Случаят Мирослава Тодорова: война до откат с привидна законност

Сотир Цацаров и Мирослава Тодорова

© Дневник

Сотир Цацаров и Мирослава ТодороваМнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува във вторник дисциплинарно дело срещу съдията от Софийския градски съд (СГС) Мирослава Тодорова за забавяне на дела през двете години, в които тя беше понижена и правораздаваше в Софийския районен съд (СРС). Предложението е на Инспектората към ВСС (ИВСС), а сигналът до ИВСС е от главния прокурор Сотир Цацаров.


Точката бе вкарана в дневния ред на заседанието като извънредна от приближената на Цацаров Галя Георгиева с мотив /за извънредност/, че изтичал давностният срок за образуване на дисциплинарно производство. От публичната част на заседанието се разбра, че проверката на Инспектората е завършила на 6 юни 2016 г., Тодорова е уведомена за констатациите на 10 юни и в законовия срок е внесла възражение (не разполагам с възражението и не се спирам на него). Главният инспектор Теодора Точкова се е произнесла по възражението на 14 октомври и на 29 ноември е внесла в Съдийската колегия предложението за дисциплинарно дело срещу Тодорова.


От публичната част на заседанието се разбра, че сигналът на главния прокурор от април е само за едно дело (искане от прокуратурата на разрешение за сваляне на банковата тайна по конкретен случай), което по закон трябва да се реши за 24 часа, а Тодорова го е забавила близо месец, но през това време е установила и добавила допълнителни факти, които не фигирурали в прокурорското искане.)
Оттук нататък възникват въпроси, които поставят под съмнение безпристрастността и независимостта както на Инспектората, така и на дисциплинарната комисия на Съдийската колегия.


Първо, сигналът на главния прокурор е за конкретно дело, а Инспекторатът решава да проверява всички дела за двете години, през които Тодорова правораздава в СРС.


Такова решение се нуждае от основания, законът ги изисква. Ако имах достъп до протокола от закритата част на заседанието, щях да знам какво е отговорила главният съдебен инспектор Теодора Точкова на този въпрос - към кой тип проверка по смисъла на Закона за съдебната власт е тази, извършена на делата на Тодорова. Изключено е този въпрос да не й е бил зададен на заседанието. Извън него тя не коментира. Ангажирам се да изнеса отговорите на Точкова, когато ги науча, подчертавам - ги науча от протокола.


(А отговорите на Точкова са изключително важни, за да стане ясно защо всъщност Инспекторатът на ВСС се хвърля в плонж да изпълни много повече от това, за което е сигнализиран от главния прокурор. Какви са основанията или се крият в механизми, с които може да се действа спрямо магистрати, без подателите на поръчката да излизат на светло и да си цапат ръцете.)

Второ, проверката на Инспектората е извършена за 3 дни по информация на сайта defactolegal.bg. Как инспекторът (проверявал е един инспектор) е успял за три дена да провери стотици дела (при средна натовареност един магистрат гледа около 2 хиляди дела за такъв период). Това е втората загадка, която компрометира проверката на инспектората. За три дена инспекторът не може само да преброи делата, камо ли да ги проучи, да ги класифицира по сложност, да отчете натовареността на съдията, и въобще да изпълни всички изисквания, за да ни убеди в обективността на извода си, че Тодорова трябва да бъде наказана. И то, забележете, без да е разговарял със съдията.


Трето, главният прокурор досега е изпратил сигнали за проверка на делата на двама съдии, и двамата критици на неговата безконтролна власт и силни защитници на независимостта на съда. Другата му жертва е съдията от СРС Петко Петков, класиран два пъти първи от конкурсната комисия за преподавател на младши съдии в Националния институт по правосъдие (НИП), и двата пъти отхвърлен от УС на НИП по проверка на Инспектората за ненаписани дела през 2012 - 2013, които при това са били вече написани към момента на кандидатстването му за длъжността. Като напомним, че Петков беше заместник на министъра на правосъдието Христо Иванов, обявен за първи враг на държавата, ни светва реалният, а не представеният пред публиката мотив.


Четвърто, главният прокурор не само не предлагаше дисциплинарни производства на такива прононсирани рушители на престижа на съдебната власт и изпълнители на поръчки като Пепи Еврото и Владимира Янева, превърнала СГС в тържище за търговски дела, нито за отговорните за фалшифицирани и впоследствие изгубени писмени доказателства, като тефтерите с инициалите "ДП", преправени на "10", ами ги и прикриваше. Пример - Пепи Еврото, който бе освободен от съдебната власт по негово желание по предложение на Цацаров, за да не му бъде образувано дисциплинарно производство, предложено от бившия правосъден министър Иванов.


Пето, Инспекторатът в новия си състав е предложил досега дисциплинарни дела само за съдии и нито едно за прокурор.


Това е третото дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова, и трите за забавяния на дела. Не оправдавам забавянията, но със съществена уговорка, която е тема на отделно проучване: При натовареността на съдиите от СРС и СГС дали е практически възможно да се спазят сроковете. Смятам - тази е причината за това, че


при нито едно от дисциплинарните производства на Тодорова не бяха обективно проучени забавянията


- нито от предишния инспекторат, нито от сегашния. Логично. Целта беше да бъде ударена за друго. А забавянията трябваше да сложат стигмата, да сътворят публичния повод и позорящата легенда, за да останат в пропагандната мъгла истинските причини за войната срещу нея.


"Гласувайте по съвест" - апелът на Тодорова от 2012 г., който няма да й бъде простен


- На 11 юли 2012 Мирослава Тодорова, тогава председател на Съюза на съдиите, отправи апел към всички магистрати по повод започващата кампания за избор на новия (сегашен) Висш съдебен съвет. "Гласувайте по съвест, независимо от волята на началниците ви", призова тя всички магистрати, не само съдиите.


На 12 юли ВСС уволни Тодорова - обявената причина бе за забавяне на три дела - но наказанието беше безпрецедентно: най-тежката мярка за магистрат, който дотогава не е бил наказван. Последван от друг прецедент, сензационен - масов протест на магистрати пред ВСС срещу уволнението й.


Но уволнението имаше и красноречива предистория


Известна като упорит защитник на съдийската независимост начело на Съюза на съдиите, Тодорова вече беше станала трън в петата на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който делеше съдиите на добри и лоши, добрите бяха тези, с които можел "да си говори". И понеже Тодорова не е от първите по неговия класификатор, а Цветанов беше в апогея на силата и славата, бе разпространена и драстичната версия, че по вина на Тодорова са останали ненаказани престъпници, извършили изнасилване. Съдебни репортери проучиха веднага въпросното дело и установиха, че прокуратурата е трябвало да внесе делото във военния съд, тъй като един от извършителите е бил полицай по време на престъплението, и по тази причина Тодорова го е прекратила и върнала, но е направила това, когато го е научила в хода на съдебната фаза. За Цветанов, разбира се, това са неважни подробности, той продължи с нападките и я нарече от телевизионния екран "съдия на организираната престъпност". Тодорова веднага заведе дело за клевета - но не за обезщетение както правят всички, а по Наказателния кодекс - за престъплението клевета (при обжалването по делото в Софийския окръжен съд след оправдаването на Цветанов от първата инстанция той "не си получи призовката" три пъти и така го застигна влизането му новия парламент, с което получи имунитет и делото бе спряно - бел.ред.).


И този акт на Тодорова беше безпрецедентен - на едно международно съвещание на магистрати беше изнесено, че това е


първият случай в Европа съдия да заведе дело за клевета срещу вътрешен министър


Делото беше изпратено в Пловдивския съд, където свърши полезна работа на тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд... Сотир Цацаров. Който беше вече обявен от Цветанов за един от най-добрите съдии и се говореше публично, че е харесан от Борисов за главен прокурор. Цветанов беше оправдан в Пловдивския районен съд, а съдията от ВКС Юлия Стоянова, която уцели от всички съдилища в цяла България да прати делото "Тодорова vs Цветанов" точно при Цацаров в Пловдив, по-късно (2016 г.) беше избрана в Инспектората на ВСС (сегашния), по предложение на ГЕРБ, разбирай... Цветанов. (Тези връзки, обвързаности, преплитания на пътища и съдби ще изскачат все повече и ще миришат все по-лошо на зависимости до пълната дискредитация на Инспектората. А как беше подбран и гласуван само за половин час от парламентарните партии този свръхважен за качеството на съдебната власт орган, съм писала веднага след избора и може да прочетете тук).


Продължавам по втория епизод епизод от атаката срещу Тодорова: Върховният административен съд (ВАС) след мотаене и ослушване отмени уволнението на Тодорова и през 2014 върна преписката на ВСС за ново произнасяне, "съразмерно на нарушението".


Така се появи втори прецедент


- за едно и също нарушение наказват магистрат два пъти - първо с уволнение, после с понижение.


Сега внимавайте: дисциплинарният състав тогава предложи по-лекото наказание - намаляване на заплатата на Тодорова като съдия в СГС. Но зависимият от Цацаров член на ВСС от прокурорската квота Румен Боев поиска по-тежка санкция - понижаване в Софийския районен съд за две години (те изтекоха през март тази година и тя се върна в Софийския градски съд). Защо да внимавате ли? Ами прокурор, който не познава изобщо работата на съдия Тодорова, който не я е виждал на живо в съдебната зала, тъй като е прокурор в Пловдив, и който не й зададе нито един въпрос по време на изслушването й, а мълча и изчака тя да си тръгне и... предложи по-тежкото наказание. Което пленумът веднага прие. Което пък подсказа за съгласуваност на стъпките...


Аналогията на тези минали събития с актуалния плонж на новия Инспекторат се налага сама по две линии:


- винаги има кой да се хвърли да свърши мръсната работа. Волята на главния прокурор е по самоподразбиране. Няма нужда той да я изказва на глас. Изпълнителите са наясно - защото така е трябвало да бъде, те затова са избрани. Тоест - не принизявам ролята на главния прокурор, но убедено смятам, че ако изпълнителите на мокрите поръчки се намираха по-трудно, държавата и обществото ни нямаше да са на това дередже;

- втората линия - и през 2012, и през 2016 сигналът е за едно, а проверката за друго: тогава сигналът бе срещу Владимира Янева, но Инспекторатът реши да провери цялото Наказателно отделение на СГС, за да включи Тодорова, която беше вече "поръчана" от Цветан Цветанов. Сега сигналът на Цацаров е за едно конкретно дело на Тодорова, но Инспекторатът изведнъж решава да провери всичките й дела, без да е сигнализиран.


Изводът:


Мирослава Тодорова трябва да бъде елиминирана от съдебната власт под маската на привидна законност


Никоя власт не обича неудобни съдии. Без значение кой управлява. Техните набези към съда са от едно и също естество - да го пречупят и овладеят. Такива като Тодорова пречат и трябва да бъдат елиминирани. Под маската на привидна законност.

Какво ще стане с новото дисциплинарно дело не се наемам да прогнозирам, въпреки че следя под лупа съдебната власт от 30 години.


Но като гледам с какви средства си служи статуквото - и с каква безогледност игнорира факти чрез парния чук на мнозинството, и не само по този случай, допускам сега целта да е силно радикализирана. И не изключвам непокорната съдийка да бъде отново уволнена, но този път да бъдат взети всички мерки уволнението й да бъде узаконено от ВАС, а не отменено като първото (докато все още се оглавява съдът от сегашния председател)...


През 2014 при второто й наказание (понижение) Тодорова каза пред "Дневник": "Ако някой си мисли да напусна сама, няма да стане".


Но евентуалните последици не засягат само съдия Тодорова. Тази война демотивира другите съдии, обезсърчава младите, показва им какво ги чака, ако стоят с изправени гърбове... Предстои нова проверка по искане на главния прокурор на СГС (новият председател е мишена на яростни нападки от силните в Темида още от встъпването му в длъжност), ще проверяват и СРС и неговия председател, понеже често надига глас... Да гледат съдиите и да си правят сметката... Този е страшният проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да променят конституцията и съдийте да се избират от хората.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 812 Любопитно

  До коментар [#1] от "az22":

  Ти колко съдиЙ познаваш и как ще прецениш за кого да гласуваш?

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  Едните са само добри, другите-само льоши?
  Или всички си имат твърде много кривици?
  Съдебната система-по дефиниция демократично НЕефективна!
  Общественото мнение ги счита за най-корумпираната сфера!
  А дребнотемията с епизод 10365-ти започват да досаждат! Нещата трябва да се променят изоснови, принципно. Батак, батак! Блато, блато!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Весело

  Хареса ми думата "откат" в заглавието. Знаем, че това е артилерийски термин, означаващ връщането на оръдието при изстрел. Но напоследък братушките го използват за друго. Думата "откат" в модерния руски означава тази част от сумата, която се заплаща (естествено под масата) на държавния чиновник, възложил на когото трябва изпълнение на държавна поръчка. . Е, у нас му викат "комисионна' ...

  "Откатът" е основното средство за замогването на братските администратори, докато "силовиците" директно изнудват бизнеса. И като знаем това значение на термина, заглавието придобива много по-игрив оттенък, нали?

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Толкова дразни тази наглост и безкрупулност. Дотегна.
  Наистина по-добре да няма нито съд, нито ВСС, нито прокуратура, отколкото така видно да обслужват сенчести интереси

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#о:"статия"]Как инспекторът (проверявал е един инспектор) е успял за три дена да провери стотици дела (при средна натовареност един магистрат гледа около 2 хиляди дела за такъв период).... Точката бе вкарана в дневния ред на заседанието като извънредна от приближената на Цацаров Галя Георгиева...към кой тип проверка по смисъла на Закона за съдебната власт е тази, извършена на делата на Тодорова. [/quote]
  Няма нужда от коментар. Още преди да стане главен прокурор, Цацата е бил изпечен "мошеник", щом не е декларирал съвестно продажбата на овощна градина от съпругата си, с което е ощетил държавата. Така, че аз не съм изненадан от повеедението му и към този момент:
  "...главният прокурор досега е изпратил сигнали за проверка на делата на двама съдии, и двамата критици на неговата безконтролна власт и силни защитници на независимостта на съда"

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Утре в 11ч. да подкрепим съдиите

 8. 8 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Висшите магистрати и прокурори да се избират директно от народа, след като минат изпити, че стават за такива.

 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аман от този Цацаров! Ами не може ли да разбере най-сетне, че хора, които са против ББ или подхранват с теми авторите на Дневник за този форум, няма как да имат каквато и да било вина за каквото и да било нещо? Каквото и да напряват, то няма как да не е заслуга за света, за Хилари и за ЕС, че дори и за нас, българите. И не се ли сеща, че ако разбере това и се завърти на 180 градуса, нещата веднага също ще се променят, България ще стане най-богатата държава в Европа, че и в света, доходите на хората ще литнат до космоса, всеки ден над градовете ще вали дъжд от бира, вино, ракия, водка и уиски, а по улиците ще потече мед и масло. ИДИЛИЯ!!!

  И, интересно! Не се ли сеща, че като я кара все в тая посока, след като в близките стотина-двеста години десният проект на Радан се реализира, за него няма да има място в тази държава?

 10. 10 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 568 Неутрално

  50 000 пред съда това е изхода.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  “...че сигналът на главния прокурор от април е само за едно дело (искане от прокуратурата на разрешение за сваляне на банковата тайна по конкретен случай), което по закон трябва да се реши за 24 часа, а Тодорова го е забавила близо месец, но през това време е установила и добавила допълнителни факти, които не фигирурали в прокурорското искане.)”

  Много интересно!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Само улицата трябва да спре Цацаров.

 13. 13 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Просто вони отвсякъде. "Право"-съдието в БГ е наказателен отряд срещу тези, които имат различно мнение. Нужно е да се временно да се закрие съдът и прокуратурата за 5 години. Делата да минат в Румъния и да се назначат доказани борци с корупцията от Румъния да ръководят новия съд и прокуратура с нови кадри и правила.

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Тъжно и безобразно, вредно и държавосриващо.
  ВСС, с извинение.

 15. 15 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ако бяхме граждани. Ако сме нация, ще изринем цялата тази отвратителна сган, която спира нормалността. Бихме подкрепили малкото свестни магистрати, които са трън в очите на комуноидо-милиционерската мафия. Ма, не сме!

 16. 16 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "az22":

  Що за малоумно предложение в стил "Слави референдум"!

 17. 17 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Вместо да се слага етикет "жертва" и да се правят изводи от наличието на дисциплинарни производство, които при това са обосновани, предвид наличието на допуснати нарушения, аз предлагам госпожа Петя Владимирова да прави журналистически разследвания и да посочва магистратите, за които има съмнения че са зависими. Добре че била МТ да апелира към съдиите да гласуват по съвест, иначе всички те щяха да гласуват както ръководството им нареди! Що за глупост!!!

 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1558 Весело

  Какъв ужас! Понастъпиха съдиите-еталон за неподкупност в българската съдебна система. И (колко неочаквано!!!!) всички дежурни "защитници" на съдебната реформа по матросовски се опълчиха срещу тези очевидно преднамерени действия. Разбирам ги: непогрешимите бяха и недосегаеми. Сега са само непогрешими. Но аз не виждам проблем-те продължават да са еталон, дори без да са недосегаеми.

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  "...на едно международно съвещание на магистрати беше изнесено, че това е първият случай в Европа съдия да заведе дело за клевета срещу вътрешен министър"

  Е, кой ще и прости това "пегрешение"?
  Цветанов? Цацаров?
  Има ли някой съмнение, че са играят в един отбор?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#19] от Cassi
  Не, никой няма съмнение, естествено. Добрата новина в случая е, че има такива съдии. И ще стават все повече. В края на краищата, не всички са сковани от страх.

 21. 21 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Това си е разправа с неудобната и непослушна съдия Тодорова,от силните на деня тогава,и сега все още. Добре че е Петя Владимирова,да ни отвори очите.А как ни манипулираха,бях повярвал че Мирослава е лошата.И тази атака е срещу авторитетна съдия,за назидание на останалите,и да ги прекърши и постави в зависимост.Не,трябва да отидеме утре в 11ч,да ги подкрепим,а ги защитим.

 22. 22 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Надявам се един ден пълният с лой балон Цацаров да се спука. Но не виждам как това ще стане без нашите усилия. От нас зависи.

  vesela
 23. 23 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всички служби в държавата действат на един и същи принцип. От ниските нива - хората с кочаните, насочени към дребните рибки до държавната власт и едрите, но неудобни рибоци. Една и съща смрад отвсякъде.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 24. 24 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 291 Неутрално

  изнасилват дъщеря пред майка и мирослава тодорова отлага делото пет години за да изтече срока на давност

  това не се казва в статията,кого защитава авторката ,май този който и плати

  цветанов застана на страната на беззащитната майка

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#1:"az22"]

  Да променят конституцията и съдийте да се избират от хората. [/quote]

  Много си прав . Това ще бъде едно от многобройните връщания към практиките на Социалицма . Каквито текат непрекъснато в другите отрасли и направления в държавното управление . Актуален пример - дуалното обучение в образованието . Въведено в България още през далечните 58- 60 години на миналия век .

 26. 26 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 885 Неутрално

  [quote#24:"antoni"]изнасилват дъщеря пред майка и мирослава тодорова отлага делото пет години за да изтече срока на давност

  това не се казва в статията,кого защитава авторката ,май този който и плати

  цветанов застана на страната на беззащитната майка [/quote]
  ГЕРБ сигурно трябва да повишат изискванията си към троловете които наемат.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK