Да пазим човешкото в тези нечовешки времена (за Хитрино, метрото и атентата в Берлин)

Мъж пали свещичка след атентата в Берлин

© Fabrizio Bensch, Reuters

Мъж пали свещичка след атентата в БерлинВ нечовешки времена живеем, ако изобщо може да се твърди, че някои времена са били по-човешки от други. Все пак всяка епоха е имала своите жестокости, несправедливости, иронии. "Проклятие е да живееш в интересни времена", въздъхва още Конфуции, а Уди Алън ударно се изказва по темата с филма "Полунощ в Париж", чиято основна теза е, че другите времена винаги изглеждат по-пълни и интересни от нашите. Че ние винаги търсим това, което нямаме. Но да се върнем към деня.


Какво струпване на събития за толкова кратък период от време. Все пак живеем сред свръхизобилие от информация. Затрупвани сме от новинарски статии, а интернет ни отвежда до кътчета от света, които съвсем доскоро са ни били съвсем непознати. Понякога си мислим, че сме свикнали, понякога – че никога няма да свикнем. Но това е факт, който ни съпътства и няма какво да направим по този въпрос. Можем само да го приемем.


И така – един инцидент в България, едно пребиване в берлинското метро и един терористичен акт. Какво свързва тези наглед отделни събития?
Каква е общата диагноза, която можем да изведем? Какво е предизвикателството на деня? Най-голямото. Най-сериозното. Най-трудното предизвикателство. С което (поне според мен) е необходимо да се борим, защото именно от него зависи човешкото в нашата сбъркана дигитална епоха?


Събитията ги свързва неизменната ни (дори фатална бих казал) склонност
да правим обобщения


Да слагаме явления, хора, събития под общ знаменател. Да се изказваме гръмко и без необходимата нотка на съмнение за съдбините на планетата и обществото ни. Да заклеймяваме масово. Вместо да тушираме все по-растящото напрежение, да го засилваме и така несъзнателно да добавяме допълнителна тежест към натрупването на растящи конфликти. Което кой знае докъде може да ни докара. Ще поживеем и ще видим, както се казва.


Владее ни традиционният мързел да погледнеш под повърхността на един проблем, за да откриеш къде се корени той, вместо да го регистрираш шумно, а после да оставиш немарливо проблемите да къкрят до следващата криза и така до безкрай. Както и неспособността да се справиш с една ситуация, от която както винаги си вадим извода колко сме зле, колко неработещи са институциите ни и колко далеч от "нормалните" държави се намираме.


Традиционната агресия, изкарана извън рамките на страната ни, която там (в Берлин) отеква трижди по-силно и създава нечуван скандал. И етикетът, който лепваме, че все пак извършителят на този грозен и омерзителен акт не е точно българин поради ромския си произход. И незабавното етикиране: такива са представителите на това малцинство. Загубена кауза са. И ето, вижте сега надменни и самовлюбени германци за какво иде реч и с какво трябва да се борим. И последното (и най-нечовешкото) – поредният атентат, който взе жертви. Този път в Берлин. Шокът на момента и разсейващата се малко по малко неяснота, свързана с фактологията на това престъпление.


И тук стигаме до предизвикателството на деня.


Много лесно е в подобни случаи да генерализираме. Да си вадим титанични изводи. Да етикетираме. Да слагаме под общ знаменател


В първия случай – поредният инцидент, който вероятно е можело да бъде предотвратен, неработещата ни държава (лайтмотив в последните 26 години).


Хитрино, 16 декември

© Пресслужба МВР

Хитрино, 16 декември


Във втория – лошият човек от малцинствата и типичното българско насилие, за което си даваме сметка всеки ден, докато ходим по улиците в тази страна. В третия случай – лошите бежанци и мигранти, които (всичките, видите ли) са потенциални терористи. Затова да си ходят по родните места (където се води война и градовете им са разрушени) и да си гледат работата. Ние не сме длъжни да им помагаме. Нещо повече, излагаме се на небивал риск. По-добре да не сме хуманни, времената на хуманността приключиха.


А и как може да си хуманен с друговерец?


Както масово ни набиват в главите още в училище, били ли са турците хуманни в ония пет века, когато са ни колили и бесили, че и на колове са ни набивали? Всички знаем какви са най-често привежданите факти за този мрачен период в българската история, когато по българските друмове са се точили дълги върволици от млади робини и оковани юнаци. Човечни ли са били всички онези събития, които е увековечил дори самият Вазов в "Под игото"? Може ли зверствата, възпени от народния ни писател и поет, да са човечни изобщо? И не трябва ли да им върнем на турците за всички онези страдания, които са ни причинили. "Око за око, зъб за зъб", както се казва, па макар и да рискуваме целия свят да ослепее, както се притеснява Ганди. Нали сме под властта на пустия балкански инат. А за въпросните страдания толкова песни се пеят и приказки се разказват. Как да не отговориш с юмрук, да не извадиш нож, да не пукнеш по възрожденски с пистолет, ако се наложи?


Това е предизвикателството на деня.


Да не се поддаваме на тези първични импулси. Да не раздаваме толкова лесно присъди. Да се вглеждаме повече в себе си, преди да съдим другите


Да се държим човешки един с друг. Да се приемаме такива, каквито сме. И да знаем, че има рискове, че нищо не е сигурно, че всичко може да крие опасности в себе си. Но все пак да не се предаваме. Защото има смисъл. Защото само това е пътят напред. Защото само така ще еволюираме по някакъв начин, а няма да живеем сред вечно спряло време. Защото бъдещето трябва да е хуманно и светло, а това зависи от нас.


Затова нека да се опитваме да запазим човешкото. Струва ни се, че това е нечия чужда работа, но всъщност е наша колективна и индивидуална отговорност. Да пазим човешкото, докато пътуваме в градския транспорт. Докато изкарваме документи по институции. Докато шофираме по пътищата на тази държава. Докато общуваме с хора с различни възгледи и убеждения. С хора от различни раси и религии. Докато се сблъскваме с араби, китайци, индийци и така нататък. Защото отидем ли в Китай, ние ще сме чуждият елемент. И на нас ще ни се прииска и с нас да се отнасят с уважение.


Но как могат да се отнасят към нас с уважение,
когато ние не сме се отнасяли към другите с уважение, когато е трябвало?


Така че още веднъж. Да пазим човешкото в тези смутни и войнствени времена. Да пазим човешкото, защото то май лека-полека се изнизва през вратата. Какво ще правим, когато вратата се хлопне? Как ще живеем без човешкото, което ни прави хора?


По-добре е да не ни се налага да избираме. За човешкото трябва да се борим всеки ден. Дори когато е имало атентат и отвътре ни кипи и гърми, и сме склонни прибързано да отсъдим кой е виновен и какво е направил. И да пренесем тези чувства в заобикалящата ни среда. Да пазим човешкото. Това е отговорността на нашето време (а и на всички времена). Да пазим човешкото Защото човешкото ни пази.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Димитров, усмихни се, утре ще бъде по зле.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  Да пазим човешкото...
  - А КОЕ е човешкото ?
  Защото и междувидовата агресия също е човешко качество и както и да я въртим е свързана с инстинкта за оцеляване !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  За да си човек не е достатъчно само да ходиш на два крака.
  Поне що се отнася до култивирания, цивилизован човек.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Човешкото в човека е неговото естествено
  състояние, и изродите от ИДИЛ, мангала
  от берлинското метро и други такива
  отклонения няма да променят това !!!

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Май пак ще борим джихада с толерантност.

 6. 6 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Разстроено

  Хубава статия, жалко, че тезите на автора нямат да бъдат осмислени и разбрани...

 7. 7 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вие - медиите, в голяма част, сте виновни за изперкването на хората.

  "Традиционната агресия, изкарана извън рамките на страната ни, която там (в Берлин) отеква трижди по-силно и създава нечуван скандал."

  Какъв е този нечуван скандал, другарю журналист? Вие го направихте скандал, а то е чисто криминално деяние.

 8. 8 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Стара супа.
  Тероризмът влезе с мигрантите,макар и не с всички.Махнем ли ги,ще има ресурс за наблюдаване на прословутите 2-3 поколение,което не се интегрира,защото не желае.
  Когато решим собствените си проблеми,можем да помогнем в рамките на ООН и на други държави да имат насъщния на място.Ще се учудим,като видим,че искат единствено да получават наготово и безусловно,но поне хуманисти като теб ще си успокоят съвестта.
  Обезлюдяването не е решение.

  А,и авторът,когато чуеш,че някъде има атентат и твоето дете е там и не си вдига телефона,тогава пак ела и ми говори за човещина.

 9. 9 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#4:"valtoro"]и изродите от ИДИЛ, мангала
  от берлинското метро [/quote]

  И те са хора. Какво ги е накарало да са такива каквито са и как да не допускаме други хора да вървят по техните стъпки, това е сериозният въпрос и задача на сегашните общества. Само с отричане и псуване обаче нищо не става.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Събитията ги свързва неизменната ни (дори фатална бих казал) склонност
  да правим обобщения."Съгласен съм че не трябва да се правят обобщения,ама за тероризма,то просто се набива в очите ни.Да,терористи има от всякакви националности,религии,цвят на кожата,ама този тероризъм е една нова религия и Те са и дали име Джихад.Има хора от цял свят и от всякакви религии които приемат тази религия Джихад,за която Бог също е Аллах и в името на някаква си тяхна представа за справедливост наказват абсолютно невинни хора само защото са избрали да живеят по друг начин.Когато всеки ден започнахме да четем,че Боко Харам-ИД - талибани и кой ги знае още колко са от тази порода поемат вината за избити невинни хора - няма как да не обобщаваш.

 11. 11 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"newgenerations"]и изродите от ИДИЛ, мангала
  от берлинското метро - цитат на коментар #4 от “valtoro”


  И те са хора.[/quote]
  Хора, хора, ама едните са си главорези, другия е престъпник.
  Хора, хора, ама не са читави хора.

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Авторът спокойно можеше да напише само "Обърни и другата буза" и да си спести терзанията да пише / да ни спести терзанията да го четем.
  Да не говорим за лицемерието да публикуваш такъв текст сред ежедневните лъжи и инсинуации в тоя сайт.
  Но това е тъжната действителност на поръчковата "журналистика"

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Съгласен...трудно постижимо в тези вълчи времена, но няма как, трябва да сме Хора...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 15. 15 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6] от "newgenerations":

  +++++++++++++
  Точно!

 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#9] от "newgenerations":

  Каквито и методи на възпитание, обучение
  и превенция да се приложат, не гарантират
  пълен успех.Човешката психика е толкова
  сложна, че винаги ще има отклонения !!!

 17. 17 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Авторът е объркал тотално темата. Защото трите факта от реалната действителност, които той взема за основа на своите умувания, са факти от различен вид, с различно тълкуване и с различчен ранг като политически факти. Ритникът в метрото е единичен акт на идиот, който няма на практика никакво друго значение, освен че такива факти все още съществуват и трябва да се потърсят начини, по които да не се допускат. Макар като единични, рядко появяващи се факти, те да нямат особено значение за обществото.

  Трагедията в Хитрино е факт от национално значение. При това не е точно казано ЕДИНИЧЕН, защото у нас подобни факти се случват доста често. По-често, отколкото това може да се приеме за нормално. И е признак на пълното гангренясване на политико-управленческия елит на една държава, макар тази държава да е сравнително малка. Тя няма значение за света, просто защото е продукт на наглото презрително-пренебрежително отношение на българския политически и управленчески елит и последствията са само за България, но нейното национално значение е огромно.

  Терористичният акт в Берлин е акт от световно, и то от епохално значение. Защото е предизвикан от едно масово ислямско нашествие, което очевидно е целенасочено организирано от някакви задкулисни световни сили и по мащабате, а вероятно и по значението и последствията си, е от ранга на Великото преселение на народите от първите столетия на Средновековието. Мащаби, пред които мащабите на националните проблеми на България изглеждат смешни и незначителни.

  Защо авторът разглежда заедно и по еднакъв начин тези три толкова различни по обхвата и по значението си факти? Целта може да бъде само манипулативна. Защото когато свързваш в едно три факта и ги разглеждаш по един и същ начин от една и съща позиция, ти просто внушаваш на реципиента на информацията, че те и трите са еднакво важни или еднакво неважни за хората, за държавите и за света като цяло. Тоест, манипулативно свеждаш значението на един важен за света или поне за Европа терористичен ислямистки акт с едно хулиганско нападение на един социален психопат.

 18. 18 Профил на harbig
  harbig
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Не разбрах точно как човешкото ще пребори фанатиците и криминалните индивиди. Хитрино пък изобщо не го схванах в този контекст...подобни статии - поне за мен без ясна визия и цел - има във всички западноевропейски вестници. Сигурно и Дневник се мъчи да досъигне до възвишените интелектуални читатели. Друг е въпросът аз доколко искам да си губя времето в четене на безмислици.

 19. 19 Профил на harbig
  harbig
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Не разбрах точно как човешкото ще пребори фанатиците и криминалните индивиди. Хитрино пък изобщо не го схванах в този контекст...подобни статии - поне за мен без ясна визия и цел - има във всички западноевропейски вестници. Сигурно и Дневник се мъчи да досъигне до възвишените интелектуални читатели. Друг е въпросът аз доколко искам да си губя времето в четене на безмислици.

 20. 20 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Весело

  соросоидният любител на афганистански ислямопитеци е намерил време да снесе поредния тъпизъм... какво ли не прави човек за хонорари от фондацията на гнусната невестулка дьорд шварц ('сорос')...

  reddit.com/r/The_Donald/
 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Що не вземеш да се гръмнеш!

 22. 22 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#16] от "valtoro":

  Да прав сте, разбира се, просто в последните години отклоненията ми се струват доста масово явление...

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Да пазим човешкото - Ок. Ама като насрещната страна не се държи човешки какво правим?
  Ако приемем хипотезата че ние сме длъжни, независимо от действията на инвазивните видове, да ги толерираме, да се отнасяме със съчувствие на техните искания, в крайна сметка ще доведе неминуемо в поставянето ни в подчинено положение спрямо тях.
  А това напълно ще разруши идеята за човещината.
  Справка - далечната история, по-близката история и за съжаление случващото се в наши дни.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#17] от "glog":

  Нормален похват за въздействие:
  Нахвърлянето на няколко абсолютно несвързани събития или явления в общия кюп, извличането на грешки или проблеми от всеки един (избирателно,разбира се) , смесването им в една амалгама и накрая кристализирането на "истината".
  През цялото време се избягва търсенето на причините, защото ако такова се направи, лесно се открива веригата от факти, които биха могли да оборят тезата на автора.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Държавата наистина не работи – това е констатация и факт, а не обобщение.

  Поне не работи, за да въвежда и налага безкомпромисно правила, еднакви за всички. Не работи, за да поддържа ефективни и качествени институции, които защитават интересите и гарантират основните потребности от сигурност, ред, предвидимост за своите граждани; които създават условия за свободно самоопределение, самоутвърждение и самореализация на всеки от нас – от бедняка до милионера. Не работи, защото не е поставена в служба на всеки свой гражданин, гарантираща правата, но и налагаща безусловното спазване от всеки на задълженията, произтичащи от тях.

  Все пак, предколедно, да завърша с нещо по-оптимистично в тая връзка. Възможно е държавата и наистина да работи, на пълни обороти и цялата си сила – но само за някои от нас! Е, пак е нещо, ще кажат оптимистите

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5723 Неутрално

  Това не е анализ, а нравствено християнско поучение.
  Върши работа между християните.
  При други групи, които не споделят тези ценности, този подход води до подчинение пред агресията в името на някаква човечност. Това е и функцията на църквата, да смири хората пред силния. Удобна и полезна за силния.
  Благодаря, но вижданията ми леко се различават от тези на автора.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Помислете за момент, каква би била ситуацията сега ,ако бяхме гласували за Трайков и той беше на балотаж..... можете ли да мечтаете ??? Мислете как ще гласувате утре.....

 28. 28 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#13] от "EP":

  а защо пишеш?!?
  нещо, графоманийка ни гони, а?

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Повечето пишещите отхвърлят тезите на автора и това в общи линии е естествено, като се има предвид, че нещата са твърде пресни и при това изглеждат твърде застрашително.
  Дали наистина са такива и кой е виновен за създаването на психози е съвсем друга тема. Има ли подобни събития, винаги се намират хора, които да ги използват, лансирайки свои тези и разбира се с цел за създаване на изгода за себе си и организацията си - ярък пример такива като Каракачанов.
  Как ще реагираме ние си зависи от нас, доколко обективно ще преценим нещата и дали ще мислим и още по-лошо действаме първосигнално или след някакъв размисъл.
  Избора си е наш и като всеки избор, влече след себе си и последствия, особено неприятни при грешен избор.
  Но такива неща са съпътствали света от както го има или поне откакто ние имаме някакви данни за съществуването му и в исторически план няма нищо страшно - крачка напред-назад, забавяне, изхвърляне, но средно статистическия резултат е положителен - има повече ядене и зрелища, средната продължителност на живота расте и дори и военните действия на глава от населението, като че ли намаляват, Европа е без война вече доста години - с други думи движението е положително и при това в полза на човещината.

 30. 30 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "И те са хора. Какво ги е накарало да са такива каквито са и как да не допускаме други хора да вървят по техните стъпки, това е сериозният въпрос и задача на сегашните общества."

  Чакайте сега. Ако едно същество се е роди ло с два крака и две ръце и ходи изправено, това вече прави ли го човек?! Но то не иска да се образова, научава на нормалните човешки неща: труд, хигиена и т.н. и т.н. Но за това пък с удоволствие убива, изнасилва, граби, разрушава тогава каква е задачата на сегашните общества?! Да се справят с тази зараза или да се върнем преди еволюцията?!

 31. 31 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#30] от "shule":

  Всеки човек се ражда табула раза. Има много външни фактори, които го правят такъв какъвто е. Никой не се ражда крадец, убиец и изнасилвач.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Българите показаха, че са състрадателни и човечни пред нещастието на другите. Член съм на едно благотворително женско дружество " Родолюбие", което скоро навърши 140 години. Когато стана взрива в Хитрино и хората останаха на улицата , решихме и ние да помогнем. Обявихме на членовете си, че започваме да събираме храни за пострадалите. Повечето жени са пенсинерки ,разполагат с малко средства. Трогателно е да видиш, как всеки , според възможностите си, купува по нещо и с каква радост го дарява. Те показаха, че въпреки всичко, пазят човешкото в себе си.

 33. 33 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#31] от "newgenerations":

  Да, за ЧОВЕЦИТЕ това е така! Но, както вече казах, това, че някой се е родил с два крака и две ръце, не го прави автоматично човек. Създателят, (който и да е той) ни е дал и разум и душа, а в тези биологични единици тези неща ОЧЕВИДНО липсват.

 34. 34 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 256 Неутрално

  "Стана очевидно ясно, че технологиите превишиха човещината ни". "Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен убиец" (Алберт Айнщайн).
  Апокалипсисът настъпва, все още с плахи крачки. Тепърва предстоят големите трагедии. Човеците се оказахме несполучлив експеримент. А и прекалено много се навъдихме за тази крехка, и вече изтощена, Земя.
  Все по-трудно става (изисква много по-големи усилия) да мислиш и постъпваш човешки. Няма ги условията и средата.
  Всъщност това, че няма любов между хората, е и главната причина за идващите (природни и социални) катаклизми. Конкретен пример: Над нас живее една отрепка (всъщност не живее постоянно, гурбетчия е, а сега си е дошъл в отпуск). Днес има имен ден. Ще вилнее цяла нощ (неведнъж го е правил), и няма да можем да мигнем, дори с тапи в ушите (а той вече ни е казвал в лицето, че пет пари не дава, че не можем да спим; и полиция сме викали, той си продължава с оргиите, ни лук ял, ни лук мирисал, а на сутринта заплашва, че ще ни съсипе живота, и ще ни принуди да напуснем, защото сме викнали полиция; тотален изрод).
  Въпрос: Човещина ли да проявявам към него? Разбиране? Съжалявам, не съм Исус Христос, да обичам мъчителите си.
  Блазе на тези, които не живеят в панелки (които, при лош късмет, могат да бъдат същински АД).
  Същото е и с терористите. Каква човещина да проявяваш към тях? Озверели зомбита, пълни с омраза, които се имат за воини на Бог (а "Бог е Любов", нали така?). Дяволът все още властва над Земята.

 35. 35 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Да, хубаво да пазим човещината у себе си, но да я проявяваме към този, който заслужава. Нима престъпници и терористи я заслужават - те, видите ли, били хора. Може да са от същия вид, но след като те не проявяват човещина и уважение към останалите и зачитане на живота и правата им, не е разумно дори от гледна точка на ОЦЕЛЯВАНЕТО ни да проявяваме такава към тях.

 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Имам три деца, две от тях две дъщери. Ако има дори най-малка заплаха да ги сполети оная женска съдба, която е "по-страшна от смъртта" (и която прогресивните феминистки също възненавиждат), съм готова да се държа и като абсолютно чудовище. Натискам спусъка или копчето, без да ми пука. Човек съм, но обичам своето повече, когато има избор моето или чуждото.

  Сори, но това, дето уж е "човечност" всъщност е овче поведение. Човекът има пълен набор от реакции и действия, а агресията е едно от тях. Разумният страх- също. Няма да мине тая работа само с меме-та, знамена по профилите и "не се страхуваме, защото имаме цветя". Няма да стане с това да казвам на децата при всяко тежко събитие- гледайте как си помагат хората, това е чудесно.

  Искам нормалност и не искам тая нормалност да се постига лесно, а да е по дифолт. Не ме интересува дали това "по дифолт" ще ограничи нечии права, ако нормалните хора си имат нормалните права- да се движат, да работят и да мислят свободно. Не ме интересуват всички, дето се мислят за жертви, искат не права, а привилегии и специално поглаждане по косъма.

 37. 37 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Само в един руски град-Иркутск вече има 61 жертви пили ЛОСИОН за баня! Това са 5 пъти повече от загиналите в Берлин. Понякога това което сам си правиш и най-лошият враг не може да ти го направи.

 38. 38 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Гневно

  Да пазим човешкото!
  Как, моля!
  Казваш веднъж - не разбират.
  Обясняваш внимателно и простичко - не разбират.
  Повтаряш многократно - не разбират.
  Държиш се човешки - съвсем не разбират.
  Казват им го и други - пак не разбират.
  Ами егати и долната проба (те си знаят, да не персонализирам и да не конкретизирам).
  ""Око за око, зъб за зъб", както се казва, па макар и да рискуваме целия свят да ослепее".

 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Повечето коментари дотук, според мен , доказват,че голяма част от хората просто отказват да мислят извън едноизмерни черно-бели образи и картинки / двуизмерни за другите,които са същите като първите,но ще се "хванат за думата"/. Отказват да погледнат под привидната повърхност. В този смисъл и призивите на автора за размисъл,здрав разум,човечност и усилие за цивилизованост ще бъдат масово обругани,заклеймени и осмяни.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  Много ме кефят левичарите като Димитров - непрекъснато призовават да не се "генерализира", като същевременно го правят през цялото време. Всички трябвало да направим това, всички трябвало да направим онова. Абе еее - ти ли си тоя дето раздава заповедите как трябва да се държи цялото общество? Като не си съгласен с позицията на някого му го казваш директно на него и си излагаш доводите. Не пишеш статии на едро, в които стреляш по всичко живо от позицията на най-хуманния българин на света. Щото е смешно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#36] от "lil_alex":
  Изброените неща никой не ги отрича. Просто в цивилизованите общества се прави по начин ,който не предполага "зъб за зъб/или чене",масови репресии и кървища. Нито пък някога разумни решения са взимани под давление на омраза,ненавист и други негативни емоции. Хора сме,разбира се, и емоциите са част от нас,но също така имаме претенцията да наричаме вида си homo sapiens.....

 42. 42 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  [quote#38:"ruby"]Ами егати и долната проба (те си знаят, да не персонализирам и да не конкретизирам). [/quote]

  Недей да персонализираш - трябва да почнеш от себе си

 43. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Любопитно

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":
  Ами човекът/авторът не забелязвам да "дава заповеди", просто споделя аргументите си. Ако не си съгласен,обори го със своите,вместо да "палиш моторетката" и да вменяваш някому неща,които нито е казал,нито пък изглежда да иска да налага. При това го даваш "весело"....

 44. 44 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 438 Неутрално

  И най-важното - да си сложим знамето на Германия на профилната снимка!
  - А дали ще помогне?
  - Винаги помага
  (всички съвпадения със популярни реклами са случайни)

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 45. 45 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#33] от "shule":

  Както и аз казах- всички хора се раждат еднакви, ни добри, ни лоши.

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#43] от "thepirineagle":

  Точно това прави - "Аз съм добрият и сега слушайте как трябва да правите за да сте като мен!". Това че ти не го "забелязваш" си е твой проблем. Иначе аз със него нямам намерение да споря - той влиза във форума и съм се убедил че няма смисъл. Много е зле момчето.

  П.П. А веселото настроение е защото знам че вбесявам такива като тебе и автора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Толкова много баналности скоро не бях чел.Очаквах поне някакъв анализ на посочените събития.Но нищо такова няма.

 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  [quote#47:"mushashi"]Очаквах поне някакъв анализ на посочените събития.Но нищо такова няма.[/quote]

  Именно. Просто поредният дето проповядва колко сме лоши българите от позицията на неизвестно какъв - само такива публикуват. Виж обаче статия на тема "Какво трябва да променят ромите в средите си за да се впишат в модерното общество?" или "Защо Ислямът трябва да се реформира и да спре да проповядва омраза към другия." няма да видим тука.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Любопитно

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":
  За автора не знам,но аз просто "повдигам" рамене и продължавам нататък. Как би могъл да ме вбесиш с липсата на аргументи,общи приказки и високо самомнение? Това е отворен форум,не семейството или работата ми, всеки има право да се показва такъв какъвто намери за подходящо.

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#49] от "thepirineagle":

  Айде лека.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#41] от "thepirineagle":

  ...мда, правиш им семинари да ги учиш да не изнасилват...

 52. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#51] от "lil_alex":
  Това със семинарите са пълни глупости. Сигурно изглеждате духовита във форума,като гледам одобрението. Просто има цивилизовани закони ЗА ВСИЧКИ,БЕЗ РАЗЛИКА. И трябва да се спазват. Предполагам,обаче,че Вие предпочитате публични екзекуции,ако може с мъчения преди това за някои психопати. И масово прогонване на всички мюсюлмани от Европа,независимо от статут,гражданство,работа? А негрите и жълтите?
  С какво се различавате в разбиранията си от тези проповядващи шерият / изключвам религиозната ориентация и аспекти?

 53. 53 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Весело

  [quote#52:"thepirineagle"]масово прогонване на всички мюсюлмани от Европа[/quote]
  би било чудесно!
  [quote#52:"thepirineagle"]С какво се различавате в разбиранията си от тези проповядващи шерият[/quote]
  да си проповядват дивашките бабини деветини в прашните дупки, от които изпълзяха. в европа нашите бабини деветини са други - не-мюсюлмански

  reddit.com/r/The_Donald/
 54. 54 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Общото в случая с ритника и камиона е , че и двете са извършени от представители на малцинствата.Което е логично следствие от чувството им за безнаказаност.Което пък е логично следствие от провежданата политика на фаворизирането им в последните 20 години за сметка на нормалните граждани.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 55. 55 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#52] от "thepirineagle":

  Ще ти кажа.Те го правят за да завладяват, за да са доминантата религия на света.Ние- за да предпазим близките и семействата си от тях.Тяхната вяра изключва толерантността.Ние я практикуване, докато близките и тези които обичаме, не се окажат в смъртна опасност в следствие НС това.Тогава следва логичната защитна реакция.Обожавам черните пантери.Най-красивите животни за мен.Но ако нападнат дъщеря ми, няма да се замисля за секунда , преди да ги застрелям.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#52] от "thepirineagle":

  "Законите трябва да се спазват" е също толкова въздушно, колкото и "да запазим човешкото". И как ще принудиш към спазване, ако на човека не му пука за закона, защото за него наказанията са смешни? Или може да се скатае?

  Т. нар. "спазване на закона" започва много рано- още в скута на майката. Не може да управляваш общество само с безкрайни легалистични правила- прекалено е трудоемко, а в крайна сметка въпреки налагането на закона, накрая става "битият-бит". Номерът е всеки да има инсталиран в главата си ограничител, за да не се налага въобще някои правила да се формулират със закон, а да са дълбоко гнусни и неприемливи на органично ниво.

  Сега, ако бялата майка гледа момчето си като глезено мекотело, но заедно с това му набива канчето, че е втора ръка човек и трябва да е плах с жените, сакън да не го обявят за сексуален агресор...през това време Фатима гледа синовете си като малки бейчета, все едно светът им е обещан. Нагли, агресивни чакалчета, като в онова филмче на Дисни. И като пораснат Джон плюс пет кафяви Мохамедчета, познай кой ще му идва отвътре "да спазва закона", защото могат да го низвергнат за по-дълго задържане на погледа си върху колежка...но наглите чакалчета ще си отмъкнат някоя сърничка и ще го пишем в графа "културни особености".

  Разбира се, че моята позиция няма как да е шариат: аз се боря за нормална свобода на тялото и съзнанието. Шариатът е средство за поробване на волята дори на твоите хора.

  А невротичният легализъм е точно вид светски шариат, защото подкопава волята и способността за човешка свобода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK