Сърбия, където оръжията се предават от баща на син

Сърбия, където оръжията се предават от баща на син

© Marko Djurica, ReutersВ Сърбия има толкова много оръжие у населението, колкото в никоя друга страна в Европа. С този арсенал - основно от времето на юговойните - се извършват и много престъпления. А държавата няма решение на проблема, пише Неманя Руйевич в коментар за "Дойче веле".


"Как така откъде имам този патлак?". Младен, който няма навършени 30 години, не разбира въпроса. Пистолетът - остарял югославски аналог на известния съветски "Токарев ТТ-33" - винаги е бил част от инвентара на белградското му жилище. На дръжката оръжието има инкрустирана петолъчка.


"С този пистолет е стреляно на фронта. Подарък е на баща ми, който е служел в армията. Разрешително за носене не е имал никога, но кой ли пък се е интересувал от това през 1990-те години? Бяха тежки времена и човек трябваше да има нещо сигурно до себе си", казва Младен, който не желае да публикуваме истинското му име.
Никой не знае какво количество нелегално оръжие е притежавано от населението. Властите предполагат, че то е от порядъка между 200 000 и 900 000 бройки - пистолети, автомати, бомби, противотанкови гранати дори.


В сметките трябва да включим също и един милион оръжейни единици ловно и спортно оръжие, както и още един милион, зачислен на армията, полицията и частните охранителни фирми.


Само в САЩ има повече оръжия на глава от населението, отколкото в Сърбия, пише порталът gunpolicy.org.


Исторически традиции


Повечето оръжия са от времето на разпада на бивша Югославия - войните в Словения, Хърватия, Босна, Косово. Предполага се, че в седемте бивши съюзни републики са останали четири милиона броя нелегално притежавано оръжие, като най-голямата част от тях се намира в Сърбия.


Предраг Петрович от неправителствената организация "Белградски център за политика за сигурност" обръща внимание на историческия аспект от въпроса за притежаването на оръжие от сърбите. Той припомня за един стар обичай - по време на празненства да се стреля във въздуха. Оръжието, според експерта, е символ на власт и положение в обществото. Дълготрайната нестабилност в региона пък подсилва усещането на хората, че е по-добре да бъдат въоръжени.


Петрович не крие и критиките си към управниците в Белград, които постоянно внушават на хората, че в страната се подвизавали много чуждестранни агенти и че имало заплаха от държавен преврат. По този начин те довеждат хората до състояние на мания за преследване, като целта е да се държат будни избирателите. Но това създава страх, добавя експертът.


"Да не би да искате беззащитно население?"


Актуални изследвания потвърждават казаното от Петрович. Проучване на неправителствената организация "Център за изследване на обществената политика" показва, че 70% от сърбите се чувстват сигурни в страната си, но не защото имат доверие на държавните институции или силите за сигурност, а защото разчитат на самите себе си, както и на съседи и приятели.


"Естествено, че хората трябва да са въоръжени. Жалко е само, че населението не притежава повече оръжие. Да не би да искате населението да е невъоръжено и беззащитно, за да си правите с него каквото искате?", пише един потребител на сайта на сръбската редакция на ДВ.


Повечето коментари там следват същата логика. "Ние имаме нужда от оръжия, за да се защитаваме от германците, хърватските фашисти, муджахидините и албанците", пише друг читател.


В новините обаче няма да откриете съобщения за това, че притежаваното оръжие е помогнало на някого да се защити успешно от нападение или да предотврати извършването на някакво престъпление. Затова пък булевардната преса е пълна с информации за убийства и нападения в състояние на амок.


През юли един случай в северното сръбско село Житище предизвика огромно възмущение: ревнив съпруг застреля в една кръчма бившата си жена и още четирима човека, а общо 22 души бяха ранени. Нападението той е извършил с притежавано от него и укривано в къщи нелегално оръжие - автомат "Калашников".


Центърът за изследване на обществената политика е проучил 400 случая на злоупотреби с оръжие в Сърбия. В 120 от тях е било използвано нелегално оръжие - 6 пъти повече, отколкото случаите с регистрирано оръжие.


"Това, че някой притежава оръжие, не е чак толкова страшно. Но оръжията често се използват за разрешаване на спорове в ежедневието", казва Петрович и добавя, че озлоблението на хората в една бедна и социално слаба страна като Сърбия е идеалната почва за подобно поведение.


Черният пазар също процъфтява. И докато в Сърбия човек може да си купи пистолет за 100 евро, "износът" носи много по-големи печалби. При атентатите в Париж през ноември миналата година бяха използвани стари автомати М72, базирани на технологията на "Калашников" и произведени в сръбските заводи "Застава". Подобни оръжия могат да се видят често и в снимките от Сирия и Ирак в ръцете на джихадисти, бунтовници и партизани.


Беззъбата държава


От 1992 години насам в Сърбия бяха проведени седем акции за легализиране на оръжията. Властите предложиха сделка на гражданите: да предадат доброволно притежаваните от тях оръжия, а държавата да не ги пита откъде ги имат.


Тези инициативи обаче не донесоха голям успех - досега се предадени или легализирани едва 100 хиляди бройки нелегално оръжие. Най-голямата част от тях, почти 83 000 броя, бяха предадени още през 2003 година, когато, след убийството на премиера Зоран Джинджич, полицията проведе широкомащабна операция срещу организираната престъпност.


Предраг Петрович дава за пример САЩ, където някои щати от десетилетия предлагат пари срещу предаването на нелегалното оръжие. Тази стратегия също не донесе успех, защото "целевата група, която укрива оръжие с цел да се защитава, не иска да го предаде при никакви обстоятелства". "Отдавна е изпуснат моментът за събирането на оръжията от югославските войни", констатира песимистично Петрович.


Младен, чиито баща е донесъл пистолета у дома, вече не намира оръжието за толкова интересно. Отдавна са минали времената, когато той се хвалел с пистолета пред съучениците си. Междувременно оръжието е легализирано и се съхранява в сейф като трофей. "За мен пистолетът обаче означава и сигурност. В Белград има много взломаджии. Досега не сме го изпробвали как работи. Но подобни "играчки" издържат 500 години", казва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Основното което съм чул по тая тема за Сърбия е, че а си се опитал да обереш някой, да му влезеш в къщата и да крадеш, а са те застреляли.
  Ами те и швейцарците имат във Абсолютно всяка къща оръжие, но сходното и там е че кражбите с взлом са почти нулеви.
  А пък в държави където не са разпространени така масово законните оръжия, престъпниците винаги намират начин да си набавят. Но гражданите нямат и няма как да се защитят.
  Според мен правото на всеки да има оръжие В КЪЩИ, без правото да го изнася навън е доста разумно и възпиращо мародерите. Да става престъпление откакто го изнесеш извън имота.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  С ареста на бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай заради издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления е нормално да се вдигне пак либ гюрултия колко въоръоръжени и опасни са сърбите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ""Естествено, че хората трябва да са въоръжени. Жалко е само, че населението не притежава повече оръжие. Да не би да искате населението да е невъоръжено и беззащитно, за да си правите с него каквото искате?" Точно така смятам и аз! В Бг положението е още по-трагично, затова циганите (и не само) правят каквото си искат...

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калата":

  АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ. Ще ти влезе мангала в къщата или в друго помещение да краде и няма да можеш да го застреляш.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Готови са да се защитават от навлеците, наречани погрешка "бежанци"..

  А ние в България?

 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#1:"Калата"]Според мен правото на всеки да има оръжие В КЪЩИ, без правото да го изнася навън е доста разумно[/quote]
  Абсолютно съм съгласен. И в същото време съм сигурен, че ще действа превантивно. Тогава всеки потенциален обирджия ще се замисли. И съм сигурен, че обирите и взломните кражби ще намалеят.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Любопитно

  Сърбите ли СТРАХУВАТ Дойче велле!??

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калата":

  +++++++++++++++++++++

  [quote#1:"Калата"]Според мен правото на всеки да има оръжие В КЪЩИ, без правото да го изнася навън [/quote]
  НО да има право да го използва срещу престъпници в дома си!!!

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Собственото оръжие е гарант за правата на човека ! Наличието на оръжие в населението възпира престъпниците. Самото притежание на оръжие приучава човека към отговорност. Моделът на Европа е да са въоръжени само престъпниците срещу беззащитно население

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2524 Любопитно

  Когато бях малък - насред соца ... в село беше пълно с оръжие скрито под каци, из дувари и под миндери. Овчарите ходеха с рязани пушки под ямурлуците или в самара на магарето. Не съм чул някой да е злоупотребил с оръжие ... ама и престъпност почти нямаше в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#8:"karabastun"]НО да има право да го използва срещу престъпници в дома си!!![/quote]
  Абе ти само знай, че примерно бай Киро има пушка у дома си пък с какви топки ще влезеш да му крадеш у дома. Циганина в Арчар, да знае, че самотната баба Куна от селото има и тя пушка, па ще влезе да и украде зимнината , та да не умрел от глад, ама да мре тя. Тази грозна битова престъпност ще намалее Драстично.
  В Швейцария дори си е държавна политика, да стимулират всички да си имат , но Забележи, Дългоцевно оръжие, заключено в шкаф. Разбира се не пистолети и всеки да ходи като в каубойските филми. Абе разумно е !

 12. 12 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#1] от "Калата":

  Да правилно,аз съм видял с очите си в гр.Зайчар който е на 3км от нашата граница как хората си оставят тракторите и земеделската техника,колите незаключени.Имах там приятел с който се виждах всяка година поне два пъти за по няколко дена.И това продължи около 30години защото човека почина,лека му пръст.Винаги ми е било интересно защо не се краде,не изключвам единични случай.Хората там се пазят както от полиция така и един друг.

 13. 13 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Носенето на оръжие ПРАВО и ОТГОВОРНОСТ!
  Нека да "благодарим" на всички дебили, гласувал и отнели ни правото да се защитаваме както от бандити и нашественици, така и от собствените самозабравени изедници в София.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  "Естествено, че хората трябва да са въоръжени. Жалко е само, че населението не притежава повече оръжие. Да не би да искате населението да е невъоръжено и беззащитно, за да си правите с него каквото искате?"
  ***********************

  Просто не може да се каже по-добре! Но, съдейки по левичарския хленч на статията, това положение, че някъде хората имат оръжие, дразни много и затова се търсят начини това да се промени. Дано да не успеят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#11] от "Калата":

  Какво те кара да мисли, че циганина като тръгне да краде от баба ти Куна, няма да влезне и той с пушката напред и да и пръсне главата още докато спи?

  Защо при всичките си хипотези започвате от това, че добрия винаги е по-добър стрелец от лошия? А да ти е хрумвало, че за циганина живота има нулева стойност и със сигурност ще натисне спусъка много преди баба ти Куна, която има други морални възгледи?

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  В ЕС едва ли някога ще позволят на хората да притежават оръжие, просто така, без специална причина, както е сега. Явно брюкселските зелки ги е много страх от това, да не би хората, като се въоръжат, не вземат да ги изметат като ненужен боклук.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#10:"dark'star"]ама и престъпност почти нямаше в България [/quote]

  Престъпността си е била същата, както и сега, просто сега има гласност, има социални медии и научаваме за всяко убийсто, за всяка кражба или изнасилване почти веднага. Затова и усещането, че престъпността се е повишила.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ляво- толерастите искат мигранти и невъоръжено , беззащитно местно население.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 19. 19 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Хубаво е вьв всеки дом да има орьжие..!

 20. 20 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#15:"niakoi_si"]Какво те кара да мисли, че циганина като тръгне да краде от баба ти Куна, няма да влезне и той с пушката напред и да и пръсне главата още докато спи? [/quote]
  Заради бурканите ли бе брачед ? е тръгне той с пушка да ги краде ли ? Но допускаме че ще има и тогава такива налудничави варианти, но ще са едно на милион. Само че сега и да влезе с пушка, и баба баба ти Куна няма. Та пак може да си я застреля.
  Виж това са вече фантасмагории.
  Освен това за притежание на оръжие се говори обвързано със плащане на данъци. Нали се сещаш ?
  Не се лови за разни изключения. Аз казах :
  [quote#11:"Калата"] Тази грозна битова престъпност ще намалее Драстично.[/quote]
  а не че ще изчезне до нула.

 21. 21 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това оръжието да се използва при самозащите при нахлуване в чужд имот с цел грабеж. Така хората ще могат да защитят имуществото си от гнусната паплач, живееща благодарение на кражбите.

 22. 22 Профил на Denislav Yotsov
  Denislav Yotsov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако и ние разполагаме с оръжие, както сърбите, дали в парламента няма да са по-внимателни?

 23. 23 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 334 Весело

  Бум, бум, бум....
  Един поздрав към агитката в дебелия сняг....

  https://www.youtube.com/watch?v=d__35FBlWr0

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 24. 24 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересно ми е как е в нашата родина.

 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#22] от "Denislav Yotsov":

  Народната власт много се страхуваше от хора с оръжие
  Баща ми навремето имаше хубава ловна пушка, няколко дена след като почина и дойдоха да "изземат" пушката и амунициите които иамше у нас. Брат ми като порасна се опита да си я иска ама беше "изчезнала"

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2524 Любопитно

  [quote#17:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] сега има гласност, има социални медии и научаваме за всяко убийсто, за всяка кражба или изнасилване почти веднага[/quote]а при соца си контактувахме всеки с всеки и си разказвахме новини и вицове денонощно. Като станеше нещо крими се коментираше с години

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#1:"Калата"]Според мен правото на всеки да има оръжие В КЪЩИ, без правото да го изнася навън е доста разумно [/quote]
  Т.е да застреляш жената и децата или някой дошъл на гости в къщи е доста разумно. Как не се бяхме сетили.

 28. 28 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "Дневник", все още не е късно, спомнете си, че днес е рожденният ден на един гениален българин - Христо Ботев, чиито стихове са изписани в Сорбоната...

 29. 29 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#25:"Xumpomo name"]Народната власт много се страхуваше от хора с оръжие[/quote]
  Тези лоши комунисти, ей. Сега си е демокрация - убиваш някой и нищо, или няма доказателства или те няма на посочения адрес. Свобода иска народа един вид.

 30. 30 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Оръжието не убива, убиват хората...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 31. 31 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Просто защото нямаше какво ценно да се краде. За сметка на това се крадяха чистачки, вносни маратонки и дънки.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калата":
  И какво ти пречи да си извадиш разрешение за притежаване на огнестрелно оръжие? Изисква се единствено да не си осъждан, да няма висящи дела срещу теб, да не си регистриран в психосиспансер и да си изкарал курс за боравене. Напълно постижими критерии за всеки нормален гражданин-все пак не може да се разрешава на престъпници и луди да имат оръжие.Както и на хора, които не могат да боравят с него.Така както говориш все едно оръжие е почти невъзможно да получиш.А изобщо не е така.Забравих и още едно изискване-трябва да имаш каса, където да го държиш.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#25] от "Xumpomo name":

  "Народната власт" съществува(ше) благодарение на репресивния модел...! Бедни, гладни и зависими хора трябват, за тази цел! И все още е така!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 431 Любопитно

  До коментар [#1] от "Калата":

  Доживах да сложа плюс на путинист.

  Every cradle is a grave.
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Теоретически нищо не ти пречи, да искаш разрешително...! На практика, трябва да доказваш необходимост да го имаш, което вече е сложно и много субективно. Нормален човек, няма никакъв шанс, като каже примерно, че като отиде на вилата си в гората или на село, иска да се чувства сигурен.
  Отделно, дори и да получиш разрешително и имаш законно оръжие, на практика ако го използваш се вкарваш в голямо приключение, защото се задейства члена по който, ако някой ти скочи с брадва или вила, не може да го гръмнеш, понеже това вече не е неизбежна самоотбрана...!
  Какво се правиш, че не разбираш, какъв е основния проблем?

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Имат ли престъпниците оръжие? Имат.
  Оказа се, че и освидетелствано луди имат. Случая в Лясковец.
  Нямат само хората стремящи се да спазват закона.

  Всичките мрънкачи, че видители лошо било да имаш пушкало вкъщи е лошо и не трябва да имаш право да го използваш при самозащита или в защита на имуществото си, за мен са просто защитници на престъпноста.

 37. 37 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1341 Весело

  до *32* - мнооого хубаво си цитирал нЕкои съображения,да,да,точната дума е съображения,на най-глупавия закон за притежание на оръжие,съществуващ в света,ЗАЩОТО там е казано,че се издава по усмотрение на началника на РПУ-то!
  УСМОТРИНИЕ,раз,бийш значи!

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#11:"Калата"]Разбира се не пистолети и всеки да ходи като в каубойските филми. Абе разумно е ![/quote]
  Правата са права и в дома и извън него.При опит за грабеж ,изнасилване или друго нападение извън дома какво правим.Расбира се за носене на пистолет трябва да се изисква сериозна подготовка по стрелба и безопасно боравене,съпоставима с тази на полицай

 39. 39 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#32:"mushashi"]И какво ти пречи да си извадиш разрешение за притежаване на огнестрелно оръжие? Изисква се единствено да не си осъждан, да няма висящи дела срещу теб, да не си регистриран в психосиспансер и да си изкарал курс за боравене.[/quote]
  На теория е така! На практика още в началото ти казват, че няма смисъл, щото така и така няма да получиш разрешение.
  А колко е лесно - купуваш оръжие, регистрираш го в полицията и това е. После цял живот носиш с него и отговорността за пазенето и ползването му. 20 000 протестиращи надъхани и със самочувствие, и със собствените си оръжия пред народното събрание е най-черния кошмар за всяка една самозабравила се власт в София.
  На тоя лигав и изнежен народ, малко дисциплина и отговорност няма да му дойдат излишни.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  "Естествено, че хората трябва да са въоръжени. Жалко е само, че населението не притежава повече оръжие. Да не би да искате населението да е невъоръжено и беззащитно, за да си правите с него каквото искате?", пише един потребител на сайта на сръбската редакция на ДВ.

  Няма никакъв друг по-добър гарант за демокрацията от добре въоръженото население! Я вижте в САЩ как желязно спазват закона и демократичните процедури! На никой не му минава и през ума да си прави експерименти с "мат'ряла"!

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  "ревнив съпруг застреля в една кръчма бившата си жена и още четирима човека, а общо 22 души бяха ранени. "

  А какво трябваше да направи? Да заведе дело за нараняване на чувствата му у и да иска 1000 лева обезщетение??
  Разбира се, че ще ги застреля!

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Впрочем,по времето на *развития цоциализъм* ловното оръжие се даваше на *наши другари* да не би някой да утрепе народната власт.

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  "Това, че някой притежава оръжие, не е чак толкова страшно. Но оръжията често се използват за разрешаване на спорове в ежедневието"

  А защо правораздавателната система не решава тези спорове бързо и справедливо?

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В Сърбия БВП е по-нисък от този на България, има доста по-малко външни инвестиции главно заради войните от 90те, обаче минималната пенсия, съответно минималните доходи на населението са по-високи. Определено бих казал, че масовото притежание на оръжие е една от причините все пак да се осигурява някакъв що-годе нормален доход на населението предвид тежките последици от споменатите събития. Защото както е известно сърбите не биха си поплюли и за нова гражданска война, този път не на етническа, а на чисто политическа основа. Чудно ако се проведе един референдум, който да постави въпроса дали всеки българин само срещу свидетелство за съдимост и медицинско да си купува свободно оръжие какъв би бил резултатът? Напълно съм съгласен с всички досегашни мнения, че за управляващата паплач би било истински кошмар ако протестиращите пред парламента са въоръжени. Но аз бих добавил, че и за немалко фирмени шефове би било кошмар да знаят, че подчинените им имат оръжие и доста повече ще ги е страх да ги мачкат или плашат с горилите си. Ако това се легализира в България от една страна не изключвам малка част от мирното население да се криминализира, но със сигурност престъпността ще намалее сред тези, които я вършат сега.

 45. 45 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 133 Неутрално

  [quote#1:"Калата"]Ами те и швейцарците имат във Абсолютно всяка къща оръжие, но сходното и там е че кражбите с взлом са почти нулеви. [/quote]
  Сърбинът в статията казва че в Белград има много взломаджии. Така че не виждам нищо сходно със Швейцария. Четете ги тия статии бе...

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#19] от "Mia san Bayern!":


  [quote#19:"Mia san Bayern!"]Хубаво е вьв всеки дом да има орьжие..![/quote]

  И всеки превъртял или прости подпийнал, леко надрусан или с нисък праг за ядосване и бърза ръка нехранимайковец, като му дойде термина, да почне да гърми наред, па дали ще е по Бързата помощ, дето сега 'само' ги бият, дали ще по случайно преминаващи или от ревност...карай да е весело.
  За "дребните" случаи на нещастия по време на игра с оръжия от деца и младежи, няма защо и да споменаваме.

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#15:"niakoi_si"]А да ти е хрумвало, че за циганина живота има нулева стойност и със сигурност ще натисне спусъка много преди баба ти Куна, която има други морални възгледи? [/quote]
  Самия факт, че баба Куна може да отвърне на огъня или да стреля превантивно вледенява "смелото" циганско сърце, гаранция.

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ватник":

  виж ся, всичко което правят сърбите е хорошо, понеже са любимци на руските царе

  Birds of a feather flock together.
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#22:"Denislav Yotsov"]Ако и ние разполагаме с оръжие, както сърбите, дали в парламента няма да са по-внимателни?
  [/quote]
  Представи си 10 000 протестъри, всеки с пищов на колана

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#39] от "traveler1":
  Вие пробвали ли сте да си регистрирате оръжие,та пишете подобни глупости? Отговаряте ли на условията няма как да ви откажат.Познавам доста хора, които притежават лично оръжие, ама те са си направили труда да се снабдят с необходимите документи и са изкарали курс за боравене с оръжие.
  Когато и вие го направите и въпреки това ви откажат, ще приема думите ви за истина.

 51. 51 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#50:"mushashi"]Вие пробвали ли сте да си регистрирате оръжие,та пишете подобни глупости?[/quote]
  Глупостите ги пиша от опит от първо лице!
  И да, не обичам да ползвам връзки!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 52. 52 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Ами да ти кажа за баба ти КУНА ще е по-добре да и пръснат мозъка докато спи, отколкото да я пребият като животно

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#49] от "Веселин Дечев":

  Безопасни са - най-вероятно просто ще се изтрепят сами. Като типични "автентични десни".

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":

  Глупости. Би бил уплашен, само ако баба Куна е въоражена, а той не. Ако са въоражени и двамата, шансовете на баба ти Куна, са точно колкото, ако и двамата не са въоражени.

  Единственото което ще постигнеш като разрешиш масовото въоражаване, е всяка катастрофа на улицата да завършва задължително с прострелни рани.

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Ахъм. А дали така мислят останалите надупчени 22 човека?

 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#39] от "traveler1":

  [quote#39:"traveler1"]20 000 протестиращи надъхани и със самочувствие, и със собствените си оръжия пред народното събрание е най-черния кошмар за всяка една самозабравила се власт в София. [/quote]

  Тогава просто парламента ще е ограден с бетон и зад него ще стои жандармерия която ще застрелва всеки прекрачил го. Защото прекрачилия го е въоражен и властта по закон има право да употреби реципрочна сила да го спре.


 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "traveler1":
  Лъжете.Или най-вероятно не отговаряте на условията.Няма как да отговаряте на условията и да получите отказ.Аз познавам над 10 човека, които притежават огнестрелно оръжие.Как пък на тях не отказаха, а на анонимните по форумите все им отказват?

 58. 58 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#57] от "mushashi":

  абе човек ти в България ли живееш?!? Без рушвет или яки връзки не става. Говоря за обикновен човек, нямал имане-даване с системата на МВР.

 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#46:"tsvetko_51"]да почне да гърми наред, па дали ще е по Бързата помощ, дето сега 'само' ги бият[/quote]
  Познат са искали да му режат крака във Варна (св Марина) наскоро заради усложнения от диабет. Отишъл в София в Токуда да прегледа и се оказало, че нищо подобно не се налага. Даже си ходи сега и качва и стълби сам. А искали да му режат крака първо до глезен, после до коляно и после до горе. Защо ли? Щото са три клинични пътеки!
  Ти ако си на мястото на сина му какво ще правиш ако имаш оръжие на кръста???Аз ще ги излежа, сериозно говоря.
  Ти такива какво би ги направил?

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#57] от "mushashi":

  абе човек ти в България ли живееш?!? Без рушвет или яки връзки не става. Говоря за обикновен човек, нямал имане-даване с системата на МВР.

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#55:"niakoi_si"]Ахъм. А дали така мислят останалите надупчени 22 човека? [/quote]
  Да са оказали съдействие за възстановяване на морала на прегрешилия член на обществото! Няма начин в селото да не се е знаело. То не става от днес за утре.

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#58] от "achtung":

  Малко по-добре от вас ги знам тия работи, защото съм юрист и постоянно се занимавам с различни държавни органи.И никъде не са ми искали рушвет.Специално за оръжията-дават на всеки, който отговаря на изискванията. И всеки отказ на държавните органи може да се обжалва пред съда.

 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#56:"niakoi_si"]Тогава просто парламента ще е ограден с бетон и зад него ще стои жандармерия която ще застрелва всеки прекрачил го.[/quote]

  Не съм забелязала швейцарският парламент да е ограден с бетон и жандармерия зад него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#56:"niakoi_si"]Тогава просто парламента ще е ограден с бетон и зад него ще стои жандармерия която ще застрелва всеки прекрачил го. Защото прекрачилия го е въоражен и властта по закон има право да употреби реципрочна сила да го спре. [/quote]
  Що, да не би същата тая жандармерия полиция да не би а не изнудваше с оръжие на кръста същото това събрание и власт. Ама като са с пищов на кръста и властта клекна за нула време и се отказа от всякакви реформи свързани с икономии в МВР. Виж от всичко друго в България може да се икономисва, но от разходи за милиция нито лев!
  А не виждам никакъв проблем в това ПРЕД парламента да се съберат 20 000 въоръжени българи, в края на краищата това е извън сградата и е крайна опция, с която тези в сградата трябва да се съобразяват ако прекалят в издевателствата и глупостите си, което не еднократно се е случвало.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 65. 65 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Яд ги е от DW, че в Европа все още има страни неподатливи на пропагандата на НАТО и при това с възможности да си защитават суверинитета.

 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9696 Неутрално

  Поне я няма тази битова престъпност като у нас, хората в покрайнините на селата ги е страх да замръкват сами от набези на разни ...

 67. 67 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#57] от "mushashi":

  Обидата "Лъжец" от устата на български юрист, звучи почти като похвала за нормалните хора, до там сте я докарали българските юристи
  Няма да спорим, вие са казахте мнението, аз личния си опит, всеки сам да преценява с главата си през призмата на личния си опит на тая територия.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#67] от "traveler1":

  Все пак това е анонимен форум и това позволява на такива като вас да обиждат безнаказано. Нямате такъв личен опит и сам го знаете.Никога не сте подавал искане за придобиване право на притежание на огнестрелно оръжие .Или не сте отговарял на условията, които не са никак тежки.Защото ако отговаряхте на условията щяха да ви разрешат да си закупите огнестрелно оръжие. Защото отказа трябва да е мотивиран и ако не е може да се обжалва пред съда.

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#46] от "tsvetko_51":

  Инцидентите със законно притежавано оръжие са изключителна рядкост и са основно със служебно,дето притежателят им се е самозабравил и от властта ,която има.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Сърбите не са цъфнали и вързали. Може би взломните кражби са по-малко, но от това не им става по-добре.

 71. 71 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  В Гърция само на ов.Крит нелаегалните оръжия са около 400000 !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK