Митовете срещу историята

Цар Борис III, царица Йоанна, княгиня Евдокия, княз Кирил, Никола Мушанов, полк. Константин Панов, Александър Малинов и министърът на войната ген. Александър Кисьов по време на служба за празника на войската и Ордена за храброст, София, Гергьовден - 6 май, 1934 г..<br /><br />Снимката е от сайта "Изгубената България" - http://www.lostbulgaria.com

© "Изгубената България"

Цар Борис III, царица Йоанна, княгиня Евдокия, княз Кирил, Никола Мушанов, полк. Константин Панов, Александър Малинов и министърът на войната ген. Александър Кисьов по време на служба за празника на войската и Ордена за храброст, София, Гергьовден - 6 май, 1934 г..

Снимката е от сайта "Изгубената България" - http://www.lostbulgaria.comТекстът е от портала "Култура"


Много от събитията през изтеклата година сякаш идват да покажат, че трайно пребиваваме в "страната на митовете". Ала не на старогръцките митове или "сказанията" на братя Грим, освен може би в детството или в сънищата си.


Целият днешен свят се е превърнал в огромна машина за митотворчество
и ако потърсим разликата с древни времена, тя е по-скоро следната: старите митове са търсели да обяснят случващото се, докато скалъпените съвременни "митове", наричани в мрежата "фейкове", определено се стремят да го подменят, умишлено разминавайки се с фактите. Има впрочем и "фото-фейкове", целящи откровено да размият реалността, която е на път да се превърне в история. Съвременното митотворчество, дума да няма, е интересна тема, както и причините за него. И те, в най-общ вид, се побират в следната амплитуда от обяснения: когато няма идея за бъдеще, а настоящето се обезцветява, да не кажа помръква, всички започват да гледат единствено назад, да спорят и да се боят със страховете от миналото, което се превръща в единственото време на техния живот, свързващо ги с дедите им.


Не предполага ли това кратка теория на "митотворчеството", приложима и към днешните реалности?


От известно време насам размишлявам над нея и ето изводите, до които стигнах:


Митовете враждуват с историята, доколкото я предхождат във времето;


– В тях обаче не съществува опозицията истина-неистина, докато историята е принудена да се съобразява с фактите;


Митовете са подвластни на гибел; историята обаче не умира; тя свидетелства за смъртта на митовете и ги колекционира, дори като "приказки";


– Кажем ли: "това е мит", искаме да кажем, че нещо е несериозно; "Това е история" обаче предполага, че нещата са сериозни, често болезнено сериозни, както настоява в едно свое есе Ели Визел;


– Ние (поне като правило) твърдим, че се придържаме към фактите; затова историята се корени в миналото, и то в "проверимото", а не в "невероятното" (митично) минало, тъй като само така си гарантира бъдещето; митът обаче оставя друга "диря" (устна, писмена или дигитална); той съществува само в езика или чрез езика (Пол Валери);


Митовете и историята не се изключват напълно; в историята има митове, както и в митовете – история. Ала историята може да ги надскочи и коригира; митовете обаче са си самодостатъчни; те могат да са разрушителни или съзидателни, но не се нуждаят от историята, по-скоро се конкурират с нея и искат да я заличат;


Историята изисква дистанция; само според марксистката идеология тя е точна наука със свои "научни закони", затова левите идеолози все настояват, че са наясно с Историята (знаем колко кръв се проля в ХХ в. поради тази причина); митовете обаче са "страст"; те живеят край нас и чрез нас, често създавайки ни проблеми;


Толкоз с теорията. Нека сега обърнем поглед не към някой "фейк", а към един класически сблъсък между мит и история, актуализиран с вчерашна дата.


***


Поводът е последното заседание на правителството за 2016 г., на което, за обща изненада, то определи датата 21 февруари за "ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в България". Казвам за обща изненада, защото очакванията в края на един мандат винаги са свързани с назначения или раздаването на пари, а не с миналото и паметта за него. Както и да е, искам да кажа, че който и да е подсказал това решение на вносителя – военния министър Николай Ненчев – на практика зашлеви звучен шамар на БСП, и то от тази страна, където бившите комунисти най ги боли – тъмните петна по тяхното "антифашистко минало". Не че сега това е най-голямата болка на г-жа Корнелия Нинова, заета стръвно да следи новоизбрания президент Румен Радев да не той би да кривне от тънката "червена линия", зададена му преди изборите и най-вече по отношение на служебното правителство. Ала все пак е неприятно.


Удар по кокалчето на партията-столетница


За онези, които не са наясно с какво датата 21 февруари (преди 75 години) "обръща" комунистическите митове за антифашисткото минало, няколко кратки пояснения. На въпросния 21 февруари 1941 г. в дома на Никола Мушанов се събират политици, истински "антинацисти", загрижени за съдбата на България и несъгласни тя да се присъедини към оста Рим-Берлин-Токио, което става малко по-късно – на 1 март 1941 г. Всъщност водачите на "старите" (и разпуснати след 19 май 1934 г. партии – демократи, радикалдемократи, земеделци и социалдемократи) – излизат с "декларация за пълен неутралитет на България". Мушанов се среща още същия ден с министър-председателя Богдан Филов и три часа го разубеждава да не влизаме в Тристранния пакт, сетне отнася декларация в двореца и я връчва на царя. Без отговор.


А комунистите? БКП не "играят", тъй като са "от другата страна". След 23 август 1939 г., тоест от сключването на Договора за ненападение между СССР и Германия, известен повече като "Пакта Молотов-Рибентроп", БКП забравя "антифашистката си ориентация". И то напълно. Нейни врагове стават "упадъчните западните демокрации" (Великобритания и САЩ), които Хитлер пък заклеймява като "плутокрации". Сталин набързо свива перките на Георги Димитров (справка – Дневникът на "лъва от Лайпциг"). Коминтернът също забравя за "антифашизма", та да не дразни "германските партайгеносе". Стига се дори дотам комунистите в България да разпространяват листовки "за" Тристранния пакт – пак с оглед на "дружбата" между "г-н Сталин и г-н Хитлер". Има и такива прелюбопитни документи.


Тъй че


акцията на демократа Никола Мушанов, макар и позабравена, е наистина важна


С оглед на достойнството на България. А по отношение на БКП всичко е ясно – те стават "антифашисти" чак на 22 юни 1941 г., когато Хитлер обявява война на СССР. В този смисъл датата 21 февруари 1941 г. е безспорно важна с оглед на помръкването на глобалния "комунистическия мит за антифашизма", който продължава да ни се поднася в претоплен вид.


Историята е такава, каквато е. Фактите са си факти. Тъй че "сталинизмът" не изпира автоматично съвестите на конюнктурните "борци с нацизма", изповядващи сходна тоталитарна идеология.


А пък самият Никола Мушанов, бивш министър-председател (1931-1934), определено заслужава признание. Струва си да си спомнят за него повече хора, не само пътуващите по едноименния булевард в София, отвеждащ от "Житница" до "Овча купел". Поради много причини. Включително и заради най-добрия закон в България за народната просвета от 1910 г., наричан навремето Мушановия закон.


По отношение на "съпротивата срещу нацизма", заслугите му са безспорни. Още през 1937 г. в една публикувана анкета по повод на расизма и антисемитизма, той заявява следното: На нацията ни е чужд антисемитизмът Българският народ е демократичен и по природа чужд на ксенофобията.


Мушанов е и сред най-ярките демократични гласове в парламента


обявили се срещу Закона за защита на нацията и въвеждането на антиеврейското законодателство (януари 1941), каквито се броят на пръсти в Европа. И за да не останете с впечатление, че е бил "демократ" само в опозиция, но не и на власт, привеждам тези негови думи от речта му като министър-председател в отговор на Тронното слово през 1931 г.:


Нека припомня още, че аз съм винаги делил българските държавници на две: едни, които обичат свободата, но, бидейки на власт, по силата на обстоятелствата, при дадени моменти, са били принуждавани да прибягват до ограничения, за доброто, реда и спокойствието на държавата, и други, които мразят свободата и които дирят най-малките случаи, за да могат да я унищожат или да я погазят.


Какво достойнство лъха от тези думи. На 19 май 1934 г. правителството на Никола Мушанов е свалено обаче с военен преврат от "лигарите" на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, които твърдят, че армията е дошла да спасява България. Отзвук от личната му горчива равносметка, откриваме в посмъртно публикуваните му "Спомени. Дневник" (София, 1992): Ония що парализираха демокрацията чрез беззакония и терор и унищожиха народната мощ, те станаха спасители. Кимон Георгиев и Дамян Велчев спасяваха демокрацията!


И най-скръбното за него е, че след 9 септември 1944 г. му е съдено пак да се изправи срещу същите лица, този път съюзници с комунистите (вече "антифашисти"!), които с помощта на съветските щикове започват да се разправят с такива като него, със социалдемократите и земеделците.


Никола Мушанов

Никола Мушанов

Мушанов е нееднократно задържан и арестуван, "въдворен" е на местожителство най-напред в Търново. Тези гонения той пестеливо отбелязва в дневника си: Третиран съм като поданик без граждански права, като човек излишен, който е попаднал по недоразумение отнякъде в България, която не е негово отечество и чужда за него земя Мълвата, че който общува с мене, отива на концентрационен лагер, се разнесе навред. След 1949 г. е въдворен повторно в с. Заград, Тутраканско. На 19 юни 1951 г. е пак арестуван и умира в ареста на Държавна сигурност при неизяснени обстоятелства.


Такива са фактите от историята на един живот, разпръсващи кресливото "антифашистко митотворчество" на БСП. Обратното на историята е забравата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  "Митовете са подвластни на гибел; историята обаче не умира..." - рано или късно всичко става ясно, но хората, които не са подвластни на кресливите пропагандатори на всяка "нова" идея не губят мястото си в историята. Лошото е, че лъскавите митове движат повърхностните любители на историята, които пък се мислят за толкова значими, та продължават да ги измислят. Неутралитетът е вид демокрация, с което се съобразяват и заради което уважават, а историята отделя много повече място за него, отколкото за изстреляните фойерверки, които уж я украсяват. Кой ли пък се учи от някаква история..., особено в България...

  Коментиране на анализираното, вече...
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Браво, не знаех, че комунетата у нас са се записали така в историята. Супер статия и идея за празник!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на Мерилин Смит
  Мерилин Смит
  Рейтинг: 221 Неутрално

  по признания на самите комунисти
  "Звезди във вековете" е книга-албум, представяща информация за загиналите участници от 09.06.1923 до 09.09.1944 г. в политически борби на крайнолевите политически партии, осъществявани с политически акции и терористични действия срещу правителствата на България и съществуващата държавна власт.

  преди 9 септември жертвите са около 3 хил.


  В Юнското и Септемврийското въстания през 1923 г. 876
  През периода 1924-1926 г. 503
  Анархисти и членове на партизански чети през 1924-1926 г. 105
  От междуособиците в македонските организации 76
  Загинали през периода 1927-1940 г.[редактиране | редактиране на кода]
  Загинали през 1927-1940 г., вкл. и осъдените на смърт Починали в затворите 1923-1944 г. Починали от естествена смърт или след боледуване след полицейски инквизиции за периода 1923-1944 г. Починали при случайни обстоятелства и нещастни случай за периода 1923-1944 г.
  161 61 329

  след 9 септември са 30 хил.

  е, кога е фашизмът???

 4. 4 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Есенцията:
  военния министър Николай Ненчев зашлеви звучен шамар на БСП
  -----
  Останалото се знае отдавна

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Мит...или

  https://www.youtube.com/watch?v=Bl9cjeOKbAY

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 230 Любопитно

  Мит ли е , че Борис Фердинандов не възстановява Търновската конституция , суспендирана от него и управлява с укази /режима на пълномощията/? Това означава , че носи цялата вина за случилото се с България, лагерите, Закона за защита на държавата и убииствата тогава.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#7:"gullwing"]Винаги препоръчвам да се четат есета "Роля на историята в българската история" и "Васил Левски - идеал или идол" от Иван Д. Стоянов[/quote]

  Иван Д. Стоянов хвърли камък в блатото на българската иконография.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2973 Разстроено

  "....на практика зашлеви звучен шамар на БСП...."

  Позволявам си да се съмнявам. Шамар се удря в лицето. Ама за това трябва имаш лице, а не задник.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Весело

  Българските комунисти си вървят барабар с Масквата.Каквото кажат православните комунисти от църквата Кремъл.

 11. 11 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като става въпрос за датата 22.06.1941, забележете само, че във филма за Ванга тя спомена, че гледала от 23.06.1941! Което разбива може би най-гнусния съвременен мит, а именно този за нейните "пророчески" способности.

 12. 12 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 230 Весело

  Преди пакта Рибентроп-Молотов има още три:
  1. Договорът за ненападение между Германия и Полша (наричан също Пакт Пилсудски – Хитлер
  2. Договорът за ненападение между Германия и Латвия е подписан на 7 юни 1939 г
  3. Мюнхенският сговор от 1938 и предаването на Чехословакия. Противоестественият договор за ненападение и неговия резултат, Германия окупира Судетската област, Полша - Чешки Тешин и неговата околност, а Унгария - огромни части от Южна Словакия.
  Та мита за сговора на Сталин и Хитлер бледнее пред действията на Полша, Унгария, Великобритания и Франция.
  Ха сега де, заболя ли ви?

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#6] от "horned":
  Това означава , че носи цялата вина за случилото се с България, лагерите,
  ........................
  Дай линк за поне един лагер, в който е загинал от изтезания някой българо-съветски терорист.
  Аз мога да ти дам. Имало е един-два лагера, в които са били държани ок 100 човека, партизани. В тези лагери, педагози са се опитвали да научат комуниста на работа. След 9 месеца вдигнали ръце и ги пуснали да си ходят. От пръднята боя не става.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А колкото до тази дата, това е крайно недостатъчно. Макар и късно България е длъжна да иска обезщетения от Германия за това, че през 1941 силово сме заплашени от нацистите и принудени да им станем съюзници след като те реално не са имали нужда от българско съдействие за да постигнат целта си да влязат в Гърция. Причината е, че фръцко-югославската граница е била неохраняема, докато на гръцко-българската е била линията Метаксас, чиито опит за преодоляване първоначално е бил неуспешен за германците и само вкарването на войници през Македония им е помогнало да хваната гърците в Родопите в чувал и така да преодолеят съпротивата им. Но пак казвам - германците не са имали никакви военно-стратегически основания да преминават през България за да окупират Гърция, по-добър коридор към нея от капитулиралата след блицкриг Югославия не са имали. Обаче ни заявяват че ще преминат през България, само ни питат като съюзници или като врагове и предпочитат и Борис 3 е принуден да избере първото, с което спасява минимум половин милион човешки животи. С това пък си просим англо-американските бомбардировки, но от тях жертвите са 100 пъти по-малко на брой. Въпросът е, че за този рекет е време Германия да ни плати както плаща на половин Европа плюс Израел, ама при това дупене към Меркел явно няма как.

 15. 15 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 230 Весело

  [quote#13:"СДС"]В тези лагери, педагози са се опитвали да научат комуниста на работа. [/quote]
  Ха, ха, ха, Та викаш научили Гео Милев, шесте ястребинчета, и няколкото основатели на сегашните демократични рода на честна работа. Ха, ха, ха!
  Искрено ме развесели!!!

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Весело

  [quote#12:"horned"]Ха сега де, заболя ли ви?[/quote]

  Батенце, тука такива екземпляри сме виждали (ИСТОРИКЪ, Щуцера, боби1945 и так далее), че твоето аматьорско тролене на възпитан от дядо си партиен секретар на ТКЗС-Подгумер освен да ни позабавлява нищо друго не може да постигне. Дерзай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Този текст ми напомня за пословицата за прашинката в чуждото око и гредата в своето. Антикомунизма е болест! А и въобще не виждам с какво този текст засяга Нинова. БСП не е социалистическа партия, още по-малко комунистическа. Можеха да си запазят абревиатурата БКП с уточнението, че "К" вече означава "капиталистическа". Но за антикомунистите няма нито факти нито логика - антикомунизма е болест. Тежко психическо заболяване.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  [quote#10:"chicago514"]
  Българските комунисти си вървят барабар с Масквата.Каквото кажат православните комунисти от църквата Кремъл. [/quote]

  Българските комунисти никога не са имали друга идеология освен рублофилията и друг бог освен руския генсек или президент.

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  [quote#13:"СДС"]В тези лагери, педагози са се опитвали да научат комуниста на работа. [/quote]

  Хаха, кауза пердута.

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Весело

  До коментар [#15] от "horned":
  А, ма ти си неадекватен! Разбрах, сори. Е, добре, плувай си, плувай си.
  "Първият концлагер в България преди 9 септември 1944 г. се създава през юли 1940 г. в курортното село Рибарица, Тетевенско. Докараните тук са под охрана на полицията за 6 м. През август 1940 г. те достигат 180 души. Отначало ги настаняват в частни квартири и в стаите на хотел “Бенковски”; после ги прибират на палатки в двора на държавния кантон. Работят по пътя Рибарица - Троян. Но недоволни от работата, те обявяват стачка, не излизат на работа и полицията вместо репресии - отстъпва - преместват ги при трудоваците в местността “Беклемето” в Троянския Балкан."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Поклон пред Никола Мушанов, защото той винаги е бил антифашист и антинацист и се борил срещи срамния за страната ни ЗЗН и членство в нацисткия пакт! И срам и позор за Богдан Филов, неговото правителство и неговия ментор Борис III, че ни вкараха в Оста на злото - Тристранния пакт. Срам и позор и за българските комунисти, особено в периода септември 1939 - юли 1941 г., когато са агитирали за членство на страната ни в този пакт на злодеите!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#12:"horned"]Та мита за сговора на Сталин и Хитлер бледнее[/quote]
  Нито е мит, нито бледнее. "Сговорът" между двамата диктатори е бил толкова як, че даже нашите антибългарски комунисти са демонстрирали по улиците и са скандирали лозунги в подкрепа на германските националсоцалисти, разбира се за да угодят на Москва. Да не говорим, че комунягите са нашарили стените на фабрики, складове и пристанищни докове с надписи в подкрепа на "братската германска националсоциалистическа партия". Проруските антибългарски комунета са били толкова необуздано ентусиазирани, та се е наложило Гешев да привиква в кабинета си Тодор Павлов, за да му напомня, че България е все пак неутрална страна и лозунгите в подкрепа на Германия са в нарушение на официалната политика на България. Много години по-късно придворният философ Тодор Павлов трябваше да изпълнява всички поръчки на Живков, който го държеше на каишка заради неговите пронацистки прояви.

 24. 24 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#22:"Иво"] И срам и позор за Богдан Филов, неговото правителство и неговия ментор Борис III, че ни вкараха в Оста на злото - Тристранния пакт. [/quote]
  Поклон пред двамата български патриоти, които си споменал. Те спасиха България от разорение и стотици хиляди убити. Ако не бяха те, може би и нашите дядовци и баби са щели да бъдат убити от германците в една разорителна неравностойна война и ти и аз нямаше съответно да бъдем родени, ако схващаш за какво става дума.

 25. 25 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  Ако не ни бяха вкарали в оста, до края на 1941 поне половин милион българи щяха да са мъртви барабар с всички наши евреи. Германците са поставили нагъл ултиматум да влезем на тяхна страна, иначе пак биха минали силово през България, за да окупират Гърция, въпреки че реално не им е било необходимо да я атакуват през линията Метаксас, защото Югославия вече е капитулирала по това време, а гръцко-югославската граница по това време е била почти неохраняема и лесно преодолима за силите на Вермахта, за разлика от гръцко-българската. И не ми казвай, че това за поне половин милион жертви е мит, посочи една държава, нападната от Германия през ВСВ, която да е дала по-малко жертви.

 26. 26 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "horned":

  а нещо за съветско- финската война, нещо за окупацията на Литва,Латвия и Естония, за подялбата с Германия на Полша, и избиването на хиляди поляци в Катинската гора,да не говорим за изтреблението на собствения си народ.

 27. 27 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#7] от "gullwing":

  Мойто момиче, ти се изсекна върху паметта и постиженията на безброй знайни и незнайни будители и радетели на българското възраждане. Радвай се, че живееш във времена в които не можеш да носиш отговорност за думите си. Позор.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  [quote#12:"horned"]Преди пакта Рибентроп-Молотов [/quote]

  До коментар [#12] от "horned":

  Няма такъв пакт! Правилното му наименование е пакт "Сталин - Хитлер".

 29. 29 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#4] от "Кристалин Боков":

  Айде бе, знае се. Да ти кажа ли какво се учеше, а и продължава да се учи по история на България?
  Да те "светна" само, че нямаше история на България за оня период, а имаше само история на БКП. Вие комунистите сте царе на лъжите, а сега това се нарича хибридна война. Не, не е хибридна - това са лъжите на всички комунисти, които откакто са прегърнали петолъчката, единственото, което знаят е да лъжат.
  Знаят ли сега младите хора, кой строи затвори и изби интелигенцията в БГ? Знаят ли за еднопартийната система, за липсата на свобода на словото и придвижването и за това, че любимеца на Нинова - бай Тошо искаше да ни направи съветска република?
  А? Кажи бе комуне

 30. 30 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#14] от "skorpion1980":

  По принцип никой не е мислил да бомбандира София,но свалят американски самолети,които се връщат от мисия над Плоещ,и след това идва наказателната акция-бомбандират София.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  "... Стига се дори дотам комунистите в България да разпространяват листовки "за" Тристранния пакт – пак с оглед на "дружбата" между "г-н Сталин и г-н Хитлер". Има и такива прелюбопитни документи ..."!

  Има я...!
  Миналата пролет, покрай предстоящия парад за 9-ти май и покрай злополучния нов модел танк Армата, се заприказвахме с един колега... Колегата, тъмночервен бацил, сравнително досаден, ама поносимо...! Та, като ми заразправя за Съветския съюз и за Сталин, колко велики били, как ако не били те света щял да свърши и всички стандартни дивотии, дето може да ви ги разправя активист на БСП...! Слушам аз и му се хиля глуповато... Като го попитах, намери ли се отговор на въпроса, защо Втората световна започва с Хитлер и Сталин, като съюзници? Горкия, само дето не почна да заеква... Ама, то не било баш така...! Питам го, как е? Ама той, като надраскана грамофонна плоча... Пак за Сталин, пак за победата! В крайна сметка, доста ми се обиди и вече избягва да говорим по такива теми....!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#29:"SSS"]Знаят ли сега младите хора, кой строи затвори и изби интелигенцията в БГ? [/quote]

  Знаят - демокрацията изби интелигенцията. Що се отнася до затворите - най много са във най-великата демокрация - САЩ . Провери го!
  Та айде стига с тия седесарски лъжи. Факта е, че по соца се живееше по-добре. Всичко го знаят и по социологическите проучвания си го казаха. По случай 25-тата годишнина от срамната дата 10 ноемсви 1989 та.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#25] от "skorpion1980":

  България е на такова централно,географско,стратегическо местоположение,че този който иска да владее Балканите,трябва да завладее и нея. Питай който и да е военен. Декларирането на неутралитет от страна на България не върши работа - никой истински държавен лидер НЕ вярва на декларации и договори. Било то писмени или устни.

 34. 34 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#26] от "galiwer1880":

  А ти какво знаеш за безчинствата на САЩ по целия свят? И особено в Латинска америка. http://antipropaganda.eu/Woenni.html
  За Катин пък е исторически фалшификат. http://antipropaganda.eu/Katin.html
  Демократичните морализатори все сте със двоен стандарт и значително неуважение на фактите. Ама то антикомунизма е болест. От най-тежките. Затова сме на това дередже.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  тази болест май не се лекува. с теб избягва да говори, но сигурно си намира слушатели на неговия акъл, да си разменят претоплена съветска манджа

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#27] от "usa88":

  Мойто мумче, ти облизваш ...... на множество знайни и незнайни фалшификатори, лъжци и мошеници, създали у теб и тебеподобни тези изкривени представи за историята, които се опитваш да браниш. Вземи да понаучиш нещо преди да кълнеш. Или да помислиш, преди да пишеш.

 37. 37 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#32] от "kihano":

  Ей, срам нямате вие комунистите. Още един път се убеждавам, че няма нищо по-добро от мъртвия комунист..

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Лесно се съди след толкова години. И Мушанов и Богдан Филов са имали своите основания. Какво щеше да стане обаче с България, ако не бяхме се присъединили към Тристранния пакт. Ние не сме изпращали войски на фронта и не сме се сражавали на страната на Германия. Щеше да стане това, което стана с останалите държави-Полша, Чехия, Сърбия, Гърция. За една нощ щяха да минат , със или без съгласието на България. В една окупирана държава, какви щяха да са последствията, това е трудно да се каже.

 40. 40 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#7:"gullwing"]Второ.
  Основните ни исторически фалшификации не са комунистически, а националистически. Те са създадени веднага след Освобождението и служат като средство за военно-психологическа обработка на българското население с цел водене на агресивни войни с нашите съседни народи. [/quote]
  Ти се подигра с националните ни герои, с борбите на българите за национално обединение, със стотиците хиляди свидни български жертви за осъществането на българския национален идеал. Как не те беше срам да напишеш тези антибългарски сквернословия?

 41. 41 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#36] от "gullwing":

  Най—малкото, направи си труда да прочетеш поне „Записки по българските въстания” преди да плюеш по тези на които дължиш свободата да хулиш.

 42. 42 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#41:"usa88"]Най—малкото, направи си труда да прочетеш поне „Записки по българските въстания” преди да плюеш по тези на които дължиш свободата да хулиш.[/quote]
  Наскоро по скопските медии четох призиви на бюрманците да си връщат република Благоевград и Солун. Коминтерновските експерименти на Сталин, Тито и Димитров солидно са поразили УДБА-шките глави. Не бих се учудил, ако списващият антибългарски измислици е бюрманско подставено лице. Обикновено сърбоманстващите македонисти са начело в редицата на създателите на антибългарски лъжи за нашата история.

 43. 43 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Когато репликираш някого първо чети внимателно какво е написал, второ вземи се запознай с историческите факти и цели на Хитлер. Те не са завладяване на Балканите, а в конкретния случай военната му инвазия цели помощ за Италия и е насочена към враждебните й Югославия (заради проанглийския военен преврат там) и Гърция. И така, хайде сега без общи приказки да ми кажеш на какво основание Хитлер ще иска да мине през България след като:
  1. Капитулиралата Югославия има слабо охранявана обща граница с Гърция.
  2. Неутрална България има брутално охранявана чрез линията Метаксас граница с Гърция.
  3. Вследствие на 1 и 2 за какво му е на Хитлер да минава през България и да дава сериозни жертви в Родопите на границата след като през Македония е много по-лесно?
  Хайде отговори конкретно на въпрос номер 3 и не ми излизай с общи приказки за стратегическо положение, а за положението през 1941, можел ли е Хитлер с лекота да окупира Гърция без да минава през България да или не? Не ти стиска да отговориш, защото ще трябва ако си мъж да кажеш, че това е бил престъпен рекет от германска страна и нищо друго. А защо не натиска по същия начин Турция да му даде възможност да атакува СССР и през Кавказ?!

 44. 44 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#39:"Роси"]Какво щеше да стане обаче с България, ако не бяхме се присъединили към Тристранния пакт.[/quote]
  Българите просто са принудени да направят този избор. Ето и основанията за липсата на алтернатива:
  - Заплахата от съветизация. След първата световна война опитите на Москва и Коминтерна за износ на революция не престават. Аз не си правя никаква илюзия какво е била Соболевата акция - опит за Балтизацията на България. Съветски бази като гаранция на неутралитета. Покани др.Сталин у вас, пък гледай какво става.
  - Балканските взаимоотношения и отворената рана на колапса на практическата реализация на идеята за национално обединение след Освобождението. Възмущението от Гърция и Сърбия, че и от Румъния не е преставало, да не говорим,че последните са ни лъгали без военни победи съвсем по балкански!
  - Пряката военна заплаха от Германия.
  - Ревизионистичните надежди - една война винаги пренарежда света.
  - Невъзможността на Англия да предложи реална помощ и гаранции.

  Всъщност има "алтернативи", но те са самоубийствени за народа и държавата ни като такава:
  - Да се възприеме Соболевото (разбирай Сталиновото) предожение. Пълно безумие, това означава, че след няколко месеца станалото на 09.09.1944 да се случи, и то още по-касапнически
  - Съюз с Великобритания, щеше да последва тотален военен погром и брутална немска окупация
  - Неутралитет - именно това е правело Царството докато е било възможно. Когато Лист доближава Дунава, неутралитетът е бил равносилен на военен разгром и това е казано директно, в пряк текст на българското правителство.
  - Пропускаме германците да минат през българска територия. по този начин след войната пак щяхме да сме "фашисти". Ами Македония и Тракия?! Никакъв шанс за тях!
  - И най-вече Германия и СССР са съюзници. Изборът е бил безкрайно лимитиран - или Сталин, или Хитлер.

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#43] от "skorpion1980":

  Завладяването на Югославия и Гърция прави България съсед на Третият райх,а според древните индийски "Закони на Ману":"ние трябва да разглеждаме всички граничещи с нас царства като враждебни." Ако Хитлер подмине България,това означава да остави един потенциален враг в тилът си,предвид предстоящото нападение над СССР. Кое не е ясно? Както се е видяло по-късно,той е преценил правилно обстановката като е привлякъл България към Оста.  [quote#43:"skorpion1980"]защо не натиска по същия начин Турция да му даде възможност да атакува СССР и през Кавказ?!
  [/quote]

  Защото би било самоубийствено пилеене на силите на Вермахта. Достатъчно е било да превземе Сталинград и пререже водният път по река Волга,(което и прави),за да спре снабдяването с нефт на Червената армия. А и разполагането на немски войски в Турция на границата със СССР,веднага би издало на Сталин какво възнамерява да прави Хитлер.

 46. 46 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#45] от "deaf":

  Пишеш пълни глупости, а и Хитлер не се е водил от никакви индийски закони. По същата логика е трябвало и Турция да нападне за да няма потенциален враг. И не е привлякъл България към Оста, а я е принудил да влезе в нея, има разлика. Никакъв потенциален враг не сме били в тила му и той го е знаел много добре, защото първо по това време българският износ е бил ориентиран главно към Германия, т.е. икономически сме били адски зависими от тях, и второ защото една българска атака спрямо Германия би значела България да тръгне да воюва в защита на Версайската система от договори след ПСВ, което е било ясно, че няма как да стане.

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  [quote#46:"skorpion1980"] И не е привлякъл България към Оста, а я е принудил да влезе в нея, има разлика. [/quote]

  До коментар [#46] от "skorpion1980":

  Зависи от гледната точка. Комунистите са искали България да влезе в Оста.
  "Събитията задължително променят намеренията." - Наполеон. Та България макар и да е ненавиждала Версайският договор,и по същество да се е държала неутрално,но събитията са я принудили да си промени намеренията и да воюва срещу Хитлер. И фюрерът е предвидил,че така ще стане.
  Но да не се отклоняваме много от темата...

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  На 19 май 1934 г. правителството на Никола Мушанов е свалено обаче с военен преврат от "лигарите" на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, които твърдят, че армията е дошла да спасява България.
  =========
  Тогава излиза, че на практика с тази дата се слага край на нормалната държавност в България !
  Това не е първия опит за да е унищожена ,но последния решаващ, понеже се появява Кимон Георгиев който по нататък отваря пътя на новия държавен модел , сателитния ! Тази нова форма на управление задължава страната обезателно да е на нечия страна (пакт , алианс , съюз ). Така е и до днес.

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#47:"deaf"] Комунистите са искали България да влезе в Оста. [/quote]
  Фактите са, че "десните" избират за съюзник на България нацистка Германия а комунистите са на страната на Антихитлеристката коалиция. Каквито и "спомени" да цитира Дневник този позор на десните у нас не може да се отмие.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Буржуазните партии, включително и тази на Мушанов в началото на 30-те са били така корумпирани и омръзнали на народонаселението че преврата 19 05 1934 е дошъл като "стасение" ..... Добро "спасение" довело до Третата национална катастрофа!!!
  Това че е имало съпротива, макар и мижава, против влизането на България на страната на Хитлер във ВСВ е отделен въпрос, който трябва да се знае, уважава и отбелязва ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#39] от "Роси":


  [quote#39:"Роси"]Какво щеше да стане обаче с България, ако не бяхме се присъединили към Тристранния пакт. [/quote]
  Ами какво, като
  [quote#39:"Роси"]Полша, Чехия, Сърбия, Гърция. [/quote] щяхме да семе на страната на победителите, нямаше да има Трета национална катастрофа и Парижски мирен договор 1947
  Само че в Историята няма АКО....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#51] от "boby1945":

  А половин милион човешки живота, или може би вас в Русия са ви учили, че колко жертви ще се дадат няма значение.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Гневно

  До коментар [#24] от "GreenEyes":

  Ако всички европейци от това време мислеха като теб нацистката чума щеше да победи в цяла Европа през ВСВ!

  Поклон пред истинските антифашисти и антинацисти и срам и позор за страхливците колаборационисти!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#52] от "skorpion1980":

  Нещо си спал на течение какви
  [quote#52:"skorpion1980"]половин милион човешки живота[/quote]
  какви пет лева... говорим за плахия опит на буржоазните партии от 1940 да го "играят" антинацисти..... още са им казвали англофили......
  Последните съвсем не са били на мода нито в 1915 нито в 1940 при царуването на Кобургите ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  [quote#25:"skorpion1980"]Ако не ни бяха вкарали в оста, до края на 1941 поне половин милион българи щяха да са мъртви барабар с всички наши евреи. [/quote]

  Това няма как да знаем! Нито ти, нито аз... нито никой!

  [quote#25:"skorpion1980"]. И не ми казвай, че това за поне половин милион жертви е мит, посочи една държава, нападната от Германия през ВСВ, която да е дала по-малко жертви.[/quote]

  Не е мит, това е чиста проба спекулация от твоя страна! А, пример разбира се, че мога да ти дам веднага - Дания и Норвегия! Те отказаха да влизат в Оста на злото, бяха нападнати и окупирани от нацистките изроди, но там не бяха избити поне половин милион хора, както погрешно твърдиш ти! А, и още нещо интересно.... тамошния Богдан Филов на име Видкун Квислинг, беше убит от норвежците веднага след края на ВСВ, а неговото предателско име и до днес е нарицателно в Норвегия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Норвегия е изключение, защото е много по-голяма по територия, много по-студена и германците не я окупират изцяло, Дания пък доброволно пропуска германците без официално да се съюзява с тях, България е на Балканите, а както се вижда и Югославия и Гърция си ги дават доста над тези половин милион, никаква спекулация не е това от моя страна. Или викаш германците ей така щяха да разбият за 1 седмица съпротивляващите се български военни части и по никакъв начин нямаше да посегнат на цивилното население. Може на пръв поглед да звучи хипотетично, но фактите са, че по това време навсякъде Вермахта трепе наред без да различава цивилни от военни, взема каквото намери за добре от ресурсите на окупираните страни на безценица, а до Сталинград се оказват неудържими при сухопътни операции, при военно-въздушни единствено англичаните им устояват и то с 300 зора. От малките страни обаче никоя не успява да им противостои.

 57. 57 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#54] от "boby1945":

  На никакво течение не съм спал, предвид германското изнудване да се влезе на тяхна страна в началото на 1941 един отказ би значел Вермахта да ни затрие.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  До коментар [#51] от "boby1945":
  Ами ние 45 години бяхме на страната на победителите и вижте , докъде стигнахме. Още не можем да се оправим.

 59. 59 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "skorpion1980":

  Никъде не се е споменавала датата 23.06.1941г. Знае се, че първото драматично пророчество на Ванга е в началото на април 1941г., когато Хитлер напада Югославия след преврата там и отказа й да се включи в Тристранния пакт (в чиято част на Македония фактически все още е живеела самата Ванга) и тя не е предсказала началото на войната, а това че ще бъде голяма война и много хора няма да се върнат от нея. Което за съселяните й си е било голямо пророчество, защото в затънтената македонска провинция едва ли много хора все още са осъзнавали какво се случва и че са влезли във Втората световна война.

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#57] от "skorpion1980":

  Ми то и така стана, затриване, още му казват Трета национална катастрофа !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#58] от "Роси":


  [quote#58:"Роси"]докъде стигнахме[/quote] до кривата круша, ама след 26 години реститутски Преход гарниран с рИформи, има малка разлика!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Автора, дето иначе се пише много хрисим и добричък, ей такива изблици, че споменаването на някаква дата било "звучен шамар на БСП" и на Нинова показват истинската му същност! Голямо откритие направи, впрочем като гледам колко невежи има тук може би е добре едно такова ограмотяване, че за тях антифашист е мръсна дума и въобще не могат да си представят че е имало и некомунистическа антифашистка опозиция. А съдбата на Никола Мушанов е показателна не само за болшевишкото мислене, а и за сегашното либерал-болшевишко мислене - "Който не е с нас е против нас!"

 63. 63 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Историята е важна, поуките- още по- важни!

  И днес Германия се превръща в бич за Европа! Меркелистката политика обрича Европа на ислямизация и цивилизационен крах.
  Както хитлеризмът навремето.

  Меркелизмът си служи със същите похвати- единоначалие, цензура, диктатура, потъпкване на чуждото мнение.

  И днес меркелизмът има съюзници в България, както хитлеризмът навремето.

  И днес съюзниците на меркелизма си служат с митове и легенди
  чрез подчинените им медии.

  Най- разпространеният мит е за мултикултурализма, за унитарната нация, религия и държава.

  Вместо Третия Райх днес строят Прекрасния Нов Свят.


  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#6:"horned"] Това означава , че носи цялата вина за случилото се с България, лагерите, Закона за защита на държавата и убииствата тогава.[/quote]
  За носене, няма как да стане "носенето" на вината, Бог си го прибира на 28.08.1943, затова пък помощниците му, от това време 1940-1944, го отнесоха основно чрез Народния съд 1944-45 ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#53:"Иво"]Ако всички европейци от това време мислеха като теб нацистката чума щеше да победи в цяла Европа през ВСВ! [/quote]
  Това са плакатни лозунги. Мисли, преди да пишеш. Вече обясних, че България е нямала алтернативи. Или смяташ, че потопяването й в кръв или съветизацията й са били алтернативи? Между другото, комунистите най-много са се мятали на амбразурата в защита на нацистка Германия, и това продължава докато съветските ви господари не са сменили инструкциите.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  [quote#56:"skorpion1980"]Норвегия е изключение, защото е много по-голяма по територия, много по-студена и германците не я окупират изцяло, Дания пък доброволно пропуска германците без официално да се съюзява с тях, България е на Балканите, а както се вижда и Югославия и Гърция си ги дават доста над тези половин милион, никаква спекулация не е това от моя страна. [/quote]

  Обясненията ти не звучат достатъчно убедително. Сорри. По-скоро са някакви оправдания. България, можеше да не се включи в Оста на злото, и да покаже поне някаква съпротива срещу нашествениците, както го направиха Норвегия и Дания. Но, нашето правителство и цар кляка пред Хитлер, което и тогава и сега си е срамен за цялата история на България факт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Гневно

  [quote#65:"GreenEyes"]Това са плакатни лозунги.[/quote]

  НЕ, това са исторически изводи от ВСВ!

  [quote#65:"GreenEyes"]Мисли, преди да пишеш. Вече обясних, че България е нямала алтернативи. [/quote]

  Разбира се, че е имала избор! Винаги има избор! Можеше да постъпи, както постъпиха югославяни, гърци, норвежци или поне датачани! Но, не БИ, защото нашето слабо и страхливо правителство влезе в един съюз на злото заедно с нацисти, фашисти и японски империалисти!

  [quote#65:"GreenEyes"]Между другото, комунистите най-много са се мятали на амбразурата в защита на нацистка Германия, и това продължава докато съветските ви господари не са сменили инструкциите.[/quote]

  Между другото, НЕ българските комунисти бяха на власт, когато нашата родина става част от Оста на злото! Между другото НЕ български комунистически депутати гласуват в парламента весело и тържествено включването на страната ни в Оста на злото! Между другото, за сетен път показваш що за лицемер си, критикувайки комунистите в годините 1939-1941 г. за тяхната агитация за членство в пакта и в същото време величаеш и героизираш тези български политици (Борис, Филов и подчиненото на тях двамата българско правителство, които ВКАРАХА България в Тристранния пакт!!!

  П.П.
  Но, аз не съм изненадан, че открито симпатизираш на нацистите.... това е нормално явно за тебе състояние!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#66:"Иво"] България, можеше да не се включи в Оста на злото, и да покаже поне някаква съпротива срещу нашествениците, както го направиха Норвегия и Дания. [/quote]
  И като как можеше да се спаси от разорение тогава? България не е Норвегия или Дания, а е балканска страна, разположена между Югославия и Турция, а на юг е Гърция. Все държави, които Германия предпочита да са в нейните клещи, за да има сигурен южен фланг.

 69. 69 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#67:"Иво"]НЕ, това са исторически изводи от ВСВ! [/quote]
  Какви исторически факти бе?! Тук говорим за съдбата на Родината ми, а не за твоите проруски фантазии.

 70. 70 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#67:"Иво"]Но, не БИ, защото нашето слабо и страхливо правителство влезе в един съюз на злото заедно с нацисти, фашисти и японски империалисти! [/quote]
  Пак щампи. Обясни ми с прости думи, какво би станало с България, ако тя се беше опълчила на Германия? На кого би разчитала на помощ? Или мислиш, че тя е щяла сама да разгроми хитлеристката армия?

 71. 71 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#67:"Иво"]Но, аз не съм изненадан, че открито симпатизираш на нацистите.... това е нормално явно за тебе състояние! [/quote]
  Тав.руснак, мери си думите!

 72. 72 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#67:"Иво"]Но, аз не съм изненадан, че открито симпатизираш на нацистите.... това е нормално явно за тебе състояние! [/quote]
  Точно така са мислели и говорели антибългарските комунисти, които потопиха в кръв Родината ми след 9-ти септември 1944 години. Те са наричали великобългарски шовинисти и фашисти всички български патриоти, които са недолюбвали Москва. Нали знаеш, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон в България? Така че по-полека с комунистическите мантри. И ако обичаш опитай се да боравиш с исторически факти. Пак те питам, другарю, като как виждаш съпротивата на България срещу нацистка Германия? Обясни ми просто и разбираемо, не като историк, а като как ти я мислиш тая работа.

 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#68] от "GreenEyes":

  Да, вярно не е. България тогава е имала и по-голямо население от Дания и Норвегия.

  [quote#69:"GreenEyes"]Какви исторически факти бе?[/quote]

  Ти да не получи амнезия нещо, или склерозата те мъчи нещо!? Фактът, че Борис III, близкия до него Филов и неговото правителство се предават пред нацистките агресори и даже влизат в съюз с тях (Тристранния пакт)!

  [quote#70:"GreenEyes"]Обясни ми с прости думи, какво би станало с България, ако тя се беше опълчила на Германия? [/quote]

  Не мога да виждам в бъдещето, но най-вероятно щеше да се случи, това което се случи на Норвегия или Гърция.

  [quote#70:"GreenEyes"]На кого би разчитала на помощ? Или мислиш, че тя е щяла сама да разгроми хитлеристката армия?[/quote]

  На Съюзниците можеше да разчита, както гърците и норвежците са разчитали на помощта на Съюзниците. Както и на своите собствени съпротивителни сили, подобно на съпротивителните и партизански движения в Гърция например. В края на войната те (Норвегия и Гърция) са били сред страните победителки, а ни в страните изгубили ВСВ!

  [quote#71:"GreenEyes"]Тав.руснак, мери си думите![/quote]

  Иначе какво ще ме съдиш ли!? Ще ме пратиш в затвора ли!? Мистър Янки, трябва да разберете, че живея в свободната страна и това е конкретно е свободна медия. Не сте някой партиен секретар, който да нареждате кой какво да говори и пише.

  [quote#72:"GreenEyes"]Нали знаеш, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон в България? [/quote]

  Разбира се, че знам. И това е правилно решение на българския съд и парламент. Действителност бившия комунистическия режим в България е бил престъпен и кървав! Но, България и ЕС също категорично определят като престъпен и нацисткия режим. Аз тебе лично никога не съм те виждал да критикуваш за каквото и да е нацистките изроди! Най-вероятно защото скрито или не им симпатизираш! И това не е мантра, това е очевиден за всеки в този форум факт!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#73:"Иво"]На Съюзниците можеше да разчита, както гърците и норвежците са разчитали на помощта на Съюзниците. [/quote]
  И понеже не познаваш историята на България, Балканите и отношенията на балканските страни със съюзниците, ще отделя малко време за изясняване на въпроса за "помощта" на съюзниците. Телеграма до Чърчил с въпрос: "Какво ни съветвате да направим". Отговор: "Съветваме ви да се съпротивлявате" . Няма обещание за помощ (каквато е нямало да има), и не може и да има (за сведение на Иво). Щяли сме да бъдем сами с остарели танкове и самолети срещу огромна, отлично екипирана и обучена армия. Не е трудно да се предвиди какво би станало при опит за съпротива: прегазване за няколко дни. Можело е да организираме съпротива, ако не са били грандиозните катастрофи в Балканската Война и после Първата световна война. Но подобен сценарий вече става съвсем фантастичен. Съпротивата до пълната капитулация щеше да продължи няколко дни, а цар Борис щеше да отлети за Лондон, където да попадне в компанията на кралските особи, офейкали след операция Везерюбунг. И именно, заради истинския развой на събитията считам, че това е най-доброто, което можеше да ни сполети, за което искрено безкрайно много съм признателен на цар Борис ІІІ. А Сталин? Най-многото да беше дошъл да ни помогне както помогна на поляците . А и да не пропусна - сърбите и гърците, които са били толкова огорчени от факта, че сме предпочели да пропуснем германците вместо да воюваме с тях, биха се оказали заедно в Турция в таен пакт против България. Някак си, от каквато и гледна точка да го разглеждаме, не върви да накажеш в края на Първата световна война максимално сурово една държава, да й вземеш територии, да и наложиш огромни репарации и като капак да я лишиш ефективно от военни сили и после да се ядосваш, че тази страна не могла да спре германците като идвали насам. ( това за пояснение пак на Иво).

 75. 75 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#73:"Иво"]Фактът, че Борис III[/quote]
  Фактите са такива - Цар Борис спасява България от тотална разруха и геноцид, не изпраща български войници на Източния фронт, спасява българските евреи, връща на България Южна Добруджа. Дори само заради тези неща трябва да издигнем огромен паметник на най-големия български патриот и единствен български държавник от Освобождението на България до ден днешен.

 76. 76 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#73:"Иво"]Но, България и ЕС също категорично определят като престъпен и нацисткия режим. [/quote]
  А това, кой го отрича? Или искаш да кажеш нещо друго - че в България преди 9-ти септемвери 1944 година е имало нацистки режим? Ако го мислиш това, значи нямаш и елементарно понятие от това какво е нацизъм и че не познаваш българската история.

 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3299 Разстроено

  До коментар [#67] от "Иво":

  Напоследък зачестяват опитите да се ревизира историята. Например отричане на Холокоста, нямало масово избиване на евреи, това просто били трудови лагери. Да, имало умрели там, но в пъти по-малко от "лъжите" на евреите. А, да, и ново 20 - крематориумите не били за масови убийства, ама за предодвратяване на епидемии - там просто изгаряли малцината умрели.
  Забелязвам, че подобни гнусни теории намират добра почва за виреене сред гозамбовците-тръмписти, за които евреите са им постоянно виновни. В днешната информационна пренаситеност не е проблем за Сульо и Пульо да генерират такива лъженовини, има достатъчно наивници да се вържат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#74] от "GreenEyes":

  Познавам българската история много по-добре от тебе янки.

  [quote#75:"GreenEyes"]Фактите са такива - Цар Борис спасява България от тотална разруха и геноцид, не изпраща български войници на Източния фронт, спасява българските евреи, връща на България Южна Добруджа. Дори само заради тези неща трябва да издигнем огромен паметник на най-големия български патриот и единствен български държавник от Освобождението на България до ден днешен.[/quote]

  Няма как да знаем дали наистина спасява България от тотална разруха, но знаем, че вкарва България в Оста на злото - Тристранния пакт и прави България съюзник на нацисти, фашисти и японски империалисти расисти. Това, че България не изпраща войници на Източния фронт е наистина добра стъпка от негова страна, признавам така е. Спасението на българските евреи е КОЛЕКТИВНО ДЕЛО на българския народ и църква! Не е справедливо да отдаваш тази наистина светла страница в нашата история само на Борис III. Относно Южна Добруджа, това беше един подарък от страна на германците и Хитлер (апропо тук е важно да се отбележи, че това става също и благодарение на СССР) за да накарат нашите власти и политици да присъединят страната ни към Тристранния пакт.

  До коментар [#76] от "GreenEyes":
  Имало е пронациски режим най-малкото, самия факт, че е създаден антисемитски закон по подобие на нацистките в Германия (става въпрос за ЗЗН) е показателен за това. Апропо, имало е и някакъв комисариат "по еврейските въпроси", нашите евреи са пращани в някакви трудови лагери, имоти и техни вещи са конфискувани и т.н. Пак по това време в България е имало ясно изразени профашистки и пронацистки движения, които са развивали активна дейност. Комисар по еврейските въпроси е бил именно подобен политик, името му е Александър Белев. Този, човек е бил част от българското правителство и власти през 40-те години на миналия век, както и по-рано впрочем. Прочети му моля те биографията за да разбереш за какво става на въпрос!

  П.П.
  Толкова от мен уроци за теб по българска история, чети повечко за да стигнеш моите познания по предмета. Приятен ден или вечер... не знам кое време е за теб в САЩ в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#78:"Иво"]Познавам българската история много по-добре от тебе янки. [/quote]
  Много дълбоко се съмнявам в твоите знания. Когато завършиш история, защитиш докторска дисертация и започнеш да преподаваш в западен университет, тогава може и да поспорим по въпроса за историческите ни познания. Съмненията ми са породени и поради обстоятелството, че често използваш комунистическите щампи от 40-50-те години на миналия век., когато пишеш за нацизъм, фашизъм, Цар Борис III, политиката на българските правителства и т.н. Вероятно историята си я изучавал от учебниците по история на БКП.
  [quote#78:"Иво"]Няма как да знаем дали наистина спасява България от тотална разруха, но знаем, че вкарва България в Оста на злото - Тристранния пакт и прави България съюзник на нацисти, фашисти и японски империалисти расисти. [/quote]
  Има как да знаем, защото такива са били реалностите. Разрухата и масовите убийства на нацистите в останалите окупирани от тях страни са исторически факти. И отново ти повтарям, българското правителство, вкл. и българският цар не са имали избор. Изброил съм по-долу в коментарите си какви са другите "алтернативи". И ето ти отново малко исторически факти, които надявам се най-после да те убедят в безизходицата, в която е била поставена България. На 11 февруари 1941г. английският зам. мин. на външните работи Ал. Кадоган казва следното на българския пълномощен министър Н. Момчилов" : “Англия смята, че България не може да спре германците, но в наш интерес е България да брани независимостта си и да не стане съучастница на Германия” . Ефективна военна съпротива на България срещу Германия, чиито войски са вече на другия бряг на река Дунав е немислима и това ясно се осъзнава от правителството. Българската стратегия тогава е точно формулирана от министъра на външните работи Иван Попов, който преди да се самоубие през 1944г. казва: “България в оня момент трябваше да избира от двете злини по-малката, за да избегне войната и окупацията, та да остане в наши ръце кормилото поне дотолкова, че в решителния момент да можем да го обърнем натам, където се налага от нашите интереси”.
  България е слабо въоръжена, със съюзени антибългарски настроени съседи. И как Гърция и Великобритания щяха да ни помогнат? Или може би Русия щеше? Така че това, че България не е влязла във война с Германия е може би една от причините днес Иво да пише по форумите. Освен ако не смяташ, че стотици хиляди убити и напълно разорена страна си е струвало опита?
  [quote#78:"Иво"] Спасението на българските евреи е КОЛЕКТИВНО ДЕЛО на българския народ и църква![/quote]
  Колективно дело става само след като Цар Борис III взема решението за спасяванерто им. Това е много дълга тема и когато има тема за спасяването на българските евреи ще те осветля и по този въпрос.

  [quote#78:"Иво"] Относно Южна Добруджа, това беше един подарък от страна на германците и Хитлер (апропо тук е важно да се отбележи, че това става също и благодарение на СССР) за да накарат нашите власти и политици да присъединят страната ни към Тристранния пакт. [/quote]

  Връщането на Южна Добруджа е инициатива и принос на българското правителство и главно на Цар Борис III. Ако си въобразяваш, че някой щеше да ни подари нещо, да не говорим за територия като Южна Добруджа, много дълбоко се лъжеш. Хитлер не се е чувствувал задължен да подарява нещо, за да придобие подкрепа. Връщането на Южна Добруджа е заслуга изключително на Цар Борис III и на българските дипломати. Определена "заслуга" има и Сталин, който издава нареждането през лятото на 1940 година за окупирането на Бесарабия и Буковина, което само по себе си оказва огромен натиск върху Румъния, да не говорим, че на западните й граници има струпване и на унгарски войски. Всичко това предразполага румънците на отстъпки, за да елиминират поне натиска срещу Румъния от юг. За решаването на добруджанския въпрос роля има и дипломацията на Франция и Англия, което окончателно поставя Румъния в международна изолация.

 80. 80 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Прочетох много задълбочени исторически анализи. Браво на авторите им! Днес , обаче, не стоят ли други по-важни въпроси пред Европа и България? Как Европа ще се спаси от ислямизация и Българя от циганизация??? Днешните спорове ми напомнят едни други такива,преди 1300 години ,когато теолозите се напъвали да измислят какво е "света троица" и как е бил заченат "Божия син" и докато спорели се появила една друга идеология,та им смачкало фасона...

 81. 81 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Браво на Тони Николов!
  Прекрасен текст!

 82. 82 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Като се замисля какви политици е имало по царско време при всичките войни, напрежение със съседите, руска пропаганда и пак държавата е напредвала. А сега - пълна трагедия - Боковци, Корнелии и Цаци.

 83. 83 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#82:"oziris7"]Като се замисля какви политици е имало по царско време при всичките войни, напрежение със съседите, руска пропаганда и пак държавата е напредвала. А сега - пълна трагедия - Боковци, Корнелии и Цаци.[/quote]Превратът на 9.9.1944 г. прекъсна една политическа традиция - добра или лоша. Властта беше заета от голтаци и отрепки, които всячески смазаха предходния елит, за да не им се налага да се сравняват с него. Днес още не можем да излезем от това състояние, а олигархията и задкулисието предпочитат да назначават мижитурки на власт, повечето бивши членове на БКП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK