Шейтаните от тавана на гара Хитрино

Архивна снимка на гарата в Хитрино

© Фейсбук профил на Хасан Евфраимов

Архивна снимка на гарата в ХитриноТекстът е публикуван 10 декември във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора. Хасан Ефраимов е лекар, живее в Добрич, издал е два романа - "Метаморфоза" и "Дервишки караконджул", който е за изселническата драма.


По време на т.нар. възродителен процес в Хитрино и околните села комунистическите власти предприели някои от най-жестоките акции, в селото е имало демонстрации срещу насилствената смяна на мюсюлманските имена. При "голямата екскурзия" - изселването на българските турци през 1989 г., повечето жители го напускат, а от гарата в Хитрино тръгват композиции с изселници.


В памет на жертвите от Хитрино
Знаете ли...? Аз знам къде живеят Шейтаните! Живеят в Шейтанджък! Защо иначе би се наричало така селото? Каза ми го дядо... И тати го потвърди. Шейтанджък е Хитрино. Прекръстили са го на Хитрино, а би трябвало на Дяволово. Навярно не са искали да се нарича Дяволово, но онези – Шейтаните, са останали там.


Като малък не исках да ходя в Хитрино. Заради Шейтаните. Моето село е на няколко километра на запад. Виждат се силозите, а също и светлините вечер. Братовчедка ми твърдеше че това са комините на къщите на Шейтаните. После, като отидох там, Шейтани не видях, но никога не пусках ръката на мама или тати. Доста често ги настъпвах и по краката. Имаше пазар в неделя. И сега има... Оглеждах се наоколо, но се виждаха само хора.


– Дядо, Шейтаните, тука ли живеят? – питах и дядо, посочвайки мелницата. Натоварваше дядо каручката с чували жито и цял ден чакахме ред. После се прибирахме с чували пълни с брашно.
– Може да са навсякъде, моето момче – отвръщаше по някое време той – Може да са и тук..., може да са и там. Шейтани са това.


Но от това не ми ставаше по-спокойно. Дядо постоянно обикаляше някъде, а аз стоях сгушен до магаренцето. Нека да посмеят да дойдат Шейтаните! Знаете ли колко силно беше то?
И до силозите стигнах. И там нямаше Шейтани. Не бяха и комини.


– То, сега хората са Шейтани. Няма нужда от други – изричаше друг път дядо.


Тогава почвах да се взирам в лицата на хората, но отново не ги виждах. Сигурен бях че умеят да си променят облика. Стоях си така и изведнъж поглеждах лицето на някого. За да го изненадам... За да няма време да приеме човешки облик. Докато не ги гледаше никой едва ли изглеждаха като хора. Но отново не видях Шейтани. Всички изглеждаха хора, досущ като нас.


После не останаха и хора. Натовариха ги на конски вагони и поеха на юг. Тогава изведнъж разбрах. Шейтаните живееха на гарата. Те натовариха хората на вагоните. Виждах червените им очи да се взират в мен от тавана на гарата. И милиционера Гошо ги виждаше. Затова плачеше след всеки влак.


– Не искам да минаваме през Шейтанджък – разплакваше се всяко лято и племенникът ми, като идваше на гости от Истанбул. Сестра ми също беше заминала с конския вагон. Както и мама и тати. Останах само аз... Сам... Близо до Шейтаните от тавана на гарата на Хитрино. Племенникът ми също усещаше Шейтаните. Като мен... Настъпваше ме и по краката.


Като пораснах чак разбрах, какво е искал да каже дядо. Но той беше се поминал отдавна... Затова не можах да му благодаря, че ме предупреди за Шейтаните. Но на тати благодарих... Шейтаните наистина са около нас. Вече ги различавах съвсем ясно. Огледайте се, някой от тях може да е седнал и до вас в момента. Имаше и такива, които владееха лицето си перфектно, но душите им ги издаваха. Душите на Шейтаните винаги се усещат. Идваше ден и захвърляха човешката маска надянали на лицето си. Срещаха се и такива, които бяха усвоили мимикрията до съвършенство. Обичах ги дори. Внимавайте, най-красивите Шейтани са най-жестоки. Естествено, да не са хора!
Наскоро отидох до гарата на Хитрино. Качих се на тавана. Исках да разбера, защо има толкова много Шейтани навсякъде вече?


Знаете ли...? Нямаше ги там. Но леговищата им се виждаха ясно. И следите им личаха. Затова има много Шейтани вече. Защото са сред нас. Повече не се крият.


Толкова ли нямаше друго място, където да гръмне този влак? А то точно пред гарата. Не на мене тия. Тяхна работа е...! На Шейтаните! Както натовариха хората на конските вагони. Никъде на друго място няма сграда с толкова болка стаена в нея. Там, на гарата на Хитрино плака целият Делиорман. Някои по много пъти. Плаках и аз. Шейтаните ми се присмиваха от тавана на гарата.


Затова им светеха очите така. Присмиваха се и на милиционера Гошо. Изпразниха целия Делиорман. Не оставиха нито турчин, нито пък българин. Не издържа на болката гарата... На болката на Делиормана. Затова гръмна... и литна във въздуха. На хората не им стана нищо. Гарата не издържа на болката, но хората издържаха. Много от тях и се присмиваха... После разбрах че са били и те Шейтани.


Да свършва вече тази агония. Шейтаните няма да спрат да товарят хора по конските вагони. Те ще продължат. Ще товарят и по автобуси, по самолети... Ако се наложи, ще прекарат железопътни линии през всяко селце в България и после ще гръмнат гарите. Докато не остане никой.


Искате да се борите с Шейтаните ли? Вече нямате никакъв шанс – те са вселени в душите ни. Шейтаните от гарата на Хитрино. Ако не вярвате, застанете пред огледалото и погледнете дълбоко към душата си. Може и вие да сте от тях!


Гарата изгоря... Литна във въздуха. Отърва се от човешката болка стаена в нея. Заедно с нея и малкото къщи останали около нея. Цикълът е затворен. Миналото вече е мъртво. Мир на праха на загиналите. И на пустия Делиорман. Мир и на праха на България.


Бележка на автора: Турското наименование на Хитрино е Шейтанджък. В буквален превод на български означава Дяволово.
Шейтан – аналог на дявола в исляма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Мир и на праха на България."

  Дневник, твърде песимистично!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Гневно

  И защо трябва да ме интересува турското име на селото?

  Защо се прави паралел между една човешка трагедия и политизиран въпрос като Голяма екскурзия?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хайде да кръстим форума на Дневник - Шейтанджъ....що трол има тук - много ще му подхожда!?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Цикълът е затворен. Миналото вече е мъртво. Мир на праха на загиналите. И на пустия Делиорман. Мир и на праха на България.

  За съжаление авторът има право.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Силно и човешко ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "koko65bg":

  Делиорманът като турска република ли трябваше да просъществува?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Текстът е хубав, ама стига вече с тия депресарски настроения.
  Ако японците ревяха така след всяко земетресение или цунами, нямаше да имат време за нищо друго.
  Трябва да се помогне на пострадалите, да се изясни причината за катастрофата и да се накажат виновниците, преки и косвени, които и да са те.
  Раните по душите на хората няма да зараснат нито скоро нито пък лесно.
  Заради това ударението ътрябва да се постави на мястото, което да не допусне повече да се повтаря това.
  Четири дерайлирания за две години. Въпрос на време е било да стане, а както се оказа и с далеч не най-опасния товар.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  В такива случаи си давам сметка какъв късметлия съм да съм етнически българин и да съм роден в центъра на София... Можеше да бъде много по-зле...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 9. 9 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  Например да си кюрд в Диарбекир.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Любопитно

  Напишете коя шейтанска фирма ще възстановява щетите, кой шейтан ще вземе корупционните такси и кой шейтан комисионките ???

  [email protected]
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5020 Неутрално

  Мир на праха на загиналите.

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#7:"rapidfire"]Текстът е хубав, ама стига вече с тия депресарски настроения[/quote]
  +++ По тези земи много върви да е едно такова смотанко, едно ошмуленко, едно тъжничко...."боже, колко мъка има по тази земя божичкоо" е казал класика . Га класиците тук запеят:" Боже, колко радост има по тази земя божичко" тогава вече друга ще е България

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  Определено добро предложение!

  А между другото някъде някой беше пуснал цитат може би от Уикипедия, че на гара Шейтанджък, тогава още в Османската империя е станала първата железопътна катастрофа в България през 1867г. мисля...

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "galio":


  [quote#6:"galio"]Делиорманът като турска република ли трябваше да просъществува? [/quote]

  Защо като турска република? Там от векове са живеели и турци и българи. Смяната на имената и изселването на тези хора е най-голямата простотия на предишния режим. Понеже се усетиха, че краят е близко настройваха хората едни против други, сега за съжаление правят същото. А не ви ли направи впечатление този пасаж от текста - Изпразниха целия Делиорман. Не оставиха нито турчин, нито пък българин.

 15. 15 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Прочетете как са ги покръствали/сменяли имената в Родопите преа периода на Балканскатавойна 1912-1913 г. Вторачили се в т.н. възродителен процес и го повтарят като мантра.

 16. 16 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 217 Неутрално

  След бедствието на комунистическия режим им се стовари бедствието на червените синчета, с червени фирми.

  Give me Liberty Or Give me Death !
 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#2] от "galio":

  Не си разбрал може би смисъла на текста. Екскурзията е само спомената, като едно от делата на Шейтаните. Препоръчвам отново да го прочетеш - изключително добро описание на разрухата на България и причинителите и.

 18. 18 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тук става дума за дяволите, които след почти 30 години продължават да живеят в душите на някои, някои които пускат отровата си и в този форум. Тези, които ходят като всички нас по улиците и изглеждат също като нас, но са лишени от чувства и състрадание към другите човешки същества. Дори понякога по-жестоки от главорезите от ИДИЛ.......

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Да. И по телевизията го паказаха главния шейтан Радев!
  Познах го по ушите!!!

  И няколко шейтанки се навъртаха около него...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#13:"Сталкер"]А между другото някъде някой беше пуснал цитат може би от Уикипедия, че на гара Шейтанджък, тогава още в Османската империя е станала първата железопътна катастрофа в България през 1867г. мисля... [/quote]

  До коментар [#13] от "Сталкер":

  Да така е https://www.24chasa.bg/novini/article/5929313

 21. 21 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хасан може да се постне във ФБ и с паралел между експлозиите на гарите Буново и Хитрино. Както се казва Вселената е кръговрат, всичко се връща.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 22. 22 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Политизиране на една чисто човешка трагедия, която можеше да се случи във всяко едно село или град, без значение от религията на населението там. Значи когато се случи на мюсюлмани то е от шейтаните и злото, на което те са жертви от време оно, а когато се случи на християни, например наводнението в с.Бисер, тогава какво е - просто някакво бедствие?!? Това може и да е гледната точка на автора, но за мен е неприемлива, няма по-малки и по-големи жертви, жертвите навсякъде са еднакви, а белята като идва не пита кой какъв е. Така че хайде да не се стърже по една струна, която няма нищо общо в случая.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#20:"mentra65"]така е [/quote]
  то остана и другояче да е... по онова време просто не е имало друга жп линия

 24. 24 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Много вълнуващ разказ и поглед над случилото се, за случващото се и за това, което ще се случи.
  Дали са виновни шейтаните, дяволите или мечо пух, ще установи следствието.
  Сигурно е, че няма да е ясно чия алчност и безхаберие почерни домовете и душите на хората.

 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  това как да го разбираме
  Още един индианец който се бои от железния кон?

 26. 26 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#9:"galio"]
  Например да си кюрд в Диарбекир[/quote]
  Не само кюрд, а всякакъв. И не само в Диарбекир, а из цяла днешна Турция, всяко новородено е задължително с турско име. Казвам го, заради идиотското вмъкване на "т.нар. възродителен процес" от Дневник.
  Да не пропусна и за "конските вагони": Когато не достигаха влакове от Пловдив за София в края на всеки един ден по време на Пловдивски панаир, софиянци също бяха извозвани с конски вагони...
  Та, статията Ви Дневник, хитра, хитра, та чак тъпа.
  Мир на праха на починалите и съболезноваия към близките им.
  Аз дарих на последните - за живот.
  Вие Дневник, манипулативно вадите "скелети" от гардероба или от нечия папка.

 27. 27 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  много тъжно и жалко за погубените, погубените мечти, надежди, погубеното бъдеще,
  погубеното настояще,
  загинаха хора и техните мечти, това е най-тъжното

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "bee":

  функционалната неграмотност на читателите едва ли е проблем на автора

 29. 29 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "koko65bg":

  Защото точно това са искали, когато започват митингите в началото на Възродителния процес.

  Векове преди да живеят българи и турци , са живели само българи, като много от тях са избити, изселени, включително в Русия, и ето така са се появили турците в региона.

  Смяната на имената беше простотия, защото беше отчаяно и закъсняло действие, не защото не беше нужно.

  Направи ми впечатление, разбира се.

  Аз съм родом от Шумен, като родът на майка ми са шопи, заселили се в Мадара, на мястоо на изселени по-рано турци. Защото онази екскурзия не е първата - изселвания, винаги доброволни, има постоянно след Освобождението.

  Когато българските граждани не се чувства българи и искат живет по турски, могат да го направят в Турция, а не да работят за турска автономия.

  Знам истории от първа ръка, за разлика от всички, които предстои да ми нацъкат минуси.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 30. 30 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#28] от "extraCACA":

  Аз виждам, че автора е вплел нишката на минали събития с днешни трагедии, за което съм изказала мнение. Имам това право, а ти си го тълкувай както искаш.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 31. 31 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Писателят има талант да пише. Наистина събитията не са взаимосвързани, но са обединени от едно общочовешко нещо - ЗЛОТО. Независимо от какво/ кой е причинено, то носи страдания на хората.

 32. 32 Профил на bultras
  bultras
  Рейтинг: 374 Разстроено
 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "alextan":

  Транспортна злополука и отговор на опит за турска автономия?

  Как си, добре ли си?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#7:"rapidfire"]Ако японците ревяха така след всяко земетресение или цунами, нямаше да имат време за нищо друго. [/quote]
  Не сте разбрал.Авторът говори за хора,а не за природни бедствия.За лоши хора говори.

 35. 35 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "galio":

  В отговора си написах, че събитията не са взаимосвързани, така че не намирам никаква логика в "Транспортна злополука и отговор на опит за турска автономия".

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Авторът е доста милостив към шейтаните на Възхитителния Процес. От свидетели работили в МВР там, в Делиормана, знам, че след като конските вагони с търците си заминали е паднало нечувано ограбване на оставените без надзор имоти.
  Но ... живота продължава. да не бъркаме отново в раните. Макар че Доган редовно посещаваще тези райони преди избори, за да подгрее хората си ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Че е дяволска работа- такава си е, сега са Коледни пости, всичките дангалаци са пуснати да тормозят хората, ама хората имат задача да се смиряват. Не се ли смиряват, стават бели.

  Обаче.

  Злото не е това, което създава дискомфорт и болка. Това е лошото- то си е природна сила.

  Зло е това, дето убива надеждата у хората, дето им криви съзнанието. В тоя смисъл не ми харесва внушението си, че в дъното на душата си всички всъщност сме зли. Малко някой се опитва да ми продаде вина, която не е моя. Нямам полза от тая вина, никой няма полза.

 38. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "vxa15365434":

  Аз пък от свидетели знам за покрити убийства на българи, опити за качване на турското знаме върху кметства, стрелба по военни и полицаи и прочие.

  Шейтаните не са тези, за които говориш.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 39. 39 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Защо се предприе тази смяна на имената на мюсюлманите точно в онзи момент? Защо Доган беше в затвора? Защо в тяхната съпротива срещу социалистичесият реда не участваха българи? Всичко това не е ли свързано с опита на съседна държава да отцепи български територии и да съцдаде автономия там?

 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Страхотен текст! И до болка истински....Някои,обаче, дежурно пак не са разбрали. Или просто не могат да се разделята с една омраза,понякога зле прикривана,понякога обвита с "благородни" оправдания.....

 41. 41 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "galio":


  [quote#29:"galio"]Защото точно това са искали, когато започват митингите в началото на Възродителния процес. [/quote]

  Ами какво да искат след като управляващата партия в държавата в която са родени и живеят от поколения изведнъж решава да им сменя имената и религията? Казвате - Смяната на имената беше простотия, защото беше отчаяно и закъсняло действие, не защото не беше нужно. [/quote]
  Сериозно ли смятате, че ако смените името на някого например от Мустафа на Мартин и вече имате българин?

  Аз също знам истории от първа ръка.

 42. 42 Профил на sudo
  sudo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#23] от "extraCACA":

  ПЪРВАТА ЖП ЛИНИЯ В БЪЛГАРИЯ Е ЧЕРНА ВОДА- КЮСТЕНДЖА, 1860 година. Хайде научете го това най-накрая и не повтаряйте глупостите, които се леят от радио и телевизия по темата, само и само да не обидим румънците.

  Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry...
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Бъркането и разчоплянето на старите рани не е препоръчително в такъв трагичен миг. Бог и Аллах да простят загиналите и да възстановяваме и да вървим напред.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Любопитно

  [quote#29:"galio"]Аз съм родом от Шумен, като родът на майка ми са шопи, заселили се в Мадара, на мястоо на изселени по-рано турци. Защото онази екскурзия не е първата - изселвания, винаги доброволни, има постоянно след Освобождението. [/quote]
  Да поопитам, плахо-КОГА са изселвали шопите (след 9/9, ама тогава просто им отчуждаваха имотите, не ги изселвахав...Люлин, Бъкстон...знам ли где))?!?

  [quote#29:"galio"]Знам истории от първа ръка, за разлика от всички, които предстои да ми нацъкат минуси.[/quote]
  "От първа ръка" означава "от личен опит". "Втора ръка" е преразказ от очовидец, "трета ръка" е от агенция ЕЖК.

  Та...я рАзкажи нещо за ТВОЙТО изселване (първа ръка)?!?

  До коментар [#29] от "galio":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на stefan_s
  stefan_s
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хубав текст. Има перо.

 46. 46 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  А можеше да си швейцарец...
  Или суданец ....

 47. 47 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  Ами да, можеше да си във вагона за майки с деца, който турското национално-освободително движение взриви на 9 март 1985 година на гара Буново. Искахабомбата да гръмне, когато влакът е вече в тунела, но той закъснява няколко минути и гръмва на гарата. Та можеше да си едно от убитите и обезобразени българчета. Страхливците взривяват майки и бебета, а смелите кюрдски борци за свобода в Турция взривяват полицаи, военни и джандари. Това е разликата между въстаник и терорист.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Склонен съм да вярвам, че Възмездието съществува, като причина и следствие на различни нива. Всичко се връща под някаква форма. Едно зло никога не може да бъде потулено и върху него да се гради. Целта не оправдава средствата.
  Затова и в тази ш*бана страна нищо не върви.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 49. 49 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Бастун, добър въпрос. Но ти най-добре знаеш отговора. А той е: същите тези шейтани, на които ти се кланяш.
  Айде, вземи напиши нещо за великия съветски съюз и за това колко добре живеят хората там. Отдавна не си ни осведомявал. Можеш да приложиш и снимков материал.

 50. 50 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Дневник, стига с този възродителен процес и минорни четива!

 51. 51 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  Парижанин в Батаклан.

 52. 52 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 292 Неутрално

  [quote#29:"galio"]Знам истории от първа ръка[/quote]

  Историите ти пукнат грош не струват ако не си ти този който ги е изживял....

  "More Majorum"
 53. 53 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#47] от "Sars Saraktos":

  Имаш предвид ДС нали?
  Част от участниците и ятаци, бяха етнически българи.
  Всички до един сътрудници на ДС.
  Колко заблуден трябва да си за да сметнеш, че в онези времена може да се организира логистика и планиране на подобно деяние, а и да бе възможно, как да стане без знанието на държавата???

  "More Majorum"
 54. 54 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  ох, защо е нужна сега тази простотия?

 55. 55 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#29:"galio"]Когато българските граждани не се чувства българи и искат живет по турски, могат да го направят в Турция, а не да работят за турска автономия. [/quote]
  Нали?Също като с евреите-много добри хора,само добрини творят,пък навсякъде ги искат на сапун.
  Още два века ще вият до Аллах как са им предложили или да стават българи или да ходят в Турция.Която,между другото,си беше жив Запад по онова време и българските турци мечтаеха да избягат там.Получиха го.Там осребриха образованието,което "лошата" България им даде безплатно и днес са заможни и уважавани.
  Щото турците малко са ни покръствали в тяхната вяра и сигурно сме я приемали с желание,че и деца сме им подарявали от радост.Такова е било времето,така са действали.Край.
  Останалите турци и останалите българи сега имаме обща цел-да стегнем държавата си за живот.Такива мрънкалници като автора само пречат.Да ходи да му бае ходжата срещу шейтани.

 56. 56 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Моите най- искрени съболезнования на потърпевшите! Никой не бива да преживява подобен апокалипсис!
  Първо се възмутих за отпратката към миналото, но след като се замислих, май не бях права.
  Само че, подирил ли е авторът шейтаните в собствените си редици?
  Или плачът сега по миналото ще им позволи да играят "чершембъ- першембъ" до следващият влак?
  Не мисли ли авторът, че големият бизнес у нас е в ръцете на курпулентна фигура от ДПС? Или свързани с него хора, все подкрепяни и закриляни вече много години от ДПС?
  Какво би казал тогава?
  За кого би заплакал?
  От кого би подирил отговорност?
  Селото се казва Хитрино най- малко от 70 години. Не се казваше село , а гара, както е гара Каспичан, примерно. Случаят ме е водил там. Беше малък административен център, населено с българи, доста интелигентни хора.
  Иначе почти всички села в миналото са имали турски имена,
  дори населените с етнически българи.

 57. 57 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lumberjack":

  Лъжа, нито един не беше българин, а агент на ДС си беше Доган, ама той беше в затвора, където впрочем го превербуваха от КГБ.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 58. 58 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#57] от "Sars Saraktos":

  Лъжа?? А доказателства нещо??
  На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденото име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов.
  Последните двама Севда Латинова и Милко Вълканов, етнически българи..
  Какво не ви е ясно?? Или си мислите, че версията която е дала е по удобна за себеуспокоение, пропаганда за разчистване на етнически сметки или друго.

  "More Majorum"
 59. 59 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lumberjack":

  Севда и Милко са българо-мохамедани - съгласих се, че са българи, ако и да са ислямистки изроди.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 60. 60 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#41:"koko65bg"]Сериозно ли смятате, че ако смените името на някого например от Мустафа на Мартин и вече имате българин? [/quote]
  Сериозно смятам, че след няколко поколения потомците на Мартин нямаше да се самоопределят като турци. Много ли българи има сега в Одринска Тракия и Северна Гърция? Асимилирани са и това с имената е част от последователно провежданата асимилационната политика.

 61. 61 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#59] от "Sars Saraktos":

  Българо мохамедани?
  Забелязвате ли, че другите имат рожденно име в скоби, а последните не?
  Забелязахте ли, че се споменава, че са сътрудници на ДС?
  Има го в официалните документи поразровете се все пак.
  Не разчитайте да ви копи пейстна целия архив..

  "More Majorum"
 62. 62 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#60] от "disorg":

  Интересна теория.
  Но имайки предвид колоритната етническа картина по света, и че тя се е запазила малко или много, трябва да предположим, че на следниците на Мартин изобщо нямаше да са българи..

  "More Majorum"
 63. 63 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#61] от "Lumberjack":

  Между другото за ДС - арите. След атентатите водещите им офицери го отнасят. Някои са пенсионирани преждевременно, други, наказани, понижени и преместени. Ръководни кадри на ДС са мъмрени, че са допуснали техни агенти да направят такива атентати без никой да разбере. И не е само на гара Буново, но и на гара Пловдив, където бомбата уби българката Добра Паслиева от Кърджали, хотела в Сливен, плажа на Златни пясъци. Всичко това некадърните десари го проспаха, или си затвориха очите, ако са знаели, че е организирано от товарищите им от КГБ, които им бяха началници. Както КГБ уби и Людмила Живкова и другарят Тодор не гъкна за да си запази поста. И да Севда и Милко са българо-мохамедани, тоест българи с извратено съзнание.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Странна и сбъркана работа. Като писател, хубаво пише Хасанчик, не може да се отрече. Казвам го като филолог, завършен текстови махнаджия. Но съм чел и други негови текстове - рови, разравя все до едно стига, както сте забелязали.

  Еретик
 65. 65 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много шейтанлък и в коментарите.

 66. 66 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#63] от "Sars Saraktos":

  Колега, моите уважения, но изобщо не мисля, че преди 89' та,
  Българските служби биха проспали каквото и да е. Това е периода в който бяха най-активни. Занеха как да вербуват, как да следят и да държат под контрол.
  Изобщо тотално противоположно на ситуацията днес...
  За машите ги знаем кои са. Тези над тях...... ами понижения, упреци, толкова. Добре планирана зле изпълнена акция..

  "More Majorum"
 67. 67 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lumberjack":

  Колега, и ти имаш моите уважения, ама не си виждал десар на живо. Когато арестуваха баща ми за пореден път при обиска не можаха да му открият нелегалните писания скрити в моя детски гардероб. Толкова бяха некадърни, тъпите селяндури, половината от тях бяха пияници, женкари и крадльовци, впрочем откраднаха царските ордени на баща ми - офицер на Негово Величество. Това, че работели перфектно е мит. Че сегашните дансаджии са пълна скръб и ибрикчии на ДПС - разбирай ФСБ е вярно, нотова неправи некадърните цървули от ДС професионалисти.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 68. 68 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Разстроено

  Трагедията в Хитрино, със сигурност има своите "режисьори"...
  Някога ще научим ли имената им е въпросът, на който не знам, дали ще получим отговор...

  Форумът е в будна кома...
 69. 69 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 269 Неутрално
 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Силно написано, а и името си го бива Шейтанджък......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ХУБАВО го е написал, човека, ама свиня от кладенчова вода разбира ли?
  Мисля, че не разбира, а ако са много то кладенеца става помийна яма.
  Замислете се, ама трудна работа ще е тази, неосъществима!

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#70] от "boby1945":

  БОБЕТО, ше ти туря плюс!
  Доживях и този срам!

 73. 73 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#7] от "rapidfire":

  Разбираш ли разликата между природно бедствие и авария, причинена от човешка грешка?

 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lumberjack":

  Как ше проспиват, щото не им се вярваше. че нещата ще се обърнат, бяха се подготвили да дерибействат поколения наред.
  Това е то тоталитарното.
  Не проспиваш, че и режим си създаваш, ама само до там, щото акъла в друга посока, към вечното и непреходното светло бъдеще.
  Днес обаче сън никого не го лови, щото будни но в кома.
  И деня и ноща!

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#73] от "nocomnet":

  Грешката абсолютно е човешка, но не е скороста, а бедствието на име тотално безхаберие и дивашка анормалност, оттренирвана ежедневно и харизматично чрез характерови уродства онаследени от онова време, вече станали поведение.
  Това е ужаса, който е трудно поправим, дори и с пари, с много пари, защото времето е кът.

 76. 76 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Изселили ги, не е било лесно за тях. Само че трябва ли и ние постоянно да им натякваме за Батак, Панагюрище, Брацигово и др. където нашите не са изселвани а са изколвани.

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ПОСТ КОМУНИЗМА е епоха на монументални психодегенерати, загубили всякаква надежда и опора, че нещо би се променило, неразбиращи, че сеитбата на тази реколта, която жънем днес се е състояла преди, през цялата втора половина на миналия век, за България, а за други по на североизток още по рано!

 78. 78 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#76] от "dorn":

  Недей изброява събития, за които представляват дива и анормална съветско-българска пропагандна смрад!

  В Османската империя има само 2 бунта за 500 години, единия от които е Батак, а другият в Северозападната част на територията, те не са геноцидни, нито е заплашена диаспората на българите.

 79. 79 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#77] от "convince":

  Преди 27 години е трябвало да се изхвърлят сеячите само че те тогава са призовавали за толерантност и хуманизъм. Те били опитни пропагандатори Наивните им повярвали и очаквали щастливо бъдеще с преживелите катарзис сеячи. След години пониквали нови и нови сеячи - те се възпроизвеждали, задушавали всичко около себе си и никой не можел вече да ги изкорени.

 80. 80 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#78] от "convince":

  Мислех те за нормален, а ти си бил турчин.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#80] от "dorn":

  То даже Ердоган прави разликата, кое как е, ами ние?

 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  Хубав, сърдечен текст. Душата на човека е това...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#29] от "galio":

  Аз знам, че си бил там - и преди турците и преди българите и си видял всичко и си го запомнил, о, Дънкане.

 85. 85 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 283 Гневно

  До коментар [#22] от "bee":

  Политиката е измислена от някой българиян, защото ние винаги я разбираме и коментираме, ама никога не я правим, както трябва! И какво, като миналата година влакова катастрофа в най-развитата европейска държава (който е пърувал с немските железници, знае разликата между тяхната и БДЖ) взе жертви, не си спомням по телевизията да споманаваха кайзера или фюрера!
  Аман от политика, възродителен процес и т.н. С чуството за вина се опитаха да спрат немците, сега и нас ли искате? Аз какво съм виновен за безумията на комунистите? Катастрофи и катаклизми навсякъде, просто хората си вземат мерки и не настъпват мотиката по няколко пъти!

 86. 86 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#12:"oporna_to4ka"]По тези земи много върви да е едно такова смотанко, едно ошмуленко[/quote]
  От смотано и ошмулено население, толкова.

  BohrMottelson
 87. 87 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  МНОГО СИЛНО! Много ми хареса! Само да спомена, ако някой е пропуснал, че шейтан=комуне, за клета България....

 88. 88 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Интересна гледна точка. Авторът има усещане за шейтани, а не за Божия гняв! Шейтанът, дяволът, Сатанаил, е изгонен от рая за наказание, за неподчинение, за анархия, ангел. Така нареченият "възродителен процес" беше най- голямата глупост, която можеше да се роди в главите на идиоти! "Турчинът, бай Ганьо няма да стане" - проплакваха в яда си някои мои познати турци от онова време! Но! Но по времето на "Голямата екскурзия" през юни- юли 1989 г. в действителност насилие нямаше. Аз лично бях командирован в град Лозница и съм свидетел на целия този процес. Там, в Лозница ИЗВЕДНЪЖ се повредиха дълбоководните помпи и хората останаха без вода; изведнъж избухна зверска епидемия от ДЕЗИНТЕРИЯ, от която бяха поразени десетки хиляди; изведнъж всички работници-турци в селското стопанство, фабриките и заводите, болниците и поликлиниките решиха да напуснат и да емигрират към Турция. Колони от 50- 60 километрови автомобили от Разград, натоварени с багаж, поемаха организирано към Турция. Изключително тежката икономическа криза през следващите 2 години и въвеждането на купонната система се дължаха точно на тази "голяма екскурзия" и демографския срив от над 300000 души. Всичко беше перфектно организирано е то не от региона на България от от задграничните началници. Позната история, нали! Ако "голямата екскурзия" от онова време не е работа на Шейтана, то тогава е работа на идиотите, а част от техните наследници ни управляват до ден днешен.

 89. 89 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#56:"nonsens2"]Не мисли ли авторът, че големият бизнес у нас е в ръцете на курпулентна фигура от ДПС? Или свързани с него хора, все подкрепяни и закриляни вече много години от ДПС?
  Какво би казал тогава?
  За кого би заплакал?
  От кого би подирил отговорност? [/quote]
  А ако доразвием и кажем, че ДПС е проруска, формация на комунетата, мимикрирали за да покрият целия политически спектър, променя ли се ситуацията...

 90. 90 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#29:"galio"]Когато българските граждани не се чувства българи и искат живет по турски, могат да го направят в Турция, а не да работят за турска автономия.

  Знам истории от първа ръка, за разлика от всички, които предстои да ми нацъкат минуси. [/quote]
  В казармата някои от най-добрите ми приятели, включително и от старите войници, бяха турчета. Много точни, работливи и потвърждаващи приказката "Турчин като ти стане приятел можеш да разчиташ на него". Имаше обаче една малка черна точка в цялата работа: когато кажеха "нашите" или "при нашите" имаха предвид Турция и турците. Бих разчитал на тях ако се случеше да воюваме с гърци, сърби, американци, с която и да е армия от "вероятния противник", но ако се изправехме пред турската армия щях да предпочета да не са въоръжени и около мен. Иначе и досега ще си ги броя за приятели ако мога да ги срещна някъде.

 91. 91 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Както е нямало турско робство, така е нямало и възродителен процес. Стига сте ревали.

 92. 92 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Текста си го бива, поздравления на автора!

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 93. 93 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 269 Неутрално
 94. 94 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "nocomnet":

  "Разбираш ли разликата между природно бедствие и авария, причинена от човешка грешка? "

  Фукушима?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK