Мощно избуяха клиентелните мрежи на ГЕРБ в управлението на всички нива

Когато ГЕРБ обяви кандидат-президентската си двойка. На снимката - Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Пламен Манушев, Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Когато ГЕРБ обяви кандидат-президентската си двойка. На снимката - Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Пламен Манушев, Бойко БорисовКакви са важните събития през 2016 г., какво си струва да се запомни от нея, кои личности заслужават внимание - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината". Мнението днес е на политолога Огнян Минчев.

Каква е добрата новина на годината?


- Икономическото оживление е видимо, а катастрофичните сценарии – включително за нова бежанска вълна, този път през България, не се сбъднаха.


Коя е лошата новина?
- Откъде да започнем? За пореден път едно правителство изхабява кредита си на доверие в
средата на мандата, предизвиквайки опасна вълна на нестабилност в страната. Водещата партия от управляващата коалиция – ГЕРБ – първо отказа да издигне общ кандидат за президент заедно със своите коалиционни партньори, а след това забави своята кандидатура до възможния край и обяви кандидатура, която дори привържениците на ГЕРБ не припознаха като подходяща.


За президент бе избран човек без никакъв политически опит, пряко зависим от издигналата кандидатурата му БСП (под маската на "инициативен комитет"). На "Позитано" още от сега злоупотребяват открито арогантно с неговата зависимост – водят го по пленуми, "съветват" го публично


Лекомислената самоувереност на върха на ГЕРБ, че никой тях не може да ги победи докара страната опасно близо до прага на ново пряко управление на мафията – начело с червената партия, причинила пет политически и обществени катастрофи в България през последния четвърт век – през 1990, 1996-7, 2009 и 2014 г. В коалиция – разбира се – със знаковата партия на грабежа, ДПС.


Много усиля трябва да положим през следващите месеци, за да не катастрофираме отново под подобно лидерство за шести път.


Личност/ личности на годината?


- Румен Радев е личността на годината, успяла – независимо по какви причини – да убеди 60 на сто от гласувалите българи, че ще бъде по-подходящия кандидат за президент. Желая му искрено да не ги разочарова! Много малка част от тези хора са привърженици на "Позитано". Ако Радев не осмисли и не реализира своята независимост като представител на цялата нация – сривът от висотата на този успех би бил много унизителен и безпрецедентен в най-новата българска история.


Личност на годината е и Корнелия Нинова – зрелищният нок-аут, който тя нанесе на една от най-одиозните фигури в българския политически живот – Георги Първанов – заслужено я поставя в позиция на победител. Също и селекцията на Радев за кандидат – за която обаче заслугата далеч не е само нейна.


Откъде идват заплахите за страната?


- Откъде ли не идват В епохата на глобалния либерален консенсус – през 90-те години и първите години на новия век – България успешно реализира основната си стратегическа цел: да бъде част от Европа и евроатлантическия свят. За тази цел са се борили и дали живота си най-достойните българи от времето на Възраждането насам. Днес България трябва да отстоява и удържа тази своя позиция в една нова епоха на геополитическо съперничество, в която властват силата и арогантността, а не принципите и ценностите, които наследихме от Просвещението.


България трябва да удържа на вълните на нестабилност, идващи от фрагментирания Близък изток, носещи заплахите от терор, бежански вълни и нестабилност на ключови страни в българското съседство.


България трябва да оцелява в контекста на нарастващия натиск от страна на Русия върху Източна Европа, която Москва отново припознава като естествена своя "сфера на влияние".


За да реализира своите цели за геополитическо преструктуриране на европейския Изток, Русия целенасочено де-стабилизира цяла Европа – в услуга на центробежните сили на Стария континент. България трябва да дава своя системен принос за стабилизиране на ЕС на обновена идейна и ценностна основа – отвъд илюзиите на пацифизма и левия либерализъм, за утвърждаване на една силна Европа, способна да се защити.


Оценката Ви за втория кабинет на Борисов?


- Фрустрацията от управлението на този кабинет идва от наложилото се очакване той да бъде "реформистки". Да реформираш означава да мобилизираш сериозно гражданско – политическо мнозинство зад програма за ясно очертани и последователни промени в институциите, икономическата политика и баланса на властта и богатството в обществото. ГЕРБ никога не са имали подобен потенциал, дори подобна заявка.


Основният принос на ГЕРБ е фактът, че те управляват статуквото по-добре, отколкото тандема БСП-ДПС. ГЕРБ не посяга на основните реалности на властта и богатството в страната – затова не може да бъде припозната като анти-олигархична сила. Промените, които ГЕРБ може да направи – и то под натиск – са умерени и в рамките на статуквото (напр. – реформата в правосъдието).


Вторият кабинет на Борисов бе относително успешен в стопанското управление, особено силно – в оползотворяването почти на 100% на европейските фондове, в проектите за строителство на инфраструктура. С помощта на хора от най-близкия си екип Борисов претърпя еволюция от популистки лидер с ултимативна позиция, към балансьор и преразпределител на власт в коалицията и в политическата система като цяло.


Пренебрежими и неефективни се оказаха опитите – доколкото ги имаше - да се намали корупцията, да се модернизират публичните институции, да се ограничи олигархичният контрол върху икономиката и вземането на политически решения. Мощно избуяха клиентелните мрежи на партия ГЕРБ в управлението на всички нива – откъдето идва и гневът на огромен брой обикновени граждани.


За мен оценката е тази – по- добро управление на статуквото от това на БСП и ДПС. И липса на реформистка алтернатива – за съжаление – както вляво, така и вдясно.


Оценката Ви за президента Росен Плевнелиев?


- Плевнелиев влезе в президентската си роля с минимум политически опит и знания. Той беше се утвърдил като успешен регионален министър когато трябваше да поеме тези много по-големи и непознати за него отговорности на върха на държавата. Мандатът му бе много труден, белязан с поредица политически и международни кризи, които изискваха бързото му съзряване като държавник.


За съжаление, той не получи от своята партия ГЕРБ необходимата подкрепа в ключови за него изпитания – въпреки, че й остана лоялен до край. Той посрещна достойно бруталните и истерични нападки срещу себе си от страна на различни клонове на мафията и нейната медийна прислуга.


Цялостната ми оценка за мандата му е положителна. Той бързо израсна и се разви като държавник, преминавайки с достойнство през гореописаните предизвикателства и изпитания.


Недостатъци на неговото поведение като президент бяха прекалено мекият му характер, нежеланието – или неумението да "скръцне със зъби" тогава, когато помиярите на мафията поливаха с помия не само него, но и позицията на държавния глава – което е недопустимо.


Той зае категорична позиция срещу поведението на Кремъл в Украйна, срещу пропагандната война и хибридната стратегия за разпалване на конфликт – включително в българското общество, водени от Москва. В някои случаи оценките му можеха да бъдат по-нюансирани и балансирани. Но това бе трудно предвид факта, че Плевнелиев бе един от малцината говорители на евроатлантическата принадлежност на България сред политическия ни елит


Той приключва мандата си с достойнство и предизвиква съжаление, че не се кандидатира и не успя да го повтори – вече на основата на сериозния си натрупан държавнически опит.


Оценката Ви за главния прокурор?


- Преди време унгарски дипломат в София ми сподели интересно наблюдение. Той трябваше да посреща на официално посещение у нас главния прокурор на Унгария. Наложи му се да се обади в Будапеща – за информация кой е човекът, дори името му не знаеше. "Той е само един високопоставен чиновник – извинително каза дипломатът – той не е публично лице, за разлика от България"


Статутът на главния прокурор у нас е заложен в конституцията като отражение на тази мистична и зловеща роля на сталинистката прокуратура, която в условията на болшевишкия режим трябваше да облича в законоподобна форма произвола на КГБ върху обществото. През 1990 г. БСП заложи този статут на прокуратурата – "над мен – само Бог (Татарчев)" – като ключова гаранция срещу възможни репресии върху екс-комунистическата партия и нейните дейци у нас. В последствие този конституционен статут на прокуратурата изигра ключова роля за утвърждаването на посткомунистическата олигархия като монополен разпоредител с властта и богатството в обществото и държавата в условия на гарантирана безнаказаност.


Мисля, че Цацаров – след Татарчев и Филчев – добре изпълва тази роля, заложена още в началото на българския преход. В нея се съчетават двата необходими за целта компонента – излъчване на огромна власт, предизвикваща страх и безпрекословна служба в услуга на силните на деня. В този смисъл мандатът на Цацаров започна при Костинброд, продължи в ожесточена битка с реформаторите на съдебната система сред съдийското съсловие и в част от политическите среди, а последното знаково "постижение" на този тип прокуратура е пълното оневиняване на един знаков "герой" от подземния политически свят, когото партията му – ДПС – пробра обратно при себе си чист и невинен като сълза.


Какво ви изненада през 2016?


- Бързината, с която един цял световен порядък може да се срутва като картонена кула. Безпомощността, с която овластени национални и международни елити наблюдават разпада на своя свят и на своята власт. Неумението им да водят като се променят навреме – като ценности, идеи, политики.


Нахлуването на събития, които са напълно неочаквани и все пак – логичен резултат от продължителни процеси, развивали се пред очите ни.


Промени ли се нещо тази година и какво си струва да се запомним/да научим от 2016 г.?


- Може би трябва да запомним, че в епоха на драматична промяна две неща са много важни. Първо, да знаеш кой си и да съхраниш идентичността си – вярата си, убежденията си, ценността на направеното от теб. Второ, да имаш силата и гъвкавостта да се променяш – най-малкото за да оцелееш, а по-възможност – и да овладееш промяната и да успяваш да я насочиш в възможната желана посока.


Още оценки, коментари, истории и фоторазкази - четете в "Годината" тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Добър анализ...
  Тъпо заглавие....

 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2301 Весело

  Много мъка има по света.
  И у нас.

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 715 Неутрално

  И Минчев най-после провидя същността на ГЕРБ. А заглавието говори красноречиво.

 4. 4 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 508 Весело

  Яко заглавие! À така , бий по врага! Журналист да се наричаш ...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  За съжаление всички партии в различни степен се оказват клиентелистки.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Маттряла, показа характер. Матряла, казА на Бойко, че не може да издевателствува върху него до безкрайност.

 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Добър анализ...
  Вярна /донякъде/ критика към Борисов /Партията - това съм аз/
  мощен /напълно заслужен/ шамар към провалилите се клиенти и клиентелизма на една чужда фондация със /надяваме се всички/ затихващи функции.
  Прекалено възторжено и напълно незаслужено ласкателство към помпозноста на човек , който не може да избяга от битноста си на комсомолски секретар. И отказал демонстративно и нагло да изпълни конституционните си задължения....

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Щом го казва Оги-то Минчев...Огнян истината хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]За съжаление всички партии в различни степен се оказват клиентелистки.[/quote]
  Най ми е драго като "стигнете" до извода :"Всички са маскари" хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":
  "Основният принос на ГЕРБ е фактът, че те управляват статуквото по-добре, отколкото тандема БСП-ДПС"...Много точно! Винаги съм твърдял, че дясното на ГерБорисов е факта, че стоят вдясно от Бсп и не са толкова леви, като Ергени Минджев........

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#10:"stenli1"]Това откога го пишем

  Мафията от СИК-ГЕРБ си има държава[/quote]
  Предполагам че ще го пишете още 8 години

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Подписвам се под всяка дума от заглавието. Мога да дам конкретни примери с хора около мен - съвсем не на високо ниво.

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]стоят вдясно от Бсп и не са толкова леви, като Ергени Минджев...[/quote]
  Пък Ергений Дайнов и той разправя че бил десен хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Труден беше избора на Българина. Да гласуваш за Радев , за да накажеш Бойко. 20% не са малко , това си е жълт картон.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  По-верен извод от този относно последните 27 години у нас просто няма, изборът винаги се оказва между по-малкото зло.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Уетих се че чета глупости,та се наложи да се върна към началотокой е авторът.Както можеше да се очаква Минчев.Та кой друг?

 18. 18 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Подобни бозици ще продължават да минават за "анализи", докато гражданите са достатъчно невежи и необразовани, за да нямат и елементарно понятие от устройството и механизмите за работа на една проста фирма, за държавата - да не споменуваме! Няма да си губя времето да коментирам цялата бозица, достатъчно е да анализираме заглавието. Всяко управление идва с определени идеи за разходването на обществения ресурс, което по същество е задачата на всяка власт - време е да го научите най-после - специално тия, които говорят за разпределянето на порциите в страната. Да преговорим - обществото заделя ресурс от собствените си приходи и ги предоставя за общите нужди на държавата. Парламентите и в частност правителствата, които избираме, имат задачата именно да изразходват този ресурс така, щото да се допринесе в максимална степен за развитието и просперитета на нацията - пътища, болници, училища, армия, полиция и т.н. В този смисъл е съвсем естествено всяко управление да назначи свои хора, за които вярва, че ще провеждат политиките и ще следват приоритетите, зададени от конкретната власт. Да наричаш тези кадри "клиентелни мрежи" е като да наричаш касиерката в супермаркета рекетьорка. Но минава пред определени прослойки със силно ограничен интелектуален капацитет като атакисти, комунисти, десебили и други комунистически филизи, избуяли от мощната снага на партията.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Огняна Минчев остана един от малкото, дето назовават престъпленията с истинските им имена!

  Анализът му за пореден път е хирургически точен!

 20. 20 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Герб просто се превърна в.. тройната. :-) И в Бакърджиево, Божково, Софиянсково, Костовата..:-) НЕма разлика! Властта не прощава!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 21. 21 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  много добър анализ , явно пак ще сме близки до новите на деня , а иначе г н Огнян Минчев си е част от статуквото , случайно пътувах от Париж към България и тоя другар най безцеремонно мина пред опашката за самолета най отпред ,без да чака ,демонстративно извади дипломатически паспорт ,за да седне пръв в самолета ,така ,че другари ,част сте от статуквото на ДС ,а иначе тоя анализ баща ми го прави от времената ,когато слушаше тайно Свободна Европа ,нищо не се е променило ,комунистите си управляват ,само дето си изнасят децата и парите свободно на запад ,докато се кълнат по медиите във вярност към КПСС и СССР ,сега Русия .

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "На "Позитано" още от сега злоупотребяват открито арогантно с неговата зависимост"

  Да, президентът се очертава като момчето на нинова

 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  "...през 90-те години и първите години на новия век – България успешно реализира основната си стратегическа цел: да бъде част от Европа и евроатлантическия свят.."- то хубуу, но сега накъде? Каква ни е следващата/ите стратегическа цел като държава?А?

  ВЕче сме си постигнали стратегическите цели и от тогава насам България е в свободно пропадане. Това , което е най-вероятно е ,че ще изчезнем като държава, а може би и като народ...

 24. 24 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1132 Весело

  " .. За тази цел са се борили и дали живота си най-достойните българи от времето на Възраждането насам....."- А ТОВА Е ОТКРОВЕНА ГЛУПОСТ!!! И я слушам не само от този фин човек, а и от още цяла плеяда "ерудити".......

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  "Също и селекцията на Радев за кандидат – за която обаче заслугата далеч не е само нейна."
  Профилът на печелившия кандидат, очертан от Юрий Асланов по поръчка на РИСИ, казва почти всичко за режисирания преход. "Печелившият кандидат не е свързан с партии, има успешна кариера, но не в бизнеса."
  Приватизаторите от прехода, заедно с всичките си проксита - партии, медии, социологически агенции и прочее, вкупом се блъснаха в резултатите от референдума - искането за мажоритарен вот. Минчев добре напипва анти - олигархичните настроения, но удобно пропуска да очертае по-ясно олигархията. Кво да праиш, тя и него храни.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  Този не чу ли как изрева Сорос? Той на глух ли се прави?
  Що се отнася до ГЕРБ, тя е пълно копие на старата БКП и нямак как да има нещо различно. Сега на изборите ще я пратим при оригинала, където ще си имат и дружка - НДСВ. А новия им Вожд при стария Вожд, те много си допадат. С "царя" ще направят тройка.

 27. 27 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  Кои са трите чудеса през 2016 г?
  Първото е Брекзит.
  Второто е Тръмп.
  Третото е поредната оставка на Баце!
  Кои ще бъдат трите чудеса през 2017г?
  Първото ще бъде връщането на Великобритания в ЕС.
  Второто ще бъде импийчмънта на Тръмп.
  Третото ще бъде победа на Баце на следващите избори!

  Що загубихме тези две години?????

 28. 28 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#26:"Judjuk"]Сега на изборите ще я пратим при оригинала[/quote]
  Мхм... мокрите сънища ви мъчат вече има-няма десет години. И видимо ескалират... Вижте там някакво лечение по здравна каса, да не се охарчите много.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 29. 29 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#18] от "Антипухмалин":

  Голема тъпотия си написал, ама голема! И то с амбицията за критичен анализ. Прочети пак:

  "В този смисъл е съвсем естествено всяко управление да назначи свои хора, за които вярва, че ще провеждат политиките"

  Сега ми обясни как един най-обикновен чиновник може "да провежда политика". Има си политически постове, където е нормално хората да се сменят, има си и експерти и администрация, които имат съвсем други задължения. Само с "политическа воля" и "верни на партията, които ще провеждат политиките" не става - някой все пак трябва да знае и може. Е, тези знаещи и можещи постепенно бяха изхвърлени от местата им, защото ако човек има самочувствие няма да тръгне да лиже подметките на простаците на власт. Съответно, местата бяха заети "с конкурс" от роднини и партизани, много от които едвам сричат. Процесът започна в 1999 г., при царя се разрасна, а при ГЕРБ доби гротескни размери: в малките общини и чистачка не можеш да назначиш без протекцията на някой местен "политик".
  Добрите специалисти са жизнено важни в администрацията, но хора с мислене, като твоето (ако може да се нарече мислене) направиха всичко възможно да ги изгонят. Нещо повече - гледайки примера, много наши деца напускат страната, защото не искат говеда с вуйчо в ГЕРБ да им бъдат началници.

 30. 30 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#18:"Антипухмалин"] Да наричаш тези кадри "клиентелни мрежи" е като да наричаш касиерката в супермаркета рекетьорка...[/quote]

  Ами не е зле да ви се напомни, че България не е супермаркета на Борисов. Задоволяването на паричните интереси на определени фирми пък не е като това, да подобряващ живота на избирателите си. Между другото същият ритник отзад, който получи ГЕРБ ще получи и БСП, ако пак намърда слугинажа си на власт.

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Безпощадно точен Минчев, особено що се отнася до мястото на убийствената коалиция БСПДПС по време на прехода и до зловещата фигура на гл. прокурор. През следващия политически сезон ще наблюдаваме опити за възпроизводството на този смъртоносен политически модел, като за целта е възможна нова Костинбродска афера, ако Борисов сам не си свие перките - възможно е вече да са му наредили това. Подобни опити трябва да бъдат пресечи овреме - Борисов нека да си ходи от политическата сцена, но властта не трябва да попада в мафиотската коалиция БСПДПС.

 32. 32 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#30:"gianni"]Задоволяването на паричните интереси на определени фирми пък не е като това, да подобряващ живота на избирателите си. [/quote]
  Виж сега, чедо... Има една групичка "избиратели", които незнайно защо са си въобразили, че двата милиона и кусур работещи и плащащи данъци са създадени на този свят за да издържат такива като тебе, а държавата има единствено функцията да взема данъци от работещите, за да хрантути некадърниците и лешперите. С прискърбие трябва да ти съобщя, че са те въвели в дълбоко заблюждение. Парите ни (на тези, които работим) се дават на държавата именно за да плаща на фирми, които да ни строят магистрали, пътища, болници, училища и т.н. Ако ти чакаш да забогатееш от парите на работещите, които незнайно по каква логика си си въобразил, че държавата ти дължи, има да почакаш доста - горе-долу един живот. Ако евентуално не свариш да се осъзнаеш по-навреме, че ти трябва сам, с труда си да си осигуряваш личното благосъстояние и ритнеш камбаната докато си на социалка, можем да ти отпуснем някой лев за евтин ковчег, за да не вмирисваш инвайърмънта. Но до там. Пари раздават в тотото. Пусни си фиш.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#27:"Дедо Либен"] следващите избори! [/quote]
  Очертава се по дълго управление от три месеца на служебното правителство. Изборите ще доведат до патова ситуация, при сформиране на кабинет. Възможни са и нови избори до края на 2017 г.?....Освен ако не се сбъдне прогнозата за правителство ГерБорисов/Бсп? С неутрален премиер?......

 34. 34 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#31:"volarok"] Борисов нека да си ходи от политическата сцена, но властта не трябва да попада в мафиотската коалиция БСПДПС.[/quote]
  Мхм... мечтата на др. Костов, изговорена в прав текст от един от неговите "капацитети" - някой да ни спечели изборите и да ни даде да управляваме. Ама демократи, бе, демократи, та дрънкат! Я кажи бе, другар, ти поне понятието "демокрация" знаеш ли какво означава? И като как така ти ще разпореждаш кой да си ходел и кой - не? Това не се ли решава на избори, според вота на гражданите? Откровени сталинисти, братче, ще ни опищяват главите как били "автентично десни", па в същото време ще ни диктуват кой да си ходел и кой да останел. Чшшш, вие да не сте спали на течение нещо? Ръдан да ви плаща парното и да ви уплътни джамовете на Кърниградска, че хептен взехте да сдавате багажа...

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#32:"Антипухмалин"] Парите ни (на тези, които работим) се дават на държавата именно за да плаща на фирми, които да ни строят магистрали, пътища, болници, училища и т.н. [/quote]
  И по една случайност, това са фирмите на Прасчо, нали? И на още 5-6 играчи, само от София....

 36. 36 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#33:"dobrich"]Изборите ще доведат до патова ситуация[/quote]
  Аха... нЕма начин просто. Я да ни кажеш кои ще спечелят изборите, та да се стигне до "патова ситуация"? Хайде, новата опорна точка я разбрахме - ГЕРБ и БСП щели да имат общо по-малко от 120 депутати. Сега остава да ни кажете и кои ще са тези политически титани, дето ще вземат останалите 120. Да не се очертава партия на извънземните от Алфа Центавър?

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 37. 37 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Герб БСП и дпс са едно и също. Много ги обичам такива "анализи" - много и празни думи.

 38. 38 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Цитат: "...Икономическото оживление е видимо,..."

  Това, че стъкмистиката изкривява данните и ги анализира по най-удобния за управляващите начин изобщо не означава, че имало оживление. Нашата икономика вече не произвежда крайни продукти и не развива свои марки. От ишлемета печалбата има само ако използваш по-евтина работна ръка. Ние си харизахме природните богатства за жълти стотинки и днес отчитаме увеличението на износа основно се дължи на тези чужди компании. Държавата трябваше поне да ги задължи да не изнасят суровини, а да произвеждат у нас крайни продукти от тези суровини. Вместо това се стигна до това, че изнасят необработената ни руда и колкото решат толкова ни дават.

 39. 39 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#35:"dobrich"]И по една случайност, това са фирмите на [/quote]
  ...този, който може да изпълни поръчката и предложи най-изгодни условия. Дали е прасчо, грухчо или свинчо, не е важно.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 40. 40 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1132 Весело

  До коментар [#29] от "grajdanin1":

  Обяснявам: обикновения чиновник изпълнява и партийната ( политическата) повеля ! Например да пълни гушата ( неговата и на този, който го е назначил)! Това е провеждане на политика!

 41. 41 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#38:"proizvoditel"]изнасят необработената ни руда[/quote]
  Ти чуваш ли се какви глупости брътвиш? Коя руда изнасят и с какво? Щото БДЖ товарни превози бере душа от години, явно я изнасят я с аероплане, я със самосвале... Сигур им излазя суперизгодно да разкарват тонове с камънаци на хиляди километри, за да извлекат две кила метал. Ще ни светнеш ли каква руда се изнася и по кои канали, та да идем да се възмутим на място? или си плещиш така, колкото да си проветряваш кариесите?

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#39:"Антипухмалин"]този, който може да изпълни поръчката и предложи най-изгодни условия.[/quote]
  Не думай ве....

 43. 43 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#32:"Антипухмалин"]Виж сега, чедо... Има една групичка "избиратели", които незнайно защо са си въобразили...[/quote]

  Ха-ха-ха. На "малката" групичка от избиратели и писна да ви издържа с данъци си и ви би шута. Сега, обратно на село. Поне докато не се намърдате в поредното НДСВ, ГЕРБ, БСП или нещо подобно, да ви турят на някое бюро в Софето, па да се правите на важни.

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#36:"Антипухмалин"]ГЕРБ и БСП щели да имат общо по-малко от 120 депутати.[/quote]
  Споко, ма другарке...Ще имат повече от 120 дупитата и ще управляват заедно. Сега доволна ли си?

 45. 45 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Вчера основната мантра на комунистическите ни бизнесмени беше да затворят цикъла и да не дадат работа на никого. Така обаче фирмите им станаха тромави и прахосаха огромни пари. А за разлика от нашите тъпи червени цървули запада от дълги години залага на специализацията. Така всеки малък може да си намери нишата, да събере основния оборот в бранша, да става все по добър, да си изплаща инвестициите във все по-добра техника, да продава все по евтино...

 46. 46 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Днес мантрата е окрупняването. Частните монополи наложени от Правителството на Бойко в почти всяка област на икономиката сринаха конкуренцията и унищожиха малкия бизнес. "Пазарната икономика" остана в миналото. У нас наложиха контролирана олигархо-ченгесарска псевдо икономика коята само симулира наличието на пазар на ниските нива. "Лафка" е типичен пример за процесите в България наложени от поредната кукла на мафията - Бойко Борисов.

 47. 47 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Умен човек. Блестящ анализ. Сега ще обере плювните на червените тролове.

 48. 48 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":

  възможно е, все пак мафията си има държавва и наместник, ББ.

 49. 49 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#43:"gianni"]На "малката" групичка от избиратели и писна да ви издържа с данъци си и ви би шута[/quote]
  Тъй ли? Аз що си мисля, че Борисов сам подаде оставка и никой не му е "бил шута"? Бихме шута на малкото БКП - ДСБ, при което др. Костов стана лаборант, а др. Кънев - трикаджията, се възкачи на чело на "умните и красивите". Подир туй започна да плюе връз суратя на избирателите си, ама плюене ли беше, чудо ли! Първо се съюзи с де що имаше люспи, за да влезе в НС. Сиреч - вие ме изритахте, казахте ми, че не ме искате във властта, ама аз съм нагъл, корумпиран и изпечен мошеник, та пак ще намеря как да ви излъжа. После имаше две години водевили и т.н. Та сега не знам дали ще бъде официално обявено на някой от петте ви конгреса, планирани за 2017, ама целта ще е да достигнете 0,5% на изборите през април. Ако не се съешите с другите комуня на Танчето Дончева и Крадиев. Таквиз неща...

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 50. 50 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#48:"shtavesht"]мафията си има държавва[/quote]
  Абе, на вазе, от обратната партия не ви ли се изясни поне това, че представите ви са обърнати точно наопаки на действителността? Като си помислите нещо, автоматично го умножете по (-1) и тогава го напишете - така имате някакъв шанс и да познаете.
  Та, ако мафията си имаше държава, както твърдите, то целият обществен ресурс щеше да отива в ръцете на мафията и нямаше да има НИЩО - повтарям - НИЩО построено, както беше при Костов, царя, Станишев. Обаче днес всички виждаме, че ресурсът ни от данъци отива в реални и видими за всички подобрения в обществения сектор - строят се пътища, магистрали, ЖП линии, метро, пречиствателни станции, спортни зали и т.н. Икономиката се развива, безработицата намалява, отварят се нови предприятия и се търси работна ръка (сега погледнах - в момента само в jobs.bg има 20 296 обяви за рбота). И всъщност истината е, че за първи път от 1989-та България не е в ръцете на мафията, но мафията прави всичко възможно да си я върне - с десетки нови "проекти", като РБ и ББЦ през 2013, "Да, България" и ще видим колко други до изборите... Проблемът ви е, че все по-малко хора ви се връзват, а вие ставате все по-истерични и смешни.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 51. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#49] от "Антипухмалин":

  Не го взимай навътре, няма да мине много време и Бай X ще седне на резервната скамейка до др. Цар. Оттам ще го вадят на показ на 1 май и на 9 септември, за да ни каже нещо благо за Матушката или пък за Тодар Цървула, който построил три България и на който лично е разтривал ушите.

 52. 52 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Анализът на Минчев е точен в преобладаващата си част. Малко е надценил Бойковото управление едва ли не като много успешно в икономически и финансов аспект. Всъщност, Бойковото правителство не направи никакви положителни промени (реформи) в администрация, законодателство, съдебна система, образование и здравеопазване. Нито една. Целият икономически растеж и финансова стабилност се крепят на външни заеми и ограничаване на разходи. Само един пример с КТБ и 4 млрд. лева, покрити в по-голямата си част със заем. Отделно, проекти като Белене, други проекти в енергетиката, обществени поръчки, търгове и много други.

  Просто правителството се опитваше да лавира и да угоди на всички олигарси и на бедните едновременно - чрез кредити и други популярни мерки, които ще имат негативен ефект за в бъдеще. Заемите трябва да се връщат все някога.

  Плевнелиев показа характер и доста добро "скърцане със зъби", когато беше необходими. Примери - назначаването на Венета Марковска в КС, връщане на закони, сезиране на КС за въпроси от референдума на Трифонов, ясно назоваване на руската заплаха и агресия. Повече не може да се желае от един-единствен човек на тази позиция. Учудвам се, че въобще успя да направи толкова много.

 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Неутрално

  С удоволствие ще цитирам част от този невероятен коментар. Защото е като хапче против елементарни манипулации/внушения, като тези в по-голямата част от статията. Просто не мога да го кажа по-точно.

  [quote#18:"Антипухмалин"]страната. Да преговорим - обществото заделя ресурс от собствените си приходи и ги предоставя за общите нужди на държавата. Парламентите и в частност правителствата, които избираме, имат задачата именно да изразходват този ресурс така, щото да се допринесе в максимална степен за развитието и просперитета на нацията - пътища, болници, училища, армия, полиция и т.н. В този смисъл [/quote]

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#18:"Антипухмалин"] В този смисъл е съвсем естествено всяко управление да назначи свои хора, за които вярва, че ще провеждат политиките и ще следват приоритетите, зададени от конкретната власт. Да наричаш тези кадри "клиентелни мрежи" е като да наричаш касиерката в супермаркета рекетьорка.[/quote]
  +++++++++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 55. 55 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#50:"Антипухмалин"]Проблемът ви е, че все по-малко хора ви се връзват...[/quote]

  Можеш ли да броиш? А бе вие съвсем за балами взехте хората. Работата не се свежда само до това, дали тая или оная партия ще бъде на власт. Времето в което хората гласуваха под строй, само и само "нашите" да са на власт, безвъзвратно мина. Останал ви е сал електоратът от роми, ама и той не стига, а може и да ви изневери, за едно кебапче в повече.

  Не е важно само какво приказвате по платените медии, а какво действително става. А то май хич не се харесва на избирателите.

 56. 56 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "...в епохата на глобалния либерален консенсус..."
  =========================

  През тази "епоха" Минчев се сдоби с луксозен джип,
  следствие на което от онзи предишен потиснат и тревожен политкоментатор не остана следа.
  Наддаде видимо на тегло, "заглади косъма" във всеки един смисъл
  и само неясната перспектива пред бъдещото присъствие на популярни фондации след изборите в Съединените щати стряска съня му.

 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#36:"Антипухмалин"] Хайде, новата опорна точка я разбрахме - ГЕРБ и БСП щели да имат общо по-малко от 120 депутати. Сега остава да ни кажете и кои ще са тези политически титани, дето ще вземат останалите 120. Да не се очертава партия на извънземните от Алфа Центавър? [/quote]

  Хахахах господине, усмихнахте ми деня с брилянтните си коментари! Благодаря!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4692 Весело

  [quote#0:"Огнян Минчев"]Мисля, че Цацаров – след Татарчев и Филчев – добре ИЗПЪЛВА тази роля...[/quote]

  Съмнявам се, че тази подмяна да думата "изпълнява" е случайна и смятам, че използването на думата "изпълва" е много по-на място по отношение на изпълнения до пръсване Цацаров.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#31:"volarok"]Борисов нека да си ходи от политическата сцена, но властта не трябва да попада в мафиотската коалиция БСПДПС.[/quote]
  И кой ще вземе властта? Могъщият Реформаторски блок?
  Икономически управлението на тройната коалиция беше най-успешното в България.

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  [quote#50:"Антипухмалин"]Та, ако мафията си имаше държава, както твърдите, то целият обществен ресурс щеше да отива в ръцете на мафията и нямаше да има НИЩО - повтарям - НИЩО построено, както беше при Костов, царя, Станишев.[/quote]
  Да сравняваш работата на Боко, Костов и Станишев е най-малкото глупаво...да не кажа нагло.
  Още по-нагло е да поставяш най-добрия, целенасочен и резултатен държавник, който обърна насоките на развитие на страната ни на 180 градуса, на едно място с някакви си мутри (като Борисов) и излъскани, но страшно некадърни мамини синчета (като Станишев)!
  Трябва да си пълен идиот да пишеш такива глупости, дори само при очевАдната, гигантска разлика в условията, при които са работили тези тримата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  За пореден път Огнян Минчев демонстрира много добър поглед върху събитията и техните бъдещи последствия за родината ни.
  Преценката му за отделни личности и събития, както и предвиждането му за бъдещите такива са кристално чисти и точни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#50] от "Антипухмалин":

  Иначе е невероятно удобовствие да те чета!!!

  Докато има хора като теб, не всичко е загубено в България! И това въпреки мнозинството на онези, които изобщо не знаят кое, как и защо се случва, но пък си мислят, че всичко знаят по-добре от другите.

 64. 64 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#50] от "Антипухмалин":

  ЩЕМЕ ТРИЕТЕ Е, А!!!!!!!! И какво толкова казах?

  Укроти се малко, моля, че им обърна всички опорни точки с главата надолу! Ще оставиш троловете без надници точно преди Нова Година, една бутилка вносно уиски няма да могат да си купят и ще го дават на домашна шльокавица, и после, след 1-ви Януари, побеснели от алкохолно главоболие, още по-свирепо се ще изливат тук гнава си, породен не от друго, а от евтен алкохол.

 65. 65 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  [quote#62:"Храбър"]За пореден път Огнян Минчев демонстрира много добър поглед върху събитията и техните бъдещи последствия за родината ни.
  Преценката му за отделни личности и събития, както и предвиждането му за бъдещите такива са кристално чисти и точни.[/quote]
  Вай-йй... Това звучи като част от чуждо писание и най-вече като цитат от некой некролог, Храбърчо. Ти никога не си бил добър в езиково отношение, хаха... "Бъдещите такива", "отделни личности и събития"?! Добра флашка, няма спор!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 66. 66 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#1:"Nikolay Hadjiminchev"]Добър анализ...
  Тъпо заглавие.... [/quote]

  Редакцията е извела за заглавие, това което най-пасва на редакционната политика. И на немалка част от коментиращите. А то е едно изречение от целия текст. Имаше къде-къде по-важни неща в иначе добрия текст на Огнян Минчев.

 67. 67 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#50:"Антипухмалин"]Та, ако мафията си имаше държава, както твърдите, то целият обществен ресурс щеше да отива в ръцете на мафията и нямаше да има НИЩО - повтарям - НИЩО построено, както беше при Костов, царя, Станишев. [/quote]

  Да, сега БСП пак и замириса на политическа власт, но от нас зависи да не я пуснем пак да грабят както по сергеевото премиерство и на орехарски!

  [quote#50:"Антипухмалин"]Обаче днес всички виждаме, че ресурсът ни от данъци отива в реални и видими за всички подобрения в обществения сектор - строят се пътища, магистрали, ЖП линии, метро, пречиствателни станции, спортни зали и т.н. Икономиката се развива, безработицата намалява, отварят се нови предприятия и се търси работна ръка (сега погледнах - в момента само в jobs.bg има 20 296 обяви за рбота).[/quote]

  Да, ама асфалтът не се яде, контрират капитал-цоциалистите и така вкарват в заблуда бедните им почитатели!


  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 68. 68 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  [quote#34:"Антипухмалин"]И като как така ти ще разпореждаш кой да си ходел и кой - не? [/quote]Не аз решавам, дали ГЕРБ и Борисов ще си отидат от политическата сцена, а неговите ментори (доброволен начин) или БСП и ДПС, които веднъж вече опитаха да го капичнат през 2013 г. (принудителен начин). Искам да кажа, че тези опити ще продължат, ако Борисов не си отиде сам. Просто присъствието им ги бърка прекалено много и това пролича при Костинброд-1.

 69. 69 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Иначе корпулентният политолог ми опротивя още като произнесе панегирики за "знаковото" слово на др. Доган при изхвърлянето на др. Местан и след като почна ни в клин, ни в ръкав да плюе по Ердоган - в тон с "обръчовидните" и "обръчовладеещите". И сега с това интервю ни се пробутва добре вплетена в общото "бля-бля" идея за значимостта на комунягите Нинова и Радев, комуто Минчев възлагал надежди, та дори предупреждава, че повечето, които били гласували за него не били свързани с "Позитано", хаха... Стига толкова, Огняне! Ясен си.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  [quote#10:"stenli1"]Мафията от СИК-ГЕРБ си има държава [/quote]Това е дясната мафия в България. Левоцентристката мафия се представлява от добре познатата ни от годините на прехода крадлива коалиция БСПДПС и тя се кани да смени дясната мафия, за да доизпапа еврофондовете до 2020 г. Така са се разбрали босовете им. [quote#60:"ssg"]Икономически управлението на тройната коалиция беше най-успешното в България. [/quote]Да, в условия на глобален растеж и златен дъжд, изсипал се над страната ни, всеки може да управлява успешно. Защо управлението на Орешарски не беше толкова успешно, като това на Станишев? Защото приватизацията свърши и финансовите потоци към страната ни секнаха. Така не остана нищо за крадене и взеха да се крадат едни други - напр., гътането на КТБ и послведвалото разграбване на бизнеса на Цв. Василев, поради което във фалиралата банка практически няма да влезе нищо. Евентуално ново управление на БСП и ДПС просто ще продължи този модел.

 71. 71 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#61:"Храбър"]Да сравняваш работата на Боко, Костов и Станишев е най-малкото глупаво...да не кажа нагло. [/quote]
  Тъй ли? И що така реши? И тримата са били Премиер-министри и са отговаряли за изразходването на обществения ресурс и за управление на държавните активи. Имам си пълно право да ги сравнявам, а разни недоучени комунета не можете да ми кажете и копче. Не сме 1975. У лево!

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 72. 72 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Клиентелизма избуя най-много 90-те г. в лабораторията на сега известен лаборант.
  Видя се, че е добър дългосрочен доход и после всички я практикуват.

 73. 73 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Статуквото може да бъде пробито единствено ако хората се вдигнат срещу доказаната за 27 години негодна и корумпирана политическа класа. Политици без значение от коя партия нямат ни най малък интерес моделът КОЙ да бъде променен.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Оказват се клиентелистки защото толкова са партии. Това са съюзи или сборища от оратци които имат една идеология - дайте да си вземем/грабим/обогатим. Затова ляво и дясно са размити, затова има партии от лидерски тип които нямат ясни визии за държавата, нито имат ясни политически концепции.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  "Мощно избуяха клиентелните мрежи на партия ГЕРБ в управлението на всички нива"
  Ами нали те създадоха ГЕРБ и толкова години си осигуриха безоблачно съществуване. Те вземат поръчките, те си разпределят европейските пари, абе те управляват.

 77. 77 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До кога ще ги търпим да се гаврят , всичките са милионери, даже вече има и доста милярдери, за сметка на 1 милион изнемогващи. Нали се сещате, едните имат по 10 коли, 15 имота и т.н. Другите имат 10 лв на ден за цялото семейство и т.н. Докога ще ги търпим, докога, всичките до един,

  Издигат умишлено калпави кандидати господата от ГЕРБ, правят се на ощипани, показаха колко ги интересува народа. Искат да управляват само , когато на тях им е угодно.....да мислят за народа.

  Пътят е единствен.... искане за незабавно вдигане на доходите поне с 60- 70 % поетапно в рамките на 1,2 години. Блокиране на пътища, масови протести, докато не се гласува това искане.

  Много е лесно, 5 хиляди крадци, които натрупаха милиони дори милиарди ще отделят по 1 милион за народа и ето, от къде ще се изпълни бюджета...................от нас зависи

 78. 78 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  изключително добър коментар и анализ
  дано повече бай ганювци да го прочетат и асимилират за да си помогнат на следващите избори с по ясна картинка за реалноста
  благодарим минчев

 79. 79 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Бре, добър анализ на бившото комуне ОМ. Нещо май пак се опитват да ни аблуждават, поне си казаа, че БХ е пазител на статуквото като 2ра производна на ДС и БКП.

  Само са чехлЮ не е прав, защото он си взимаше хонорарите от ул. Козяк и да можеше да е по-твурд и кем туркията и към БХ и да води балансирана външна политика

 80. 80 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#4:"Karla Hanneman"]Яко заглавие! À така , бий по врага! Журналист да се наричаш ...[/quote]
  Огнян Минчев ли е журналист, а, трол гербав?
  Само до преди година Минчев залагаше на Бойку, като алтернативата "по-малкото зло" на бсп. Същите фалшиви трели на заблудата припяваха и Евгений Михайлов, Едвин Сугарев и ред други "седесари". Днес никой от тях не ще да свърже името си с мутрата - раздавач на порции на "клиентелните мрежи на партия ГЕРБ в управлението на всички нива".

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#20] от "ostin22":
  [quote#20:"ostin22"]Герб просто се превърна в.. тройната. И в Бакърджиево, Божково, Софиянсково, Костовата.. НЕма разлика! Властта не прощава![/quote]

  Като стане въпрос за мизерия , огладняване и ограбване на електората тия , които немат амнезия се сещат за лукановата и виденовата зима.
  Освен червения чуг/к/ундуриат , де .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 83. 83 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#47:"fallada"]Умен човек. Блестящ анализ. Сега ще обере плювните на червените тролове.[/quote]
  Червените тролове от двете им комунски фракции - бесепарски и гробарски.

 84. 84 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 477 Любопитно

  [quote#30:"gianni"]същият ритник отзад, който получи ГЕРБ ще получи и БСП, ако пак намърда слугинажа си на власт. [/quote]
  Я, ама ти да не би да очакваш нещо друго? За чий драпат толкова да се докопат пак до властта? За снимка във вестника ли?

  шуменско пиво
 85. 85 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#38] от "proizvoditel":

  Колега, от онези дни прочетох в един добре информиран журнал, че Индонезия забранява износа на метала мед, ама тя освен с яка добивна индустрия разполага и с мислещи министри.

 86. 86 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#80:"choss"]Яко заглавие! À така , бий по врага! Журналист да се наричаш ...- цитат на коментар #4 от “Karla Hanneman”

  Огнян Минчев ли е журналист, а, трол гербав? [/quote]

  За заглавието е писала,лешпи.
  Поне е ясно,че ти и за трол не ставаш,и 2лв месечно няма кой да скъса за такъв.

 87. 87 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Мдаааа........... демокрацията се тъклува от ( демократи) .Кой са те ? Има приложение от видният Огнян Минчев. Извън списъка на Огнян ,всички са : фили ,фоби .........ужасни диктатори. Той е Мойсей , само той може да говори с боговете на демокрацията
  Къде сме ние в гъбарника...

 88. 88 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Както винаги , точен анализ от О. Минчев .След такъв анализ коментарите са жалки !

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Съдържанието и емоциите в някои от коментарите ме навеждат на мисълта, че някой готви нов девети септември.
  Или "септември ще бъде май" в случая.
  Ако българският народ не е успял да се отърси от стокхолнския си синдром и това ще стане авторе на материала. Мен не може да ме убедиш. Каквото и да си се опитвал да постигнеш.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Любопитно

  МОЧА имени Ленина

  НЭП: Новя Экономическая Политика

  Кулакът не, но Клиента и винаги Пръв.
  И Прав.

  Н.В. Клиента Поръчков еврофондов, рублофондов и т.д.

  "Мощно избуяха клиентелните мрежи на ГЕРБ
  в управлението на всички нива" От Огнян Минчев

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#93] от "Един препатил":

  Тези са истинска трагикомедия. Лошото е, че някой им се връзват да спорят с тях. Не бива, защото тия само се палят и запълват коментарите с безсмислици за величието на вожда и възхвала на делата му, както и с громене на Костов ни в клин, ни в ръкав.

 96. 96 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  "Антипухмалин" - "достатъчно" - "Непукистка"

  Сега това какво е - "3 в 1" или "1 в 3"? Чисто като техническо изпълнение питам.
  Защото иначе си е ясно - доказателство за пълната мисловна и кадрова немощ на ГЕРБ.

 97. 97 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#91:"primaxm"]

  Платените геребери пак са налазили форума, за да хвалят любимият вожд. Дори не се усещат, колко са жалки и че колкото повече напъват, толкова повече отвращават хората, Пълна трагедия! [/quote]

  Не си по темата. Нито сме платени, аз пък не съм и гербер. Когато се обвинява една партия, както Минчев го прави в клиентелизъм, е задължително условие/за да го приема насериозно/ да приведе някой и друг конкретен пример.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 98. 98 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#95] от "primaxm":

  А, аз не им се връзвам и не ми пречат. Като по-стар човек съм свикнал да прескачам пасажи от "Работническо дело" и да чета само това, което ме интересува.


 99. 99 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#97] от "достатъчно":
  [quote#97:"достатъчно"]Нито сме платени, аз пък не съм и гербер.[/quote]

  Като не сте гербер, защо отговаряте на този мой пост? Да ми се скарате, че не съм по темата ли. хахаха Логически само герберите биха отговорили на такъв пост, но добре щом казвате, че не сте, ще се направим, че ви вярваме. хахах

 100. 100 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Много правителства се изредиха във властта през последните 27 години и нито едно не беше в услуга на народа, всички обслужваха интересите на мафията. Идваха като аслани и си отиваха като насрани. И горкият народ се лута от избори на избори и прави грешка след грешка. И не защото народът е тъп, а защото 27 години ни се предлагат напълно неадекватни хора, които да ни управляват. Просто политическата класа се самовъзпроизвежда, без да ни предложи някаква алтернатива. Последните президентски избори бяха върхът на айсберга по неадекватност на кандидатите. Предложиха ни да избираме между две злини и ние избрахме по-малката. Разбира се изборът на ген.Радев не предполага победа на БСП в парламентарните избори, както си мечтае Нинова. Това беше просто шамар по сурата на ГЕРБ и по-специално по самовлюбената мутра на Борисов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK