За кого удря часът

Главният прокурор Сотир Цацаров - 2013 година, пресконференция за аферата с бюлетините в Костинброд, обявена в предизборния ден за размисъл

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров - 2013 година, пресконференция за аферата с бюлетините в Костинброд, обявена в предизборния ден за размисъл"... И затова недей да питаш за кого удря камбаната.
Тя бие за теб..."

(От епиграфа на романа на Хемингуей "For Whom The Bell Tolls", преведен на български през под заглавие "За кого удря часът")


Точно в седмицата на Рождество Христово се случиха някои важни публични, и някои прикрити събития: излезе докладът на прокурорите, изпратени от службата за структурно подпомагане към Европейската комисия да направят експертен структурен и функционален анализ на българската прокуратура. По същото време съдът окончателно оправда бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров и той официализирано невинен бе приет обратно в партията.


Прикритото събитие пък се състоеше в привличането като обвиняем на бившия икономически министър и кандидат за президент Трайчо Трайков часове преди Бъдни вечер, но огласено след настъпването на Новата година поради това, че говорителят на главния прокурор бил в отпуск по Коледа според собственото му обяснение.
В одита на европрокурорите се търсят причините - институционални, процедурни, правни - за неефективността на наказателното преследване на организираната престъпност, корупцията и корупцията на високите нива на властта (да, одитът разглежда поотделно тези три въпроса). В резултат докладът посочва проблеми, които възпрепятстват постигането на наказания за корупция, още по-малко за високите нива на властта. (Документът на европрокурорите впрочем остана необсъден от Висшия съдебен съвет, тъй като съветът се изниза във ваканция по средата на работната седмица преди Коледа, само главният прокурор изрази положителна оценка за одита с изключение на една част, която той определи като крачка назад и за която ще стане дума по-долу.)


Какво всъщност препоръчва евродокладът:


Не още правомощия, а официализиране на сегашната прокурорска власт чрез прозрачно и отчетно прилагане на правомощията на главния прокурор и на шефовете на различните прокуратурски нива


Според документа е необходимо официализиране на прокурорската власт чрез въвеждане на отговорност и отчетност при сега съществуващите безгранични правомощия на главния прокурор. Тъй като до момента те се практикуват неофициално, ето как:


- Никой не се и съмнява, че когато прокуратурата влиза във Фонда за лечение на деца и изкарва оттам в белезници директора и цялата администрация, това е станало без знанието и разпореждането на главния прокурор. Но никой не носи отговорност че досъдебното производство не е мръднало на сантиметър, а единствената последица от гръмотевичната акция беше назначаването на нов директор същия ден, тоест акцията обслужи целите на здравния министър, твърде далечни от правото.


- Седем месеца по-късно обаче същият здравен министър се оказа в оставка заедно с премиера - и прокуратурата завежда дело срещу министъра. Въпреки че данните за ваксините, ако въобще са годни за обвинение, бяха известни близо година по-рано.


- Три съдебни инстанции установиха неадекватни обвинения към бившия зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров, но прокуратурата не призна собствения си провал.


- Върховният касационен съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но не защото не е извършил престъпление (и това е ясно изразено в съдебното решение), а защото прокуратурата не доказа, че е имал изискваната по закон специална цел и лично отношение към обекта на подслушването, като е спрял прилагането на СРС спрямо него със своите "шест Не". (Ако искаше да "излезе" обвинението й, прокуратурата щеше да обвини Цветанов за общото престъпление по служба в НК, за което не се изисква да се установява специалната цел на престъплението, или щеше да я докаже, като посочи например че спасеният от СРС е шеф на БОП в изборния район на Цветанов, че министърът е подписал заповед да му се плати обезщетение, въпреки че е могъл да го уволни, защото е бил задържан и т.н.)


С други думи: дали завеждане на дела съобразно политическата конюнктура (министрите на Реформаторския блок, когато са вече пътници, а не преди това, докато са протежирани от премиера); дали поради евентуално формално прието задължение от сигнали на чуждестранни служби и бездействие на родните (Бисеров); дали за хвърляне на прах в очите с обвинения, които не могат да постигнат осъждане (Цветанов); дали за елементарна отмъстителност към личности, които са критикували прокуратурата (недопустимо впрочем в никоя цивилизована държава)... Но никога - ефективно наказателно производство срещу хвалебствените към прокуратурата бухалкови босове, въпреки десетките данни за техните приватизаторско-търговско-съсипителни подвизи (през дяловете в "Булгартабак" или КТБ например).


Свързващата нишка между изброените далеч не всички проблемни и чувствителни (по израза на европрокурорите) дела е една и съща - че


съмнителната мотивация на прокуратурата при завеждането на делата неизменно предопределя провала им в съда. И така ще бъде, ако не се потърси отговорност


Но какво е провалът в съда - нали бухалковият Пеевски вихър ще свърши работата - пред избори. И нали прокуратурата е улеснена предизборно от политическите опоненти на нарочения, който и да е той, които ще се включат в атаката срещу него.


И всичко това - паралелно с пълното затъмнение кой и как взема решенията кога да "да бъде свирен стартът". Говори говорителят на главния прокурор на официални брифинги, с назидателно спокойствие, но името на съответния прокурор, написал със собствената си ръка съответното постановление, не се съобщава. Логично. Нали той не е вземал решението, а го е изпълнявал. Затова трябва да бъде щаден. Прокуратурата остава херметически затворена като черна кутия и никой няма право да знае пътя на решенията. Например


как за действия на Трайчо Трайков от 2011 г. и проверка на прокуратурата от 2013 г. а се повдига обвинение в... 2017 г. в навечерието на предсрочни избори


И натрапчивото повтаряне от говорителя на главния прокурор, че "не е изчерпан кръгът на обвиняемите" почти като заплаха или предупреждение.


Ето защо (връщам се на евроодита) препоръката на европрокурорите е хем прагматична (те нямат илюзии за настоящата практика), хем безпощадна (настояване за отговорност и отчетност срещу безграничната власт на главния прокурор).


Ето какво четем в одита - и смятам, че тази дръзка прямота, с която четиримата чуждестранни прокурори са погледнали право в очите родната прокурорска реалност, заслужава адмирации:

"Няма проблем по-горестоящ прокурор или дори главният прокурор да дава разпореждания или да взема решения по особено чувствителни дела, стига да действа в рамките на закона и да носи отговорност за решенията си. Поради това е важно всички мнения по делата, изразени от по-горестоящи, да бъдат документирани в писмен вид в преписката по делото, така че да има одитна следа за процеса на вземане на решения. Инспекторатът трябва да държи сметка за това и да проверява преписките, за да види дали устните обсъждания по делата се отразяват редовно в тях. Телефонните разговори по дела, които до този момент не са били записвани, трябва да се записват на файлове и, както беше отбелязано по-горе, и това следва да бъде предмет на законодателно изменение."Тези препоръки главният прокурор нарича крачка назад. А те на практика удрят лицемерието на законодателите, инспирирано и поощрявано от него, за уж-децентрализирана прокуратура и за уж-ненарушимост на вътрешното убеждение на редовия прокурор (каквото всъщност в нашата прокуратура няма и никога не е имало). Нещо повече:


европрокурорите отхвърлят и случайното разпределение на делата в прокуратурата,


показвайки, че за тях тя е нещо съвършено различно от съда, именно в контекста на необходимостта от носене на отговорност за всяко действие в досъдебното производство


Нека да се знае на кого от своите подчинени шефът възлага делото, а не да се оправдава с компютъра. И ако то е обемно и сложно дело или носи корупционен потенциал, ще се запитаме защо точно на прокурорът Х го възлага, ако той е с малък опит или има небезупречна слава. Крачка назад ли?


В романа на Хемингуей, от който заех заглавието и който някога е прибавил много блясък към литературната слава на своя автор, камбаната бие за обикновения редник, за човека без власт, да реши без отлагане най-тежкия човешки проблем - да направи своя Избор, в драматично време, сред грохота на Гражданската война в Испания.


Във времената на действаща Конституция, написана от демократичен парламент и облякла в безгранична власт една фигура - главния прокурор, за кого удря часът...за отговорност и отчетност


Удря едновременно и за него, и за политическата власт, която трябва да напише правилата, за да го принуди към отговорност. Изборът би следвало да е направен... Или - или.


Впрочем романът на Хемингуей не е бил посрещнат само от възторжени читатели, въпреки че вече са познавали блестящите "Фиеста" и "Сбогом на оръжията". Отдясно критикували, че писателят бил комунист, от крайно ляво, че не бил разбрал класовия характер на братоубийствения граждански сблъсък. Те отдавна са забравени, защото са били плод на политическа конюнктура и литературна завист.


Докато докладът на европейските прокурори не се чете еднозначно заради честолюбието и стремежа за запазване на непокътната власт - чрез имитация на промяна. Но докладът - 30 страници - заслужава да бъде прочетен внимателно. Публикуван е на страницата на Прокуратурата на Република България.


И преди всичко - трябва да бъде обсъден без отлагане от Висшия съдебен съвет - за да бъдат осветлени въпросите, произтичащи и от останалите части на документа, например този: кои конкретни дела е показала прокуратурата на чуждите прокурори, та те направили извода, че делата за високата корупция трябва да бъдат прехвърлени от СГС на Специализирания съд, понеже там имало по-добро взаимодействие с прокуратурата.


Такъв извод учудва на фона на числата от проверката на Специализирания съд, направена от ВКС и приета от ВСС: За три години разгледани 636 прокурорски дела, произнесени 122 присъди, сключени 198 споразумения. От присъдите са обжалвани 109, потвърдените са 20, изменените са 30, отменени са 34...


Но това, заедно с въпроса защо почти не се внасят дела за корупция в СГС, е тема за отделен анализ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tynys
  tynys
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Часът удари и камбаната би за Реф. Блок.
  Айде всички тия марш от НС.
  Вредни сте за България !

 2. 2 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много добър анализ. Браво!

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Весело

  Ако някой бъде осъден, това ще е заслуга на "мистичният Решетников" !
  Ако никой не бъде осъден, това ще си е старата българска песен за ГАРАНТИРАНА демократична безнаказаност, която слушаме 27 години без изгледи за промяна !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Весело

  самоирония?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Владимирова,много патетично ама не се коси,Трайков ще бъде оправдан...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 254 Неутрално
 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво, Петя! Отново безпощаден анализ.

  On the fight, for they are right, yes, by who's to say?

  "For Whom the Bell Tolls" - Metallica

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  От доста време е ясно, че са необходими промени в конституцията за промяна на пълномощията на прокуратурата, и особено на главния прокурор, за повече прозрачност, отговорност и отчетност.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#1] от "9669":

  всички са вредни, в т.ч. и вие уважаеми, щом протестирате само срещу едната страна и не виждате лъжите на другата....

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#2:"Православен Християнин"]Много добър анализ.
  ----------------------
  Ти затова ли се регистрира?...АнализЪ не е политкоректен...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 11. 11 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#1:"9669"]Часът удари и камбаната би за Реф. Блок.
  Айде всички тия марш от НС.
  Вредни сте за България ![/quote]

  Уточнявай, че става дума за частта от подлоги на байХой, дето от жажда за още някой ден на софрата щяха да правят правителство..........естествено, с байХой начело.


  До коментар [#1] от "9669":

 12. 12 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#1:"9669"]Часът удари и камбаната би за Реф. Блок.
  Айде всички тия марш от НС.
  Вредни сте за България ! [/quote]

  Е от цялата статия това ли точно успяхте да разберете?!

 13. 13 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#1:"9669"]Часът удари и камбаната би за Реф. Блок.
  Айде всички тия марш от НС.
  Вредни сте за България ! [/quote]
  Интересно в чия полза тролиш под статия за прокуратурата - ДПС ли ще са полезните, БСП ли, или може би Слави? Дай жокер

 14. 14 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tod":

  Май имаш проблем с проумяване на писан текст?

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Прекрасен текст, браво! Всяка промяна към по-добро в България няма как да се случи без кардинална промяна в прокуратурата. Чрез промяна в конституцията.

 16. 16 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#1] от "9669":

  Уважаеми г-н 9669, запленихте ме с това, което сте сътворил в писмен вид. Похвално! Браво! Направо сте улучил десятката, с този свой коментар по темата на статията.
  Може би сте "69" с говорителя на главната прокуратура, та така извътре познавате нещата, случващи се там. Или пък девятките са си просто обърнати шестаци, какъвто може би сте бил. Не зная.
  Искам с настоящето да Ви припомня само, че по силата на конституционната процедура, за опит за съставяне на друго правителство в рамките на това Народно събрание, всички са "марш от НС", по Вашите думи. Най-марш са тези, които предизвикаха всичко това - ПП ГЕРБ! Още по-най-марш е лично т.н. "лидер на ГЕРБ", който е главният виновник за състоянието на прокуратурата в България. Та за Него, камбаната вече би и часът му удари ... безвъзвратно, за мое огромно удовлетворение!
  За мен беше огромно удоволствие да мога да си комуникирам с Вас.

 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Стигнах до Цветанов и се отказах. Другарката едно си знае, едно си бае.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#7:"manu_chao"]Браво, Петя! Отново безпощаден анализ.
  [/quote]

  Дори не ми трябва да съм следил публикациите на тавариш Петя. А аз съм й чел манипулативните теории. Само като видя, камуняка и русофил да пише "Браво Петя" и ми е ясно кой поръчва тия статии и кой вие под тях. Отиди да хвалиш Путин и да плюеш по банкстерите, там ти е силата.

  Няма шики-мики.
 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само от ГЕРБ, БСП и ДПС досега не са казали и думичка срещу Цацаров - факт!

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#19] от "VR|46":
  Защото са партии с обективно и отговорно отношения.
  За разлика от сектата, които с типично комунистически манталитет.
  Които искат всички да мислят като тях. Ако не - са врагове....

 21. 21 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не е за това, а защото и трите партии са издънки на БКП и ДС и обслужват олигархичните интереси на наследниците на комунистическата номенклатура.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "Но никой не носи отговорност че досъдебното производство не е мръднало на сантиметър...."

  И така по всички шумни или знакови дела. Разчистване на сметки и обслужване на нечии интереси

 23. 23 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#14:"choss"]Май имаш проблем с проумяване на писан текст?...
  -------------------------
  Ъхъ,имам проблеми с така списани текстове,ти от "Редакцията ли си"?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#21] от "VR|46":
  Ако под издънки на ......дъра-бъра, имате предвид Евгени Дайнов, Оги Минчев, Лèвчев, Кристиян Таков, Плевнелиев, Цачева,,,, - прав сте

 25. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#14:"choss"]Май имаш проблем с проумяване на писан текст?
  ---------------
  Служил съм в армия където девиза е "Никога,нищо не забравяй"...
  ПП.Толкова за умни,красиви и НПО-шки...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  [quote#19:"VR|46"]Само от ГЕРБ, БСП и ДПС досега не са казали и думичка срещу Цацаров - факт![/quote]Така е, но една от трите партии е излишна. Коя ли е тя?

 27. 27 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  И тях също имам предвид. Това обаче не променя факта от ком. 19. Но ми е гнусно да чета за тях, че са с "обективно и отговорно отношение".

 28. 28 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Дъън, Дъън... Дъън, Дъън
  Камбаната ни приканва за погррбение.
  Няма да кажа: Бог да прости и Почивай в мир пред останките на Триглавата ламя - Подобието на прокуратура, Задкулисните играчи с техните лъжемедии и поставените в НС лъжипартии с постянни депутати. За Мафията прошка не трябва да има и не трябва да се оставят тарикатите спокойно да се радват на заграбеното.

 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 895 Любопитно

  #КОЙ натресе Цацата на българите?

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Започваме с - "... И затова недей да питаш за кого удря камбаната.
  Тя бие за теб...на Хемингуей и да завършим с друг велик американски писател-Вонегът - Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин."Та така и с нашата прокуратура,госпожо Владимирова.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "...трябва да бъде обсъден без отлагане от Висшия съдебен съвет..."

  От този Висш съдебен съвет?

 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  [quote#1:"9669"]Айде всички тия марш от НС.
  Вредни сте за България ! [/quote]

  И кои са полезните за България, бе, байно?!!Дай имена, че да видим как мислиш по-ясно?
  Почти съм сигурен, че "полезните", за теб, са Първанов, Станишев, Сидеров, Пеевски и Борисов, нали?Ама точно заради такива, като теб, сме на това дередже - все едни и същи си избирате, а после виновни са все, които говорят разумно и истината.
  Та и тази Цаца е маша на онези, по-горе, където пропуснах Доган!

 33. 33 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Лишен от излишни емоции експертен анализ!
  Само да добавя към мотото на романа - цитатът е от стихотворение на англ. поет Джон Дън:

  "Никой човек не е остров, затворен в себе си;
  всеки е парченце от сушата, частица от океана;
  и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява,
  тъй както ако нос е бил отнесен или домът
  на твой приятел, или пък твоят собствен;
  смъртта на всеки земен жител ме отслабва, защото съм частица от човечеството;
  така че никога не питай за кого бие камбаната;
  тя бие за теб."

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  "за кого удря часът...за отговорност и отчетност.
  Удря едновременно и за него, и за политическата власт, която трябва да напише правилата, за да го принуди към отговорност. Изборът би следвало да е направен... Или - или.''
  Но има и една трета страна, дето се спотайва в зоната на здрача, и докато тя не бъде ликвидирана, нищо от горното няма да се случи.

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tod":


  " ... Трайков ще бъде оправдан . "


  Абсолютно нищо не си разбрал от статията ! В нея не се говори за съдбата на Трайчо, а за методиката и практиката на прокуратурата, да действа като политическа бухалка !
  Я, по - добре остави коментарите на можещите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 423 Весело

  да помоля администраторите да напомнят на уважаемата г-жа Владимирова да си поправи заемката от Хемингуей на "For Whom the Bell Tolls", защото както е написано сега е доста смешно ...

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Анализа е добър, както и повечето статии на г-жа Владимирова...!
  Но..., камбаната ще удари тогава, когато хората в България започнат да си избират нещо различно, от поредните пребоядисани милиционери, добре прикрити зад красиви обещания и празни приказки!
  Не съм оптимист, че това ще се случи на предстоящите избори...!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Доклада - ясен!
  Статията с анализ на случките, събития и фактите - също ясни!
  В крайна сметка - действията ще са важни ...ама - надали!
  Тояга, яка тояга трябва!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 39. 39 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#1:"9669"]Часът удари и камбаната би за Реф. Блок./quote]
  "камбаната бие за обикновения редник, за човека без власт, да реши без отлагане най-тежкия човешки проблем - да направи своя Избор"

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Да се надяваме да бие за споменатия в анализа на Владимирова главен прокурор, но и за тримата шишковци, защото те са като скачени съдове и трябва и тримата едновременно да нъдат ударени.

 41. 41 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Чудесен анализ! В доклада на европрокурорите се препоръчва съдебен контрол върху отказа на прокуратурата да разследва, както и върху прекратяването на разследването. Препоръчват независим от главния прокурор заместник, който да може да разследва главния прокурор. Препоръчват външен контрол над прокуратурата.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  "...докладът - 30 страници - заслужава да бъде прочетен внимателно."

  30 страници!!?? Вааау, те са се прекъсали от бачкане!

 43. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#13] от "marinyotov":

  Троли в своя полза. Някой (за мен основно БСП, според други не точно те) му плаща, за да пише глупости.

 44. 44 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsvetko_51":
  Дано завършим 2017г. без шишковци, че много му дойде на българския народ.

 45. 45 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 468 Неутрално
 46. 46 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 402 Гневно

  Можете ли да мечтаете? Как бихте се чувствали сега ,ако бяхте гласували за Трайков и той беше на балотаж ??? Идват избори... всичко е в ръцете ви.....

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Отличен анализ.
  Някой трябваше ясно и гласно да изрече всичко това, което си мислят много чести и разумни хора.
  Но за кой ли път след подобен анализ се питаме - какво да правим с родната цацаратура обаче? И как?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#19:"VR|46"]Само от ГЕРБ, БСП и ДПС досега не са казали и думичка срещу Цацаров - факт![/quote]
  Разбира се. Това говори, че са сериозни партии и резултатите им на избори го доказват. Говоренето против една или друга институция е контрапродуктивно - то уронва престижа на държавата и допълнително понижава доверието на гражданите в държавността. Ако говорещите против прокуратурата наистина имаха желание да променят нещо, те биха го направили с предвидените в Конституцията механизми - промяна в законодателството. Ако желаещите да променят законодателството не могат да го направят, поради липса на парламентарна подкрепа, то следва, че същите нямат и съответната обществена подкрепа за исканите промени - не са си свършили работата като политици и не са успели да убедят обществото, че търсените промени са наистина необходими.
  Следвайки тази елементарна и единствено правилна логика и отчитайки стахановските усилия на една групичка маргинали около Ръдан да наложат на обществото собствените си мръсни намерения, можем да ги определим като ретроградна болшевишка секта, сталинисти, прикриващи се зад псевдо-дясна и псевдо-демократична реторика. Прочее, публична тайна за всички от доста време насам.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 49. 49 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#32] от "chinaski":

  ++++++++++++++++++++++++++
  И Слъ Тръ и Барека са най-необходими на България

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 50. 50 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Моделът "Вишински" трябва да бъде изкоренен!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Весело

  [quote#48:"Антипухмалин"] Това говори, че са сериозни партии ...[/quote]
  Вече стана легендарен с тъпотиите дето пишеш!

  [quote#48:"Антипухмалин"]Говоренето против една или друга институция е контрапродуктивно...[/quote]
  Хората говорят не срещу институцията, а срещу Цацаров мило!
  Да отъждествяваш служителя със самата институция говори, че мисленето ти е болшевишко.

  [quote#48:"Антипухмалин"]Ако желаещите да променят законодателството не могат да го направят, поради липса на парламентарна подкрепа, то следва, че същите нямат и съответната обществена подкрепа за исканите промени - не са си свършили работата като политици и не са успели да убедят обществото, че търсените промени са наистина необходими. [/quote]
  След като не всички е известно, че изборите се манипулират, както в отчитане на резултата, така и чрез измамни номера и лъжливи клетви преди изборите, които не се изпълняват, как да приемем глупавите ти заключения?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Весело

  [quote#49:"serafin"]И Слъ Тръ и Барека са най-необходими на България...[/quote]
  Ама разбира се!
  От далеч си личи, че те са най-компетентните не за една, а за всички длъжности в държавното управление!
  Те са отлично запознати както със съществуващита закони, така и с възможностите и начините те да бъдат поправени така, щото България да литне и икономически да изпревари де що има страни по света.
  Вервайте ми!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#33:"Bramasole"] цитатът е от стихотворение на англ. поет Джон Дън: [/quote]

  Точно!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 54. 54 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#51:"Храбър"]Хората говорят[/quote]
  За всеобщо щастие, половината процент ръданофили не сте "хората". Колкото до манипулациите на изборите - видяхме кой си ги напазарува в Хасково и Монтана. Май бяха баш мафиотчетата на Ръдан, а?

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 55. 55 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#52:"Храбър"]Вервайте ми![/quote]
  Ние отдавна ви вЕрваме бе, другар. На всичките ръданофилчета. Не си ли забележил? Те и хората ви вЕрват, та на следващите избори пак ще правите компания на свраките по жълтите павета...

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 56. 56 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 357 Весело

  For Whom The Bell Tools?
  аз бих заложил на Tolls!

 57. 57 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#56:"proudbulgarian"]аз бих заложил на Tolls! [/quote]
  Другариадата на "умните и красивите" го учи ингилийския по метОдата на Бареков, та за това. Tools, tolls - все тая.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 58. 58 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Вече 10 години ЕК ни посочва недостатъците в нашата съдебна система и пътищата за реформирането и, но резултат никакъв. Българските магистрати нямат нужда от промени, а от запазване на статуквото. Лошото е, че ЕС не можа да им повлияе да направят реформи, не оказа никакъв сериозен натиск върху тези тарикати да се реформират. В България всичко става доброзорно, а не доброволно. така че трябваше да се натисне от ЕС за повече и по-бързи промени. Просто ЕС не ни помогна конкретно с нищо за преодоляване слабостите в прокуратурата и съда.

 59. 59 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#13:"marinyotov"]Дай жокер[/quote]

  Гласувайте си за сикаджийската шайка на рапоня и за коалиционните му партньори и погромът на България да продължава.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 60. 60 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Брей др.Владимирова веднага се хвърли на барикадата за Трайчо,но мисля че подтекста на мятането на барикадата е страхът че скоро прокуратурата ще започне да издирва собственика на Владимирова и Капитал.
  А и чувам че тоя собственик вече успешно се е покрил,и май е напуснал отново България дългосрочно.Мисля че има вероятност и той като Ц.Василев да започне да дава интервюта по скайп и с писма.

  sdg
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 62. 62 Профил на Ивайло Драгомиров
  Ивайло Драгомиров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на авторката! Колко жалко е, че мнозина коментатори нямат не юридическо образование, а базисна правна култура, но с лекота раздават оценки, квалификации...Наред с борбата за съдебна реформа задължително трябва да се предприеме широка образователна кампания, която да обхваща не само правото, но и духовните и народни корени...ако не се съхрани православието и българщината за мен -правосъдие в бъдеще между еднополови,богоборци,чалгари и мутри не представлява интерес...Дано проекта на Христо Иванов е семенцето на новото българско възраждане и правораздаване, естествено.

 63. 63 Профил на Ивайло Драгомиров
  Ивайло Драгомиров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  любителите на еднополовата любов имам предвид - не еднополови-моя грешка!

 64. 64 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#20:"ПРОРОК ИЛИЯ"]са партии с обективно и отговорно отношения. [/quote]показа на кого симпатизираш - ГЕРБ, БСП ДПС.
  едно аз не проумявам ти все пак май си българин, не си още дементен. Нима не виждаш колко вреден за България е Цацаров? още от костинбтод намеси недопустимо прокуратурата вполитиката.сега е в ход ново -по хитро.
  през 2013г. сценария бе - манипулация, загуба на ГЕРБ, после с дебелян - съдебна разправа с Цветанов, после с Бойко.. сега ударът е първо към потенциалните съюзници на ББ! разбиване на РБ, а сега удари срещу по-опасната му част към която явно се бе насочил трайков! ГЕРБ, както 2013, остава без подкрепа и бой! по ББ ЦЦ

 65. 65 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тя камбаната бие отдавна, но #Кой да я чуе. Борбата с корупцията трябва да започне с обвинения срещу Тиквата и Прасето. Ще има ли смелост бг прокуратурата да огласи престъпленията им? Едва ли! Тогава защо въобще обсъждаме каквито и да било реформи?

 66. 66 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 789 Весело

  [quote#62:"Ивайло Драгомиров"]Колко жалко е, че мнозина коментатори нямат не юридическо образование, а базисна правна култура[/quote]
  Нищо, авторката на това разчита...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 67. 67 Профил на just
  just
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Накратко казано, прокуратурата бе превърната в ГЕСТАПО,
  начело с една креатура с рибешки псевдоним.
  България де факто е тоталитарна държава.

 68. 68 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#49] от "serafin":

  Мислех, че съм ги споменал тези "спасители", ама явно от толкова изреждане на издигнати от глупаци, на власт, идиоти, съм ги пропуснал!

 69. 69 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Всъщност, изразът

  For whom the bell tolls

  е използван от John Donne в едноименната му поема, няколкостотин години преди Хемингуей...но да не издребняваме.

  Въпросната творба има и други знаменателни изрази.

 70. 70 Профил на galkahaz
  galkahaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гениална поема на Джон Дън от преди няколко века... Позорен факт е това, че тя служи за мото на подобен дебат в 21 век в страна от Европа.

 71. 71 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#69] от "subsonic":
  До коментар [#70] от "galkahaz":

  Предполагам се обръщате към авторката, huh?


  No man is an island,
  Entire of itself.
  Each is a piece of the continent,
  A part of the main.
  If a clod be washed away by the sea,
  Europe is the less.
  As well as if a promontory were.
  As well as if a manor of thine own
  Or of thine friend's were.
  Each man's death diminishes me,
  For I am involved in mankind.
  Therefore, send not to know
  For whom the bell tolls,
  It tolls for thee.

 72. 72 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 280 Неутрално

  авторката е комунистическа драскачка

  комунистите са в тотална атака

  жалко че народа е тъп и им дава шанс

 73. 73 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Имах някаква надежда, че докладът ще инициира промяна насочена към отчетност и контрол на прокуратурата, но тя е все по малка.

 74. 74 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Ми щом тъй го рекохте, вЕрвам веке
  Даже съм си нарЕдил олтар с иконите им, наредени до иконата на царо, станишката, боце банкянски и бия чело ката ден по 5 пъти та да хване декиш

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK