На два етажа, между които няма стълба

От студентските протести

© Красимир Юскеселиев

От студентските протестиКоментарът на политолога Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора.


Българската партийна политика се прави на два етажа, между които вече почти няма както стълба, така и асансьор.


Горният етаж е населен с този тип интелигентни политически проекти, които са в състояние да убедят и мобилизират интелектуалците и определена част от градската средна класа, но вече десетилетие и половина нямат излаз към по-широки граждански и социални категории избиратели.


Долният етаж е населен от популистки проекти, които често говорят примитивно и "на едро", гъделичкат афективните струни на огорчението, обзело обикновения човек, обещават му едновременно възмездие и просперитет... Само на пръв поглед е учудващо, че подобен подход постига успех и създава масова подкрепа за популистите вляво и вдясно.
През последния четвърт век българското общество претърпя поредица от вълни на негативна демографска селекция, социално-общностна ерозия и обедняване - относително и абсолютно - на големи маси от хора в една все по-поляризирана между бедност и богатство социална структура.


Драматично се разшири спектърът на социално и културно уязвимите, маргинализирани социални категории - пенсионери, гетоизирани малцинства, хронично незаети хора на млада и средна възраст. Значителна част от градската средна класа - особено по-младите поколения - емигрира, а по-възрастните поколения се де-класираха. Големи маси от по-ниско образовани и полуквалифицирани хора също заминаха на дългосрочен - безсрочен гурбет.


В тази ерозирала социална среда, в деградацията на цели региони чрез отпадане на селища и обезлюдяване на средни, дори големи градове, лесно се поражда отчаяние и цинизъм, ерозия на добродетели и подмяна на ценности с пороци. Олигархичната мафия с удоволствие асистира този процес и бере с пълни шепи плодовете му. Насилието - пряко и косвено - при контролирания вот на избирателите, лавинообразното нарастване на купените гласове - това е реалността на политическото представителство у нас.


В тази среда на социална и културна дегенерация влизат природно надарените за политическо шарлатанство индивиди, издирени и подкрепени от мафията. Един безсрамно обеща "оправяне" за 800 дни - и наистина добре оправи себе си и наследниците си. Друг дойде с обещание за възмездие над крадците, но послушно им служи извън светлината на прожекторите, под която минава за силен лидер и герой.


Необходимо е свързване на първия и на втория етаж на партийната политика с цел изграждане на по-масов политически проект, едновременно интелигентен и стратегически пълноценен, но и преведен на "езиците", които говори днешното българско общество.


Тези "езици" също трябва да бъдат променяни. Да не забравяме колко хора се впуснаха по призивите на чалга политиката - да търсят "на теслата дръжката", която без друго ги очаква на изхода на безсрамните илюзии, разпространявани от шоумена и сценаристите като лекарства за настоящето и успех за бъдещето.


Не на последно място - добре е, че критикуваме популистите, Брюксел и мафията, но ако трябва да почнем с някого - то е със себе си.


Защото "нашите" тарикати, крадци и циници са не по-малко отровни - особено във властови позиции, отколкото тези, яздещи по-многолюдни партии и политически проекти.


"Всички са маскари" е не само удобно внушение, обслужващо статуквото. Тази народна мъдрост почива върху дълги наблюдения върху маскарите от всички цветове... И на края - да не бързаме с "дясното" и "лявото" напред - каквото и да говорят разнородни блогъри и експерти.


Трябва да се излезе с дневен ред - като този /Авторът визира лекцията на лидера на ДСБ Радан Кънев "България пред коренна промяна. Договорът за Нова българска република" -бел. ред./, и още по-подробен и обоснован като последователни стъпки на вдъхваща доверие стратегия. По този дневен ред да ни съдят - леви ли сме, десни ли сме, олигархията ли обслужваме или гражданите.


За съжаление от много дрънкане за "дясно" и "автентично дясно" ние гетоизирахме самата дума. И да се пазим и от другата крайност - ексцентричните политически претенции на части от интелектуалния елит. Ние днес нямаме приоритет да се борим за "мултикултурализъм", за всякакви колективни права, за глобална интеграция на всичко и всички. Да си оправим къщата - тогава ще се оглеждаме по-прецизно кой какво прави в глобалното село. За да не разпилеем и малкия си шанс по бутикови ексцентрични претенции на неуморния да иска ляв либерализъм.


Необходими са интелект, морал и прагматизъм. И много работа, разбира се.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Нужни са и масови инвестиции в образованието като дългосрочна стратегия на държавата, а не само приспособяване към каруцарското говорене и мислене на огромната маса от българите.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Хайде пак ни занимавате с фейсбук излиянията на разни хора.

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Другарю Минчев от АНОСУ. И най-големите шарлатни се плашат от затвора! Но ние не сме Румъния! В Румъния има 50-100 министри и премиери по затворите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Радан Кънев, вдъхваща доверие стратегия...

  Невдъхващо доверие празнословие. Ясно е на кой етаж живее г-н О.Минчев.
  Лекция изнасял Раданчо! Пред близки и семейни приятели. Ама нали се води ЛИДЕР на партийка!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Ми по-лесно е тези ''от горния етаж'' да слязат без стълба, отколкото тези отдолу да се качат!?
  Не ли ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  [quote#5:"karabastun"]Ми по-лесно е тези ''от горния етаж'' да слязат[/quote]

  Верно, те и майсторите, като дойдат да правят нещо в къщата ти, го правят както им е по-лесно.
  И за теб остава после да споменаваш роднините им

 7. 7 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Българите ще трябва да се ангажираме с повече ум и усилия да носим отговорност за резултатите от изборите. 15 години е прекалено дълъг срок за обучение по елементарна политическа просвета. Като изключим зейналата мафиотска привързаност на прокуратурата към сарайско-библиотекарското блато, има и безспорни успехи.

  Заслужаваме много повече. Да започнем със справедлива съдебна система и нулева толерантност към корупцията.

  Navigare Necesse Est
 8. 8 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Весело

  "Проблемът на източноевропееца след промените е, че всичко, което му говореха за комунизма се оказа пълна лъжа, а всичко, което му говореха за капитализма абсолютна истина"

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Опитва се да каже нещо смислено Огнян Минчев.

  Не можеш да управляваш с гласовете на 5-6% от електората, пък били те "най-умните" и "най-красивите". За добро или лошо по време на избори, демокрацията дава тежест на неграмотния ром точно, колкото на "най-умния" измежду "най-красивите".

  А демокрацията бидейки лоша, няма по-добра алтернатива за момента, както е казал един виден "десен" политик.

  Така, че на Христо Иванов ще му се наложи да пропее политическа чалга. Да говори като за тъпи. И т.н. Ако иска да спечели повече от 5%. И ако иска реално да свърши нещо. Няма друг политически легитимен начин. Това е положението, така работи системата. И да ви харесва и да не ви харесва, това е положението.

 10. 10 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  той се опитва в интерес на истината, но умните и красивите го подпукаха вече, че не се е хвърлил на амбразурата за гей браковете и марихуаната .... не е лесно у нас да угодиш на всички

 11. 11 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  [quote#9:"niakoi_si"]Така, че на Христо Иванов ще му се наложи да пропее политическа чалга.[/quote]

  Не е задължително и този път да се намери един "бащица" за всички. Това го опитвахме и с царя и с Бойко.

  Нищо лошо, ако няколко различни партии работят заедно за намаляване на корупцията. Работят - уачстват в избори, участват в правителство и т.н

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#6] от "lemonadejoe":

  Да де...! И следващия път, пак вика същите майстори...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "И на края - да не бързаме с "дясното" и "лявото" напред - каквото и да говорят разнородни блогъри и експерти."

  Като слушам , много им омръзна това делене , че Христо Иванов даже я изкарва в приоритет , та само да попитам от какво ви омръзна , от многото десни медии ли , от управление не контролирано от комунистите ли , от къде ви дойде отврата , или не ви се крие повече и смятате да свалите вече маските на десни - не избързвате ли , нека дойдат поне веднъж десни (без кукли) да управляват , пък тогава да ви омръзнат !

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Вижте КОИ НИКОВЕ
  побързаха
  ДА ОБЛАЯТ
  професор О.Минчев,
  и ще разберете защо е прав

 15. 15 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 225 Гневно

  [quote#5:"karabastun"] по-лесно е тези ''от горния етаж'' да слязат без стълба[/quote]
  Че то когато долния етаж се срине, горният е безсмислен, онези от горе падат и отново се качват , но на стълба с въжето!

 16. 16 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"Hawaii"]Вижте КОИ НИКОВЕ
  побързаха
  ДА ОБЛАЯТ
  професор О.Минчев,
  и ще разберете защо е прав [/quote]
  А ако видите кои никове го славословят и ще се усъмните дали е прав.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#12] от "tww09306483":

  "Да де...! И следващия път, пак вика същите майстори"

  Като няма други в селото.

  Еретик
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Упорит и опитен лъжец. Царят обяви, че за 800 дни трудолюбивият български народ ще поправи положението си! Стига да се труди, разбира се...

 19. 19 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Необходимо е свързване на първия и на втория етаж на партийната политика с цел изграждане на по-масов политически проект"

  Не моа ги разбера туй ляво- толерастките интелектуалци- ту се отвращават от простия народ, който не ги избира, ту искат да ГО присъединяват към себе си. За да ги изберат!
  Готовността , с която са способни да преминават от състояние на идеологическа чистота към гнусливо смесване с чалгазирания плебс издава ено трудно прикрито желание да се докопат до властта, че само с писания по медиите не се живее!
  И бликват ени политически проекти, ени "алианси", ени прокламации..

  Чак на нас , тъпите, ни хрумва да се запитаме за къф чеп им е на умните и красивите да създадат един "алианс", после да го разрушат, пос;е да създадат ПАК ДРУГ "АЛИАНС", после и него да разрушат, след това - нов алианс....

  Сега му викат" да слезеш от втория на първия етаж"...

  Ма на никой от ляво- толерастките интелектуалци ли не му хрумна , че простите ний вече се нагледахме на изпълненията им?

  "И да се пазим и от другата крайност - ексцентричните политически претенции на части от интелектуалния елит. Ние днес нямаме приоритет да се борим за "мултикултурализъм", за всякакви колективни права, за глобална интеграция на всичко и всички. "

  Брях, туй ко ней признание, че ляво- толерастката пропаганда на един известен Кръг само вреди на интелектуалния устрем към властта, трамвай да стана!

  Чак са учудвам как Дневник са допуснали тас еретична мисъл??!!

  " За да не разпилеем и малкия си шанс по бутикови ексцентрични претенции на неуморния да иска ляв либерализъм."

  Тц, тц, учудването ми напрао расте!
  Да не би да идва отрезвяването от ляво- толерастията? Дневник, да не оставите без препитание цялата плеяда анализатори, разчитащи на медията?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#9:"niakoi_si"]Така, че на Христо Иванов ще му се наложи да пропее политическа чалга. Да говори като за тъпи. И т.н. Ако иска да спечели повече от 5%.[/quote]

  Пак ли нов "алианс" ша праим?
  Няма и месец как разрушихме стария??!!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK