! Поръчките минават през софийски фирми, които най-много да завлекат, някой местен подизпълнител...! Накрая имаме празни стадиони и зали, които след няколко години ще са разграбени или ще са започнали да се разпадат...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#10:"boby1945"]Дрън, дрън, обикновеният капитализЪм[/quote]
  Боби,не е обикновен този капитализъм.Съвсем не е обикновен.Държавен,приятелски,партиен по-бива да се нарече,но не и обикновен.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Жълтите павета са опасани с 5 кордона офиси на "консултанти", "поръчкари" и "професионални усвоители".

  "Кат' пуснете програите сао дзвониш ено телефонче, и винаги ч' изислиме ка ъ се фпишеме у условията! Ората ги иъме, чекаме парето!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Ще правим чешмички и селски стадиони.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "442": Еми, всичко в София, ... за другите НЯМА. СОРИ Бойко така централизира държавицата, сега, олелеее кво шъ прайм ???
  ====================================

  Началото Иван Костов и Царят го поставиха. Бойко е един от техните достойни продължители.

 20. 20 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Г-н Панев,
  в България има група хора - оплаквачи.
  Една от любимите им теми е тази как изчезваме.
  Няколко коментара:
  - през средните векове е имало няколко чумни епидемии. След тях населението е намалявало почти наполовина. Според някои, вследствие на това е дошъл Ренесанса
  - има една група оплаквачи, че няма работа за хората. Като намалеят хората, ще има работа за всички
  - в България и без това заетите, като % от работоспособното население, са по-малко от развитите държави. Има възможност да започнат работа нови хора, които сега не работят и не са регистрирани като безработни
  - младите чакат да станат на 30, за да започнат работа
  - всички гледат да се пенсионират на 50 - 55.
  И т.н.

  Хайде стига мрънкане.

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Най-после и автор от ИПИ да напише нещо вярно и полезно! Не е за вярване, но е така!

 22. 22 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ако не заложим на качественото образование навсякъде в страната, кризата ще става все по-голяма. Засега обаче светлина в тунела не се вижда. Управляващите се чудят как и в тази област да усвоят едни пари за безсмислени проекти, с които да се отчете дейност.

 23. 23 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 515 Гневно

  [quote#10:"boby1945"]строеше предприятия и създаваше заетост,[/quote]
  Дрън, дрън...
  Беше забранено да се емигрира!
  Беше забранено да се пресели човек в София.
  През 60-те години един трудоден се плащаше по 1 лв; т.е. 25 лв месечен доход.

 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вячеслав Атанасов": Боби, не е обикновен този капитализъм. Съвсем не бикновен. Държавен, приятелски, партиен по-бива да се нарече, но не и обикновен.
  ====================================

  Така е. Точното му име е неолиберален панглобализационен капитализъм. Който принципно се различава от обикновения класически капитализъм.

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#13] от "azyty":
  Така е. Но управляващите предпочетоха магистрали към гръцката граница и Бургас. За да ходят софиянци там на море. Няма икономическа държавническа логика, има лобизъм и партизъм, изгоден за тях популизъм.... Северозапада е най изостаналия регион в целия ЕС!!!!............

 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Региони без хора - ще правим ли нещо"

  Да ги подарим на орките?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#21] от "glog":

  Тоя от ИПИ ли е, верно!? Сетили са се, че и тях ще ги закрият след година-две!

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  [quote#10:"boby1945"]обикновеният капитализЪм[/quote]
  Следствие факта, че тези, които ни строят капитализЪма, са деца/внуци на тези, които ни правеха цоциализЪма.

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "tvi63": Тоя от ИПИ ли е, верно!?
  ====================================

  Извинявай, но е възможно по недоглеждане и да съм излъгал.

 30. 30 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами на сила не можеш да ги държиш тези хора...

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Баце, като типичен комунист централизира страната, но тъй като няма възможността да въведе жителството, резултатите са страховити.
  Тоя за 10 години успя да убие толкова, колкото комунягите за 20.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#23] от "timtim":

  Да, ама тогашните 25 лв не са като сегашните.
  И сложи си ръка на сърцето и кажи, не е ли било далновидно въвеждането на гражданство, та населението да е разселено равномерно по територията на страната ( както впрочем винаги е било в селската история на България), а не да се концентрира в 2-3 града?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "tvi63": Тоя от ИПИ ли е, верно!? Сетили са се, че и тях ще ги закрият след година-две!
  ====================================

  Виж #29.

 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз съм от СЗ България, но не съм стъпвал там от много години. Като малък ( още преди 1989 ) давах мило и драго да се разкарам от там, щото имаше тенденция към мощно изпростяване която ми понасяше зле. Беше пълно с неинтегрирани. Сръбска музика, алкохолизъм, а неитегрираността се разпространяваше сред всички етноси.

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Централизиран(е) и популизъм!
  Лъжи, кражби, лицемерие, наглост и пр.- тези неща са чумата на България!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Проблемът със децентрализацията /федерализация ...става фундаментален. Така със София ,Пловдив ,Варна , Бургас като градов на красивите .... и по останалите места - гето и циганизация ....спря да работи. Всъщност централната държава произвежда олигарси и безсмислена администрация , която не помага а пречи на хората. Освен това ..... не трябва да се забравя ,че работещата мажоритарна система работи със силни регионални правителства /власт. Необходими са ни 6-7 провинции ,които не им дреме - какво ще каже Бойко ,Мойко ....или друг. Няма да им влияе "никоя "телевизия на истината" - защото ще имат регионална" . Европейските пари също ще отидат по регионите (естествено за София ) най- малко ! Принципа на Европейският съюз е изравняване ...а не други работи !! Хлабава централна власт ... с компетенции по сигурност, външна политика и така ! Дори за сигурността в едната част . Провинцията /федералната власт може да има своя полиция !

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  За кое време говориш, защото това се случи отдавна и по вина на комуноидите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#32] от "БМЗ":

  а първата грешка беше, че отвориха границите, трябваше да продължат да стрелят на месо по бягащите от рая, а тези без връзки да бъдат пращани по разпределение в Странджа-Сакар.

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#32] от "БМЗ":

  Зависи от коя страна на ограда на затвора си.

 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Така наречената работническо селска власт обезлюди селата, а вследствие на това и цели региони.

  Слугите на болшевиките започнаха да правят от България държава с тежка промишленост, а като аграрна страна си бяхме добре.
  Злото е сторено още в края на 50-те години на миналият век.
  То не че болшевик е сторил нещо добро.

  Жалките опити тип "Странджа Сакар" с десет хиляди лева за зарибяване не доведоха до нищо, освен до глупави разходи.

  Спомогна за обезлюдяването на селата и жълтите стотинки, които т.н. Народна РБългария плащаше за селскостопанската продукция. А тя по качество нямаше равна никъде в Европа.
  Българските домати бяха на светлинни години пред гръцки, турски, холандски и прочее домати.
  И далеч не само доматите.

  Та "народната" ви власт носи вината за обезлюдяването на районите. Това е процес, не става изведнъж.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "Индиана":

  е в затвора има и надзиратели...

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен (Путлер капут)":

  Ми то отдавна се случи, ама сега си идват последиците.
  А и още по-зле ще става...

  [email protected]
 43. 43 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 482 Весело

  Не се косете, нали народа си харесва министъра на регионолното развитие, значи всичко е наред. Е, то вярно, че и медиите не обясняват на кой какви са му задълженията, но нали и журанята са част от народа, обичат си я.

  П.п. С изсипване на голямата част от еврофинансирането в София (директно и индеректно), както и в кухи проекти с нисък или никакъв ефект (стадиончета, тракторчета, мандрички, дрешки и т.н.), няма да имаме райони като на запад, то и София ще изчезне, но по-късно.

 44. 44 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Чудесен анализ! Поздравления!

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Няма лесни въпроси, а това с външни методи да "оправяш' раждаемост или заселване е проигравано в историята и не съм чул да са постигнати големи успехи.
  Докато не си дойдат на мястото нещата, най-вече чрез икономически целесъобразни и приложими варианти на бизнес, няма да има подобрение, при това и в тзои случай, не може и не трябва да се очаква, да се върнат старите параметри, просто ще се установят нови и адекватни на ситуацията такива.
  А иначе за другите методи, ще ни трябва някакъв нов Сталин, дето да разселва, заселва и т.н., а парите ...ще дойдат от не знам къде, освен ако не говорим за трудови лагери и плащане с "безналични" .

 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#42] от "karabastun":

  Да..., но все пак трябваше да попитам за да разбера в каква посока са ти мислите.
  Май го пообясних в коментар № 40, но ти като си писал няма начин да си го видял..


  Няма много време за писане, защото Модератора ме почна с триенето от уикенда, но колкото толкова .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Обезлюдяването на Северозападна България е христоматиен пример за потресаваща некадърност и безхаберие в управниците от 2001 година насам. Във всяка една нормална държава, регион с две външни граници и река ще е притегателно място за инвестиции. Но се иска малко нормативна рамка и много мозък в голямата тиквообразна закачалка за шапки.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "ivanko77":


  [quote#43:"ivanko77"] нали народа си харесва министъра на регионолното развитие, значи всичко е наред.[/quote]
  И министъра...който и да е и от което и време да е какво общо има с тези факти? Тези от статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Много тоèн анализ,поздравления за автора.

 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#22] от "hqx04506254":
  Хайде стига с тези мантри за образованието. Какво ще стане като има образовани хора? Да не стоят и работят за стотинки? В нашият град има езикова гимназия и над 70 процента от учениците там след завършването си напускат България.Докато назначените бизнесмени плащат жълти стотинки никой няма да иска да им работи.Образовани хора има достатъчно, няма адекватно заплащане на труда и затова хората напускат страната.

 51. 51 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Държавата се централизира заради убииствената пропорционална избирателна система. Избрания по нея депутат забравя за хората които са го пратили в София. Оставането му в столицата зависи не от гласоподавателите а от партииния шеф.

 52. 52 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#13] от "azyty":

  Северозападът ще се оправи само с ударни инвестиции в образование и преквалификация. С тия масово неграмотни и неадекватни на съвременните трудови изисквания живущи там няма как да тръгнат нещата. Там никога няма да стане втора София като стандарт на живот, но целта трябва да бъде един умерен ръст и запазване на хората там. Това е програма максимум за района.

 53. 53 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#48] от "Росен (Путлер капут)":

  Ооооо, има и то много общо има, най-малкото, че можеше изобщо да я няма тая статия, ако си вършеше работата, но то и да народа важи.

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#47] от "Индивидуален паметник на културата":

  от 1944 насам

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#32] от "БМЗ":

  Не е. Големите градове привличат квалифицираните и можещите хора и не виждам защо някой можещ и квалифициран човек трябва да се подтиска и да му се убива ентусиазма за работа в населено място като Лом или Силистра, където само се мрънка и никой не иска да работи или да се квалифицира.

 56. 56 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  То вече има райони от които и циганите избягаха..:-) Цяла Северна България е като след бомбардиравка.. И определено колкото повече парички усвояват в София за изостаналите райони, толкова повече София дърпа, а останалите затъват.. :-) Типично!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 57. 57 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хората в тези региони не са нито глупави, нито мързеливи, изоставането не е по тяхна вина , а на държавата.

  Следователно, държавата трябва да си поправи грешката- да инвестира усилено в инфраструктура, среден и дребен бизнес и образование в тези региони.

  Ако от ЕС дойдат пари и за стадиони и плувни басейни- няма лошо, но основното е инфраструктура, личен бизнес и образование.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 58. 58 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Правителството нали отпуска пари за покриване на някакви разходи на трудовите вътрешни мигранти. Т.е. прави се - ускорява се обезлюдяването на съответните региони.

 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#55] от "Компетентен":

  Имаше си механизми за получаване на гражданство. Но не така Сульо и Пульо да си вземат куфарите и да се преселят в големия град, за да си търсят работа.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 60. 60 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#55] от "Компетентен":

  не може така. трябва отговорни верни на Партията другари да решават кой ще се развивиа и кой ще ходи на село

  Birds of a feather flock together.
 61. 61 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това лято се разхождах в Севера..С изключение на Варна, и донякъде Русе и Търново всичко е по-зле и от 1989-а, а не от кризата 2008-а.. Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Разград, Силистра, Шумен....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 62. 62 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "glog": защото не е от ИПИ

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#57] от "mr. wonderworld.":

  И това го казваш в ролята си на гербав избирател?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#59] от "БМЗ":

  Напротив - така работи пазарният механизъм. Всеки има право на шанс, а вече дали ще се закрепи и остане в големия град, за да гради живота си там пак пазарът ще определи. Не може да накарате насила качествени и можещи хора да останат в градчета, където средата е лоша и се простира шуробаджанащина.

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#4:"karabastun"]Като затваряше и приватизираше предприятията в района - на някой не му ли мина през ум, че ще изгонят трудоспособните хора!? [/quote]
  Хайде леко с троленето. Точно в твоя град, като затвориха държавния Елпром с бойлерите, печките и пералните, да не би да стана по-зле, а? Напротив, точно през улицата, един частник направи от едно забито цехче фирма, дето се спука да изнася точно бойлери в ЕС, че и производство на печки подкара. Хайде стига рева на празен гроб, че става досадно. Тези, в Северозападна България имат воден транспорт до цяла ЕС, та нищо не ги спира да правят и да продават на 500 милиона европейци с европейски заплати за харчене.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#57] от "mr. wonderworld.":

  Помислете защо никой чужд инвеститор не вкарва пари в тези райони. Когато се постигне достатъчна наситеност от инвестиции в големите градове и София, Пловдив и Варна им станат скъпи, тогава на чисто пазарен принцип инвеститорите ще се насочат и към по-изостанали населени места.
  Разбира се, има начин да се стимулира бизнеса да инвестира в тези райони /през данъчната политика/, но пак му трябват квалифицирани хора, а такива по тези градчета почти не са останали.

 67. 67 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Весело

  ами затова първо реформа трябваше, а после наливане на пари.

  ама не, байхОй не ще да клатят стабилността в блатото - мехурчета излизали.

 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Разрушителната роля на Партията в региона започва още през 50те. Разбира се първоначално нещата на книга изглеждат супер, но това изглежда така само ако се прави сравнение с "преди войната". А след 60те всяко сравнение с нормалните, неокупирани от СССР страни ще е тъжно, защото там се развиват много по-бързо, през 80те просто става вече смешно. Следва закономерен окончателен крах на империята

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Върнете ония 2 милиона дето са по гурбет .
  До коментар [#46] от "Росен (Путлер капут)":

  Bukalemun
 70. 70 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Региони без хора - ще правим ли нещо..:)))
  .............................
  Ами те са в София, бе , управляват, какво да правим ??

  БКП-негодните- от 44 година, после Цецо, Цецка, Боко, манджуковци и децата им, Вътко, ветко, пеевски, Начо и Пеко , маджо и пашата , сикаджии, ипонджии, фуражки и ДС другари ,
  генерали и президентши , десита и менти , Фаса, и Дс другари - митничари, ГДБОП и дансаджии, селската простотия , а не стопаните , и т.н...
  Малко ли милионери има в Бояна, джипове напълниха София , някои турчета не знаят и българския език, един от тях има даже и сараи из цяла България ...:)

  КОЙ да остане там, в тези места ??? :))))
  КАК да се върнат на село ???
  ::))))))))))))))))))

  BIG AL
 71. 71 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#15] от "tww09306483":

  Пак ще се само цитирам: БайДжип копира 1:1 идола си Живков във всяко отношение. Див комунизъм от азиатски тип. Създаде една престъпна шайка пуснала пипала на всички нива. Властта е концентрирана в шепа хора, един решава кои да бъде ударен и кой да не бъде закаран, лентички, зали.....очаквам скоро Шкумбата да преразкаже вицовете си с нов герой. Да ви е@ в демокрацията и нежната революция.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  "Пари ми дай, акъл си имам."... и като се дадоха парите, се оказа че липсата е във второто...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Младите софиянци, пловдивчани, варненци, бургазлии, русенци, и т.н...,
  просто ..ЕМИГРИРАТ , махат се ...

  BIG AL
 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#66:"Компетентен"]Помислете защо никой чужд инвеститор не вкарва пари в тези райони.[/quote]
  Всъщност точно в Северозападна България дойде един китаец да инвестира в земеделска земя за обработване ама не зърно, а други неща, и като не намери работници отиде в пловдивско. Та инвеститори, терен и транспорт има, остава да търсим причините в местните. Да, някои ще се почувстват обидени, ама фактите това сочат — проблем с програмата в чипа на местно ниво, щото същите "чипове" като сменят местоположението и се оправят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...След хиляди отрязани лентички на стадиони, спортни зали, огради и къщи за гости и в най-изостаналите села...."
  Та, се почудих колко са цехчетата и фабрички, изградени с евросредства? Защото те изкарват пари и осигуряват заетост.

 76. 76 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#50] от "mushashi": Способни и амбициозни хора има и винаги ще има, а някои от тях ще емигрират. Проблемът е, че част от тези, които остават тук, не са достатъчно квалифицирани и тежат на социалната система. От такива хора обществото полза няма.

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#55:"Компетентен"]Големите градове привличат квалифицираните и можещите хора и не виждам защо някой можещ и квалифициран човек трябва да се подтиска и да му се убива ентусиазма за работа в населено място като Лом или Силистра, където само се мрънка и никой не иска да работи или да се квалифицира. [/quote]
  Привличаха големите български градове хората от другите населени места.Сега ги привличат големите и малките градове и села в чужбина.
  А глупостите,че никой в градове като Лом и Силистра не искал да работи и да се квалифицира ,ги оставям без коментар.Чудно ми е само тази тъпотия сам ли я измисли,или някой ти я подсказа?

 78. 78 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#76:"hqx04506254"]Проблемът е, че част от тези, които остават тук, не са достатъчно квалифицирани и тежат на социалната система. [/quote]
  Едно е да си на социални помощи,друго е да работиш за смешна заплата.Това е големият проблем на България-ниското заплащане на труда и бедността.Затова все повече хора ще емигрират.

 79. 79 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Реално по-голямата част от "помощите" от ЕС се харчат неефективно и на практика имат отрицателен ефект.
  Районите НЕ се развиват. Забогатвят малък кръг хора и монозинството става цинично - с основание.
  Неограничените (на практика) субсидии за зърнени храни създадоха десетки мултимилионери от нашите данъци. Само по себе си това не е толкова зле - въпросът е тези мулти-милионери след това просто харчат парите или развиват нещо повече - преработка на храни, туризъм ... лека индустрия? Аз поне не съм чувал.
  Почти всички пари дадени за спортни зали са неефективно похарчени.
  Голяма част от парите за магистрали са направо вредни. Магистралата има смисъл при над 20000 МПС на денонощие средногодишно. Бързият път струва три пъти по-малко за строене, 10 пъти по-малко за поддържане и може да поеме поток до 36000 МПС.
  Огромна част от парите за обучение по структурните фондове постигнаха много малък ефект. И накараха стотици общини, бизнеси, училища и др. да спрат да дават пари за развитие, понеже "чакаме да дойде някоя програма."

  Никола Йорданов
 80. 80 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  “Проблемът е, че огромната част от парите, които ужким са предназначени за селските райони, всъщност по едни или други канали се връща обратно при клиентелата на властта най-вече в София.”

  Няма как да бъде друго яче, без принуда!
  За съжаление не говорим само за финансова принуда.
  Не съм сигурен, че могат да се мотивират учители и лекари да се върнат да работят в провинцията само с по-високи заплати...
  Младите хора "с професии” няма да кандисат да гледат децата си в мизерия, само срещу някой лев в повече...

  I Want To Believe
 81. 81 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Демографските проблеми и обезлюдяването в България започнаха с масовизацията и индустриализацията - така поне казва статистиката - до средата на 20 в. този проблем в Родината ни не е съществувал. Комунистите разбиха силом големите и здрави селски общности (80 % от населението живеело в селата) прокудиха хората да живеят и работят по градовете. Да, ама гарсониерата не ставаше(и още не става) за раждане и отглеждане на деца! Още 70-те години на миналия век се усещаше катастрофата - правеха се опити за заселване на хора в Странджа и Сакар, в Източните Родопи, опрощаваха се кредити на млади семейства след 2-ро и 3-то дете, но това беше борба с видимата част на проблема, не с причините! По-късно 1,5 млн предимно млади и предимно от най-бедните райони напуснаха трайно (може би завинаги) страната. Взеха си и децата, но оставиха родителите си...Така неумолимо се спускаме по надолнището...

 82. 82 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Демографските проблеми и обезлюдяването в България започнаха с масовизацията и индустриализацията - така поне казва статистиката - до средата на 20 в. този проблем в Родината ни не е съществувал. Комунистите разбиха силом големите и здрави селски общности (80 % от населението живеело в селата) прокудиха хората да живеят и работят по градовете. Да, ама гарсониерата не ставаше(и още не става) за раждане и отглеждане на деца! Още 70-те години на миналия век се усещаше катастрофата - правеха се опити за заселване на хора в Странджа и Сакар, в Източните Родопи, опрощаваха се кредити на млади семейства след 2-ро и 3-то дете, но това беше борба с видимата част на проблема, не с причините! По-късно 1,5 млн предимно млади и предимно от най-бедните райони напуснаха трайно (може би завинаги) страната. Взеха си и децата, но оставиха родителите си...Така неумолимо се спускаме по надолнището...

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#74] от "gost22":

  нищо чудно, там още 1923 се обявяват за Съветска Република

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#80:"2.5"]Младите хора "с професии” няма да кандисат да гледат децата си в мизерия, само срещу някой лев в повече...[/quote]
  Чакай сега-не говорим за затънтено село в планината,а за сравнително големи градове ,които имат болници,училища,детски градини,ресторанти,барове ,големи магазини.Много хора не биха ги напуснали ако получат сравнително добро заплащане.

 85. 85 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#79] от "Никола Йорданов":

  много се кефя, като видя цръкви и джамии светят направо с европейски пари, а селото пълна скръб
  тук таме и ново стадионче гениална политика

  Birds of a feather flock together.
 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#82] от "tach0":

  Така е-основните проблеми с демографията настанаха при комунизма.С отделянето на хората от селата и натикването им в градовете.Другият сериозен проблем е пък,че през комунизма се стимилираше раждаемостта сред циганите като се устройваха в гета и им даваха заплати ,независимо дали работеха нещо или само имитираха дейност.

 87. 87 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#52] от "Компетентен":

  И като се образоват хората какво, нали някъде трябва да приложат образованието си. То образовани хора има, но всички са в София, моите наблюдения са че едни 25 процента от София са хора от северозападна България, просто там никой не остава.

 88. 88 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#86] от "mushashi":

  Аре стига изсмукани от пръстите глупости.. Преди 89-та всяко село с над 200 жители имаше някакви цехчета..сега и в градчета по 20 000 няма.. През 90-та раждаемоста беше 110 000 на година от които 10 000 малцинства..сега е 60 000 от които 30 000 малцинства..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  [quote#66:"Компетентен"]Разбира се, има начин да се стимулира бизнеса да инвестира в тези райони /през данъчната политика/, но пак му трябват квалифицирани хора, а такива по тези градчета почти не са останали.[/quote]

  До коментар [#66] от "Компетентен":

  При едни високи заплати бързо някои хора ще се преориентират от София към родните си места, само че в момента заплатите в северозападна България примерно са 2-3 пъти по ниски от тези в София. Как да очакваш хората да остантат там.

 90. 90 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Всъщност, защо е необходимо да се стимулират хората да остават в райони, където не могат да развиват потенциала си? Положението в Северозападна България е наистина плачевно, но едва ли повечето пари биха стимулирали амбициозен млад човек да живее и отглежда децата си там. Като си помисля, че в Бяла Слатина все още има паметник на Цола Драгойчева....Все пак столицата не е далече, а и осигурява много повече предимства.

 91. 91 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#88] от "ostin22":

  и дойде злия Рейган и ни развали харашото

  Birds of a feather flock together.
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#40] от "Росен (Путлер капут)":

  Аде няма нужда
  [quote#40:"Росен (Путлер капут)"]работническо селска власт обезлюди селата,[/quote]
  я прочети какво пише в статията под която коментираш, в самото начало:
  "Само девет области в България (основно там, където са големите градове) са достигнали и надминали предкризисното равнище на икономиката си, сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Най-слаборазвитите райони в Северозападна България дълбаят дъното като разликата между тях и София достига рекордни нива. И демографската ситуация там е пълна катастрофа – обезлюдяването като че ли няма как да спре. И всичко това след вече 10 години на членство в ЕС и милиарди от т. нар. "хеликоптерни" пари, които се изсипват в кохезионни и други програми за изостаналите региони. "

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  “Чакай сега-не говорим за затънтено село в планината,а за сравнително големи градове ,които имат болници,училища”

  В момента не с ме в сценарий някой да напуска нещо, а точно обратното - да заселваме обезлюдени райони!
  Вие при какви условия бихте отишли със семейството си да работите като лекар или учител в Царево или Приморско например?

  I Want To Believe
 94. 94 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#89] от "Modestmouse":

  Ще се преориентират друг път. Не само високите заплати държат хората в големите градове - там е изградена много по-добра среда за живот - училища, магазини, социална среда. Веднъж напуснали тия места много трудно ще накарате някой да се върне обратно.

 95. 95 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#87] от "Modestmouse":

  То няма голяма драма в това. Северозападът запада именно защото силната столица изпомпва всичко качествено, което има като работна ръка по северозапада. Но по-добре в София да ходят хората, отколкото в чужбина.

 96. 96 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ''Сигурността и опазването на собствеността и реколтата по селата също би трябвало да са приоритет. Вместо полицията да се занимава с това кой пуши ''реколтата'', къде и колко.''

 97. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#87:"Modestmouse"]И като се образоват хората какво, нали някъде трябва да приложат образованието си. [/quote]
  Мда, вярно, но е само първата част. Втората стъпка, е като приложат наученото някъде, евентуално биха се върнали с наученото, жизнения опит, връзките и капитала да направят същото и точно тук се скапва схемата в момента — местните латифундисти ги прогонват, щото биха загубили най-много.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 98. 98 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Весело

  [quote#40:"Росен (Путлер капут)"]Слугите на болшевиките започнаха да правят от България държава с тежка промишленост, а като аграрна страна си бяхме добре.[/quote]

  Ти какви спомени имаш от България като аграрна страна?
  Защото ако имаш такива би трябвало да си на 70+!
  Можеш ли да посочиш някоя чисто аграрна страна, която “си е добре”? Както винаги бълваш тотални глупости от “общ характер”, за неща които си чувал “нещо”!
  Безспорно качество на постовете ти обаче е че са “универсални” - демек можеш смело да пействаш своята промисъл и под кой да е такст, вкл. прогнозата за времето със същата доза уместност...

  I Want To Believe
 99. 99 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#88] от "ostin22":
  Тия панелни гета кога възникнаха? Не беше ли през комунизма? И се напълниха с хора от селата.Имало било цехчета по селата, ама друг път.Всичко се концентрираше в големите градове.Взеха на хората земята и те щат, не щат трябваше да работят в предприятията.Да не говорим пък, че селските магазини се зареждаха с каквито останат стоки.

 100. 100 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#90] от "hqx04506254":

  О-ооо..на тебе паметникът ти пречи..хаха..И в Кнежа, Червен бряг като няма такъв всичко цъфти.. :-) О, свещена простота..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK