Политология на метеорологията

Политология на метеорологията

© МВР



В България всичко е годно за политическа (зло)употреба, включително и несгодите на зимата. Но в интерес на истината трябва да признаем, че това важи далеч не само за отиващото си управление, пише Ясен Бояджиев в "Дойче веле".


Три дни преди да завали снегът, управляващите в оставка овладяха телевизионните новини от ранни зори до късна вечер със страховити предупреждения. Демонстративната им превантивна хиперактивност роди ироничния термин "снегокалипсис". И предизвика язвителни критики и обвинения, които звучат приблизително така: вместо без много шум да си върши работата, за която е назначено, правителството предизборно отново залага на позорната стратегия на страха и всява излишна паника, за да може после да се представи като безалтернативен спасител. И така отклонява вниманието от далеч по-важни проблеми, в чието решаване се е провалило. С малко закъснение тези критики бяха буквално "преписани" и повторени от социалистическата партия.


В България наистина всичко е годно за политическа употреба, включително и несгодите на зимата. Премиерът в оставка действително обича за щяло и не щяло да се появява лично (съпровождан от телевизионните камери) на всяка "гореща" точка, за да внушава, че без него не може да бъде решен нито един проблем. Вярно е също така, че стратегията за стабилизиране на властта чрез всяване на страх от измислени или силно преувеличени заплахи се използва не за пръв път, като най-добрият пример е с т.нар. бежанска вълна.




И все пак...


Дори да приемем обаче, че предупрежденията за "снегокалипсиса" са били плод на известно политическо престараване, справедливостта изисква да признаем, че след като той дойде, критиките и обвиненията изглеждат донякъде прибързани, незаслужени и едностранчиви.


Първо, заплахата (за разлика от случая с бежанците, да кажем) се оказа напълно реална, предупрежденията - съвсем непреувеличени, а взетите мерки - общо взето, адекватни. Впрочем същите капризи на времето и същата реакция на властите можеха да се видят в много от европейските страни през тези дни.


Второ, каквито и да са били политическите им мотиви, управляващите имаха достатъчно фактически основания да бъдат предпазливи, след като "се опариха" покрай виелиците в последните два дни преди Нова година.


И трето, именно след тези виелици те получиха много силен, външен за тях политически стимул, който, без да ги оправдава, до голяма степен обяснява както техните действия, така и въобще особеностите на българската политика. Впрочем критиците на правителството забравят този факт, а той е далеч по-срамен и позорен. За да го разберем, трябва да се върнем още по-назад.


Виновна е... метеорологията


Обилен снеговалеж, ураганен вятър и почти никаква видимост. Верижна катастрофа и закъсали тирове блокират пътищата, а навяванията ги правят непроходими. Само на пътя към Бургас са заседнали стотици автомобили. Снегорините едва си пробиват път през преспите, така че пътуващите трябва да чакат часове наред, за да бъдат измъкнати от снежния капан.


Картината ви е позната, нали? Но не, не е 30 декември 2016, а почти девет години по-рано. Датата е 3 януари 2008. На власт е правителството на т.нар. тройна коалиция. Неговият отговорен за борбата с бедствията министър твърди, че са положени максимални усилия, но че и гражданите трябва да са отговорни за живота си, когато предприемат пътуване в такава зимна обстановка. "Все пак в България има четири сезона и трябва да не забравяме, че зимата обикновено вали сняг", заключава министърът. Министър-председателят и тогавашен лидер на БСП пък обяснява нещата така: "Всички сме наясно, че снегът беше сериозен, както и ниските температури... Разбира се, имаше затруднения на някои места, но те се дължаха на времето, на метеорологията, а не на липса на организация или на желание."


Виновен е... Плевнелиев


Девет години по-късно "метеорологията" беше горе-долу същата (ако не и по-лоша), а "затрудненията" бяха подобни. Разликата е, че сега социалистическата партия е в опозиция. Затова в разпространената на 31 декември партийна декларация "отговорността на гражданите" вече изобщо не се споменава, а думи като време, метеорология, сняг, вятър и студ не се срещат нито веднъж. Сякаш всичко е било скроено нарочно от правителството заради: "неподготвеност и лоша организация", "безпомощност", "цинизъм", "некадърността на Борисов и компания"... Връх на творческите напъни на неизвестния социалист, автор на този текст, е твърдението, че отговорен всъщност е действащият все още президент, понеже оставил това правителство на власт... Сякаш, ако беше назначил служебен кабинет, снегът, вятърът и студът щяха да са по-безобидни.


Във вихъра на снеговалежи и популистки брътвежи


Вярно, идват избори и възроденият мерак за власт явно силно е замаял социалистическите глави. Но и това не може да оправдае безсрамието и наглостта на тези твърдения, недопустими за партия с претенция за сериозност и "системност". Защото каквито и да са били пропуските на сегашното правителство тази зима, то се справя много по-добре от онзи кабинет на социалистите с неговия гротесков "министър на бедствията". И защото, за да говориш за "некадърността" на едно правителство (което и да е то), трябва поне веднъж самият ти да си успял да излъчиш някакво що-годе кадърно правителство.


По-важното обаче е, че безотговорната употреба на подобни нелепици е заразна. Тя предизвиква верига от ответни реакции, която прераства във всеобща надпревара. В "атмосферния фронт" на тотално отрицание и недоверие се образува нещо като вихър от популистки брътвежи, който затрупва реалните факти, причинно-следствените връзки, отговорностите, проблемите и решенията. И прави пътищата на политическия дебат и на здравия разум напълно непроходими. А това е много по-опасно от всякакви снеговалежи.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8497 Гневно

  Ами изкарайте бай Тошо да оправи времето - без да го политизира!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Ако пък не предупреждават и не участват ще настане рев, че не се интересуват, няма угодия за комунетата

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 751 Весело

  мама му, това все едно аз съм го писал!
  100% вярно!

 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 828 Неутрално

  др. Нинова, когато вземе властта, няма да има такива ситуации!

 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 685 Неутрално

  " а взетите мерки - общо взето адекватни"

  Общо взето не знам, знам и виждам, че в кварталите не се чисти.
  И герб и бсп са от един дол дренки!

 6. 6 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не помага...! Нали си имаме същия полуграмотен селянин на власт...?! Файда йок!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 7. 7 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Помня и 2008 и съм свидетел и на тази зима. Недостотъчно техника (и презастраховане) и достатъчно неподготвени хора за зимно придвижване с автомобили. Да не говорим, че основно това бяха "професионални шофьори"

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7422 Неутрално

  Точен коментар

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 391 Любопитно

  "С малко закъснение тези критики бяха буквално "преписани" и повторени от социалистическата партия."

  Не, обратното е, но това няма как да се "види". С властта се занимават предимно тези, дето я имат и тези, дето я искат.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Митология на политологията...

 11. 11 Профил на Искрец.07
  Искрец.07
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Браво.Великолепен и точен
  коментар.

 12. 12 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Точен коментар, но Дойче Веле си е Дойче Веле. Дори и в подобен материал не пропуснаха (на два пъти) да вмъкнат, че бежанският проблем е преувеличен и нереален.

 13. 13 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":

  Наистина много добър коментар.

 14. 14 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Не се казва най-важното в статията! Хакерите на Путин хакнаха ХАРП, за да завали първо евроатлантически сняг, а след това да ни удари путински сибирски комунистически студ! И всичкото това го направи само за да може Корнелия да недоволства против реформаторското ни правителство в оставка на гражданите за европейско развитие! Не ви ли се струва, че сме подложени на поредната атака от Решетников в хибридната война?

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Три дни се нагледах на средностатистическата глупост на българина, връх на което беше наглостта на римския "лидер" от Видин, набутал цялата челяд с чааветата барабар в преспите между Видин и Монтана на път за безплатно ядене и пиене на нечии имен ден, и настояващ шефа на АПИ да ходи да го изкарва от там.
  Три дни гледам хора, който надценявайке себе си и колите си( и 4х2 и 4х4), и подценявайки природата правят глупост след глупост и после ходят да търсят лопати, други коли и хора да ги бутат/теглят и изкарват от л@йната в които сами са се забили.
  Три дни гледам как никой, ама абсолютно никой от заскъсалите няма елемнтарна поготовка за такива условия(това далеч не беше бедствие, а съвсем нормално явление за годината!), като да носи в багажника си лопата, вериги или някакви други помощни средства за такива условия, излагайки себе си, семействата си и другите покрай тях на опасност за живота им.
  И всичко това след като от 7 дни пропищяха орталъка всичкото журналист какъв АДЪ се задавал, и как е препоръчително всеки да си седи дом и да се подготви за поне няколко дена да не излиза! Колко сложно е да не излизаш няколко дни от топлото в къщи??
  И когато поредния безотговорен карач, на който са му поникнали педали на мястото на пръстите на краката му, ми пусне поредния "скандален" клип по ТВ как пътя бил непочистен(видно е, че е чистен от натрупания от снегорините сняг отстрани!), щото не се виждал хасФалта( това при -15 и по-ниски градуси и след няколко дневни снеговалежи и силни ветрове в цялата страна!!!), нищо не ми остава освен да изключа ТВ-то и да тегля една чудесна българска "благословия" на всичкото идиот, не съобразяващ се с нищо и с никой на тая територия, включително и с природата. В такива моменти ми идва да потъна в дън земя или в някои гори тилилейски - по-далеч от всичките тези имащи наглостта да наричат себе си "разумен човек"
  И вие искате с този материал да изграждате ОБЩЕСТВО?!?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 1999 Весело

  [quote#12:"vlado1978"]Дойче Веле си е Дойче Веле. Дори и в подобен материал не пропуснаха (на два пъти) да вмъкнат, че бежанският проблем е преувеличен и нереален. [/quote]

  +++++++++++++++И аз забелязах това.

  Три пъти го режа и все е късо.
 17. 17 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "Три дни преди да завали снегът, управляващите в оставка овладяха телевизионните новини от ранни зори до късна вечер със страховити предупреждения."

  С пълно право. Погледнете навън вече четвърти ден максимална температура минус десет градуса, ветрове и снегове. А опитите ви да оплюете управляващите за предупрежденията са жалки.

 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Такива са социалистите, нагли, безрамни, могат само да лъжат и да крадат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#18] от "today":

  Абсолютно съм съгласен с преждеговорищия! За разлика от социалистите, демократите, реформаторите и гражданите за евроатлантическо развитие не са нагли и безсрамни, и никога не лъжат и крадат! Затова смятам да гласувам за най-новия десен проект на Христо Иванов, освен ако корумпираната нереформирана съдебна система регистрира Да България!

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Пфуу, бяхме подготвили в отдела яка удурма срещу кабинета покрай зимните неволи, ама пусто време ни обърка тактиката, та сега трябва на ново да импровизираме в движение

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  "Девет години по-късно "метеорологията" беше горе-долу същата (ако не и по-лоша), а "затрудненията" бяха подобни. Разликата е, че сега социалистическата партия е в опозиция.”

  Лидерът на комунистите също е различен! Курнелия сигурно е по-зиморничава?!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2114 Любопитно

  [quote#7:"dimov_a"]Помня и 2008 и съм свидетел и на тази зима. Недостотъчно техника (и презастраховане) и достатъчно неподготвени хора за зимно придвижване с автомобили. [/quote]Проблемът не е снега или зимата,
  а неподготвените хора ! Сами сте си виновни = любимата мантра на либерастията от рода на "ако бяхте богати нямаше да сте бедни", "ако бяхте здрави , нямаше да сте болни"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#4:"balkantourist"]др. Нинова, когато вземе властта, няма да има такива ситуации![/quote]

  Жалко, че няма да я вземе! Язък!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Все едно и също. И се сещам за една мисъл на Айнщайн, "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати..."

 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#20] от "oporna_to4ka":

  Да не би "да импровизираме" да означава "да крадем"? Че много новини за лошото време станаха.. май ще са такива до края на мандата. После... ще смятаме

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2337 Любопитно

  [quote#13:"Uprsport"]Наистина много добър коментар.[/quote]
  Защото казва истината наполовина!?
  Що така г-н Бояджиев пропуска да отбележе кой е бил заместник министър-председател, държавна политика при бедствия и аварии? Дали не беше Емел Етем Тошкова от ДПС?
  Как пък не се сети да отбележе по-рано, че "правителството предизборно отново залага на позорната стратегия на страха" и това доведе до загуба на президентските избори?
  Или имате предвид самохаркатеристиката си:
  [quote#0:"Статия"]По-важното обаче е, че безотговорната употреба на подобни нелепици е заразна.[/quote]?

 27. 27 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#22:"dark'star"]Проблемът не е снега или зимата,
  а неподготвените хора ![/quote]
  Това е факт, а не умозаключение. В мнение 15 съм описал в сбит вид всичката дивотия, на която се нагледах няколко дена. Часове няма да ми стигнат, за да изложа всичко, което видях в потвърждение на тоя факт.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Добре написано. Само защо се пази да не назове името Емел Етем?

 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1269 Весело

  И тази година зимата пак ни изненада! Култова фраза която доказва пълната неподготвеност на администрациите и хората да посрещнат студения сезон.

 30. 30 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 449 Неутрално

  'Един чугун, колкото и да се върти, гъза му все отзад си остава.'
  Стара китайска поговорка

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2337 Весело

  [quote#28:"stedim"]Само защо се пази да не назове името Емел Етем? [/quote]
  "Страх лозе пази!" - паралелът между тогавашната коалиция и сегашната коалиция е на върха на езика. Тогава увеличиха здравната осигуровка с два процента, от 6% на 8%, сега увеличават пенсионната осигуровка с два процента, от 17.8% на 19.8 (от 01.01.2018 г.). И тогава, и сега Цеко Минев беше "спасяван", а Пеевски уреждан.
  Е, коалиционният партньор няма да е краднал с "хидро-инженерни проекти" (заливащи села язовири), а с "пръстов отпечатък" ("спестил" оставащ живот).

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9862 Неутрално

  Другарката Нинова като стане премиерка ще поръча градоносни облаци.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  Партията не се нуждае от реални проблеми и решения. Тя има нужда от имагинерното за да се цели в реалния враг...

 34. 34 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Познаха за сериозността на обстановката, но малко пресолиха манджата с медийните изяви. Даже се появиха шеги, че Лиляна Павлова ще замени Емо Чолаков.
  Все още търся отговор на въпроса, имаше ли нужда да се затварят пътища или вече го правят превантивно. Малко ми е пресилена цялата кампания. Може би наистина им липсва капацитет за нормално снегопочистване и го прикриват, като пресилват ситуацията. Иначе се вижда, че дават всичко от себе си.

 35. 35 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":

  Така е...! Мат`рял, какво да го правиш...? Същите тия, са електората на ГЕРБ! Други оплаквания...?!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах