Новият популизъм (от постмодерност към постистинност)

Новият популизъм (от постмодерност към постистинност)

© Associated PressМежду двата тура на нашите президентски избори, които се проведоха заедно с референдума на Слави Трифонов исках да напиша статия за възхода на новия популизъм по света. Но когато се събудих на девети ноември сутринта и разбрах какво се е случило на американските избори, написах нещо друго:

ВНЕЗАПНО


Светът се събуди
и осъзна,
че е превзет от съня.
Къде е слънцето?
От изток в небето прииждат
ледниците на новa епохa.
От запад -
сякаш е залез -
извира обратно Нощта...
Внезапно
като заразна болест,
като климатична промяна,
като парализа
оловен сън обладава
мозъците на всички хора —
хаква
всички компютри и шоу програми
и те предават
същата реклама:
"О, вий, кои престъпяте тоз праг
надежда всяка тука оставете."
Големите промени идват внезапно
Както прелива чашата. Студен фронт. Земетресение. Автомобилна катастрофа. Внезапно светоусещането на милиони хора навсякъде по света се променя. Вчерашните идеали нямат никаква стойност. Демокрацията, свободата, равенството и братството, идеалите на Просвещението са излезли от мода. Заменили са ги гняв, недоверие, враждебността към различните и страх от нашествие. Навсякъде по света едновременно.През 1968-ма така внезапно избухваха младежките революции – от Сан Франциско до Париж и Прага. През 1989-та така внезапно паднаха тоталитарните режими от Берлин и Варшава до София. Сега изглежда се случва обратното. Някаква световна контрареволюция? Има мистика в тази внезапност. Или просто има закони на нашия свят, които не познаваме. Светът е един организъм.Популизмът винаги е съществувал и е бил ползван от всички политици. Но днес говорим за нещо друго.


Във възход е някакъв нов, мрачен и агресивен,
ксенофобски и примитивен националпопулизъм


Не е имало такъв от Втората световна война насам. Но днес той се възползва умело електронните медии и социалните мрежи. У нас Слави не е първият политик - популист (с организирането на референдума той определено излезе на политическата сцена), който се ражда от телевизионно шоу. Преди него така се родиха и Волен Сидеров, и Николай Бареков. Бареков, макар че забегна в Брюксел след провала на своя кукловод, наскоро пак се обади и призова да екстрадираме ромите в Индия...


Такова политически некоректно говорене се харесва на "народните маси". И уви далеч не само у нас. Новият националпопулизъм е във възход навсякъде по света. Найджъл Фараж в Англия, Марин льо Пен във Франция, Виктор Орбан в Унгария, сега и Тръмп (а има и леви популисти като Бепе Грило) печелят гласовете на милиони хора. Популистите неочаквано идват на власт на много места и оформят


някакъв нов "антисистемен", антилиберален,
антиевропейски изолационистки елит
Западните популисти имат един голям приятел на Изток — Владимир Путин. Той спонсорира някои от тях (като крайно-дясната льо Пен) и те го подържат. Готови са да му подарят Крим и Източна Украйна. И други части от Източна Европа.Войнственият ислямизъм, този религиозен фанатизъм от средновековен тип, също е ново явление, което не съществуваше до последното десетилетие на 20-ти век. Ислямистите също са популисти, които умело ползват социалните медии за пропаганда и за рекрутиране на наемници сред психически нестабилни хора.Популизмът действа първосигнално, атакува инстинктите и емоциите на хората.


Популистката пропаганда прилича
на майсторски направена комерсиална реклама


Тя е лъскава и привлекателна, със скрито послание, което съзнанието на зрителите не забелязва. Но то атакува подсъзнанието, възбужда предразсъдъци, инстинкти, страхове. Истината няма вече никакво значение.


Няма значение, че намаляването на данъците, или премахването на универсалното застраховане (наричано "обамакеър"), или премахването на минималната надница никак не е в полза на бедните. Важното е, че Тръмп подкрепя тези политики с езика на бедните бели в САЩ и те гласуват за него. Няма значение, че Брекзит влияе негативно на икономиката на Великобритания и това ще се отрази на живота на бедните англичани много по-зле, отколкото им се отразява притокът на имигранти от България или Румъния в рамките на ЕС. Важното е, че Фараж говори на езика на по-бедните и по-необразовани англичани и ги убеждава, че членството в ЕС е зло за Великобритания. Няма значение, че мажоритарната система ще създаде двупартиен парламент, ще отпадат всички кандидати освен първенеца (т.е. най-малко половината избиратели, тези които са гласували за друг кандидат, не за първия, ще останат непредставени в парламента), няма значение, че чисто мажоритарната система на практика ще облагодетелства олигархията.


Важното е, че Слави Трифонов, който владее масовия зрител твърди, че мажоритарната система е нещо добро. Хората гласуват за Слави. И разбира се това е антисистемен вот - както и на референдума в Италия. Истината за мажоритарната система е без значение.Хибридната война на Москва срещу Запада
и либералната демокрация


е друг важен аспект на съшата нова политическа (не)реалност. Кремъл атакува масирано и успешно Европейския съюз чрез разпространяване на изопачени истини и откровени лъжи, които допадат на евроскептиците и на хората разочаровани от либералната демокрация. Например в началото на годината прокремълски медии разпространиха "информацията", че Европейският съд е забранил кръщаването на деца в църква и след март 2016 г. кръщаването щяло да се смята за престъпление в Европа. А напоследък към тази откровена лъжа е добавена и друга: че ЕС иска изобщо да забрани православието. КГБ, чиито кадър е бил Путин, имаше дългогогодишен експертен опит в масовото разпространяване на неверни слухове и изопачаване на истината. Но днешната Хибридна война, за разлика от някогашната Студена война, се води главно във виртуалното пространство. Там атаките са по-незабележими, но много по-мащабни и по-ефективни. Няма Желязна завеса, няма държавни граници. Виртуалното пространство е навсякъде и никъде.


Бойците на тихия електронен фронт


могат да се намират, или да претендират, че се намират, във всяка държава, че имат всякакво вероизповедание, етническа принадлежност или политически убеждения. Като пътуващи рекламни агенти, те могат да промиват мозъци персонално в домовете на уязвими хора, чрез компютрите им.


Присъствието на интернетни тролове е осезаемо дори и във "Фейсбук", където човек уж общува само с приятели и "истински хора". Но ако напишете нещо срещу Путин на стената си (и ако тя е отворена за всички) веднага ще изникне цял взвод защитници на Путин, които не познавате лично и не е ясно дали са истински хора.


Московската пропагандна машина във виртуалното пространство не защитава директно Владимир Владимирович, нито дори Русия. По-скоро тя има за цел да руши европейското единство, да руши изобщо либералната демокрация, по всякакъв възможен начин: чрез всяване на страх и паника от бежанците, чрез подкрепа на неонацизма или "алтернативното дясно" в Европа, чрез толериране на ксенофобията и хомофобията, чрез изобретяване на пейоративни неологизми като "толерастия", "либерастия" и "гейропа", за да се внуши, че Европа е слаба, безгръбначна и се е отдалечила от традиционните християнски ценности. (Бившите комунисти станаха по-православни от патриарсите.) От там нататък въпросът е да решим каква е алтернативата на "слабата" Европа и на "порочната" демокрацията. И да прегърнем евроскептичния националпопулизъм.След победата на Брекзит в Британия и на Тръмп в САЩ се заговори, че вече живеем в post-truth epoch — след-истинната епоха. Истината е без значение в политиката днес. Оксфордският речник обяви post-truth за дума на годината. Определя се като прилагателно "свързано с, или денотиращо обстоятелства, при които обективните факти са по-маловажни за формирането на общественото мнение, отколкото апела към (или привличането за) емоциите и личните вярвания".


Политическите послания стават един вид търговски реклами. Важно е да са атрактивни, дори шокиращи, но да импонират на подсъзнателните въжделения и предубеждения на хората. Не е важно дали казват истината.


Колкото по-просташки и карикатурно крайни са тези послания
– толкова по-
добре


– така те ще привлекат по-широк кръг хора. Чалгата с просташки текст има далеч по-широка публика отколкото интелектуалния джаз или класическата музика. Анализатори смятат, че провокативните, политически некоретни "туитове" на Тръмп много са му помогнали да спечели изборите. Една псувня към центъра на властта канализира по-добре обществения гняв от всеки сериозен политически анализ.


Новият националпопулизъм на Запад тръгна всъщност от Силвио Берлускони – мултимилионерът със собствена медийна империя, лидер на дясната партия "Народът на свободата", който девет години се задържа на власт в Италия. Веднага се набива на очи една опасна аналогия: националсоциализмът след Първата световна война също тръгна от Италия, от фашизма на харизматичния диктатор Мусолини. Но Мусолини беше по-безобиден от своя най-виден ученик


Надявам се, че аналогията е пресилена. Все пак новите популисти не са тръгнали да вкарват по затвори и да убиват опоненитите си, не са тръгнали да превземат територии от съседни страни. С изключение на Путин.В новия свят, в който наскоро се събудихме,
политическата сцена става нереална като електронна игра


в която нещата се развиват мълниеносно и неочаквано. Дали наистина след постмодерната епоха сме навлезли вече в постистинната епоха? Дали вече не само модерността, но и истината за света е само в миналото ни? Освен лесната манипулация на "народните маси" във виртуалния свят, важна причина за тържеството на популизма е разочарованието на много хора от либералната демокрация – било заради раздалечаването на свръх богатите от бедните в съвременния свят, било заради страха от пришествието на бедни имигранти и бежанци към Европа, страха, че либералната демокрация е слаба и не дава сигурност.Но какво е либерална демокрация?


Антилибералната пропаганда често отъждествяват социалния и културния либерализъм с икономическия либерализъм. Всъщност това са доста различни неща. Някои привърженици на либералната икономика, на капитализма без държавна намеса и регулации, са врагове на социалния и културен либерализъм, на политическата коректност, расовата, религиозна и сексуална толерантност. Възможно е дори да има либерална капиталистическа икономика при политическа диктатура.Опасявам се, че двата стълба на съвременния свят от Просвещението насам – свободният пазар (капитализма) и либералната демокрация, които са в основата на световния прогрес, влизат в конфликт помежду си. От една страна неолибералният капитализъм задушава либералната демокрация чрез влиянието на монополите, на големите пари в политиката и държавата. От друга страна имаме недемократични общества, като Китай и Русия, в които също има форма на пазарна икономика. Властта на Путин, този десен националпопулист, се крепи на мощна олигархия. С други думи,


в Русия съществува постсъветски авторитарен капитализъм, въоръжен с националпопулистка идеология, която се харесва на маситеНо новите националпопулисти, макар че ползват езика на "народните маси", на практика защитават интереса на част от едрия национален капитал – и то по-консервативната му част, която е против глобализма. Крайният национализъм всъщност е колективна форма на егоизъм в консуматорското общество. Моите интереси или интересите на моята класа, или интересите на моята нация, стоят над морала и хуманноста, над общочовешкото добро. Ако новият националпопулизъм е маска на консуматорския национален егоизъм, то на другия полюс са хората, които поставят духовното по-високо от материалното, които поставят хуманизма, равноправието между хората, човечността по-високо от национализма. В този смисъл нормалното, ненационалистическо християнство, нормалният нерадикален ислям, и още повече будизмът имат повече общо с новите младежки протестни и екологически движения, отколкото с десния националпопулизъм. Хората, които вярват в духовното или общочовешкото отвъд личния или национален интерес, имат много общо помежду си. Хората, които вярват в братството, равноправието и свобода, които вярват в човешките равни права, независимо дали са гарантирани от Бог или от Всеобщата декларация за правата на човека, имат общ идеал. Те трябва да обединят усилията си, за да спасят света както от религиозния фанатизъм, така и от новия националпопулизъм. А също и от надвисналата над консуматорския свят заплаха от екологическа катастрофа поради вековната безразсъдна експлоатация на природата.


Чашата скоро може да прелее.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  "Във възход е някакъв нов, мрачен и агресивен,
  ксенофобски и примитивен националпопулизъм"

  Обеснението е, че това е дело на путиновата пропаганда. много елементарно бе аФторе! Идкарахте го Супермен това джудже!
  Истината е, че това е дело на някакви тъмни западни кръгове, които искат да създадат мултикултурни общества от хора, които са по-различни и от разликата между човека и животните! Не можеш да смесиш вода и олио! И с ултразвуци са опитали, ама си остава колоиден разтвор! А Путин само подклажда разделението на нещо, което вече е смесено! Няма как да направиш общество от цивилизовани хора от 21-ви век и мюсюлмани, които са в 14-ти век! Затова се бунтуват хората! Затова популистки партии печелят властта! За хората няма значение кой ги финансира, стига да махнат мюсюлманския тумор и да се приключи с тоя шибан мултикултуризъм!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  То в политиката е като в модата - нещо излиза от мода пък после пак се връща,така е и с популизма(много е близко до чистата лъжа,ама не е баш) сигурен съм,че откакто има политика е имало и популизъм,ама е нямало толкова мощни медии да го превърнат в световно движение.И на това ще му мине времето.

 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Влече си го поезията Левчев младши. Как поетично го беше казал Левчев старши:"Другарю Живков,не може да ми забраните да ви обичам."И по стар комунистически маниер вижда контрареволюция.А да те обявят за контра по времето на комунизма беше равнозначно на стигма.
  И по стар комунистически маниер изкарва привърженик на Путин,всеки несъгласен с неговото мнение.Щом не одобряваш нашествието на арабски и афганистански ислямисти значи си привърженик на Путин.Щом не желаеш да се узаконяват сексуалните извращения ,значи си привърженик на Путин.Ами много удобно-следващата стъпка е да обявите всеки несъгласен за нацист.Което се и прави в този форум.Подобни методи бяха използвани през комунизма-всеки несъгласен с комунистите беше обявяван за фашист.Нищо не е забравено и отрочетата на партийната номенклатура просто си намериха нов другар,който не може да им забрани да го обичат.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  Думата популизъм произлиза от латинската дума за народ, впрочем. Ако тръгнем да я превеждаме, трябва да измислим нещо като "народнизъм".
  И как стана така, че думата "народ" и политическата й производна се превърнаха в нещо толкова лошо ЗА КЛАКЬОРИТЕ на новата аристокрация - свръхбогатата и разглезена олигархична бюрокрация?

  [email protected]
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6227 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Народнящина е българският еквивалент.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]И как стана така, че думата "народ" и политическата й производна се превърнаха в нещо толкова лошо ЗА КЛАКЬОРИТЕ на новата аристокрация[/quote]

  Чак сега разбрах какво е популизъм. Аз пък си мислех, че е флиртуване с широките народни маси, с неосведомените, с малко мислещите, с трудно правещите причинно-следствени връзки, с очакващите да получат повече с малко усилия. Всичто това с цел извличане на политически дивиденти. Разтварящята се ножица по линия бедни-богати не е проблем, който може да бъде решен с популизъм, но се използва като основен аргумент при политическото съблазняване на големи групи от хора.

 7. 7 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 800 Весело

  мъка, мъка, мъка

  тия не се изплакаха...

  Je suis дани кирилов
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Ако разменяш свободата за "сигурност" и/или "благополучие", много често губиш и трите. Позоваването на "народния глас" в сложни въпроси обикновено създава само проблеми. Това са две прости правила, които помагат при пристъп на болестта популизъм.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Големи прозрения, голямо нещо. Заприлича ми на опело на погребение. Погребението на голямата манипулация наречена либерастия, платените оплаквачки вият на умряло и нареждат.

 10. 10 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално  До коментар [#7] от "samarianin":

  А бе, малко ли е ? На другаря Левчев младши ще му отмъкнат хранилката. От мъка чак стихове прописа. Не им върви на Левчевите.


 11. 11 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Не се притеснявайте, Другарю Левчев.

  Както на баща Ви никой не можеше да забрани да обича Другаря Тодор Живков и да пише дитирамби за него,така сегана Вас никой не може да Ви забрани да мразите Доналд Тръмп и да стоварвате гневните си стихове върху скромнатта му особа.


 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Във възход е някакъв нов, мрачен и агресивен,
  ксенофобски и примитивен националпопулизъм
  **************************

  О, Боже! Стига, де, стига вече, не ви ли писна? Тоя истеричен рев от ляво стигна до степен на непоносимост.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално  " Светът се събуди
  и осъзна,
  че е превзет от съня.
  Къде е слънцето?
  От изток в небето прииждат
  ледниците на новa епохa.
  От запад -
  сякаш е залез -
  извира обратно Нощта...
  Внезапно
  като заразна болест,
  като климатична промяна,
  като парализа
  оловен сън обладава
  мозъците на всички хора —
  хаква
  всички компютри и шоу програми
  и те предават
  същата реклама:
  "О, вий, кои престъпяте тоз праг
  надежда всяка тука оставете." .


  Колко много мъка има по света. А бе, дайте да му съберем някой Лев на Левчев младши, че се е депресирал тотално. Ей го вна , за края на Света започна стихове да пише. 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Весело

  Хибридната война на Москва срещу Запада
  и либералната демокрация
  ******************

  Путин - враг номер 1 на Тутраканската селищна система!
  Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено, нали, камарада Левчев?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално  " Новият националпопулизъм на Запад тръгна всъщност от Силвио Берлускони – мултимилионерът със собствена медийна империя, лидер на дясната партия "Народът на свободата", който девет години се задържа на власт в Италия. Веднага се набива на очи една опасна аналогия: националсоциализмът след Първата световна война също тръгна от Италия, от фашизма на харизматичния диктатор Мусолини. Но Мусолини беше по-безобиден от своя най-виден ученик. " .

  Мусолини бил по - безобиден от Берлускони.

  Тук вече говорим за психически отклонения.

  А бе, Берлускони и неговата партия не са ли членове на ЕНП ? Да разбирам, ли че в ЕНП членуват хора и партии по - страшни от Мусолини и неговата фашистка партия.

  Това " десните " левичари няма да спрат да ни изумяват. 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Популизмът надига глава много дълго. Нищо не става внезапно. И всичко е низ от малки, но свързани събития ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  Такова политически некоректно говорене се харесва на "народните маси". И уви далеч не само у нас. Новият националпопулизъм е във възход навсякъде по света. Найджъл Фараж в Англия, Марин льо Пен във Франция, Виктор Орбан в Унгария, сега и Тръмп
  **************************

  Ако Левчев иска да напише наистина сериозен анализ, да се захване да проучи защо се появиха тези настроения у хората, защо наричаният от него "националпопулизъм" е във възход по цял свят? Да прочете също така и за ефекта на махалото и може и да проумее причината за всичко случващо се напоследък... макар че се съмнявам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално  До коментар [#14] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Гледай си работата враг номер 1 е Доналд Тръмп .

  Владимир Путин е Номер 2 . 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Весело

  [quote#15:"wnw04489661"]Но Мусолини беше по-безобиден от своя най-виден ученик. " .

  Мусолини бил по - безобиден от Берлускони.

  Тук вече говорим за психически отклонения.[/quote]
  ***********************

  Абсолютно! Очаквам в следващият си пасквил, др. Левчев да развие надълго и широко тезата, че Сталин и Хитлер са по-безобидни от Путин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Весело

  [quote#18:"wnw04489661"]Гледай си работата враг номер 1 е Доналд Тръмп .

  Владимир Путин е Номер 2 . [/quote]

  Е, поне от пасквила на Левчев излиза, че Путин е номер 1, а Тръмп все още се учи, ама скоро може и да го задмине.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално  До коментар [#14] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ей, съсипаха го Тутракан. Първо беше Роналд Рейгън. После Владимир Путин. А сега Доналд Тръмп.

  Камък върху камък не оставиха тия *адове ниедни. 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Нови времена, нови средства. Хората са такива, каквито са. Само с езика на политическата коректност няма да се променят. Време трябва и сигурно много повече.

  Интересна е идеята, че религиите без религиозна нетърпимост и фанатизъм, могат да помогнат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 770 Неутрално  Представям си какво е преживял Владко. Една година гледал всичките телевизии, чел всичките вестници, слушал всичките радиа и на 08 Ноември 2016 си легнал да спи, уверен, че Корумпираната Бабичка ще помете Злодея Популист Доналд Тръмп.

  А на 09 / 11 / 2016 се събужда и научавайки, че медиите повече от 1 година са го лъгали и манипулирали изпада в амок.

  Простацията му трае точно един месец, защото едва днес , 09 / 12 / 2016 е дошъл на себе си и е сколасал да скърпи това ъъъ ..... материалче. 24. 24 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Едно и също- който не е ляво- толераст, значи е десен екстремист и популист.

  Интересно, че точно ляво- толерастите плачат за либералната демокрация от западен тип, а точно те я разрушават!

  Все едно Ленин да плаче за капитализма!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 25. 25 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514": И на това ще му мине времето.
  ====================================

  Трай, коньо, за зелена трева! Докато стане тревата, ще ти одера главата!

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  До коментар [#6] от "gmbh":

  Напоследък бъркат ясното понятие ДЕМАГОГИЯ - не знам защо с означàващото съвсем друго популизъм !? Остана да объркат и хибридно с популярно !?

  [email protected]
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3890 Весело

  Тц, тц, тц.
  Излял си е душата Левчев от Ванкувър, та чак до Владивосток.
  И хич не си поплюва, гледам ...
  Тънък анализатор и дълбок познавач от философията, през политиката, та чак до икономиката. Освен, че е и поет, т.е. душевед.
  Ренесансова личност ...

  Точка по точка, твърдение по твърдение всичко е опровержимо, даже не е просто спорно. А повърхностно и плакатно пропагандно базирано и "изанализирано".
  Няма да се занимавам, защото ще излезе ферман, три пъти по-дълъг от Левчевия.

  Сорри, Левчев, но няма как. Това, което с душата си на поет си усетил, а очите ти, гледам, отказват да повярват - е вярно. Духат бурни ветрове, преобръщат се пластове, та чак земетресения тресат.
  Ама понеже, както се вижда и от тази статия, си живеел в някакъв свой чудничък илюзорен свят в картонена кула от слепени пропагандни плакати - са те изенадали.
  Като гледам настройките ти за обяснение на света - и тепърва, ама много, ще те изненедват!

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "gmbh": Чак сега разбрах какво е популизъм. Аз пък си мислех, че е флиртуване с широките народни маси, с неосведомените, с малко мислещите, с трудно правещите причинно-следствени връзки, с очакващите да получат повече с малко усилия. Всичто това с цел извличане на политически дивиденти.
  ====================================

  Прав си, точно такъв е смисълът и политическото съдържание на термина ПОПУЛИЗЪМ.

  Големият идиотизъм е в това, че неолибералните глобалисти и техните платени лакеи или идейни последователи наричат с този заклеймащ термин не само истинските популисти, каквито винаги е имало и от двете страни на политическите барикади, а ВСИЧКИ СВОИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ.

  Популист ли е Тръмп? Не знаем. И такива високоплатени автори, като Левчев, също не знаят. Защото до сега никой от неговите противници не е доказал, че това, което той предлага като своя предизборна програма, и от което до сега на практика не се е отказал, той няма намерение да го реализира. Напротив, всичко, което той прави след победата, води до извода, че той съвсем сериозно има намерение общо взето да изпълни своите обещания.

  Защо тогава е този вой, какъв голям популист е Тръмп, защото на практика нямало да изпълни нищо от това, което е обещал?

  Отговорът е малко неочакван: Те го обявяват за популист именно защото са сигурни, че той не е такъв. Защото ако знаят, че е популист, те ще го обсипят с цветя и похвали, защото ако е такъв, той няма да засегне, а ще обслужи техните интереси. И те ще имат полза от това, той да продължи да управлява, защото без да засегне техните интереси, той ще укроти гнева на несъгласните. Но ако са сигурни, че той не е популист, те ще направят всичко възможно, за да го дискредитират, като едно от средствата да направят това е да го обявят за популист. И те точно това правят, доказвайки по този начин, че на практика, според тях, той не е популист.

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Народняшки партии има откак има партии - само високообразованият Левчев не бил знаел!

  [email protected]
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Интересно защо на всички националпопулисти (леви, десни, крайни, безкрайни) пръв приятел им е Путин?

 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Весело

  [quote#3:"mushashi"]Подобни методи бяха използвани през комунизма-всеки несъгласен с комунистите беше обявяван за фашист.Нищо не е забравено[/quote]

  Старо куче нови номера не учи. Не важи само за кучетата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Истината е една: което изглежда лесно и лъскаво (политика, пропаганда, опаковка, тв реклама, лотария), обикновено е лъжа и излиза два пъти по-трудно и тежко.
  Но овцете се хващат, затова са и овце...

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  БРАВО на автора! Напълно съм съгласен с всичко, написано от него в тази статия.

  Новият "популизъм" се гради на бедността, неграмотността, инфантилизма на индивида, манипулацията. Без тях той не може да съществува, точно както империята на Доган например, не може да съществува без отрудените, но наплашени и прости хорица.
  Новият популизъм има за цел да отглежда такива хора, иначе няма кой да тръгне след "лидерите" му.
  Затова този нов популизъм е като инфекция, болест на обществото. Да се надяваме, че съпротивителните сили на западните общества щесе справят с тази напаст. И че ще добият имунитет.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Чашата скоро може да прелее.
  С водка ли?

 35. 35 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 826 Весело

  Владимир Левчев в ролята на Юлиус Фучик:
  Хора, бдете!

  Трагедията се повтаря като фарс.

 36. 36 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Като цяло верни съждения с малко изключения.Никой не е доказал че свободен пазар може да просъществува дълго време в несвободна политически страна.Примерите досега сочат обратното.И второ-като чух идеите за "равенство" и ми се додрайфа...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 37. 37 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Левчев младши хубаво се е ориентирал-следва правилно бащината заръка,винаги да е с партията и винаги да следва политическата кониктюра-Браво,аферим.
  Дано е получил добри пари за този писквил.
  П.С
  Само като видях в едно изречение Сидеров,Бареков,Орбан и Тръмп..........ми стана ясно за какъв писквил става дума.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Егати неблагодарника. Да беше станал някой заради лични качества и без връзки разбирам, ама той е някой само защото е син на баща си, който, ъъъ, без покровителството на КГБ, ДС и лично на самия най Тошо, би бил господин никой. И така, представител на задължената на постсъветските структури фамилия Левчеви, тръгнал да ги плюе?! Може пък от Москва да са му наредили да ползва тази риторика, надявайки се у нас тя да доведе до ефекта на бумеранга по американския пример, но в случая да докара на власт една покорна руска агентура.

 40. 40 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ти пък!
  Очевидно е, че Левчев изобщо няма за цел да пише нищо обективно. Хеле, пък анализ.

  Грантовете са сладка работа, но си искат и малко бачкане.
  Статия тук, интервю - там и готово.
  Майтапа настрана, но си мисля, че преди всяка статия, този и подобните му, първо написват едно по друго всички клишета
  "ксенофоб", "расист", "популист" и т.н.
  добавят няколко нови , е така за цвят / тук иновацията е "контрареволюция" - май го е взел от Мадуро това/.
  После започват да попъват местата между клишетета, докато натъкмят сносна статия.
  И готово - надницата е изпълнена.
  Абе, хванали са му цаката.

 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  Войнственият ислямизъм, този религиозен фанатизъм от средновековен тип, също е ново явление, което не съществуваше до последното десетилетие на 20-ти век.
  ***********************

  Левчев, ако знаеше кой е Хасан алБана и кога е създадено "Мюсюлманското братство", нямаше да изпляскаш тази дивотия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Важното е, че Тръмп подкрепя тези политики с езика на бедните бели в САЩ и те гласуват за него..
  .........................
  Не левчев, бедните /заедно с всички други "онеправдани" малцинства/ гласуваха за Клинтъница.
  РАБОТЕЩИТЕ бели, които накрая плащат масрафа, гласуваха за Тръмп.
  И не защото толкова добре ги е излъгал, а защото е очевадно, че на Клинтън жена му е тотално / и брутално / корумпирана.
  За 30 години в политиката няма как да не си част от статуквото. А повечето американци НЕ ХАРЕСВАТ статуквото в момента. И са готови и за дявола да гласуват само и само да се възвърне, малко поне нормалноста. Че тая политкоректност и това залитане към всякакви малцинства вече им писна на хурката.

 43. 43 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  [quote#17:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Ако Левчев иска да напише наистина сериозен анализ, да се захване да проучи защо се появиха тези настроения у хората, защо наричаният от него "националпопулизъм" е във възход по цял свят? [/quote]
  Е как защо-защото са тъпи и не са "умни и красиви " -толкова не ли е ясно ?
  Ако кажем че Тръмп е америкаснкия Волен сидеров(единия печелил милярди с мозъка/бзинеса си,а другия не е спечелил и 5 лева),а Фараж,англиския Бареков..................гледай как всичко става ясно.
  Левичарство и грантаджийство на едно място-какво да очакваш ?

 44. 44 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Сега изглежда се случва обратното. Някаква световна контрареволюция?
  ...........................
  ??????
  Май ще излезе вярно ,че комунизмът се предва по наследство.
  Контрареволюция?
  Леле мале, мале леле.

  Не знаех, че Меркел и Клинтъница били революционери.

  Досега мислех, че само хора като Мадуро и Кстро ги дрънкат такива, а пък сега и Левчев?

  Взех да се объквам.

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  [quote#40:"buljubei"]Ти пък!
  Очевидно е, че Левчев изобщо няма за цел да пише нищо обективно.[/quote]

  Да, давам си сметка, че такива като него, последното от което се интересуват, е обективността. Когато политкоректността е издигната в култ, истината, фактите и обективността отстъпват на заден план, а в някои случаи и напълно изчезват.

  Относно грантовете, наскоро прочетох една мисъл, ще я потърся по-късно да цитирам точно, сега по-памет: "Когато журналистите започнаха да получават пари, за да пишат статии, истината престана да има значение".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  "Хората, които вярват в духовното или общочовешкото отвъд личния или национален интерес, имат много общо помежду си. Хората, които вярват в братството, равноправието и свобода, които вярват в човешките равни права, независимо дали са гарантирани от Бог или от Всеобщата декларация за правата на човека, имат общ идеал. Те трябва да обединят усилията си, за да спасят света както от религиозния фанатизъм, така и от новия националпопулизъм. А също и от надвисналата над консуматорския свят заплаха от екологическа катастрофа поради вековната безразсъдна експлоатация на природата."

  Хубав призив, присъединявам се към него!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 985 Любопитно

  вероятно путин и москва могат да бъдат обвинени за много неща ,но за глупоста на местният маТрял ,който залага и се доверява винаги на калпавият кон ,едва ли ?

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  [quote#40:"buljubei"]Очевидно е, че Левчев изобщо няма за цел да пише нищо обективно.[/quote]
  Фифти-фифти.
  Мисля, че Левчев и тези като него наистина съзнателно, (и, съгласен - усърдно! ), не пишат обективно, но съвсем съзнателно са приели, че така могат да наложат тяхната "обективна реалност" в представите на публиката, а от там - и да стане такава. То точно това си е и кредото на агитпропчика.

  Освен това не мисля, че Левчев и компания са прости грантаджии. Те са и "идейни"! Възприели повърхностно един ентелехентски мейнстрийм като "модерн" и изживявайки се и те като "модерн", кичейки се с етикетчетата му. Но само до там, до етикетчетата. Май по-нататък не могат не само да отидат, но и не смятат за нужно. Да сменят калпака с бомбе, образно казано, им е достатъчно, за да се почувстват, че имали вече друго под капите.
  Пример - Левчев гордо преподава ... "криейтив райтинг".
  Това - български поет. Явно не му пасва, например, добрият и точен български термин "художествено слово", да речем. Щото не е "модерн" ...
  На всичкото отгоре този корифей и дълбок анализатор не се усеща, че всяко писане си е "криейтив" по същността си. И че дори пишещите по стените на тоалетните са "носители" на въпросния "криейтив райтинг", доколкото променят активно средата и така са мощно "криейтив" и точно чрез "райтинга".
  Нейсе, да е жив и здрав и да продължават да ни забавляват ...

 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#41] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Познанията на Левчев по история са за единица на релси. Особено пък за ислямската такава.

  Panta rhei....
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво Владо! По принцип харесвам всички твои статии, но тази беше наистина много добра. С примери, с дълбочина: точно така, както тръмпо-путиноидите не обичат.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#50:"гошо"]че ти и такива като теб и Инджев ви страх ама така ви е страх,че ви се е парализирал мозъка[/quote]

  До коментар [#50] от "гошо":

  Разбира се, че ги е страх. И мен ме е страх. Какво ненормално има в това? Кои са били прави - евреите, които са се страхували от Холокоста, или тези, които са си мислели, че ще ги отмине?

  Такива като вас са живото потвърждение на думите на автора. Пост-истината обхваща цялото профанно говорене, което се насажда напоследък, а имам чувството, че Брекзит и Тръмп дадоха на такива като вас, които не мислят преди да говорят, карт-бланш да ни заливат със всякакви мозъчни спазми.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 53. 53 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Очевидно Левчев има предвид ислямизмът като световно явление.

  Айде не се прави на много начетена, щото на всички тука е ясно, че "начетеността" ти идва само от нео-нацистки журналчета, които си разпространявате по интернет себеподобните. Иначе те знаем каква "звИзда" си на интелектуалния небосклон. Тръгнала Левчев да поучава....Ха ха. Виц.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#42:"buljubei"]А повечето американци НЕ ХАРЕСВАТ статуквото в момента.[/quote]

  До коментар [#42] от "buljubei":

  Със сигурност повечето американци гласуваха за Клинтън, пък не знам...

  Е, важното е да се сипят гръмки слова.

  Прав е Левчев - все едно сме в навечерието на някаква революция. Патос, гръм, огън и жупел.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 56. 56 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Западните популисти имат един голям приятел на Изток... Готови са да му подарят Крим... [/quote]

  Подарък е нещо което е било твое, за да го подариш на някой. В случая Крим си е бил руски, с едно изключение от 1991 год. до 2014 год. или за период от 23 години.

  http://www.bbc.com/news/world-europe-26476314

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#48:"xm..."]Освен това не мисля, че Левчев и компания са прости грантаджии. Те са и "идейни"! Възприели повърхностно един ентелехентски мейнстрийм като "модерн" и изживявайки се и те като "модерн", кичейки се с етикетчетата му. [/quote]
  Модерен,ама пак си прибягва до изпитаната стара комунистическа пропаганда-"контрареволюция".Милиони хора са били обявени за "контри" от комунистите в СССР и милиони са загубили живота си или изгнили по лагери и затвори.Тогава не се допускаше друго мнение освен това на партията,сега такива като Левчев слагат етикет ксенофоб,хомофоб,расист на всеки с противно мнение.Типична левичарска диктатура.Левичарите си бяха петата колона на комунистите в западните държави.

 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "Адекватно мислещ":
  [quote#54:"Адекватно мислещ"]Как ги търпите такива тъпаци тука, форум?[/quote]

  Това е ежедневие, ежечасие и ежеминутие в този форум и е безкрайно тревожна тенденция. Тук ще осъзнаеш, че на българинът му липсва тотално критично мислене и уважение към фактите. Но ... оказа се че и в Америка било така. Все пак, в техните форуми стандартите за истина и логика са на много по-високо ниво. Да не говорим, че тук пишат хора с висше образование и уважавани професии като лекари и адвокати. Оняден един адвокат (поне така твърди) настояваше, че щом той казва, че си спомня, че нещо са го казали по телевизора то това е факт. Без да има никакво "твърдо" доказателство, освен неговата "честна" дума. Така че, ако ще се ядосваш за това, по-добре направо не се занимавай.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  До коментар [#54] от "Адекватно мислещ":

  На тебе к'ъв ти е проблемът - че не можеш да осмисляш значението на думи като популизъм, и си ги нагласяш адекватно на това, което сам си измисляш ли !!!??

  [email protected]
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Бе този баща му дали го чете?

 61. 61 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  Този "философ" който е сътворил горният текст има спешна нужда от account в Badoo (сайта на от4аяните)!!Само малко секс може да успокои мисловната му буря!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  Мда, тежки времена са настанали. Ордите конспираторски кълват с настървение всякакви буламачи разпространявани в реддит, а в същото време принизяват традиционни медии. Предпочитат да вярват на глупости списвани в анонимни македонски сайтчета, и това хора с образование и претенции, че работят с факти, а не слухове и инсинуации.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  [quote#57:"mushashi"]Модерен,ама пак си прибягва до изпитаната стара комунистическа пропаганда[/quote]
  Че какво друго очаквате от нео-троцкистите, каквито твърдя от сума ти и време, че са либерастите?
  И това си е и една от чертите на троцкизма, в характера му е.
  Въобще агресивността и арогантността.
  Както си е типично, че най-видните му адепти и агитпропчици са били същите като сегашните "нео". И като профил, и като "косъм", и като действия, и като ... резултати ...

 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4612 Любопитно

  До коментар [#57] от "mushashi":

  А какво прави обратната страна? Тя не лепи ли етикети - либерасти, толерасти и пр. -расти? Всеки, който изразява противно мнение не е ли заклеймяван като анархокомунист, чугун, клинтушка? Типична фашистка диктатура - кой не е с нас е против демокрацията.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  До коментар [#58] от "stupid_american":


  [quote#58:"stupid_american"]по-добре направо не се занимавай. [/quote]
  Що не си последваш съвета, който даваш на другите и не си защитаваш популизма в американските форуми, ами се дърлиш тук !?

  [email protected]
 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#64:"vesolr"]Всеки, който изразява противно мнение не е ли заклеймяван като анархокомунист, чугун, клинтушка?[/quote]
  Не.За първи път чувам термин клинтушка.А пък не съм чул някой да бъде обявен за анархокомунист.Освен един във форума,който сам се определя като такъв.Чугун е обидна дума,използвана по различни поводи от различни хора.

 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#63:"xm..."]Че какво друго очаквате от нео-троцкистите, каквито твърдя от сума ти и време, че са либерастите? [/quote]
  Много точно определение.

 68. 68 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поразгледах коментарите. Както и очаквах, жалките опити да се противоречи на издържаните тези на Левчев не мога да надраснат първосигнално храчене, препратки към Левчев-баща (напълно в стил "син на враг на народа", "аргументи" адресиращи неща, които Левчев просто не е казал (много разпространен подход сред новите варвари) и дърварско оригиналнечене, което вероятно минава за остроумно някъде в техните си среди.

  Все пак, да не забравяме, че става дума за хора, които съзират опасност в това човек да е толерантен и коректен. Това за тях са обидни думи. Има ли нужда да казваме повече?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Весело

  [quote#64:"vesolr"]Типична фашистка диктатура - кой не е с нас е против демокрацията. [/quote]

  https://pbs.twimg.com/media/CxKpRQTWQAA1eL9.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 70 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#45:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Когато политкоректността е издигната в култ, истината, фактите и обективността отстъпват на заден план, а в някои случаи и напълно изчезват.
  [/quote]

  Вярно ли ма? А ти от политкоректност ли лъга, че американската сладкарка я пратили в затвора, понеже не искала да приготвя торта за гей-сватба, или от други подбуди?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 71. 71 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1169 Весело

  [quote#12:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Тоя истеричен рев от ляво стигна до степен на непоносимост.[/quote]
  Кучето си лае(това му е работа),керванът си върви...

 72. 72 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#65] от "karabastun":

  Подкрепям!

  Вдлъбнатия "американец"
  ръси само кухи мантри и обиди.
  Но, иначе, пръв защитник на толерантноста.

 73. 73 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#70] от "stupid_american":

  Абе , в затвора не са я пратили, ама яко ореваха ораталъка, как им нарушавала "правата" на обратните.
  Чак тук се писа за случая.
  Или и това македонските сайтове са го измислили?

  Да позная ли?
  Не са македонците - Путин е.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#62] от "vesolr":

  Точно така и добре казано! Ето за какво става на въпрос:

  http://www.dw.com/bg/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/a-36677814

  П.П.
  Извинявай, ако вече си чел горната статия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  [quote#3:"mushashi"]Влече си го поезията Левчев младши. Как поетично го беше казал Левчев старши:"Другарю Живков,не може да ми забраните да ви обичам."И по стар комунистически маниер вижда контрареволюция.А да те обявят за контра по времето на комунизма беше равнозначно на стигма. [/quote]
  ++++++++

 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  [quote#73:"buljubei"]Абе , в затвора не са я пратили, ама яко ореваха ораталъка, как им нарушавала "правата" на обратните. [/quote]

  Осъдиха я да плати 130 000 долара! Това е направо безумие. Определено ефективна присъда щеше да е за предпочитане.
  Макар че, ако не успее да ги плати, може и в крайна сметка и в затвора да влезе... абе, някакъв кошмар... В либералните, "толерантни" държави имаш права само, ако си от някое малцинство. Ако обаче си бял, хетеросексуален християнин, си най-онеправданото същество на света и на никой не му пука за теб.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "mushashi":

  Интересно, че това изказване на поета Любомир Левчев за Живков съм чувал само в коментари под стати на Владо Левчев - повтаря се под всяка негова статия Интересно ми е къде и кога баща му е казвал тази фраза? Написал ли е това някъде? Това първо. Второ - какво общо има Владо Левчев с изказване на баща му? Виновен ли е за възгледите на баща си, след като никога не е споделял?

 80. 80 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#1:"lz2"] Няма как да направиш общество от цивилизовани хора от 21-ви век и мюсюлмани, които са в 14-ти век![/quote]
  Напълно се съгласявам с това твърдение. На напъните на западните либерасти да съчетаят несъчетаемото, дължим появата на националистическите партии и течения напоследък. Като опънеш ластика силно в едната посока и го пуснеш, той оскача в противоположната посока.


 81. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  [quote#3:"mushashi"]И по стар комунистически маниер изкарва привърженик на Путин,всеки несъгласен с неговото мнение.Щом не одобряваш нашествието на арабски и афганистански ислямисти значи си привърженик на Путин.Щом не желаеш да се узаконяват сексуалните извращения ,значи си привърженик на Путин.Ами много удобно-следващата стъпка е да обявите всеки несъгласен за нацист.[/quote]
  Тази следваща стъпка вече е направена от много форумци, привърженици на Хилъри Клинтън. Всичко, което си изброил е практика на лявоориентираните последователи на политкоректното. Брекзит и най-вече изборите в Америка, обаче показаха, че на хората им е омръзнало от политкоректната политика, която в действителност представлява инструмент за контрол над мнозинството от елита. За мен не е важно, кой е начело на Америка, но се отвращавам от желанието да се унищожи американската демокрация - комунета, представящи се за демократи, които твърдят, че изборите били фалшифицирани, че расистите и фашистите били взели властта в Америка, че трябвало да се променя американската конституция, щото не изнасяла на либералите, че политическата коректност била наранена, че трябва да се дава зелена светлина на нелегалните мигранти, че радикалният ислям не бил опасност за света, че средната класа в Америка трябва да носи на гърба си всякакви нелегални и престъпници, че Америка вече не е християнска, а някаква си нова държава, пренесена ни от планетата ЗОГ с космически кораби от всякакви лузъри, развяващи анархистки лозунги призоваващи за революция и червен диктат.

 82. 82 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#80] от "proza":

  И те това много добре го знаят.
  И постоянно подклаждат разногласията в обществото / кой както може -тук основно се ръсят обиди/, защото ако нямаше "враг" за громене, как ще заработват грантовете.

 83. 83 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  [quote#57:"mushashi"]Типична левичарска диктатура.Левичарите си бяха петата колона на комунистите в западните държави. [/quote]
  Вождът на комунистите чичко им Ленин цял труд има по въпроса:
  Левичарството - детска болест на комунизма.

 84. 84 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Разни индивиди с IQ на трикрако столче в хор са натряскали куп обиди към автора относно следния цитат от статията:
  " Но Мусолини беше по-безобиден от своя най-виден ученик."
  Ученикът на Мусолини е Хитлер, многоуважаеми, независимо, че не е споменат, фигурира като такъв не само в историческата литература.
  Като се опитвате да оборите тезите в анализа, ще е добре да не катастрофирате още в най-леката отсечка...
  А че не сте в състояние да правите фактологически и смислови връзки, щом предимно се подвизавате в прас-прес, никак не ме учудва.

 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#79] от "dedalus":

  Пиша от телефон, но при първа възможност ще ви дам линк към статия, където е посочено това изказване.И сам може да си го намерите като запитате Гугъл.
  Относно Левчев младши-не смятам, че син на придворният поет на диктатора Живков може да бъде морален стожер за каквото и да е било.Защото и той е черпил с пълни шепи от привилегиите на комунистическата номенклатура. Освен това напълно в комунистически стил обявява хората с различно мнение за ксенофоби и хомофоби.И привърженици на Путин.За мен Путин е престъпник и диктатор.Но явно за такива като Левчев джуниър това няма значение.Важно е да ти лепне етикет.А пък терминът " контрареволюция"е директна препратка към най-страшните години на комунистическият терор.

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#57:"mushashi"]Типична левичарска диктатура.Левичарите си бяха петата колона на комунистите в западните държави.[/quote]

  Мислиш ли!? Първо какво разбираш ти под европейски левичари!? Кои партии конкретно и после ще продължим нататък по темата...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#15] от "wnw04489661":

  Нещо не си разбрал. Не става дума за Берлускони, а за Хитлер. Фашиската идеология тръгва от Мусолини.

 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Исторически погледнато и Барак Обама беше "популист" по време на кампанията си. И дори успя да "излъже" шведската академия и да получи Нобелова награда. След това Путин го излъга и му се присмя, арабите го унизиха и ... Обама се срещна с реалността, особено когато от ЦРУ му разказаха кой е затворен в Гуантанамо и някои други детайли от световните дела. Животът променя и учи ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2591 Весело

  Не от всяко дърво се получава свирка. От поет политически анализатор не става.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  До коментар [#77] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Глупости на търкалета. Никой черен, хомосексуален, нелегален имигрант и пр. "правоимащ" (според теб) не ми е отнел правата. Дежурните оправдания, че някой дискриминирал белите и хетеросексуалните са за неудачниците, които не могат се реализират и се оправдават с тези категории, набедени за врагове. Тесногръдият и ограничен човек винаги има нужда от враг да оправдае проблемите си. Не нелегалният мексиканец е отнел работата на Джо Водопроводчика в Охайо, а собствената му бездарност.

  Джо е некадърен да вземе изпита за водопроводчик и да си узакони бизнеса. Изкарва пари колкото за хляба и за биричката, къщата му е под запор от разгневен клиент, на държавата дължи пари, човек изцяло нуждаещ се от социалните програми на Обама. И този бял реднек предпочита да я докара до приют, но не и да има черен за президент, защото цял живот му е втълпявано, че в Америка белите са господарите.

  Каква е истината. Реднекът, представил се за водопроводчик, всъщност не е лицензиран и му е забрането от сити инспектора да упражнява този занаят. Тъпанарът, който видимо е над 40 годишен, не може да изкара един изпит за водопроводчик. Годишният му доход е катастрофално нисък, направо мизерен, толкова му е и работата, дължи 1200 долара данъци на държавата, къщата му е запорирана от негови клиенти, на които е вършил някаква водопроводна работа и им дължи нещо. Некадърност и мизерия отвсякъде. Единствената гордост, че е бял човек и член на Републиканската партия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  [quote#84:"linard"]" Но Мусолини беше по-безобиден от своя най-виден ученик."
  Ученикът на Мусолини е Хитлер, многоуважаеми, независимо, че не е споменат, фигурира като такъв не само в историческата литература. [/quote]
  Айдеее, пак!
  Колко "по-безобиден" е Мусолини от Хитлер?
  Войни води ли рамо до рамо с Хитлер, че даже и без него спретва една в Абисиния, чисто своя!
  Да не би да не приемат фашистите антиеврейските закони успоредно с режима на нацистите в Германия? Че нямало лагери на смъртта в Италия - няма, но сбират и извозват евреите в гермаснките.
  Но най-важното - Мусолини е бащата на фашизма, първопроходникът, от който черпи и надгражда Хитлер.
  И ако си мислите, че идейният баща е по-малко опасен от развъртялият калъчката ученик - много се лъжете!
  Прочее - и в това съждение пак си лъсва колко е плакатно повърхностен Левчев. Пропагандното етикетче, спуснато за лепене и развяване, е Хитлер, значи - всички останали са "по-безобидни" по дифоут. И без замисляне, разбира се ...

 92. 92 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#81] от "GreenEyes":

  Аз за радост в живота си рядко се сблъсквам с подобни индивиди като тези във форума. Но като гледам как ни се представят някакви извратени неща като нормални и се чудя докъде ще доведе всичко това.Един форумец, живеещ в САЩ каза, че в училището на дъщеря един ученик казал, че е гей.И училищното ръководство му дали право да влиза в женската тоалетна. Да не му нарушавали правата.А за правата на момичетата някой помисли ли? Постоянно чрез филмите ни внушават, че е нормално да си сексуално извратен.Гледах наскоро филм за Втората световна война и там една от главните героини беше лесбийка.Това нямаше никаква връзка със сюжета, но ни се показва като нещо нормално.В "Денят на независимостта"пак без връзка със сюжета ни се представя гей двойка.Не остана филм, в който главният герой да не е негър.Даже и Орфей изкараха негър.Цензурираха книгите на Марк Твен, защото използвал думата"негър".

 93. 93 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  [quote#85:"mushashi"]Относно Левчев младши-не смятам, че син на придворният поет на диктатора Живков може да бъде морален стожер за каквото и да е било.[/quote]
  Морални стожери можете да бъдете само вие, гласувалите за Радев.

  Gunter glieben glauchen globen
 94. 94 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#90] от "vesolr":

  Глупости на търкалета. Никой черен, хомосексуален, нелегален имигрант и пр. "правоимащ" (според теб) не ми е отнел правата.
  .......................
  Тук си се объркал.
  За ПРАВА реват точно тези изброени от теб.
  На хората, които ти , с лека ръка, обявяваш за глупаци, просто им писна да плащат за така наречената "интеграция" на тоя и оня. Интеграция, желана само на думи /щото иначе, ако се интегрират , нали веднага ще спрат всякакви кинти за социални и прочее програми/.
  А "реднеците" не само, че дават пари за де що има недоклатена лесбийка, ами вместо благодарност - получават обиди и презрение.
  Та значи, мързелите реват за ПРАВА, а бачкаторите си пазят КИНТИТЕ и ДОСТОЙНСТВОТО.
  Пък ти им викай както искаш.

 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иво":

  Имаше вестници и дори партии, които се спонсорираха от Москва.Като вестник"Юманите".Левичарите правеха пацифистка пропаганда като срещу войната във Виетнам.Ама не им пукаше за престъпленията на комунистите.Имаше и терористични организации като"Червените бригади","Фракция Червена армия"и други подобни. В Москва имаше цял институт за обучение на чуждестранни комунисти и терористи"Патрис Лумумба".

 96. 96 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4612 Весело

  До коментар [#94] от "buljubei":

  А, ще ма извиняваш, ама 2ри и 3ти параграф от цитираното от теб мнение са изцяло писания на уважавания тръмпист гозамбо - той преди беше пръв обамист и така бе охарактеризирал бедния Джо - колко му е червен врата и колко е умен.

  Относно мързелите - такива ги има сред всички цветове на политическия спектър. Републиканците по стар навик обичат да си присвояват позитивните качества - трудолюбие, патриотизъм, предприемачество, а приписват на другите, "неистински" американци всичко негативно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 97. 97 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 808 Неутрално


  До коментар [#96] от "vesolr":

  Относно мързелите - такива ги има сред всички цветове на политическия спектър.
  .....................
  Ще е така, така е.
  Ама защо все тях изтъквате.
  За Тръмп /по-точно е да се каже - срещу Клинтън/ гласуваха около 40% американци - всички ли са "реднеци"?

 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  Има един единствен принцип доказал своята универсалност.
  Принципа на целесъобразност и полезност, всичко останало са глупости, радикализацията на обществата не е донасяла нищо добро.
  Парадоксално или не най големият враг на демокрацията е самата демокрация! Зачеркнете принципите на Лок, Токвил и Русо и живейте по принципите на Маркс и Ленин, нямам нищо против.

  klimentm
 99. 99 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4612 Любопитно

  До коментар [#97] от "buljubei":

  Не разбира се. За РП, както и за ДП гласуват и бедни, и богати, и образовани, и необразовани. И това не е на тези избори само, говоря по принцип. Аз нямам претенции да монополизирам умни, красиви и пр. категории хора, но обратната страна непрекъснато го прави.
  Че дори се опитва да прокарва неистини от рода на тази, които Венчето изписа по-горе:
  "В либералните, "толерантни" държави имаш права само, ако си от някое малцинство."

  Как пък за толкова години не ми нарушиха правата в Америка или може би като представител на българското малцинство са ме поощрявали за сметка на някой "кореняк" - образование със стипендия ми осигуриха, и работа със заплата не по-ниска от тази на другите колеги, които са 3то или по-отдавнашно поколение американци?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 100. 100 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ислямистите също са популисти

  Как смеете да вкарвате тези хубави хора ислямистите в един кюп с Тръмп и Льо Пен?! Гнусен расист, ксенофоб и ислямофоб. Това сте Вие, другарю Левчев!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK