Вам мир (проблемът с бежанците и други истории)

Бежански лагер в Харманли

© Георги Кожухаров

Бежански лагер в Харманли"Дневник" публикува разказа на Иван Димитров за срещите му с бежанци. След днешната първа част ще следват "Харманлийската гледна точка и още срещи от "трети вид" и "Началото на представлението и краят на няколко бежански истории".


В последните седмици с болка наблюдавам това, което се случва с бежанците и мигрантите в бежанския лагер в Харманли. Идва ми да крещя от негодувание, но кой ли ще ме чуе? Най-много да ядосам някой и без това обичащ да се ядосва съсед. Затова ще направя единственото, което може да направи един писател, ще изкрещя с този текст. Защото имам какво да кажа по тази тема. Защото се чувствам лично свързан с бежанския център в Харманли. Защото зад това, на което слагаме етикета "бежанци" и "мигранти", се крият истински човешки същества. Защото там стоят плът, кръв и душа, преживели такива неща, които не пожелавам и на най-смъртния си враг. И така...


Миналата година аз и Неда Соколовска се бяхме захванали да работим по представление за бежанците и на 30-ти декември, точно ден преди новата година, се качихме на една кола и отпътувахме в посока Харманли. Компания ни правеше Айман Мустафа - сирийски кюрд, с когото Неда се беше запознала по време на една кръгла маса, чиято тема бяха бежанците и където ние се сдобихме с полезна информация. Научихме как се преиначава проблемът по медиите. Там често пишат, че издръжката на бежанец е 1100 лв. Повечето медии се отнасят напълно безкритично и действат по добре познатата система "копи-пейст". Да, в някакъв момент бежанците са получавали по 65 лв, но в момента не им дават пари, защото ги хранят в лагерите. Най-добре познатият мит е, че те трябвали да влизат в страната легално, но те няма как да минат турската граница без визи, а са в положение, в което не могат да си изкарат виза. Също така за да поискаш убежище, не можеш да си влязъл легално в една държава. Последният основен мит за бежанците е, че те са представяни едва ли не като някакви страшни диваци, свикнали да живеят в абсолютно различна среда.
Всъщност държавите, от които идват, допреди години бяха доста светски и сега много нормални граждани бягат от войната или от джихадистите. А идвайки, те биват подведени под един общ знаменател като "бежанци" и "мигранти", като част от "бежанската криза". Тези етикети сякаш изтриват човешкото от тях. Което е страшно.


Нима ние не страдаме от същото, когато например се страхуват
от озверелите български орди,
искащи да откраднат работата на почтените британци?


Но да оставим въпросите, защото ние се намирахме в колата на Неда и GPS-ът на таблета й умело ни водеше към село Пъстрогор (Свиленградско) през студения зимен ден. Нуждаехме се от човек с някакви познания по английски и арабски, който да ни служи като преводач. Така бяхме намерили кюрда. Не можехме да предложим нещо кой знае какво – командировъчни и нашата компания. Но и това, вярвахме, беше нещо.


Айман - сирийският кюрд в Хармални

© Иван Димитров

Айман - сирийският кюрд в Хармални


Този сирийски кюрд беше моята първа среща от "трети вид" с истински бежанец. Още повече в неговия случай. Бил от селце на границата с Турция и се случило така, че мина избухнала в ръцете му. Едната му ръка беше откъсната до лакътя, а неголемите му очила с огромен диоптър някак прекалено увеличаваха едното му око. Другото беше пострадало при инцидента с мината. Но той нито веднъж не спомена за липсващата си половин ръка, просто беше свикнал да я използва. Понякога побутваше с нея очилата си, а друг път задържаше чашата с чай, докато с единствената ръка, на която имаше пръсти, си слагаше захар вътре.


Порядките в селцето му били толкова консервативни, че го дразнели. Отказал да го оженят за годеница, която накрая взел брат му. Учил философия и обичал да чете книги. А с очите си виждал явната тайна – товарните влакове, извозващи нефт от Сирия за Турция. В този момент се чувствам длъжен да подчертая, че не мога да гарантирам за информацията, която споменавам, а просто я предавам така, както съм я чул.


Това кратко, но пълнокръвно пътешествие,
ни отведе първо в Пъстрогор, свиленградско село,
където се помещава лагер от отворен вид


Селото е съвсем мъничко и в него няма нищо особено, ако изключим лагера – страда от обезлюдяване и липса на млади хора. Щом паркирахме колата, незабавно се поразходихме. Навярно сме били интересна гледка. Неда, облечена напълно по градски. Кюрдът с половин липсваща ръка и авторът на тази статия, който тогава ходеше с най-топлата връхна дреха, която някога е носил през живота си – обикновена войнишка шуба с процеп отпред за автомат, брезентова отвън, но подплатена с истинска, боядисана в кафяво вълна отвътре.


Пътят ни заведе към центъра, където съвсем в традицията на българското село имаше църква, кметство и два магазина, разположени един срещу друг. Единият магазин разполагаше с външно, но изолирано за през зимата помещение, така че се спряхме на него, влязохме и си поръчахме чай.


Поговорихме си с няколкото души, които седяха на съседната маса и с услужливата магазинерка. Оказа се, че в началото те съвсем не са знаели, че именно в тяхното село ще се отваря бежански лагер. Решението е спуснато отгоре и ги е изненадало, без никой да им обясни за какво става дума. Направи ми впечатление как един от хората каза как същото се случило навремето и със земята. Тръгнал слух, че тя съвсем ще се обезцени и селяните масово тръгнали да я продават. Но откъде тръгнал този слух, никой не разбрал.


С бежанците се сблъскали, когато започнали да ги настаняват.


Първоначалната им реакция била на страх и неприемане


Това били чужди хора от друга религия. И маниерите им били нетипични – в началото срещнали проблем, че оставяли много боклук след себе си: чашки, шлюпки от семки, бутилки. Научили ги да почистват след себе си. Оказало се, че независимо от различията и те са хора със свои истории и порядки. Е, магазинчето се променило. На бялата врата зад магазинерката около баналния календар на поразголена жена на арабски бяха изписани някои базови правила, които мигрантите и бежанците трябвало да спазват. А още на първата нова година от отварянето на лагера в магазинерската компания имало и бежанци. Какво чудо!


Магазинът в "Пъстрогор". Над вратата зад магазинерката на арабски са написани някои базови правила

© Иван Димитров

Магазинът в "Пъстрогор". Над вратата зад магазинерката на арабски са написани някои базови правила


Другото, което ми направи впечатление и е задължително да се спомене, е:


Независимо в какво се опитват да ни убедят "услужливите" медии,
бежанците и мигрантите далеч не са хомогенна група


На нас те ни изглеждат еднакви, но ако се съмнявате, опитайте се невинно да споменете пред някой иракчанин, че афганистанците са араби и незабавно ще се срещнете с искрено и разпалено негодувание. Ще ви бъде обяснено, че афганистанците не са никакви араби, а ако искате да потънете по-дълбоко, може да се запознаете и с локалните различия, които се срещат по тези територии, които ние така лесно обобщаваме с "арабския свят" или с "Близкия изток."


Всъщност така добре ще ви го обяснят, че ако не сте с добра памет, съвсем ще се оплетете. Колкото до въпросните различия в бежанския лагер, те изразявали външно по съвсем естествен начин. Арабите ползвали магазина, в който седяхме, а останалите – магазина отсреща.


След този приятен и ненатрапчив разговор, в който ние бяхме посъветвани да отидем до лагера в Харманли (той е по-голям), ние все пак се запътихме към лагера в Пъстрогор. Просто за да видим какво ще стане. На неговия вход бяхме спрени от охраната. Обяснихме какви сме, що сме и за какво сме тук. Отегченият и не особено любезен мъж проведе кратък телефонен разговор с шефа си и ни каза, че и дума не може да става да ни пусне да влезем. А аз и Неда жадно гледахме мигрантите и бежанците, с чиито истории искахме да се срещнем. Ние съвсем не бяхме подготвени и осъзнавахме това.


Бяхме на първия си терен и вече се очертаваше леко обезкуражаваща картинка
– в лагера в Пъстрогор имаше най-много 30-на души


В Харманли имало повече, но и там не били много.


В Харманли паркирахме колата до автогарата. Свечеряваше се, а не знаехме къде ще спим. Веднага научихме за съществуването на "арабски ресторант" и се втурнахме да го издирваме. Скоро се оказа, че така нареченият ресторант е дюнерджийница, която през цялото време ни е била съвсем под носа. Буквално на метри от колата. Ние влязохме в това вече станало за нас митично място, поръчахме си храна и отпуснахме морните си и позамръзнали тела на маса, намираща се до бумтяща печка. Успяхме да проведем кратък разговор с шефа на дюнерджийницата, който не спираше да се оплаква, че този му бизнес (той имал дюнерджийница и в София, където били жената и децата) не върви на добре. Със спадането на обитателите на лагера, намаляла и клиентелата му. Той не беше особено приказлив (поне с нас), но ни разказа как е лежал в затвор и някак успял да се измъкне. Брат му отдавна живеел в София и дори се оказа, че е известен, затова се спрял на нашата страна.


Но колкото и да го подтиквахме, той не можеше да ни опише войната, а може би просто не искаше.


Втора част от историите на Иван Димитров - четете утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (302)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубаво, ама учебникарски пример, че афганистанците не са араби е доста отегчителен.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 2. 2 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Поредната пропганда на БХК. Това са имигранти не бежанци !!! Кои са тия двамата "афтора" и "артиската" и за к'во се ровтя дето не трябва и кой им плаща за целият тоз цирк ?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Иван Димитров е лично свързан с бежанския център в Харманли.
  Е как пък тези български писатели няма за какво друго да пишат а за се напушили с толерантен ентусиазъм!?
  На всички ни е мъчно за емигрантите но за тях трябва да им е най-мъчно в Американския Конгрес, Завода в Сопот, кабинета на Баце и т.н. ....писателите могат да пишат за пенсионерите , за децата с увреждания , за болниците , за работещите бедни и чак като натупат 200-300 статии ще мога да повярвам, че имат сурат да погледат в очите и бежанците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Кратък художествен разказ. Дори аз мога да разкажа далеч повече и в детайли и за бежанците,и за разликите между тях и неща от кухнята между тях без да ме пращат в командировка и без да съм на хонорар за ''материала'' в Дневник.

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "Повечето медии се отнасят напълно безкритично ",

  всъщност повечето българските медии не са медии
  иначе браво на автора ,силна и достойна гражданска позиция !

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Иван Димитров не го знам кой е и кой го е пратил ''да работим по представление за бежанците '', както той пише !?
  Първо да уточним това и после ще разсъждаваме по съчинението му по ''опорни точки'' !!!???

  [email protected]
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Ако нямахме голямо, крадливо, нахално циганско малцинство, може би щяхме да бъдем по благосклонни към мигрантите? А и постоянно намаляваме и се страхуваме от обезличаване....

 8. 8 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Неутрално

  бе що не си...

  reddit.com/r/The_Donald/
 9. 9 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Авторът доста е подценил аудиторията си, но все пак усилието вероятно ще бъде възнаградено. Доколкото хипотезата че ние,туземното население по тези земи не познаваме спецификите на на т.нар."бежанци", мога смело да я оборя с това че за разлика от страните, източник на дарения за новото преселение, ние доста добре познаваме манталитета им, както и отношението им към друговерците. Все пак пет века "присъствие" са оставили незалечими следи в родовата ни памет. Освен това някои от гостите по нашите земи, любезно доставени от същите съжители и до ден днешен напомнят за произхода си по доста специфичен начин, за разлика от много други, напълно интегрирали се в народа.

  Common sense !
 10. 10 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Под заглавието на подобни статии трябва да има уточнението " платена публикация'' и логото на една чужда фондация...

  Пока я ходить умею, Пока я глядеть умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд.
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Това са безсмислени спорове.Истината е,че всички които се намират в България в разни лагери(без децата)са нарушители и на международни договори и на законите на България.Оттук нататък обаче нещата трябва вече да се разграничават и това е работа на българските власти и партньорските разузнавателни служби,защото наистина има крайно нуждаещи се хора и такива които гледат да трепят в името на техния си Бог.Труден процес и бавен.Лично аз не знам как да се обясни на тези хора,че свободно движение на хора не означава да минаваш границите от където си искаш,че толерантното отношение(ако искат да имат такова)трябва да е взаимно,че като си в чужда държава,ще приемаш законите на чуждата държава,че жената в Европа не е обездушевен предмет.И не може да ми се радикализираш и да трепеш само защото си безработен( и граждани на тази държава в която сте)също има безработни.Не може да висите на социалните системи на богатите държави.Ако не можете да ги разберете тези работи - отивайте си.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#6:"karabastun"]Иван Димитров не го знам кой е [/quote]
  Аз съм го чувал ама не ми е известно творчеството му,вероятно има потенциал ама младите писатели имат шанс да заработят нещо само ако участват в американски пърформанси , не случайно ментор му е Георги Господинов!
  ...ама сега така ме разстроиха със съдбата на Бежанците ,че се чудя защо не са си останали в лагерите за спортна форма и подобрени техники за изучаване наизуст на джихатската литератора. Бисмиллах ар-Рахман ар-Рахим
  В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Милите, не мо жели да влязат легално, защото нямали визи за Турция. опс, момент, ами в Турция НЯМА ВОЙНА, защо продължават да бягат и искат да "влязат" в друга държава. аааа, защото не са бежанци. А ако не са бежанци, а са икономически мигранти, та минаването на границата не през КПП е НЕЗАКОННО и подлежи на съд. Та не разбрах, защо тези МИГРАНТИ НЕ СА СЪДЕНИ И ЕКСТРАДИРАНИ. ТЕ НЕ СА БЕЖАНЦИ.
  "озверелите български орди"?!? Без коментар.

 14. 14 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Любопитно

  На финала намеква за брата на Алгафари, който не можел да опише войната. Какво ли има предвид, а?
  Друго ми прави впечатление. Чувствал се свързан с бежанците/?!?/ един български, както се нарича, писател, толкова свързан, че не знае, че в Пъстрогор не дават пиле да префръкне. И как успя толкова бързо и дълбоко да се "свърже" не е рачил да ни сподели. Ще чета с интерес какво представление са подготвили двамата ентусиасти и особено как е било прието от арабелите, които театър не са виждали на живо, както са им неизвестни и жанрове като опера, балет, симфоничен концерт и т.н. Дали знаят, че се ръкопляска накрая?

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Всичко щеше да е чудесно ако тия хора наистина бягаха от война. Ама те не бягат от война, а от мизерията която сами са си създали. Е съжалявам, ама никой не е длъжен да ги храни. Навремето Близкия изток е бил сред най-богатите части на Стария свят, а сега е пустиня - е аз ли съм го превърнал в такава?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#14:"aleko"]Чувствал се свързан с бежанците/?!?/ един български, както се нарича, писател, толкова свързан, че не знае[/quote]
  Ми да си вземе булка от лагера за бежанци тогава! Само дето в лагера от 3000 бежанци мъжкари в спортна форма я има 20 булки я не и ни една свободна....избора не е много голям а те ако бяха европейски настроени щяха с радост да дадат своя дъщеря на поет ако ще и неверник да е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#14:"aleko"]...Дали знаят, че се ръкопляска накрая?[/quote]

  Пляскат с ръце задвратници на актьорите.

 18. 18 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Поредната сълзлива история за "клетите бежанци" . А пък те едни брадати майки с деца, чисти нагли мигранти със задачата да се установят и да повикат останалите милиони след тях. А нас българите.... ами излишни и изгонени.
  Като му е много жал на тоя, да ги придружи обратно в Афганистан и да им помага там. Може и жена си да вземе.

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Ако "артиската" си е харесала сирийския кюрд, или може би "афтора" също, това не ни дава основание да си разтворим гостоприемно "обятията", имайки едно на ум (Париж, Брюксел, Ница)...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Каквито и пропаганди да се пишат, навлеците сами работят срещу себе си и накрая ще намерят това, което си търсят! Няма да им се размине!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Какно друго е написал този "писател", защото много лошо са го подвели, казвайки му, че е такъв?

 22. 22 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Според конфиденциален доклад на фронтекс, цитиран от financial times, в момента се разраства жесток скандал между фронтекс и неправителствените организации. фронтекс обвинява чуждите НПО-та, че са предоставяли 'прецизни указания на мигрантите за маршрути към европа', както и че са 'предупреждавали мигрантите да не сътрудничат на правоохранителните органи, които трябва да проучат самоличността им'.Оказва се, че всички приказки за добре организиран наплив на мигранти към европа, не са евтина конспирация в медия тип 'брадва', а истина,тоест, някой действително стои зад тези процеси, финансира ги щедро и извива ръцете на европа. И информацията от границата, че болшинството от мигрантите са със старателно загубени паспорти, но нови мобилни телефони с еднакви приложения за маршрути, и учудващо еднакви суми пари, не са точно глупости на нискочели патриоти.

  Не са страшни мигрантите,а тези с милиардите зад тях.Не ги знаем каква брадва ни точат.

 23. 23 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Дневник, Дневник... Ако с такъв ентусиазъм бълвахте статии за проблемите на българските граждани... И изобщо не визирам само етническите българи, всички имаме много трудности, някои общи, а други специфични за определени групи. Но вие взимате грантове да жалите чужди, а не да правите истинска журналистика и информиране на обществото. Добре, че оставяте да се коментира свободно, че общо-взето само това ви осигурява трафик.

 24. 24 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "fresia":

  Това отдавна е ясно. СА и Катар финасират цялата "операция", като посредник са САЩ и НПО под техен контрол /за прикритие/. САЩ продават опръжие на СА срещу "услугата" да прокарат исляма в Европа. Също САЩ имат особена изгода ЕС да спре интеграцията си и да не супее да образува една мощна силна обща икономико-политическа организация. Също САЩ командорят под различни форми европейските лидери либерастои, които откровено си ни продадоха. Само факта, че меркелица не обели и дума, за това че са я подслушвали показва, че е назначена от тях. Най-голяма изгода от цялата ситуация имат САЩ и техните приятелчета брадатите сунити от СА и Катар.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Прочетох статията и пак се почувствах виновна. Виновна за това, че живея в сравнително спокойна държава, че не бягам от война, че имам дом и семейство.

 26. 26 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Любопитно

  До коментар [#25] от "Роси":

  Що?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  До коментар [#26] от "nemeria":
  Защото непрекъснато някой ми го вменява.

 28. 28 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Хайде няма нужда.... Пък и Сорос вече е пътник и няма кой да ви плаща.

 29. 29 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Не се поддавай на емоционални манипулации, като се съпротивляваме на подобни внушения достатъчно дълго накрая ще се откажат.

 30. 30 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Мултикултурализма се провали и тези вече почнаха да издишат... А това че в България има над 1 милион пенсионери живеещи под прага на бедността? За тях сълзлива статия няма ли да има?

 31. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]А и постоянно намаляваме и се страхуваме от обезличаване.... [/quote]
  Това се решава лесно. Но не със страх. Рецептата е - едно за мама,едно за тате,едно за държавата и едно за всеки случай. Т.е. ,когато българина роди и изгледа по 4 броя деца лага страх лозе пази става безсмислен.

 32. 32 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Но колкото и да го подтиквахме, той не можеше да ни опише войната, а може би просто не искаше.

  А може би просто не е виждал война? Както и 90% от клетите бежанци.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Интересно е да се запознеам и с впечатленията на хора,които имат пряк досег с новодошлите мигранти в България / "бежанци" би трябвало да се избягва вече по принцип /,но известен наивитет се набива на очи. В 95% от всички тези случаи хората просто бягат от мизерията или тичат към една химера съществуваща само във фантазията им. Мнозинството от тях на всичкото отгоре носят навици и култура от която не биха се отказали лесно или по никакъв начин, а те не се вписват изобщо в европейския контекст.
  Авторът е прав за едно ,за т.н. български медии. Това,което бълват,често безкритично или чисто поръчково, е под всякаква критика. Третирането на проблематиката около мигрантите не прави изключение.

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#33:"thepirineagle"]Мнозинството от тях на всичкото отгоре носят навици и култура от която не биха се отказали лесно или по никакъв начин, а те не се вписват изобщо в европейския контекст. [/quote]
  Това е основният проблем.Ето вчера едно 13 годишно дете от Ирак се е опитало да се взриви на пазар в Германия.Тези хора искат да се възползват от социалните придобивки на европейските общества,но да си живеят по техните правила.Които третират жените като второ качество човек.Затова колкото и сълзливи статии да ни поднасят,отношението към тези хора няма да се промени.Още повече във всяко българско семейство или род има емигранти.И тези емигранти спазват правилата и културата на приелите ги държави.И няма как да изпитат съпричастност към хора,които не желаят да го правят.

 35. 35 Профил на harbig
  harbig
  Рейтинг: 233 Гневно

  Четох, четох и взе че ми писна адски от тези псевдолиберали. Да си кажа, че от 15 години не живея в Германия заради мърши като гоце, боко, майката, таткото, орелЪ и други подобни. Родом съм от Харманли и ежегодно наблюдавам как всички партийки превърнаха града ми в гето и клоака и се продадоха на евро-идиотите начело с Меркел.
  На Ванчо - афтора му предлагам безплатен престой в обширен и за жалост вече бездушевно празен апартамент в Харманли с "приказен" изглед към лагера, с бонус всички миризми на мангалите, събрани там. Така ще може да си ги оплаква нон-стоп, да си яде в дюнерджийницата на автогарата (въртяна от един от многото братя на Алгафари) и може би да ги научи на елементарна хигиена. Един съвет, само да не ходи в центарлния парк, там "високоинтелигентните" афганистански академици се обработват сексуално едни други на конвейр...и както изглежа театралната актриса е излишна в тези културни следи...само Ванчо маже да се облажи там

 36. 36 Профил на Neda Sokolovska
  Neda Sokolovska
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А тези, които Ви промиват мозъците и ви тъпчат с омраза, се смеят и си мислят Oderint, dum metuant... Само, че не на латински, а на просташки, докато си съчиняват следващата предизборна кампания, платена със знаете чии стотинки. Толкова отрова се изсипва в тези коментари, че ме хваща срам от ваше име.

 37. 37 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#34:"mushashi"]И тези емигранти спазват правилата и културата на приелите ги държави[/quote]
  Не само спазват,ами по-католици от папата стават.Ако учат-ще са най-добрите.Ако работят-също.И семейства гледат,и в БГ пари плащат.Домовете им,кварталите,в които живеят,отношенията с местни и колеги,език,култура...стремят се всичко да им е перфектно.Българският емигрант даже не трябва да се споменава в едно и също изречение с приматите на Меркел.

 38. 38 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1236 Разстроено

  До коментар [#1] от "kalingeorgiev":

  Банални са подобни примери наистина. Идеята на подобни внушения е, че ние българите сме толкова прости, недостатъчно образовани и неинформирани, че видите ли, не знаем, че афганистанците не са араби или пък иранците и кюрдите. От една страна, това кой какво не знае не е много сигурно, защото има достатъчно интелигентни българи, вкл. читатели на този форум, които знаят, че не само арабите са мюсюлмани, че иранците са наследници на персите, че пакистанците и бангладешците не са араби и езиците им са доста различни от арабския, че има и доста различни малцинства и дори племена в региона, конфликти между шиити, сунити, уахабити, алевити и т.н. Но, от от друга страна за обикновения човек в България, всичко това няма значение, за него това е едно нашествие на нежелани пришълци. А, дали ще те наръга с нож и възглас алаху акбар арабин шиит от Ирак или пък ще те изнасили афганистанец, дали ще ти акат по парковете и ще си оставят всичките други боклуци пакистански хунзи, бангладешки бихари, ирански азери или сирийски кюрди какво по дяволите значение има?! Факт е, че такива инциденти започнаха да зачестяват, да виждаме все по-грубо и нагло поведение от уж измъчени бежанци, възгласи алаху акбар и неуважение към местните традиции и ако се разровим ще намерим представители на ако не всички, то на повечето малцинства от Близкия изток сред извършителите на подобни грозни действия и престъпления. С други думи, това, че афганистанците не са араби нито ни развеселява, нито ни натъжава. Но, нито едните, нито другите са добредошли в България като нелегални имигранти, които беснеят и плашат собственото ни население. Не знам как е авторът на статията, но на мен ми е трудно да се заинтересувам от разликите между 10 бесни тъмнокоси и смугли мъже които ми хвърлят обратно храната и водата, защото не били халал и ми крещят в лицето какъв съм расист.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Ванка, първо разказваческите ти способности са под минимума. Не знам кой ти е казал че си писател, но определено те е излъгал. Бая те е излъгал. Но хайде това, че разказчето ти е бозавичко, иди-дойди, ама че и нас, чителите ни имаш за глупендери... това вече ми идва в повече.

  Сервираш ни следното и очакваш, че щом на теб ти е трудно да разсъждаваш и вярваш на глупости, и ние трябва да сме така:

  "Най-добре познатият мит е, че те трябвали да влизат в страната легално, но те няма как да минат турската граница без визи, а са в положение, в което не могат да си изкарат виза. Също така за да поискаш убежище, не можеш да си влязъл легално в една държава. "

  Ще се наложи да те разочаровам, драги. Мит за легалното влизане съществува само в неизбистрената ти фантазия. Никой не изисква от истински бежанци да влизат легално! Никой.

  Истинските бежанци нямат визи, разбира се, затова веднага отиват на българския граничен пункт и заявяват, че търсят убежище. Никой не иска от тях с ВИЗА да влизат встраната. Искат да се представят ВЕДНАГА и да заявявт , че търсят закрила. На определените места. На ГКПП. Където властите могат веднага да се погрижат за тях. Така правят истинските бежанци. Тези хора не правят така. Защото не са бежанци.

  Тези хора пресичат границата на точно определени места, където гранчарите трудно могат да ги хванат. Целта им не е да потърсят закрила. Щото, ако искаха закрила, щяха да постъпят точно така като написах по-горе. Ама те не искат това, искат тайно да се промъкнат през страната, а и през някои други страни и да успеят стигнат до Германия или Швеция. Защото са чули че в тези страни са състрадателни, вярват на какво ли не, дават папо, та драпат за там. Не търсят мирен живот и достоен труд. Щото в България има мирен живот. Е, с труда сме малко зле, ама се справяме някак. Във всеки случай една доста голяма част се труди и се справя къде добре, къде по-зле.

 40. 40 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#39] от "luda_krava":

  Нали знаеш как е в България. Повечето писатели не могат да пишат, защото са връзкари и пр. Аз връзкар не съм, но изглежда попадам в категорията на бездарниците... Е, какво да се прави.

  Такъв мит има, постоятто някакви хора питат защо бежанците не влизали легално в България. Ако не си чувала хора да питат това, значи блееш някъде, но това си е твоя работа.

  Естествено, че повечето искат да ни заобиколят, те и тези, които минават през нас са много малко в сравнение с тези, които минават през Гърция, Македония, Сърбия и пр. Все пак сме известни с това, че граничарите ни бият често, както и че нямаме програми за интеграция и пр.

  В това отношение мога да ти препоръчам да прочетеш предговора към първата книга на Хасан Бласим, която излезе на български. В нея той описва как прекосява границата ни. Предупреждавам те, че по твоите критерии (между другото имаш ли изобщо някакви любими съвременни писатели или си почитателка на класиката само, интересно ми е) най-вероятно и той не може да пише, въпреки че наскоро е взел голяма международна награда. Но така е. То и чужбинските награди са връзкарска работа... Аман.

  Лично аз хората, които срещнах, търсят именно достоен труд и мирен живот. Не знам ти какви хора си срещала. Или просто четеш прекрасните БГ медии и така... Не, аз не твърдя, че всички бежанци са окей, но не твърдя и че всички са дяволи.

 41. 41 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "kalingeorgiev":

  Дразни, ама какво да се прави... Виж, в Пъстрогор хората не са знаели преди това... Селото е малко. Прояви малко снизхождение...

 42. 42 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vladimir St Radoslavov":

  Ние се ровим там, където искаме. За този цирк ни плаща "Столична община" по програма Култура. С пъти по-малко пари, отколкото си представяте, че и аз лично до момента хонорар от тази работа не съм взел. Но, естествено, на вас ви е трудно да си го представите.

 43. 43 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Мъчно ни е и за други неща, а ако и на вас ви е мъчно, можете да отидете да гледате някое от представленвията на Неда Соколовска. Има представления за инвалиди, бездомници, за запустяващо родопско село и още такива.

  А и на мен не сте ми чели нещата, така че имам право, да. Ще се занимавам с каквото си поискам. А вие какво направихте за пенсионерите, че да критикувате?

 44. 44 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "log_on":

  Моля,
  намерете ме във фейсбук и напишете един текст. Може да се намери къде да се публикува. Пратили са ме от Столична община, има резултатите от сесията, на която са ни одобрили проекта, така че можете да се уверите с очите си (ако не ви мързи и предпочитате да плюете без основание).

 45. 45 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Пратило ме е моето желание и "Столична община", които финансират проекта, въпреки че като го почнахме, не бяхме спечелили финансирането. Но това вие не можете да си го представите. Чакам сега да кажете нещо за Соросо. На Неда Соколовска повечето представления са й в Червената къща. Ето, давам ви възможност да започнете отнякъде.

 46. 46 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  За съжаление малцинството е такова, каквото институциите го направят, малко или много... А е лесно да се оправдаваме с някакви проблеми. Истината е, че човек или е състрадателен или не. И това е...

 47. 47 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "zzatke":

  Най-смисления коментар. За съжаление майка ми почина преди две години, та не знам какво да правя... Оттогава като чуя тази псувня, ми става лошо, но често я чувам. Ех. Нали все пак съм бездарен и лош писател.

 48. 48 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "stalker":

  Уаааааауууууууу.

  По тази логика нашият български манталитет е този на Крум, който нали си направил чаша от главата на Никифор Първи.

  Да, дайте завинаги да си останем в историята.

 49. 49 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "Йосиф Давыдович":

  Коя е чуждата фондация, защото нещо поне днес за момента нямам пари да си купя едни цигари. Публикацията е платена единствено, защото след това ще си взема хонорар за нея.

 50. 50 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":
  Не знам откъде знаете, че ВСИЧКИ са нарушители на международните договори и н българските закони. Много е лесно така да се поставя под общ знаменател. Дайте да кажем тогава, че и всички българи в Берлин ритат жени и ги бутат в метрото...


  Иначе, да. Законите трябва да се спазват от двете страни. Трябва да има зачитане на културите.

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan Dimitrov":
  Състраданието е нормална човешка реакция. Но, ние нямаме капацитет да интегрираме мигрантите, ние се страхуваме от тях. С оглед негативния пример на родени в Западна Европа мюсюлмани, които не знаят езика на държавата в която живеят, които са гетоизирина, не работят и живеят на гърба на местните данъкоплатци, които са радикализирани фанатици, голяма част от които станаха пушечно месо на Идил....

 52. 52 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Младите писатели могат да правят каквото си искат, с други думи - гледат си работата, не се тревожете за тях. За съжаление трябва да ви разочаровам, нямам ментори. Виждам колко сте се разстроил някъде там, във вашия апартамент. Ето, сега една сълза се стича по бузата ви и аз ви прегръщам...

 53. 53 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "primaxm":

  В случая да кажем иракчанина (до който не сме стигнали още, в утрешния текст ще се появи) е живял в Турция, където са дошли едни брадати мъже да го издирват, подплашил се е и така е избягал към нас.

  За "ордите" се извинявам. Понякога писателите си служат с хиперболи, но и не може да се отрече, че знаех какви ще са коментарите под статията... Ето, вижте, вече ме напсуваха, казаха, че съм платен. Ами има озверяване... Хахаха.

 54. 54 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "aleko":

  Ами той разказа как е лежал в затвор, но конкретно когато го помолихме, каза, че не може да генерализира. Не знам какво имате предвид под това, че "пиле не може да прехвръкне". Лагерът там е от "отворен тип". Ако не вярвате, качвайте се на колата си и отидете. Аз го направих.

  "Арабелите" всъщност са гледали театър (опасявам се, че някои повече от вас, поне ако съдя от начина, по който се изразявате и етикетите, които лепите). И да, знаят, че се ръкопляска. И също така не ви възприемат като българин през клишета, както вие правите спрямо т. нар. "арабели".

  На финала намеква за брата на Алгафари, който не можел да опише войната. Какво ли има предвид, а?
  Друго ми прави впечатление. Чувствал се свързан с бежанците/?!?/ един български, както се нарича, писател, толкова свързан, че не знае, че в Пъстрогор не дават пиле да префръкне. И как успя толкова бързо и дълбоко да се "свърже" не е рачил да ни сподели. Ще чета с интерес какво представление са подготвили двамата ентусиасти и особено как е било прието от арабелите, които театър не са виждали на живо, както са им неизвестни и жанрове като опера, балет, симфоничен концерт и т.н. Дали знаят, че се ръкопляска накрая?

 55. 55 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Част от тези хора бягат от война. Айман, който е от село на границата и който е без ръка откъде бяга? Или в мирна страна ей така има мини по полянките?

  А доколко сами са си създали тази мизерия? Я се замислете малко... Ама наистина...

 56. 56 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За съжаление не се нуждая от булка, иначе бих си взел, защо не, но ако се влюбя в нея. И би ми било интересно после как ще ме наплюят - леле, бездарен български писател си взе мюсюлманка. Толераст скапан и пр...

  А и с българи като съм си говорил обикновено мъжът заминава в Лондон, търси работа и ако се задържи, вика жената...

  Ми да си вземе булка от лагера за бежанци тогава! Само дето в лагера от 3000 бежанци мъжкари в спортна форма я има 20 булки я не и ни една свободна....избора не е много голям а те ако бяха европейски настроени щяха с радост да дадат своя дъщеря на поет ако ще и неверник да е!

 57. 57 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#51] от "dobrich":

  Тук сте прав, определено това е опасно явление. Особено във Франция, защото в Германия нещата стоят другояче. Имаше случай как едно напълно нормално арабско момче, което иска да става рапър, изведнъж се радикализира и отива в Ислямска държава.
  Нямам време да пиша дълъг коментар, за да обясня откъде според мен идва проблемът, но с две думи - свързан е със секуларизацията и изпразването от ценности на Западния свят.

 58. 58 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "kol4o_7":

  Аз и тук съм чувал, че не знаят как се ходи на театър. Поне така съм чел в "Под игото" на Вазов в главата "Радини вълнения". Там българите много некултурно се отнасят, значи. Че някои от тях изобщо не разбират, че са на театър...

 59. 59 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "Калата":

  Извинете. В случая става дума основно за Сирия и Ирак, защото иде реч за араби. Никой не е казал, че ние, българите, сме излишни или изгонени. Просто сме неспособни на състрадание, защото сме най-клети и нещастни от всички.

  А жена не ми трябва, благодаря за прледложението.

 60. 60 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не знам, Всезнайко. То и аз си разтворих ръцете към българите, но за нещастие това се случи в берлинското метро и конкретният българин ме ритна, та паднах по стълбите. Сега съм в една болница с натъртена глава и две счупени ребра...

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ivan Dimitrov":
  Проблема по скоро е с отказа за интеграция на огромната част от мюсюлманите в християнския свят. Дори лоялните, външно нерадикализираните мюсюлмани презират християнството, западната цивилизация, критикуват, дори насилват свои сънародници, които се интегрират. При нас имаме подобен пример със циганите.....

 62. 62 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Никой не е казал, че ще ни се размине. В крайна сметка сме лоши хора, неморални. Заглижили се за някакви бежанци, че и твърдят, че те са ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА. Ами това е най-висша наглост. Напълно ви разбирам. Не, няма да им се размине на тия.

  А пропагандата по-скоро е обратната (не говоря за гейската, ох, да не се получи объркване, че българите масово са и хомофоби)
  , но всеки с вижданията си...

 63. 63 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "Приказки под шипковия храст":

  5 книги, скоро ще излиза шестата. Две от пиесите ми са поставяни, като първата (о, не, връзкарство и соросоидство) - в Ню Йорк. Ама не минаха нещата като хората, ей, отрицателна рецензия излезе за представлението в Ню Йоркър.

 64. 64 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#22] от "fresia":

  Според мен Илюминатите са виновни и в тях са милиардите... То си е ясно на всеки, който следи по-добре нещата... Те сега искат да разрушат Европа, за да Американците я превземат, но хубавото е, че Путин няма да я даде. Ще тропне по масата и така...

 65. 65 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "nemeria":

  Ще се опитам тези дни да пусна статия за пенсионерите, за да видим какво ще стане и дали ще я публикуват в "Дневник". Проблемът е, че за да се пусне една статия, трябва да има повод. Нещо да се случи, че да можеш да изкараш контекст и така...

 66. 66 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Никой нищо не се опитва да ви вменява. Аз разказвам за това, което мен ме тревожи, недейте така...

 67. 67 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "due07477623":

  Ама Сорос поне на мен да беше дал някой лев, ама се скри! Ужас...

 68. 68 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "nemeria":

  Всеки казва каква е гледната точка. Това е положението. В най-добрия случай това води до диалог. В най-лошият - до два монолога.

 69. 69 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#61] от "dobrich":

  Пак зависи, защото ние се сблъскахме и с истории за подкрепа от мюсюлмани към християни. И то не каква да е. А на един човек примерно са му избили цялото семейство, защото е скрил християни от ИДИЛ. Той е в Харманли от две години и няма как да му дадат статут на бежанец, защото в мелето е убил човек на "Ислямска държава".

 70. 70 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "due07477623":

  Обещах да изкарам, но лично аз знам какво съм направил (колкото и малко да е) за пенсионерите.

  А Неда Соколовска има представления за инвалиди в България, за бездомници, за обезлюдяването на селата. Това че, вие не знаете с какво се занимаваме, не значи, че сме някакви елементарни защитници само и единствено на бежанците. Напротив.

 71. 71 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "dgd":

  За друго става въпрос... Той ни описа как е лежал в затвора и пр. Но не можеше да генерализира. Иначе поне от тези, които аз срещнах, нямаше такива, които да не са виждали война. Но аз ги срещнах наживо и ги питах, а вие четете каквото пише по медиите. Четете си... Приятно четене дори...

 72. 72 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#34] от "mushashi":

  Прекалено много генерализирате. Аз съм срещал и араби, които падат направо в краката на жена си. Ако не сте виждали арабин, който благоговее пред съпругата си, не можете да го разберете- Не всички са такива, каквито ги описвате. Онзи ден пък българин от ромски произход блъснал жена в метрото. И какво, да твърдя сега, че всички българи са такива? Това по повод детето-атентатор.

  На въпросната кръгла маса, която посетихме, интегрирани бивши бежанци тъкмо това казаха в пряк текст към новодошлите: трябва да уважавате законите и културата на държавата, в която идвате.

  Сега, то е ясно, че няма всички да уважават, но то и ние, българите, сякаш всички сме света вода ненапита.

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#69] от "Ivan Dimitrov":
  Сега има много такива легенди от мигранти. Баба Меркел им обеща лейф без работа, европейски комфорт, гледат в тубата русокоси дългокраки германки. А дали това не са лакърдии на прикрити терористи?...Истината дядо Господ я знае?

 74. 74 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "harbig":

  Благодаря за поканата, ако пътищата ми пак ме отведат към Харманли, ще разчитам на апартамента ви. А Ванчо не иска да се облажва.

  Аз бих ви попитал как е в Германия? Имате ли проблем с бежанците, мигрантите. Какво се случва?

 75. 75 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#37] от "fresia":

  Ама българският мигрант оня ден ритна жена в Берлинското метро, а вчера наби някакъв друг човек в Испания. Сега за едни и същи български мигранти ли говорим?

 76. 76 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#38] от "andreas_hofer":

  Всеки с възгледите си. Прощавайте за баналността, но животът е банален.

  Надявам се само някой ден да не вземе да стане някаква европейска война и да не се налага както в минали войни да има бежански вълни към арабския свят, че ако отношението там е такова, каквото е тук към тях, лошо ни се пише...

 77. 77 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":

  Аз твърдя, че това, което съм чул не е легенда, защото съм бил срещу човека и съм го наблюдавал. А един друг съм го гледал как плаче, докато ми разказва нещо.

  Не е възможно да има един милион "прикрити терористи".

  Терористите са някакъв малък процент сред другите хора. Всъщност голяма част от мигрантите (или бежанците, зависи), ами те бягат от терористите...

  Както ни каза един иракчанин от Мосул, който живее на Женския пазар и живее тук от няколко години, така че знае български: "Брада лошо. В Мосул брада глава реже. Излезе с къси панталонки - глава реже." и пр. Не мога да го възстановя. Но такъв му беше монологът.

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ivan Dimitrov":
  Достатъчно е терористите да са 500 ......Ще залеят континента с кръв....Пък останалите ще се влеят в числото на милионите неинтегрирани мюсюлмани в Европа.

 79. 79 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#78] от "dobrich":

  По тази логика никой да не пътува извън страната си и да не живее извън нея... Защото между 1 000 000 винаги ще се намерят 500 идиоти...

 80. 80 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ivan Dimitrov":

  Айде стига глупости,колко от 2мил избягали от кочината българи са замесени в атентати по света,къде има български гета по света
  в които да са се капсулирали .Проблема с така наречените "бежанци" е ,че не желаят да се интегрират а искат някой да ги хрантути а те да си живеят според техните си закони налагайки ги и в страната която ги е приютила.

 81. 81 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#80] от "Крез":

  Това с атентатите е проблем на ислямския свят наистина.

  А много смело се изказвате, че ВСИЧКИ "така наречени бежанци" искат някой да ги хрантути. Откъде го разбрахте това? Не мога да разбера... Както и това, че ВСИЧКИ искат да си "живеят според техните си закони, налагайки ги и в страната, която ги е приютила".

  Извинявам се, че като Ви цитирам, слагам пунктоацията, която Вие избягвате...

 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#79] от "Ivan Dimitrov":
  За какво пътуване пишеш? Защо смесваш понятията мигранти с туристи?

 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Димитров, преди два дена германските медии писаха за заловени деца от Сирия, които са подготвяли атентат!!! Залавят ги за втори път....Вчера писаха за подобен случай в Белгия!!!! Кво правим? ДЕЦА...До коментар [#81] от "Ivan Dimitrov": 84. 84 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ivan Dimitrov":

  Тъй като не оставям нещата насред път, потърсих в Читанката. Има там автор Иван Димитров с някакви отчайващо нескопосани фантастики. Ако сте същият - репортажната Ви журналистика показва същите белези на елементарни и заучени, да не казвам плагиатствани фрази, ситуации и изводи. Наистина човек, пробвай с нещо друго, ако искаш да надскочиш нивото на самозванеца; например - продавай мекици, а?

 85. 85 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Добре, никой да не ЖИВЕЕ извън българия. Никой българин. Извинявам се.

 86. 86 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#83] от "dobrich":

  Няма какво да направим точно ние. Това е работа на властите. Но ако поради петте хиляди идиота го отнасят всички, тогава реално трябва всички нации да са в конфликт едни с други. Какво правим с това?

 87. 87 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#84] от "Приказки под шипковия храст":

  Не съм фантаста Иван Димитров. Нямам публикувана книга в Читанката. Извинявам се за объркването. )

  Мекици няма да продавам, ще продължа да си пиша, защото вярвам на много малко хора, а сред тях има такива, които ме подкрепят като писател.

  Не вярвам много-много на лица, които не познавам, които без да са чели един автор, веднага му казват, че не може да пише... Това не е сериозно просто.. .

  Впрочем ако не ви се чете, имам и постановка в "Театър Възраждане". Тоест по мой текст.

  Но така де. Вие вече знаете, че съм отчайващо бездарен, така че по-добре недейте наистина да си хабите времето...

 88. 88 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ivan Dimitrov":
  Сигурността преди всичко!!!!...........ЕС не е длъжен да осигурява благоденствие на всички желаещи....Човешкият живот е безценен!!!!!.......

 89. 89 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#85] от "Ivan Dimitrov":
  Как елементарно сменяш темата!?.........

 90. 90 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#84] от "Приказки под шипковия храст":

  И още нещо. Не съм умрял да се харесвам на всички. Това не е възможно. Да ме харесва който си иска...

 91. 91 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#89] от "dobrich":

  Чакай малко, не я сменям. Опитвам се да я обогатя. Добре, насочи ме и ще ти отговоря. Все пак съм станал рано. Проявявам желание да водя диалог, което рядко се случва, въпреки че имам работа за вършене и краен срок.

  Просто има ужасяващо неравенство в съвременния свят, което на мен не спира да ми бие в очите. Нормално е като купуваме примерно китайски стоки, които някакви деца са ги правили за един долар дневно, тези деца да искат да дойдат тук.

 92. 92 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#88] от "dobrich":

  Не е длъжен, а за сигурността съм склонен леко да поспоря. Положението малко става сигурност за свобода. Да, трябва да има сигурност, но малко по малко свободата намалява и това е плашещо. И тук под свобода не говоря за бежанците и мигрантите изобщо...

 93. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ivan Dimitrov":

  Няма как да твърдите,че всички българи са като този,който блъсна жена в метрото.По простата причина,че не е българин,а циганин.А манталитета и културата на българите се различават доста от тези на циганите.
  По отношение на арабите - вижте какво се случи на гарата в Кьолн.1221 подадени жалби от жени,с които е блудствано, изнасилени са и са ограбени само за една нощ .А и сигурно не всички жени са подали жалби заради срама.Така че трябва да се изходи от отношението към жените в арабският свят - забулени, лишени от елементарни човешки права.Та в Саудитска Арабия жените нямаха право доскоро дори да шофират.

 94. 94 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ivan Dimitrov":

  Е, това значително променя ситуацията - с тези наши имена, дето ги носят по двеста хиляди българи... и всеки трети - писател. Извинявам се, направо се заяждах. Може пък просто да е отлетяла някъде музата, докато си писал статията. Пожелавам ти да покориш Бродуей и хубав ден!

 95. 95 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#93] от "mushashi":

  Аз не приравнявам, давам пример, защото тук в коментарите едни други човешки същества (като българите) - арабите всичките се приравняват като нашественици, изнасилвачи и прочие... Което си е същата работа...

 96. 96 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#94] от "Приказки под шипковия храст":

  Възможно е да е отлетяла, кой знае. Иначе сме двама писатели с това име. Или поне аз за двама знам. Няма лошо човек да се позаяжда, хубаво е понякога. Хубав ден и на вас!

 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#91] от "Ivan Dimitrov":

  Какво значи тук?Пенсията на баща ми е 160 лв.Вуйчо ми получава 350 лв месечна заплата/нето, като се приспадат данъците и осигуровките/.Богатите европейски държави са едно,България съвършено различно.

 98. 98 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#91] от "Ivan Dimitrov":
  Да сравняваме българи-християни с мигранти-мюсюлмани е все едно да сравняваме баби с жаби. И двете думи завършват на -би...

 99. 99 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#97] от "mushashi":

  В Африка в плантациите за кафе седмично цял екип за бране получава 15 долара...

  Пенсиите на баба ми и дядо ми не са кой знае колко по-големи. Положението в България е различно спрямо богатите западноевропейски държави. И все пак не смятам, че това означава, че не трябва да се държим като хора, когато се налага.

 100. 100 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ivan Dimitrov":

  Изнасилвания има във всички държави по света.И от единични случаи не може да се генерализира нещата.Затова трябва цялостно да се гледат нещата - в случая отношението на арабите към жените.Като към вещи.Особено пък като видят сама жена я смятат за Лека и ,че едва ли не сама иска да я изнасилват.
  Да се обвиняват българите в ислямофобия е глупаво,защото от векове живеем в мир с турците и българомохамеданите. Но арабите имат съвършено различна култура и отношение към жените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK