Понякога отказът на орден е най-големият орден

Стефан Цанев

© Красимир Юскеселиев

Стефан Цанев"Дневник" препечатва коментара на писателя Иван Димитров от портала "Култура"

Честно казано, изпитваме основателни съмнения дали "главният мултак на републиката" за 1996 г. мисли, преди да се изказва. Спорен и въпросът дали той мисли, след като се изказва. Както и това дали мисли изобщо? Но да оставим въпросите.


Поводът за този текст, естествено, е отказът на Стефан Цанев да получи ордена "Златен век" за осемдесетгодишния си юбилей. Авторът на постановките "Процесът срещу богомилите" и "Духът на поета", с които на 10 и 11 януари се отбелязва годишнината му, отказва да приеме най-високото отличие на Министерството на културата с аргумента, че през ноември то бе връчено на последния шеф на Шести отдел в Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов, по прякор Гестапото. В писмото си до министъра на културата Цанев пише, че за него въпросното награждаване "означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви".


Отговорът на Вежди Рашидов не закъсня. Той е в неговия типичен безпардонен стил, като в същото време е белязан от усещането за потупване по рамото, за снизходителност, за отраканост. За това, че въпреки всичко сме наши хора и не бива така рязко да се изказваме. В неговото писмо се прокрадва усещането, с което неотдавна беше белязан и скандалът на същия министър без култура с водещия Георги Ангелов, че
журналистите в държавните медии и хората на културата трябва да са във възторг от всеки акт на подаяние от страна на Министерството на културата


Сякаш на въпросното министерство не му е работата да се грижи за артистите. Сякаш то не би трябвало да защитава интересите им, вместо наперено да раздава подаяния, за които след това да изисква всеотдайна и безкритична преданост. Но нека направим разбор на въпросното писмо.


Първо, дразни обръщението. Стефан Цанев се обръща към Вежди Рашидов с фразите "До министъра в оставка", "г-н Вежди Рашидов" и "г-н министър". А как започва писмото на министъра? Писмото на същия този "човек на културата" започва със свойското и напълно нетактично за случая: "Скъпи Стефане". Докато Стефан Цанев се обръща към министъра на културата, Вежди Рашидов се обръща към приятеля, колегата, без да си даде сметка, че това е неуместно. Защото Стефан Цанев не се обръща към скулптора, с когото са се виждали нееднократно. Но както и да е След това


Вежди Рашидов си позволява да говори за "вътрешни терзания",
които изпитвал поетът


като с въпросното словосъчетание си служи с най-голямото клише, че поетът не спира да се "терзае", да се раздира в душевни драми и т.н.


След това (много учудващо) Рашидов заявява, че не разбира отказа, защото той не бил подписал още отличието. Човекът, станал известен с това, че на 29 ноември 2001 г. заедно с Емил Додов се сбива с полицай, след като колата (на Рашидов) е била неправилно паркирана. Същият този човек, чиито вандалски акт по отношение на полицая (с разбит нос) е бил заснет от телевизия "Евроком" и охранителни камери, и който (съвсем естествено, понеже добре знаем, че нямаме никакви проблеми със съдебната система) е бил оправдан на 5 април 2002 г. с мотива, че престъпленията му (колко типично!) не са били извършени. Същият този човек естествено забравя, че информацията за предстоящото награждаване е публикувана на сайта на Министерството на културата. На всичкото отгоре Рашидов си позволява да държи тон на снизхождение, като в същото време нарича Стефан Цанев "скъпи приятелю".


Внимание! Тук следва най-култовият момент от писмото на Рашидов. Той напомня на Стефан Цанев, че "в близкото минало подписах една награда, и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш". Това е изказване в така любимия на политиците ни


стил "не хапи ръката, която те храни"


Създава се впечатлението, че даването на награда е благороден жест, висша проява на милост спрямо писателя или артиста.


Вежди Рашидов, Стефан Цанев /чете/ и президентът Георги Първанов на изложба по случай 50-годишнината на скулптора през 2001 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Вежди Рашидов, Стефан Цанев /чете/ и президентът Георги Първанов на изложба по случай 50-годишнината на скулптора през 2001 г.


Сякаш не Министерството на културата съществува, защото има хора на културата, а хората на културата съществуват, защото го има това невероятно чудо на чудесата: Министерството на културата. Което е толкова щедро, че и награди дава. И си позволява да тупа хората на изкуството и културата по главите, все едно те са кученца, които трябва да махат с опашки и да се радват, че си имат стопанин. Само дето стопаните на Министерството на културата би следвало да са именно хората на изкуството. Но както и да е Това Вежди Рашидов никога не би могъл да го разбере.


Следва акт, който не бихме могли да обрисуваме цветисто. Прекалено нагъл и циничен е. Но Рашидов защитава връчването на ордена на Димитър Иванов (Гестапото). Той бил предложен от музеи и университети. Рашидов дори бил готов да направи доста голям списък на доносниците на Държавна сигурност, които са взимали награди в годините на "новата ни демокрация". И наистина, защо Вежди Рашидов не направи подобен списък? Да, него най-вероятно би го домързяло, но подобен списък би ни спестил търсенето и би бил аргумент и други хора да отказват награди на Министерството на културата. Но както и да е.


След това Рашидов си позволява да се самообяви за мъченик, за репресиран. Но какъвто и да е бил тогава, това е останало в миналото. За съжаление обаче няма как да оставим в миналото това, че той е мултак. Защото човек стане ли мултак, винаги си остава такъв. Мултакът не е титла. Не е някакво определение. Мултак е душевна категория.


Жалко, много жалко, че няма как да поискаме оставка
на министър в оставка


Защото случаят отново си плаче за това. Но и Рашидов най-вероятно ще остане в съвременната ни история като министъра на културата, на когото най-често е искана оставка. От неговото писмо за пореден път се убеждаваме в неговото дълбоко неразбиране на това какво би трябвало да е Министерството на културата, как би трябвало да функционира това министерство и по какъв начин би трябвало да се осъществява диалогът между хората на културата и министъра на културата.


Дай Боже, следващият министър на културата да има поне елементарна култура, както и да има визия за работата си. Би било добре също, ако той е способен да води диалог, да слуша, да премисля думите си, преди да ги изказва. Също така би било добре, ако следващият министър на културата не смята, че най-важните хора на културата са неговите приятели и познати, но това е една друга тема, която е прекалено дълга и горчива.


Всъщност с оглед на министерстването на Вежди Рашидов всеки министър на културата след него би бил по-добър. От друга страна, вече сме изпадали в положение, в което сме си казвали това. И е идвало и по-лошо. Така че ни остава само да стискаме палци. И да адмирираме Стефан Цанев. От днес нататък той може да закачи на гърдите си своя отказ и да го носи гордо. Понякога отказът на орден е най-големият орден, а липсата на награда е най-голямата награда.


Колкото до социалистическия бекграунд на Стефан Цанев, който е безгрешен, да хвърли първия камък.Иван Димиров е издал пет книги с поезия, проза и драматургия. Поставян е в Ню Йорк и в България. Последната му книга е посветеният на столицата роман "Софийски дует", а следващата – книгата със 111 кратки разказа "Силата на думите", която ще бъде публикувана от издателство "Жанет 45" през пролетта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 783 Неутрално

  С. Цанев е един от малкото български интелектуалци въобще, а пък интелектуалци с подобен морален пълнеж се четат на пръстите на едната ръка.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  А какво е отказът от орден, който се оказва, че не ти дават и не е ясно - какво си отказал !?

  Жалка картинка…или нескопосен пиар!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  А какво е "мултак" и още повече - "главен"?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Те го наградили, той не искал... Ми хубаво. Кой от къде е и да се приключва. Що ни занимават с глупости.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  боб дилан награда

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Весело

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  [quote#4:"niakoi_si"]

  Те го наградили, той не искал... [/quote]
  Оказа се, че даже не са го и наградили, а пък той искал, ама се отказал ...
  [quote#4:"niakoi_si"]Що ни занимават с глупости. [/quote]

  [email protected]
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2326 Весело

  ....по български вярянт

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  80-годишен творец е минал през цедката на соца, и е правил далеч по-големи компромиси, за да не изпадне от СБП и съпътстващите благинки.

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства.Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш". Това е изказване в така любимия на политиците ни
  стил "не хапи ръката, която те храни"
  ................
  Ванко, пак не си разбрал.
  Любомир Спиридонов Левчев - български поет и писател, член на ЦК на БКП, е получил въпросната награда 3 г ПРЕДИ Ст. Цанев. Но е прибрал париците, нали така. Не се е посвенил. А наградата "Стара планина" е просто тенекийка, няма пари, няма материални облаги вървящи с нея и Стефчо реши да си я осребри с "отказ".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  До Иван Димитров - автор на
  ''Понякога отказът на орден е най-големият орден''
  Като не успяхте да защитите тезата - колко нещастни са''бежанците'' - сега защо смятате, че ще успеете да защитите Стефан Цанев от орден, който се оказа, че не са му давали!?

  [email protected]
 11. 11 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Възхитителен Стефан Цанев! Браво!

  Ето какви неща е писал, още през 1972:


  Из поемата "Аз питам!"- Стефан Цанев, 1972

  Аз питам:
  когато сеете страх, за да жънете преданост -
  това не е ли фашизъм?
  Аз питам:
  когато преобръщате истината в продажна метреса -
  това не е ли фашизъм?
  Аз питам:
  когато от думичката "свобода" се чува само: да-да-да! -
  това не е ли фашизъм?
  Аз питам:
  когато върху свойте лъжи слагате маската на всеобща
  мечта -
  това не е ли фашизъм?
  Аз питам
  не само онези, които го вършат, но и тези, които мълчат!
  Аз питам...

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 954 Неутрално

  АКО НЯКОЙ ПРОТЕСТИРА, АКО Е ОПАСЕН,
  ако искате да укротите някого -
  не го хвърляйте в затвор,
  спестете си оковите,
  не повтаряйте грешката на Средновековието:
  не произвеждайте светци.
  Не окови - пари му дайте,
  не тъмница - оградете го с вещи,
  не присъди - дайте му звания,
  ордените не пестете!
  Дори да не иска - насила му давайте
  и публично
  издигайте го нагоре,
  нагоре -
  от пост на пост го качвайте нагоре:
  като стъпала на ешафод!
  Ако не загуби главата си и там,
  а слезе с усмивка лека -
  викайте в петте посоки на света:
  Ето човека!

  Стефан Цанев, 1966

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Човекът наистина заслужава уважение!

 15. 15 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  има ли бивши комунисти ????

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Прав беше покойният Радой Ралин, когато написа, не ме е страх от министъра на културата а от културата на министъра.

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 954 Весело

  До коментар [#15] от "миглен локумев":

  Има разбира се! Всеки знае че демократите реформаторите и гражданите за евроатлантическо развитие са бивши комунисти ))))

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Стефан Цанев е един от малкото истински резиденти в България. Това, което го прави обаче велик е, че след 10 ти не се само обяви за заслужил борец против комунизма за разлика от хилядите мижитурки, за които това беше може би шанс за кариера, а може би просто шанс да избият комплексите си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  До коментар [#19] от "tribiri":


  [quote#19:"tribiri"]

  Стефан Цанев е един от малкото истински резиденти в България. [/quote]
  На каква организация е бил резидент!?

  [email protected]
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "миглен локумев":

  Има три вида бивши комунисти.
  1. Бивши и настоящи.
  2. Бивши, загубили интерес
  3. Бивши, които сега заработват като антикомунисти.
  Последната порода е на най-големите мръсници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  За В. Рашидов не ми се и коментира вече. Щом тежката болест не беше неговия Рубикон и не можа да преосмисли, че човек се помни по делата му, респ. и по думите...
  Мисля си, че "Последната нощ на Сократ" също би била достойна пиеса за отбелязване юбилея на Твореца Стефан Цанев...
  Поздравления за заглавието!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Със сигурност Стефан Цанев не е ангел. Той самият не претендира за това. Сигурно е бил конформист и е писал оди за комунизма, троловете веднага взеха да постват разни неща от него.
  Става дума, че сега постъпката му е повече от достойна!

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТОТО":

  "бе, човек, ти какво работиш, че винаги си на първа линия по форумите на Дневник. Или май за това ти плащат."

  Не, той, както и мнозина други тук ги е страх да не би в България да са останали достойни хора. Затова бързат да охулят всеки и всички, демек: "ако аз не мога да бъда като тях, поне да ги изкарам същите дребни душици като мен". Това не са просто дребни душици, това са убити от живота хора, които всичко сравняват със своя дребен аршин и безвремието около себе си.

 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 954 Весело

  [quote#20:"karabastun"]На каква организация е бил резидент!? [/quote]

  колегата намеква че е бил агент на някои служби изглежда
  И на мен ми стана интересно
  Дано да даде подробности

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Резиденти! Таблетът непрекъснато си измисля някакви корекции!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мога да повярвам... Чета коментарите по-горе и си давам сметка, че троловете не са само тролове, а са мулти-тролове.

  Хайде сега нека karabastun, 'ΕΡΕΒΟΣ и Mark Twain да кажат, че и Димитър Иванов не е бил ченге. Или по-достоверно, че е бил ченге, ама добро ченге...

  Той вероятно и за това е поучил награда.

  Може Стефан Цанев е всичко, но морала на едно общество не може да приема награди от ченгета за ченгета, а той прояви морал и ние трябва да го оценим. Точно този акт в точно този аспект.

  keep calm and carry on
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ето! Пак смени дисидент с резидент!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#24] от "grajdanin1":

  Бъркаш. Той не хули, защото се чувства комплексиран, недооценен или неразбран. Той мрази, защото затова му се плаща. Хули, защото няма чест, съвест и достойнство. Мрази, защото няма ценности, за които да се бори.

 30. 30 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Става въпрос за един от вечно присъстващите във форума.

 31. 31 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Става въпросза един от вечно присъстващите във форумите на Дневник.

 32. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  До коментар [#4] от "niakoi_si":
  Чудя се дали да не ви кажа колко ви е интелектуалния багажец, но вие няма как да разберете. Несъществуваща ли е наградата, обявена на сайта на Министерството на културата?! Заслужена ли е наградата на шефа на ченгетата, газили културата по време на социализма?! Можел ли е или не е можел да откаже В. Рашидов да награди Гестапото, предложен от библиотекарско-сарайския "университет" и от още 1-2 учебни заведения на ченгетата?! Вземете отношение към тези въпроси, а не се дръжте като партийни агитатори с основно образование!

 33. 33 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Тука се напълнило с малоумници... Предполагам, че активизацията е по край предстоящите избори... Аман от платени лекета!

  No Pain No Gain
 34. 34 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Лично мой избор беше награждаването ти с Н ационалната награда "Хр.Г.Данов " ! А сега обяснява, че награждаването на "Гестапото" със "Златен век" било предложено от "музеи и институти" , той бил само изпълнител! То и "музеите и институтите " ги знаем кои са - НИМ с директор Божидар Димитров и Институт по библиотекознание с шеф "Гестапото" !

 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Какво да ви кажа братчедки и братчеди - когато започнат да се лаят две кучета, обикновено разлайват и всички останали в селото. На това ми прилича тази работа.
  Колкото до Стефан Цанев - харесвам го като драматург. Като поет, не толкова. Талантлив творец и е съвсем нормално да го защитават талантливи творци. Нападат го бездарниците - най-вече от завист. Стефан Цанев ще си остане голям въпреки греховете си. Ето това не могат да му простят пигмеите.
  Самият Вежди Рашидов може да е простак и мултак, но е талантлив скулптор. Или поне беше, преди да захвърли престилката в ателието и да навлече министерския костюм. Защото политиката е блага работа. Не е като да си омърлян до уши с гипс и глина и да сътворяваш нещо от нищото - политиците сътворяват нищо от нещото. Което е далеч по-лесно. Политиците се чукат с кристални чаши, а скулпторите надигат водката в чашка от кафе в ателието. И в тази чашка плува пепел от цигара, защото пепелникът е претъпкан с фасове. Не е лесно да си скулптор. Затова и сам Бог се е отказал от тази работа на 7-мия ден. Рашидов издържа значително по-дълго Което му прави чест. Но не можа да издържи, да не стане министър. То пък кой ли издържа..

  /не се чете/
 36. 36 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Постъпката на Ст. Цанев е достойна и дава самочувствие и надежда, че обществото ни е живо ! Хулителите му са традиционните потомци на славния герой на А.Константинов!

 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#22:"Bramasole"]Мисля си, че "Последната нощ на Сократ" също би била достойна пиеса за отбелязване юбилея на Твореца Стефан Цанев...
  Поздравления за заглавието! [/quote]

  От мен пък поздравления за отличния вкус, Bramasole!

  /не се чете/
 38. 38 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Голямата награда за Стефан е признат талантлив творец

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 39. 39 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Само не стана ясно Стефан Цанев колко години е бил в затвора защото е бил против ДС ?

 40. 40 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони Шнайдера":
  Тони, бих приел коментара ти, ако беше направен преди този случай. Но в случая коментираме не качествата на писателя и скулптора, а постъпката на министъра на културата по отношение на един от видните български писатели и по отношение на тоталитарните служби, цензурирали културата. С други думи, въпросът е морален и по тази линия Рашидов заслужи отново прозвището си "мултак".

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Спокойно, Вежди не е написал писмото до Ст. Цанев. Пръчовете от Библиотекарсикя са му го написали. От яд и злоба, че ги изтипосаха по този начин.

 42. 42 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#39] от "678":
  Само онези, които са лежали в затвора ли имат право да обвиняват Рашидов, че награждава шефа на репресивният апарат на ДС?!? Вземи кърпичка и се поизбърши, че не си за гледане така.

 43. 43 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#42] от "авторът":

  Когато си правил метани на Партията и си е облажил от Партията като Цанев го давай по-кротко.

 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#40:"авторът"]Тони, бих приел коментара ти, ако беше направен преди този случай.[/quote]

  Братчед, това не е първият случай в който коментирам Рашидов. Още преди време бях казал че е адски тъпо да замениш майсторската престилка в ателието на скулптора, за да станеш чирак в политиката. Веждито освен мултак е и неподражаем простак. Идва му отвътре. Спонтанен е и не играе роля. Донякъде това ми харесва в него. А за моралът честно казано, не ми се говори. Едва ли има по-неподходящ пример от мен самият

  /не се чете/
 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#43] от "678":
  Искаш да кажеш, че ако си бил член на БКП, трябва да й бъдеш верен до гроб?! И съответно, ако си бил комунист или си репресирал хората на изкуството от позицията си в ДС и днес продължаваш да правиш това, заслужаваш морално признание и награди?!?

 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  [quote#35:"Тони Шнайдера"]Самият Вежди Рашидов може да е простак и мултак, но е талантлив скулптор.[/quote]
  Явно си запознат с творчеството на Вежди, признавам, че аз не съм. Затова те питам има ли прочути скулптури на Рашидов. Или поне една, името й? Не вярвам да са безименни. Щом е толкова талантлив, би трябвало да има поне една прочута скулптура.

 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#46] от "Fiji":

  Естествено че има. Има и търсачка Гугъл за такива въпроси.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":

  Не искам да кажа това. Каквото имах да кажа го казах. Цанев има стихотворения, с които се мазни яко на БКП, а освен това заради сервилниченето му комунистите го лансират. Тук не става въпрос за един обикновен човек, който е членувал в БКП.

 49. 49 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  [quote#41:"volarok"]Спокойно, Вежди не е написал писмото до Ст. Цанев.[/quote]
  Саморъчно написано е (или продиктувано). Точно в негов стил е – груб, безпардонен, снизходителен, оплаквачески (дори и тук, в официално писмо, в качеството си на министър, пак се оплаква от нерадостната си съдба).

 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#46] от "Fiji":

  Все пак да ти помогна:
  http://galleryplovdiv.com/bg/news/view/45/

  Това са неща от световна класа. Повярвай ми.

  /не се чете/
 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  [quote#47:"Тони Шнайдера"]Естествено че има.[/quote]
  И кои са? Защо не ги знаем, щом са толкова известни? Питам за поне една, за която като се каже името й, и всички да казват примерно: да, "Мислителят" на Вежди или "Министерстващият" на Вежди. Има ли прочута скулптура гениалният скулптор Рашидов?

 52. 52 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#51] от "Fiji":

  Ами чети преди да пишеш. 5 минути преди твоя коментар ти дадох линк към творби на Рашидов. Дали ще ги харесаш е друг въпрос. И аз не харесвам Мона Лиза Грешката на Рашидов е, че наистина няма обобщаващи скулптури. Аз на негово място бих създал един огромен бронзов монумент, изобразяващ една Куха лейка. И си представям колко българки щяха да се познаят и да нададат неистов вой. И да ми спестят подобни въпроси

  /не се чете/
 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тони Шнайдера":

  Може да съм "куха" според теб, но ти изобщо не разбра въпроса ми. Виждала съм скулптурите му, виждала съм и последните му картини, не ги харесвам. Но не това имах предвид. Така че, забрави.

 54. 54 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#48] от "678":
  Да има такива стихове, макар че има и дисидентски по дух. Но се налага впечатлението, че именно комунистите му напомнят миналото и го критикуват за него, т.е. му припомнят девиза "винаги верни на Партията". Когато комунистите искат да дискредитират някого, започват именно от това - дали е имал нещо общо с тях в миналото. Който има акъл би разбрал дори по това какво е комунизмът.

 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Отлично написано, браво.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Пореден гаф на Вежди, жалко. Много направи, ма и много ги забърка.
  А от друга страна той ли е виновен, че няма лустрация, че гнидите от шесто си живеят (малко е да кажем) безметежно и си ползват и сега екстрите...едно птиче пролет не прави.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 57. 57 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#53:"Fiji"]Може да съм "куха" според теб, [/quote]

  Не казвам че си куха и затова те моля да престанеш да ме убеждаваш в това. Рашидов не е "най-големият" скулптор на планетата. Не е обявен и за най-големият талант на всички времена. Но със сигурност е по-добър като скулптор, отколкото като политик, мултак и министър.
  А иначе Огюст Роден освен Мислителят има още доста знакови творби - Целувката, Голият Балзак и пр. Рашидов отдавна върви в обратна посока и съм сигурен че ще стигне много далеч - в обратната посока

  /не се чете/
 58. 58 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тони Шнайдера":

  Пич, не ти ли прокапа езика от близане?

 59. 59 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Рашидов го познават и приемат от Париж до Токио, а Цанев след Калотина е Господин Никой.

 60. 60 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":


  [quote#2:"karabastun"]А какво е отказът от орден, който се оказва, че не ти дават и не е ясно - какво си отказал !? [/quote]
  И на всичкото отгоре"Златен век" НЕ е орден ,
  а е отличие на М-то на културата ! ! !
  Даже няма и нагръден знак ,
  а е най-обикновен плакет !
  Плакет какъвто може да учреди всяко ВЕДОМСТВО и фирма ,
  за отличие на свои деятели !
  -=-=-=-
  Ордена е ДЪРЖАВЕН НАГРЪДЕН знак
  и се дава с УКАЗ на президента !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 61. 61 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3478 Весело

  До коментар [#37] от "Тони Шнайдера":

  Три пъти прочетох коментара ти с голям кеф.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  НЕЩАТА в т.нар. "култура" днес са докарани до един всеобщ ИДИОТИЗЪМ в много концентриран вид, резултат на усилията на стотици дори хиляди себепровъзгласили се за нейни апологети, естествено и понятно е да се разбере - откровени идиоти.

  Но тези атипове на хора или подобия, са направо пигмеи на състоянието си, в сравнение с онези които прежде почившата Л. Живкова създаде около себе си преди време.

  Та нещата си имат едно продължение, както всяка крушка си има опашка.
  Още повече, че характерно описаните свързани със статичната изобразителна форма са направо напълно приобщени към тази болезнена неадекватност, като управление и присъствие тогава преди и естествено тук и сега.
  Може би за дълго, но не и за винаги!

 63. 63 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Весело

  До коментар [#60] от "Чардо":

  Цанев разбрал - не разбрал заел любимата си поза, а е такива велики поети, като този Иван Димитров, издал пет книги с поезия....,да не останат случайно незабелязани се опитали да му направят гърбав пиар - сякаш поне за Нобелова награда става въпрос...!!!!

  [email protected]
 64. 64 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#60] от "Чардо":
  "Рашидов го познават и приемат от Париж до Токио, а Цанев след Калотина е Господин Никой"

  И от това следва......Така написано изречението напомня на: "Иванчо днес не дойде на училище, а миналата година бях на море" т.е между двете части и на двете твърдения няма връзка. Моля, довършете си мисълта и направете логическа връзка между двете части на изречението си.

 65. 65 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#64] от "grajdanin1":

  Ами то само ти не можеш да намериш логическа връзка! Прочети пак статията и коментарите след нея и може би ще ти просветне!

 66. 66 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#65] от "ixikot":

  Ами ако логиката е: Вежди е голям творец, а Цанев не е никакъв драматург и затова Вежди винаги има право - егати логиката. Предполагам, че вие и подобните на вас сте учили логика в Магнаурската школа или в школата в Симеоново.
  Тук става въпрос за конкретен случай, а не кой е по-велик. Затова още веднъж: да ви пикам на логиката.

 67. 67 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#63] от "karabastun":

  БАСТУН, защо си ерегирал толкова забелязващо се?
  Какво толкова с този отказ на една теникя?
  Глей са себе си, щот на каквото изглеждаш, ич не е за приказване!

  Преди да напишеш нещо пак по въпроса пий една вода пусни една , пали една цигара, па тогаа седни и натисни копчеата с буквите....

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#64] от "grajdanin1":

  Чардо е възрастен, но не е запознат от близо с въпросите на плеадата узурпанти и самозванци.
  Той е редови бивш соц. труженик, донейде жертва на системата унижила милиони, докарала ги до анормално поведение и мислене и рядко има като него спасили се от тази бездънна бездна на всеобхватна червена дезориентираща и отровна гъста мъгла простираща се на стотици и хиляди километри на Планетата, преди, но и сега, тук където изгледи за разкъсването и няма или е незабележимо малка.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#59] от "ixikot":

  Рашидов не е Стоичков бре, объркал си материала!
  Това е друга статия!

 70. 70 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Стефан Цанев каза:
  "Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на ДС - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим."
  Ст. Цанев каза толкова малко, а шумотевицата стигна до Бога.
  Активираха се тролове, наискачаха професори от Библиотекарския, министър Рашидов в яда си говори некултурно, пеевските медии се разквичаха в синхрон.
  Защо? Нали сега времената са други? Публиката разбрахме, че всъщност министърът на културата е искал да награди един некултурен човек, който е един глупак спрямо Димитър Иванов.
  И въпреки, че сега времената са други, цари усещането,че макар и необявен тоталитарния режим се е завърнал бившето Шесто се грижи за стабилността на държавата - неудобните с режима се преследват от прокуратурата контролирана от Пеевски,медиите са под контрол и собственост на Пеевски, присвояват се или се унищожават фирми от Пеевски.
  Просто питам: Пеевски през 1989 г. разбирал ли е какво значат "идеологическа диверсия" и "неудобните с режима"?
  Може да му е удобно на Гестапото зад Цацаров и Пеевски, но другарите му го издадоха.

 71. 71 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#64] от "grajdanin1":

  Твоя коментар няма абсолютно никаква връзка с моя коментар #60 !
  Има връзка с предния #59

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 72. 72 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#66] от "grajdanin1":

  Пикай си на акъла! Рашидов обяснява добре, че до него предложение за награждаване на Цанев не е стигало и последният можеше поне от куртоазия да изчака да излезе официално, за да направи този "героизъм". Иначе се получава много шум за нищо и автореклама! А Магнаурската школа я бъркаш сигурно с Магурата?!

 73. 73 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#69] от "convince":

  А бе пич, и Рашидов, и Стоичков са направили повече за България и имената им са по-известни в света (всеки в своята област), отколкото Стефан Цанев!

 74. 74 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#71] от "Чардо":

  Да, грешката е моя!

 75. 75 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#72] от "ixikot":
  "Рашидов обяснява добре, че до него предложение за награждаване на Цанев не е стигало "

  Да, и как това твърдение се връзва с думите: "Рашидов го познават и приемат от Париж до Токио, а Цанев след Калотина е Господин Никой."

  Окончтелно се убедих, че носите всички белези на школата от ДС. Очерняне с каквото може и без връзка със случая. Лъжа, повтаряна сто пъти (откъде Цанев може да знае, че Рашидов не е подписал след като на официалната страница на министерството, на което Рашидов е министър се казва обратното), с надеждата, че накрая хората ще забравят за какво става дума. А става дума за това, че Рашидов може и добре да е познат от Токио до Париж , но това няма връзка (нещо, за което няколко пъти ви питах) с мулташките му изцепки, просташкото му държане и награждаването на служители (не агенти) на Държавна сигурност в качестото му на министър.
  Сега разбрахте ли защо пикая на логиката ви (ако може да се нарече логика) - защото тя оправдава награждаването на една мрачна фигура от (меко казано) простак чрез оплюването на един творец, който може и да не е гений, може и да него познават в Париж, но достатъчно добре го познават в България.

 76. 76 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#75] от "grajdanin1":

  Така, така, да започна подред, макар че не виждам особен смисъл да споря с вас, защото е загуба на време и в крайна сметка липса на резултат. Тия приказки за ДС са отдавна изстинала манджа и ги повтарят хора, за които единственото им достойнство, може да се каже, че са антикомунисти. За тях това е свещената Библия на антикомунизма и "големите демократи"! Ама че тогава такава е била системата, няма значение, важното е да се извади от конкретния исторически аспект и да се размахва! А че Стефан Цанев е възхвалявал същата ДС, няма значение! Че в САЩ, например, е имало маккартизъм и много хора на изкуството са уволнявани и следени (дори Чарли Чаплин), също няма значение! А моят пост беше всъщност в защита на г-н Рашидов, защото и според вас, той бил мултак. А какво е мултак? Някой убил ли е, ограбил ли е? Само за това, че направи изложбата в Лувъра (прецедент досега) и построи Квадрат 500, заслужава уважение! Мога още много да пиша, но стана много дълго и както написах по-горе няма смисъл! И за да не чета повече глупости, декларирам - аз съм човек с консервативно дясно мислене, патриот, и не харесвам левичарско-либерални помии! Това е!

 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  Стефан Цанев отказал един компрометиран орден и тук някои се оляха да го хвалят колко морално е постъпил. Направил си е пиар, защото "Понякога отказът на орден е най-големият орден". Е, Цанев си окачи ордена сам. Рашидов няма какво да го коментираме. Той е "най-големия мултак" на републиката. Това е достатъчно. Но и Стефан Цанев не е цвете за мирисане. Обслужвал Партията със възхваляващи стихове, за което е ползвал в пълен размер всички облаги и привилегии на комунистическата власт. След 10 ноември се обявява за демократ, но е пасивен наблюдател. За какъв морал може да става дума? Стига сте го възхвалявали. Не заслужава.

 78. 78 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  Колко имена на министри на културата преди Рашидов можеш да изброиш и с какво останаха в историята?!! Въпросът е риторичен!

 79. 79 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#73] от "ixikot":

  Правилно сравнявате Рашидов и Стоичков. Само не знам защо не казвате нищо за техния първообраз Ганьо Балкански? Алеко Константинов също не е известен извън България (особено в сравнение със Стоичков),но не ми казвайте, че има изобщо база за сравнение с двамата простаци които величаете.

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  [quote#78:"ixikot"]Колко имена на министри на културата преди Рашидов можеш да изброиш[/quote]

  Коментирам в случая Стефан Цанев , а не Рашидов. От самият Рашидов разбрах, че за разлика от Цанев той в своите творби никога не е обслужвал Партията, не е правил скулптори на комунистически дейци, което му прави чест. Докато Цанев е правил словесни скулптори за възхвала на комунизма. Мнението ми за Рашидов като "главен мултак на Републиката" няма да се промени. Трудно е да се каже кой е по-морален от двамата, ако изобщо думата "морал" е подходяща в случая за сравнение. Но да ми хвалят Цанев като моралист ми идва малко в повече.

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Този вече се чувства толкоз велик, че сам си раздава ордени.

 82. 82 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Браво за отказа, който Стефан Цанев обяви!
  Достойно и добре аргументирано.
  А що се отнася до маниера на т.нар. министър на културата, Рашидов е пълна пародия на такъв министър.
  По-некултурен облик и просташко държание е трудно да си представя.
  Напоследък сякаш с конкурс за неподходяща фигура ги назначават на този пост...

  waldmeister
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Ми какво да кажа?! Митьо Гестапото и вежди Рашидов - дейци на културата. Цветан Василев - бизнесмен на годината, Ники Бареков - евродепутат. Вечната Амбър - премиер. Пеевски - шеф на ДАНС . Това е само нищожна част от родният инт. елит!
  Разбира се виновен е Стефан Цанев щото не е като тях!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK