Защо бе удължена "дървената ваканция"

Защо бе удължена "дървената ваканция"

© ReutersПрез изминалата събота съпругата ми непрекъснато проверяваше през телефона си дали има промяна в метеорологични данни, които отчитаха -14 градуса в София (усещане за -27), а на Черни връх - студ с усещане за -39 градуса, и няколко пъти задаваше въпроса "Как можа да пуснеш детето на ски?". В 16.30 посрещнах сина си от автобуса на ски училището. Слезе здраво и бодро дете, което кипеше от енергия и в отлично настроение пеш се прибра до вкъщи. На следващия ден отново беше на ски при същите условия.


В неделя следобед вече беше ясно, че на следващия ден обаче няма да бъде на училище. Нямаше да е и на по-следващия ден. Във вторник се оказа, че няма да ходи и на 11 януари, сряда. И то при липсата на официална грипна ваканция или някакви екстремни метеорологични условия - от понеделник температурите дори се покачиха с поне пет градуса. (Няма да коментирам какви усложнения създава това във всяко семейство с ученици.)


Официалната причина на Столичната община за удължаването на ваканцията е "в част от класните стаи в училищата температурата не е могла да стигне необходимата температура", а кметът Йорданка Фандъкова благодари на учениците, които я засипали в личната й "Фейсбук" страница
"с изключително интересни аргументи за удължаване на ваканцията"


Ако това за затоплянето на стаите е истина, трябва да направим няколко уточнения.


През 50-те години в София е изградена системата за централно парно отопление и вероятно няма нито едно училище, което да се отоплява на твърдо гориво. Подаването на топлинната енергия в училищата никога не се спира напълно, за да не замръзнат тръбите и да се спукат (това е единственият случай, в който в моята история на ученик е имало два дни неочаквана ваканция).


Топлоподаването както се намалява, за да се пести енергия през ваканцията, така може и да се увеличи, за да достигне нормалните температури. Предполага се, че едва ли има директор, който да е бил изненадан, че на 5 януари децата трябва да са на училище. Това означава, че директорите или умишлено, или от немарливост не са засилили парното в дните преди края на ваканцията.


В последните 10 години вероятно на повечето училища в София е сменена дограмата, за да са енергийно по-ефективни. В отчета-програма на кмета Фандъкова за периода 2015 - 2019 г., наречен "Видими резултати за София", е отбелязано: "Изпълнихме мерки по енергийна ефективност в 177 детски заведения и училища." Това означава, че в някои училища не само е сменена дограмата, но и са санирани. Това е направено, за да бъде по-топло с по-малко енергия.


Част от столичните училища не само са с подменена дограма, но и са санирани

© Надежда Чипева, Капитал

Част от столичните училища не само са с подменена дограма, но и са санирани

Всъщност


в същите тези изключително тежки дни за училищата детските градини - работят нормално


В миналото дори когато режимът на тока беше "3 към 1", се ходеше на училище - да, с намалени часове, с по-ранно или по-късно започване на часовете. Но училище е имало. Зими също е имало. Сняг е валял в пъти повече. И стаите са били в пъти по-проветриви от днес. Ниските температури не са необикновена новост за България, в частност за София. Те, както се оказва, не са пречка децата да се придвижват навън, да играят или спортуват на открито въпреки нашите страхове като родители.


Тогава защо е тази удължена "дървена" ваканция, след като вече в училищата няма нищо дървено?


Възможните отговори отново се свеждат до познатото - или някой не си е свършил работата (умишлено или неумишлено), или че някой друг се носи по магистралата на лесните решения.


Някои медии превърнаха реакциите на децата, настояващи за още ваканция, в PR за кмета, разказвайки за благодарността към нея и как деца заменят профилните си снимки във "Фейсбук" с такава на Фандъкова и сърце.


Ако питаме учениците, те вероятно ще настояват да се отмени и целият втори срок. Да се надяваме, че тази интересна идея няма да се реализира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Абсолютно подкрепям автора !

 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Нямаше никакви основание за тази измислена ваканция, проблемът е в малоумния ПР на управниците ни.....Те просто от всичко правят политика и непрекъснато се пъчат, как без тях ние няма да можем да дишаме.
  За жалост всичко това ще доведе до "отучване" на младото поколение....

 3. 3 Профил на sv3tli0
  sv3tli0
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Беше студено и пред-грипно, пуснали са ги.
  Едно време се случваше всяка зима. Сега на 5 зими 1 е по-студена..

  Политическият анализ си е чиста предизборна боза.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Много просто- Топлофикация не може да се справи.Може да караш ски на - 20 , но не може да се седи 5 часа на 15 градуса.

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  За радост на учениците. Да й се наслаждават!

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на sv3tli0
  sv3tli0
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  В работата бяхме на около 10+ градуса в понеделник (че бяха спряни климатиците... ) и си пукнахме от студ.
  Когат седиш на едно място тялото въобще не се грее и може да си замръзнеш при сравнително добра температура.

  И най-важното, малко деца ходят със ски облекло в училище !

 7. 7 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 213 Неутрално
 8. 8 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Абе, те че децата искат ваканция до откат - така е. Така е било, така и ще бъде ... нищо ново. Ама все ми се чини, че истинската причина за емоционалната статия е " ... Няма да коментирам какви усложнения създава това във всяко семейство с ученици. ...". Докато гледаме на собствените си деца като проблем - нищо добро не ни чака.

 9. 9 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Авторът е абсолютно прав. В София е имало доста по-дълги от сегашното застудяване, съчетани с отвратителни мъгли, подпомагани от "Кремиковци" и ТЕЦ-ове на мазут. При толкова "усвоени" пари за дограми, саниране и изолации, няма никаква причина да не се постигне нормална температура в класните стаи! Ако това е така - има прокуратура!
  Управлението направи минимум 2 груби грешки:
  1. Обяви ненормално кратка ваканция, спираща по средата на първата седмица.
  2. Опита да поправи грешката, като се оправда с времето и влезе в спирала всяка заповед е предпоследна.
  Управленска импотентност!

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1502 Весело

  До коментар [#6] от "sv3tli0":

  тъй то като нямате печки на дърва ще стоите на студ

 11. 11 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Причината да се обяви дървена ваканция е същата причина, поради която затвориха пътищата в Източна България, а тя е:

  -тотална липса на ръководни и стратегически умения от страна на институциите, съчетани с липса на контрол и откровена корупция.

  Не разбрахте ли, че всичко се случва, понеже снегопочистващите фирми НИКОГА не са имали намерение да чистят снега. Или поне не така интензивно. Със затварянето на пътища ограничават възможността гражданите да видят с очите си, че чистене няма. А децата си стоят вкъщи, просто защото навън е НЕВЪЗМОЖНО да минаваш по тротоарите.

 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Някои училища може и да са санирани, но далеч не всички. Може би програмата за саниране трябваше първо да санира всички училища, болници и обществени сгради. Така пак щеше да се постигне енергийния ефект, но и да се намалят разходите от бюджета в дългосрочен план за отопление/климатизация.

 13. 13 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Нужната температура може да се постигне в 1 офис или у дома, АКО стаите и коридорите стоят затворени.
  Когато в училище има ученици, които постоянно влизат и излизат, гонят се, отварят врати, прозорци, замерят се със сняг и пр., температурата пада. Тогава ще има рев от страна на родителите, че детето им стои на студено и се разболява. Пък видите ли, родителите плащат от данъците си, за да им е топло на децата.
  В училище се ходи, за да се учи. Това не е детска градина и когато няма учебни часове, учителите не са длъжни да организират походи, ски занимания или нещо друго, за да не стоят децата в къщи и да не натоварват семейния бюджет с разход на електроенергия или твърдо гориво. Училището не е забавачница. Ако на някои родители им пречи, че детето им стои в къщи и харчи ток, нека да го запишат на частна занималня, където ще стои на топло и специалисти ще ангажират вниманието им с нещо развлекателно.
  Проблемът се състои в друго- подаването на информация на парче. От ден за ден се съобщава ще се учи ли или не. Нещата можеха да се планират от рано. Положението е зле, има грип, ваканция от дата до дата, децата отиват при баба и дядо за 10 дена.

 14. 14 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калник":

  Прав си, но да ти кажа, че в София няма училище с не сменена дограма! А по-старите училища са с тухлени стени по 50см. и нямат нужда от енергийно саниране, но се похарчиха милиони за подобни глупости! Например 19-о у-ще Елин Пелин!

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6248 Весело

  Мен пък нашите не ме пускат на училище, за да не се закачам с децата!

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Когато ходех на училище, винаги имаше "дървени ваканции". Понякога ни разпускаха края на януари, понякога през февруари, различно. Зависи кога ще падне голям сняг, кога температурите ще паднат драстично и не помня родителите ми да са държали сметка на някого за това. Или пък да са искали учителите да се ангажират с нас.

 17. 17 Профил на g_g
  g_g
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Удължиха ваканцията като част от кампанията "Изключително тежка зимна обстановка" за да не си проличи абсолютната неподготвеност на всички институции за зимата(говоря за нормална зима).За тяхно (и наше)съжаление зимата тепърва започва,а и идват избори и служебен кабинет и току виж сме чули по така наречените Национални медии някои истини(кой кум,кой сват,кой крал,кой ял и т.н.) .

 18. 18 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 495 Любопитно

  Е, кво пък толкоз страшно нещо станало с тая ваканция. Аз пък я подкрепям с две ръце. Тия "бизи енд импортант" родители само им дай да си изпратят детето на целодневното училище, сакън да не се грижат, учат и възпитават детето два дни те. Има си "профи"-та за таз работа (учители демек), те си работят тяхната, че без тяхната работа светът ще загине.

 19. 19 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#8] от "Булаир":

  Андъжк!

 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 989 Неутрално

  "Това означава, че директорите или умишлено, или от немарливост не са засилили парното в дните преди края на ваканцията"

  Проблемът е, че парите за отоплението ги дават не директорите на училища, а общините. За някои специализирани училища финансирането идва и от бюджетите на съответни министерства.

  Прав сте, че в София топлофицираните училища преобладават. Но в България като цяло повечето училища са с локални котли. Все още има дори някои и с печки по класните стаи. И като свърши доставеното от съответната община гориво, децата започват да стоят с палта и шапки по чиновете. А това е непростимо за нас - да не осигуряваме нормално отопление за децата си.

  Иначе живеем в епохата на Интернет и конферентните връзки от разстояние. И може един ден в случай на такава "дървена" ваканция учебните занятия да се провеждат чрез такива конферентни връзки. Сигурен съм, че децата ще се справят с такава ситуация - може дори да им стане интересно в един момент.

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Пестене или некадърност.Не знам кое е водещо.
  Ако е само затоплянето,можеше още на 3 януари да отиде някой в училищата и да "засили" радиаторите.За 5 ти щеше да е топло.

 22. 22 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  не им пука за нищо освен да краднат...от 70 г е така..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#16] от "el__paco":

  За 11 години училище помня 1 единствена дървена ваканция. В края на нормалната ваканция падна сняг и учениците които почиваха из планините не можеха да се върнат. Да е било някое около 1980 +/- 1 година

 24. 24 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#23] от "George Svinarov":

  1980 +/- кога беше зимната ваканция на учениците?
  Края на декември или началото до средата на януари?

 25. 25 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Авторът е по принцип прав и аз го подкрепям, въпреки че може да се спори дали карането на ски на -20 и седенето на едно място на 15 градуса в продължение на 5 или 6 часа са сравними неща. Аз обаче се интересувам от друго - днес сутринта като водих детето на училище беше -18. Вчера сутринта беше горе-долу пак толкова. Защо вчера беше неучебен ден, а днес вече се учи? С какво се е променила обстановката от вчера до днес?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK