Наследството на Кастро

Кастро

© Reuters

КастроФидел Кастро е без съмнение ярка политическа личност не само за Латинска Америка, но за целия свят. За съжаление у нас, а и не само, доминира версия за него, произтичаща от съветско-комунистическата и западната левичарска митология. Телевизии въртят пропаганден документален филм, в който Кастро бе представен като "велик революционер", освободил Куба от "американско господство", внушават, че Кастро бил превърнал Куба в "остров на Свободата". А над 2 милиона кубинци са избягали от неговия превърнат в концлагер остров.

Режимът на Кастро идва след преврат срещу диктатурата на Батиста. Затова и първоначално САЩ подкрепят кубинската революция, защото мислят, че ще възстанови демокрацията. Всъщност Батиста е кум на Кастро и също като него е от богато "експлоататорско" семейство.

От момента на завземането на властта от Фидел Кастро в Куба започват мащабни репресии против неговите политически противници. Революционният режим първоначално обявява, че ще съди само функционерите на режима на Батиста като "военни престъпници". Но проведените показни процеси са "пародия на правосъдие" – вместо да защитават подсъдимите, адвокатите им се извиняват на съда, че защитават "престъпници".

Постепенно кръгът на репресираните се разширява не само към политическите противници, но и към съюзниците в революционната борба — анархисти, социалисти, либерали. Накрая се установява


тоталитарен режим
от съветско комунистически тип


в който всички противници на властта или са избити, или вкарани в концлагери и затвори. В затворите и концлагерите са между 20 000 и 30 000 души. По данни на историка Хю Томас от началото на 1959 до началото на 1961 г. в Куба са екзекутирани около 2000 човека, а към 1970 г. — вече около 5000. Според други разследвания от 1959 г. до днес в Куба по политически причини са убити между 10 000 и 15 хиляди души.

Според признания на самия Кастро в Куба през 1965 г. има 20 000 политически затворници.

При Кастро е създадена и системата от концлагери UMAP. Че Гевара свидетелства, че в тях се изпращат "съмнителни лица, за които не сме уверени, че трябва да са в затвора - лица, които са извършили престъпления против революционната нравственост". С други думи там попадат и хора за такива "престъпления" като пиянство, наркомания, скитничество, хомосексуалност, "излишна религиозност" и даже за слушане на "империалистически" рокендрол. За по-големите престъпници против режима са създадени лагери със строг режим, в които криминални престъпници подобно на капо в нацистките концлагери властват и издевателстват над политическите. Дори през 1997 г. в Куба започва нова вълна на политически арести. По данни на "Международна амнистия" през тази година са арестувани и осъдени между 980 и 2 500 мъже, жени и дори непълнолетни.

Според професор Хуан Кларк в Куба има най-голямо число политически затворници и присъди по политически дела, някога зарегистрирани в Западното полукълбо. Ако по време на диктатурата на Батиста в Куба през 1958 г. има общо около 500 политически затворници, само през 1959 г. са арестувани и вкарани в затвора над 5 500 души.

Много от затворниците са осъдени на 20-30 години или до живот, включително някои бивши командири на революцията, които смятат, че тя е предадена като например, Хубер Матос, осъден на 20 г., или Чанес Марио де Армас, осъден на 30 г.
Хиляди противници на режима са били избити
или подложени на нечовешки изтезания


като затваряне на тесни камери, в които не можеш нито да седиш, нито да легнеш. Десетки хиляди преминават през трудови или концентрационни лагери. Инакомислещите дисиденти се подлагат на насилствено психиатрично лечение по модела на СССР. Останалите на свобода се тероризират по модела на нацистките банди щурмоваци, някои загиват в "тайнствени" самоубийства или в пътно-транспортни произшествия.

Според издадената в Харвард "Черна книга на комунизма" по непълни данни от 1959 до 2006 г. режимът на Кастро убива над 14 000 души на възраст от 16 до 68 години, включително няколко жени, поне една от които е била бременна. Според разследване на Freedom House до 2005 г. над 500 000 кубинци преминават през системите на концлагери, затвори и изтезания.

Това поставя режима на Кастро сред най-екстремистките "прогресивни", т.е. ултрареакционни тоталитарни режими в света. При това не става дума за диктатура, която води до "светлото комунистическо бъдеще" – просто такова не съществува – но за


диктатура, която води
до нечувана бедност и мизерия цял един народ


до неговото тотално деградиране, до лумпенизиране и криминализиране на значими обществени прослойки – впрочем навсякъде криминалните комунистически режими водят до сходен резултат, който с десетилетия не може да се преодолее.

Ако сравним режима на Кастро с друг диктаторски режим – този на Пиночет в Чили ще наблюдаваме коренно противоположни икономически, политически и изобщо общосоциални последици.

Режимът на Пиночет идва също след преврат, също е репресивен и диктаторски. Пиночет сваля от власт законното социалистическо правителство на Алиенде, дошло на власт след изборите през 1970 г.


Алиенде започва социалистически преобразувания
по кубински образец


В Чили пристигат стотици кубински и съветски политически и икономически съветници. Алиенде провежда национализация по кубински образец, т.е. насилствена, което естествено предизвиква огромно недоволство и съпротива. Въпреки "братската помощ" от Куба и СССР, икономиката на Чили се срива и за две години по брутен вътрешен продукт и жизнен стандарт на населението Чили отива на последно място в Латинска Америка след Куба. В цялата страна избухват стачки и гладни бунтове. За да спаси положението, правителството въвежда купонна система и преминава към пряк продуктообмен, както става и в Куба преди това.


Алиенде решава да национализира и земята, което първоначално се изразява в "национализация на селскостопанските ферми", което води до въоръжени сблъсъци на фермерите с армията и полицията. Социалистическото правителство национализира всички медии, прави опит да завладее и съдебната власт. Социалистите създават бойни отряди като тези в Куба за "защита на революцията". Те започват с нападения и арести на опозиционни интелектуалци – журналисти, писатели, свещеници и политици. По същество режимът на Алиенде започва преход от студена към гореща гражданска война.

На 26 май 1973 г., Върховният съд на Чили единодушно осъжда нарушенията на закона и конституцията от правителството на Алиенде. На 2 август 1973 г. чилийският парламент приема резолюция, осъждаща нарушенията на конституцията и терора, осъществяван от правителството и само няколко гласа не достигат за импийчмънт на президента. С други думи още преди преврата на Пиночет на практика в Чили вече се преминава към диктаторско управление, което няма нищо общо с демокрацията.

Когато Пиночет предава властта на демократично избрано правителство през 1988 г., върналите се във властта социалисти създават "Национална комисия за установяване на истината". Тя установява, че за 15 години управление на военната хунта са загинали общо 2279 души, от които почти половината са жертвите на военната хунта - 800 души войници и полицаи и около 100 десни интелектуалци, убити от социалистите.

Левите идеолози и досега упорито отричат чилийското икономическо чудо при военното управление на Пиночет.


По времето на Пиночет е създадена модерна банкова система в Чили, която никакъв локален или световен кризисен период не успя да разклати, както стана навсякъде другаде в Латинска Америка. Тогава е най-ниската след Канада степен на корупция в цялото Западно полукълбо, по-ниска от корупцията в САЩ. Чили тогава е на седмо място по степен на икономическа свобода в света и на трето място след Канада и САЩ по жизнено равнище в двете Америки.

Нищо подобно не може да се каже за режима на Кастро.


И досега Куба е най-бедната
и изостанала страна в Латинска Америка


Вместо тоталната икономическа разруха, която предизвиква всяко демагогско социалистическо управление, в Чили се стабилизира икономиката. Ключовото е понятието либерална икономическа политика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Ключовото е понятието либерална икономическа политика.
  при нас не даде резултати.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  ФИДЕЛО КАСТРАТИЗМА

  фидело кастрира Куба

  Недоимък и мизерия

  класическото наследство

  на всеки КУБАНИЗЪМ

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Няма оправдание за която и да е диктатура. И не мисля, че е редно да се сравняват две диктатури за да се открие по-добрата.
  Иначе на Чили мигат да завиждат доста страни от ЕС.....дори от по-старите членки

 4. 4 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 788 Неутрално  " Дневник " , потресен съм. Как може да пуснете толкова вярна и балансирана статия ?

  Да не би на главния редактор да му станало лошо и журналистите са започнали да пишат, каквото им диктува съвестта и истината ? 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, спри с тази " мръсна" дума либерализъм.
  Която и идеология да възхваляваш няма ли истинска съдебна система няма качества тази идеология.

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  И Венецуела се е запътила нататък.

 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 988 Весело

  "Режимът на Кастро идва след преврат срещу диктатурата на Батиста. Затова и първоначално САЩ подкрепят кубинската революция"
  Я така аФтора ,да обясни ,кога преврат ,кога революция

  гошо
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ""диктатура, която води
  до нечувана бедност и мизерия цял един народ

  до неговото тотално деградиране, до лумпенизиране и криминализиране на значими обществени прослойки – впрочем навсякъде криминалните комунистически режими водят до сходен резултат, който с десетилетия не може да се преодолее.""

  "Криминалните комунистически режими." Всички комунистически режими са криминални.

 9. 9 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никой не може да помогне на заклет некадърник. Но нормалните ВЕЧЕ можем да се пазим от такива. Да, включително с моторни резачки

  Facing Worlds
 10. 10 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 788 Неутрално  Я, сега ни напишете още една статия, кото да ни обясни защо Обама възстанови дипломатическите и икономически връзки с масовия убиец и комунистически диктатор Кастро ? На крака им отиде да се срещне с братя Кастро. Никой от тях даже не счете за нужно да го посрещне при пристигането му в Хавана.

  Да не би на Обама да му е харесвало какво прави Кастро в Куба и да е искал да приложи подобен социален и икономически модел и в Съединените Щати ? 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  На Пиночет трябва паметник да му дигнат в Чили..

 12. 12 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Ушанките създадоха най- отвратителните диктатури и терор невиждан в историята на човечеството!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 13. 13 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Тези факти трябва да се знаят, преди поредната ушанка да почне да се плюнчи какъв "велик революционер" бил Кастро!

 14. 14 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "И досега Куба е най-бедната
  и изостанала страна в Латинска Америка"

  Дори не е нужна и война.... комунизма е достатъчен!!!

 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Във всяка страна обвързала се със ссср-русия е така, бегълци, глад, мизерия, болести, нищета...

  А м/у другото километричните опашки в русия се възобновяват, както в ссср-то навремето.
  http://rusjev.net/2016/12/07/ochered-za-syirom-v-posolstvo-italii-v-moskve-dostigla-kilometra/

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "stefan1200":
  Комунизмът е много много по-унищожителен и разрушителен от каквато и да е война,освен може би от тотална ядрена такава...

 17. 17 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Много съжалявам редакцията на "Дневник" за тази статия. Тя е пълна не само с примитивна пропаганда, но и с откровени лъжи. Без да питам кой е тоя професор Хуан Кларк с твърденията му за най-големия брой на политическите затворници в Куба в цялото западно полукълбо (диктатурите в Аржентина, Чили, Парагвай, че дори и в Гватемала са явно слаба работа според него), защото в статията не ни поясняват. Но пък си заслужава да се спомене откритата лъжа за жертвите на Пиночет в Чили, чиито брой може да се прочете в интернет. През 2011 година една парламентарна комисия в Чили установи броя само на убитите на 40,018. Да не говорим за жертвите на военните диктатури в Гватемала и Салвадор, които отнесени към броя на населението са ужасяващи.
  А да не споменаваме безсмислицата, написана в почернен шрифт, че Куба е най-бедната държава в Латинска Америка. Май "Дневник" преписва някакви измислици, без да направи дори елементарна справка със статистически данни на МВФ, Световната Банка, ООН, че дори и на ЦРУ, публикувани и достъпни за всеки в интернет. Според тях Куба по такува показатели като БВП на глава, индекс на човешко развитие, средна продължителност на живота, престъпност е далеч по-добре от сравними държави в региона като Гватемала, Доминиканската Република, Хондурас, Салвадор, Боливия Еквадор, че дори и пред Перу и Парагвай, за Хаити да не говорим.
  И за последно една препоръка - преди да публикувате такава примитивна пропаганда, поне да бяхте прочели статията в тазседмичния брой на "Економист", посветена на Фидел Кастро по повод на смъртта му. Тя е обективна и много информативна за разлика от написаните по-горе глупости.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#10] от "wnw04489661":

  Заради американските граждани от кубински произход.

  Сещаш се онея дето избягаха от рая с лодки, гуми, стириопор, само и само да стигнат до Флорида.  Преговорите от страна на САЩ са се водили от син на кубински емигрант, който им е казал - "Пичове вие като сте се карали, воювали, етц - аз не съм бил роден. Да забравим тези времена и да правим бизнес."

 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "cicero":
  Иххх...два милиона души избягаха от тоз рай нечуван...някои от тях с гумени лодки и корита през пълния с акули залив...Будали..тръгнали да бягат от тоз рай комунистически

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Отърва се света от още един комунистически урод.Малко по малко изчезват на бунището на историята...

 21. 21 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Весело

  А да добавя още нещо! Току-що видях и дежурните ураджийски коментари под тази статия, които изразяват дълбока вяра в написаното.
  Браво! Поздравявам редакцията!
  Има си читатели, които се радват на всяка пропаганда щом им звучи като музика в ушите. Навик от соцвремето, трудно се преодолява!

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 22. 22 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#21:"cicero"]Има си читатели, които се радват на всяка пропаганда щом им звучи като музика в ушите[/quote]

  Къде е пропагандата? Подходящото сравнение с Чили, с Алиенде и Пиночет ли? Да се защитават мракобесните комунистически режими си е чиста проба извратеност.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  "Дневник", тази статия не можете ли да я пратите и на Ердоган да я прочете.

 24. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Cool-комунизмът: защо интелектуалците обичат диктатори."

  Смъртта на кубинския дикатор Фидел Кастро вдъхна нов живот на добрата стара традиция, в която западните левичарски елити милват ботуша на червената тирания.
  Големият пай от колективната либерална излагация отиде при премиера на Канада Джъстин Трюдо, който вече цяла седмица е гаврен в социалните мрежи, след като изложи страната си с възхвала на Кастро.
  В сянката на Трюдо останаха безброй мелодраматични припадъци по личността и режима на Кастро, инициирани от членовете на най-големия му фенклуб - левите западни интелектуалци, затлъстели в комфортния капитализъм, които не са преживели нито миг живот в тоталитарна рамка.
  Преподаватели по социални и хуманитарни науки в САЩ, Канада и Западна Европа, виждат в образа на Фидел фолклорен герой и смел противник на прогнилата западна система, в която процъфтяват такива подривни постижения на покварата като достатъчно храна за всички, свободно слово и частна инициатива, права за малцинства и възможност за пълноценна реализация на човешкия потенциал.
  В Куба такива глупости няма.
  Западните интелектуалци винаги са си падали по комунистически диктатори.
  Циничният ореол около покойния Кастро е само пример за тази патология. Историята на мислителите на XX век до голяма степен е и история на умни и талантливи хора, които решават да фетишизират най-смъртоносната форма на тоталитаризъм в човешката история.
  Особено грозна е любовната история на европейския елит със Сталин.
  Джордж Оруел пръв вижда сигналите за превръщането на СССР в империя на злото и предупреждава всички с „Животинска ферма" и „1984", но в началото никой не иска да го чуе. Дори след като става ясно, че Сталин най-вероятно избива милиони невинни граждани, утопистите, които са целували нозете му от дистанция, продължават да копаят моралното дъно.
  Френският философ, автор и общественик Жан Пол-Сартр остава сталинист до последно. За него идеите и ценностите на СССР трябва да надделеят в битка с разваленото буржоазно общество. Сартр стига дотам да призовава към насилие срещу враговете на сталинизма.
  Британският театрален мастодонт Питър Устинов е друг виден почитател на диктатора, срещнал толкова топъл прием из социалните вертикали на Запада. В артистичните среди Устинов дели своята страст по Сталин с художника Пабло Пикасо, поета Пабло Неруда и холивудския сценарист Далтън Тръмбо, който миналата година бе героизиран от американската филмова индустрия в биографичната драма „Тръмбо".
  Големият майстор на прозата Греъм Грийн също е флиртувал открито с идеята за Сталин като велик и важен лидер, като носител на добро и справедливост.
  Но най-печално известният сталинист сред представителите на Западния елит може би си остава легендарният автор Джордж Бърнард Шоу, който публично е защитавал масовите убийства и чистките на съветския режим, като през цялото време е смятал, че горните слоеве на комунистическия елит в Москва са съставени от най-превъзходните и качествени хора на планетата.
  Шоу става тъжната персонификация на ленинисткия термин за „полезните идиоти".
  През 30-те Сталин и СССР са „добрите" според двата най-известни и важни либерални вестника - „Ню Йорк Таймс" в САЩ и „Гардиън" във Великобритания. Левите бастиони на печата публикуват статии, в които Империята на злото всъщност е описана като прогресивна, човеколюбива система и ценна алтернатива на капиталистическия Запад.
  Фетишът по червени диктатори продължава през десетилетията с Мао, Пол Пот, Хо Ши Мин, Кастро и Чавес, обичани в различна степен. С апологети като Жозе Сарамаго, Хемингуей, Норман Мейлър и половин Холивуд, Кастро се открояваше като най-силната страст на съсловието.
  През обожанието си към тези деспоти прослойката на привилегированите успява да канализира своята мазохистична омраза към Запада и западната култура. Всеки враг на САЩ и Европа е техен приятел, но особено ценни са марксистките доктрини. Именно те дават алиби на интелектуалците да изглеждат състрадателни и загрижени за Малкия човек, да се пласират публично като анти-елитарни и анти-буржоазни романтични революционери.
  За тях важи в пълна степен репликата на Джордж Оруел, че „някои идеи са толкова глупави и абсурдни, че само интелектуалци могат да вярват в тях".
  Икономистът Томас Соуел им посвети цяла книга - „Вулгарната гордот на интелектуалците". В нея той описва как е възможно толкова много талантливи и умни хора да се объркат така свирепо в политически план.
  Възбудата от екстремно лява тирания сред артисти, академици и автори в Западния свят продължава. Техният морален банкрут, тяхната неспособност да обяснят събитията днес, се случват на фона на възхода на другата крайност - тази в дясно."

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Тук трябва да се отбележи, че Батиста, макар да е бил диктатор и да е избил доста народ, първо идва на власт чрез избори. След период в САЩ се връща в Куба и отново взима властта. Много убивал, много е откраднал. Но... Той организира избори в Куба в последната си година на власт. По това време Кастро вече практически е превзел кубинските планини и се готви за атака на Хавана. Батиста е разбирал, че властта му е обречена и затова на новогодишната нощ съобщава на близките си номенклатури във властта, че ще бяга, и на 3 януари всички се изнасят. Ако Кастро беше оставил новоизбрания президент да встъпи на власт, Куба щеше да е демократична държава. Но Фидел е искал власт. И както гласи неписаното правило, комунистът с кръв взима властта и с кръв я дава. Изводът от режимът на Кастро е същият, както и изводите от другите социалистически революции - голям плам в началото и голяма мизерия след това.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Весело

  [quote#19:"eurogi"]Иххх...два милиона души избягаха от тоз рай нечуван...[/quote]

  О, благодаря, че ме подсети и за тази лъжа! По официални американски данни към края на 1960 година в САЩ са живеели 163,000 кубински имигранти. Кастро взе властта на 1.1.1959 година. Към края на 2013 година в САЩ са живеели 1.1 милиона кубинци. Ако двата милиона е вярно число, то през последните 3 години 1 милион кубинци са избягали в САЩ. Това си е световен рекорд по емиграция (средно почти 1,000 души на ден!!!), само че кой знае защо не е обхванат статистически.
  Освен това не е зле да се направи едно просто сравнение с броя на имигрантите в САЩ от държави в централна Америка и преди всичко с Мексико. Там май не е имало комунистически диктатури.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 27. 27 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#25:"Lou"]Тук трябва да се отбележи, че Батиста, макар да е бил диктатор и да е избил доста народ, първо идва на власт чрез избори[/quote]

  Това го пишеш за невежите, нали! Батиста е дошъл на власт чрез избори през 1940 година и е отстъпил властта след загубени избори 4 години по-късно. Президент след него става Рамон Грау Сан Мартин. Впрочем, в тогавашното правителство на Батиста е имало двама комунисти като министри. Батиста взема властта чрез преврат през 1952 година като сваля президента Карлос Прио.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 28. 28 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#22:"gmbh"]Къде е пропагандата? [/quote]

  Написал съм ясно, ама като не схващаш, не мога да ти помогна.
  Пропагандата е в написаните лъжи.


  [quote#22:"gmbh"]Да се защитават мракобесните комунистически режими си е чиста проба извратеност. [/quote]

  По какво разбра, че аз защитавам мракобесни комунистически режими? Май сам си заразен от комунистическо мислене - по болшевишки: който не е с нас, е против нас.

  Пак препоръчвам на заинтересованите да влязат в сайта на "Економист" и да прочетат Fidel Castro Briefing.
  Освен, разбира се, ако смяташ и "Економист" за комунистическо издание.
  Сериозна медия като "Дневник" не би трябвало да публикува такава примитивна пропаганда като горната статия.
  Ама защо пък не, щом има толкова радостни отзиви!

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  Могат разбира се , а ти от затвора ли пишеш в момента ?
  От някоая килия ли ?
  До коментар [#23] от "half_truth":

  Bukalemun
 30. 30 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#28:"cicero"]По какво разбра, че аз защитавам мракобесни комунистически режими? [/quote]

  ""Там май не е имало комунистически диктатури. ""
  Ето какво си написал. И за да избегнеш смислово статията намесваш различни диктатури в Латинска Америка. По същата логика може да се вмъкнат диктатурите на Мобуто, Бокаса, Иди Амин Дада, Хисен Хабре и други от Африка. Впрочем някой открито поддържани от Москва. Или иначе казано комунистическите диктатури, най-свестните диктатури.
 31. 31 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#25:"Lou"]Той организира избори в Куба в последната си година на власт. [/quote]

  Да, тези избори също са се състояли 3.11.1958 година, но под натиска на САЩ Батиста не се е кандидатирал. Те май токова са били и избори, защото 2 седмици преди това Батиста е отменил всички граждански права (!?) и е представил една своя пионка. Този кандидат по име Агуеро е спечелил изборите при 40% участие. Самият американски посланик в Хавана тогава е нарекъл пародията "най-голямата грешка на Батиста". Само че избраникът дори не е поел властта защото това са възпрепятствали генералите.


  [quote#25:"Lou"]Ако Кастро беше оставил новоизбрания президент да встъпи на власт, Куба щеше да е демократична държава.[/quote]

  Е как? С пионката на Батиста ли? Когото не са искали дори и американците, да не говорим за генералите.
  И защо Кастро да се откаже от силната си позиция тогава, след като той е предложил за президент един съдия и генералите са го приели. Точно Мануел Урутиа е провъзгласен за президент на 3.1.1959 година, а 5 дни по-късно Кастро влиза в Хавана.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#27] от "cicero":

  Ако си прочел целия ми коментар, щеше видиш, че съм писал и други неща - че Батиста е убивал много и че е крал много. Изобщо не е бил цвете за мирисане. Дори е насърчавал една корумпирана клика, която е крала благата, а станалото население е било безимотно и гладно. Но е факт, че е имало работеща икономика по време на военната му диктатура. И според конституцията той организира президентски избори първо през пролетта, но ги отлага заради Кастро и партизаните. После ги насрочва за есента, където има избран президент. Кастро също обещава избори на кубинците след осъществяването на революцията. Обещава и НЕ изпълнява. Батиста е бил диктатор, корумпиран, убиец, но реално за цялата си диктатура е избил не повече от 20 хил. души. И дори опрощава присъда на Фидел Кастро, приема го отново. Пред престъпника Кастро Батиста е агънце. Къде са 500 хил. убити репресирани, къде са 20 хиляди? Кастро опрощаваше ли присъдите на някой от осъдените?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 33. 33 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#30] от "gmbh":

  Глупости! Диктатура е диктатура. Дали е комунистическа или "капиталистическа", си остава диктатура.
  Кастро си е диктатор по всички показатели, но не е случайно, че се задържа на власт половин век.
  Казано ясно и кратко - неговата диктатура си е такава по всички показатели, но далеч не беше толкова зла и кървава като много други. Особено като такива в Латинска Америка.

  А пък върха на примитивна пропаганда е написаното в дебел шрифт, че Куба била най-бедната и изостанала страна в Латинска Америка. Погледнете статистически данни!

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Промитите мозъци в България и света, дали ще разберат, че Кастро не е велик и благороден, а най-обикновен диктатор и убиец. Най- страшното че, караха всички нас, да вярваме на тези лъжи.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Телевизии въртят пропаганден документален филм, в който Кастро бе представен като "велик революционер", освободил Куба от "американско господство", внушават, че Кастро бил превърнал Куба в "остров на Свободата".
  ========
  Защо е в кавички термина ...велик революционер ...не разбрах , такъв си беше , такъв и ще си остане !
  А факта ,че дори и след смъртта му ,светът се тресе и не го забравя е показателен !

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  [quote#35:"eti"]А факта ,че дори и след смъртта му ,светът се тресе и не го забравя е показателен [/quote]
  Ами то и ХИТЛЕР и СТАЛИН

  светът няма да ги забрави....

  И Фифи Кастро тъй....

 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#33] от "cicero":

  Онзи ден в един коментар имах възможност да напиша, че Кастро не достигна човеконенавистните висини на Пол Пот, Мао, Ким и Сталин. Разбира се, че има разлика м/у диктатурите, едни са на идеологическа основа, а други чисто садистични и трети, комбинация от двете.

 38. 38 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Пишете откровени измишльотини Дневник, не че Кастро не си заслужава плюенето ама да пишете, че Батиста му е кум?? Четете ли си изобщо глупостите или ги преписвате?

 39. 39 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#32:"Lou"]Къде са 500 хил. убити репресирани, къде са 20 хиляди?[/quote]

  Кои са тия 500,000 "убити репресирани"?

  Хайде по-сериозно! Никой сериозен политически наблюдател до сега не е писал такива глупости. Режимът на Кастро беше диктаторски, но никой до сега не е писал, че е кървав.
  Даже в горната (общо взето на ниско ниво) статия не пише такова нещо.


  [quote#32:"Lou"]Кастро опрощаваше ли присъдите на някой от осъдените? [/quote]

  Чел ли си нещо за съдбата на пленените в Залива на Свинете? Те са очаквали да бъдат избити всички. А какво е станало? 14 от тях са признали убийства на опозиционери по времето на Батиста, 5 от тях са осъдени на разстрел, а 9 на различни срокове затвор. Всички останали са пуснати по живо, по здраво, след платен от САЩ откуп под формата на медикаменти и детски храни.
  С противниците във висшите ешелони на властта Кастро не се е церемонил. Споменатият в статията негов сподвижник Хубер Матос си е излежал 30-годишната присъда до последния ден. Висши военни като Очоа и Ла Гуардиа са били разстреляни. Но това са вътрешни борби за власт, типични за всяка диктатура.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 40. 40 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#39] от "cicero":

  Без да тая илюзии за просперитета на Куба - тази статия е откровено малоумна. Бият ти минуси по навик, без да прочетат нищо.

 41. 41 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 634 Весело

  [quote#39:"cicero"]Режимът на Кастро беше диктаторски, но никой до сега не е писал, че е кървав. [/quote]

  Скоро не бях чел по-голям глупост. Той бил диктатор, но не бил кървав, т.е. с молби им е диктувал. Съжалявам те колега. Сигурно не ти е лесно с такова мислене.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Хитлер и Сталин си бяха един вид ортаци , когато палиха и рушаха света а Кастро бе сам с острова си и дълги години забави модерната колониална експанзия на САЩ .....
  Така че , целия свят трябва да благодари на Куба и Кастро ....
  Иначе инвазията на американските самолетоносачи по света , щеше да е с поне 20.....30 години по рано !
  Днес янките насадиха основите на тяхната си демокрация , съпроводена от смърт , огън и войни .....понеже липсват ХОРА като Кастро !
  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Bukalemun
 43. 43 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Весело

  [quote#41:"Чоко и Боко"]Скоро не бях чел по-голям глупост[/quote]

  Ами че прочети препоръчаната от мен статия в "Економист"! Освен ако смяташ, че и там пишат глупости. Тогава не си губи времето и се радвай на информацията от горната статия! Аз съм чел много повече за Кастро и режима му, но никъде в сериозни публикации няма написано такова нещо.

  [quote#41:"Чоко и Боко"]Съжалявам те колега. Сигурно не ти е лесно с такова мислене. [/quote]

  Благодаря, и аз съжалявам такива като тебе! На вас ви е далеч по-лесно, че си живеете в неведение.

  Все пак историческите истини са си такива, каквито са. Дали на нас ни се харесват, или не, няма никакво значение.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 44. 44 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#40] от "kapitan_laino":

  Аз не съм написал, че Куба е просперираща. Тя не е, съвсем ясно. Куба е бедна държава. Написал съм, че е по-добре от доста сравними държави в региона. Следователно да се твърди, че е най-бедната е чиста измислица, лесно оборима при сравнение на меродавни данни.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 45. 45 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1057 Разстроено

  Жалко, но факт, все още има доста заблудени хора на Запад, които се захласват по масови червени убийци. Трюдо Младши загуби уважението ми след смъртта на Кастро.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 46. 46 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#38:"kapitan_laino"]не че Кастро не си заслужава плюенето ама да пишете, че Батиста му е кум?? Четете ли си изобщо глупостите или ги преписвате?
  [/quote]

  И това пропуснах да коментирам. Кастро сключва първия си брак през 1950 година с Мирта Диас Баларт, дъщеря на кмета на родния му град Биран. Тъй като и двамата бащи на младоженците са спонсори на партията на Батиста, а братът на Мирта е дори висш служител в МВР, диктаторът подарява на младоженците две нощни лампи от алабастър. Той обаче не е кумувал, нито дори е бил на сватбата. Кастро подава молба за развод през 1954 година от затвора, а Мирта заминава за Майами.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 47. 47 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#46] от "cicero":

  Е поне не е написано, че се е оженил за лампата

 48. 48 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Весело

  Цитат от статията: "Всъщност Батиста е кум на Кастро и също като него е от богато експлоататорско семейство".

  И тази неточност си заслужава да се спомене. Бащата на Кастро е испанец, едър латифундист и много заможен.
  Батиста е мелез с неизвестен баща и бедна майка. Бил е подофицер в генералния щаб на армията и е имал още като млад дар слово. С това се е издигнал.

  Ха стига толкова, статията не си заслужава труда.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 49. 49 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  и що толкова годдини наред ''индианци'' и европейци желаят да посетят куба ? ..

 50. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#8] от "gmbh":

  да така е ,по времето на Батиста всички са били богати ,но им било скучно ,та за това и спретнали революцията

  гошо
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Поредната слаба и пристрастна статия на този Момчил Дончев.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#10] от "wnw04489661":

  Само да припомня, че ЕС нормализира своите отношения с Куба много преди САЩ и Обама да направят това. И също така, че преди ЕС всички латиноамерикански държави нормализираха отношенията си с Куба.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#11] от "eurogi":

  Хахаха.... смешна идея, този боклук, предател и диктатор не заслужава никакъв паметник, но от друга страна на Алиенде има издигнат паметник и то забележи на няколко метра от чилийския парламент. Хората в Чили не са глупави и заблудени като форумните десни псевдодемократи.

  http://www.brownpoliticalreview.org/wp-content/uploads/2013/09/Statue_de_Salvador_Allende.jpg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#25] от "Lou":

  Хахаха... чудя се на балъците, които са повярвали на лъжите в коментара ти. Още малко ще изкараш този мръсен диктатор Батиста демократ. А, той е бил типичен крадлив, корумпиран и репресивен диктатор, който е бил на хранилката на Вашингтон. И никакви демократични избори не правил този сатрап Батиста през 1958 г. Впрочем не е само авторната диктатура на Батиста. По това време и годините след това САЩ са подкрепяли редица кървави диктарори в цяла Латинска Америка. Някои от тези диктатури както правило отбеляза Цецерон по горе са били по-жестоки и кървави даже от тази на Батиста. Не е чудно, че автора Момчил не пише нищо за това в своята статия... причината за това явно е фактът, че те са били подкрепяни от САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Весело

  [quote#54:"Иво"]Някои от тези диктатури както правило отбеляза Цецерон по горе са били по-жестоки и кървави даже от тази на Батиста. [/quote]

  Аз дори обосновавам мнението си, но цялото форумно братство и май колеги на автора от редакцията се надпреварват да пишат минуси на коментара ми под № 17.
  Явно по някои теми обективност и факти са нежелани.


  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 56. 56 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Весело

  [quote#53:"Иво"]Хората в Чили не са глупави и заблудени като форумните десни псевдодемократи. [/quote]

  Тези уж десни и уж демократи са си чисти комунисти по мислене. Колкото и да се преструват, им личи. Вълкът козината си мени, но нрава не.
  В съвременно Чили няма нормални хора, които да възпяват Пиночет. Да, признава се негова заслуга за предотвратен опит за въвеждане на социализъм в Чили, но и това е относително. Никой чилиец не изказва възхищение от този диктатор като тукашните форумни псевдодемократи.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#17] от "cicero":

  В Куба кой прави статистиките? ЦРУ? Обама поръчва фалшиви данни, как да повярваме на Фидел?

 58. 58 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Фидел превърна всички кубинци в аскети.

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#56] от "cicero":

  Това е така, защото тук не се проведе лустративна кампания, която на практика превръща България във втора балканска Куба.
  Ако такова действие бе предприето от някой достоенбългарски генерал, до сега да сме първа икономическа сила в региона и да приемаме емигранти от всички не само съседни страни, с изградено икономическо стопанство и внедрени съвременни технологи.
  Но народа на България заедно с висшия комунистически генералитет, предпочете да се превърне в зомбирана анормална сбирщина от хора, която да се влачи, вие и пъшка пред предизвикателствата, но не и да предприеме мерки за оздравяване на обществото, чрез изрязване на комунистическите туморни образувания създадени по съветски образец на тотална политико-иделогическа отровна зараза.
  Резултатите са на лице и прд нас ежедневно.

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#3] от "stanislavdi":

  Напротив, според комунопсихогенетично увредените управленски екземпляри, диктатурата е напълно оправдана.

  Но общество преживяло анормалии на подобни престъпници е оправдано да ги ликвидира, за да се прочисти , така е проповядвал Ленин, както и Кастро, поради психогенетичната си налудност, егоцентризъм и шизоидно-емоционален синдром.

  Но българският вариант на див патологичен садизъм, го няма никъде, защото е последван от дебелооко нахалство и безмерна анормална некомпетентност в управлението и безцеремонна простащина в социалния живот с претенции за култура.
  Тези напъни и за управление и за организация на обществото продължават и до днес.
  Тук достойни генерали няма и не може да има, защото те биват кастрирани при връчване на пагоните им, от едни зловещи сили разположени на североизток с център Москва.

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#24] от "objektivist96":

  То затова и ВСВ се разви в грешна посока...

 62. 62 Профил на mooncho
  mooncho
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ДО "Сисеро"
  "Много съжалявам редакцията на "Дневник" за тази статия. Тя е пълна не само с примитивна пропаганда, но и с откровени лъжи"
  Браво!
  Това е чиста пропаганда.
  Куба независимо от САЩ блокадата са в относително добро състояние с една от най добрата здравни системи в света и най високата расова толерантност. Фидел е боготворен от кубинците и ще пребъде в историята доста по добре от автора на тази мизерна статийка,

 63. 63 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":
  Не се учудвам,че има Алиенде паметник..То и тука си имаме на Тато паметник.Заблудени гламаци има навсякъде...

 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ГОЛЯМ КЪСМЕТ ИМАХА ЧИЛИ,ЧЕ БЕШЕ ПИНОЧЕТ.СЕГА ЩЯХА ДА СА СЪЩИТЕ ГОЛИ И УДРЯМАНИ ВЪШКИ КАТО КУБА И ВЕНЕЦУЕЛА...

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  [quote#45:"andreas_hofer"]Трюдо Младши загуби уважението ми след смъртта на Кастро.[/quote]

  Хора има всякакви... на мен пък Трюдо Младши спечели уважението ми още повече през последната една две седмици. Най-добрият МП който е имала тази държава от времето на баща му.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#55] от "cicero":

  Абсолютно вярно и точно, тука във форума винаги е било така, така, че не се учудвай. Фактите и историческата истина нямат стойност за някои идеологически подковани съфорумци, които впрочем смятат себе си за демократи. Аз затова обичам да им казвам десни псевдодемократи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Ама заглавието не предполага сравнения.
  Нерде Ямбол,нерде Стамбул!!!
  За Кастро говорите пък после за Пиночет....
  На Дойчев му плащат на дума и го напъплила логореята.
  Що не го сравни с Даниел Ортега? Съидейници са...камарди
  Ма от къде да знае Дойчев кой е Даниел Ортега.... Годинките му малко и стажа в политическите анализа още по.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 68. 68 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#57:"gozambo"]В Куба кой прави статистиките? ЦРУ? Обама поръчва фалшиви данни, как да повярваме на Фидел? [/quote]

  Ами ако разсъждаваме така, то май според тебе едва ли има някакви достоверни статистически данни. Или си мислиш, че други бастиони на демокрацията като Китай, Иран, Саудитска Арабия, да не говорим за Венецуела и още много африкански, арабски и латиноамерикански държави, представят перфектни статистики.
  Или приемаме някаква база за сравнение на икономическо развитие, или си приказваме по симпатии. Който ми е симпатичен, викам му "ура", който не е - "ууу".
  Всяка статистика е манипулирана. Казал го е дори изявен демократ като Чърчил: "Аз не вярвам на статистика, която не съм фалшифицирал лично".

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 69. 69 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#67:"Без коз"]Годинките му малко и стажа в политическите анализа още по.[/quote]

  Аз не знам кой е той, но явно не е чел поне някоя свястна книга за Фидел Кастро, ако се съди по написаните в статията неверни твърдения.


  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 70. 70 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#3] от "stanislavdi":

  Да репресираш комунисти не е диктатура,а задължение!

 71. 71 Профил на СМЕРШ
  СМЕРШ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Е, то и ние бяхме на 27- мо място, по индекса на човешкото развитие[quote#17:"cicero"]А да не споменаваме безсмислицата, написана в почернен шрифт, че Куба е най-бедната държава в Латинска Америка. Май "Дневник" преписва някакви измислици, без да направи дори елементарна справка със статистически данни на МВФ, Световната Банка, ООН, че дори и на ЦРУ, публикувани и достъпни за всеки в интернет. Според тях Куба по такува показатели като БВП на глава, индекс на човешко развитие, средна продължителност на живота, престъпност е далеч по-добре от сравними държави в региона като Гватемала, Доминиканската Република, Хондурас, Салвадор, Боливия Еквадор, че дори и пред Перу и Парагвай, за Хаити да не говорим[/quote]

  Смерть шпионам!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK