За корупцията с любов

За корупцията с любов

© Mukesh Gupta, ReutersКорупцията не бива да се възпява или отрича, а кротко да се приеме.


Признанието води до изцеление. Нейната опитност се трупа във времето. Откак свят светува туловището ѝ се разстила по дълга верига, която никой не иска да счупи. Веригата обичайно е толкова обширна, че от единия край изобщо не виждат другия. Как изглежда един примерен механизъм за поддръжка целостта на веригата?


От време на време "институции" с "правомощия" (заслужават си кавичките) прихващат някоя крайбрежна рибка, неблагоразумна да прояви своеволие, да хитрува или просто да се окаже на точно място в точно време, за да прикрие по-голям рибок. Оставят ги да повъртят опашки на сухо и люспите им да заблестят из въздуха. Я виж с дребния улов са отклонили нечие внимание.
Голямата рибка вече е отплувала в дълбоките и недостъпни води на своя подводен Олимп, а "институцията" се залавя да пъчи коремче след добре свършената работа, оглеждайки се за ново похождение. Per lovem, добре че пишем национални стратегии тъй абстрактни и феерични, та всяко действие или бездействие да можем да пришием към стратегия. Така синхронът между най-едрите звена на веригата, сиреч институции и големи рибоци, остава незасегнат.


Разбирате ли, корупцията не е неудобство, дори напротив.
Тя е комфорт, бързина, начин на мислене


Бизнес модел. Корупцията (и в частност търговията с влияние) понякога е друга дума за съдействие. Представете си, че имате да свършите нещо важно. Представете си, че бизнесът ви зависи от това. Посещение при някого, назначение, придвижване на документи по обществена поръчка или надежда за задълбочен поглед на кандидатура. Ако това ви е необходимо и може да стане тук и сега, какво пък. Нямате време за губене.


Ставало е преди, ще става и след вас. Веригата е толкова дебела, че никой не иска да я скъса. Такъв е животът, такава е и човешката природа. Ta защо е добре да преосмислим идеята си за корупция, да премислим себе си, а оттам и бъднините си?


Защото новият начин на мислене произвежда нови действия. Повторението на прилежно наизустени факти ще продължава да ни носи по течението.


Борбата с корупцията не трябва да е борба.
Борбата с корупцията трябва да е нашата нова реалност


Ако се фокусираме в силата на главния прокурор, всъщност ние се фокусираме в собственото си безсилие. Ако пришиваме един "антикорупционен" закон за конкретен министър, той ще се загуби заедно с него. Хронично корумпираното съзнание не подлежи на промяна. Младите умове обаче, да. Те заслужават да направят своя избор – в каква държава да живеят, на кого да служат, какъв бизнес да управляват. За това са необходими категорични действия, а такива примери могат да бъдат видяни в най-неочаквани места:


2016, Индия, 8 ноември, 08:15 pm.
Mинистър-председателят Нарендра Моди излиза на екран в нощния праймтайм


за да оповести, че най-разпространените местни купюри от 500 и 1000 рупии излизат от обращение и ще бъдат заменени с нови, за които се твърди, че са на практика нефалшифицируеми. Индия е вторият най-голям "производител" и потребител на банкноти след Китай. Корупционният индекс на Transparency International за 2015 г. поставя страната на 76-то място от 168 държави по скала от 100 до 0 с 38 пункта (където 100 представлява ниско ниво на корупцията, а 0 високо ниво). За сравнение, България заема 69-та позиция със стойност в индекса от 41 пункта, което е по-ниско от световната средна стойност от 43 пункта.


Целта на индийското правителство е да се справи с фалшифицирането на банкноти - печатат се предимно в Пакистан, ефективно да неутрализира the black money (черни пари), съхранявани в брой и които не се облагат с данъци, както и ограничаване на финансирането на тероризма с неистински парични знаци.


Моди пази до последно тайна и изведнъж "спуска" мярката. Хората са поразени. Опашките пред банките започват от 4 сутринта. Банкоматите затварят. В Индия над 90% от разплащанията се извършват кешово и е нормално хората да съхраняват парите си у дома (както злато и други ценности, които обаче остават извън обхвата на мярката). Обикновените люде могат да скътат по няколко хиляди рупии, но има и такива, които съхраняват милиони в къщите си. Досещате се, че не всички суми ще бъдат внесени в банка и декларирани.


Най-интересно е обаче, че макар гражданите и бизнесът да преживяват изключителни житейски неудобства, мненията на анализаторите да са противоречиви, хората подкрепят мярката, защото знаят, че ефект би настъпил в дългосрочен план и че най-сетне се прави нещо конкретно, без оглушки, с ясното съзнание за цената, която трябва да бъде платена. Това, дами и господа, е


исторически момент в държава с далеч по-труден от нашия живот,
а не исторически компромис


Междувременно компромисът в България е съвкупност от стратегически норми и позиции на ръба на посредствеността и привидната компетентност, без да въздействат в перспектива. Горният пример цели да покаже, че категоричност може да бъде произведена навсякъде и от самата нея като начин на действие следва да се поучим. Не е нужно неуморно да надничаме в паничката на Румъния, Индия или която и да е друга държава.


Примерите служат, за да покажат, че може


Важното е "институциите" да се превърнат в институции, поемайки отговорност и прилагайки ясни мерки, относими към българската реалност. Те най-добре знаят как да скъсат веригата.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много приказки за нищо.

  /не се чете/
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "макар гражданите и бизнесът да преживяват изключителни житейски неудобства, мненията на анализаторите да са противоречиви, хората подкрепят мярката, защото знаят, че ефект би настъпил в дългосрочен план"
  Това значи ли, че ставаме по-малко дори и от индийците.

 3. 3 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Демократичната форма на управление днес е възприета в целия свят, но реална демокрация има само там, където самото общество е достигнало необходимото цивилизационно равнище. При руснаците, точно както и при българите, съществува огромно разминаване между копираните отвън демократични атрибути и възможности на самото общество. Руското обществено съзнание, точно както и българското обществено съзнание са много близо до феодалното и това определя състоянието на тези държави.

  Най-очевидното, всекидневното доказателство за това е корупцията. При феодализма тя не е престъпление, а начин за организация на обществото. По цялата стълбица по-силния феодал раздава на по-малките не заплати, а градове, земи, доходни служби. Цялата йерархия открито живее от осребряването на властта и цялото общество се наглася към това. В изостаналите общества търговия с власт, нейната покупко-продажба и днес си остава масова общонародна практика. Такава е реалността в Русия, в България, в много други страни. Всеки с парченце власт – от редови катаджия до министър се стреми да печели от нея. И масовото съзнание го приема за нормално, защото такава е самата народна маса."

  Цитатът е от "Руската сила" на https://ids777.wordpress.com/

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  В борбата с корупцията както на олимпийските игри - главното не е победата, а участието…

  [email protected]
 5. 5 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Честита последна Коледа на ахмед доган - хидроинженера на корупцията и на свиския ѝ образ Пеевски.

  Да му напомня - колачите ще са му Радан и Хрисго, още до Великден.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 6. 6 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Авторката е напълно неадекватна: "Корупцията не бива да се възпява или отрича, а кротко да се приеме."
  Заради тази позиция, сума ти и народ се изнесе към Терминал 2.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Реално погледнато корупцията е данък. Данък на богатите и овластените върху останалите.

  Останалите не ги устройва. Някои се махат от страната. Други просто не правят деца и т.н.

  Владението на богатите и овластените се разпада. Извън естествената си среда, в чужбина, те са едни от многото. Тук са Царе.

  Затова квичат за патриотизъм. За да накарат останалите да жертват себе си и децата си, за все по пълния джоб на богатите и овластените. И "правото" им да вършат беззакония.

  О, пардон, да се жертват за България, сори.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Толкова много изречено и толкова малко казано.

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Гневно

  На мен ми е най-смешно когато се изговорят или напишат думите - исторически компромис. Това словосъчетание което политиците многозначително обичат да употребяват и споменато в статията е една голяма, и пълна глупост. Първо, политикита е изкуство на балансите а не на компромисите и второ, дали дадено събитие или действие е историческо се разбира след период от време ( прието е около 50 години ) когато става видно какво е отражението върху обществото и държавата като цяло. Политиците и след тях като папагали журналистите, си придават важност използвайки гореспоменатото словосъчетание, давайки оценка на действието/компромис като историческо/исторически. Пълни шемети!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#1:"Тони Шнайдера"]Много приказки за нищо.[/quote]
  Как така за нищо? Поне научихме, че държавата ни е по-корумпирана от Индия? Или май беше обратното...

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Ако борците с корупцията, които са на дебела държавна заплата, се строят по роти, ще запълнят пространството пред народното събрание.

 12. 12 Профил на Ники Горчилов
  Ники Горчилов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да се дава индийската демонетизация за пример за борба с корупцията е абсолютно неуместно.

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#3:"gullwing"]В изостаналите общества търговия с власт, нейната покупко-продажба и днес си остава масова общонародна практика. [/quote]

  А фондацията на Хилъри и техните платени "речи" за по няколкостотин хиляди долара не са корпупция!
  Айде бЕгайте с тея изостанали и напреднали обшества!

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Не не съм съгласна, и не ми харесва да стоим безучастно като агне на заколение.

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  "Разбирате ли, корупцията не е неудобство, дори напротив.
  Тя е комфорт, бързина, начин на мислене Бизнес модел."

  Парадоксално, но е точно така!
  Всъщност ако за повечето граждани на една страна корупцията се намира в зоната им на комфорт, много трудно ще се прокарат промени. Пример в това отношение са непрекъснато увеличаващите се санкции за шофьорите, кото досега не са довели до радикална промяна в поведението на водачи и пешеходци...
  В голяма степен, за мен промяната е чисто техническа и опира до елиминирането на човешкия фактор - напр. ако нямате физически достъп до чиновници и катаджии, няма да има кого да корумпирате.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK