По стълбището надолу

По стълбището надолу

© Скрийншот от видеото от камерите на метрото"Дневник" препубликува текста на Веселина Седларска от сайта "Редута" с позволение на редакцията. Вътрешните акценти са на "Дневник".


Бежанец блъсна жена по стълбите в метрото в Берлин. "Доволна ли си сега, танте Меркел, видя ли какво докара на Европа?" Не, не бил бежанец. Българин бил. Кратка тишина, конфуз. Българинът се казва Светослав Стойков и е жител на кв. "Максуда" във Варна. "Какъв българин, той е циганин, изверг, изрод, изчадие" и т.н. всичко, което
се сетите, пишат човек след човек в интернет. През такива фази мина общественото мнение по повод на новината. Голям зор – три пъти ни караха да се вълнуваме различно, да се позоваваме на различни части от сложната българска съвест, да се кривим във всички посоки, но винаги да оставаме верни на легендата за себе си, че сме прекрасни и прави.


Светослав Стойков е българин. Роден е в българския град Добрич, живял е в българския град Варна, има български паспорт.
За всичко, което е той в момента, имат заслуги българското общество, българската образователна система, българските правоохранителни органи


Нека ви кажа нещо, което ще прозвучи недостоверно, но пък е самата истина. Вървяхме с една западна журналистка по главната улица на Сливен, тя беше дошла да пише за циганите по повод на обири и просия в нейната държава. Питаше ме за всеки човек, който се движеше срещу нас. Този циганин ли е? – сочеше костюмиран мъж с папка под мишница. Не. А тази жена? Жената беше с обичайните вълнени чорапи и чехли, както се носят най-бедните от гетото, носеше едно бебе, държеше за ръка друго дете, а отзад се кандилкаше пиян бащата, на който тя крещеше. Да, казвам, тази жена е циганка. После една възрастна жена с брошка и букли – не, тази не е. След нея коминочистач, преметнал обръч тел през рамо – да, този е. Възхищавам ти се – каза западната журналистка, – как ги разпознаваш?


Братя българи, за всеки германец Светослав Стойков е българин


Хайде още една случка. Стоях заедно с още много хора наоколо край един шадраван във Виена. Позлата, скулптори, тихи възхищения и щракане на фотоапарати. Изведнъж някаква гълчава, суетене, две хлапета към 13-14 годишни се стрелнаха край мен, едното викаше на другото "колко пъти ще ти казвам да им заставаш отпред, не отстрани". Една жена ги сочеше и показваше как искали да ѝ грабнат чантата, докато другите – все туристи и всеки говорещ на свой език – разберат какво става, хлапетата изчезнаха. Някакъв мъж, също чул, че двете момчета нещо са си казали, почна да пита дали някой е разбрал на какъв език говорят. Аз мълчах. Исках да ги хванат, но ме беше срам да кажа "на български", защото тези думи винаги са ми били свързани с гордост. Бях станала съучастничка.


Искаме или не искаме да го признаем, всички сме съучастници


Този циганин ще да е бил добре интегриран – написа някой. И с това ми припомни как завърши един от злочестите опити за интеграция точно на кв. "Максуда", откъдето е Светослав Стойков. За да се премахнат незаконните жилища в този варненски квартал бяха предвидени европейски пари по оперативна програма "Региони в растеж". До 2020 година трябваше да бъдат усвоени 86 млн. лева за социални жилища. 4 милиона от тях бяха загубени. С тях беше предвидено да се построят 40 социални жилища върху обществен терен във Варна. Социално слаби хора има, европейски пари за жилища за тях има, терен – няма. Кв. "Възраждане" въстана срещу идеята блокът да бъде построен там. Познатите аргументи: ще дойдат едни хора, които ще превърнат квартала ни в сметище. Варненската администрация пренесе намеренията си за стоеж в село Каменар, но и там хората се опълчиха. С обичайния аргумент: Имаме си достатъчно цигани в селото, не ни трябват още.


Знам какво си мислите в този момент. И да беше построен блокът, те щяха да се нанесат, да го разсипят, да изгорят дограмите, и накрая да се наложи блокът да се събори като оня прословут бл.20 в Ямбол, който стана опасен за самите живеещи в него, защото те го бяха оглозгали. Да, може би щеше да стане тъкмо така. Но хайде кажете как да се направи.


Как да се интегрират циганите, ако голямото отхвърля малкото?


А помним ли мезонетите в Шекер махала в Пазарджик? Когато правим глупости, ние ги правим с размах. Мезонетите бяха с квадратура, която дори по европейските стандарти е необяснимо голяма за социално жилище. Сгрешихме по традиция и в подбора на хората. Настанени бяха хора много бедни, но също толкова немотивирани да променят живота си. Заговори се за далавера. Някои от бенефициентите въобще не влязоха в мезонетите, преотдадоха ги под наем. На донорите им светна, че първата мечта на циганското семейство не е да населява мезонет. (При подобен опит да се преместят пътуващите в каравани английски роми в постоянни жилища, те напускаха дарените апартаменти с аргумента, че не се чувстват стабилно там, защото жилището не се клати.) Мезонетите бяха обезобразени и се превърнаха в емблема на пресилената имитация.


Имитациите са нашата сила. Само че Светослав Стойков изобщо не го е еня за нашите имитации. Той си живее по силата на своя генетична информация, която според него му дава право да прави всичко възможно в името на оцеляването. Училището ли го е научило как да се държи, майка му и баща му ли са му показали трудови навици, българският закон ли го е спрял, когато е правил първите си белѝ в България.


Затова предлагам да се откажем от кухата дума интеграция, която вече не върши никаква работа, освен да измъкне някакви пари от някакъв донор за някаква неправителствена организация.


Ромските проблеми отдавна са извън възможностите на неправителствените организации. Мина времето на сладките за ромските лидери проекти, безсмислените семинари, злоупотребените хонорари, нетрайните демонстрации на добри практики и други неправителствени тралала. Сега въпросите могат да се решават единствено и само с помощта на всички институции на държавата. Въпросът е или-или. Или политиката ще престане да употребява циганите в полза на политиците по време на избори, или лавината на немотия, неграмотност, престъпност и безработица ще унищожи всичко по пътя си.


А проблемът не е чак толкова сложен, колкото ни го обясняват. Просто трябва да се направят три неща. Децата от гетото да ходят на училище, майките и бащите им да ходят на работа, а законът да е безпощадно строг и еднакво приложим за всеки, който го е престъпил. Това трябва да поискаме от нашата държава, вместо да си градим легенди, че щом Светослав е от "Максуда", значи не е българин и следователно срамът не е за нас. Съжалявам, за нас е.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Мдааа - изводите от статията не са нито нови, нито трудни за достигане. Ама я ги кажи на толерастите по света да видиш на какво ще те направят...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Терманците му щракнали белезниците на тоя изрод още в рейса при пристигането му.

 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 666 Неутрално
 4. 4 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Защо правосъдната ни система проспа този случай ?! Полицията чакала писмо от от Германия!
  "Личният или още национален принцип за действие на наказателноправните норми по място е обявен от разпоредбата на чл. 4, ал. 1 НК, която предвижда, че той се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина.
  1. Същност на личния принцип
  а. когато дадено деяние, извършено от български гражданин в чужбина представлява престъпление по нашия НК, присъдата на чужд съд няма сила на присъдено нещо спрямо българския съд. Тя не е пречка за осъждане на дееца от наш съд и съобразно националното ни законодателство."

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Абе, айде стига лъжи. Не е българин този човек и точка. За да е българин трябва на първо място той самият да се самоопределя като такъв. Ромите в максуда в мнозинство се самоопределят като турци (родителите на съпругата Елмаз и Ибрям) А а има най - точен пример за термина мигрант - това са нашите роми- мюсюлмани.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  По стълбите надолу, надолу та в затвора, толкова му е възпитанието. Липсват му първите 7 години, този не може да е българин.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9594 Любопитно

  Я-я Ja- JA ja ...wir sind dabaj - КАЗАХ ли ви, приятели, че започва преди два дена :
  -Айдеее, започна се предновогодишна кампания по очерняне на България по света - да си стоим и да си грижим за мигрантите у нас ! [/quote]:
  ''4-мата нашенци от берлинското метро изчезнали, 3-ма са братя''!!!
  ''49-годишен българин блокира дрегера на полицейски патрул в Мюнхен, след като бе арестуван за опит за кражба, побой и нанасяне на обиди на жп гарата''!!
  ;;След бруталното блъскане на млада германка по стълбите в берлинското метро от българин, в интернет се появи друг клип с подобна агресия към жена''!!!

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "За всичко, което е той в момента, имат заслуги българското общество.............."

  До тук издържах. Все повече се чудя защо чета Дневник.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5920 Неутрално

  В Германия въпросният циганин
  го чакат няколко години
  реален затвор.
  За същото нещо тук щеше да мине
  с пробация,което си е нищо и половина
  Безнаказаността на престъпността
  в България.
  Това е,което прави разликата с
  нормалните общества и държави...

 10. 10 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#3:"Finland"]Току що са го арестували[/quote]

  Тази вечер берлинската полиция е задържала БЪЛГАРСКИ ЦИГАНИН Светослав Стойков, който безпричинно ритна в гърба 26-годишна германка, се казва в съобщение на германската полиция.
  ----
  Дали точно така са го формулирали от германската полиция?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 11. 11 Профил на ДРУГАРЯ
  ДРУГАРЯ
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Митрополит Антоний днеска беше казал, че ще се извини за случката в Берлин. И аз питам:


  1.А Германия кога ще се извини, че пуснаха ордите от близкия изток в Европа?
  2.Защо България трябва да се извинява при положение, че извършителят не е българин?
  3.Германия ще се извини ли, ако някой м.юсюлманин извърши терористичен акт в някой от държавите в Европа въпреки извършителят да е с немски паспорт, но не е етнически германец?

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5920 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]Айдеее, започна се предновогодишна кампания по очерняне на България по света [/quote]
  Приятелю,
  Примерите,които даваш,
  наистина "очернят" България
  пред света,но не в този смисъл
  който искаш да ни пробуташ.
  Същите тези хубавци -
  и Варненския Циганин,и тези
  от твоите примери,в Германия
  ще гризат дървото,като по учебник
  и ще търкат наровете на ЗАТВОРИТЕ
  Тук ЩЕ БЪДАТ "РЕГИСТРИРАНИ"
  и ще се водят "КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ"

 13. 13 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#4:"Tademan"]Защо правосъдната ни система проспа този случай ?! Полицията чакала писмо от от Германия! [/quote]
  И кво? Да обърнат България с хастара навън за да гонят Михаля? Докато Светослав (Сюлейман) си живурка в Берлин...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 14. 14 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#6:"Peni Nikol"]Липсват му първите 7 години, този не може да е българин. [/quote]

  И на оня нашенски кик -боксьор в Испания му липсавт първите 14 години.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Ще видим, аз лично не съм такъв оптимист. Да не говорим че немският затвор ще му се види като хотел 3 звезди в сравнение с максуда.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Всички български изцепки - кражби, отвличания, побоища, стрелби, развявания на ножове и брадви по сватби и пр. биват наричани "циганска работа".
  Истината обаче е, че по абсолютен брой, престъпниците - българи за повече от престъпниците - роми. Като процент е обратното.
  В България да си арогантен и да не зачиташ правилата дори те прави "вървела", издига те в обществото.
  Кое направи нацията толкова некритична и сляпа за всичко това! Може би тоталната обработка на съзнанието в погрешна посока. Мутренски модел, православни ценности, управление от феодален тип, беззаконие.
  Толкова ли е сляпо това общество, за което човешките права и европейските ценности все още са "злокобна инвазия" в собствената кочина. Простакът е издигнат в култ. Престъпникът - възвеличан. Попът - еталон за образованост, а духовността се измерва по нивото на религиозност.
  Да, България ще изчезне. Лош материал.
  Адски кофти материал.

 17. 17 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До Кристалин Боков-четох новината в Билд-пише българин, нищо не се споменава за циганин. За сега казват, че е бил заловен в автобус, пристигащ от Мюнхен. Не е ясно дали се е укривал в България или в Германия, или някъде другаде.

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  Няма как да се каже по-добре. За мен Веселина Седларска е една от най-добрите български журналисти и е жалко, че Дневник не пускат често нейни анализи, които наистина си заслужават да се прочетат. Пък и не преливат от излишна политкоректност и толерантност, а показват нещата точно такива, каквито са.

  Абсолютно е права и в този случай. Въпреки че аз съм от тези, дето смятат, че трябва да се споменава етноса или религията на извършващите престъпления, не мога да не се съглася, че "героят" на статията е български гражданин и като такъв държавата има пълна отговорост за това, какво е станало от него.

  Само с едно нещо от материала няма да се съглася - "Ромските проблеми отдавна са извън възможностите на неправителствените организации.". Г-жо Седларска, НПО никога не са имали за цел наистина да помогнат за ромската интеграция и за вписването им в обществото. Просто защото те точно на гърба на ромите живеят и, ако изведнъж всички тези роми вземат, че се интегрират и станат примерни граждани, откъде споменатите НПО-та ще получават безкрайни и безотчетни пари за имитиране на дейност?

  Относно трите прости стъпки, които са необходими за справяне с ромския проблем - "Децата от гетото да ходят на училище, майките и бащите им да ходят на работа, а законът да е безпощадно строг и еднакво приложим за всеки, който го е престъпил." - то именно споменатите НПО-та не позволяват тези неща да се изпълнят. И под приказките за опазване на ромските "културни особености, начин на живот и ценности" възпрепятстват всячески интеграцията на ромите.

  Държавата също има интерес да държи една част от населението в подобно маргинално положение, но докато ромите са гласоподаватели, от които често зависи изходът от изборите, промяна в отношението към тях няма да има.
  За съжаление.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  [quote#5:"zxp53317185"]Абе, айде стига лъжи. Не е българин този човек и точка. За да е българин трябва на първо място той самият да се самоопределя като такъв.[/quote]

  Прочете ли това:
  ""Как да се интегрират циганите..."" (В.Седларска)
  Въпреки, че можем да ги наричаме цигани, роми, или както си искаме, за хората от другите страни те са българи и по паспорт.
  Сещаш ли се за нашите сънародници автомобилисти и за множеството пререкания между тях по пътищата, станали ежедневие. И те ли не са българи?

 20. 20 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  В Берлин на Херманщрасе, където е живял и този, има доста голяма група от Добрич и околността, чието поведение и друг път ми е изглеждало странно, но да чуем първо какво ще каже полицията за това.

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#5:"zxp53317185"]За да е българин трябва на първо място [/quote]


  ...да има български паспорт, сиреч - гражданство. това е. мина времето на моноетническите национални държави.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"]

  В Германия въпросният циганин
  го чакат няколко години
  реален затвор.
  За същото нещо тук щеше да мине
  с пробация,което си е нищо и половина [/quote]

  Аз предлагам да го съдят в Германия, а да го пратят да си излежи присъдата в български затвор - така ще е най-справедливо. Щото германските затвори са като 5-звездни хотели, в сравнение с колибата, в която въпросният е роден и израснал, та никакво превъзпитание няма да се получи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#19:"gmbh"] за хората от другите страни те са българи и по паспорт. [/quote]

  ми има ли български паспорт, за външните хора е българин. зная, че сега националистите ще скочат, че "един истински българин не прави това", но освен националистическа мантра, това не значи нищо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#8] от "daam":


  [quote#8:"daam"]"За всичко, което е той в момента, имат заслуги българското общество.............."

  До тук издържах. Все повече се чудя защо чета Дневник. [/quote]

  Абе, аре па и ти не се прави. Като че ли не виждаш, че 3/4 от етническите българи (поне от тези, останали в България) са по-зле и от циганите.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 25. 25 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Чета коментарите и всички наблягат на това, че е циганин. Според мен е редно да се замислим по въпроса за насилието над жени и как обществото в България реагира на това. Много преди този случай съм чувала многократно от германци, че българските мъже бият жените си. Не мога да им опонирам, защото си знам, че е така и са прави.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  "За всичко, което е той в момента, имат заслуги българското общество, българската образователна система, българските правоохранителни органи"

  We must reject the idea that every time a law's broken, society is guilty rather than the lawbreaker. It is time to restore the American precept that each individual is accountable for his actions.
  Ronald Reagan

 27. 27 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  То цялата държава България лети стремглаво надолу по стълбището. Затова малко от малко читавите я напускат, а нейно лице все повече ще стават неандерталците като този от Максу....ъъъъъ..... от Германия.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  [quote#19:"gmbh"]Сещаш ли се за нашите сънародници автомобилисти и за множеството пререкания между тях по пътищата, станали ежедневие. И те ли не са българи? [/quote]

  Забрави мотоциклетистите дето като се стопли времето и реват с моторите си по всяко време на денонощието, но главно през нощта, така че да могат да събудят целия квартал.

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  По този начин му нарушаваш правата на самоопределяне. Българският паспорт си е български паспорт и нищо повече.

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#29] от "zxp53317185":

  не, не му нарушавам, въобще не е вярно, това е манипулативно съждение. нарушавам му го, ако му кажа, че щото е етнически циганин, не е българин по гражданство, права, и всичко останало. и това е разсъждението на местните обидчиви националисти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#19] от "gmbh":

  Цигани има не само в България. Има ги дори и в САЩ и Аржентина. Навсякъде са си цигани - никъде не са успели да се интегрират. Пример -Тайсън Фюри - британски гражданин 1000 процентов циганин, живее в катун. Така че е доста мазохистично да поемаме вина за римската интеграция която реално в нито една държава не се е случила.

 32. 32 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Линч,имаше един такъв
  американски обичай.
  След това другите му родственици
  доста ще мислят преди да се
  закачат да крадат ток и други
  подобни работи!

  Мисълта ражда действието.
 33. 33 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Училище и сега се осигурява на всеки желаещ, работа - който иска може да си намери. Виж за правосъдието - спор няма. Така си е. И докато законите не важат за всеки и не се прилага за всеки, това ще е резултатът.

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#31:"zxp53317185"]Тайсън Фюри - британски гражданин 1000 процентов циганин, живее в катун. [/quote]

  "Потомък на ирландци, Тайсън израства в Манчестър, където живее и до днес. Неговият чичо (а също и треньор), Питър Фюри и баща му, Джон Фюри са били боксьори. Като аматьор е представял Ирландия и Великобритания. През 2008 г. става професионален боксьор и оттогава няма загуба на ринга. Става известен с победата си над Владимир Кличко..."

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  В Билд пише, че е бил разпознат от охранител и цитират арабско име, вероятно турчин. При толкова много граждани с български паспорт в района на Херманщрасе, Берлин, никой да не го разпознае е странно и със сигурност няма да се хареса на полицията тук. Ще има да чуем още по този случай, струва ми се.

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#34] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  He is as proud to be a Gypsy as he is to be heavyweight champion. He talks to Steve Bunce about life on the road and tomorrow's title defence
  http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/tyson-fury-fists-of-fury-6260261.html

 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#34:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Потомък на ирландци,[/quote]

  сега някой остава да каже "ирландци, ама...цигани!"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#27] от "leon555":

  Както вече сме си говорили с теб специално, фактът че ти не си намерил мястото си в България (а е трябвало да отидеш чак в Лабрадор) не те прави повече от нас, а по-малко. Всъщност ти и циганинът Светослав имате много повече общо отколко аз с него. Изобщо де що имаше отпадък си би шута на запад между 1997 и 2005. Всеки път като пътувам на екскурзия към Западна Европа самолета е пълен с най-долната утайка на обществото включително и сериозно количество цигани. Отдавна съм обръгнал на гледката на батки с анцузи, момичета с очевидна древна професия и бабки с плетена жилетка и големи златни обеци.

 39. 39 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До Джони Уокър-в едно сте прав-всички, които сме навън, сме отпадък в България. В Германия не съм отпадък и, ако някой циганин от Варненското гето ме ритне в метрото, ще си получи заслуженото за това тук. В България няма да му се случи нищо, ако го направи.

 40. 40 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#38] от "johnniewalker":

  Аз не помня да сме водили диалог в прекия смисъл на думата, но дори и така да е - няма значение. Под една друга статия по съвсем друга тема един съфорумец беше написал: "Ние, които си отидохме, го направихме заради вас, които останахте." Отговарям ти с неговите думи. Виждаш кавичките. И аз като си идвам от Канада в България имам прекачване някъде в Европа и на мен ми правят впечатление същите измекяри. Последния път до мен в самолета се натресе някакъв селтак в анцуг, лъхащ на чесън и алкохол, с поне едносантиметрови косми, стърчащи от ноздрите. Та този заспа с отворена уста почти моментално щом седна. Дразня се също като гледам новините от България онлайн. Всички глупаци като Баце например, дето едно граматически правилно изречение не могат да вържат. Дразнят ме селски изглеждащите им мутри. Дразни ме селския им изговор. Дразни ме дори селския тембър на гласовете им, дори и когато се изразяват граматически правилно. Мога да ти изброя още 100 хиляди неща, които ме дразнят. Та затова съм се махнал от България.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 41. 41 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  [quote#40:"leon555"]Та затова съм се махнал от България.[/quote]

  Обаче като още една камара народ висиш в българския форум и раздаваш акъл на едро и без някой да ти го е поискал. Не мога да ви разбера емигрантите, честно - непрекъснато обяснявате колко сте щастливи, че сте се махнали от България и българите, ама непрекъснато се бутате да се обяснявате нещо с нас. Приличате малко на зарязани съпруги дето тръбят наляво и надясно колко са щастливи, че са свободни най-после, ама всеки ден звънят на бившите си да им вдигат скандали за нещо от миналото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 42. 42 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1870 Весело

  Има два варианта, или му се отнема паспорта като на криминално проявен, или си има паспорт, но на излизане се пуска съобщение на попътните гранични пунктове и всяка даржава решава дали да го допусне на своя територия. Колкото до интеграцията, за да стане, трябва да има шамари, доброволно не искат, а с шамари не е по европейски.

 43. 43 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Аз не разбирам защо това се превърна в някаква национална трагедия. Първо, не е като да е нещо, което досега да се е случвало (или поне аз не знам), второ никоя държава не се е извинявала когато неин гражданин-кретен извърши поразия, от де тоя комплекс, че греха му се прехвърля на нас? Тука психологията е "какво ще си помислят хората". Ми не е наша отговорност, няма смисъл от излишни ПР изцепки в стил "България се извинява".

 44. 44 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#39] от "werginija":

  Сънародниците в България вътрешно в себе си осъзнават, че те са "отпадък", който няма качествата, за да се пришие успешно в друга среда и затова са останали в България. Ама пуста селска чест не им позволява да го признаят на висок глас и затова ни наричат нас отпадък. Според тяхната логика ние не сме били достатъчно добри за България и по-добре, че сме си отишли.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 45. 45 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#39] от "werginija":

  А ако те изнасилят банда от гостите на Меркел, ще направили нещо немската полиция? Не ми отговаряй, всички ги видяхме вече.

 46. 46 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#25:"werginija"]съм чувала многократно от германци, че българските мъже бият жените си. [/quote]

  А немските мъже никога не бият жените си, така ли???

  Хахаха, каква лъжа и измама само! То затова в Германия има специални домове за бити от мъжете си съпруги. И да, в България няма такива! Просто в Германия се грижат повече за жените и децата на мъжете насилници!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 47 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тюфлекчия":


  [quote#41:"Тюфлекчия"]Не мога да ви разбера емигрантите, честно - непрекъснато обяснявате колко сте щастливи, че сте се махнали от България и българите, ама непрекъснато се бутате да се обяснявате нещо с нас. [/quote]

  Има един лаф, който аз много обичам.
  "Когато си в гората, не виждаш дърветата."
  Та ние, емигрантите, просто бихме могли да даем още една, допълнителна гледна точка. Да ви отворим очите за неща, които очевидно ви убягват на вас, в България. Лично аз именно от такива съображения се изявявам в български форум. Ясно ми е, че сте прекалено твърдоглави и не желаете дори да ни чуете, камо ли да вземете под внимание това, което ви казваме. Твърдоглавието е една от главните български национални особености. Давайте все така. Това е гаранция за бъдещия просперитет на България.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 48. 48 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#46] от "EP":

  Явно немците са спецове по междуполовите отношения в България и колежката няма лични впечатления, та разчита на техните. Щото се случва толкова често, че сама май не познава такъв случай, ама сега ще надраска опровержение.

 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#47] от "leon555":

  Приятелю, не знам кое те кара да мислиш, че можеш да раздаваш акъл на едро на непознати възрастни хора. При всички случаи не са канадците - познавам доста и знам, че хич не обичат такива многознайковци. Айде със здраве и малко смирение - фактът че си отишъл някъде и се оправяш там не означава, че всички българи са лузъри, които имат нуждата да ги наставляваш точно ти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тюфлекчия":

  Е, ОК, щом е така. Първият + на този пост е от мен.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 51. 51 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментари 45,46 и 48-след като показахте как силно съм засегнала балканското ви его, не намирам за уместно да ви превеждам доводи в защита на моята теза. Имам една лична квалификация за такива ситуации-явлението български мъж.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  Когато Серафим Тодоров и други от неговия етнос носят медали от олимпиади и световни състезания - са БЪЛГАРИ!

  Когато обаче хора от същия етнос ритат момичета в берлинското метро - са ЦИГАНИ!


 53. 53 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#51] от "werginija":

  Няма как да ми засегнеш егото, ама виждам, че аргументи нямаш. В Кьолн след над 1200 пострадали и над 200 жени станали жертва на сексуално насилие има шепа задържани, einzelfall картата е много показателна, така че няма какво да хвалиш излишно немската полиция. А щом твърдиш че домашното насилие над жени в България е силно разпространено ще трябва да представиш доказателства отвъд, че така говорили немците. Ама се връцкаш нещо и претендираш, че аз съм се била засегнала.

 54. 54 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Да ама ако се направят тия три неща нефелния БГ народ ще зацвили на умряло щото без корупционна под масата не може. Гледат по лупа циганите които в краина сметка са нищожни пари докато царю честити изнесе стотици милионе и комунатвата окрадоха банките тамън два пъти ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 55. 55 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#31] от "zxp53317185":

  В САЩ са много интегрирани в Аржентина също не знам за какво говориш в същност.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 56. 56 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3055 Гневно

  ".... Светослав Стойков ... Той си живее по силата на своя генетична информация, която според него му дава право да прави всичко възможно в името на оцеляването."

  Какво оцеляване?!?Какво общо има оцеляването/каквото и да се разбира под оцеляване/ с това,да изриташ непозната,нищо неподозираща жена по стълбите на метрото?!?Оцеляване,глупости на квадрати! Абсолютно,тотално сбъркани типове,с ужасяващи комплекси,"Избиващи" ги по най-достъпния за тях начин-с агресия и насилие.
  Независимо от това, дали са кафяви,бели,жълти или някакви други на цвят.

 57. 57 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivanchoLA":

  Това даже ми е трудно да го коментирам?!? В страната където като бял не мога да стъпя в определени квартали ми говори за добра интеграция (facepalm)

 58. 58 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#57] от "zxp53317185":

  Ти в много квартали не можеш да стъпиш щото си ниска класа, трябва да уточниш за кои точно говориш. Принципно никои няма да ти направи нищо живял съм в Атланта, единствения квартал къде не е желателно минаването е където са белите боклуци щото по това време се стреляха като луди иначе ходехме на партита в по черните квартали и НИКПГА не съм имал проблем

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 59. 59 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тюфлекчия":

  Много добър коментар!

  +++++

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 60. 60 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanchoLA":

  Първи въпрос - на какво основание ще ме спрат като съм ниска класа ? Има фейсконтол и ако да - кой го упражнява?
  Втори - наистина ли твърдиш, че няма брутални гета в Америка?

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Не можеш насила да интегрираш някого. Насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш.

 62. 62 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До Леон 555-не знам как е било при Вас, но аз наистина бях излишна в България и това ме принуди да я напусна. Но все още ми е неприятно като виждам, че проблемите са си същите както преди 10 години.

 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#47] от "leon555":

  Ето Ви и мнението ми по въпросите, които (пак) повдигате отпреди 11 месеца. Там е и обяснението откъде знам какво правите и къде сте:

  До коментар [#199] от "lion555":

  За дървата и гората: ти да ми казваш какъв е животът тук е все едно аз да ти говоря за живота на Международната Космическа Станция. Или казано по друг начин - аз също знам как се заварява на теория, но не се пробвам на практика, защото знам, че не съм равностоен на човек, който живее от това. И затова не давам съвети по тази тема.

  За родителите: не стига само да си говориш с тях два пъти в седмицата по Скайп. Тези хора имат нужда някой да ги прегърне, да ги откара с кола на медицински преглед, да им заведе внучетата на гости уикенда. Да знаят, че това което са изградили ще има на кой да го оставят. Да знаят, че ще има кой да им запали свещ на гробовете за Задушница. Ти това не им го даваш пък ако ще и да им пращаш торба с пари.

  Това отваря и цяла нова тема за успеха в живота. След 200 години на никой няма да му пука колко си бил добър професионалист или колко пари си имал като си умрял, или колко си бил депресиран от политическата система. Ще има значение дали си оставил деца да продължат народът ти.

  В историята на човечеството винаги е имало два архетипа когато нещата са се скофтвали. Още от времето когато сме седяли в пещерите, а отвън е приближавал саблезъбия тигър. Има бягащи, има и тези, които остават и се борят. Аз се боря тук всеки ден с неправилно функциониращите части от обществото ни. Ти седиш отстрани и викаш "давай, Пешо счупи му врата". За да се прибереш на топло в пещерата после когато "тъпите" са се оправили с тигъра... Верно сме тъпи... "

 64. 64 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanchoLA":

  Значи сте ходили по купончета в черните квартали?
  Яко!
  Ама иначе си "висока класа", мда...

 65. 65 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#63] от "johnniewalker":

  Те си го знаят , пич.
  Сигурен съм, че в себе си изпитват вина и затова са толкова язвителни към тези, останали в България.
  Опитват се да компенсират.

 66. 66 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#63] от "johnniewalker":
  До коментар [#65] от "buljubei":

  Сега, да ви обясня на вас двамата. Не виждам за какво трябва да изпитвам вина и не изпитвам такава. От България се махнах, защото се задушавах. И какво ме е задушавало? Онези, които случайно са следели постовете ми във времето, го знаят.
  Винаги ме е вбесявал факта, че практически никой в България не се изразява с граматически правилни изречения. Включително публични личности, които са длъжни да го правят. И по всичко личи, че това не е проблем за широката публика. А пък самият факт, че мен ме дразни, следва да покаже, че аз не съм пък съвсем някой селтак.
  Дразни ме също така това селско произношение, това мьекане, или Екане. Дразнят ме слеско звучащите гласове и селско изглеждащите лица. Дразни ме тази всепроникваща селяния, простотия, ориенталщина в България. Тази невъзприемчивост към новото и различното. Тази невъзможност да се погледне и види по-далече от пъпа си. Тази любов към чалгата, чалгарите, Слави Трифонов и пр. Дразни ме тази закостенялост на духа в България, това твърдоглавие. Тук не става дума за "торби с пари". Пак трябва да повторя нещо. Хората в България са бедни, защото са прости и са прости, защото са бедни. Ето, такива прости нещица. И понеже знам, че простотията е непобедима, та затова и не съм много-много оптимист за България.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 67. 67 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  "Децата от гетото да ходят на училище, майките и бащите им да ходят на работа, а законът да е безпощадно строг и еднакво приложим за всеки, който го е престъпил."
  ...........................
  При бай Тошо беше така, но сега няма как да стане, защото трябва да се упражни репресия, за да се случи, а БХК веднага ще скочи. Омагьосан кръг... А този български циганин направи така с жената в Берлинското метро, защото знае, че това е модерно в Зап. Европа /да се нападат самотни жени, в т.ч. да се изнасилват и убиват/ и че може да разчита на безнаказаност.

 68. 68 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#63] от "johnniewalker":

  За кви тигри приказваш? С какво сме се справили в България тези последни 30 години вече? Настойчиво продължаваме да копаем надолу, докато света около нас продължава да се променя. За политика не ми се говори, но дори и образованието ни ако погледнеш..... И всеки път все засегнати дълбоко като ни кажат в очите на какво приличаме.

  На приказки и на теория много ни бива де.

 69. 69 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Малко объркано, но общо взето вярно. За да интегрираме когото и да било, трябва законите ни да са еднакви към всички и всеки да получава от обществото това, което заслужава. Не иска да учи, не иска или по своя вина не може да работи, безотговорно създава деца, които не може да отглежда – НЯМА ХЛЯБ! И толкова.

  Защото когато има хора в държавата, които нямат задължения, но имат права, които по своя вина не допринасят с нищо за обществото, но искат обществото да ги храни, подслонява и облича, тях и техните деца, и обществото го прави, когато раждането на деца на конвейр се превърне в професия, такова общество никого не може да интегрира, защото тези, които трябва да бъдат интегрирани, не виждат полза от това, да бъдат наистина интегрирани. Нямат интерес да бъдат интегрирани. А в реалните общества интересът е този, който определя общественото поведение на хората и на социалните групи.

 70. 70 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#1:"Тюфлекчия"]Мдааа - изводите от статията не са нито нови, нито трудни за достигане. Ама я ги кажи на толерастите по света да видиш на какво ще те направят...[/quote]

  Защо така? Аз приемам себе си за толерантен чорек и първото нещо, което ми хрумва е, че за да бъда толерантен, трабва да третирам хората еднакво, което означава, че няма как различното прилагане на закона да бъде толерантност. Ако приемам, че някаква група хора е различна и трябва да бъде третирата специално, независимо дали с допълнителни социални придобивки или с допълнителни рестрикции, то аз очивидно не бих бил толерантен. Ако въпросната група се дефинира на етническа или расова основа, то това би било расизъм. Има само един начин на интеграция - да третираш всекиго според стореното от самия него, а не според някаква имагинерна колективизация, каквито са "българи", "цигани" или пък "бежанци". Хората са преди всичко индивиди, а чак след това членове на някакви групи. Наистина ли мислите, че това противоречи на толерантността по някакъв начин?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#61] от "Роси": Не можеш насила да интегрираш някого. Насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш.
  ====================================

  Именно затова интегрирането пропада, защото, подобно на теб, и управляващите идиоти възпреемат интегрирането като даване. Независимо дали този, на когото даваш, заслужава това.

  Интегрирането е ефективно там, където МЕЖДУ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИМА ПЪЛНО ВЗАИМООБРАТИМО СЪОТВЕТСТВИЕ. Където всеки (като изключим тези, които не по своя вина не могат) получава това, което заслужава. Където всеки получава от обществото пропорционално на това, което обществото е получило от него. А когато даваш на някого нещо, без той да го е заслужил по някакъв начин, само защото някои идиоти са казали, че той има неотменими права, които ти, кой знае защо, си длъжен да погасиш, ти никога няма да го интегрираш, защото него съществуващите условия го устройват и той няма интерес да ги промени.

 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#70] от "russian78": Аз приемам себе си за толерантен чорек ...
  ====================================

  Трябва да правим разлика между двата термина: КОРЕКТНОСТ и ТОЛЕРАНТНОСТ. Те са принципно различни.

  Да си коректен към някого, това означава да се отнасяш към него и към неговите права и интереси така, както той се отнася към теб и към твоите права и интереси. А да си толерантен към някого, значи да зачиташ него и неговите права и интереси, дори когато той не зачита нито теб, нито твоите права и интереси.

  Аз съм за коректността. И против толерантността.

 73. 73 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#52] от "realguru":

  Да, точно така.

  Преди време тук имаше материал за едно девойче оказало първа помощ на тролейбусен щофьор. То беше очевидно от цигански произход, обаче освен 1-2 поста никой не спомена факта. Защо ли? Ами защото това, което имаше значение, беше постъпката й, а тя драстично се отличаваше от циганското поведение.

  Никой не набляга на етноса на Чирков, макар всички да знаем, че е циганин. Аз лично се гордея, че той ми е сънародник, но не се гордея, че приматите от видеото са ми сънародници. Гордея се с индивидуалните постижения на отделни хора, но не се гордея с етнос или нещо друго. Не виждам защо да се гордея с нещо, което е станало по случайност, без аз да имам какъвто и да е принос за това.

  С циганите положението е следното: почти всички представителите на тази група имат поведение, което е характерно за тяхната култура. А хората нямат отрицателно отношение към циганите, само защото онези са цигани, а защото не одобряват поведението им. И когато нечие поведение драстично се отличава от типичното за дадена група, хората не го възприемат като представител на тази група, а като елемент от по-голямата общност.

 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  "Хората са преди всичко индивиди, а чак след това членове на някакви групи."
  ++++++Това трябва да бъде повтаряно непрекъснато!
  До коментар [#70] от "russian78":

 75. 75 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 925 Разстроено

  До коментар [#13] от "Кристалин Боков":

  Не, самосезира се прокуратурата и издава присъда и заповед за арест, а не да обясняват по ТВ, че нямало писмо от германската полиция... Излагат се държавната иституционалност и прокуратурата - липсата на действия говори много за държавата ни като цяло!

 76. 76 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  До коментар [#75] от "Tademan":

  E, чак пък ПРИСЪДА да издава прокуратурата е доста пресилено... Нали е лапсус?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 77. 77 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#62] от "werginija":

  Вергинийо, ако искаш да отговориш на някого, под аватарите има едно бутонче"Отговор", натискаш го и ти се отваря поле за коментар.
  Освен това отговорът ти излиза на съответното табло на адресата.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 78. 78 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#46:"EP"] А немските мъже никога не бият жените си, така ли??? [/quote]

  Тази" Вергиния " ми се струва провокатор- умишлено пуска такива наивни българомразки коментари.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 79. 79 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Аналогичен случай на нападната в гръб и ритната жена има и в Холандия.
  Нападателят не е заловен

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 80. 80 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 555 Неутрално

  [quote#67:"volarok"]При бай Тошо беше така, но сега няма как да стане, защото трябва да се упражни репресия, за да се случи, а БХК веднага ще скочи.[/quote]

  Сигурно не си живял при бай Тошо.
  Увеличението на циганите като бройка започна да се забелязва още 70-те години. Аз съм от Варна (роден съм във Варна преди 68 години) така че наблюденията ми са от варненските цигани (Максуда). Още тогава започнаха да се появяват по града групи мазни цигани като героят от Берлин които се занимаваха с джебчийство, нелегален чейндж и на тумби започнаха да окупират градския плаж и да притесняват хората.
  Това продължава и до днес като много ясно че броят на мангалите непрекъснато расте от раждаемост и пришълци от други краища. Така че соц. милицията се справяше с тях колкото сегашната полиция.
  Предлагам ви да прочетете есето на Г.Марков "Ще изчезне ли българският народ" писано точно през 70-те за да разберете генезиса на днешния проблем със циганите.

 81. 81 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#77] от "mr.lottalove.":

  Благодаря, научих нещо ново.

 82. 82 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#78] от "mr.lottalove.":

  За хора, които са си заровили главите в пясъка, вероятно съм провокатор. Коментарите ми са конкретни, не се чувствам виновна за това, че не поддържам мнението колко сме велики като българи и как всички други и във всичко са по-лоши от нас. Насилието над по-слабия е широко разпространено в България и не се наказва строго, както се прави това в Германия.

 83. 83 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#82] от "werginija":

  Виж какво, хайде стига ни я рекламира тези Германия има и други хора които са живели там. Масово педофили лежат по 5 години в затвора и като излязат продължават с изнасилванията - това в скъпата ти уредена Германия. Така че да мине време, да видим и този на колко ще го осъдят - според мен няма да лежи реално повече от две години, а като излезе ще си е същия брадат... Ром

 84. 84 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#74] от "objektivist96":

  За съжаление, колективизмът е в подем и само с повтаряне няма да стане. Трябва да бъде остро провокиран индивида, който се е скрил зад една или друга колективизация, за да бъде изваден от черупката, която колективът му предоставя и да се изправи гордо, осъзнавайки, че въпреки цялата колективистична пропаганда, преди всичко сме индивиди.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 85. 85 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#72:"glog"]
  Трябва да правим разлика между двата термина: КОРЕКТНОСТ и ТОЛЕРАНТНОСТ. Те са принципно различни.[/quote]

  Според тълковния речник, толерантен е човек, който проявява търпимост към чуждото мнение. Вашето определение е доста по-различно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  "Бежанец блъсна жена по стълбите в метрото в Берлин. "Доволна ли си сега, танте Меркел, видя ли какво докара на Европа?" Не, не бил бежанец. Българин бил. Кратка тишина, конфуз. "

  Мда, венчето и другите боркини против джихадизма ще призоват забрана на достъпа на българите в Германия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#84] от "russian78":
  Абсолютно прав сте,но силно се съмнявам,че може да се случи тук, това "изваждане от черупката",която се изгражда и заздравява от раждането,та чак до смъртта.Която също е лична.Но,това го разбират накрая.

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  [quote#73:"luda_krava"]Никой не набляга на етноса на Чирков, макар всички да знаем, че е циганин.[/quote]

  Това е лъжа. Предполагам пусната от комунягите, когато проф. Чирков беше депутат във ВНС от СДС.

  В Нета има достатъчно видеоинтервюта с него, в които той говори за рода си.

  Което ни връща в другата тема за дезинформацията, градските митове и легенди и в какво вярват хората.

 89. 89 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#47] от "leon555":

  Паисий е писал, че "съдбата на обществата е непостоянна и променлива", т.е. и съдбата на отделния индивид в едно общество е непостоянна...Така че без позьорство и менторски тон. Твоята съдба, както и нашата е непостоянна и ...имай малко уважение (или малко здравословен страх) към Бога! Биха ме докоснали и въздействали твоите думи, ако бяха написани с повече уважение...към нас, твоите сънародници, от които гордо се дистанцираш не само в мили, но и духовно. Не те обвинявам, всеки е такъв какъвто е - и в САЩ, и в Канада, и в България... човек не може да избяга от себе си.


 90. 90 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 243 Любопитно

  До коментар [#62] от "werginija":
  [quote#62:"werginija"]но аз наистина бях излишна в България и това ме принуди да я напусна. Но все още ми е неприятно като виждам, че проблемите са си същите както преди 10 години. [/quote]

  Не, не си я напуснала !
  твоята България или Родината, я носиш в сърцето си !
  и никои, повтарям НИКОИ, не може да ти е вземе !
  напуснала си временно мафиотската ни държавица !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 91. 91 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Допълнение към моя пост#80:
  Гледам минуса и си мисля за думите на Ян Хус:"О, свещена простота".
  Понеже знам писанията ви за циганите, определено минусът е за казаното от мен за началото на циганизацията от тошово време.
  Ако потърсите статистика ще разберете че от 1944-та до 80-те години малцинственият елемент у нас се е увеличил 26 пъти (за 27 години циганите по никакъв начин не можеше да достигнат това ниво ако основата не беше положена през соца).
  Така че руското робство се оказа хранителната среда за циганизацията на България.
  И пак ви приканвам да прочетете есето на Г. Марков.

 92. 92 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#60] от "zxp53317185":

  Бриталните гета в Америка поне имат канализация а разлика от примерно Бояна, Черноморието и т.н.
  ---
  По начина ти на мислене не ми се вярва да можеш да си позволиш кръга от хора, които имат достъп до частни клубове и т.н.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2919 Весело

  [quote#85:"russian78"]толерантен е човек, който проявява търпимост към чуждото мнение.[/quote]
  Да де, ама тук иде речта за чуждото действие, а не мнение.
  Да не би нарушаването на държавната граница, ритането на минувачи с цел предизвикване на телесна повреда, обиждането, обоклучаването на местоживеенето да не са действия!? То, само ХУИ-човците (Хубави, Умни и Имотни) броят хулиганските си прояви (задръстване и увреждане на инфраструктурата) за изразяване на мнение. Вероятно, защото не са се научили да пишат на български.
  Иначе, тук всички форумци и журналисти от в-к "Дневник" са толерантни към чуждото - след толкова много мнения на прости интелектуалци, никой не предприел действия за изтриване на простотията или закриване на вестника. Пък на най-упоритите простаци (Красен Станчев, К. Янакиев, Бояджиев и т.н.) им се дава втори шанс, белким се поправят.

 94. 94 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#16] от "ruby":

  Ти доказваш крайния извод

 95. 95 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#76] от "Кристалин Боков":

  Понякога греша в изразяването на мислите си - извинявам се, аз съм само един обикновен гражданин, но мисля, че разбирате идеята ми.

 96. 96 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#95:"Tademan"]аз съм само един обикновен гражданин, но мисля, че разбирате идеята ми.
  [/quote]
  Да, разбирам я, не се засягай.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 97. 97 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#66] от "leon555":

  Мда
  пази боже, сляпо да прогледа

 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#88] от "realguru":

  Ако произходът му е друг, това още повече подкрепя тезата ми. Дори и да беше циганин, това нямаше да има значение.
  Дори и в "изостанала" България хората се преценяват предимно според действията им, а не според етноса им, колкото и някои да се опитват да го изкарат така.

 99. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "А проблемът не е чак толкова сложен, колкото ни го обясняват. Просто трябва да се направят три неща. Децата от гетото да ходят на училище, майките и бащите им да ходят на работа, а законът да е безпощадно строг и еднакво приложим за всеки, който го е престъпил."

  Госпожо Седларска, вярно е, проблемът не е сложен. За формулиране. За разрешаване обаче е сложен. И не е решен. Никъде не е решен.

  Проблемите с ходенето на децата на училище са същите и в Швеция - или въобще не ходят, или прекалено много отсъстват, резултатите им са ниски, напускат рано училище...

  Ниската образованост води и до проблеми с почването на работа, при циганите в Швеция безработицата е висока. И тук става дума за местни цигани с шведски паспорти.

  Стриктното прилагане на законите към всички, които извършват престъпления, не е довело до особено положителни резултати.

  Та въпросът как да накараме циганчетата да учат, а родителите да работят, все още не е решен, въпреки, че изглежда прост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK