Честита Нова 1917

Честита Нова 1917

© Jason Reed, Reuters2017 г., а се усеща като 1917 г. Като че ли някой е измислил машината на времето и тя действа наобратно. Пиршествo на национализмa и реставрация на авторитаризма. Ситуацията е като в Оруеловата "Животинска ферма" – култ към личността, безметежна пропаганда и терор. Книгата е художествена алегория на Октомврийската революция, за чиято 100 годишнина през 2017 г. Путин вече издаде указ за честване.


2016 г. наистина е повратна точка. Преди всичко за либералната демокрация


Атаките срещу нея идват от две страни: веднъж от национализма, който черпи от т.н. политики на идентичност под формата на щурм срещу малцинствата и втори път от неолиберализма като идеологическа шапка на отчитането на печалба за капитала на всяка цена, дори и тази цена да са дълго отвоювани права и свободи.
Наслагването на тези две паралелни линии води до логичните си кулминации. Фукуяма публикува статията America: The Failed State в края на преломната 2016 г., в която посочва като главен проблем за поляризацията в американското общество нарастващото неравенство. Неравенство, което обезвласти мнозинството и даде политическо гориво на Господаря на Туитър, който им обеща, че ще ги направи отново велики. Поляризация, която беше характерна и за Европа.


Референдумът за излизането на Англия от ЕС и заявките на Тръмп за отръпване на САЩ в НАТО притисна европейските политици да предприемат необичайни мерки. Военните министри на Франция и Германия излязоха през ноември с план за обща военна отбрана на ЕС, който предвижда отделянето на огромни средства за въоръжение. Сигнали за подкрепа към плана изразяват Испания и Италия. Политическата 2017 г. обаче ще е тест за европейските общества, тъй като предстоят избори в Германия, Франция, Италия и Холандия. Дали ще се запази европейският социален и политически модел или ще се върви към дезинтеграция, за която вече се обявиха Марин Льо Пен и Герт Вилдерс предстои да разберем.


Структурно икономическо неравенство, военни конфликти и въоръжаване на Стария континент, управляващи диктатори.


Предпоставките за революционна година са налице. Къде е България в тази съвкупност?


Първият път, когато политическата система в България буксуваше дойде един генерал. През януари идва друг генерал – отново в момент на политически вакуум. Президентските избори у нас бяха шок за системата, след който още в първите дни имаше конвулсии. ГЕРБ падна тежко и реши да повлече със себе си останките от Реформаторския блок, като изкара жаждата им за власт публично. В агонията си Борисов изглежда решен да сложи край на опита за пропукване на статуквото с подкрепа за въвеждането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура. Проблемът е, че ИК за референдума постави идеални цели: личности в политиката, отваряне на партиите, отчетност в действията на политиците, но предлаганият инструмент ще доведе точно до обратното: бетониране на статуквото, огромна властова дистанция, ниска представителност и като цяло политическа дисфункционалност.


Политическите партии отсъстваха от дебатите за референдума, забравяйки че освен да печелят избори те имат и функции по политическото ограмотяване. Пространството се зае от


Главния прокурор, който очевидно преборил престъпността подхвана избирателната система


Проблемите под повърхността обаче са далеч по-сложни. Преходът, чийто дизайн през всички тези години е изключително и само неолиберален, без значение какви правителства идват на власт, има за резултат общество, чиято социална структура е като на държава от третия свят. Хранителна среда за диктатура, която при нас минаваше под формата на мек авторитаризъм, който сега ще се предложи на публиката като загрижен патриотизъм. Истината е, че както и да го наричаме, България е пленена държава, при която институциите са под диктата на центрове за подготовка на решения извън легитимните и публични институции, които просто се официализират през държавните органи. Корупцията, в тесен и широк смисъл, е етосът на политическата ни машина. Дори и членството в Европейския съюз не пречи на олигархичната клика да оперира безпроблемно.


Здравеопазване, образование, национална сигурност и т.н. са системи, обградени и изсмуквани от срастването между държава – обществени поръчки – организирана престъпност – политически партии. Домогването до законодателната и изпълнителната власт на хора, чиито основен мотив за влизане в политиката е просто, за да живеят по-добре, не може да даде необходимата сила за изчистване на тази желязна зависимост.


При разрастващ се популизъм, темата за корупцията ще бъде изтласквана от политическия дневен ред


Разбирането, че единствено независима и ефективна съдебна власт може да служи като бариера за защита на публичния интерес следва да се пренесе от гражданското в политическото поле.


2017 г. е година, в която 44-то Народно събрание ще трябва да избере до 3 септември половината от състава на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. Другата половина се избира пряко на общи събрания на магистратите. Изборът на членове на ВСС от парламентарната квота за първи път ще бъде с квалифицирано мнозинство от 2/3, по подобие на избора на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет. При гласуването на ИВСС обаче депутатите показаха как точно решенията са взети извън сградата на НС като без проблем избраха 10 човека за инспектори без да отделят и една секунда за дебати по мотивацията, професионалните и морални качества на кандидатите. В условие на предсрочни парламентарни избори е от първостепенна важност да се изиска от политическите партии да съобщят по какъв начин смятат да извършат процедурата по номинации на членовете на ВСС. За да се хвърли светлина върху това кой е източникът на влияние върху народните представители по отношение конкретните номинации на съдии и прокурори е необходимо да се изиска осветляване на процеса като в хода на парламентарната процедура по избор в мотивите се посочва по какъв начин народният представител или парламентарната група е взела решение да номинира един или друг магистрат.


Ако съдим по "решителността", с която мнозинството във ВСС взема безпринципни решения и солидното прокурорско лоби нищо чудно настоящият състав на съдебния съвет да направи всичко възможно да избере следващия председател на Върховния административен съд, тъй като мандатът на Георги Колев изтича на 15 ноември. Във ВАС се гледат делата по обществените поръчки и е логично, че натискът за тази процедура за избор ще е огромен. Последният елемент от тази процедура е указът, който се издава от президента.


Новоизбраният президент вече няколкократно заяви, че съдебната реформа и борбата с корупцията ще е основна тема на президентската му администрация. Тепърва предстои да видим дали стандартите за публичност, прозрачност и отговорност на ВСС и Румен Радев ще съвпаднат.


2017 г. ще е година, в която обществото ни ще трябва да се справи с огромни предизвикателства


Преди обаче да можем да плуваме редом до останалите в новия световен хаос, ще трябва да подредим собствените си институции. Опасността да бъдем изхвърлени от процесите в ЕС на фона на все по-силна политическа интеграция в сърцето на Европа и Еврозоната за сметка на периферията е голяма. 2016 г. беше тежка, но 2017 г. крие далеч по-взривоопасен за България момент – да пропусне възможността да се измъкне от задушаващата прегръдка на корупцията.


Теодор Славев работи в Български институт за правни инициативи (БИПИ).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Честита и на вас чорбарчета

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Все пак, добре че не е 1917

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Засега,Честита Нова Година на всички.Нека"Голямата световна работа"се нарежда към по добро и ние покрай"голямата работа",да добруваме и заживеем по добре(колкото и относително да е това - по добре).Здраве,щастие и късмет на всички.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Поредният текст, от който в главите ни трябва да остане мирис на прясно изпрано, не просто измито.
  Мъка по един модел, който се изложи и празни заявки на новото президентство, което няма властта да се бърка в работите на съдебната и законодателната власт.
  Никакъв шанс точно президентът да се справи с корупцията.
  Той може само да припомня, че не е хубаво така.

  Еретик
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  тъй като предстоят избори в Германия, Франция, Италия и Холандия. Дали ще се запази европейският социален и политически модел или ще се върви към дезинтеграция,
  ========
  Вече идват сериозни сигнали от Италия , за излизане от еврозоната .

  Bukalemun
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мажоритарните избори - "личности в политиката, отваряне на партиите, отчетност в действията на политиците, но предлаганият инструмент ще доведе точно до обратното"

  Естествено, никакви аргументи. Гола пропагандистика. На този фон "Теодор Славев работи в БИПИ." просто показва инструментите на пропагандистиката, без да подминаваме и
  "Журналистиката става не просто „колатерална щета” - тя директно е мобилизирана като боец под прикритие, или дори без никакво прикритие, на тази или онази кауза. И в целия произвеждан от тази шумна армия фойерверк всъщност е все по-трудно да се различи истината."

 8. 8 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "България е пленена държава, при която институциите са под диктата на центрове за подготовка на решения извън легитимните и публични институции"

  Така,... докато всички повтарят това и НИКОЙ не смее да назове кои са тези "центрове" и какви са интересите на хората в тях, нещата , драги ми Славев, няма да се оправят.
  Ти нещо конкретно по този въпрос имаш ли да кажеш? Ако нямаш, напразно си се хабил с пророчествата си.
  Или назовавате Кой, Как и Защо е пленил държавата, или по-добре спрете с тази словесна и нищоказваща плява.

  ЧНГ!

 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Захранваща статия, която е написана или от объркан в политиката автор, или от автор, които цели да обърка своята аудитория.

  Сравнението между 1917 и 2017 година е резонно. Но е направено манипулативно. Защото през 1917 година една псевдонародна партия в Русия от името на народа взема властта, за да наложи своята антиобществена политическа доктрина, докато през 2017 народите се опитват да сринат една псевдодемократична управленческа система, която от тяхно име води изцяло антинародна политика и е предизвикала появата на такива имуществени и социални междукласови и междудържавни пропасти, които заплашват човечеството с невиждана културна и социална катастрофа.

  Колкото за България, в момента на нейната политическа сцена има представители не на народа или на неговите класи и социални групи, а продажни политици, които се опитват да наложат в България такава промяна, че на практика нещата да останат по принцип такива, каквито са си, а държавата да продължава да се управлява от някакъв извънбългарски център на световната политика. От Вашингтон, от Брюксел, от Берлин или от Москва. Но само не и от София.

  И точно такава е политическата насоченост на тази статия. Насоченост, еднопосочна на политиката на продажните политически и икономически компрадорски елити в държавата ни.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Чудесна статия.
  Демокрацията и свободата са в опасност. Тръмп, разбира се, ще пропадне, но дано сеизмичните вълни, които ще предизвика преди това, не съборят или осакатят ЕС!
  Олигархията, като помияр, подушил кокала(външнополитическата ситуация), надига глава, под сянката на по голямото куче от изток. И сбира всички микро помиярчета, националистчета, тролчета и други гадини в глутницата си, в опит да накара обществото да се предаде, преди битката да е започнала.

  2017 година наистина може да бъде годината на войната. За Свободата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Вчера цитирах поста на Гари Каспаров:

  Remember these words from Tsar Nicholas II's diary: "The year 1916 was cursed; 1917 will surely be better!" 😀 Happy New Year!

  https://twitter.com/Kasparov63/status/815375452814516225

  Спомнете си думите от дневника на Цар Николай II: 1916-та година беше прокълната, 1917-та със сигурност ще бъде по- добра!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Честита Нова година на сите българе!

  Да сме живи и здрави да пишем по форумите и да се четеме, защото различията в мненията са като като цветята - едни харесват теменужки, други - ружи, НО ВСИЧКИ ИСКАМЕ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ!!!!!
  Да ни даде Господ сили да вразумим политиците, да обуздаем алчността на овластените и пречупим гръбнака на престъпността и корупцията!!!!

 13. 13 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Русия в следващите години ще е все по- агресивна и по- милитаризирана, а руският народ все по- оскотял и по- беден.

  Трябва да намерим начин на противодействие, защото войната вече започна!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  Да чакаме ли отново залпа на "Аврора"?
  И кой ще го "раздава" Ленин?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 322 Разстроено

  "България е пленена държава"

  България е ПОБЕДЕНА(студената война) държава, и затова не може да е субект, а само обект. Затова и изпълнява, каквото и кажат- дори и да е вредно, за нея!

  Жив е той, жив е...
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  [quote#14:"Незнайко в Слънчевия град"]Да чакаме ли отново залпа на "Аврора"?
  И кой ще го "раздава" Ленин?[/quote]

  Ленин го играе Путин. Под претекста за по добър живот на масите налага диктатура, и заразява и други държави с червената чума. Колкото по необразован е човек, толкова по лесно може да я прихване.

  На Тръмп пък се пада Хитлер. "Да направим Америка отново велика!" Начините, по които иска това да стане, не се различават особено от путинските.

  Засега само в ЕС зомбитата не са излезнали от гробовете си, но вече тропат и чукат, а някои дори подават кокалести ръце нагоре...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Тенденциите за национализъм, изолационизъм в Щатите, са опасни и разрушителни. Признавам че тези течения са изиграли своята роля в развитието на обществата, но тогава Сцетът не е бил хипер-свързан посредством интернет или мобилни комуникации. В момента тече процес на изместване икономическата тежест от Запад, на Изток към Азия. Разбира се този процес ще отнеме години, но чрез споменатите политически тенденции, които имат за цел стопирането и дори реверсирането на изместване икономическата тежест, едва ли ще има успех. Просто е, демографски и ресурсно Азия е по-богата от Запада, това няма как да не се екстраполира и икономически.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#16:"Boyant"]Ленин го играе Путин. Под претекста за по добър живот на масите налага диктатура, и заразява и други държави с червената чума. [/quote]

  Всъщност, дори не това е точно претекста, а концепции като национализъм, панславянизъм, духовна близост и прочее глупости, които нито се ядат, нито се пият. Когато искаш да накараш някой да ти се подчини и да действа в свой ущърб, му говориш за "духовни ценности" и дълг

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Фукуяма публикува статията America: The Failed State в края на преломната 2016 г., в която посочва като главен проблем за поляризацията в американското общество нарастващото неравенство"

  "Преходът, чийто дизайн през всички тези години е изключително и само неолиберален, без значение какви правителства идват на власт, има за резултат общество, чиято социална структура е като на държава от третия свят"

  Ами, така е, но нали това искаха, след 1989г.?! Искаха, да сме западна страна, но не им дойде на акъла, че това там, е трупано с векове, когато са били колониални държави! Дори и една малка Белгия, е ошушкала Конго, и е избила милиони жители там. И друго, заради състезанието, между капитализма и социализма, жителите на запад, получаваха гювеч, който вече не е нужно, да се дава, и затова се стяга примката, около врата на западните граждани- просто вече не е нужно да се изтъква "предимството" на капитализма(неолиберализма)!

  П.П. Тоя(Фукуяма) не предричаше ли "Краят на историята"?

  Жив е той, жив е...
 20. 20 Профил на Василий Зайцев
  Василий Зайцев
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#13:"Realist"]Русия ще е все по- агресивна, а руският народ все по- беден. Трябва да намерим начин на противодействие, защото войната вече започна! [/quote]

  Така е, ама ти самият какво чакаш? Изкопа ли ров в двора дето ще ни чакаш с пушка....ние вече тръгнахме да ви атакувам. Като сме много бедни ще ви вземем всички богатства по които сте известни: нефта, газа, златото, диамантите......хехехехеех

 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#13] от "Realist":

  Световните проблеми днес НЕ произтичат от Русия, дори не произтичат и от арабския свят. Те са резултат от имперската политика на силните през 20-ти век!

  На какъв принцип бяха очертани границите на днешните държави, бивши англиийски и френски колонии в Близкия и Далечния изток, в Африка и Пасифика? Как се появи Източен и Западен Пакистан, разделен от субконтинента Индия и как на тази база се появи впоследствие сто милионната държава Бангладеш? Как бе създадени Пакистан на базата на части от бившата британска империя на Индиите? Името Пакистан е съставено от първите букви на всяка от мюсюлманските области от бившата Империя на Индиите. П – Пенджаб, А – Афгания (северозападна провинция), К – Кашмир, С – Синд, ТАН – Белуджистан. Как бе създаден Афганистан, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен, Кипър, Емиратствата на Арабския полуостров - на какъв логически принцип, или на принципа "Разделяй и владей"? Ами Израел, Палестина, Тунис, Либия, Алжир, да не говорим за държавите от "Черна Африка"? Днес тези несъответствия (бомби със закъснител) са проявяват най-силно в Арабския свят, утре - не дай Боже и в Африка и другаде!
  Тези различия се обостриха и разцъфтяха под формата на "Арабски пролети" от глупостта на Обама, а проблемите в Европа - от глупостта на баба Яга! Първият вече е в историята, дано и последната отиде там!
  Къде е надеждата? Според мен в Доналд Тръмп и разбирането, че САЩ и Русия са насадени на едни и същи пачи яйца - радикалния ислям, който избуя благодарение намесата на САЩ в Близкия и Средния Изток! Потушаването на този пожар е задача на тези две супер сили, разбира се, при положение, че са убедени, че загубите са и за двете!
  Дано Новата 2017 г. е по-мъдра, по-толерантна и по-далновидна, за да могат да си отдъхнат народите!!!!

  Все пак да уточня, че не съм Комундер, Путинофил, Американофоб, Ислямист или Туркофил, най-общо - не съм ничий -фил или -фоб. Аз съм човек, който смята, че има място за всички хора под слънцето, без да бъдат манипулирани и противопоставяни!!!

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дебоя":

  [quote#19:"Дебоя"]че това там, е трупано с векове, когато са били колониални държави! Дори и една малка Белгия, е ошушкала Конго, и е избила милиони жители там. [/quote]

  Кои са били колониите на Швеция, Финландия, Норвегия, Швейцария например?

  Германия също не може да се похвали с богато колониално минало. Италия също.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#8:"marsena"]Ти нещо конкретно по този въпрос имаш ли да кажеш? Ако нямаш, напразно си се хабил с пророчествата си.
  Или назовавате Кой, Как и Защо е пленил държавата, или по-добре спрете с тази словесна и нищоказваща плява[/quote]Виж #19, а и на всичките НПО-та, каква им е работата? Когато ти дават помощи/заеми, винаги има някакви условия, нали?

  Жив е той, жив е...
 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедо Либен":

  [quote#21:"Дедо Либен"]Къде е надеждата? Според мен в Доналд Тръмп и разбирането, че САЩ и Русия са насадени на едни и същи пачи яйца - радикалния ислям, който избуя благодарение намесата на САЩ в Близкия и Средния Изток! Потушаването на този пожар е задача на тези две супер сили, разбира се, при положение, че са убедени, че загубите са и за двете! [/quote]

  Аха. Само не казваш защо този мошеник, Доналд Тръмп може да бъде надежда за друг, освен за корпорациите и полицейщината?

  Разбира се, не пропускаш да посочиш Врага, който бил радикалния ислям. Радикалният ислям наистина е нещо отвратително, но неговите организации могат да бъдат унещожени за броени месеци при наличие на политическа воля. Такава няма, защото радикалния ислям е необходимото плашило, той отклонява вниманието на масите от социалните проблеми и несправедливостите в обществата. Казва се, че Западът воюва с исляма, а по време на война няка кой да ти придиря за ограничаване на свободите, дейността на профсъюзите, антисоциалното устройство и законодателство и т.н. Но радикалния ислям е бутафорен противник, Западът и изобщо развития свят да воюва с него е все едно слон да воюва с муха. Но все трябва да има Враг.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Защо и как бе орязана Санстефанска България на Берлинския конгрес, а по-късно и от Ньоиския договор след ПСВ и накрая от Ялтенското споразумение между Рузвелт, Чърчил и Сталин??? Защо земи, населени с българи останаха в Гърция, Югославия и Турция?
  Много просто - за да не се даде излаз на Русия към топлите морета (Средиземно море) и да не стане България една Суперсила на Балканите, доминирана от Русия!!! Всичко това са ИМПЕРСКИ съображения, от които загубихме НИЕ!!!

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дедо Либен":

  [quote#25:"Дедо Либен"]Защо и как бе орязана Санстефанска България на Берлинския конгрес, а по-късно и от Ньоиския договор след ПСВ и накрая от Ялтенското споразумение между Рузвелт, Чърчил и Сталин??? Защо земи, населени с българи останаха в Гърция, Югославия и Турция?
  Много просто - за да не се даде излаз на Русия към топлите морета (Средиземно море) и да не стане България една Суперсила на Балканите, доминирана от Русия!!! Всичко това са ИМПЕРСКИ съображения, от които загубихме НИЕ!!![/quote]

  Дедо, дедо, много примитивно бе... Аре постарай се повече
  Западът бил лошия, който ощетявал НАС, да не бъдем ВЕЛИКИ под крилото на Россия...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#22] от "Boyant":

  Е, има и такива, които са намазали, покрай другите...

  Жив е той, жив е...
 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1495 Неутрално
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  [quote#21:"Дедо Либен"]Световните проблеми днес НЕ произтичат от Русия, дори не произтичат и от арабския свят. Те са резултат от имперската политика на силните през 20-ти век! [/quote]

  Глупости! Събитията в Сирия и Украйна не са ли световни? Те не влияят ли на световната е европейската сигурност?

  Русия е точно главният виновник, никъде не съм казал, че ще стане световна война. Новата война вероятно е студена и вероятно ще продължава да е такава. Русия срещу останалите! И Русия няма съюзници в тази война.

  Иначе, преди години имаше и доклади на Пентагона, вследствие на глобалното затопляне, Близкият изток ще става все по- непригоден за живеене. Суши и горещини не гонят все повече население оттам. И ще го радикализират. Разбира се и много други неща влияят, но в крайна сметка хората като са бедни и подтиснати се радикализират. Тази информация не е нова, за това се пише и говори от поне две десетилетия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#29:"Realist"]Русия срещу останалите! И Русия няма съюзници в тази война. [/quote]

  На война, като на война.
  Свободата е по важна от мира, Свободата е по важна и от живота, защото без Свобода няма живот.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#30] от "Boyant":

  Така е, напълно съгласен, и дори Тръмп да опита, американското общество има почти единно мнение за защита на Европа. И в Конгреса, и в Сената има двупартийно огромно мнозинство срещу Русия.

  Тези дни, двама важни и влиятелни американски републикански сенатора бяха в Мариопул, Украйна, на четири километра от разделителната линия с руснаците. За да покажат своята подкрепа за свободата и териториалната цялост на Европейска Украйна.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#31] от "Realist":

  Това е чудесно

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 426 Разстроено

  "2016 г. беше тежка, но 2017 г. крие далеч по-взривоопасен за България момент – да пропусне възможността да се измъкне от задушаващата прегръдка на корупцията."

  ... и отровния дъх откъм Кремъл! Защото той е един от основните източници захранващи цялата машина на тая гадост добре оплела обществото ни.
  Ако все още можем да говорим за общество в България...

  шуменско пиво
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Ако бе неистина или "нищоказваща плява", немаше да реагирате така болезнено...

  Впрочем, социалната диагноза наистина е леко... световъртежна... трудна за осмисляне.

  ЧНГ!

  До коментар [#8] от "marsena":

  "България е пленена държава, при която
  институциите са
  под диктата на центрове за подготовка на решения
  извън легитимните и публични
  институции."

  Или назовавате Кой, Как и Защо е пленил държавата, или по-добре спрете с тази словесна и нищоказваща плява.

 35. 35 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#25:"Дедо Либен"]да не се даде излаз на Русия към топлите морета (Средиземно море) и да не стане България една Суперсила на Балканите, доминирана от Русия!!! Всичко това са ИМПЕРСКИ съображения, от които загубихме НИЕ!!! [/quote]
  Е, да де! Загубихме ние. Какво ощо има, че били загубили и руснаците? Или за теб това е главното? А пък и тая уж Суперсила, пък доминиреана? Интересно как си го предсъвате изобщо?
  И всъщнот Рассия не е загубила нищо, защоте никога не го е имала, та да го загуби! Това, че не е спечелила нещо което не е нейно е добрата страна на лошата! Събудете се най-сетне, че ще мине и 21 век в това ваше самозаслепение.

  шуменско пиво
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Дедо трол, нема Суперсилна държава,
  която да е доминирана от друга!

  Фани корена на злото в зло насрещно на доброто.

  1939, Масква, старт на ВСВайна.

  Жалък малък ще изкараш своя Сталин (тиран ваш) на терена си във Ялта.

  Без достойнство и кураж?

  Кой окипази Речта... родна и омайна сладка... Дедо Вазови слова...
  с Азбуката светотатства?!?

  Кой пороби с синджир роби - в эвразийская страна и кой в друга - юго роби в бивша македонская?

  До коментар [#25] от "Дедо Либен":

  Защо и как бе орязана Санстефанска България на Берлинския конгрес, а по-късно и от Ньоиския договор след ПСВ и накрая от Ялтенското споразумение между Рузвелт, Чърчил и Сталин??? Защо земи, населени с българи останаха в Гърция, Югославия и Турция?

  Много просто - за да не се даде излаз на Русия към топлите морета (Средиземно море) и да не стане България една Суперсила на Балканите, доминирана от Русия!!!

 37. 37 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#36:"dnevnikar"] Защо земи, населени с българи останаха в Гърция, Югославия и Турция? [/quote]
  Защото явно онези българи са искали така. Не сме чули от тях да изявят голямо желание да живеят в "либерално -демократична" България, даже напротив, чупят с чукове всичко което им напомня за техния произход.

 38. 38 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#36:"dnevnikar"]1939, Масква, старт на ВСВайна. [/quote]
  Глупости либерални.

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  " 2016 г. беше тежка, но 2017 г. крие далеч по-взривоопасен за България момент – да пропусне възможността да се измъкне от задушаващата прегръдка на корупцията."
  Досега никой никъде не е изкоренил корупцията, тя е вечна поради факта, че човешката природа е долна. Човекът е алчно животно, никога нищо не му стига. Така че обещанията и очакванията да се изкорени корупцията едва ли ще се оправдаят. Остава да се надяваме поне да я вкараме в рамките на нормата, защото тук тя е извън всякакви нормативи. Все пак трябва да се надяваме на нещо добро, което да се случи по нашите земи, затова пожелавам на всички форумци живот, здраве и благополучие през новата 2017 година.

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Лудите лидери по света станаха прекалено много.Мисля че 2017 ще бъде много по лоша от 2016,несигурност и непредвидимост е новита реалност.

  klimentm
 41. 41 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#37:"Каишков - Системен нарушител"]явно онези българи са искали така. Не сме чули от тях да изявят голямо желание да живеят в "либерално -демократична" България, даже напротив, чупят с чукове всичко което им напомня за техния произход. [/quote]
  След 70 години извън България, от които 50 при насилствено принуждаване да забравят че са българи, ти какво очакваш?

  шуменско пиво
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Има ли един нормален, като Путин например, дето пожела здраве, щастие и късмет на хората си, а тук президентчета и колеги от хранилката само с пяна на уста си казват урока към валутодаващите? Като имате да си отмятате домашното, правете го, но не го наричайте "честита 2017"! Хайде, от ваше име, честита 2017! Без политика! Бъдете здрави, другото е от лукавого!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 217 Весело

  Според нормалните анализатори, които неолибералите отричат, Тръмп е поставен за това в Белия дом, за да е контрапункт на консервативен Кремъл и консервативен Пекин.
  С неолиберални двойни стандарти могат да загубят противостоянието, а с консерватизъм ще покажат по-привлекатален модел от руския и китайския.
  Руснаците и китайците нямат безработица, докато запада изпадна в безтегловост след износа на индустрята.
  Може наистина да е вярно, че дневник е принуден да печати такива измислени и отдалечени от реалността анализи.

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 44. 44 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#21:"Дедо Либен"]Световните проблеми днес НЕ произтичат от Русия[/quote]
  Напротив.
  Имено Путин който се противопоставя на глобализма, е онзи фактор, който накара естаблишмънта на САЩ да отхвърлят стратегията с глобализма и разрушаването на сувернеите държави.
  Тръмп е отговор на Путиновата политка, а не обратното.
  Но може америка да покаже още по-национални характеристики които да се окажат по привлекателни за останалия свят.

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 45. 45 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  А твоите аргументи са...?
  Щото "работи еди къде си" хич не загатва дълбока мисловна дейност...

 46. 46 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  [quote#42:"султана глаушева"]Има ли един нормален, като Путин например[/quote]
  Ако за теб Путин е критерий за нормалност, явно каква е философията ти и моралните ти устои. Бог да пази България от комунисти и господарите им в Москва.

  Пазете се от доносника vesolr
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#42] от "султана глаушева":

  [quote#42:"султана глаушева"]Има ли един нормален, като Путин например, [/quote]

  Не, няма.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Колкото повече ресурси се разпределят от държавата, толкова по-благодатна за корупция е средата. След като по конституция България е социална държава с милиони пенсионери, монополно държавно здравеопазване, щедри социални "придобивки", огромна чиновническа армия и разплута образователна система, не виждам истински шанс за промяна на средата и цялата система. За съжаление мечтите на автора стигат до промяна на ВСС, ВАС и неизречената мечта - стола на Цацаров. Ниска топка.

 49. 49 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Авторът би трябвало да е на минимум 120 години щом знае какво е било усещането в началото на 1917. Национализмът е едно, интернационализмът е борбата на хората извоювали националното си достойнство да помогнат на колониалните, поробени държави и народи да извоюват собствената си национална независимост; да реализират пълно господство върху националните си богатство. Да си националист, значи да милееш не само за семейството си , за семейната и личната си собственост, но и за държавата, за собствената си държава; за държавата, за съществуването на която са дали живота, кръвта и потта нашите деди и прадеди. Онези, които не искат да сме националисти, очевидно искат да ни отнемат или да "разделят" с нас придобитото с непосилен труд, с безброй жертви и неописуеми човешки, български трагедии. Е, НЯМА ДА СТАНЕ!!!

 50. 50 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Виждам много негативни коментари срещу автора и статията, но аз лично откривам доста истини и проницателни мисли в нея. Понякога, за да комуникираш трябва повече да се мисли и да се анализра какво казва другия, макар да не си съгласен с позицията му. На Бай Булгар това качество винаги му е липсвало.

 51. 51 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Каквото и да става, ЧНГ на всички, бъдете живи и здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK