2016 - средновековие или хипермодерност

Плевнелиев се държа точно както се очаква един президент да се държи. Без да взима повече власт от поверената му в духа на конституцията, но и без да бяга от отговорност, когато такава трябва да се поеме

© Юлия Лазарова

Плевнелиев се държа точно както се очаква един президент да се държи. Без да взима повече власт от поверената му в духа на конституцията, но и без да бяга от отговорност, когато такава трябва да се поемеКакви са важните събития през 2016 г., какво си струва да се запомни от нея, кои личности заслужават внимание - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в традиционната ни рубрика "Годината". Днес отговаря Петър Щурм Константинов.


Каква е добрата новина на годината?


- Добрата новина е, че годината можеше да е и по-зле. Можеше някоя от глобалните или локалните мини кризи да се превърне в истинска, мащабна, пълнометражна криза от тези, които след това ги анализират надълго и нашироко в учебниците и правят холивудски продукции по тях. 2016-та се размина с това. За малко.
Коя е лошата новина?


- Всичките тези мини кризи могат да бъдат лошата новина на годината. В глобално отношение изборът на Доналд Тръмп е рисков, но може да се окаже и че строителният предприемач ще свърши добра работа като президент. Трябва да се видят първите сто дни, а и първата година на президентството му.


Другата лоша новина, зад която не се крие почти нищо положително, беше проваленият опит за преврат в Турция. Но колкото и дестабилизиращ да беше той, остава потенциалът чуждестранни инвеститори да предпочетат България, когато искат да правят бизнес в региона. За съжаление през 2016-та имаше и доста шум около опити за превземане на чуждестранни бизнеси с помощта на съда, така че ако не усетим такъв положителен ефект, сме си виновни ние.


Накратко казано лошата новина на 2016-та беше, че светът се оказа в състояние на перманентна криза. А ние тук бяхме свикнали кризите да си ги правим сами.


Личност/ личности на годината?


- Безспорно Доналд Тръмп. Той разби корпоративисткия модел на правене на избори в САЩ. Сега стои въпросът дали ще го разбие и на ниво правене на политика, или ще го замени с друг по-порочен модел, като олигархичния или семейно-клановия. Както винаги трябва да вярваме в свободната воля на човешките същества и да се надяваме на най-доброто, докато се готвим за най-лошото.


Откъде идват заплахите за страната?


- От дестабилизирания Близък изток, от Турция и Русия, от избора на президент на САЩ и, най-вече от неподготвеността ни да се справяме с тези заплахи. Завършваме 2016 година, живейки в един безкрайно по-несигурен, рисков и неподреден свят, от този, с който я започнахме. Както винаги в човешката история, когато кризите ударят, едни общества се оказват перфектно подготвени и непоклатими, а други потъват в мизерия почти моментално. И трябва да се правят усилия да сме от първите, а не от вторите постоянно.


Оценката Ви за втория кабинет на Борисов?


- Приблизително същата като за първия. Правителството, което в момента е в оставка, дойде с ясен мандат, даден от избирателите. Написа що-годе ясна програма. И гръмко се провали в изпълнението на обществените очаквания и собствената си програма.


Единствените сектори, в които "Борисов 2" свърши добра работа, бяха усвояването на еврофондовете, инфраструктурата и може би части от външната политика. Във всичко друго оценката е между Слаб 2 и Среден 3. Най-тъжното е, че се повтори историята на първия кабинет, от който някак си така се случваше, че точно най-потенциалните министри бяха тези, които си тръгваха. За разлика от тогава, когато за да се случи това, беше необходимо доста време, този път ставаше и за броени дни.


Оценката Ви за президента Росен Плевнелиев?


- Силно положителна. Изобщо мандатът на Плевнелиев трябва да се анализира в публицистичен и историографичен формат в бъдеще. Мисля, че мотото му беше "ще правя каквото трябва, пък да става каквото ще".


Струва ми се, че три неща бяха най-интересни в мандата му. Първо, че Плевнелиев се държа точно както се очаква един президент да се държи. Без да взима повече власт от поверената му в духа на конституцията, но и без да бяга от отговорност, когато такава трябва да се поеме.


Изненадващо това доведе до някакъв конфликт между него и Бойко Борисов. Второ Плевнелиев отстояваше позицията си за европейската посока на развитие на България през целия си мандат с конкретни действия и политики – отношението към кризата в Украйна и отказът да се назначават агенти на ДС като посланици. Трето, в най-тежките моменти, не се скриваше, ами поемаше своя дял от политическата отговорност.


И трите неща са, струва ми се, описателни за това как трябва да изглежда един чисто и просто нормален президент. Но на фона на българския политически живот, това беше някаква изключителност.


Оценката Ви за главния прокурор?


- Случаят с главния прокурор е точно обратното на този на президента. И двамата започват от приблизително една и съща точка – позицията им предполага огромен кредит на доверие. В случая на президента той идва от милионите гласували за него. В случая на главния прокурор от уникалността на длъжността и мандата му. И докато Плевнелиев правеше каквото логиката и дългът му повеляват, Цацаров действаше типично по балкански.


Така стигнахме до момента, в който целия министерски съвет бива привикван в прокуратурата за да дава обяснения за подписите си. А в това има много гнилост, защото когато се правят показни действия, значи че истинските процеси остават невидими. Както беше ситуацията с бившия министър на Отбраната Николай Цонев, задържан с думите "на земята, защото сте абсолютен престъпник", а впоследствие оправдан по четири дела на не помня вече колко инстанции и осъдил прокуратурата за обезщетение.


Какво ви изненада през 2016 ?


- Всичките световни кризи бяха в малка или голяма степен изненади. Изборът на Тръмп беше изненада. Изборът на Радев - също. Резултатът от референдума за Брекзит. 2016-та беше годината на изненадите. И светът стана до такава степен непредсказуем, че постоянно се сещам за думите на Роналд Рейгън, че когато не е ясно какво се случва, единственият път е да се действа на базата на принципите. За това и стана по-важно светът да се разбира и обяснява в принципни категории – доброто и злото отново са на мода.


Промени ли се нещо тази година и какво си струва да се запомни/да научим от 2016 г.?


- Три големи неща ми направиха впечатление през 2016-та.


Първо, светът стана непредсказуем, непредвидим и неподреден. Бърз поглед в учебниците по история ни казва, че така започват всички големи катаклизми, направени от хора. И Първата световна война, и Втората световна война и безброй малки и големи кризи през вековете на човешката история. И когато това започне да се случва, значение има само това колко подготвени са едни и колко неподготвени са други хора. Защото никой не може да предвиди до какво ще доведат действията му.


Второ, навсякъде по света започна да лъсва истината, че вече не съществуват големи общества. Съществуват само малки общности, които в най-честия случай не умеят да комуникират помежду си. Така е в САЩ, така е в България, в Южна Америка, и по цяла Европа.


Дали това значи връщане на Средновековието, или Хипермодерност не е ясно, но е сигурно, че това не е някаква хипотетична конструкция, която може да се случи, а може и да не се случи, а е светът, в който вече живеем.


Трето, и директно свързано с първите две, е необходимостта от връщането на моралните категории в обществения живот. В свят, в който събитията не могат да се предвиждат, а действията водят до неясни резултати, за да има все пак някаква отправна точка, е нужно едни хора и едни неща да са добри, а други лоши.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Прави впечетление разликата в мненията с предишния "социолог".
  Напълно съгласен с частта за Плевнелиев , определено ще ни липсва нормален президент.Особено като се има предвид , че сега на стола ще седне Йотова.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Определено си има общи черти със Средновековието - хаос , насилие, слабоста на централната власт, масови заблуди, практическа масова неграмотност ,лоши перспективи и т.н.

  .. интервюто- кратко ,точно и ясно..

 3. 3 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 722 Неутрално

  "Той разби корпоративисткия модел на правене на избори в САЩ. Сега стои въпросът дали ще го разбие и на ниво правене на политика, или ще го замени с друг по-порочен модел, като олигархичния или семейно-клановия."

  Пак някакво учено невежество!
  1. Моделът на правене на избори в САЩ въобще не е мръднал от законова гл.т.
  2.До момента имаше семейно-кланов тип президенти и кандидат-президенти, в продължение на повече от две десетилетия. Именно с този мит се пребори Тръмп и това е една от главните причини да спечели! Явно на социолозите и политанализаторите ще ви трябва поне година още, да схванете някои неща!
  3. В САЩ никога не е имало олигархичен модел, именно защото моделът се нарича КОРПОРАТИВНА АМЕРИКА, което е различно от КООПЕРАТИВНА и ОБРАТНОТО НА ОЛИГАРХИЯ! ОЛИГАРХИЧНИ ФОРМИ на влияния и управление обикновено се проявяват в страни без демократични традиции, опитващи се да заменят феодалните зависимости с някъкв техен измислен капитализъм, което не е точно симбиозата капитализъм и демокрация. Да не изпадам в подробности - РЪША е типичният пример!

 4. 4 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#2] от "lynyrdS":

  Много си черноглед бре! Коледа е!
  Написал си взаимноизключващи се твърдения! Бълнуваш ли нещо?

 5. 5 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Второ, навсякъде по света започна да лъсва истината, че вече не съществуват големи общества. Съществуват само малки общности, които в най-честия случай не умеят да комуникират помежду си."

  Много вярно заключение. Това беше неизбежно, когато светът се политизира в резултат на тежки кризи до такава степен, че хора, които по принцип нямат интерес в политиката, биват засегнати от случващото се и започват да си съставят и изказват мнения по политически въпроси. При наличието на свободни платформи за непосредствена комуникация се стига до сблъсък на мнения, които водят почти без изключение до поляризиране и радикализация на гледните точки вместо до някаква смислена дискусия, а от там се разпада всякакво усещане за принадлежност към абстрактни общности, основани на формални и всеобхватни понятия като национална принадлежност, географско местоположение и т.н.
  С други думи навлизаме в етапа на глобализацията, в който идентичността се формира на базата на принадлежност към фрагментирани и разпокъсани малки общности, всяка от които има своя интерпретация за света, морала, истината и прочие и се конкурира с останалите в опитите си да си присвоят правото да говорят от името на 'нацията', 'народа', 'хората' и други подобни конструкти, които практически вече не съществуват като едно цяло.

 6. 6 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1:"rwe33471675"]Плевнелиев , определено ще ни липсва[/quote]
  С нетърпение очаквам края на януари за да започне да ни липсва.

 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално


  До коментар [#4] от "m_style":
  [quote#4:"m_style"]Написал си взаимноизключващи се твърдения! [/quote]

  Не че ми е интересно ама кои са взаимно изключващи се... приятно ще съм изненадан ако измислиш нещо оригинално...но не е задължително да се мъчиш да отговаряш..

 8. 8 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Плевнелиев е най-добрия Президент след 90г!На 100%!Иска ми се този човек да беше продължил втори мандат ама тъпия Боко си избра губещата лелка,за която и десните се отказаха от нея!!!
  Успех,дано Плевнелиев продължи да се интересува от Б-я и да се занимава с реална политика!!!

 9. 9 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 722 Весело

  "2016-та беше годината на изненадите."...
  "За това и стана по-важно светът да се разбира и обяснява в принципни категории – доброто и злото отново са на мода."

  Ама тия "мислители" защо си мислят, че след като те са били изненадани, значи всички, или по-голямата част от хората са като тях? ... И обясняват нещата в някакви "принципни категории"... "добрите" и "лошите"! Това бяха двете основни категории, когато в детинска възраст си разказвахме екшън филми /в които сценарият е на много "високо" ниво/. Инфантилни обяснения, пък уж от мислители...

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  [quote#3:"m_style"]В САЩ никога не е имало олигархичен модел[/quote]

  До коментар [#3] от "m_style":

  Какво?! Па то точно там е 100% олигархичен модел! Този модел е най-удачният. По него е конструирана Древна Гърция и Римската империя. Олигархия означава управление на малцина. Или по точно - на няколко групи от хора. В САЩ например,отделните щати притежават почти цялата власт. Вашингтон има думата най-вече за външната политика. И така нататък. В Русия НЯМА олигархия. Там всичко се решава от диктатора. Просто руснаците очерниха думата "олигархия". Те какво ли не поквариха,де.

 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Много добра статия..браво Дневник.И на мен ще ми липсва Росен Плевненлиев и силно се надявам да продьлжимда се занимава с политика и след 21ви януари.

 12. 12 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "m_style":

  Изненадани са единствено хора, които имат идея за сложността както на съвременния свят, така и на предишни исторически процеси и епохи. За глупака, който вярва на всяка елементарна идиотщина, излизаща от устата на бай Х*й, Путин или Тръмп, светът неизбежно винаги ще бъде лесно разбираем, докато последствията от собствената му глупост не се стоварят с цялата им реалност върху собствената му глава - тогава идва ред на не по-малко елементарната мистика или конспирация.
  Въпросите са присъщи на мислещите хора, глупакът винаги има готов отговор за всичко.

 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#7] от "lynyrdS":

  Ами ще направя опит, но първо - Честита Коледа!
  Средновековие - слабост на централната власт! Това си е оксиморон, цялата власт е била в ръцете на един Цар/Крал/Княз/Император и т.н и т.н. Никой не е имал право да гласува, някъде Инквизицята е била свещена и т.н. и т.н.
  Сега пък изобщо не може да става въпрос за слабост на властта, особено на изпълнителната - намесила се е в твърде много и твърде нетипични неща /с обяснението социални/, като все по-видни стават провалите и, защото е прекалено силна, а не слаба!

  [quote#2:"lynyrdS"]практическа масова неграмотност ,лоши перспективи и т.н. [/quote]

  Имаш ли идея каква е била грамотността през Средновековието, а у нас и до по-късно? Да ти кажа - рядко е приближавала 10% от населението на Европа. Сега е в пъти повече, много по-близо е до 100%, отколокото до 10%! И как всъщност трябва да дефинираме понятието "грамотност" в нашето време?

  Лоши перспективи - тук ти ще трябва да го измислиш, аз съм по-оптимистично настроен... Например в близка перспектива очаквам печена пуйка и вино...

 14. 14 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Съществуват само малки общности, които в най-честия случай не умеят да комуникират помежду си.."
  Авторът май е почитател на Ал. Стамболийски с неговата теория за "съсловно" деление на света, а не за класово...
  Интересна статия.

 15. 15 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Виждам, че вече има акцент в коментарите върху оценката в анализа за дейността на президента Плевнелиев.
  Очевидно е, че отношението към президента Плевнелиев е лахмусът, който разкрива незабавно дали даден коментиращ е:
  1. С нормални умствени способности и/или
  2. Подлец, способен да лъже и разпространява пропаганда, чиято основна цел е разрушаването на България.

  Защо е очевидно?
  Не е възможно българин с нормални опознавателни способности и средно ниво на интелигенстност да не оцени положително усилията на Плевнелиев да запази малкото достижения на българската демокрация. Достижения, така яростно мразени от ДС/БКП и така усилено подложени на ерозия от ГЕРБавите.
  Ако ли пък, въпреки че осъзнава действителността, дадено лице умишлено оплюва Плевнелиев и с това и евео-атлантическата ориентация на България, то значи това е подлец работещ за разрушаването на Родината.
  Толкова!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Тъжно е когато от властта си отива един от малкото достойни човеци, за да го замести една проста марионетка.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#1:"rwe33471675"]Прави впечетление разликата в мненията с предишния "социолог". [/quote]

  То предишното не беше социолог, а социалист. Те ако не лъжат и манипулират не могат да дишат.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Весело

  Изборът на Тръмп беше изненада. Изборът на Радев - също. Резултатът от референдума за Брекзит. 2016-та беше годината на изненадите.
  *******************

  Айдеее... още един изненадан... Абе, Дневник, по-светнати анализатори нямате ли, все едни такива изненадани вадите...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#16] от "Boyant":

  Достоен човек е Плевнелиев.
  Интересният момент в експозето е необходимостта от отправна точка:" нужно е едни хора и едни неща да са добри, а други лоши."
  Лица като Тони Николов, посредственият, просредновековен, набожен манипулатор, трябва да напуснат полето на твореца, за да може прогресивната мисъл, градивния подход и здравия разум да се установят в съзнанието на българина и да започнат да променят битието му.
  Ще се съгласиш ли с мен, че има драскачи, които едновременно с църквата неспасяемо дърпат държавата надолу. Лошото е, че когато невежеството и разпада на личността достигнат връхната си точка, цялата пирамида на обществено устройство се срива. Следват или конфликт (по-вероятно за 21 век), или бавно умиране на нацията.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#19] от "ruby":

  [quote#19:"ruby"]Интересният момент в експозето е необходимостта от отправна точка:" нужно е едни хора и едни неща да са добри, а други лоши." [/quote]

  Нужда от отправна точка е имало винаги. Затова хората са създали законите. Всеки опит да се прокарват паралелни на законите правила и норми е много рискован, тъй като е почти обречен на манипулация и поява на двойни стандарти, които биха звучали например така:

  "Ти си лош/неморален/непатриотичен защото не правиш това, което аз искам. Ама ти не ме гледай мене, аз съм добър и на мен всичко ми е позволено, а на тебе не".


  [quote#19:"ruby"]Лица като Тони Николов, посредственият, просредновековен, набожен манипулатор, трябва да напуснат полето на твореца, за да може прогресивната мисъл, градивния подход и здравия разум да се установят в съзнанието на българина и да започнат да променят битието му. [/quote]

  Що за глупост? Откъде накъде някой човек, който си си нарочила, трябва да "напусне полето на твореца"? Ето, точно това, което си написала е повторение на моята имагинерна "реплика" по горе, касаеща двойните стандарти.
  Ако искаш да блеснеш - конкурирай се с него, докажи че ти си израз на "прогресивната мисъл, градивния подход и здравия разум". Иначе ми прилича на опит за разчистване на конкуренцията с нечестни похвати. Стани да седна аз, че съм много по добра, само дето не ми личи...  [quote#19:"ruby"]Ще се съгласиш ли с мен, че има драскачи, които едновременно с църквата неспасяемо дърпат държавата надолу. Лошото е, че когато невежеството и разпада на личността достигнат връхната си точка, цялата пирамида на обществено устройство се срива. Следват или конфликт (по-вероятно за 21 век), или бавно умиране на нацията. [/quote]

  Няма да се съглася, разбира се. Това е мисленето, което води до хитлеристки и сталиниски похвати. Прокламират се всякакви репресии и цензура, да се отстранят "гнилите интелектуалци" за да блесне истината на Партията и нейната единствена правилна линия.
  Гнусно!

  Точно тези опити, които битуват в днешното българско информационно пространство, които имат за цел унищожението на Свободата, замлъкването на неудобните, смачкването им и натикването им в "девета глуха " разчистват пътя към диктатурата.

  В България се извършват много беззакония. Аз съм имал досег с гнусотата на системата, която стои зад това, която уж в името на България си позволява всякакви престъпления и безчинства, всевъзможни погазвания на закона и правата на човека. А всичко се прави в името на Мафията, кастовото разделение на обществото според нейния вкус.

  Именно това води до разпад на обществото и държавата, защото хората не са глупави, виждат всичко и разбират, че родолюбивата идея отдавна е покварена и присвоена от престъпници. Затова всичко се разпада. Не заради хората, които пишат, а заради хората, които притежават държавата и брутално налагат своите средновековни разбирания за общество.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  "- Добрата новина е, че годината можеше да е и по-зле."
  Това обобщава всичко. Винаги има възможност за по-лош вариант, който би могъл да се случи през следващата година в този луд свят.

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#21] от "proza":

  Прави каквото трябва, а да става каквото ще!

  Това е единственият принцип, който може да ни води, и сред светлина, и във мрак.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#13] от "m_style":

  Приятелю такива неразбории и недомислия си наредил че е проява на слабост и лош вкус дори да се занимавам да ти отговарям..
  ..само най-забележимото ..кой изобщо ти е казал че когато властта е еднолична или в един център е силна...
  .. тия работи изобщо не са за теб.. гледай си празника..

 24. 24 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#20:"Boyant"]Ако искаш да блеснеш - конкурирай се с него, докажи че ти си израз на "прогресивната мисъл, градивния подход и здравия разум". [/quote]
  Да блесна по отношение на кого! На Гьоте, на Емануел Кант, на Ницше, на Дени Дидро, на Сатр. Та последните не се преиздават, за да може объркани лица със звездно самочувствие да ръсят небивалици. Тони Николов не е творец, а църковна подлога, внушаваща порядки, които стоят далеч от общочовешкото право - без оглед на етнос и вярвания.

  [quote#20:"Boyant"]всичко се разпада. Не заради хората, които пишат, а заради хората, които притежават държавата и брутално налагат своите средновековни разбирания за общество. [/quote]
  Държавата вече е притежание. Но за да се намали убийствения ефект от този факт, перото трябва да е чисто, ясно, коректно, достоверно и да носи потенциал да пробуди обществото. Но не като му предоставя половината истина или го тласка към делюзии. Заблудата и подчиненото съзнание на масите е най-прекия път към установяване на диктатура.

  [quote#20:"Boyant"]Точно тези опити, които битуват в днешното българско информационно пространство, които имат за цел унищожението на Свободата, замлъкването на неудобните, смачкването им и натикването им в "девета глуха " разчистват пътя към диктатурата. [/quote]
  Кой е по-удобен: Дядо Мраз, Дядо Коледа или Дядо Н?
  Първият е идеологически образ на тоталитарен режим, вторият е въображаем радетел на християнска доброта (въображаема доброта), а третият си е най-обикновен престъпник, от тези, които системата толерира, независимо от действията му, за да се държи съзнанието оковано и като такова - безпомощно и подчинено.
  Чудя се дали не предлагаш християнски патриотизъм, християнски плурализъм, християнска доброта, християнски канон и християнска демокрация!
  Вредна концепция, тип Тони Николов.
  Патриотизмът, плурализмът, добротата, законът и демокрацията вървят без епитети.
  Без епитети.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Гневно

  "Изборът на Тръмп беше изненада. Изборът на Радев - също."

  Не бяха изненада. Аз ги предвидих. И ги очаквах. И ги получих. Просто ти не си бил в час. И още не си. А както личи от писанието ти, няма и да бъдеш. Коригирай се, не си дърво. И стига с този Плевнелиев. Пречиш ми да го забравя. А трябва.

 27. 27 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Плевнелиев е най-лошия президент който можехме да имаме.Като кон с капаци си е.Политик не мога да го нарека,един мегафон предаващ какво казва Големия брат от Вашингтон.

 28. 28 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#19] от "ruby":

  quote#19:"ruby"] да напуснат полето на твореца, за да може прогресивната мисъл, градивния подход и здравия разум да се установят в съзнанието на българина и да започнат да променят битието му. [/quote]

  Достатъчно е да се прочетата тия колосални клишета от Работничиско дело за да му се стане забавно на човек че и ти си начетен/а/
  [quote#19:"ruby"]Лица като Тони Николов, посредственият, просредновековен, набожен манипулатор,[/quote]

  И никога няма да се научите да обяснявате позицията си и пишете своите аргументи а не да ви текат лигите от злоба и да ви се виждат опънатите жили на вратлето..

 29. 29 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#27] от "mimeto71":


  [quote#27:"mimeto71"]Плевнелиев е най-лошия президент който можехме да имаме[/quote]

  Най- лошия за комунетеата - защото заговори против Раша и онова дребно диктаторче..Миме..
  За нас е най-добрия... и изобщо няма сравнение с смешноватия бай- Тошо 2 със зелени чорапи и тъповата усмивка Руменчо -простото.... Миме.

 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "lynyrdS":
  """..и изобщо няма сравнение с смешноватия бай- Тошо 2 със зелени чорапи и тъповата усмивка Руменчо -простото...."

  Точно.
  А ако сте го виждали отблизо, щяхте да се разочаровате тотално.
  Направо ...прилича на човек - има ръце и крака, и гърба му е отзад
  Затова абсолютно сте прав,като нерендосана талпа

 31. 31 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#29:"lynyrdS"]Най- лошия за комунетеата - защото заговори против Раша[/quote]

  Не е заради това,че говори срещу Русия,а заради липсата на собствено мнение,ако бяхме в съюз с Русия със същия патос щеше да плюе по САЩ,та заради това е просто мегафон на новите ни господари.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#28] от "lynyrdS":


  [quote#24:"ruby"] Тони Николов не е творец, а църковна подлога, внушаваща порядки, които стоят далеч от общочовешкото право[/quote]

  [quote#24:"ruby"] християнски патриотизъм, християнски плурализъм, християнска доброта, християнски канон и християнска демокрация!
  Вредна концепция, тип Тони Николов.
  Патриотизмът, плурализмът, добротата, законът и демокрацията вървят без епитети. [/quote]

  Много ясно е написано, но е невидимо за промит мозък.
  [quote#24:"ruby"]перото трябва да е чисто, ясно, коректно, достоверно и да носи потенциал да пробуди обществото. Но не като му предоставя половината истина или го тласка към делюзии. Заблудата и подчиненото съзнание на масите е най-прекия път към установяване на диктатура. [/quote]

 34. 34 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално


  До коментар [#33] от "ruby"
  [quote#24:"ruby"] перото трябва да е чисто, ясно, коректно, достоверно и да носи потенциал да пробуди обществото. [/quote]

  няма спасение от вас даскалите...не мога да си представя че друг тип би наредил толкова баналности в 20 реда..ако не друго то поне на празните ти претенции не утива да употребява епитети като подлога...
  .. относно глупостите за християнството само ще кажа че зад тях прозират същите фанатизъм и злоба... то ако всичко беше толкова елеметарно и на твоето ниво - цял живот щяхме да сме средношколци..
  . и не се самоцитирай така самовлюбено .. малко си като влакова катастрофа обърнали са се цели вагони пълни с клишета и ученически тетрадки..

 35. 35 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#31] от "mimeto71":
  [quote#31:"mimeto71"]Не е заради това,че говори срещу Русия,а заради липсата на собствено мнение,ако бяхме в съюз с Русия [/quote]
  В какъв съюз да сме с Русия ма Миме..

  [quote#31:"mimeto71"]а заради липсата на собствено мнение,[/quote]
  ..Туй сравнено с кого - с оня подмазвач във всички посоки генерала... неговото собствено мнение какво е... седи на стола заобграден от дърти комунисти които говорят първи , а той след тях..

 36. 36 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#34] от "lynyrdS":

  Безсмислена лакардия по адрес на коментиращ, докато същността на казаното се приплъзва по темето и се изпарява поради високата температура, генерирана от активната мозъчна дейност. За мен, да ти кажа, лица, които говорят много, но нищо не казват или се скъсват от напъни да спасяват душите на наивници, директно отиват за смет.

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#24] от "ruby":

  [quote#24:"ruby"]Да блесна по отношение на кого! На Гьоте, на Емануел Кант, на Ницше, на Дени Дидро, на Сатр. Та последните не се преиздават, за да може объркани лица със звездно самочувствие да ръсят небивалици. Тони Николов не е творец, а църковна подлога, внушаваща порядки, които стоят далеч от общочовешкото право - без оглед на етнос и вярвания. [/quote]

  По отношение на тези, които са около твоето ниво, разбира се.
  Не разбирам обсесията ти от един определен човек, въпросния Тони Николов. Кога ще предложиш да бъде обесен?


  [quote#24:"ruby"]Държавата вече е притежание. Но за да се намали убийствения ефект от този факт, перото трябва да е чисто, ясно, коректно, достоверно и да носи потенциал да пробуди обществото. Но не като му предоставя половината истина или го тласка към делюзии. Заблудата и подчиненото съзнание на масите е най-прекия път към установяване на диктатура.[/quote]

  И кой ще оценява чие перо е достойно, и кое не?  [quote#24:"ruby"]Чудя се дали не предлагаш християнски патриотизъм, християнски плурализъм, християнска доброта, християнски канон и християнска демокрация!
  Вредна концепция, тип Тони Николов.
  Патриотизмът, плурализмът, добротата, законът и демокрацията вървят без епитети.
  Без епитети.[/quote]

  Аз ли? Не, о, БОЖЕ мой

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 38. 38 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1083 Весело

  [quote#19:"ruby"]Лица като Тони Николов, посредственият[/quote]

  Ако Тoни Николов е посредствен как ли да наречем Рубинщайн

 39. 39 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#37:"Boyant"]Не разбирам обсесията ти от един определен човек,[/quote]

  Аз не разбирам защо модераторите търпят посредствения спамаджия Рубинщайн.

 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  През 2016 България загуби президента Плевнелиев! Останаха дребните политически бакали ... С неспазване на морала и законите, които евфеминистично се класифицира като ... паралелни закони. А истината е, е в България се спазва само закона за земното притегляне ... от немай къде, макар че някои шофьори пробват да проверят дали и тоз закон може да бъде неспазен!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#37] от "Boyant":

  Всъщност, предлагането на една философска материя и съзнателното и заместване от друга, носеща различно послание, е отработен подход за въздействие върху общественото съзнание. Все едно да опиташ да докажеш определена теза, но избирателно да прилагаш удобни резултати и да елиминираш контрапункта. Ако добавим и разрушаване способността на читателя да вникне в същността на думите или се притъпи неговата критичност към чутото (прочетеното) чрез внушение на делюзии, то неминуемо Тони Николов става важен фактор за духовното израстване на нацията. Нямам нищо против физическото му съществуване разбира се, бесилките и кладите са средновековен прийом, но не мога да скрия предпочитанията си към Стефан Цанев например и отвращението си от посредствеността и баналната манипулация.
  [quote#37:"Boyant"]И кой ще оценява чие перо е достойно, и кое не?
  [/quote]
  Достойно е перото, което, въздействайки върху мисълта, създава стълбове на поведение, полезни за индивида, а от там и за общността. Достойно е перото, което не нанася щети.
  Къде,
  [quote#37:"Boyant"]о, БОЖЕ мой [/quote]
  си видял прокопсал "агнец", освен ако не е поп или търговец, свързан с огромната машина за пари, наречена религия.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#42] от "ruby":

  Айде другия път като го видиш питай какво е да се опияняваш от простовати твърдения , да си твърдо уверен в собственатата правота , да си забележителен колекционер на клишета и да пишеш като изкукал автор на прочутите при комунизма -литературно научни съчинения...ще ти отговори- претанцизен смешник... вероятно неуспял писател и наукообразен графоман.

 44. 44 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "lynyrdS":

  Повечето хора притежават висок дух единствено, когато са във войнствено настроение. Така че щом това състояние отзвучи, те изпадат в тъпо безразличие..........или твоето е безметежно доволство.

 45. 45 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#43] от "lynyrdS":

  Ти пък откъде пак се пръкна! (изненадано, гледам нагоре, после надолу).
  Да не те подразни РЕЛИГИОЗНОТО ОБСЕСИВНО РАЗСТРОЙСТВО.
  Паоло Ди Канио си търси събеседник. Бягай при него.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#41] от "ruby":

  За да се бориш с религията и манипулацията не е достатъчно да ги АНАТЕМОСВАШ във всеки твой пост. От това те няма да изчезнат.
  А и съдейки по категоричността, с която заклеймяваш, някак си в мен се прокрадва опасението, че искаш да замениш Десетте Божи Заповеди със свои собствени...

  Долавям някакъв фанатизъм, някакво желание непременно да наложиш твоята гледна точка на останалите - кое е градивно, кое е разумно, кое е морално, кое е правилно... и въпреки, че и аз съм, хм, атеист, някак си ме караш да мисля, че Църквата е по безопасната алтернатива от религиозния "рационалистичен" плам на атеизма.

  Няма твой пост, в който да не говориш за религия. Който не ми вярва, да провери.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#42] от "ruby":

  Че си общуваш с психиатри не ме учудва

 49. 49 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#46] от "Boyant":

  Като че ли не ме разбра. Въпросът е кое обществено съзнание гради и кое руши? Така ще може да се обсъжда модерна, съответстваща на века и същността на глобалните общества нагласа. Знам, че си атеист, но от тези, на които не им се иска да заменят "десетте божи заповеди" с "хартата за защита на човешките права" и не се стесняват да окрасяват собствената реторика с думи като "анатемосване". И това е големия проблем. Съзнанието е управляема величина, която може да предопредели развитието ни за десетилетия напред. Трябва ли да използваме най-малкото усилие в грижата си за него и просто да го изключим, давайки го на религиите. Какво ще правим с "безсъзнателните". Ще си ги отглеждаме дълго и безметежно, докато света около нас бурно се променя!

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Употребих думата "анатемосване" именно за да подчертая подозрителното сходство между твоята месианска категоричност, с тази на по крайните и фанатизирани елементи, принадлежащи към духовната догма, срещу която ти с такава нетърпимост се обявяваш.

  [quote#49:"ruby"]Въпросът е кое обществено съзнание гради и кое руши? Така ще може да се обсъжда модерна, съответстваща на века и същността на глобалните общества нагласа.[/quote]

  One size fits all?
  Един модел на живот, едни ценности, една култура?

  Как си представяш да се стигне до консенсус по поставеният от теб въпрос без средствата на комунизма, нацизма, хунвейбинизма?

  Съзнанието било управляема величина?

  КОЙ ще я управлява. (това не беше въпрос, а констатация)

  Да, ама аз не искам.

  Тогава??  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Когато някой усилено се бори срещу някаква догма, той често просто иска да я замени с нова догма. Ти искаш да замениш религиозната догма с идеологическа(айде да кажем "рационална", да сме по в крак със съвремието). Очакваш да увлечеш в похода срещу религията атеистите и в процеса на този поход постепенно да им пробуташ своята догма, като "градивна" такава.
  Колко Тони Николовци трябва да си отидат, за да може твоята догма да възтържествува? Дали ще имат край?


  Всъщност, какво искаш да градиш? Това ясно ли ти е?
  Демокрация?
  Диктатура?
  Нещо средно?
  Нещо ново?
  Или този въпрос просто се пренебрегва като маловажен, деликатно се заобикаля, и се рисува завладяваща емоциите картина, загатваща за безкрайните възможности на Прогреса и неговото величие?

  Не е ли вярно, че голяма част от човешките беди и трагедии са се случвали, именно защото някакви "рационализатори" и "оптимизатори" от висотата на въображаемия си интелектуален пиедестал и противната си арогантност, са се опитвали да наложат своята гледна точка и разбирания над останалите, с цел да "пришпорят" развитието?

  Но пък китайците казват, че не целта била важна, а пътя.
  Мисля, че е доста мъдро.
  Целта НЕ оправдава средствата.
  Обществото не е организъм, а процес, ни учи Карл Попър.
  Никой не може изцяло да направлява този процес.
  Пак да повторя, защото е важно - всички такива опити са причинявали трагедии.
  Никой човек или мозъчен тръст не е по умен от Природата. Нито по велик.

  И накрая, имай предвид, че не всеки може да споделя твоята визия за "градивно" съзнание. Ще отидеш ли на КРЪСТОНОСЕН поход за налагане на това съзнание, което на теб ти харесва?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#24:"ruby"]Тони Николов не е творец, а църковна подлога[/quote]

  гаспажа, имате обсесия от некои личности.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Направо се чудя откъде Дневник намира все такива изненадани анализатори. Че то сигурно поне 30% от коментиращите тук не бяхме изненадани и от Брекзит, Тръмп и Радев.
  Значи вариантите са два: или Дневник страшно сполучливо намира най-тъпите анализатори, или тези анализатори са "стимулирани", за да се правят на "изненадани".
  А за Плевнелиев по-добре нищо.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 54. 54 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За мислещия човек, Президентът Плевнелиев е най-добрият от всички президенти до сега. Достатъчно е да видим, кои от първия ден го хулят и нещата идват на място. Жалките тролчета със спуснатите им от позитанските мислители, руската хибридна агентура и ченгета опорни точки, които имат непоносимост към всичко читаво са неуморни.

 55. 55 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#8:"gembirdkz"]Успех,дано Плевнелиев продължи да се интересува от Б-я и да се занимава с реална политика!!! [/quote]
  Нещо ми подсказва, че не се отказва от политиката. Сега крачка назад, после две напред!

 56. 56 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#51] от "Boyant":

  Знаеш ли, чудя се дали някога си чел Хартата за защита на човешките права и свободи. Тя е продукт на нова реалност, тенденция, което не може да бъде спряна, ценностна концепция, наложена от настоящето, коригирала грешките от миналото, символ на цивилизацията. Не ти ли се струва, че е натрапчива заблуда, винаги когато се спомене ретроградната същност на религията, да използваш като контрапункт комунистическата идеология например, за която няма съмнение, че е престъпна. Ти, в името на средновековната, назадничева, религиозна догма, безцеремонно жертващ човека.
  Човекът е най-голямата ценност на модерния сват, но само ако е способен на съзидание.
  В хартата за човешки права има место и за религии, но не по примитивния, налудничев, меркантилен и принудителен начин, който се натрапва в България, Турция и Русия.
  Последното е смесица между лицемерие, откровена простотия и нечистоплътност. Религията, макар и обслужваща определени категории граждани, в 21 век не може да бъде градивен елемент и това е един от символите на времето.
  Въпрос на много дискусии е как да се направлява съзнанието за да бъде здраво обществото. Аз няма самочувствието на идеологически стратег. Но нямам съмнение, че типажът Тони Николов, глашатаят за обществено благо, изградено върху християнските догми, е вреден за нацията. Всеки, който апелира за обществено сплотяване на база която и да е било религия (или всички 101 регистрирани в България), е вреден за държавата.

 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Целият ти пост е баласт и прах в очите, а съществената теза е, че някой бил вреден. Когато това се приеме, въпрос на време е да се предприемат мерки срещу "вредните". Въпрос на време и да се разшири категорията на "вредните". Днес е Тони Николов и религията. Утре комунистите. Вдругиден социалистите. Повдругиден "упадъчните интеректуалци".
  Докато останете само вие, хунвейбините.

  Не мерси. Неутрализирай си "вредните" сама.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 58. 58 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#57] от "Boyant":

  Не използвай незнанието (невежеството) на другите, за да наложиш себе си.
  Това е твърде попско (тониниколовско).
  Хартата за човешки права, рано или късно, ще бъде възприета и в България. Поне се надявам. Иначе, галопиращият ход на цялата нация към бездната няма да спре.
  Шансът на България, за разлика от Русия, е малкия и обем и принадлежността към Европа и НАТО.
  Съжалявам за Плевнелиев. Достоен мъж.
  Разговорът приключи.

 59. 59 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Плевнелиев се държа точно както се очаква един президент да се държи. Без да взима повече власт от поверената му в духа на конституцията, но и без да бяга от отговорност, когато такава трябва да се поеме"

  Плевнелиев беше най-достойния и европейски президент който сме имали досега. Можем само да съжаляваме, че тролската червена сган успя така да му оклепа образа, та накрая той самият не пожела повече да се подлага на гнусотиите които сипеха върху него без срам и без почивка.
  Сигурен съм, че след време дори и сегашните му оплювачи ще им светне в тиквите, че лишиха страната, т.е. и себе си от един достоен и непреклонен президент, истински патриот, а не патриотар-популист!
  А новия цървул който руската агентура ни натресе, най-много да ни завлече съвсем в блатото. Но, така е - всеки народ си залужава управниците!

  шуменско пиво
 60. 60 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Супермодерност е невъзможна в мафиотизирана от ДС, РУМНО и ДПС държава!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 61. 61 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Статията е с интересно заглавие. Ще си позволя да изразя мнението си, само за два от многото интересни въпроси:
  1. Не споделям оценката на автора за г-н Президента, като "СИЛНО положителна". Според Конституцията на Бг., основната задача на Президентът е "да ОБЕДИНЯВА нацията". По времето на своя мандат, за важни решения свързани с развитието на Бг., президентското мнение съвпадаше често с това на г-н Премиера. В такива случай имаше обосновани и други мнения на опозицията, но се отхвърляха в НС от управляващата партия. Обществеността обаче, очакваше президентско вето за тях;
  2. Известно е, че Бг. е най-бедната страна в ЕС. Разликата между голямата част от бълг. население живеещо в бедност и малката част богати българи, е най-голяма в ЕС. Мнението ми е, че и тези факти са характерни за изминалата 2016 г. Добрият анализ, може да помогне за положителни промени в управлението на страната ни, която всички обичаме.

 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  ...необходимостта от връщането на моралните категории в обществения живот...
  Много точна констатация на Константинов. Загубата на моралните устои в обществата ще доведе до тоталния им разгром. Това пък ще рефлектира в междудържавните отношения. Общо взето е прав, че сме на прага на постсредновековие. С тази разлика, че управляващите дебили ще разполагат с ядрено оръжие вместо стрели.

 63. 63 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#8:"gembirdkz"]Плевнелиев е най-добрия Президент след 90г!На 100%!Иска ми се този човек да беше продължил втори мандат ама тъпия Боко си избра губещата лелка,за която и десните се отказаха от нея!!![/quote]
  И тук опровергаваш сам себе си. Що за успешен президент е Плевнелиев, когато "тъпият Боко" решава кой ще е президент?
  Плевнелиев беше само привидност на президент, не се заблуждавай. "Тъпият Боко" нарочно му дърпа ухото още в началото пред цяла България, да не си въобразява много-много.

 64. 64 Профил на exjoy
  exjoy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво да кажем за човек който вървеше против нацията и народа си?

 65. 65 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#36] от "ruby":

  [quote#36:"ruby"]За мен, да ти кажа, лица, които говорят много, но нищо не казват или се скъсват от напъни да спасяват душите на наивници, директно отиват за смет. [/quote]
  Прочети си собствените, натъпкани с претенциозни клишета постове и ще разбереш, ако имаш достатъчно самокритичност разбира се, че това се отнася точно до теб.

 66. 66 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#64] от "exjoy":

  [quote#64:"exjoy"]Какво да кажем за човек който вървеше против нацията и народа си?[/quote]
  Абсолютно лъжлива и неподкрепена с никакви факти теза.

 67. 67 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Моят въпрос е как един средностатистически българин да образова и възпитава децата си(за нас 47-50 годишните май вече късно) за да бъдат адекватни и подготвени за "свят, в който събитията не могат да се предвиждат, а действията водят до неясни резултати" ?

 68. 68 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#3] от "m_style":

  E не си чел задълбочено май - пише дали има опасност да се върне към семейно-клановия модел, което не е все пак невъжможно знаейки антуража на Тръмп от кампанията му а и състава, с който ходи на срещи откакто победи. За корпоративния модел, да си припомним топлата връзка на едно предишно вице в САЩ и военно-отбранителния сектор, после и с петролния... За мен анализът е доста прецизен и най-вече умерен без излишни залитания.

 69. 69 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 524 Весело

  Ако по български мерки сегашният президент според статията на вестника е "най-добрият", нищо не ни пречи да искаме по добър български президент от сегашния бизнес президент.

  Доколкото се разбра жена му не е прекратявала да се занимава с бизнес дела и не е и започвала да се занимава с държавна работа. Скромното семейство, не се стреми към властта, но пък не се стреми да брани и интересите на България като страна.
  Истински хит!

  Значи има какво да се пожелае и след Плевнелиев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK