Студентите и българската свобода

Студенти от Софийския университет и преподаватели, които подкрепят студентската окупация, на протестно шествие в Деня на народните будители, 1 ноември 2013 г.

© Юлия Лазарова

Студенти от Софийския университет и преподаватели, които подкрепят студентската окупация, на протестно шествие в Деня на народните будители, 1 ноември 2013 г.Текстът е публикуван в портала "Култура"На 8 декември, когато по нов стил честваме св. Климент Охридски, историята по особен начин нахлува в настоящето. На този ден вратите на студентските аудитории се разтварят широко и оттам излизат усмихнати момичета и момчета, които винаги са били и ще бъдат надеждата на България. Винаги: дори в най-черните дни на невежество, злоба, тъпоумие и духовна нищета.
Повече от показателно е, че българинът, свикнал да обмърморва кого ли не и какво ли не, не дава да се изрече лоша дума за студентите. На тях им се прощава много, да не кажа всичко; трудно им се вменява, и то с кански усилия, дори "смъртният грях", че са "красиви и интелигентни", каквито те – по презумпция – и би трябвало да бъдат.


Всички – дори полицията – на този ден гледат на студентските лудории през пръсти, бащински съветвайки ги единствено да внимават, та да не пострада някой.


Зад това отношение към студентите, убеден съм, се крие един дълбок, дори несъзнаван отглас от непомръкващата у нас почит към "книжовността, таз сила нова". Защото спасението и възходът ни като народ са дошли тъкмо оттам, от книжовността, не от другаде. Не от юмручното право, нито диващината на дебелите вратове или от агресивното невежество на тълпата. Ни най-малко.
Невежеството и самозабравата са докарали тези беди и катастрофи на България, с които изобилства историята ни. Може би тъкмо тук, като един вид естествена реакция, се корени и обичта към студентите, които, освен че стават "знаещи", са и млади, необвързани с покварата на миналото, а имат и идеали. Нещо, както настоява в едно свое есе Георги Марков, което силно отличава студентите от политиците. Защото каже ли се "народ", студентът с право казва "ние", а политикът – "ония". Под "свобода" политикът разбира най-вече правото да оправдава своите грешки, а пък студентът – премахването на всякакъв вид диктатура.
И тъй е било винаги. Още от 1907 г., когато с освирквания и снежни топки софийските студенти бламират личния режим на цар Фердинанд, бранейки академичната си автономия. Ответните репресивни мерки са печално известни: университетът е затворен, голям брой студенти са арестувани или интернирани по родните си места, някои са пратени в казармата, други – принудени да заминат да следват в чужбина.


Тогава основателят на кръга "Мисъл" и баща на българския модернизъм д-р Кръстьо Кръстев, сам той университетски преподавател по естетика, се обръща към българското студентство със следния призив, който и днес не е изгубил актуалността си:


Касае се за борба, отчаяна борба между една всеразвращаваща власт и гордата, още и неподкупна българска младеж; касае се затуй дали в България ще съществува свободна наука; дали нейният културен прогрес ще бъде ръководен и занапред от горди и свободни духове, или ще стане играло в ръцете на безсъвестни натрапници; дали българските граждани ще бъдат третирани като измет, или като граждани; дали най-сетне в България ще царува закон, правда и ред, или тя ще бъде управлявана като измет, по кеф и произвол, като някаква полудива африканска провинция! Ето за какво се касае!


Наистина безкрайно тежка отговорност ляга върху плещите на българските студенти, и то далеч преди световните студентски протести през 1968 г. За чест на нашето студентство трябва да кажем, че то устоява дори в условията на тоталитарна диктатура. През споменатата 1968 г. група възпитаници на Историческия факултет на Софийския университет – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – организират протестна акция срещу потъпкването на Пражката пролет от страна на Варшавския договор. Тази "организирана контрареволюционна група" лежи с години в затвора. Могат да се дадат и още немалко примери.


Чак до януари 1989 г., когато при посещението на Франсоа Митеран в България се случи нещо, дотогава немислимо: въпреки грижливата "селекция" за срещата на френския президент с българските студенти едно момиче стана, престраши се и попита колко дълго може да остане на власт един държавен ръководител и не е ли редно след десетилетия той сам да се оттегли. Като днес си спомням бурното оживление в аудиторията на Алма матер, тропането по банките, вцепенението на ректора проф. Минчо Семов, загубил ума и дума, както и полъха на свободата. На непознатата дотогава за нас българска свобода, която изведнъж обзе университета. И не го напусна задълго, прераствайки в първата студентска окупация през 1990 г. след "танковата касета" на Петър Младенов и първата студентска санкция срещу властта, довела до оставка.


Този студентски дух избуя наново през 1995-1996 г., като разчисти Жан-Виденовите безумия и върна страната в нейното европейско русло след пълния икономически крах на страната и поредния политически крах на БСП. И накрая, през 2013 г., след машинациите на Станишев, Доган и # Кой? (Орешарски, Пеевски и Цветан Василев) третата студентска окупация направи всичко възможно, за да отвори очите на хората за онова, което мнозина проумяха едва на следващата година – при фалита на КТБ. Уви, доста късно.


Затова в кризисни моменти българското обществото обръща поглед към студентите. Явно усещайки, че в смутни и трудни времена тъкмо те, цветът на нацията, знаят как най-добре да реагират.


Неслучайно, по волята на съдбата, Софийският университет "Св. Климент Охридски" не просто съседства с парламента, но и доминира над него. Сякаш, за да покаже какво е и какво би трябвало да бъде съотношението между властта и интелекта на нацията. И как всяко управление, дръзнало да подцени това фактическо положение на нещата, бива тутакси наказано.


Защото университетът не само дава знания и предлага професионално поприще. Той е и поле на свободата, в което се формират свободните личности, тъй потребни на един народ.


А и нека никога не забравяме – както припомня в похвалното си слово за св. Климент Охридски един от ректорите на Алма матер, протопр. проф. Стефан Цанков през 1941 г. – какъв всъщност е бил заветът на този първи български светител, който освен народен пастир и учител, е и апостол на нашата свобода. Св. Климент неспирно повтаря в словата си: Вие сте призвани към свободата" (Гал. 5: 13), тъй като сам той е работил в евангелски дух за нейното извоюване и запазване, за нейното благодатно, творческо действие в живота – свобода за всеки човек и народа, и, значи, свобода за всеки българин, за българския народ, за България, тъй застрашена тогава и тъй застрашавана и по-късно отвътре и отвън.


Завет на св. Климент за българската свобода, валиден и днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Подписвам се и поздравявам всички сегашни, бъдещи и бивши студенти !
  Гаудеамос игитур !
  Но като се сетя, че тържествата ще са основно в чалготеките, ми загорчава ... ЖИВИ И ЗДРАВИ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Наистина студентите бяха в основата на всички важни протести през всички години след падането на комунизма. Тук може да се допълни, че студенти протестират не само през 1968, но и през 1956, когато заради Унгарската революция режимът у нас излючва много младежи от университетите. Протестират и през 1948-49 - например пишат по стените на Политехниката срещу Съветския съюз и за смъртта на диктатора Димитров, заради което и тогава има чистки. Вярно, че дори при най-страшна диктатура те реагираха, ама дали ще е така и при чалгизацията?

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  Да им е честит празника на всички студенти и бивши такива.Наздраве

 4. 4 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "...през 2013 г. ... третата студентска окупация направи всичко възможно, за да отвори очите на хората за онова, което мнозина проумяха едва на следващата година – при фалита на КТБ. Уви, доста късно."

  Уви, верно беше доста късно, но не проумяването, а действията на студентите. Всъщност, за разлика от 1990 и 1997 г. масови студентски действия нямаше. Студентите си гледаха сесиите, курсовете, кредитите, телефоните, бригадите в чужбина и прочие битовизми.
  Т.нар. Трета студентска окупация беше толкова закъсняла, "бутикова" и неадекватна в късната си истеричност, че произведе доста противоречиви резултати.
  И нямаше нищо общо нито с 1907-ма, нито с 1990-та, нито с 1997 г.
  За съжаление.

 5. 5 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Чалгата, алкохолизацията, изпростяването и манталитетът "да изкарам вишо" са много по-голямо робство от който и да е режим...

 6. 6 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Обратното, високо морална младеж, водена от ценности, а не от интерес е гарант за светло бъдеще.

 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 414 Любопитно

  "И накрая, през 2013 г., след машинациите на Станишев, Доган и # Кой? (Орешарски, Пеевски и Цветан Василев) третата студентска окупация направи всичко възможно, за да отвори очите на хората за онова, което мнозина проумяха едва на следващата година – при фалита на КТБ."

  Дали наистина сме отворили очите си?
  Защото Цветан Василев разказа интересни неща.

 8. 8 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Наздраве на всички сегашни и минали студенти!

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  Честито на всички редовни студенти!!!

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 834 Неутрално

  честито на студенцията ! пожелавам им да не бъдат студенти като мен , да нямат колеги като моите, да нямат преподаватели като моите и да не учат в моя колеж. завърших колеж но си останах простак с вишо , имах невероятно жалки преподаватели и още по-тъпи колеги (с едно две исключения) . това щяха да са няколко загубени години - добре че безкрайно рядко ходех до колежа.
  и един съвет: по добре се учи сам до радиатора у квартирата, а не на топло у кръчмата между бедрата на колежката .

 11. 11 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Non scholae sed vitae

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#7] от "Panda":

  И какво като
  [quote#7:"Panda"]Цветан Василев разказа интересни неща.[/quote]
  Пирамидата КТБ рухна ли, рухна, паретата ги няма, няма и да ги има!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Доста изхвърляния има в статията. През 1907 г. протеста на няколко студенти е бил заради това, че не било допуснато да бъдат официални гости, т.е. те са искали да са някъде около царя, но не са ги пуснали. Съвсем естествено е имало ограничение за хората, които да бъдат в сграда на Народния театър при неговото откриване и тези, които остават отвън освиркват царя. Но този протест няма нищо общо с това, което Николов пише - студентите бламирали личния режим.....Просто натегачите не ги е огреяло и затова са освиркали царя.
  А през 1968 г. едва няколко студенти от хилядите се осмеляват нещо да направят. Но от това защо се правят генерални изводи ?
  Да не говорим за комедията по времето на Орешарски когато 20 човека бяха окупирали СУ.
  А сегашните студенти - поне 80% са мижи да те лажем. При 51 висши училища няма как да е другояче. Щом НБУ е университет просто трябва само да замълчим, да свалим шапка и да наведем глава - вечна му памет на висшето образования в България.

 14. 14 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  ЧЕСТИТО НА СТУДЕНТИТЕ! Статията е под всякакво ниво,но днес няма да я коментирам.

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#14] от "jelev_jelqzko":

  жалко. но ако идеята ти е била, че бг студентите са една много удрямала и меркантилна част от обществото ни , да знаеш че те подкрепям

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#10:"betona"]и един съвет: по добре се учи сам до радиатора у квартирата, а не на топло у кръчмата между бедрата на колежката . [/quote]
  Недей така - едното не изключва другото ... кога, ако не на тия години, бе човек ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Честит 8 декември!https://www.youtube.com/watch?v=aLUKfU2AOBY

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK