Полша ни показва какво става, когато популистите дойдат на власт

На неделното шествие демонстранти носеха плакати с надпис "Свобода"

© Reuters

На неделното шествие демонстранти носеха плакати с надпис "Свобода"Партията "Право и справедливост" (ПиС) дойде на власт с обещание да пресуши блатата на полската политика и да ликвидира наследството на предишното управление. Една година по-късно нейната "патриотична революция", по думите на партията, е "почистила къщата" и е върнала Бог и страната обратно в Полша.


Опонентите обаче виждат зараждането на нова Тъмна епоха - която, в очакване новоизбраният (американски) президент Доналд Тръмп да се настани в Белия дом, е предвестник на способността на популизма да обърне едно западно общество с главата надолу. Само за една година, твърдят критиците, националистите превърнаха Полша в сюрреалистично и неприветливо място, в което подхранвани от държавата теории за конспирациите и фактическа пропаганда отвличат вниманието на публиката, докато демокрацията ерозира.


В страната на ПиС антиинтелектуалността е царица. Полските учени са слисани от предложените промени в учебните програми чрез един нов проектозакон за образованието, които принизяват значението на еволюционната теория и на климатичните промени, като увеличават часовете за уроци по "патриотична" история. Главният държавен чиновник, отговарящ за борбата с дискриминацията в страната, размишлява във Фейсбук, че полските хотели не трябва да бъдат принуждавани да обслужват чернокожи или хомосексуални клиенти. След като той се оттегли по други причини, неговият наследник се обяви срещу международната конвенция за борба с насилието срещу жените, защото тя, видите ли, противоречи на традиционното разделение на ролите между половете.
През уикенда във Варшава избухнаха улични протести на фона на обвиненията, че управляващата партия ПиС незаконно е прокарала проектозакона за бюджета, като при това се ограничава достъпът на медиите до парламента.


С одобрението на религиозните консерватори новото правителство прекрати публичното финансиране на ин витро процедури при лечение на безплодие. То възложи на противник на противозачатъчните средства, който твърди, че използването на презервативи увеличава риска от рак при жените, да състави програмата за сексуално образование в училищата. Правителството предлага закон, който според критиците може скоро да бъде използван за ограничаване на протестите на опозицията.


Нищо обаче не шокира либералите повече от това, че след една година на власт ПиС все още далече изпреварва по популярност всички останали политически партии в Полша. Тя оглавява рейтингите с около 36% популярност, което е над два пъти повече от рейтинга на предишната управляваща партия - "Гражданска платформа".


"Хората ни подкрепят", похвали се Адам Белан от ПиС - заместник-председател на Сейма.


Тръмп обещава да прекрои данъчното законодателство, което може да отприщи вълна от данъчни облекчения за американците. В Полша ПиС слага пари в джобовете по други начини, но винаги като смесва социален консерватизъм и национализъм с икономически популизъм. Новото правителство отпусна парични помощи на семействата с деца. То също намали възрастта за пенсиониране - до 60 години за жените и 65 за мъжете.


Противниците наричат подобни действия "купуване" на подкрепа - мерки, които само ще повишат полския дълг, маскирайки дългосрочните управленски намерения, за да се окопае ПиС във властта за години напред.


Така че за момента национализмът никога не е изглеждал толкова привлекателен за поляците. "Ние живеем в обстановка на постистина, при която можеш да говориш, каквото си искаш, а хората не обръщат внимание", каза Яцек Кухарчик - шеф на базирания във Варшава Институт за публични дела.


"Полски Хитлер", пише на импровизиран плакат с образа на Ярослав Качински като демонстрация на дълбокото разделение, което се създава в полското общество

© Reuters

"Полски Хитлер", пише на импровизиран плакат с образа на Ярослав Качински като демонстрация на дълбокото разделение, което се създава в полското общество


СЕГА ТЕ НАИСТИНА ВЯРВАТ


Какво представлява страната на "Право и справедливост" може да видите на час път от космополитна Варшава, по черен път към селцето Крупя Волка. След като стигнете там, минавате през двор с детска площадка пред една пастелно боядисана къща и се срещате с Павел и Мария Веховски. Влюбени още като ученици, те са женени от 1992 г.; 25 г. по-късно те имат 10 деца , все още са дълбоко вярващи католици и все още се борят с паричен недоимък.


Мария, терапевт за деца аутисти, напуснала работа, когато издръжката на децата надхвърлила парите, които тя печелела. Павел е занаятчия, който изработва сложни детайли за украса на тавани и стени. Техните родители им помогнали да си купят мечтания дом с 6 спални в провинцията, така че те не изплащат жилище. Но той е без работа от два месеца.


По-рано, при сухо време те "замразявали" 20-годишния си фолксваген, за да икономисват гориво, и децата ходели пеша на училище. Но в настъпилата ера на ПиС това вече не се налага. Новата правителствена програма за семейства е спасителната лодка за семейство Веховски, съгласно която те получават месечна парична помощ на стойност около 1000 долара. "В момента това са 100 процента от доходите ни. Някои хора критикуват тези детски надбавки с аргумента, че са правителствени подаяния. Не е така! Това е подкрепа за традиционните семейства", казва Павел.


Миналата година Павел гласува за ПиС, избирайки "по-малкото зло". Сега обаче той е убеден неин привърженик. "В САЩ имахте същия избор - между по-малкото и по-голямото зло. Миналата година и аз не бях сигурен, но сега вече виждам колко прави се оказахме", добавя той.


Приемайки новото правителство, до известна степен означава също "да купиш" и притеснителния мироглед, който то "продава". Можеш да повярваш само на един поляк, и то само донякъде.


Тези възгледи на партията никога не са били по-усърдно разпространявани. Националните електронни медии в Полша често симпатизират на партията, която е на власт. Но след победата си ПиС започна безпрецедентни гонения срещу журналистите в държавния тв канал, превръщайки го, според опонентите, в пропагандна машина, в която процъфтяват конспиративни теории. Неотдавна беше излъчен репортаж за здравните рискове от ваксинирането на децата.


Консервативното католическо радио и телевизия, в същото време, не престава да говори за повторното откриване на разследването за самолетната катастрофа от 2010 г., при която загинаха тогавашният новоизбран президент Лех Качински, съпругата му и още 94 души. Предишното разследване стигна до заключение за човешка грешка. Но Ярослав Качински - брат-близнак на покойния президент, а сега всемогъщ лидер на ПиС, е твърдо убеден, че истината е потулена.


Така ли е наистина? "Ние обсъждаме тази вероятност", кима с глава Павел.


Новото правителство, също така, се отнася скептично към парижкото споразумение за борба с климатичните промени, предвиждащо намаляване на въглеродните емисии, и оттегли подкрепата си за полските вятърни и соларни генератори. В същото време то влага повече пари в каменовъглената индустрия.


"Кой наистина знае каква е причината за глобалното затопляне. А и Полша има нужда от своята каменовъглена индустрия", казва Павел.


Мария винаги е била по-загрижена от разпространението на либералните ценности, които (правителството на) ПиС съвсем правилно, според нея, е пресякло още в зародиш. В Полша, например, вече не се говори за някакви законни права на еднополовите двойки. В началото на тази година във Варшава беше вандализиран офисът на група, бореща се за права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Полицията така и не откри злосторниците.


"Хомосексуалистите някога си кротуваха. После се опитаха да ги представят за нещо нормално. Сега вече не виждаме това", казва тя.


Притесняват ли се двамата относно обвиненията, че новото правителство (по този начин) отвлича вниманието на обществеността, като в същото време ограничава полската демокрация? "Не, - казва тя. - Мисля, че то просто въвежда ред вкъщи."


Протестът срещу управляващите е и за свободни медии

© Reuters

Протестът срещу управляващите е и за свободни медии


"НАКЪДЕ ВОДИ ВСИЧКО ТОВА?"


Неотдавна, в една мразовита вечер във Варшава, Моника Мизолебска - музеен изследовател, стоически вървеше в протестния марш срещу новото правителство на Полша. Това е уличната опозиция на хората, ужасени, като виждат ставащото в Полша. Новото правителство вече предприе стъпки да ограничи влиянието на Конституционния съд, променяйки, според критиците, баланса в него. Подготвен нов проектозакон ще даде на назначени от правителството чиновници правото да разрешават (или не) демонстрации занапред.


"Аз съм тук, на тази демонстрация, защото тя може да се окаже последната, която ни е разрешена, - казва тя. - Не мисля, че мнозина от нас наистина схващат какво става в Полша."


Майка на 13-годишна дъщеря, Мизолебска казва, че е дълбоко разтревожена от атаката срещу репродуктивните права на жените. След мощни улични протести през октомври правителството отмени плановете си за почти пълна забрана на абортите, при която жените и лекарите ги заплашваха присъди до 5 години затвор. Тя обаче се страхува, че проблемът може отново да се върне.


"Правителството иска жените да бъдат майки, домакини, а моята дъщеря иска да стане писателка или може би журналистка. Какви шансове й остават тук, при тези условия?", пита тя.


Тя е притеснена и от предложената нова учебна програма от Полската академия на науките, която според нея ще маргинализира еволюционната теория, намалявайки часовете за нея в някои класове. Като цяло научните предмети се свиват като часове за преподаване в замяна на повече часове по полска история.


"Не мога да повярвам, че през 2016 г. все още спорим дали да се изучава еволюцията. Накъде води всичко това? Страхувам се", казва тя и клати недоверчиво глава.
(БТА)


* Акцентите в текста са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Гневно

  У нас имаме на власт популисти втори мандат.

  Никакви реформи. Усвояване на държавен бюджет и еврофондове за съмнителни проекти.

  Тържество на мафията зад псевдо-евроатлантическа фасада.

  Въобще нямаме нужда от пример от Полша, която е на светлинни години напред...

 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 474 Весело

  Полша просто е пример как християнския радикализъм може да доведе до резултати подобни на Ислямска държава.
  И след 20 години ще са страшно учудени на нашия цигански синдром където цяла прослойка от обществото не работи а чака на детски

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 835 Весело

  Полша ли ни показва какво става, когато популистите дойдат на власт ?!
  Неееееее, Тва е огромна грешка, ние бе,
  бЪлгарите Юнаци-политиЦи, го показваме от двайсетина години !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Управляващите в Полша нямало да разрешат гей-браковете и изразили съмнение в глобалното затопляне, предизвикано от човешка дейност, и цялата левичарска трупа скочи да ги плюе.Лоши поляци. Още по-лошо е, че няма как да ги обявят за привърженици на Путин, но никога не е късно.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЙЕИ":

  А прогресивната част се е изнесла в посока Англия и САЩ да поддържа мита за полския водопроводчик.


 6. 6 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  Не знам какво точно показва Полша, но е факт дестабилизацията на т.н. гранични държави - Полша, Румъния, слагам и България.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#4] от "mushashi":

  Да се съмняваш в глобалното затопляне няма лошо.

  Ама да намалиш пенсионната възраст, щото и ти не знаеш защо си е направо шизофрения.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  Хахаха.Възрастта за пенсиониране е намалена до 65 години за мъжете. На колко искаш да се пенсионират хората? 70,80 или 90 години?

 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Антъни Файола, в. Вашингтон пост - медията която на 100% подкрепяше др. Клинтън. А поляците в момента протестират за свобода на медиите?

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#8] от "mushashi":

  Бе то няма лошо да се пенсионират и на 40, ама проблема е, че пари за пенсии обикновено няма. И те идват чрез вземане кредити.

  Примерно нашата пенсионна система в нея влизат 4 милиарда от вноски, а са необходими 8 милиарда за пенсиите. Демек в момента 50% от парите за пенсии идват от други данъци - примерно ДДС, акцизи, етц.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#9] от "balkantourist":

  "зараждането на нова Тъмна епоха - която, в очакване новоизбраният (американски) президент Доналд Тръмп да се настани в Белия дом".
  Все пак за предпочитане е пред светлата мултикултурна епоха на шериата.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":
  В крайна сметка колко предлагаш да е пенсионната възраст-70,80 или 90 години? В Полша я правят 65 години, не 40.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  За поляците не се притеснявам, там имат критична маса будно общество. Но за българите - откровено. Достатъчно е някой да прокара 2 дамаджани ракия към заплатата и държавата ще залезе за 5 години.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 14. 14 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"polux"]У нас имаме на власт популисти втори мандат.
  [/quote]
  Пети пореден мандат. От 800-те дни, до "никога няма да се коалирам с БСП", през Бойко 1 и 2 и Орешара за цвят...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#4] от "mushashi":

  ааа това за пенсионна възраст Путин им го е казал

  гошо
 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Любопитно

  До коментар [#7] от "realguru":

  е и на колко трябва да се пенсионират

  гошо
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Поредният пасквил на западен левичар, публикуван в западна левичарска медия.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Полша на нас ни показа, че е на прав път. Както и Унгария. Както и Великобритания с Брекзит. Както и САЩ с Тръмп. Какво е показала на либералите- глобалисти, не ни интересува.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":

  Ми не знам, ама системата трябва да е балансирана. Щом предните са ги вдигнали явно пенсионната система е била небалансирана.

  Отделно не знам дали сте чували за Чилийския модел.

  Та в Чили предложили всеки сам да си управлява парите за пенсия. Да си ги внася в някаква сметка. И да са си негови и да могат да се наследяват и да се пенсионира когато има достатъчно събрани пари вътре.

  Отделно и оставили старата система - каквато я познаваме всички и каквато действа в Света.

  95% избрали парите за пенсия в собствени сметки.

  Така че моя отговор е - това не е работа на правителството.

 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":

  факт е че е била по-висока и това намаляване не е обосновано с нищо

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  "Полша ни показва какво става, когато популистите дойдат на власт"

  Какво е популисткото в полското правителство? Това , че са против еднополовите бракове? че не са толерантни към "различните"?, че подпомагат многодетните семейства и с това насърчават раждаемостта?, че са увеличили часовете по полска история в която сигурно подробно се изучава, о ужас!руското робство по време на комунизма и царизма?, че търсят истината за катастрофиралият самолет в който загинаха президентът на Полша и още стотина души от полския политически патриотичен елит?, че са подгонили бившите сътрудници на тяхната ДС?, че са направили пенсионната възраст нормална? Авторът на пасквила признава , че партията на Качински е най-популярната и далече изпреварва по популярност всички останали политически партии в Полша. Тя оглавява рейтингите с около 36% популярност, което е над два пъти повече от рейтинга на предишната управляваща партия - "Гражданска платформа". Тогава защо западните левичари си изсмукват пръстите да пишат против полското правителство, а в същото време не им прави впечатление социалистическите правителства на бившите социалистически държави в които министри са бивши комунисти или популистки правителства на като това на Борисов в България?
  Отговорът е ясен. Когато се срути социалистическата система и СССР се разпадна, най-много съжаляваха за това западните левичари. Сигурно не по-малко от Путин.

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#20] от "Xumpomo name":
  А стига лъга.При всяко изменение на закон се пишат и мотиви защо се изменя. Това, че ти не знаеш какви са, не значи, че няма такива. Ама като се информирате само от левичарските медии не се учудвам на подобни коментари.

 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Точно така е.Левичарите си бяха петата колона на СССР в западните държави.Сега плюят по дясното полско правителство.

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Светлият ум и будна съвест Анджей Вайда, преди да почине, изказа в интервю тревожните си мисли по повод ставащото в Полша. И се оказва, че е имало за какво да се тревожи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Където се намеси религията, резултатите винаги са кофти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  "Християнска Държава" - ХД...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ясно, за разлика от България, Полша не я грози демографска криза, а полският народ не се плаши, че ще изчезне. Доколкото помня, Полша има най-ниското ниво на развод в Европа, преди няколко години бяха 6%, в момента не зная.
  Факт е, че няма доказателства за еволюцията - никой не е видял да се появи нов вид. Има само изменения във фенотипа като адаптация към околната среда и това е. Така че да се говори за еволюция в смисъл, че без Божия намеса някак си видовете са се развивали във времето не почива на никакви доказателства. Всъщност, колкото повече се развива науката, толкова по-ясно е, че зад всичко стои Творец.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Удивен съм, че сред коментиращите има такива отявлени поддръжници на фундаменталистките и антидемократични изстъпления в Полша, които сякаш са ехо от Средновековието.
  Не бих казал, че са фундаменталисти, а по скоро манипулатори.
  Не само в Полша, но и в други европейски страни, включително България, се търси моделът, който ще вкара обществото в "правилната" рамка, така изгодна на някои върхушки. Търси се преход към замяната на либералните и демократични ценности с т. нар. "традиционни", които допускат неспазване на правата на човека, недемократичност, потисничество, цензура и автоцензура... Това е елитарен проект, който цели господство и диктат на елитите, вместо демокрация. Възраждането на религията и национализма са част от средствата за реализиране на този проект. Религията и национализма сменят парадигмата, от отворено, светско мислене, към затворено, базирано на архаични модели от мрачни, отминали времена.

  Очаквам и се надявам в Полша този опит да завърши с тотален крах. Проблемът е, че там са твърде религиозни, което ще усложни нещата.
  Още едно доказателство за вредата от религията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на gadolini
  gadolini
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вашингтон пост...
  Мисля че няма какво да ги коментираме , доказали са се какво представляват особенно по време на президентската кампания в Сащ.
  Щом такива хора критикуват, Право и справедливост очевидно са на прав път.

  "Нищо обаче не шокира либералите повече от това, че след една година на власт ПиС все още далече изпреварва по популярност всички останали политически партии в Полша."

  Това е единственото заслужаващо внимание от цялата статия.

 30. 30 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Народи, които дълго са живяли в робство , са склонни да приемат нова форма на робството !Елементарни примери - царска Русия -СССР , Куба при Батиста - Куба при Кастро ! Донякъде това важи и за нас и за Полша ,но поляците имат изградена по-добра имунна система !

 31. 31 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Популизмът е разнолик, колкото разнолики са "популациите". Точно по тази причина е странно да се сравняват популистките партии и политици от различни общества. Ако говорим за леви или десни идеи, то те са относително еднакви, независимо къде се прилагат или предлагат. Популистки идеи, обаче няма. Популизмът няма собствена идеологическа система, а само преповтаря популярните тенденции в съответното общество и тъй като в обществото често са популярни идеи, които са взаимоизключващи си, често се случва и популистките партии да предлагат политики, които се изключват една друга. Какви да са тези политики практически се определя от популярността на тези идеи в обществото, а не от тяхната полезност или приложимост. Популизмът в Полша няма нищо общо с популизмът в САЩ, защото в двете страни са популярни коренно различни идеи. Популизмът в Полша се определя от силната религиозност на полското общество, докато идеите на американците са съвсем други. Поляците искат в училището да се изучава повече местна история, докато американците, които избраха Тръмп, се вълнуват много повече от въвеждането на ваучерна система за финансиране на образованието - разликата е съществена. На този фон, няма нищо учудващо, че популистите в България също нямат нищо общо нито с полските, нито с американските такива. В нашето общество водеща роля има примитивизмът и това резултира в... примитивен премиер.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 32. 32 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#27:"molinaba"]Факт е, че няма доказателства за еволюцията[/quote]

  До коментар [#27] от "molinaba":

  Аха, четейки написаното и аз си давам сметка, че поне теб те е подминала.

 33. 33 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#28] от "Boyant":

  Прав си в голяма степен.
  Не знам само дали целта е елитарен проект.
  Интересно е, че вождовете тук го обличат смислово и в "противодействие на ислямското нашествие", а факта, че точно тези ценности
  [quote#28:"Boyant"]неспазване на правата на човека, недемократичност, потисничество, цензура и автоцензура...[/quote] се възраждат паралелно и повличат все по-големи маси от привърженици в несъвместими идеологически и религиозни общности доказва според мен една историческа закономерност.
  След реформацията на Мртин Лутер следва един тъмен период, в който всичко ново и светло, което е донесла със себе си е подложено на целенасочено, масивно унищожение.
  След френската революция също, след опитите за установяване на демокрация след първата световна война идват Мусолини, Франко, Сталин, Хитлер.
  Сега имахме на протегната ръка растояние един отворен и дружелюбен свят, поне в някои отношения- смятай какво следва.
  Другото е, че винаги една техническа революция допринася за прогреса в мисленето и устройството на обществото и точно тя впоследствие е машата на репресиите срещу него. (Печата на книги, индустриализацията- скока във въоръжаването... интернет)
  Маргинализирането на интелигенцията, превръщането на думички като "либерален", "прогресивен" или "добър човек" в обидни е само началото.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#33] от "linard":

  Искаш да кажеш, че срещу тези процеси нищо не може да се направи, защото са "историческа закономерност"?

  Това Карл Попър нарича "историцизъм". И според него историцизма е похват, използван от враговете на отвореното общество.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Знаеш ли Тошо по какво се различава социалиста от мангала? По цвета. Инак социалитите сте същите безделници и некадърници. И предавате идиотизма си по полов път. Впрочем не съм честен. Виждал съм и работливи мангали. Та тия дето гласуват за Качински са същичките, ама вярват и в бог та се плодят като мангали и викат дайте като социалисти(и мангали де).

 36. 36 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#27] от "molinaba":

  Данните са ти меко казано неактуални. В момента 30% от браковете завършват с развод и 23% от новородените са извънбрачни. Та така с полския католицизъм.

 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  СПОРЕД ПРЕДЛОЖЕНАТА СТАТИЯ: Нищо обаче не шокира либералите повече от това, че след една година на власт ПиС все още далече изпреварва по популярност всички останали политически партии в Полша. Тя оглавява рейтингите с около 36% популярност, което е над два пъти повече от рейтинга на предишната управляваща партия - "Гражданска платформа".
  ====================================

  Това признание на автора е знаменателно. То би трябвало да го накара да помисли, защо е така. Защо, наистина? Защо народът поддържа една партия, която, според автора, не е народна, а е само популистка? Не мисли и не се грижи за интересите на народа, а само го лъже, че прави или че ще направи така?

  Всъщност това, което ни предлага авторът, е една от най-популистките мантри на глобализирания неолиберализъм. Мантрата, че обикновените хора от народа са такива големи идиоти, че сами не знаят и не могат да преценят, кое за тях е хубаво, и кое лошо. И че поради това безкритично те трябва да приемат В ТОВА ОТНОШЕНИЕ всички идиотизми, които измислят високоплатените продажни интелектуалци, които създават теории, религии, измислени вродени права, които не са свързани с никакво задължения, измислени глобални, еднакви за всички псевдоценности, които са наистина ценни само за тези, които ги създават, и за тези, които им плащат за тяхното създаване, обществената цел и обществената функция на които е народите да бъдат превърнати в послушно стадо, което без да се замисля върви след магаретата, които под формата на медии им натрапват това, което продажните интелектуалци са измислили, и за което истинските елити, тези, които признават на практика само материалните ценности, им плащат.

  Могат ли народите да се ориентират чисто интелектуално, чисто теоритично, в интелектуалната помия, с която ги заливаат подкупените продажни интелектуалци?

  Разбира се, че не могат. На тях не това им е професията. И чисто теоритично те няма как да докажат на своя елит, бил той финансово-икономически или интелектуално-лакейски, че той лъже. Защото те са работници, чиновници или инженери, а не капиталисти, търговци, писатели, журналисти или нещо друго от този род. Но те го разбират, без да могат да го докажат, по нивото на жизнения си стандарт. По това, какво е неговото абсолютно ниво. По това, какво е то в сравнение с жизнения стандарт на хората от другите социални групи. И по това, дали то расте или спада. А подобна преценка безпогрешно може да направи всеки, който не е манипулиран до пълно затъпяване и не е психически болен. А глобализираният неолиберализъм води до нисък, падащ и понижаващ се относително, спрямо този, на другите социални групи, жизнен стандарт на обикновените хора от народа. Дори в САЩ. И дори в ЕС. И затова народите се надигат и не могат да бъдат отново излъгани за същите неща. Те знаят, че глобализираният неолиберализъм е враждебен към тях и към техните интереси. И са против него. Въпрос не на теории, а на интереси.

  Може ли да се гарантира, че противниците на глобализирания неолиберализъм ще се грижат за реалните интереси на обикновените хора от народа, а не за някакви техни новоизмислени права и ценности, по-лоши и по-противонародни и от тези на отиващия си глобализиран неолиберализъм?

  В никакъв случай! Но докато те не вземат властта и не покажат, не само какво искат и какво наистина предлагат, но и какво могат, няма как народите да преценят, дали те са по-добри от тези, от които народите искат да се отърват. Както казва английската поговорка, за да се разбере какъв е, пудингът трябва да се опита. Е, народите искат да опитат, какъв на вкус и по степен на полезност за тях е политическият пудинг, който им предлагат новите демократи. Демократите тип Тръмп или Мари льо Пен. А защо не и Путин.

  Какво ли суперлативно не се казваше и не се казва за прословутия ХХ век. НАЙ-, НАЙ-, НАЙ-!!! Но никой да сега не е казал истината, а тя е, че ХХ век беше век на невиждан научен, технически и технологичен прогрес, и на смразяващ социален и политически регрес. И никой дори не намеква, че вината за това е на четири по различен начин, но изцяло тотални и тоталитарни политико-икономически управленчески системи: Комунизмът, фашизмът, нацизмът и глобализираният неолиберализъм. Системи, всяка от които искаше да унищожи това общество, в което се е породили, и да изгради едно изцяло ново изкуствено общество, което да е съобразено с интересите не на цялото човечество, а с интересите на тези, които го изграждат. И ако новите демократи, които се борят за политическата власт сега, разберат това, и вместо да съдават изцяло ново, решат да върнат обществото политически в началото на ХХ век, за да продължи то да се развива политически еволюционно, а не революционно, нещата могат и да се оправят.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru": Ама да намалиш пенсионната възраст, щото и ти не знаеш защо си е направо шизофрения.
  ====================================

  Още по-голяма шизофрения е да я увеличаваш когато имаш над 2 или 3% безработица. Защото по този начин увеличаваш безработицата. А увеличената безработица винаги води до влошено материално положение на обикновените хора от народа и е пряко полезно само за бизнеса. Но тотално вредно за обществото като цяло.

 39. 39 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Защото си изработва одобрение чрез заеми. Ще задлъжнява Полша и все ще е на власт.

  забавление и приключение
 40. 40 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#32:"linard"]Аха, четейки написаното и аз си давам сметка, че поне теб те е подминала. [/quote]
  Теорията за еволюцията неслучайно се нарича именно ТЕОРИЯ.
  Мога да ви предложа някои документални филми по въпроса:
  http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=51&Itemid=84
  Мен ако питате, при положение, че откакто съществува човекът, нови животински и растителни видове не са се появили, изводът е че библейският разказ е верен - човекът е завършекът на Творението.

 41. 41 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#21:"tacheaux"]Авторът на пасквила признава ,[/quote]

  Мм, стилистиката на този пост е позната на всеки над 30-35г. Примерно клеймим Блага Димитрова или Желю Желев на страница трета на народно-демократичен вестник...

  Значи в известен смисъл проф. Дайнов не е прав--историята по-скоро се ВРЪЩА в руслото си, след кратка разходка из наивни оптимистични територийки...

 42. 42 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#34] от "Boyant":

  Толкова пораженчески ли звуча?
  Не естествено.
  Сега има отпор и винаги го е имало, иначе нямаше да просъществува целия прогресивен свят, но времената стават сложни и се налага поемането на по-голяма отговорност.

 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#42] от "linard":

  Кураж!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 44. 44 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#42:"linard"]Сега има отпор и винаги го е имало, иначе нямаше да просъществува целия прогресивен свят, но времената стават сложни и се налага поемането на по-голяма отговорност. [/quote]
  Да нещата не са черно-бели и са сложни. Много от нещата, които сега минават за назадничави, може да се окажат правилни. А разни уж прогресивни и напредничави идеи може да се окаже, че са мракобеснически и самоунищожителни.

 45. 45 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#40:"molinaba"]Теорията за еволюцията неслучайно се нарича именно ТЕОРИЯ. [/quote]

  Титан на мисълта...

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK