Интересно е как сред толкова негативизъм ще се открои проект като "Да, България"

Христо Иванов на учредяването на "Да, България"

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов на учредяването на "Да, България"Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".


Мнението днес е на Тони Николов - философ и журналист, хоноруван преподавател в Софийския университет "Св.Климент Охридски", главен редактор на портала "Култура". Оценката му за 2016 - може да прочетете тук.


Какви нови политически проекти ще се появят?
- Някои от тях са налице и вече търсят себе си. В популисткото център-ляво имаме "проекта Марешки": бензини, лекарства и лимузини от напразни обещания.


В гражданското център-дясно е "Да, България", която тепърва ще набира сила, търсейки да обедини разочарованите от неслучващите се реформи в страната. А встрани, край тъч-линията, загряват сценаристите на Слави – засега само с крясъци от екрана, тъй като все не им стиска да излязат открито на терена.


Кои ще бъдат успешни?


- Тези, които успеят да канализират гражданската енергия. Интересно е как сред толкова "не"-та и натрупан негативизъм ще се открои проект като "Да, България".


Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ, в БСП?


- Определено, доколкото и двете партии са като скачени съдове. Засега БСП бълбука леко нагоре, защото ГЕРБ се утаява, но нищо чудно преди изборите Бойко Борисов да е този, който пуска по-големите мехурчета.


Каква роля ще си извоюва ДПС?


- Много зависи от съотношението обединени патриоти-Местан. В конфигурация, в която тези две анти-ДПС сили нарастват, Доган, този "нов русофил", може ненадейно да се окаже в ролята на неуспешния Фокусник от балета "Петрушка" на Стравински, изгубил контрола над своите фигури.


Да очакваме ли повече популизъм?


- Да, до такава степен, че думата "народ" може направо да изгуби значението си.


Ще има ли трети кабинет Борисов?


- Не и в този парламент.


Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?


- Отговорът на този въпрос може би се крие в последния том на "Синовете на Великата мечка", където е описана ситуация, в която тотемът престава да бъде табу.


Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?


- Възможна е, макар да е все още малко вероятна.


Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?


- Предстои да видим ще се еманципира ли той от решенията на поредния пленум на БСП. Опасенията са, че вместо президент ще имаме кукла на конци.


Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?


- В степента, в която политиката изцяло стане шоу, току виж се стигне до пълен упадък на телевизията. Може би тогава нещата ще си дойдат на мястото.


Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България?


- Изборите във Франция и Германия, доколкото от тях зависи бъдещето на ЕС, а оттам и мястото на България в Обединена Европа.


Каква 2017 г. си пожелавате


- Една идея по-безинтересна, в която по-често да има "стачка на събитията", според удачния израз на Жан Бодрияр.


Още прогнози за 2017 четете в "Годината" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK