Алепо плаща цената за настъплението на политическия ислям

Поддръжници на Башар ал Асад ликуват по улиците на Алепо при новината, че бунтът ще бъде смазан до няколко часа.

© Reuters

Поддръжници на Башар ал Асад ликуват по улиците на Алепо при новината, че бунтът ще бъде смазан до няколко часа.Повечето наблюдатели са на мнение, че и след като Алепо бъде изцяло превзет, това няма да промени основните характеристики на фундаменталния конфликт в Сирия.


Войната няма да приключи дори след като Асад завладее милионния град. Да не говорим, че той няма да е в състояние да се справи със задачата да обедини различните сегменти в обществото. Освен това всички онези, които преминаха през горнилото на битките в Алепо, ще продължат борбата, като се самовзривят с кола-бомба или с джихадистки пояс. А това означава, че насилието ще продължава.


Малкото останали последни гнезда на съпротивата отчаяно устояват на атаките на сирийската армия въпреки подкрепата за Дамаск от Русия, Иран, "Хизбула" и шиитските милиции от Ирак, Афганистан и Пакистан.
Несъмнено битката за Алепо представлява важен поврат в развитието на сирийската ситуация – дали неуспехът на революцията да свали режима на Асад ще означава връщането на нещата в предишния им коловоз и възраждането на старите идеологеми на баасизма?


По всичко изглежда, че тази революция, която беше на крачка да освободи Близкия изток от една от най-свирепите диктатури, вече се е превърнала в бунт, чиято цел е само да избегне унижението и позорно поражение и да пробие обсадата на града. И в опозицията, и извън нея се признава поражението, като се спори кой е отговорен за това.


Тази дискусия прехвърля мост към бъдещия етап на битката за Сирия, чиито жертви са половин милион сирийци и единадесетте милиона бежанци вътре в страната и извън нея. Без да споменаваме огромните разрушения в по-голямата част от страната, нито неизчислимите страдания на сирийския народ. Сирийската война може да се разглежда като съчетание между въоръжени сблъсъци на три нива - местно, регионално и международно. Всяко от тях се характеризира с различни движещи сили и отговорни фактори.


Режимът срещу разединената опозиция

На местно, национално равнище става дума за противоборство между диктаторския режим и опозицията, която обаче си остана разединена. Формите на съпротива срещу режима се променяха, както и имената и лицата на борците срещу него. Променяше се и характерът на противоборството, еволюирайки от мирна към военна конфронтация.


Същевременно съпротивата преживя различни периоди на делене и обединение, съпроводени със сблъсък между различни идеологии и визии за целите на борбата също. Режимът успя също да внедри свои агенти в редицте на различните фракции. В крайна сметка се наложиха негативните тенденции.


От една страна, съпротивата изпита ударите на режима, а от друга, последствията от погрешни и деструктивни идеи и въздействия от страна на редица външни фактори. Всичко това доведе до изчерпване на нейния интегритет, като редица нейни съставляващи компоненти започнаха да преследват себични цели. По такъв начин въпреки наличието на положителни примери за принципно поведение и героизъм сирийската опозиция не съумя да въплъти идеалите на свободата и да обедини усилията за постигане на алтернатива на диктаторския режим.


Няма съмнение, че сирийската революция претърпя поредица поражения и изоставане в критични моменти от някои от подкрепящите я страни. Една от причините за тях бе тясно егоистичното поведение на редица лидери на въоръжени групировки и тяхната идейно-политическа ограниченост.


Най-голяма вина за неудачите обаче имат движенията на политическия ислям в тяхното многообразие. Сирийското въстание бе резултат на въжделенията на народа за свобода, достойнство и социална справедливост. Впоследствие обаче то бе овладяно от ислямистите, които му наложиха доктринални цели и го подчиниха организационно. Така на преден план изпъкна стремежът на ислямистите, представени от съвременните превъплъщения на "Мюсюлмански братя", да си отмъстят на режима, който ги бе репресирал преди няколко десетилетия.


Още по-деструктивна роля имаха джихадистите, които на думи се притекоха на помощ на обезправените мюсюлмани, но на практика искаха да наложат на всички сирийци своите ретроградни възгледи, догматични религиозни принципи и варварски наказания за нарушителите им. Така саможертвите на революцията бяха засенчени от своеобразния джихадистки интернационал, обединил ислямисти от китайски Туркестан, руски Дагестан и френски граждани от магребски произход.


Затова единственият изход е сирийската революция отново да се превърне в дело на самите сирийци и само на тях.


За тази цел обаче е необходима и съответна организационна структура, каквато липсва. Но тъй като в резултат на войната се стигна до изостряне на сектантските вражди, единственият изход е в обновяването на опозицията.


Доколко подобна задача ще бъде решена успешно, ще зависи от извличането на поуките от сегашните провали. Тяхното игнориране би обрекла революцията на окончателен неуспех.


"Асад или изпепелена земя!"

В пълен контраст с опозицията режимът съумя да запази единството си и своята доминираща визия. Най-ясен израз на тази решимост е лозунгът, изписван по стените на отвоюваните от режима населени места: "Асад или ще изгорим страната!" Любопитното е, че това е заемка от времето на иракския диктатор: "Или аз, или Ирак се ще превърне в изпепелена земя!"


От него става ясно, че изобщо не става дума за някакви алтернативни на лидера фигури. Целта е запазването на диктаторския режим, макар и с цената на разрушаване на потенциала на нацията. Режимът прибягва до всички възможни средства за постигане на целите си. Единственото, което може да ги спре, са негативни международни реакции. Поради липсата на достатъчно силна реакция на ексцесите на режима те се засилиха с основна задача се да постигне максимумът с иначе ограничените ресурси. Така се стигна до използването на бомбите-варели, хвърляни срещу болници, училища и пазари.


С помощта на такива варварски средства Дамаск успява да обезсили опозицията и да ѝ попречи да задържи контрола си върху овладените от нея населени места, но и за да накаже онези, които я подкрепят. Това е престъпление без наказание. В морално отношение тук важи максимата, че жертвите са оправдани, ако с това се ускорява разгромът на въстанието.


В това отношение Дамаск следва примера на Хафез ал Асад – баща на сегашния президент, през 1982 г. Тогава силите на режима се нахвърлиха срещу жителите на въстаналия град Хама, което доведе до убийството на десетки хиляди и до разрушаването на голяма част от кварталите на града. Сега приближените на Башар изразяват съжаление, че синът не е последвал тактиката на баща си, с което само е продължил агонията. Според тях е трябвало от самото начало да изкорени "заразата" с кръв и огън.


Истината обаче е че желание за жестоко потушаване на въстанието не липсваше, но Дамаск не разполагаше с достатъчно капацитет за подобно решение. Единственото, което Асад бе в състояние да стори, бе да задържи властта си само върху част от сирийската земя, но дори тази ограничена цел доведе до обезкръвяване на силите на режима. Ако обаче режимът съумее да превземе Алепо, Асад може би ще си въобрази, че е в състояние да наложи своята власт върху цяла Сирия. А като се вземе предвид склонността на баасисткия режим към използване на насилствени средства, подобна цел може да доведе до още по-големи репресии и жертви.


В крайна сметка обаче това няма да доведе до победа на режима, а до по-нататъшно радикализиране и противодействие.


Русия е силна, а съюзниците на опозицията – слаби

На регионално ниво няма съмнение, че Иран постигна временни успехи в противопоставянето си на Саудитска Арабия, Турция, Катар и ОАЕ. Опонентите на Техеран не само се оказаха разединени, но и понякога – в открита конфронтация помежду си. Иран продължава да подкрепя режима на Сирия, като съюзничеството между двете столици се гради на споделени приоритети. Аятоласите предоставиха огромна материална помощ на режима на Асад, докато съюзниците на опозицията така и не успяха да обединят усилията си.


Причината за това бяха големите разногласия по важни въпроси, сред които е целесъобразността от подкрепата на джихадистките групировки, макар и чрез посредничеството на частни лица. Всичко това ускори падането на Алепо.


Сирийската опозиция допълнително бе отслабена поради противоречивите указания, която тя получаваше от своите спонсори и поддръжници. По такъв начин Алепо трябваше да заплати цената на съществуващата липса на координация и идеологически противоречия в лагера на опозицията. Иран обаче не бърза да се радва на очертаващата се победа.


Една от причините за това, е че Техеран бе принуден да се задоволи с поддържаща роля след руската намеса. Друга е, че за целта трябваше да употреби и до голяма степен да изразходва потенциала на своя регионален съюзник - ливанската "Хизбула". Това е така, защото тази ливанска организация се отъждестви със сектантски шиитски позиции, след като в миналото се беше утвърдила като национален фактор в политиката на Ливан. По такъв начин сегашните ирански успехи ще имат твърде висока цена в бъдеще.


Що се отнася до международното ниво, Русия утвърди своето надмощие чрез доминиращото си влияние върху развитието на сирийската криза.


Основна причина за това е поредицата от отстъпки, направени от администрацията на Барак Обама през последните години. Поведението на Обама силно ерозира принципите, върху които САЩ градят своята политика. Освен това Вашингтон се остави да бъде подведен относно намеренията на Москва. По такъв начин Русия може с основание да изпитва известен оптимизъм за бъдещето. Той се основава на очакванията да постигне споразумение с бъдещия президент Доналд Тръмп за укрепване руските завоевания в Сирия и за поемане на главната роля в борбата срещу тероризма (според схващанията си за този феномен).


И в момента Русия е в състояние успешно да навигира сред регионалните и международните противоречия около сирийската криза. Така например Москва смекчи иранската роля в Сирия и Ливан, с което съумя да успокои Израел. При тези условия Тел Авив е уверен в своето превъзходство и че ще може да защити своята сигурност.


В същото време руските надежди се базират върху погрешна хипотеза. А тя е, че сирийската революция е била изкуствено поддържана и че следователно може да бъде овладяна и победена. Москва също така е убедена, че джихадистките движения в Сирия са резултат на външна намеса и на усилията на режима в подриване интегритета на съпротивата. Вярно е, че редица сили вътре в страната и извън нея се опитаха да се възползват от джихадистите за своите егоистични цели, но това не означава, че сирийската революция е изцяло контролирана и изчерпана.


Дори подобна хипотеза да е вярна, периодът на жестоко противопоставяне на етно-конфесионална основа ще представлява достатъчна пречка да възстановяването на стария режим. Освен това Русия смесва краткосрочните постижения с дългосрочната перспектива на режима.


Цената на тази погрешна преценка е по-нататъшни изпитания и за Сирия, и за региона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Още по-деструктивна роля имаха джихадистите, които на думи се притекоха на помощ на обезправените мюсюлмани, но на практика искаха да наложат на всички сирийци своите ретроградни възгледи, догматични религиозни принципи и варварски наказания за нарушителите им..."

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  "Революцията"?!?
  Престъпление в планетарен мащаб, поддържано финансово, политически, логистично и медийно от една малка политическа клика в САЩ и Европейските им васали.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Алепо плаща руско-американското противопоставяне!!!!
  До кога????

 4. 4 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Как "негодниците" в България, продавали оръжие и боеприпаси на Опозицията, ще понесат отговорност? И ние участвахме в това престъпление.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Ако не беше намесата на Русия сега на власт щяха да са режещите глави и изгарящи живи християни - истински "демократи"!

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Там наблизо до Сирия нямаше ли и една друга държава дето ситуацията е огледална?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#4] от "Paolo Di Canio":
  Това не е вярно! Никой не би ни допуснал да продаваме на бунтовниците. Ние придаваме на инструкторите и покровителите им, а те продават на тях и обират каймака.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 658 Любопитно

  [quote#7:"tribiri"]Там наблизо до Сирия нямаше ли и една друга държава дето ситуацията е огледална?! [/quote]
  Северно ли се пада?

  http://rodenivbg.com
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Milen Cvetkov
  Milen Cvetkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Руснаците с една ескадрила изтребители обърнаха хода на войната . Кой би предположил че сирийската армия с такава лекота ще превземе най-големия град в Сирия ? За по малко от месец терористите в източната част на Алепо бяха разбити . А като се сетя как в началото през 2012 год терорягите контролираха 90% от града ...След превземането на Алепо , по-голямата част от сирийската армия ще бъде прехвърлена на други фронтове

 12. 12 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  саудитска арабия не е ли диктатура,не бутнаха ли саудитци кулите в ню йорк,тероризма не е ли спонсориран от този диктаторски режим?

 13. 13 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Авторът изхожда от погрешна хипотеза - че видите ли първопричината била желанието на "опозицията" да има демократични промени. Сунитските общности схващат демокрацията, като правото да прилагат шериата в контролираните от тях територии, шериата обаче и сунизма не са религиозни течения, по скоро са политически доктрини в които няма нищо демократично. затова и закономерно конфликтът се превърна в междуиконфесиноален - сунитски милиции на най ралзични :опозиционни" групировки, срещу шиити, алавити, християни и кюрди. Кюрдите, най светски настроената общност в мюсулманският свят не случайно воюват срещу всяка групировка от така наричаната опозиция. Тъжната истина е, че в Сирия народът, защитаван от правителството, воюва срещу изповядващи мракобесна и подтисническа политическа доктрина, която за вътрешна употреба е облечена като религия, а пред запада се представя като нещо демократично. Радикалният сунитски ислям трябва да бъде унищожен, а решението на този проблем не е в Сирия.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Любопитно

  До коментар [#5] от "Milen Cvetkov":


  До коментар [#6] от "Paolo Di Canio":

  За вас всичко е просто и ясно. Там има враждуващи племена и религии.Скоро няма да спре тази война.Намесата на Русия само ще я удължи.

 15. 15 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Т. нар. "столица на революцията" - Хомс, почти изцяло, падна през 2013 още. Сега това стана с най-големия град на страната - Алепо. Отделно правителството владее изцяло или обширни части от областни градове като Тартус, Латакия, Дамаск, Свейда, Дараа. Тук да вметна, че от изброените само Латакия и Тартус са преобладаващо алевитски, а останалите сунитски или на друзите - Свейда.. Така че е мит, че само алевитите подкрепят Асад.

  Та Асад, макар че владее като територия малка част от Сирия, това са райони с голяма плътност на населението. ИД владее много по-голяма част, но това са слабо населени и пустинни райони, в голяма степен.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#13] от "Batko Mahno":

  Там са племена и племенни вражди

 17. 17 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Всички знаем на коя хранилка е Мохамед Халаф, та като казва "Добър ден" и поглеждане небето за всеки случай.

 18. 18 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Платена политически насочена новина..

  В момента, в който се прочете още на 2рият ред - "и след като Алепо бъде изцяло превзет" ...
  Превзет от силите на правителството? от силите подпомагани от чужди държави..

  Някак си цялата тема губи "Независимата" си идея..

  Няма да коментирам по-надолу, където с 2 думи е описано:
  Асад глупав тиранин, Русия световен манипулативен агресор и запада (най вече САЩ) + (съмнителната опозиция) Спасители..

 19. 19 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Той нека Асад да държи всички по големи градове пък нека ония водят "партизанска" война в пустинята. Това да не са джунглите на Азия и Латинска Америка че Халаф да разтяга локумите за борбата срещу Асад. Като им спрат кранчето за продажба на петрол и внос на оръжие да изкарат на дедите си самите дамаскини и да си направят дружно сепуку.

 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Интересно защо Мохамед Халаф, като иракчанин избягва да пише за Ирак, а бълва глупости за Сирия без дори да има и най малка представа за това какво мислят сирийците. Нищо вярно,платена пропаганда.

 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Асад властва над Сирия от името на 10% от сирийската нация - алауитите, към които принадлежи фамилията му.
  Режимът на този кървав диктатор е направил така, че управлението на страната, чиновниците до последния началник поща, полицията и армията до най-ниския чин, да е изцяло в ръцете на хора, произхождащи от тези 10% - сектата на алауитите.
  Привилегиите - защото в тази страна държавната работа е привилегия, облагите от властта, като например държавните поръчки и харчове, ако щете възможността за кражба и корумпиране - всичко е в ръцете на сектата на алауитите, съставяща 10% от народа на Сирия.
  Ето основата за народния бунт, ето фундаменталната причина сирийците да ненавиждат режима на Асад.
  Дори бунтът да бъде (временно) потушен, причината остава и дори се задълбочава, защото на кантара с престъпленията на режима слагаме и разрушената страна, и избитите хора, и десетилетията мъки за нормализиране на нещата после.
  Играта на расия е друга и няма нищо общо с никакви принципи - иска да бъде фактор в Близкия Изток и след загубата на Ирак и Либия й се иска да се закрепи някак с някаква база на Средиземно море, но и да не допусне Европа да се снабдява от Близкия Изток чрез нефто- и газопроводи.
  Крива сметка, но кога сметката на расия е излизала?
  Само дето сметката се е плащала от народите, жертва на тези сметки.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 574 Весело

  Брадатите го отнесоха. Нека виенето започне - сега!

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 23. 23 Профил на examiner
  examiner
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "...въпреки наличието на положителни примери за принципно поведение и героизъм, сирийската опозиция не съумя да въплъти идеалите на свободата"

  Що за малоумна пропаганда? Тези хора не проумяха ли, че вече на никого не могат да продават глупостите за "умерените" ислямисти главорези, които според Кери всяка седмица ставали все по-добри? Къде са тези примери за героизъм: вероятно става дума за газовите атаки срещу мирното население, за терора срещу гражданите на Алепо, които искаха да се измъкнат от кварталите по контрола на терористите, или за "опозионера", който се записа на видео как яде сърцето на убит сирийски войник и се канеше да изяде сърцата на всички шиити?

  Светът има късмет, че Алепо ще падне всеки момента и тази унищожителна война, финансирана от Турция, С. Арабия, Катар и Щатите, ще се приближи още малко към своя край.

 24. 24 Профил на stefan_s
  stefan_s
  Рейтинг: 0 Неутрално

  в Америка дори сред Демократите има мнения за огромни грешки на американската политика в региона. Включително откритата поддръжка на терористите от ИД и Ал Кайда.
  Не го казвам голословно аз.

  https://youtu.be/qbG-uo_poIA

 25. 25 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#4:"Paolo Di Canio"]Как "негодниците" в България, продавали оръжие и боеприпаси на Опозицията, ще понесат отговорност? И ние участвахме в това престъпление.[/quote]

  Какви "негодници"? Просто бизнес. Оръжият на убиват - хората го правят...

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "Сирийската опозиция допълнително бе отслабена, поради противоречивите указания, която тя получаваше от своите спонсори и поддръжници"

  Е нали бяха "сирийски борци против диктатурата на Асад"?
  Сега се оказаха платени маши на чужди интереси.
  Не че не го знаехме.
  Какво ли не правят грантовете.

 28. 28 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#14:"hodounski"]Намесата на Русия само ще я удължи. [/quote]


  Според много наблюдатели тъкмо това е целта на кремълските разбойници. Впрочем това е загатнато в горната статия - че намесата на Русия ограничава иранското влияние - успокоява Израел, а аз бих добавил, че от руска гледна точка - никакви ирански газопроводи към Европа - цел.
  Съгласен съм с написаното в статията, че слабохарактерната политика на Обама по отношение на Сирия отвори терена за руснаците.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 29. 29 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "Торбеш":

  Конфесионално Асад е подкрепян освен от алауитите и от християни, кюрди, друзи и останалите шиитски конфесии, което прави около 30 % от населението. Подкрепян е и от светски настроените сунити, като в последните години са увеличили подкрепата си за него, след като са успели да сравнят "демокрацията" на "опозицията" с "тиранията" на Асад.
  ПП: Изписал си много глупости без информационно съдържание, понеже повтаряш пропаганда, която си чул някъде.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 30. 30 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]Там са племена и племенни вражди [/quote]

  Точно в Сирия трибализмът няма съществена роля, племенни разделения се опитват да наложат "опозиционерите", които назначават емири, чрез което се опитват да създадат кланове. Модернизацията е най прекия път към потушаване на трибализма, но за да се случи в неразвити общества е нужно насилие, затова е и закономерно модернизационните проекти в мюсулманският свят да преминават през дикатури - за да се принудят хората да се откажат от носене на фереджета, бурки и да се принудят да не посещават джамии. Така се е модернизирала Турция при Ататюрк.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От статията разбрах, че войнстващият ислямски интернационал е изместил реалната опозиция срещу Асад и води своята си война за налагане не на демокрация, а на шериат. Значи първата задача е да бъдат ликвидирани джихадистите - до крак. Чак когато децата в Сирия започнат да играят футбол с главите им и уличните кучета да разнасят кокалите им по улиците - чак тогава може да се върнем към понятието "опозиция на Асад". Дотогава всяка подкрепа за джихадистите е подкрепа за най-мракобесната страна на исляма. За съжаление такива полезни идиоти не липсват нито в Брюксел, нито в този форум.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Гневно

  Няма неполитически ислям. Точно това е основният проблем с тази религия.

  #killwhitey
 33. 33 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Може да е започвало като революция- недоволство от режима на Асад, но отдавна се е превърнало в армия на радикалния ислям. Няма начин това да е по- добрия вариант за сирийския народ. И едва ли може да се възроди нещо като "опозиция" на хора с нормални политически идеи.
  Но и големите играчи имат определени интереси в този регион, а да не забравяме и Турция с проблема й с кюрдите. Мирът там ми се струва много далечна мечта.

 34. 34 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#28:"меншевик"]Впрочем това е загатнато в горната статия - че намесата на Русия ограничава иранското влияние - успокоява Израел, а аз бих добавил, че от руска гледна точка - никакви ирански газопроводи към Европа - цел. [/quote]

  Погледни картата, иранските газопроводи няма смисъл да минават през Сирия за Европа, най малкото ще се наложи да преминат и през размирни иракски райони. Най прекият път е през Турция и най вероятно са се разбрали с руснаците за това да ползват тяхното трасе в наземната част. проблема беше катарската тръба. Затва и Катар налива средства в "опозицията", но пък катарска тръба към Европа освен интересите на Рсуия засяга повече интересите на Китай, който е основен клиент на газ от Катар, затва и китайците застанаха зад Асад.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Milen Cvetkov
  Milen Cvetkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Аз лично изобщо не вярвах че войната в Чечня може някога да спре , но както виждаш сега там всичсо е ок . Същото важи и за войната в Ливан ..Така че това което си написал не е вярно

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Преди една петилетка Асад беше успял да обедини в що-годе светска държава де що има племена, етноси, родове и религии на територията, ама имало и по-големи, даже глобални познавачи на региона. Та сега цяла Европа духа супата на Даеш и на глобо-компилаторите на рецептата. Баба ми казваше, че който и каквото да захване, трябва да мисли за после.

 39. 39 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Или аз, или Ирак се ще превърне в изпепелена земя!"

  А как изглежда Ирак сега? После се чудите, че сирийците предпочитат Асад пред брадатите...

 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#20] от "baxter":

  Ми прави същото като тебе - сирийка си, а пишеш за България, без да имаш и най-малката представа какво мислим ние, българите.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#36] от "Milen Cvetkov":

  Чечня няма нищо общо със Сирия.В Чечня има отделни кланове, но населението е хомогенно- над 90 процента чеченци, изповядващи една и съща форма на ислям. А и за чеченците на първо място винаги е стоял кланът, после народността чеченец и накрая религията.Докато в Сирия религиозната принадлежност е от голямо значение-сунити срещу шиити е основната разделителна линия.Освен това алевитите формално са част от шиитите, но на практика са си отделна религиозна общност.Кюрдите и тюркмените пък се делят от останалите по етнически признак.Има и християни-направо врящо гърне.Самите сунити не са единни.Всеки се бие срещу всеки. Днес едни са съюзници, утре врагове.Там никога няма да има вече мир.

 42. 42 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#40] от "Blood Red Skies":

  Нищо подобно. Аз съм точно толкова сирийка, колкото и българка уважаеми. Докато Халаф си е чист иракчанин, при това платен манипулатор. Много добре познавам капацитета му да пише на български език, тъй че, много се съмнявам горенаписаното да е негово дело.

 43. 43 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Статията е изцяло фалшива. Първо забравя, че 4 години 2011-2015 ИДИЛ и т.н. умерена опозиция избиваха гражданското население, докато завземат 1/2 Алепо. За това избиване западните медии и техните БГ прислужни СМИ мълчаха. От есента на 2015 нещата се обърнаха, като има 2 отличителни черти. ИДИЛ и т.н. умерена опозиция използват гражданското население в източно Алепо като щит, за което западните медии и техните БГ прислужни СМИ обвиняват правителствените войски. Другата грешка на тази статия е, че премълчава, че жителите на източно Алепо искат да отидат на запад за да са под прикритието на правителствените войски. Така, че когато правителствените войски завземат Алеп изцяло няма да има база на съпротива с/у правителството. Т.е., предсказанията на тази статия са изцяло фалшиви!

 44. 44 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#26] от "emilm13":

  мъка ли ти е ,поплачи си))

 45. 45 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#44] от "миглен локумев":

  Не бе, смешен си!

 46. 46 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#26] от "emilm13":

  кунева?

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Както и да е Асад подпомогнат от руснаците, ливанците и персите натепа наглите хамериканци на територията на Сирия, макар и с 5 годишна война.
  Аллах керим, само 5 години и по малко от 300 000 убити, щото във Виетнам същата задача отнесе живота на 3 000 000 виетнамци и трая таман 13 години!!! Напредък определено има ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#20] от "baxter":

  Който плаща, той поръчва музиката! А и навсякъде по Света сиренето е с пари!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "monitor13720":

  Може и да си прав, но информацията ти вероятно е точно толкова промита (със съветска вода), колкото и тази която плюеш.

  Наскоро гледах невероятен документален филм за космическата програма на Тито ("Хюстън, имаме проблем", от който се разбра, че и двете уж "велики" сили са давали НАПЪЛНО грешна информация за реалността в Югославия, та дори за войната там!

  Вероятно след 50 г. нашите наследници (поне за мен е сигурно) ще научат истината за това, за което сега спорим.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#11:"Milen Cvetkov"]Руснаците с една ескадрила изтребители обърнаха хода на войната . Кой би предположил че сирийската армия с такава лекота ще превземе най-големия град в Сирия ? [/quote]
  Да сринеш град с авиация и артилерия не голямо постижение.Много са го правили и при късмет са увисвали на въжето

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  "Сирийското въстание бе резултат на въжделенията на народа за свобода, достойнство и социална справедливост. Впоследствие обаче то бе овладяно от ислямистите, които му наложиха доктринални цели и го подчиниха организационно. Така на преден план изпъкна стремежът на ислямистите, представени от съвременните превъплъщения на "Мюсюлмански братя", да си отмъстят на режима, който ги бе репресирал преди няколко десетилетия.

  Още по-деструктивна роля имаха джихадистите, които на думи се притекоха на помощ на обезправените мюсюлмани, но на практика искаха да наложат на всички сирийци своите ретроградни възгледи, догматични религиозни принципи и варварски наказания за нарушителите им. Така саможертвите на революцията бяха засенчени от своеобразния джихадистки интернационал, обединил ислямисти от китайски Туркестан, руски Дагестан и френски граждани от магребски произход."

  Горния цитат е напълно верен. Истината е, че с течение на времето "умерената" сирийска опозиция се трансформира в голямата си част в неумерена опозиция, която изповядва радикални ислямистко-салафитски позиции подобни на изродите от ал-Нусра. Нещо повече, всички "умерени" сирийски бунтовнически групи се гушнаха с ал-Нусра. Точно така например беше в битката за Алепо. Хората от тази опозиция, която смята себе си за умерена трябва да разберат нещо много ясно... докато дружат и докато действат заедно с терористични групи като ал-Нусра самите те ще бъдат приемани като терористични. Ако, искат да се докажат, че са наистина умерени трябва да почнат да воюват срещу сегашните си съюзници от ал-Нусра. Това е начина... иначе ще продължат да бъдат приемани и те за терористи, каквото е положението в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  До коментар [#21] от "Торбеш":

  Интересно кога Ирак и Либия са били част от сферата на влияние на Русия!?

  Иначе, за останалата част от коментара ти си прав и не си прав. Прав си, че почти всички важни позиции в Сирия са в ръцете на местните алауити, но те имат подкрепа и на други части от местното общество... почти всички местни християни, друзи също ги подкрепят. Светски настроените сунити също подкрепят режима.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  "Така саможертвите на революцията бяха засенчени от своеобразния джихадистки интернационал, обединил ислямисти от китайски Туркестан, руски Дагестан и френски граждани от магребски произход."

  Тука автора нещо се е объркал, защото НЯМА ТАКОВА НЕЩО, като китайски Туркестан, има китайски Синдзян!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Понякога, като чета такива анализи, имам чувството че авторите им живеят в паралелна действителност. Работата ми е да пътувам много. Преди няколко години ( 2010 ) посетих Латакия няколко пъти. Къде я видяха тази свирепа диктатура, къде ги видяха подтиснатите хора, бедността, глада...Вярно е, че е само един град, при това пристанищен, но по онова време той създаваше впечатление, че Сирия е единствената нормална държава в този регион. Какво толкова се промени, какви интереси се засегнаха не знам, но знам, че Сирия беше нормална държава, а сега не е.

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  "Друга е, че за целта трябваше да употреби и до голяма степен да изразходва потенциала на своя регионален съюзник - ливанската "Хизбула". Това е така, защото тази ливанска организация се отъждестви със сектантски шиитски позиции, след като в миналото се беше утвърдила като национален фактор в политиката на Ливан. По такъв начин сегашните ирански успехи ще имат твърде висока цена в бъдеще."

  Това също е някаква глупост на автора. Хизбула и в момента е стабилизиращ и национален фактор в политиката на Ливан и ще си остане такъв фактор и в бъдеще. Какво по-голямо доказателство от това от избирането на последния президент на страната Аун, който беше подкрепен както от ливанските шиити, така и от ливанските християни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  До коментар [#12] от "миглен локумев":

  Да, но саудитската диктатура е от "нашите", от "добрите" диктатури.... токова мнение и политика изповядват от Вашингтон и Лондон.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#45] от "emilm13":

  плачи,не пречиш) и за талибаните плачи)

 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#53:"Иво"]Интересно кога Ирак и Либия са били част от сферата на влияние на Русия!? [/quote]
  Ти сериозно ли го задаваш този въпрос?

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Статията е изцяло фалшива. Първо забравя, че 4 години 2011-2015 ИДИЛ и т.н. умерена опозиция избиваха гражданското население, докато завземат 1/2 Алепо. За това избиване западните медии и техните БГ прислужни СМИ мълчаха.
  ==========
  Много точна забележка !
  До въпросния интервал от време , дори и по униформа не можеха да ги различават . После , когато проблема стана по медийно известен , всичко се промени .Облекло , медийни термини като ......умерени , радикални , просветско настроени ......
  Пръкнаха се и първите форумни разбирачи на близкоизточния проблем.
  До коментар [#43] от "monitor13720":

  Bukalemun
 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "emilm13": Как успя да напишеш едно изречение с шест правописни грешки?! Сигурно си учил в Москва! Даже пловдивското Столипиново вади по-грамотни хора!
  ====================================

  Да, прави правописни грешки. Но пише истината. За разлика от теб.

 62. 62 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#61] от "glog":

  "Какво е истина?" (пита Пилат) "- Истината ще ви направи свободни!" (отговаря Христос)

  Та къде видя истина (т.е. свобода) в мнението на колегата?!

 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони Шнайдера": За съжаление такива полезни идиоти не липсват нито в Брюксел, нито в този форум.
  ====================================

  Полезните идиоти не са идиоти. Те просто защитават собствените си материални интереси, било защото печелят от това, което става там, било защото им плащат за това, което правят. Е, няма как да няма и полезни идиоти, но техният относителен брой е сравнително малък.

 64. 64 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#58] от "миглен локумев":

  Ти трябва да плачеш за талибаните, защото тях ги създаде Москва! Американците създадоха муджахидините. А сега и едните, и другите се борят с тях, но за сметка на малкото останали нормални.

 65. 65 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Затова единственият изход е сирийската революция отново да се превърне в дело на самите сирийци и само на тях."
  __________________________
  Няма как да се завърне, защото никога не е имало такава. Всичко започна от натиска за една тръба от Катар през Сирия, на което Асад каза - не. Всичко друго е словесна еквилибристика на свободни, вашингтонски съчинения.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  До коментар [#59] от "mushashi":

  Абсолютно съм сериозен, защото знам историята на тези две държави. Саддам си правеше каквото иска и само използваше СССР, САЩ и дори СА. Или ти не знаеш, че САЩ и СА помагаха на режима на Саддам по време на цялата Ирано-Иракска война!?

  И още един аргумент в полза на моето мнение, когато започна първата война срещу режима на Саддам тя мина с резолюция на ООН, която беше подкрепена от Русия (маи ОНД тогава).

  Относно Либия, пак по същия модел Кадафи си беше доста независим от чужди сили диктатор, той си дружеше както със Саркози и Запада (даже Райс му ходи в палатката), така и с Русия. И когато започна войната срещу неговия режим то Русия гласува с въздържал се в ООН, когато беше направена и резолюция по тази война.

  И тук идва редът на Сирия... ето, тук вече спокойно можем да кажем, че Сирия от десетилетия е верен съюзник на СССР и днес на Русия. Това е режим в който има и руски военни бази. Когато започна войната там Русия не се поколеба да подкрепи своя човек в Дамаск. Имаше опити за много резолюции срещу неговия режим в ООН, но Русия наложи вето на тях. Изобщо Русия прави всичко възможно да запази режима на Асад, защото той е съюзнически на страната. Това не може да се каже за Ирак и Либия. Та, затова написах и предишния си коментар.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#51] от "slonsco": Да сринеш град с авиация и артилерия не голямо постижение.Много са го правили и при късмет са увисвали на въжето.
  ====================================

  За съжаление, тези, които сриваха не градове, а държави като Виетнам или Ирак, не увиснаха на въжето.

 68. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво": Интересно кога Ирак и Либия са били част от сферата на влияние на Русия!?
  ====================================

  Сериозно ли задаваш въпрос, на който всеки над 25 госдини знае отговора? Или страдаш от избирателна политическа амнезия?

 69. 69 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 287 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=JNx3BvUdiNk
  Я Халаб Сирийската армия кърти джихадисти в Алепо. Поклон.

  ПУТИН АКБАР
 70. 70 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#21:"Торбеш"]Играта на расия е друга и няма нищо общо с никакви принципи - иска да бъде фактор в Близкия Изток и след загубата на Ирак [/quote]
  За Кадафи не знам и не ме интересува ама Садам си беше директно инсталиран от ЦРУ, като се биеше с Иран и ползваше химически оръжия беше герой. Много лъжеш бе или си посредствен трол.

  ПУТИН АКБАР
 71. 71 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#54:"Иво"]НЯМА ТАКОВА НЕЩО, като китайски Туркестан[/quote]

  Спри!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 72. 72 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#0:"0"]Войната няма да приключи дори след като Асад завладее милионния град. Да не говорим, че той няма да е в състояние да се справи със задачата да обедини различните сегменти в обществото. Освен това всички онези, които преминаха през горнилото на битките в Алепо, ще продължат борбата, като се самовзривят с кола-бомба или с джихадистки пояс. А това означава, че насилието ще продължава.[/quote]
  Точно. Категорично насилието няма да свърши. Хората там "няма да оставят кръвта на близките си на земята" (ще искат кръвна разплата за близките си). Разбира се , пактикува се замяна на кръвната разплата с парична, но в случая не вярвам че ще се разплатят.
  Същото важи и за Ирак.

 73. 73 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":
  +++++++++++++++++++++
  Добро сравнение. Хареса ми, има и хумор.

  Еретик
 74. 74 Профил на playmen_varna
  playmen_varna
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Невероятни и неописуеми страдания за сирийския народ.
  Заради бъркачките на цветни, нежни и арабски пролетни революции - САЩ, заради мераците на радикалните ислямистки водачи от ислямо-петролните диктатури за световен шериат и заради огромната кална маса от неграмотни озверели изроди, събрани от затворите и кьорсокаците на целия арабски свят - наемници, на които нееднократно показваха "ведомостите" за получените кървави грошове, на които са се подписвали тия неграмотници с намазан с химикалка палец.
  По тези пръстови отпечатъци и следите от нацапани палци сега сирийските контраразузнавателни служби много бързичко филтрират особено проявилите се в зверства срещу мирното население наемници.
  ---
  И никакво паническо бръснене на бради, никакво омотаване в чаршафи и нахлузване на чували, за да се омешате с евакуиращите се жени няма да ви спаси от въжето наемни касапи.
  И никакво виене срещу луната от разни борци за шериатски права и свободи - да колят християни и неблагонадеждни мюсюлмани, никакви вопли и тръшкане от разни подставени лица - рупори на лъжата и демагогията няма да ви помогне да скриете истината за собствените ви зверства. И да отървете наказание и мъст за хилядите убити с мъчения и изнасилени.
  ---
  Смятахте с многобройните видео-клипове на клане и разстрели на пленници и заподозрени цивилни, които ъплоудвахте в нета да сплашите сирийския народ ?!
  Е не успяхте.
  Друго успяхте.
  Сега сирийския народ ще си го връща на вас изроди.
  По същия начин.
  Сега филмчетата със саморъчно заснетите масови убийства и изнасилвания на невръстни деца на собствените ви телефончета са вашия билет за експреса към отвъдното.
  ---
  Гледах преди година репортаж с един таксиметров шофьор, работещ в освободената част на Сирия. Разказваше на журналистическия екип в колата, как избягал от ордите, после решил да се върне през една нощ за да вземе някои вещи от къщата си в окупирания от ислямистите квартал. Останал и на сутринта погледнал предпазливо навън и видял съседските момчета с баща им (няколко пъти повтори потресено - "съвсем нормални хора бяха преди тези съседи" ) как играят в двора на съседната къща мач е отрязана човешка глава и крещят от кеф. После се крил до ноща, за да се измъкне незабелязан, за не играят мач с неговата глава.
  ---
  Сигурно сте видяли и клипа (преди да ми изтрият коментара с него) с един шестгодишен !!! джелатин, който под одобрителните възгласи на баща си, който снимаше на телефона си и зверски ухилени от удоволствие зяпачи колеше с ятаган вързан и проснат на земята пленник. Слабичък му беше още ударът на шестгодишната гад, та се наложи няколко пъти да замахва с ятагана, докато отреже главата на жертвата.
  ---
  И за тия изроди сега се леят кофи мастило за лицемерни писания и легени крокодилски сълзи.
  Лейте.
  Файда - йок.

  КОМЕНТАРИТЕ МИ СА ПО ТЕМАТА И НЕ СЪДЪРЖАТ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#51] от "slonsco":
  "Да сринеш град с авиация и артилерия не голямо постижение.Много са го правили и при късмет са увисвали на въжето"

  Дай три-четири примера. Може без линкове. Сам ще проверя. Единствено Мусолини е нещо като кандидат, но за мене и той не става.

  Еретик
 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#31:"Тони Шнайдера"]Значи първата задача е да бъдат ликвидирани джихадистите - до крак. [/quote]
  Докато има вярващи мюсюлмани, ще има и джихадисти. И колкото повече ги унищожават, толкова повече ще никнат. Мюсюлманите призовават на джихад всичките си "братя", само когато са нападнати от "чужди". Борбата срещу джихадистите-терористи трябва да е чрез разобличаването им. За повечето мюсюлмани истинските джихадистите не сеят терор, а се борят за справедливост и то за всички (не само за мюсюлманите). Тези от ИД са терористи.

 77. 77 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Добра статия. Като изключим отричането, че революцията е идкуствено поддържана. Нали виждаме откъде си взимат оръжията, парите и бойците.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#62] от "emilm13": Та къде видя истина (т.е. свобода) в мнението на колегата?!
  ====================================

  Ако ти приемаш истината и свободата за едно и също нещо, очевидно е, че трябва да се върнеш в детската гпрадина.

  Истината – това е съответствие на факта с идеята или с казаното. А свободата – това е да можеш да правиш това, което искаш, ако наистина го можеш, без някой друг да ти пречи на това. При което в обществото пълната свобода е недопустима, доколкото свободата на един член на обществото свършва там, от където започва свободата на другите.

 80. 80 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#4] от "Paolo Di Canio":

  Единственият "негодник" в картинката си ти.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ми прав е кривчо До коментар [#49] от "emilm13":

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  В Сирия вече всеки се бие срещу всеки и не се знае кой крив ,и кой прав.

 84. 84 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#79] от "glog":

  Болезнено си невеж! Класически руски възпитаник!

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Весело

  До коментар [#71] от "меншевик":

  Почни! Слушам те!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#85:"Иво"]Почни! Слушам те![/quote]

  Чети!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#72] от "half_truth":

  Нищо няма да искат, като се разкарат хамериканците и техните михлюзи, нещата в Сирия пак ще тръгнат на добре, както беше до войната!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#4] от "Paolo Di Canio":

  Производството и продаването на оръжия е просто бизнес, мръсен но бизнес... Ако не продаваме ние, ще продадат други, празно няма!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Май е сбъркано заглавието, не "Алепо плаща цената за настъплението на политическия ислям", а плаща за недалновидната политика на САЩ и прислуга в последните 15 години, разните там неясно защо започанати и неясно как да бъдат "свършени" Афганистан 2001, Ирак 2003, Арабска пролет 2011....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#89] от "boby1945":

  Е, Вие пък искате да прехвърлите цялата отговорност на САЩ. Първият виностник си е домакинът. Избивал си собствения народ, че и си напълнил двора с гости.

 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#90] от "half_truth":

  Нямам спомени да е "избивал" собственият си народ, домакинът.
  Обратно, преди намесата на САЩ, Катар, ЕС и компания, Сирия си беше прекрасна страна за живеене, свтска и веротърпима, маса българи работеха там.... и никой не ги е ""избивал", напротив добре им плащаха!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Весело

  До коментар [#86] от "меншевик":

  Кое да чета!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#92] от "Иво":

  Например материали относно това защо китайските Уйгури наричат сами себе си Туркестан? Например защо участват с хиляди в Сирия на страната на ИД? Как Китай е провеждал политика на промяна на провинцията, заселвайки "хан"...такива неща.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 94. 94 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Асад нямало да се справи в обединението на различните сегметни на обществото? А как се справяше преди главорезите да отидат там?

 95. 95 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#51:"slonsco"]Да сринеш град с авиация и артилерия не голямо постижение.Много са го правили и при късмет са увисвали на въжето[/quote]
  На въжето ли са тия дето сринаха Дрезден? Хирошима? Или тия дето сринаха Берлин? Не. Увиснаха тия дето сринаха Ковънтри, Варшава, Сталинград.
  Не са на въжето и тия дето сринаха Грозни. И Фалуджа.
  Победителите не ги съдят.

 96. 96 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#12:"миглен локумев"]саудитска арабия не е ли диктатура,не бутнаха ли саудитци кулите в ню йорк,тероризма не е ли спонсориран от този диктаторски режим?[/quote]

  Всеки, които е наясно с евроатлантическите ценности, знае, че това дали един режим е диктаторски, и даже дали изобщо е "режим", се определя по един прост белег - по отношенията му с най-силната демокрация в света.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 97. 97 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#53:"Иво"]кога Ирак и Либия са били част от сферата на влияние на Русия!? [/quote]

  До "Пустнна буря"

  Eddie lives... somewhere in time!
 98. 98 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Анализа звучи много логично и трябва да се преведе на някой хора на техните разбираемие езици.А те ако се откажат и от чисто емоционалните си решения и заблуди от бъдещи ползи може и да намерят основа на която да стъпят.
  Но новия свят като ,че ли още не е роден а само "го зачеват" в момента -НАШИТЕ грешки.
  Не знам какво ще се роди ,но обикновенно ,
  за да се измиеш- първо добре трябва да рамажеш мръсното... като сложиш и сапун.

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Весело

  [quote#93:"меншевик"]Например материали относно това защо китайските Уйгури наричат сами себе си Туркестан? Например защо участват с хиляди в Сирия на страната на ИД? Как Китай е провеждал политика на промяна на провинцията, заселвайки "хан"...такива неща.[/quote]

  Хахахааха.... а, ти прочети от кога Синдзян е част от Китай, какво означава Синдзян на български и най-вече от кога тази провинция е част от Китай! И накрая прочети която и да е географска карта (може дори да вземеш и американска) и виж какво име носи тази провинция там! Хайде, Пенчо чети!

  П.П.
  Невероятно е, че се намират хора, като теб, който да защитават уйгурските терористи и разпространяват тяхната лъжлива пропаганда.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сега, след като Обама махна ембаргото в-у оръжието, "стингер"-ите, много бърже ще наваксат загубеното и асад и путлер ще сърбат попарата на нов Авганистан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK