Германският бизнес предпочита да търгува, а не да произвежда, в България

Германският бизнес предпочита да търгува, а не да произвежда, в България

© ReutersТърговия вместо инвестиции: германският бизнес залага повече на търговията с България, която е по-сигурна от преките капиталовложения в българската икономика. Какво освен корупцията възпира германските инвеститори пита Николай Цеков в статията на "Дойче веле" "Така виждат България германските инвеститори".


На пръв поглед всичко изглежда прекрасно: 10 години след влизането на България в Европейския съюз (ЕС) търговският обмен между България и Германия е нараснал цели седем пъти и най-вероятно през 2016 ще възлезе на рекордните 7 милиарда евро. Дисбалансът между износа на България за Германия и вноса на германски стоки на българския пазар намалява с осезаеми темпове. Обемът на изнасяните от България стоки и услуги за германския пазар е вече само с 25% по-малък от този на насрещния внос от Германия.


Федералната република пък продължава да е най-важният пазар за стоките и услугите, произвеждани в България. Основен принос за това имат създадените с германски капитали предприятия в страната, които изнасят своята продукция за компаниите майки в Германия. Знакови компании като "Сименс", "Либхер", "Луфтханза техник", "Фесто" и "Аурубис" изградиха сравнително големи предприятия в България, но страната остава настрана от големите капиталови потоци. За сметка на това германски търговски вериги като "Метро", "Кауфланд" и "Лидъл" успяха да овладеят сектора на модерната търговия. С пълна сила важи максимата, че търговията с България е по-изгодно и сигурно начинание, отколкото инвестициите в българската индустрия. Нещо повече - за момента тя е нещо като негласно правило за бизнес средите във федералната република.


Плюсовете...
Заместник-управителката на Германо-българската индустриално-търговска камара Кармен Щрук е доволна от развитието на двустранните икономически връзки през 2016-а. "Около 80 процента от нашите членове (над 500 фирми) заявяват в ежегодната ни анкета желанието си отново да инвестират в България. 57% от тях оценяват позитивно бизнес климата в страната. Някои от работещите от години в България германски предприятия продължават да разширяват производствените си мощности. Отличното географско местоположение, ниските данъци, заплати и производствени разходи са сред факторите, които най-силно привличат чуждестранните капиталовложения в България", посочва Кармен Щрук.


Управителят на "Кауфланд България" Димитър Спасов също не крие задоволството си от експанзията на компанията през 2016. Със своите 56 магазина и 6500 души персонал известната търговска верига е сред най-големите работодатели в България. С изцяло деклариран нетен оборот от 1,4 млрд. лева годишно предприятието е и сред най-големите данъкоплатци. Само за подобряването на комуналната инфраструктура около своите магазини веригата е похарчила около 100 млн. лева.


...и минусите


Но редом с позитивите има и много пречки, спъващи бизнеса. На първо Кармен Щрук изтъква нарастващия дефицит на квалифицирана работна ръка. За да се справят с проблема, германските фирми са принудени да откриват центрове за дуално обучение в изградените предприятия, където технически да образоват и обучават младите хора в спецификите на своите производства. Въпреки това недостигът на кадри става все по-осезаем, което несъмнено допълнително ще ограничи притока на нови капиталовложения, прогнозира тя.


Решаването на този проблем минава през повишаването на заплатите и въвеждането на гъвкаво работно време за квалифицираните специалисти. Не по-малко важни от гледна точка на мотивацията на младите българи са възлагането на интересни задачи и създаването на климат на доверие, съпричастност и отговорност към резултатите от тяхната работа, продължава Щрук. Според нея най-интересни за германския бизнес в България са отрасли както електрониката и електротехниката, информационните технологии, аутсорсингът, химическата и фармацевтична промишленост, машиностроенето, транспортът и логистиката, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, туризмът и здравеопазването.


"На фона на нарастващите разходи за производство в Азия и на политическата нестабилност в други части на света региони като Югоизточна Европа и страни като България придобиват значимост в очите на инвеститорите.


Но продължаващото изтичане на квалифицирани кадри наред с проблемите в образователната система и производителността на труда е сериозна пречка за осъществяването на инвестиционни намерения", изтъква зам.-управителката на съвместната индустриална камара.


Факторът бедност


Пречки има и пред търговията. Ниските доходи на българите и съответно слабото потребителско търсене не са добра предпоставка за увеличаване на двустранния търговски обмен.


"Висококачествените германски стоки и услуги са популярни в България. Но обемът на вноса зависи и от покупателната способност на българите", посочва Кармен Щрук. Тя е категорична, че значението на България като инвестиционна дестинация за германския бизнес ще продължава да нараства. Но за да се реализират повече намерения в тази насока, Германо-българската камара очаква енергични усилия от страна на правителството и институциите в България за бързо подобряване на бизнес средата в България. Според Щрук основните проблеми в това отношение са липсата на правна сигурност, корупцията и опорочените публични търгове за възлагане на обществени поръчки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Търговия вместо инвестиции: германският бизнес залага повече на търговията с България,
  ___________
  Колониалната обсада от картели и монополи не е политкоректно да се нарича "бизнес", след като няма следи от плащане корпоративни данъци,ДДС и акцизи!
  Напротив гледат да измъкнат нещо по колониалния ЗНИ и да ощипят еврофондове с някой грант! После печалбите им отиват към централите или офшорни сметки!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5649 Весело

  Търговско салдо с Дойчланд 100/75.
  Не знаех, че толкова изнасяме за Германия...
  Мислех си, че нищо не изнасяме, че нищо не произвеждаме, че сме колонизирани, че сме завладяни, унищожени....
  А пък тези германци!
  Мислех си, че са ислямизирани, съсипани и обезличени, живи загинали!
  Явно не трябва да взимам насериозно някои писания в мрежата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 279 Неутрално

  С пълна сила важи максимата, че търговията с България е по-изгодно и сигурно начинание, отколкото инвестициите в българската индустрия. Нещо повече - за момента тя е нещо като негласно правило за бизнес средите във федералната република.
  =====
  Е, няма що!

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Ниски доходи, бедност, мръсотия и мизерия...! Това е рецептата на комунисти и милиционери, хората да се държат в зависимост и подчинение. Друго не могат да измислят...! Високи доходи, образование и добър стандарт, означават мислещи и независими хора! Такива хора, хвърлят в ужас червената милиционерска прослойка! Който иска по-високи доходи и по-добро бъдеще за децата си, отдавна разбра, че или трябва да емигрира или да води тежка борба със червената система...! Тука е така!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ниските доходи на българите и съответно слабото потребителско търсене не са добра предпоставка за увеличаване на двустранния търговски обмен.
  ------------------------------------------
  Отличното географско местоположение, ниските данъци, заплати и производствени разходи са сред факторите, които най-силно привличат чуждестранните капиталовложения в България", посочва Кармен Щрук.
  -------------------------------------

  От една страна ниските заплати, които плащате, ви радват, от друга страна не сте доволни от ниската покупателна способност на българите.
  И вълкът сит, и агнето цяло- няма как да стане.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Германо-българската камара очаква енергични усилия от страна на правителството и институциите в България за бързо подобряване на бизнес средата в България. Според Щрук основните проблеми в това отношение са липсата на правна сигурност, корупцията и опорочените публични търгове за възлагане на обществени поръчки.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 8. 8 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Немците изнасят производството си в Полша, Унгария и Чехия, а от скоро и в Словакия. Когато говорим за мултимилиардни инвестиции, като новите 2 завода на Фолксваген в Унгария или на Мерцедес в Полша, говорим за споразумение на политическо ниво. Тук беше, ако щете и ролята на ББ, след като поддържа такива добри отношения с Меркел, да успее да я убеди, да насочи инвестиции в производството (не Кауфланд, Лидл и Метро).
  Жалко, че нямаме ясна стратегия, а се гледа мандат за мандат.
  А българския бизнес (хубав или лош) крепи нашата икономика. Няма човек, който да ме убеди в обратното.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 9. 9 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#1:"comandante/ пиша от Карлуково"]Колониалната обсада от картели и монополи не е политкоректно да се нарича "бизнес", след като няма следи от плащане корпоративни данъци,ДДС и акцизи! [/quote]

  С изцяло деклариран нетен оборот от 1,4 млрд. лева годишно предприятието е и сред най-големите данъкоплатци. Само за подобряването на комуналната инфраструктура около своите магазини веригата е похарчила около 100 млн. лева.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  "... липсата на правна сигурност, корупцията и опорочените публични търгове за възлагане на обществени поръчки..."

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  ..."нарастващия дефицит на квалифицирана работна"...

  Кадрите решават всичко. Не сме конкурентоспособни, с разбита образователна система и ниска производителност на труда.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  България е прекалено далеко и трудно-достъпна за развозване на големи товари.
  Като локаця най-подходящ би бил Видин или дори Русе намиращи се на река Дунав.

 13. 13 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Но продължаващото изтичане на квалифицирани кадри наред с проблемите в образователната система и производителността на труда е сериозна пречка за осъществяването на инвестиционни намерения"
  -------------------------------
  Същите тези кадри, когато емигрират във Федералната република, не са проблем за вас и ги вземате на работа ТАМ, не се оплаквате от образователната им система и ниската им производителност на труда, но тук са проблем... Това са същите хора, които в Бг не могат да си намерят работа, работодателите не ги искат, плащат им недостатъчно...

 14. 14 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":

  И всички крайдунавски и всички морски градове са подходящи. Напротив, локацията ни е най-малкия проблем!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "bka38513793":
  какво изнасяш за германия бе дебил??освен циганки джебджийки??
  ................
  И какво пречи да внасяме германски пенсионери?
  На фона на застаряващото население. 15 старчески дома, за по 250 пенсионера от ФРГ, това са по ок. 800 € доходи на калпак.
  В Швейцария курорта Давос се разви чрез пенсиони за туберколозно болни, ние бихме могли да развием бознес с платежоспособни старци. Но то и акъл се иска за тази работа, а червените олигарси го нямат.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#14] от "sherekhan":

  Ами ако вземем автомобилостроенето и голямата химия заводите в самата Германия се намират на плавателни реки, които са свързани по между си с канали. В Словакия и Унгария също са на реки.
  Читава ж.п. логистика също е от важно значение.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#8:"sherekhan"]Немците изнасят производството си в Полша, Унгария и Чехия, а от скоро и в Словакия. [/quote]
  Много яйца са си сложили и в кошницата на Ердоган!
  Има признаци ,че ще съжаляват за България на която и скапаха икономиката с търговска обсада и корупция!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Комуне, само си направи справка кога за последно Нефтохима са платили данък печалба. В същото време провери и какви данъци са внесли Кауфланд, Лидл и Метро. Стотици милиони в българската хазна!
  В този ред на мисли, по-добре чужди вериги, от колкото блядовете да перат пари и да не знае държавата какво се случва в тия дружества.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 19. 19 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Винаги е било така- алъш-вериша е по- изгоден, от производството! Защо, да се блъскаш, като може да си свиркаш, и да печелиш дори повече?!

  Жив е той, жив е...
 20. 20 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Кое са скапали? Прочети малко как работи икономиката. Това между 1944-1989г. не беше икономика. Беше някаква пародия. Малкото браншове, които работеха успешно, бяха наследени от Царство България - оръжейния сектор - ВМЗ Сопот е основан 1936г., Арсенал Казанлък още 1924г., - тютюневия сектор и т.н.
  Пародията на заводите с големите комини, работещи със суровини на дотация от Съюза, няма да ги наричам икономика!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Я обясни какво правят ГъЗпром, ниЛуК(ял)ойл, Березка и плеядата БГ олигарси? Не изнасят ли те по посока офшорни сметки и метрополии. Ми че клоаката ниЛуК(ял)ойл от 15 години, доколкото помня, все на загуба работи и съответно данъци не плаща.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дебоя":
  алъш-вериша е по- изгоден, от производството!
  ............
  Аха, а защо нашите партизан-олигарси не се разбраха с производителят на кранове "Атлас" - световна марка?
  Той е българин-емигрант, става милионер в САЩ и сега е собственик на "Атлас" в Германия.
  Можеха да му предложат изгодни условия за инвестиции и прехвърлне на производството в България по етапен ред. Върхушката на БКП няма интерес от западни инвеститори в България, населението да е просто и бедно, за тях тоа е ок. И без това се хрантутят от държавни поръчки и европрограми.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Германският бизнес предпочита да търгува, а не да произвежда, в България

  Дето е кацал един немец - вие българите умеете само деца да правите добре, защото не ги правите с ръце.

  /не се чете/
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  [quote#1:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]няма следи от плащане корпоративни данъци,ДДС и акцизи! [/quote]

  Другарю, пиша бавно защото зная, че не можете да четете бързо:
  1. Чуждестранните вериги не са тук за да пълнят бюджета с корпоративни данъци и държавате не очаква това от тях - колкото платят толкова
  2. Големите търговски вериги са основният източник на ДДС за бюджета, държавата точно това очаква от тях и внимателно ги наблюдава, а на тях идиотски мисли да укриват ДДС въобще не им минават през главите
  3. Акцизите не се внасят от търговските вериги, а от производителите на акцизни стоки, които за да укрият акциза трябва да не издават фактури, ама при големите вериги това въобще не им се получава
  4. Големите търговски вериги са и големи работодатели и освен, че плащат заплати на много хора внасят в бюджета значителни суми като данък върху доходите на физическите лица и социални осигуровки
  5. Ако не са големите търговски вериги ще висите на опашки, когато "нещо са пуснали" и ще имате мно-о-ого време в непринудени разговори да обяснявате предимствата на държавната търговия на дребно, но няма да ви остане време да пишете глупости по форумите


 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#18:"sherekhan"]Комуне, само си направи справка кога за последно Нефтохима са платили данък печалба. [/quote]
  Ами това може да се проследи лесно защото в сайта им си показват декларациите,ако Костов не ги беше продал за жълти стотинки щяха да са още най-големи данъкоплатец на България!
  Я кажи къде да видим декларациите на немските офшорни бакалии???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":

  Да за износ по посока Централна Европа, Видин и Русе са най-подходящи. Ама едни ашлаци, наричащи себе си БГ политици, от години пренебрегват цяла северна България. Тия тиквеници от години са си наумили че парите трябва да се наливат в София и малко в Южната част на страната. Парите за Дунавската стратегия отидоха за Софийското метро. Това го каза Бойка в първия си мандат с оправданието че само в София, рийшли, имало административен капацитет за усвояването на фондовете. Шемети.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Не само износ на готовата продукция, но и самият материал се разкарва с кораби и ж.п.
  Много е впечетляващо що за товарен кораб се извървя по реките Майн и Рейн.
  Има танкери за голямата химия - истински дзверове.

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  Вече има качествени Български стоки. Може да не са много, може да не са евтини, може да не са популярни, но ги има. Но ако говорим за масово произведени в Родината ни стоки, включително и храни, съотношението цена/качетво не е изгодно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  По принцп си прав за това, че България е далече географски от германската автомобилна индустрия.
  За реките, не си съсвем прав. Например завода на Мерцедс е Унгария е в Кечкемет.
  Всеки предпочита да произвежда близко до най-големия си пазар. А в автомобилната индустрия логистичните разходи са големи.

  До коментар [#14] от "sherekhan":

  Сещам се че допреди няколко години в Инголщад парвеха купето на Ауди ТТ. След това го товареха на влак за Унгария. Там се вършеше ръчната работа по оборудването и на другия ден колата се връщаше в Германия за довършване.
  Такава кооперация не може да се случи с България.

 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Заместник-управителката на Германо-българската индустриално-търговска камара Кармен Щрук
  ..................
  Чукнах я гугъл. Тя е от ГДР, с диплома по право. Този кадър ли движи нещата?
  Дори комунистите преди 89 г правеха бизнес с Франц Йозеф Щраус, най-големият политик на Бавария. А сега чакат някой от ГДР да им оправя бакиите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#24:"Един препатил"] Големите търговски вериги са и големи работодатели[/quote]
  [quote#24:"Един препатил"]Чуждестранните вериги не са тук за да пълнят бюджета с корпоративни данъци и държавате не очаква това от тях[/quote]
  Абе стига сте вадили опорни точки от ЦК на либералните ентусиасти!
  Какви работодатели и какви данъкоплатци са чуждестранните вериги? Това са си икономически ектопаразити пуснати у нас - факт!
  Тези ги разправяй в малките градове където като отворят някоя немска бакалия назначават 20 работни места за слабо квалифицирани хора,чиито осигуровки и обучения се плащат от данъкоплатците по колониалния ЗНИ , а фалират поне 50 магазина и пазари,железарии и т.н. от които се препитава половин град !
  В цял свят се чудат как да накарат такива да не паразитират само ние ги хвалим колко били полезни и подкупни политици им дават право да закупуват по ЗНИ без конкурс публична собственост на занижени цени !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  [quote#13:"el__paco"]Същите тези кадри, когато емигрират във Федералната република, не са проблем за вас и ги вземате на работа ТАМ, не се оплаквате от образователната им система и ниската им производителност на труда, но тук са проблем... Това са същите хора, които в Бг не могат да си намерят работа, работодателите не ги искат, плащат им недостатъчно... [/quote]
  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНО И ВЯРНО!

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не ми се оправдавай като свенлива девица. След като си против чуждестранните вериги щото изпомпвали пари от родната икономика, трябва да си против всички които го правят. Та кажи ми как така ниЛуК(ял)ойлската рафинерия в Бургас от 15 години все на загуба работи и поради тази причина данъци не плаща? Знаеш ли някое предприятие в условията на пазарна икономика толкова години да работи на загуба и все още да съществува? Березка също не плаща данъци. Българските олигарси и те милите нещо на загуба работят и никога не са собственици, все некви офшорки са собственици които са регистрирани от разни адвокатски кантори. Отговори имаш ли?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  Ще добавя малко практика-наложи ми се преди време да възстановя акциз на алкохол от Метро България, защото беше изнесен за Германия с всички необходими за това документи. Така и не се получи, макар че съгласно ЕС законодателството би трябвало да няма проблем. За останалите Ви твърдения нямам мнение, но за акциза решително не Ви вярвам.

 35. 35 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Откога пиша, че грешат като пренебрегват Северна България и насочват инвеститорите към Южна, но освен да ми цъкат минуси, друго не правят и никой не се осмели да напише- обосновано, аргументирано, защо трябва всичко да е в посока юг.
  Река Дунав забравяте, драги инвеститори! Директна водна артерия към Центр. Европа.

 36. 36 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Абсолютно вярно. Същото е и в Германия с тези вериги-за назначение се минава първо през обучение, което се заплаща от бюджета. Стойността на обученията е подозрително висока, от което се възползват различни частни образователни центрове. Искам да кажа, това, което правят в България, не е специално насочено към България и българите-те така си работят.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#34] от "werginija":

  Аз пък мога да ви кажа че когато поръчвам нещо си от коя да е държава в ЕС, не плащам никакви данъци а само доставка. Та значи ако данъците са били платени веднъж от търговеца или собственика в някоя държава членка на ЕС, дължими други такива в Държава член на ЕС различна от страната на произход няма. Ако препродадеш стоката, дължиш на администратицията търговските налози.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Може да е търговия, но е търговия по правилата и законите. А не като руския октопод Лукойл.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 643 Неутрално

  ГоУема измислица... Германия просто ни употребява. Всеки учил икономика трябва да го разбира.. Това че "България" изнасяла на Германия 75% от това което внасяме от там е безсмислица.. Просто германските фирми в България си изнасят за Германия.. При такива родни заплати и корпоративен данък им излиза без пари..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  "основните проблеми в това отношение са липсата на правна сигурност, корупцията и опорочените публични търгове за възлагане на обществени поръчки."
  Абе, къде са Борисов и Цацаров. Къде са и тези, които избират.

 42. 42 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какъв цинизъм!
  "Кауфланд" - България на фона на огромните печалби плаща смешни заплати на персонала и се жалва от «липса на работна ръка»!!?!,
  търсейки си повод да внесе африканци и украинци отвън.
  Да не говорим за опустошителното им въздействие върху селскостопанските производители в страната.

  И да не се преструват на «конкуренти» с "Лидъл", че и гаргите вече знаят, че са една фирма.

 43. 43 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Това не важи за акцизите-те са различни и се дължат в държавата, където стоката достига до крайния потребител, а се възстановяват от държавата-производител. Твърдя го от практически опит, информирайте се.

 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#35] от "el__paco":

  Не са я забравили инвеститорите а тиквениците наричащи себе си БГ политици. Русе заедно с Варна се очертават като икономически центрове в Северна България. Но за да развият потенциала си, имат нужда от добра инфраструктура и точно тук е грехът на службогонещите корумпета, всичките пари за инфраструктурно развитие се изсипаха в София на първо място, и Южна България на второ. Въпреки това БВП на област Варна е близо един милиард по висок от този на област Бургас, а Русе малко по-нисък от Бургас. Пловдив около 400 милиона повече от Варна ( всичко това цитирам по памет, не претендирам за изключителна точност ) въпреки всичките пари с които управляващите от години бомбардират Юга.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#25:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Я кажи къде да видим декларациите на немските офшорни бакалии???
  [/quote]
  И даже са ем немски, ем офшорни тия пустиняци!

 46. 46 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  В коментар 43 имам предвид износ, Вие си поръчате като търговец на дребно, това е друго.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#34] от "werginija":

  Не разбрах примера Ви. Ако акцизът при износа не Ви е бил възстановен това въобще не означава, че не е бил внесен преди това в бюджета. Освен това съгласно чл. 27 от ЗАДС подлежащият на възстановяване акциз се възстановява от Агенция "Митници". Не разбрах какво общо има "Метро България".

 48. 48 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  То и българският бизнес, между другото, е на мнение, че търговията с България е по-изгодно и сигурно начинание, отколкото инвестициите в българската индустрия

 49. 49 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#43] от "werginija":

  Може и да сте права за акцизите. Аз казвам това което знам от моята собствена практика.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 50. 50 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#19:"Дебоя"]Винаги е било така- алъш-вериша е по- изгоден, от производството! Защо, да се блъскаш, като може да си свиркаш, и да печелиш дори повече?!
  [/quote]
  Така е по принцип, ама от друга страна, големите богаташи не са станали такива от продажба на салам и сирене (е, напоследък има един, ама той все пак не е от Европа, а и е само един).

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Ниските доходи на българите и съответно слабото потребителско търсене не са добра предпоставка...."
  Да се смееш ли, да ревеш ли? Горките немци не могат да си пласират стоката, щото българите нямат пари да плащат. Ми то просто бе, обирайте си крушите, вървете на друго място да си продавате скъпите произведения. Явно не можете да ни помагате, но не ни и пречете. Ще се оправим и без вас. И престанете да милвате един по главичката!

 52. 52 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#26:"tsyrvulan"]Да за износ по посока Централна Европа, Видин и Русе са най-подходящи. Ама едни ашлаци, наричащи себе си БГ политици, от години пренебрегват цяла северна България. Тия тиквеници от години са си наумили че парите трябва да се наливат в София и малко в Южната част на страната. Парите за Дунавската стратегия отидоха за Софийското метро. Това го каза Бойка в първия си мандат с оправданието че само в София, рийшли, имало административен капацитет за усвояването на фондовете. Шемети. [/quote]
  Нелепо е да се твърди, че софийското метро е изяло хляба на Северна България. По-скоро нека се запитаме защо единствено Фандъкова успява да свърши и нещо за общото благо, а останалите кметове - независимо от коя партия са - "нямат капацитет".
  Ако всички кметове работеха като нея, България щеше да стане градина за няколко години.

 53. 53 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 908 Любопитно

  [quote#39:"ostin22"] Това че "България" изнасяла на Германия 75% от това което внасяме от там е безсмислица.. Просто германските фирми в България си изнасят за Германия.. При такива родни заплати и корпоративен данък им излиза без пари..[/quote]
  Ай' спри да надничаш в чуждата кесия, и виж своята:

  Германски фирми произвеждат в България, плащат заплати на местните българи (от които се удържат данъци)+осигуровки, заплатите задвижват потреблението в България (ДДС!!!). А, да, и печелят пари, гнъсните им дойчовци!

  Алтернативата: Няма германски фирми да произвеждат тук и да плащат заплати+осигуровки на българите. Част от българите минават в сивата икономика, другите отиват да бачкат в чужбина!

  КОЯ алтернатива предпочиташ между двете?
  До коментар [#39] от "ostin22":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 54. 54 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Имаме цацаратура и редица "независими" регулатори, които галят по главичката едни и опраскват други. Нормално е никой да не иска да затваря пари в такъв разграден двор.
  За работници няма защо да плачат - само да предложат конкурентни заплати и сума ти отбрани българи и чужденци ще се отзоват с радост.

 55. 55 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Проблемът на производството в България е, че като предложиш 500-600 лева заплата, идват, което си е съвсем естествено, някакви шматки и пустиняци, които се налага да ги обучиш, за да можеш все пак да ги използваш за нещо, като ги обучиш, ако не веднага, то след известно време, тъкмо когато е посвикнал с работата, човекът си тръгва, щото при тая заплата той не е престанал да си търси работа, налага се да вземеш друг и пак да го обучаваш как да не го удари тока или да не ти подпали инсталациите, като го обучиш, той си тръгва... както е казал българският народен умотворец, добро евтино нема, ама германецът докато го разбере и е избегал.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 379 Неутрално

  [quote#4:"tww09306483"]Ниски доходи, бедност, мръсотия и мизерия...! Това е рецептата на комунисти и милиционери, хората да се държат в зависимост и подчинение[/quote]

  С първата част съм съгласен, но ме учудва втората.
  Комунисти и милиционери няма вече четвърт век. Не може вечно да приписвате бедите ни на тях. Отвори, разтъркай малко очите си и погледни около себе си днес. Мислиш ли, че мошениците имат партийни и идеологически пристрастия? Впрочем повечето от днешните ни по-едри бизнесмени (а чуждите много бързо усвояват "уменията" им в местна среда) започнаха кариерата си като "демократи" и "борци срещу комунизма". Политическият им "актив" бе базата за техния старт в бизнеса. Това поради незнание ли го пропускаш или така са те инструктирали?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 379 Неутрално

  [quote#56:"tsyrvulan"]... им заявих че докато съм в България ще ги гоня като диверсанти, и затапвам при всяка дезинформация която постват тук. В чужбина нямам много време щото бачкам и имам ангажименти.[/quote]

  А там, в чужбина, за кого тролиш?

 60. 60 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#52] от "solange":

  Точно Бойка в първия си мандат го каза при това на всеослушание по една от националните телевизии, цитирам по памет - Парите за Дунавската стратегия ще се пренасочат към София, защото само в София има административен капацитет за да бъдат усвоени фондовете. Второ култово изказване на Бойка и пак по национална телевизия, и пак от първия му мандат - Пари ще се наливат в София и Бургас. Ама не са виновни нито Софиянци, нито Фандъкова за тия недомислици ставащи в Родината ни. Виновни са БГ избирателите че все "месии" си избират с надеждата че магически ще им оправят положението.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 61. 61 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 908 Весело

  С този ти коментар (с който съм съгласен) стана моментално смъртен враг на куп комундета и антигерберасти, начело с кметчето в сянка![quote#52:"solange"]Нелепо е да се твърди, че софийското метро е изяло хляба на Северна България. По-скоро нека се запитаме защо единствено Фандъкова успява да свърши и нещо за общото благо, а останалите кметове - независимо от коя партия са - "нямат капацитет".
  Ако всички кметове работеха като нея, България щеше да стане градина за няколко години. [/quote]

  До коментар [#52] от "solange":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#59] от "shk49484512":

  Знаеш ли какво значи поговорката - Крадеца вика дръжте крадеца? Изрично посочих че от 2011 съм във форума и до сега никой не ме е наричал трол, с изключение на истинските копейкогонещи тролчета. Та значи - крадеца вика дръжте крадеца.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 63. 63 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#53:"Мойше! Толкоз!!!"]Германски фирми произвеждат в България, плащат заплати на местните българи (от които се удържат данъци)+осигуровки, заплатите задвижват потреблението в България (ДДС!!!).[/quote]
  Мойше ай стига си лъгал бе Мойше! Сига с тези либертофонски клишета едни и същи!
  Немските картели и монополи им е добре у нас защото продажни техни полобисти в НС са им направили закони за насърчаване на инвестициите им:
  ЗНИ Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2004 г., в сила от 06.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г.) Насърчаването на инвестициите по този закон се извършва основно чрез:
  1. (изм. - ДВ, бр. 16 от 2013 г.) административно обслужване в съкратени срокове и индивидуално административно обслужване;
  2. продажба или възмездно учредяване на ограничено вещно право върху имоти - частна държавна или частна общинска собственост, без търг или конкурс по пазарни или по-ниски цени;
  3. продажба или възмездно учредяване на ограничено вещно право върху терени без търг или конкурс по пазарни или по-ниски цени с изградена довеждаща техническа инфраструктура публична собственост;
  4. финансово подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура;
  5. финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация;
  6. (нова - ДВ, бр. 16 от 2013 г.) финансово подпомагане за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за новоназначените работници и служители за осъществяването на инвестиционния проект;
  7. възможности за други форми за държавна помощ, институционална подкрепа, публично-частно партньорство или създаване на смесени дружества - за приоритетни инвестиционни проекти;
  8. различни видове сделки, сключени между инвеститора и търговско дружество, създадено с цел изграждане и развитие на индустриални зони;
  9. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 16 от 2013 г.) данъчни облекчения по Закона за корпоративното подоходно облагане;
  ***
  Либерално ентусиазираните продължавате да припявате колко са полезни тези на които данъкоплатците им плащат всичко с радост а те само да обират медеца без рискове!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 64. 64 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Германците умеят да се справят дискретно с калпави дестинации като България и да печелят. Например след скандала с френските фирми, които Ченалова се опита да открадне и да ги хариже срещу 600 хил лева на едни боклуци, те си направиха собствен арбитражен съд и си докараха в София съдии от Германия, за да избегнат "услугите" на корумпирания български "съд". Въобще много са практични....

 65. 65 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#60:"tsyrvulan"]Ама не са виновни нито Софиянци, нито Фандъкова за тия недомислици ставащи в Родината ни. Виновни са БГ избирателите че все "месии" си избират с надеждата че магически ще им оправят положението.[/quote]
  Точно така смятам и аз. Иначе евросредства има за всички региони, но видимите резултати са малко. Както е казал народът, не продава кьошето, а кьосето.

 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#36] от "werginija":
  Е да, от доста време в Германия е трудно да се види германка на някоя каса , най-често са от Азия и Африка ...да, на широко скроените толерантно ентусиазирани това им харесва, ама реалистично погледнато немските картели и монополи в търговията насърчават демографската и хуманитарна катастрофа не само в България а и в цяла Европа! Връщането на купоните за храна и осребряването им в немски бакалии е въпрос на време и корпократите ще го въведат!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#66] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нямам такива впечатления. В квартала, в който живея, повечето касиери са германки или германци.

 69. 69 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма по-смешно четиво от статистическите данни за българския износ.
  Формално всичко е вярно, но по практическа стойност е пълен абсурд.
  Конкретно за Германия смехорията е, че ИЗНАСЯМЕ АВТОМОБИЛИ повече, отколкото внасяме!!!?!
  Пълен абсурд, но проформа е вярно и статистиката го регистрира.
  Дължи се на вътрешнофирмени врътки с определените квоти за износ.
  За България това е като счетоводен оборот без печалба, пълна безсмислица, статистическа плява.
  При Германия е точно обратното.
  Те имат скрит износ, който не се отразява в тези разчети.
  Да не говорим за кочините втора употреба, които частни лица внасят.
  С тях даже спестяват на германската държава разходите по рециклиране.
  Боклукът остава у нас.
  У тях отиват парите.

 70. 70 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 908 Весело

  [quote#56:"tsyrvulan"]В момента съм в отпуск който съм решил да изкарам в Родината. Имам много свободно време и понеже ми писна разни Путинолюбиви копейкогонещи тролчета да пишат безсмислици и логически несвързани твърдения им заявих че докато съм в България ще ги гоня като диверсанти, и затапвам при всяка дезинформация която постват тук. [/quote]
  ГУБИШ си времето НЕЕФЕКТИВНО: спориш със заплатени "радиоточки" Кратно по приятно би било да прекараш час'два дневно на кафе/друго в кварталното капанче/по "таквозинка" заведение: Там поне са реални хора, не платени радиоточки
  До коментар [#56] от "tsyrvulan":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 71. 71 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#66] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Коменданте, дето не си комендант даже на оная си работа. Я ми обясни как така рийшли африканки и азиатки ще работят като касиерки в супермаркетите. Ми, копейкогонецо, за да работиш на такава позиция в която и да е държава се изисква да знаеш езика пимено и говоримо. Некви други путинолюбиви опорки имаш ли? Постваш дезинформация на килограм и сваляш нивото на дискусиите. Нещастник.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 72. 72 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#25:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Я кажи къде да видим декларациите на немските офшорни бакалии??? [/quote]

  За Кауфланда го пише - 82 млн печалба, туй значи 8 млн данък + 74 млн изнесени за Германия

  http://www.capital.bg/k100/?y=2016&ranktype=K100 - Топ 10#rating-menu

  За останалите няма - може да са секретни

 73. 73 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не съм аз по заведенията. Правя йога гимнастика, посещавам фитнес. Обичам бягане и планински преходи, но това във Варна не мога да го направя. Е бягам на пътеките във залата, ама не е същото като сред природата. Ама пак при всичките автомобили във Варна не смятам че е много умно да се търчи по улиците.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 74. 74 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#73:"tsyrvulan"]Ама пак при всичките автомобили във Варна не смятам че е много умно да се търчи по улиците. [/quote]
  Ами ходи по брега и дишай йонизиран въздух-ПОЛЕЗЕН Е 45++ г живях в Израел, от тях над 30 до бреговата ивица Сега, като гледам назад-май чистият морски въздух (зиме и лятос след залез слънце) са ме заредили с толкоз позитивни енергии


  До коментар [#73] от "tsyrvulan":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 75. 75 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#67:"Ватник"]Сега като дойде Курнелия на власт, ще убеди Путин да инвестира в завод за боярищник, и comandante ще е най-накрая засоволен )) [/quote]
  Нямам търпение в нашите заводи отново да идват съветски специалисти. Толкова умни, кадърни, трезвени, с такава трудова и човешка етика! Баба ми имаше един лаф: "Разпасал си се като съветски специалист".

 76. 76 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#14] от "sherekhan":

  Именно локацията е проблем. °ехия, Полüа, Словакия, Унгария, Словения, и Хзрватска са на един к място от Германия, Австрия.
  Транспортните разходи са си от значение.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 77. 77 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС":

  Унгарците го правят това отдавна. По немските телевизии непрекъснато въртят реклами как да си оправят зъбите в Будапеща, при висококвалифициран немскоговорящ персонал.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 78. 78 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#57:"shk49484512"]Комунисти и ... няма вече четвърт век[/quote]

  Как да няма? Вие и ентусиаста сте най-яркия ниш клас еталон за това!

  Имало едно време ссср...
 79. 79 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Каква търговска обсада, когато Германия е най-големият пазар за износ на български продукти.
  Проблемът е Русия от която България има голям внос и много малък износ.
  А за корупцията, няма немците да я оправят. Това си е работа на българите.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":Дунав е свързан с каналната мрежа на Европа. Можеш да излезеш на Средиземно море през Франция или на Северно море през Германия, Белгия, Холандия. От Дунав, през Германия, през Полша до Балтийско море.

 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#20] от "sherekhan":Кога си роден? Или са ти разказвали?

 82. 82 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  По данни от ТР.
  МЕТРО: Приходи от продажби за 2015г. 707,4 млн.лв, фин. рез. 33.6 млн.лв
  Кауфланд: Приходи от продажби за 2014г 1 217 271 хил.лв, резултат 67 011 хил.лв
  Аурубис Приходи от продажби за 2014г 4.1 млрд.лв. резултат 133 млн.лв.
  Лидл Приходи от продажби за 2015г 641 851 хил.лв.резултат
  7 015 хил.лв.
  Лукойл Приходи от продажби за 2014г 3 146 981 хил.лв. резултат -33 352 лв.

  КОМЕНТАРА Е ИЗЛИшЕН

 83. 83 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#72:"dosetliv"]За Кауфланда го пише - 82 млн печалба, туй значи 8 млн данък + 74 млн изнесени за Германия [/quote]
  Да ти преведа на "комедиантски" което си написал:

  ОГРАБИХА НРБ с 74 млн изнесени за Германия!!! 8те милиона данъци (КОРПОРАТИВНИТЕ де, ДДС+социалните удръжки към НОИ не са в сметката) не се споменават!!!

  Стааар нашенски виц: Седят няколко бизнесмена и счетоводителите им на чашка в кръчма.

  След няколко чашки Мойше се оплаква: Ей, от онази сделка с холандците загубих над $3-400К!!

  Авврам (счетоводителя на Мойше) му казва: Мойше, ай' стига лАкуми, спечели в холандската сделка $500К!

  -Мойше: Ама аз се канех да спечеля поне $1 млн, значи съм на загуба!
  До коментар [#72] от "dosetliv":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Изтичането на специалисти от България става със сидействието и на въпросните немски фирми, които не им предлагат достатъчно високи заплати за да ги задържат тук, а после се оплакват.

  Въобще има малко противоречия в изказването на госпожата, хем било хубаво че са ниски заплатите, хем лошо че потреблението е малко. Пък и хората не знаели спецификата на производствата - ами не е ли нормално това? Аз не знаех, че учебните заведения трябва да преподават спецификата на дадени предприятеия и бизнеси. Ако е имала друго предвид госпожата, не става ясно.

 86. 86 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#84] от "Василий Зайцев":

  Ами, народът като е изтъпял толкова много, че да мечтае да живее под скиптъра на цар Путин, кво да правим.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 87. 87 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#85] от "nemeria":

  Това е бизнес. И бизнесът се грижи преди всичко за себе си.
  В България предлагат такива заплати, каквито им са изгодни. И как да нарстнат когато правителството винаги изтъква това като аргумент.

  Колкото до дуалното обучение, май се има предвид това, че в българските техникуми обучението е много изостанало.
  Честно казано не знам каква паратура имат в техникумите, но днес производството изисква много повече знания дори от тези с образование от техникум, ЦНЦ програмиране, мехатроника и така нататък.
  в германия версията на наите техникуми са така наречените беруфсшулен, демек професионални училиша, при които учениците едновременно ходят на училише и на практика в някоя фирма като ацубис или аусцубилденде или обучаващи се. И там ги юркат яко.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 88. 88 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  "За да се справят с проблема, германските фирми са принудени да откриват центрове за дуално обучение в изградените предприятия, където технически да образоват и обучават младите хора в спецификите на своите производства."

  Преди 25г. професионалното обучение(независимо дали ще го приемем за добро или не) у нас също беше аташирано към съотв. предприятия. Нещата умряха, защото приватизацията се превърна в грабеж! Та, кой направи приватизацията?

  I Want To Believe
 89. 89 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#88] от "2.5":

  Леля Гинка чистачката, кой да я направи тая приватизация.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 90. 90 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 803 Неутрално

  само си направи справка кога за последно Нефтохима са платили данък печалба. В същото време провери и какви данъци са внесли Кауфланд, Лидл и Метро. Стотици милиони в българската хазна!

  До коментар [#18] от "sherekhan":

  Сигурен ли си, че боравиш коректно с терминологията.
  ДАНЪК ПЕЧАЛБА не внася не само Нефтохим. Не внасят и любимите ти Лидъл, Кауфланд и сие. Те внасят само ДДС. Нефтохима внася и ДДС и акцизи. Като принос за българския бюджет - Нефтохим внася в пъти по-големи суми в бюджета от всичките изброени заедно.
  Факт - не е данък печалба. Но и веригите не внасят данък печалба.
  Разликата е, че в Нефтохима заплатите са 2-3 пъти по-високи. И тан работят квалифицирани хора. И вноските към бюджета и от това перо - осигуровки, са съответно 2-3 пъти по-високи на калпак.....

  Та така - тази държава всеки я работи. Факт.
  Само ме мога да разбера - що, като ме работи Нефтохим трябва да пискам, а като ме работят германците - да се кефя ?!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 91. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#72] от "dosetliv":
  Принципно няма развита държава без индустрия! Търговията на китайски и турски стоки от немски бакалии нищо положително не носи.
  За либертофоните най-хубаво е да сме колония в която работят само технологиите за износ на хуманни и природни ресурси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 92. 92 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#87:"bulgarinvstranstvo"]Честно казано не знам каква паратура имат в техникумите, но днес производството изисква много повече знания дори от тези с образование от техникум, ЦНЦ програмиране, мехатроника и така нататък.[/quote]

  Професиуоналното обучение има стойност само и доколкото след това осигурява работа и доходи! При положение, че младите хора следват на запад и след това обикновено остават там, можете да си отговорите доколко адекватно професионално обучение могат да получат тук...

  I Want To Believe
 93. 93 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#90:"г-н Саранди Говедаров"]какви данъци са внесли Кауфланд, Лидл и Метро. Стотици милиони в българската хазна![/quote]
  Миналата година спорих с един радикален либерален ентусиаст точно на същата тема! Немските инвеститори харесват да инвестират в бакалии у нас не само защото няма да плащат данъци - това вече се практикува масово по целия свят за глобалните конгломерати! Истински ги привличат колониалните закони чрез които да източват допълнително данъкоплатците! Като го питах защо в неговия квартал има светофар,пешеходна пътека и кръстовище построени с пари от данъкоплатците за неговата немска бакалия за евтина храна отговора беше молба да сменим темата...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#92] от "2.5":
  У нас една касиерка в супермаркет се обучава средно за 2-3 часа за какво им е да учат много при положение, че според форумци в Дневник това е най-желаната работа на света!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#94] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Един мотокарист в склад на същата верига обаче не може да се обучи за толкова време! Когато става въпрос за обучение за позиции в индустрията, нещата отиват още по-далеч. Въпрос на политика и приоритети е. Никой млад човек няма да иска да инвестира в своето образование и да остане тук, ако няма перспектива след това...

  I Want To Believe
 96. 96 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#90] от "г-н Саранди Говедаров":

  Я потвърди това което пишеш с достоверна информация от сериозен източник. Ако не можеш да го потвърдиш си завираш коментара на едно тъмно място което се намира в задните части на човешкото тяло. Айде изкарай данъците, осигуровките, мита, акцизи, ДДС и каквито там налози веригите, ниЛуК(ял)ойл и Аурубис са платили и ги побликувай във форума.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 97. 97 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Весело

  [quote#2:"Незнайко в Слънчевия град"]
  Търговско салдо с Дойчланд 100/75[/quote]
  При 7 млрд. евро това е 4млрд. внос и 3 млрд. износ. Да питаме комунетата как е с любимата Раша. Напр. тоя:
  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  С Китай и Германия ние имаме по-добро търговско салдо, отколкото с Русия. Прилагайки твоята матрица, излиза че сме колония на Русия, нали?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 98. 98 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#84:"Василий Зайцев"]Ако няма банове от редакцията, русофилите и тук ще са убедително мнозинство, както и във другите български форуми.[/quote]
  Платените тролове на Путин вече са убедително мнозинство във всеки европейски форум. Това обаче не означава, че европеецът дава пет пари за калния колхоз, в който така и така никога нищо не се случва.
  Кажи ми с какво е допринесла Русия за цивилизацията по времето на цар Путин?

 99. 99 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#98] от "solange":

  Русия присъства в новините на Запад основно покрай Сирия. Иначе никой не се вълнува от вътрешно руските неразбории и недомислици. На хората въобще не им пука за Русия, ако нямаше бежанци и гражданска война в Сирия едва ли Путинската Автократия щеше да намира място в емисиите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 100. 100 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#95:"2.5"] Никой млад човек няма да иска да инвестира в своето образование и да остане тук, ако няма перспектива след това... [/quote]
  Е каква е перспективата друг източно европеец освен лидерката от пионерската организация „Ернст Телман“ -Меркел да прокопса в Германия? Миячи на чинии е най-желаната професия от емигрантите-факт! За оставащите тук най желаното е да работят меринджей в западни компании това е...либертофонските медии вече нищо не говорят за свободната инициатива и развитие в некорпоративният бизнес ,свободните професии т.н.!
  Има признаци ,че тази година ще е най-тежката за немските компании опериращи у нас,може би трябва да им се дават повече чакалък по ЗНИ за да ги задържим и да не се изнесат като "Пени Маркет" като иде време за данъци и осигуровки!  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK