Страх пред Рождество

Курт Ройбер, "Сталинградска мадона"

© Портал

Курт Ройбер, "Сталинградска мадона"Текстът е от портала "Култура"


И тази година ще посрещнем тихата Рождественска нощ със свити сърца. Насред целия мрак и злоба, на които, уви, светът е подвластен от векове, поради което и апостол Павел, още от зората на новото време, ни отправя следното утешение: "Смятат ни за умиращи, а ето, живи сме; наказват ни, ала не могат ни умъртви; огорчават ни, а ние винаги сме радостни; бедни сме, а мнозина обогатяваме; нямаме нищо, а всичко притежаваме" (2 Кор.6:8-10).


Долавяме ли кротката мъдрост на тези слова? Достига ли до нас онази "светлина на познанието", за която се пее в рождественския тропар, или взорът ни си остава изцяло сляп за нея, както са глухо заключени и сърцата ни?
Ако е тъй, тогава ще виждаме само едно: как мракът неумолимо се разстила над земята, както дните скъсяват хода си в края на годината. Тогава не ни остава друго, освен да затънем в катастрофичността на болката и смъртния страх. Поводи и без това не липсват – от катастрофата в Хитрино до атентата в Берлин. А преди това още други и други – Ница, Париж, Бургас Донесли много болка и скърби, накърнили плътта и кръвта на нашия живот.


Ала още преди да ме обвините в неуместен опит за разпалване на казионно "коледно настроение", бързам да поясня следното: не твърдя, че Рождество Христово е ден на всеобщо щастие, настъпило веднъж и завинаги на земята; твърдя обаче, че това е


ден на надеждата,
позволяваща ни да надмогнем
всекидневните мъки и скърби


Както впрочем е било и някога: нима Витлеемската звезда, озарила за кратко мрака в този свят, възвестявайки раждането на Богомладенеца, не е била и видим знак за избиването на невинните младенци, на децата от Юдея, чрез престъпните ръце на палачите? Какво е било тогава тихото блаженство на тази свята нощ? Къде е бил мирът, мирът на хората с добра воля, имало ли е "между човеците благоволение"? Имало ли го е въобще някога? Или продължаваме да си разказваме "бабини деветини"?


Имало го е и го има този мир, защото доброто устоява и не помръква пред никакви напъни на мрака. Винаги го е имало този мир и ще го има, тъй както има избор между мрака и светлината. Защото има много хора с добра воля, неизмеримо повече от онези, дето с помрачено сърце и помътнен разум държат на всяка цена да сеят смърт и разрушение. Затова тайната на Въплъщението и тайната на безчестието са неразривно свързани, настоява в едно свое есе немската еврейка Едит Щайн, приела свето кръщение и станала католическа монахиня под името Тереза-Бенедикта на Кръста, за да намери смъртта си в газовите камери на Аушвиц (впоследствие канонизирана и обявена за съпокровителка на Европа).


Въпросът е кое надделява. И най-важното:


ще съумеят ли хората
да съхранят специалния благослов на Рождеството
въпреки всичко?


Въпреки злината наоколо, въпреки консумативното безверие, съсипващо този ден, или пък общото униние, опустошаващо душите. Ще съумеят ли дори за малко, но тъкмо на този ден, да излязат от себе си, за да бъдат с другите, с "чуждите хора", които са техни ближни, независимо дали ги харесват или не? Отговорът е в тихата и незрима рождественска светлина, от векове придаваща друг облик и на най-тежките мигове. Даже по време на война, когато, щом човеците са намерели сила да възнесат "слава" във висините, на земята макар и за кратко се е възцарявал "мир", донасяйки им "благоволение".


Така е било през Средните векове; случвало се е и през дългите дни и месеци на Първата, че и на Втората световна война. Така е и днес, когато много хора в Берлин са твърдо решени да се съберат в рождественската нощ със свещи в ръка около мемориалната църква "Кайзер Вилхелм", недалеч от окървавения коледен базар. В израз на онзи "мир на земята", който, пак повтарям, е за "човеците благоволение".

Пред мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в Берлин

© Axel Schmidt, Reuters

Пред мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в Берлин


Смайващ знак в случая ни дава историята на самата мемориална църква в Берлин. Става дума за огромна църковна кула в руини, с открит купол, съхранена върху специална платформа в памет на ужаса на войната. На онова, което е било и не бива да се забравя. Както и в памет на онзи ден през 1943 г., малко преди Рождество, когато по време на проповедта "Всичко отминава", седемдесет метровата църква в неоромански стил за миг се превръща в купища димящи развалини. След войната берлинчани с подписки и жива верига се борят тя да се съхрани в този си вид. Тъкмо като църква на паметта и помирението. За целта са поръчани нови сини витражи от Шартр (помирение с французите), а железният кръст на централния олтар е излят от метални останки от катедралата в Ковънтри, срината до основи от нацистките бомбардировачи на "Луфтвафе" (помирение с Великобритания).


Ала вътре в тази мемориална църква се съхранява една удивителна "икона", за която ми се иска да разкажа по-подробно. Става дума за т. нар "Сталинградска мадона" – рисунка с молив, дело на военния лекар Курт Ройбер, капелан по съвместителство, която той навръх Рождество през 1942 г. създава на гърба на руска военна карта. Рисунката е покъртителна: с безмерна нежност Света Богородица е обвила Младенеца под своя покров, със затворени очи, сякаш да го съхрани в мир, запазвайки мира в целия свят. В краищата на рисунката с големи печатни букви е написано на немски: "Светлина. Живот. Любов. Рождество в котела на Сталинград. 1942 г.". Самият Курт Ройберт загива в края на 1944 г. в съветски лагер в Сибир, а рисунката е изнесена от Сталинград от тежко ранен полковник и предадена на семейството на художника. През 1983 г. по решение на близките тя е подарена на Мемориалната църква в Берлин и е осветена през 1990 г. от йерарсите на три града, силно пострадали през Втората световна война (Ковънтри, Берлин, Волгоград).


И до днес огромен брой хора се покланят пред нея, още повече, че в отблясъка от сините витражи мнозина виждат как сякаш от лицето й рукват сълзи.


Виждал съм го и аз. Сигурно е проплаквала тези дни заради варварството на коледния базар отсреща, както е проплаквала някога в Сталинград заради други човешки жестокости. И все пак, вглеждайки се в лицето й, човек се потапя в дълбоката й всеопрощаваща усмивка. Затова и "Сталинградската мадона" е наричана "Богородица на помирението", тъй като нейният взор променя и изцелява, връщайки на този свят изгубената светлина, живот и любов. И най-важното: изличава страховете по Рождество. За да се върне – въпреки враждите и омразата – в този свят "благоволението" и се озари той с "истинската радост". Както някога.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7824 Любопитно

  Тони Николов тръгна от християнската любов към бежанците, за да стигне до реваншизъм за изгубената битка за Сталинград!
  И как да нямаме тогава страх пред Рождество !?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Милена Асенова
  Милена Асенова
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Прекрасен текст пред Рождество!

  Conchita Mas
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Прекрасна икона! За пръв път чувам за нея. Разчуства ме.

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#2:"milenabenovska"]Прекрасен текст пред Рождество! [/quote]

  Залъгалки за дечица малки. От акъла си никой не е успял да избяга.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#3] от "libertariansky":

  "Хайде спестете ни поне днес библейските простотии....."

  Поне днес няма да е зле да се престане с разни силни вещества, които не са особено полезни за организма.
  Пък, то вярно е и че за посредствеността няма почивен ден, няма делник, няма празник

 8. 8 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Развалнува ме тази статия...

 9. 9 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално
 10. 10 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 246 Неутрално

  За съжаление израза "Когато те ударят по едната страна, обърни се да те ударят и по другата", не ни върши работа. Със смирение, благост и тиха молитва, нищо няма да се промени към по - добро. Иска се смелост, решимост и прагматично действие. Незабавно.
  Правилата и законите утвърждавани от векове трябва да се приемат и спазват от ВСИЧКИ, живеещи или дошли "на гости" на Стария континет. И "гостите", крайно време е да си ходят - "Стана късно"....
  "Каквото почукало, такова се обадило"
  Спокойни и топли Християнски празници на всички.

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Смисълът на Рождеството е противоположен на страха! Светлината прогонва мрака и озарява. Този, които вярва, не се страхува. Бъдете здрави и вярвайте, честито Рождество Христово!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 246 Неутрално

  А аз твърдя, че рекордиор по причиняване на трагедии, престъпления, погубване на перспективи, внушение на страх, посегателства върху човека, отприщване на изостаналост и противопоставяне на общности за всички времена са религиите, основно християнство и ислям.
  Твърдя също така, че подходът за постигане на ефективно религиозно внушение е пропит от мерзавщина и безцеремонност.
  Тъпото е, че се пробутва на обществото манипулативната концепция, че причина за един вид религиозен фундаментализъм (радикален ислям) е отслабената мощ на друг фид религиозен фанатизъм - християнството, при това без въобще да се акцентира върху обстоятелството, че светският характер на европейските общества е напълно осъзнат избор, позволил Европа да се превърне от център на мракобесие в територия на разум и човещина.
  Манипулатори от вашия тип, г-н Николов, въобще не трябва да попучават трибуна, за да не нарастват лицата, които ежеседмично ходят да дишат тамян или да се кланят до земя на лица с подли мисли.

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#12] от "ruby":

  Можеш да твърдиш нещо, когато малко /поне/ се поограмотиш - "рекордиор"???? Вместо да ни занимаваш с нелепостта си, отивай да вършиш работа, за която само ставаш, а каква е тя - си знаеш, не смея и да си представя даже каква е.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  "Смайващ знак в случая ни дава историята на самата мемориална църква в Берлин. Става дума за огромна църковна кула в руини, с открит купол, съхранена върху специална платформа в памет на ужаса на войната."
  Хъ,че той паметника на народите в Лайпциг е още по-голям, при това е непокътнат. Строен 100 години в чест на победата над Наполеон и открит в навечерието на ПСВ. Немците не го забелязали, щото имат стъклени очи. Виж ти, не били стъклени.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Г-н Николов, ето какво пише един наистина интелигентен и осъзнат учен, историкът проф. Стоянов.
  "Православната църква винаги и навсякъде е обслужвала властта. Близката, конкретната власт. Роенето на властта е водило до роенето на православните църкви.
  Смесването на вярата, религията и църквата в едно е вечната, фундаменталната манипулация. Шамани, лами и патриарси са правили и правят това с една единствена цел – власт над вярващите.
  Премахването на църквата означава издигането на човека, а издигането на човека води след себе си издигането на общества и народи."

  Ако въобще можете да осъзнаете написаното. Виждам че сте обект на неприкрита любов от храмовите търговци.

  http://www.fakel.bg/index.php?t=4257

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  "Рождество Христово е ден на всеобщо щастие, настъпило веднъж и завинаги на земята; твърдя обаче, че това е ден на надеждата, позволяваща ни да надмогнем всекидневните мъки и скърби"

  Добре казано!

  "Така е било през Средните векове; случвало се е и през дългите дни и месеци на Първата, че и на Втората световна война."

  Да, много известен е случаят от ПСВ, ето повече инфо за това събитие по време на войната:

  http://time.com/3643889/christmas-truce-1914/

  П.П.
  Много хубава и интересна статия. Браво на автора!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  Не можеш да седнеш на трапеза със свини - грухтенето им, блъскането, уригването, мляскането, тропането с копита правят така, че да ти се отяде.

  Аз съм готов да спра да пиша веднъж завинаги в този форум, ако всички спрат да пишат. Така "мненията" под някой прекрасен текст като горния няма да го цапат с профанщината си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  С теб много често сме на противоположни мнения, но в случая те поздравявам за поста ти. Ведро Коледно настроение на теб и всички, до чиито души достигна текстът на Тони Николов.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#17:"Иво"] "Рождество Христово е ден на всеобщо щастие, настъпило веднъж и завинаги на земята; твърдя обаче, че това е ден на надеждата, позволяваща ни да надмогнем всекидневните мъки и скърби" [/quote]

  Да, бе! И мюсюлманите твърдят това!...!

  Ех, Иво, Иво...
  Безличието не може да се прикрие, дори зад маска.

  =====

  Quo vadis, Дневнико?


  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 21. 21 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Твоят текст ме провокира да надвия мързела си и да започна да пиша по-често тук.

  Любовта също убива!
  Любовта убива не по-малко от омразата...

  ====================================

  Никога съм нямал проблеми с хора, християни или мюсюлмани, които носят глави на раменете си и не си позволят идиотски обобщения.

  Статията е витиевато предъвкване на либерални безсмислици, завоалирани зад християнски напътствия... Спете спокойно, деца!

  Религията има своето място в самия човек и в обществото като цяло, но с нея не трябва да се злоупотребява. Авторът и вие - клакьорите му правите именно това.

  А на всички останали: Приятна Коледа!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7824 Весело

  [quote#18:"Norman Granz"]Аз съм готов да спра да пиша веднъж завинаги в този форум.... [/quote]

  А недей, бе - толкова е смешно да ти четем снобарските изхвърляния, че чак забравяме да се страхуваме пред Рождество, както ни съветва Николов!

  [email protected]
 23. 23 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]Тони Шнайдера
  Рейтинг: 3063 Весело
  Прекрасен текст пред Рождество! - цитат на коментар #2 от “milenabenovska”
  Залъгалки за дечица малки. От акъла си никой не е успял да избяга. [/quote]
  Тони, добре си го казал. От високопарни текстове българинът няма нужда, най-вече в навечереието на Коледа. Смиреност, взаимно уважение и любов се дават само на тези, които го заслужават. Как бих могъл да изразя любов към ислямистите, които режат главите и крайниците и на християни и на мюсюлмани, или пък любов към комунистите и към руските им господари, които са искали да загробят Родината ми?! И двете групи, които съм изброил са използвали тероризма като начин за налагане на идеологията и властта си, взривявали са църкви и са убивали жени и деца в тях. Няма как да изпитам любов и уважение към тези нехора, нито в навечерието на Коледа, нито през останалото време на годината. Да не говорим, че личният живот на човек е много специално нещо, всеки си има своите проблеми, радости, неволи, успехи и трагедии. Затова нека оставим всеки сам да изпита трепети или липсата на такива в навечерието на Коледа и да изоставим поне веднъж годината нравоучителните слова.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 24. 24 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#12] от "ruby": Руби, видя ли червените сърца?

  Руби, статията изобщо не е апология на християнството.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3841 Разстроено

  Драги ми Тони!
  Точно тази тема, точно това заглавие....непременно трябваше да избегнеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Статията е много подходяща за момента и ситуацията и не е задължително човек да е дълбоко вярващ , за да усети посланието ! Едно обаче е наложително - да бъде човек !

 28. 28 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Брава, Тони! Хем християнско, хем хуманитаристично, хем културологично... Прецедено, филтрувано и рафинирано. А бе, френска школовка!

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Хубав текст...! Празник е...!

  Моля, комунисти, милиционери и ГЕРБ-ери..., да не коментират и да не тровят форумната атмосфера с присъствието си! Вие, Коледа на празнувате! Партията ви е забранила...! Оставете празника, за добрите и истински хора! Гледайте си портрета на вожда и понеже е събота, може да си пуснете, някой стар съветски филм, за войната, че друга радост няма за вас...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#18:"Norman Granz"]Аз съм готов да спра да пиша веднъж завинаги в този форум, ако всички спрат да пишат. [/quote]

  Абе смешник. Ти пишеш толкова еднообразно и безинтересно, така че едва ли ще липсваш на някой във форума. Освен на себеподобните си. Колкото и да се напъваш, думите при теб излизат дървено - няма движение, няма мисъл, няма магия. Мъртво е. Като целия ти мухлясал живот.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Хареса ми и ме развълнува.

 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  До коментар [#27] от "the_axel":

  Може ли въпрос?

  А който не усети или не е съгласен с нещо, значи ли, че не е човек?

 33. 33 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По - голямата част са лекари и инженери бягащи от руските бомби. Не ме е страх.

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#21:"Консерватор"]Никога съм нямал проблеми с хора, християни или мюсюлмани, които носят глави на раменете си и не си позволят идиотски обобщения.[/quote]

  Много точно! Проблемите идват когато вярата забули разума...
  За вярващите да припомня, че Господ е създал и еволюцията. Следователно, за Бога, не прибирайте меча докато подлагате другата буза.

 35. 35 Профил на playmen_varna
  playmen_varna
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Дневникът на единадесетгодишната Таня от Ленинград, където в 900-дневната блокада - от студа, глада и немските бомби умряха стотици хиляди хора.
  Без Мадоната - истинска или нарисувана.
  Без Рождественски елхички и колетчета.
  Без 125-те грама хляб.
  Умряха от мераците на немските убийци за още "жизнено пространство" от ръцете на такива като немеца Курт Ройбер, който се присетил по едно време, като видял зора как (цитат на автора на публикацията) "с безмерна нежност Света Богородица е обвила Младенеца под своя покров, със затворени очи, сякаш да го съхрани в мир, запазвайки мира в целия свят."
  И написал отдолу "Светлина. Живот. Любов. Рождество в котела на Сталинград. 1942 г."
  Присетил се Курт Ройбер за "Светлина. Живот. Любов. Рождество", след като неговите аскерлии вече бяха изгорили живи в селата им, уморили от глад в блокадните им градове, застреляли и взривили милиони хора - "подчовеци" - (според арийските им квалификации) и се готвеха да направят това с още толкова милиони.

  Ето го дневника на умиращото 11-годишно дете:
  http://www.world-war.ru/uploads/40.jpg
  «28 декабря 1941 года. Женя умерла в 12.00 утра 1941 года».
  «Бабушка умерла 25 января в 3 часа 1942 г.».
  «Лека умер 17 марта в 5 часов утра. 1942 г.».
  «Дядя Вася умер 13 апреля в 2 часа ночи. 1942 год».
  «Дядя Леша, 10 мая в 4 часа дня. 1942 год».
  «Мама – 13 мая в 7 часов 30 минут утра. 1942 г.»
  «Савичевы умерли». «Умерли все». «Осталась одна Таня».

  После Таня загубва съзнание от глад и изтощение и спира да пише в дневника.
  Санитари, обхождащи домовете да прибират умрелите я намират и заедно с още 140 други полумъртви от глад и студ деца успяват въпреки всекидневните бомбардировки на луфтвафе да я евакуират.
  Късно.
  Две години лекарите се опитват да я възстановят, но гладът е довел до необратими промени в нейния организъм и тя умира на 1.06.1944г.

  КОМЕНТАРИТЕ МИ СА ПО ТЕМАТА И НЕ СЪДЪРЖАТ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  И аз съм се чудил много пъти може ли съществата създали изумителни произведения на живописта,музиката,литературата и науката да създадат също Освиенцим,ГУЛАГ и човешкия геноцид?!
  Що за създания сме ние хората?!

  klimentm
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  До коментар [#35] от "2000_varna":

  Не разбираш май че злото и доброто нямат нито националност нито цвят?

  klimentm
 38. 38 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#35] от "2000_varna":

  Евала Пламене, за обстойно написания подплатен с линк коментар. Това за Ленинградската блокада е един нечовешки момент от човешката история изпълнен с много предателства, гадост и нечовешко отношение към себеподобните. Руските хора явно са големи сърца, за да простят този момент в който те са били изтезавани . Явно мъчителите им няма да получат възмездие за делата си. Не говоря само за немци, поляци , холандци . На мен ми се струва недостойно поведението и на финландците. Да гледат как някой умира от глад и да му прекъсват пътя за спасение.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#38] от "Калата":

  За съжаление тактиката на блокадата и превземането на крепости чрез глад и жажда е стара и изпробвана от хиляди години.
  Говорил съм с хора преживели блокадата на Ленинград. При дистрофия трета степен тялото започва да се храни от мназнините в мозъка. Оживелите не могат да се концентрират. За други не говоря. Журналист изчислил повърхността на тапетите в жилишето си и оживява варейки по парче от лепените с туткал десетина слоя тапети на ден, и така тези 900 дни. За златен часовник Лонжин се е давало един хляб и 1/2 кг масло.
  От друга страна през този период млад научен работник в университета разчита възлите служили за писмо на маите, музиканти изнасят концерти свирейки в палта и със шалове в студени омещения, пишат се стихове, композира се... Духът надделява.
  Честито Рождество и Светла Коледа на всички!

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Господи, г-н Тони, откъде ти хрумна, че „ние” ще посрещнем Коледа „със свити сърца”. „Вие” може и да сте заобиколени от „мрак и злоба”, обаче „ние” не сме. И не се уповаваме на плачеща икона да ни донесе просветление, мир и опрощение. Определено „ние” си мислим, че никак даже не сме изгубили „светлина, живот и любов”, както се опитвате усилено да ни внушите.

  Чувството за вина което се стараете така упорито да ни вмените, не се отличава съществено от насажданото преди чувство за вина от „първородния грях”, а сега от колониализма и разни други -изми.

  Нямаме нужда от лицемери, които вярват, че притежават монопол върху възвишените принципи и идеали и имат наглостта да се самообявят за праведници. „Ние” вярваме в здравия разум на хората, вярваме че са достатъчно силни да се преборят за сигурността си и бъдещето си, че ще преболедуват съвременните „религиозни” заблуди и ще спрат да сочат обвиняващо с пръст онези свои съграждани, които имат различно от тяхното мнение.

  Честита Коледа, г-н Тони, Слънцето ще изгрее в крайна сметка, Tо винаги го прави, независимо че някои ги е страх!

 41. 41 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз съм практикуващ православен християнин , което съвсем не означава, че съм по-добър от всички човеци в този форум, включае и господинът, написал статията. Пожелавам на всички Честито Рождество Христово! Аз няма да коментирам никаква политика в Деня на Рождество Христово и пожелавам на ВСИЧКИ, включае на атеистите, на мюсюлманите и на евреите- мир и разбирателство! Пожелавам светли и честити дни на православните си братя и сестри и също така на всички тези, които ни мразят, които ни се подиграват , хулят и ни приписват вини, поради вярата ни в Христа. Бъдете с отворени, а не със свити сърца! Следвайте Светите Апостолите и Отци - основатели на Св. Православна Църква и не се обезкуражавайте или отчайвате ! Слава Отца и Сина и Светого Духа и нине и присно и во веки веков! Амин!

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#38] от "Калата":
  Ами къде е Бащата на народите Коба за да спаси града? Защо претърпява провал великият пълководец Жуков на ленинградския фронт? Защо града не е евакуиран своевременно? Защо не снабдяват с провизии обграденият град през Ладожкото езеро? Защо са оставили доблестните съветски пълководци града да умира бавно и мъчително 900 дни?

  klimentm
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  До коментар [#35] от "2000_varna":

  Напиши нещо за дневника на умиращия в глад и студ на Колима,за изпращания в ешалон на заточение в ГУЛАГ без храна и вода,за арестувания полски офицер 1939 година когато Русия напада Полша. Или това са само епизоди без значение?! Важна е само Таня която дължи смърта си поради глупоста на шепа идиоти в Кремъл?

  klimentm
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Нова неприятност за Империята. Глупоста погуби още 100 човека!

  klimentm
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#35] от "2000_varna":

  А защо не вземеш да прочетеш дневника на някоя полско сираче,загубило баща си,който е убит от руските изроди в Катин?Или пък дневника на някое малолетно немско момиче,изнасилено от руснаците пред 1945?Защо не вземеш да напишеш защо изобщо се е стигнало до Втората световна война и че ако не е бил договора Молотов-Рибентроп изобщо нямаше да има война.И че Хитлер и Сталин нападат Полша,ама цял свят признава немците за виновни за войната,а руснаците не.Защо не кажеш как СССР нападна Финландия и окупира прибалтийските държави?

 46. 46 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прекрасен текст.Стига.Коледа е.Честито Рождество!
  Поне на този ден да се прегърнем в мир и любов!

 47. 47 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#35] от "2000_varna": Странно писание по Коледа. Ама от човек вярващ в религията на Маркс, Лени и Сталин сигурно друго не може да се очаква. Омразата и непознаването или непризнаването на историческите факти докъде води (или пък просто човечецът си заработва тролските левчета...), но резултатът е един и същ - разделение.

 48. 48 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Ууу за този текст...

  Точно по Коледа ли намери да си заработваш грантовете а(о-фф)торе.


  Вместо да сме обединени пак разделение. После да не се чудим защо чалмите прииждат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK