За смислена промяна в изборната система има време и сега

Омбудсманът Мая Манолова, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов от екипа на Слави Трифонов защитават в парламента мажоритарни избори, ноември 2016 г.

© Юлия Лазарова

Омбудсманът Мая Манолова, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов от екипа на Слави Трифонов защитават в парламента мажоритарни избори, ноември 2016 г.Наистина няма време за кардинална смяна на избирателната система. А и партиите не искат. Ако някой наистина имаше намерение да работи сериозно за мажоритарни избори, досега трябваше да има детайлен анализ на предложението на математиците за райониране. (Бел.ред - Районирането е направено от екип от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски". Сценаристи от "Шоуто на Слави" внесоха на 21 декември 2016 г. в парламента карта с 240 района, от които да се избират по един мажоритарен депутат в два тура. Общо 231 от районите са в България, а девет - в чужбина. Във всеки един от тях влизат около 30 хил. избиратели.)


Местните партийни организации и партийните централи вече трябваше да имат мнение за предложеното райониране улица по улица, блок по блок, село по село, община по община. Отдавна трябваше да са минали събрания по селата и кварталите, на които да се приеме или оспори предлаганото райониране. Приемането с обществен и партиен консенсус е един от основните принципи на районирането.


Неговото прехвърляне в ръцете на президента е отбиване на номера от страна на партиите. Президентът нито има ресурси, нито капацитет да го направи. Да, може да го подпише и тържествено да го обяви. Но само толкова. Плюс евентуалните негативи при несъгласие с районирането и обвинения в политически манипулации, джеримандъринг и др. грехове след изборите. За съжаление освен общи приказки на инат засега няма професионален анализ на предложеното райониране.
Какво може да се направи за предстоящите избори
като преходен етап към мажоритарна или смесена система?


Може да се направи рязко усилване на вътрешнопартийната мажоритарност до степен на пълно разместване на партийните листи и 100% влияние на избирателите върху партийната подредба.


Подобна пропорционална система със силно отворени листи притежава достойнствата на пропорционалното представителство и позволява на малките партии да намерят място във властта, насърчава коалирането по общи цели. В същото време натиска партийните върхушки да издигат приемливи кандидати и това е много силен оздравителен ефект. Мотивира избирателите да гласуват, защото им дава достатъчна идентификация с определен кандидат, макар и от партийна листа. Това би озаптило партийните гаулайтери да предлагат откровени калинки в листите. И би подготвило електората за евентуалното въвеждане на мажоритарна или смесена система на по-следващите избори. Предполагам, че при подходящо обяснение и Венецианска комисия би преглътнала по-леко подобни промени в последния момент.


Как може да стане това? Ето една приблизителна изборна техника, която би сработила без кардинални промени в сегашното изборно законодателство.


Номиниране на кандидатите


В рамките на сегашната пропорционална система и при съществуващите многомандатни избирателни райони /МИР/ да се промени начинът на формиране на партийните листи.


а/ Партиите да предлагат на ЦИК имената за партийната листа по азбучен ред на принципа брой мандати плюс от 3 до 5 допълнителни имена, но не повече от два пъти броя мандати, както е и досега.


б/ Всички партии в съответния МИР предлагат партийни листи с еднаква дължина (еднакъв брой кандидати).


в/ Кандидатите заемат местата си в партийната листа по жребий, теглен в ЦИК. Този ред се използва за запълване на мандатите, които съответната партия спечели, ако кандидатите не са набрали предпочитания (преференции).


Гласуване

  а/ Избирателите гласуват за политическата партия, която предпочитат (както и досега).


  б/ Всеки избирател има право на три доброволни предпочитания (преференции), с които гласува за отделни кандидати в рамките на избраната партийна листа.


  в/ В случай, че избирателят е отбелязал повече от три предпочитания (преференции), за валидни се считат първите три по възходящ ред.


  Определяне на резултатите


  а/ Определянето на резултатите от избора и разпределението на мандатите между политическите партии става по досегашния ред.


  б/ Спечелените мандати се попълват от кандидатската листа на партията за съответния МИР по низходящ ред според броя на получените преференции без праг. Ако има незаети мандати и няма кандидати с преференции, то тези мандати се попълват по реда на номерата в кандидатската листа, които са получени с жребий.


  Заместване


  а/ При освобождаване на мандат поради преминаване на др. работа, напускане или смърт, мандатът се попълва от следващия в листата по брой преференции. Ако няма кандидати с получени преференции, мандатът се попълва по реда на номерата в кандидатската листа, които са получени с жребий.


  И още: Формира се район "Чужбина"


  Изграждат се регионални преброителни центрове


  След продължаващите кандърми между партиите по медиите у мен се събуди миротворецът и предлагам това решение за предстоящите избори. То би трябвало да бъде прегърнато веднага от Реформаторския блок без никакви възражения и да бъде сериозно обмислено и после прието от другите партии. Може би с изключение на ГЕРБ. Това несъгласие на ГЕРБ, разбира се, ще е само за пред хората.


  Всичко, което трябва да знаете за:

  Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
  Коментари (69)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на oporna_to4ka
   oporna_to4ka
   Рейтинг: 466 Неутрално

   Народа иска мажоритарно. Какво се дърпат БСП$ДПС и ДСБ та не се подчиняват на суверена не мога да разбера

   Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
  2. 2 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7876 Неутрално

   "Може да се направи рязко усилване на вътрешно-партийната мажоритарност до степен на пълно разместване на партийните листи и 100% влияние на избирателите върху партийната подредба. "
   Тука за война става дума. Представям си гаулайтерите на партиите, като Дъбов и Караянчева да не влязат в парламента и да бъдат изместени от пълнежа , поставен на последните места.

  3. 3 Профил на neut
   neut
   Рейтинг: 538 Неутрално

   Тази тема ще бъде затворена от този парламент без някакво решение.

   In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  4. 4 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2653 Неутрално

   По какъв начин може да се оясни на тези, че рефередумът им е гола вода? Просто шоу. И щоуто свърши и няма да продължи. Снощи Ньотев обяснява надълго и широко, ма кой да слуша? Те сами си пеят и си бръщолевят и сами се слушат.

  5. 5 Профил на chicago514
   chicago514
   Рейтинг: 3868 Неутрално

   За всичко има време,ама те нашите домашни любимци от НС са предимно в почивка,после приемат лобстки закони,а през останалото време,казват,че няма време.

  6. 6 Профил на karabastun
   karabastun
   Рейтинг: 3783 Неутрално

   Мажоритарната система би могла да постигне формиране на мнозинство без пазарлъците и изнудванията, на които се нагледахме в последните 10-тина години при партийните игри в НС!

   [email protected]
  7. 7 Профил на niko_tin
   niko_tin
   Рейтинг: 466 Неутрално

   Чакайте ей, его коги са избра Тръмп, и веке ща правиме промени у избиратилната система!! Ма дайте барем малко време да утече, че се забележи връзката м/у едното и другуто иначи!!!

   Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
  8. 8 Профил на cucing
   cucing
   Рейтинг: 696 Неутрално

   На всички мъдреци от форума, които ще лансират тезата - едно шоу си направи шоу ще кажа:
   Вие сте над гласа на гласоподавателите , над нещата и сте най-мъдрите в света!
   А иначе нещата са прости:
   Суверенът се е произнесъл, мишоците мишкуват. Толкоз!
   Другото са упражнения в празнословия и прочее бля, бля, бля...

   ура и да живей!!!
  9. 9 Профил на emil
   emil
   Рейтинг: 2626 Неутрално

   Няма как вотът на хората да бъде подменен каквито и експерти да се упражнят и каквито и статии да се напишат. Хората гласуваха за мажоритарна система в два тура и това ще остане така докато наново се проведе референдум и хората си променят мнението. Иначе сегашното решение на гласоподалите остава вовеки без оглед на това дали политиците имат намерение да се съобразят с него и без оглед на това дали политолози които са част от сегашния модел се изказват против!

   Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
  10. 10 Профил на newgenerations
   newgenerations
   Рейтинг: 744 Неутрално

   [quote#4:"Judjuk"]оясни на тези, че рефередумът им е гола вода? [/quote]

   Предвид броят на гласувалите е всичко друго но не и гола вода.

  11. 11 Профил на g_g
   g_g
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Референдумът е вреден кретенизъм,а ако някой иска смислени избори не е толкова трудно:
   Пропорционални избори при пълно отчитане на гласовете и разпределяне за партиите толкова мандата колкото хора са гласували за тях-т.е. при примерно 50% гласували партиите разпределят 120 депутатски места.За останалите 120 места - който иска да е депутат се регистрира.От регистриралите се отпадат тези под 45 години,без брак,без деца,без висше образование,родени извън България,осъждани,членове на ръководства на която и да било партия на каквото и да било ниво по което и да било време.От останалите компютърът избира 120 имена.

  12. 12 Профил на hodounski
   hodounski
   Рейтинг: 3133 Неутрално

   До коментар [#10] от "newgenerations":

   Те хубаво са гласували ,ама дали знаят за какво? Съмнявам се.Беше просто протестен вот от тип„ не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“

  13. 13 Профил на hodounski
   hodounski
   Рейтинг: 3133 Неутрално

   Нулев праг за преференция и 3 преференции е добре, но се съмнявам, че калинките от секционните комисии ,ще се справят с броенето.Ще стане голям буламач и накрая Цв.Цв. ще напише протоколите както стана на кметските избори в София.

  14. 14 Профил на koko65bg
   koko65bg
   Рейтинг: 765 Неутрално

   На референдума хората ясно дадоха да се разбере че искат мажоритарна изборна система. Не смесена, не пропорционална а мажоритарна.

  15. 15 Профил на newgenerations
   newgenerations
   Рейтинг: 744 Неутрално

   До коментар [#12] от "hodounski":

   Според мен знаят основното- гласуваш за конкретен човек, не за партия, все пак и кметовете и президентът се избират по този начин. В Турция масово гласуват хора, които не говорят български и у нас цигани, които не знаят даже и изборите за какво са, но гласовете им са валидни и определят бъдещето ни, което е по-страшно според мен.

  16. 16 Профил на musashii
   musashii
   Рейтинг: 810 Неутрално

   [quote#12:"hodounski"]Те хубаво са гласували ,ама дали знаят за какво? [/quote]
   Аз лично не гласувах на референдума,но тези,които са гласували и разговарях с тях на тази тема, много добре знаеха защо са гласували така.Още повече не е имало купен вот за този референдум.Щото нали се сещаш,че най-малкият проблем им е бил да купят 15 хиляди циганина и резултатите да станат задължителни.А и не е вярно,че мажоритарен вот би облагодетелствал ГЕРБ.На един тур може и да е така,но на два тура противниците на техните кандидати ще оберат и протестният вот.

  17. 17 Профил на hodounski
   hodounski
   Рейтинг: 3133 Неутрално

   До коментар [#15] от "newgenerations":

   Ако ми обясниш какво общо има Турция? В два тура с абсолютно мнозинство значи половината райони да останат без представители.Ти знаеш ли какво значи?

  18. 18 Профил на newgenerations
   newgenerations
   Рейтинг: 744 Неутрално

   До коментар [#17] от "hodounski":

   Ако прочетете коментара ми докрай ще разберете какво съм имала предвид.
   Доколкото знам към момента не е решено изобщо ще има ли промени в Изборния кодекс или не, камо ли как точно ще се провежда изборът и как ще се разпределят гласовете.

  19. 19 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2653 Неутрално

   [quote#10:"newgenerations"]Предвид броят на гласувалите е всичко друго но не и гола вода.[/quote]

   Успяха да го пробутат покрай изборите. Иначе и 5% нямаше да стигнат. Виж, не съм против референдума, а безмислието на поставените въпроси. Те са за обсъждане от тесни специалисти. Не стават за рекламни цели.

  20. 20 Профил на kutlovchanin
   kutlovchanin
   Рейтинг: 413 Неутрално

   Преувеличава се легитимността на този референдум. Големия резултат се дължи на комбинацията с президентския вот. Организаторите така пресилиха страховете, че ще се пречи на участието в референдума, че стана обратното. Мен три пъти ме питаха, дали съм сигурен, че няма да гласувам. Вотът беше антисистемен, което е важното. Трябва промяна, но точно каква? Нямаше смислена дискусия преди референдума - пак заради смесването на двата избора.

  21. 21 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3144 Неутрално

   "Общо 231 от районите са в България, а девет - в чужбина. Във всеки един от тях влизат около 30 хил. избиратели"

   Аз това не го разбрах. За избиратели ли говорим или за жители? Откъде ще се вземат 7,2 млн. избиратели? А ако говорим за избиратели не трябва ли да се проведе първо активна регистрация, та да видим аджеба колко са последно избирателите, къде са, най-паче тези в чужбина и след това да ги делим на избирателни райони?

   ПП. Колкото повече се говори за мажоритарни избори и колкото повече предложения се внасят в Народното събрание толкова повече се засилва убеждението, че тези които напират за мажоритарна избирателна система въобще не знаят за какво иде реч.

  22. 22 Профил на janeausten
   janeausten
   Рейтинг: 461 Неутрално

   До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

   Част от народа иска мажоритарно - без връзка с главния мозък
   - а по-голямата част не иска или не му пука
   Така че - време е Слави Трифонов да се съсредеточи върху избора на таланти и смешки
   Все на няколко процента от телезрителите това още се харесва
   А ГЕРБ да се откаже от идеята да спечели избори като разбута избираелната система

  23. 23 Профил на janeausten
   janeausten
   Рейтинг: 461 Неутрално

   До коментар [#8] от "cucing":

   Суверенът да не е Светия дух
   Бре че сложна думичка научиха някои хора
   Каква радост
   Референдум имаше - гласове не стигнаха да се счупи избирателната система и замени с феодализъм
   Ще му се наложи на Суверена да чака следващата възможност да го използват

  24. 24 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#3] от "neut": Тази тема ще бъде затворена от този парламент без някакво решение.
   ====================================

   Няма да бъде затворена. Тя ще е една от любимите дъвки на ГЕРБ за това, колко чувствителен е той към исканията на народа. Е, само когато е в негов интерес, но не и когато народът иска повишаване на жизнения си стандарт, в това число и на пенсиите. Или когато иска да се сложи здрав намордник на корупцията, тоталното огпрабване на държавата, на получаваните фондове и на престъпността изобщо. Но в предизборната патаклама кой ще седне да ти се замисля, дали ГЕРБ наистина мисли за народа, или го е грижа само за властта и за огромните безнаказани корупционни благинки, които вървят заедно с нея.

  25. 25 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#5] от "chicago514": За всичко има време,ама те нашите домашни любимци от НС са предимно в почивка,после приемат лобстки закони,а през останалото време,казват,че няма време.
   ====================================

   Ами като има време, да го направят! Но без да налагат на още не влезлия в правата си президент да не изпълнява разпоредбите на конституцията, докато те не си опекат предизборната баница.

  26. 26 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#9] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!": Хората гласуваха за мажоритарна система в два тура и това ще остане така докато наново се проведе референдум и хората си променят мнението.
   ====================================

   Аха! Точно така щеше да бъде, само че не им достигат гласовете. Което такива като тебе съвсем разбираемо забравят. Защото нямат интерес да го помнят.

  27. 27 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#10] от "newgenerations": Предвид броят на гласувалите е всичко друго но не и гола вода.
   ====================================

   Ще повярваме, че си прав, ако такъв важен референдум се проведе самостоятерлно, а не заедно с други избори, и спечели абсолютно мнозинство. Независимо с колко човека.

  28. 28 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#15] от "newgenerations": В Турция масово гласуват хора, които не говорят български и у нас цигани, които не знаят даже и изборите за какво са, но гласовете им са валидни и определят бъдещето ни, което е по-страшно според мен.
   ====================================

   Така е!!! Но това няма нещо общо с начина, по който се гласува. То не зависи от това, дали изборите са мажоритарни или по списък. И може да се спре, като се приложи правилото управляващите да бъдат избирани само от тези, които ще бъдат управлявани от тях. Какъвто е и неманипулираният основен принцип на демокрацията.

  29. 29 Профил на Велков
   Велков
   Рейтинг: 1441 Неутрално

   Мажоритарността ще прочисти партиите от случайни "личности".

  30. 30 Профил на Велков
   Велков
   Рейтинг: 1441 Неутрално

   До коментар [#9] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":


   [quote#9:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]Няма как вотът на хората да бъде подменен каквито и експерти да се упражнят[/quote]
   Има, има. Ако ВАС каже, че ония гласове не достигат, референдума НЕ Е задължителен и решава НС какво да се прави. Като предния бе, за атомната енергия.

  31. 31 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#19] от "Judjuk": Успяха да го пробутат покрай изборите. Иначе и 5% нямаше да стигнат.
   ===================================

   Точно така!!! Затова ако искаме референдуми, които да ни кажат, какво наистина иска народът, трябва да се забрани те да се обиденяват и да се реализират заедно с някакви други избори, каквито и да са те.

   Освен това въпросите на референдума трябва да са, какво той, народът, иска да стане в неговия живот или в живота на държавата, а не как то да бъде постигнато. Защото начините, по които се постига една или друга крайна политическа цел, изискват човек да е експерт в тази област, за да даде верен отговор. Обикновените хора от народа не са такива специалисти. И затова те не могат да преценят, при какви промени в структурите на държавното управление това, което те искат, унищожаването на корупцията по всички етажи на властта, на масовата престъпност и на ограбването на народа от олигархията, може да бъде направено. И дори не знаят, дали едното зависи от другото. И затова е престъпление, да се провеждат референдуми по такива въпроси.

  32. 32 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#4] от "Judjuk":

   Ами ако 2.5 млн гласа са просто шоу, какво да кажем за 100 хиляди гласа за ДСБ например. Те какво са - спектакъл в селско читалище?

   Гласувалите на референдума са маса която никоя партия няма ката електорат.

   Преди изборите нищо няма да се направи, това е ясно. Но след изборите... който пробва да се противопостави на тези 2.5млн. е политически труп. Големите играчи се усетиха и вече почват да лавират по въпроса

  33. 33 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#22] от "janeausten": А ГЕРБ да се откаже от идеята да спечели избори като разбута избираелната система.
   ====================================

   ГЕРБ, особено пък начело с ББ или с ЦЦ, НИКОГА не би се отказал от никаква идея и от никаква манипулация, дори ако това е свързано с престъпление, ако може с тяхна помощ да спечели властта и да не отговаря за начина, по който я е спечелил.

  34. 34 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#27] от "glog":

   Замисли се, опитваш се да неглижираш нещо, зад което седят два пъти повече хора от която и да е партия. Дали хората са специалисти или не - няма значение, това е много мощна вълна. Която ако не бъде овладяна ще прерасне в нещо много по-страшно!

   Мажоритарни избори трябва да има. Даже и ако е само за да се докаже, че са вредни. А те в един добре направен вариант едва ли ще са вредни (например 50% мажоритарен вот и 50 пропорционален). Естествено трябва да се направи внимателно, не от днес за утре. Но тия 2.5млн. трябва да видят, че някой им обръща внимание, защото иначе ще се появи Слави (или някой като него) и ще използва тези гласове както той си знае.

  35. 35 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2653 Неутрално

   [quote#32:"niakoi_si"]Ами ако 2.5 млн гласа са просто шоу, какво да кажем за 100 хиляди гласа за ДСБ например[/quote]

   Виж пост 31. Перфектния отговор.

  36. 36 Профил на vesela
   vesela
   Рейтинг: 306 Неутрално

   До коментар [#16] от "mushashi":

   Аз също не гласувах на референдума. Аз разлика от Вас обаче, всичките ми познати, които са гласували, сега съжаляват. Моята заслуга към това, че резултатите не са задължителни е само, че убедих с прости сметки дъщеря си, че е по-добре вместо да гласува с НЕ, да не гласува въобще. И се оказах права.

   vesela
  37. 37 Профил на vesela
   vesela
   Рейтинг: 306 Неутрално

   Освен всичко друго по времето преди референдума единствената пропаганда беше едно телевизионно шоу. Арогантно и агресивно. Когато разумът отсъства пропагандата може да изтрие всякакви останки от него - не само в 2 млн души, а в десетки милиони. Да не ви давам за пример 1933 година и последиците от такава пропаганда.

   vesela
  38. 38 Профил на tsvetko_51
   tsvetko_51
   Рейтинг: 1517 Неутрално

   До коментар [#24] от "glog":


   [quote#24:"glog"]Тя ще е една от любимите дъвки на ГЕРБ за това, колко чувствителен е той към исканията на народа. Е, само когато е в негов интерес, но не и когато народът иска повишаване на жизнения си стандарт, в това число и на пенсиите[/quote]

   От къде тръгнахме, къде стигнахме.
   ГЕРБ и според мен и всяка друга партия използва такива дъвки, за които счита, че ще им докарат гласове и в това, стига да не говорим за откровени измами, няма нищо лошо.
   Но да чака народа, някоя партия или коалиция, да вдигне заплатите и пенсиите е просто несериозно.
   То акпо това беше критерия, кой чува и доколко чува народните вопли за по-големи заплати и пенсии, Волен трябваше пожизнено да ни е премиер, човека обещаваше ( демек много добре чуваше и откликваше) на такива мераци, 500лв минимална пенсия и 1000лв минимална заплата, при това, още преди 3-4 години, та към днешна дата, при желание може и да вдигне мизата.
   Слава Богу, че макар и доста податлив на такива анонси, народа, поне достатъчно голяма част от него не се върза и това показва доста ясно, че за зло или добро , според мен за добро, не е работа на правителството да се занимава с такива работи - май това вече е опитвано не веднъж и не само у нас, без особен успех.

  39. 39 Профил на Николай Николов
   Николай Николов
   Рейтинг: 1075 Неутрално

   До коментар [#34] от "niakoi_si":

   50% пропорционални и 50% мажоритарни представители е ОК. Но не това поискаха 2.5 милиона кретена, които гласуваха само с гръбначните си мозъци. Въпросът беше дали депутатите трябва да бъдат избирани мажоритарно, с абсолютно мнозинство, в два тура. Иначе никой с поне едно действащо мозъчно полукълбо не би се възпротивил на смесена система, като в Германия.
   С това "абсолютно мнозинство, в два тура" 50% от гласувалите остават непредставени. Ако живея в Долно Уйно и искам да гласувам за партия, на която симпатизирам, заради платформата й, но няма кандидат от моя район, к'во правим? Преселвам се? Говорим за национални ибори, не за местна власт.
   Стадото, което гласува със "ЗА" на референдума изобщо не си ги е задавало тия въпроси.
   Трифонов, или възложителите на поръчката, се целят в следното, според мен:
   Без официално да се регистрира политическа формация, се избират някакви чушки, които се кандидатират като "независими", мажоритарни кандидати в избрани райони. След това в шоуто на Трифонов върви агитация, маскирана като симпатия към кандидатите и забележете, без Трифонов да си бърка в джоба за тая агитация, както се очаква от политическите сили, които си нямат медии. Даже напротив, на Трифонов му се плаща, щото нали си има договор за шоуто. По този начин вкарват няколко чушки в парламента, чиито гласове в пленарната зала ще бъдат търгувани, според изгодата на Трифонов или неговите възложители.
   Трифонов или евентуалните му възложители се пробваха с независим кандидат поне веднъж на предни избори, но не успяха. Сега пищят срещу пропорционалния вот и партийната система, защото искат да се докопат до власт, но не желаят да правят политическа формация, да пишат платформи, програми и т.н. Най-малкото това значи загуба на възможността да агитират в национален ефир и то срещу заплащане за тях. Да не говорим, че без политическа сила около Трифонов, няма начин да бъде наказан от избирателите, в случай че неговите избранници се осерат. На следващите избори национално отговорните шоумени просто припознават други чушки и готово.
   Това, че българите нямат никаква връзка с тези, които избират да ги представляват в управлението, няма нищо общо с технологията на избора. Има общо с масовото оскотяване на населението, има общо с тоталния срив на ценностите, с апатията, с "деполитизацията" и "плавния преход". Скотовете, дето си помпат патриотизма с 200+ грама рИкия, докато слушат как Цветелина Грахич им пее възрожденски песни, няма как да излъчат и изберат читаво политическо представителство, каквато и да е избирателната система.

  40. 40 Профил на Quo Vadis?
   Quo Vadis?
   Рейтинг: 1292 Неутрално

   До коментар [#35] от "Judjuk":

   След 25 год експертно управление ясно се вижда защо мнение 31 не е вярно за БГ в момента

  41. 41 Профил на niksan1
   niksan1
   Рейтинг: 2465 Неутрално

   До коментар [#1] от "oporna_to4ka":


   " Народа иска мажоритарно . "


   Абе Мильо, 2,5 милиона ли е " народа " ?

   Без ДС - ченгета! Лустрация!
  42. 42 Профил на niksan1
   niksan1
   Рейтинг: 2465 Неутрално

   До коментар [#8] от "cucing":


   " Суверенът се е произнесъл ... "


   И кога е станало това ? Аз не съм казвал нищо по въпроса, никой от моето семейство и приятелите ми не знаят, нищо не са казали и още 3,5 милиона българи, а ти вече знаеш, че " суверенът се е произнесъл ", а ? Или според теб тези 3,5 милиона българи не са част от суверена ?

   Без ДС - ченгета! Лустрация!
  43. 43 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#39] от "nick_wolf1":

   Незнам що си мислиш, че някой би се напънал да чете тоя ферман. За да си изложиш доводите ти стигат 5-10 реда.
   Спрях на реда в който почна да обиждаш електорота.
   Само да те светна, че тия 2.5млн. колкото и са "тъпи" и "грозни" са огромна електорална маса. И за добро или лошо при избори точно тая маса решава какво, къде и кога, а не "умните" и "красивите" към които явно ти се причисляваш. Свиквайте с тая мисъл, електорално ти лично не си нищо повече от неграмотния ром.


  44. 44 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#42] от "niksan1":

   При избори мнозинството решава. Никоя партия няма зад гърба си 2.5млн, камо ли смешните "автентични десни". Така, че с мнението на тия 2.5млн. управляващите са длъжни да се съобразяват, ако имат инстинкт за самосъхранение.

   Ако сега не се угоди на тия 2.5млн по някакъв начин, утре ще се появи популист който ще ги организира и тогава жална и майка на цялата партийна система.

  45. 45 Профил на Николай Николов
   Николай Николов
   Рейтинг: 1075 Неутрално

   До коментар [#43] от "niakoi_si":

   Огромната електорална маса от 2.5 млн. е все пак по-малка от 50% от избирателите в страната, а да не гласуваш на референдум в голяма степен е еквивалентно да гласуваш "против", с бонус, че така намаляваш и вероятността референдумът да е задължителен. Много по-обосновано е да се твърди, че повече от половината българи с право на глас са против предложенията на Трифонов, отколкото квиченето, че "суверенът" бил се произнесъл "за".

  46. 46 Профил на Николай Николов
   Николай Николов
   Рейтинг: 1075 Неутрално

   До коментар [#44] от "niakoi_si":

   Значи да угодим на очевадно популистките и вредни дивотии, предлагани от Трифонов, за да намалим риска от бъдещи популистки дивотии?
   Все едно да предложиш на някого да се обеси сега, за да не умре от евентуален инфаркт в бъдеще...

  47. 47 Профил на Николай Николов
   Николай Николов
   Рейтинг: 1075 Неутрално

   До коментар [#42] от "niksan1":

   Мани, недей чети "фермана". Ше се изпотиш, а е кофти сезон и ше земеш да настинеш. Изчакай до довечера, 22:30 ч., сипи си една рИкия и слушай внимателно, какво ще ти кажат Слави Трифонов и Хаджи Тошко Йорданов. Те знаят как да обяснят нещата на "суверена"...

  48. 48 Профил на роджър
   роджър
   Рейтинг: 925 Неутрално

   Сценаристи от "Шоуто на Слави" внесоха на 21 декември 2016 г. в парламента карта
   ...
   Това само по себе си е такава тъпня, че няма накъде повече !!!

   https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  49. 49 Профил на Реалист
   Реалист
   Рейтинг: 238 Неутрално

   Ако някой наистина иска преференции, то схемата е отдавна измислена и работеща в доста държави, например Гърция. Бюлетините са подобни на досегашните - има партиен списък, но няма квадратче за отбелязване на съответната партия. Има само име на партия и после списък с имена, като пред всяко име има квадратче за отбелязване на избора. Партийният списък е най-добре да бъде по азбучен ред, но може дори да остане и подреждането от страна на партийните шефове, защото то няма да има значение при задължителната преференция!
   Правилото е просто - вотът е валиден, само ако има отбелязана преференция за 1 кандидат!
   След това въз основа на преференциите се прави подреждане на партийната листа и после разпределянето на мандатите е както досега.

  50. 50 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2653 Неутрално

   [quote#40:"Quo Vadis?"]След 25 год експертно управление ясно се вижда защо мнение 31 не е вярно за БГ в момента[/quote]
   Писна ми да обяснявам, но се налага. Някой решил да е субсидията 1 лев. Що да е 1 лев, може да е лев и петдесет, може 75 ст. Господ казал "да бъде твърд и станоло твърд". Този който решава за един лев, Господ ли е? Това е въпрос на разчети и анализи. А с електронното гласуване, всеки работодател може да използва или изтъргува своите работници.

  51. 51 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 696 Неутрално

   До коментар [#34] от "niakoi_si": Замисли се, опитваш се да неглижираш нещо, зад което седят два пъти повече хора от която и да е партия.
   ====================================

   За разлика от теб, никога не пиша неща, които не са съм анализирал и и обмислил всестранно. А колкото за истината, тя, за разлика от политическите избори, не се определя с мнозинство. Когато проблемът е сложен и извън сферата на знания за него в средите на народните маси, и когато то не засяга пряко техните интереси, какъто е и този разискват във форума проблем (коя е ефективната структура на управленческата власт, която би направила тази структура ефективно действаща), обикновено малцинството е това, което стига до истината.

  52. 52 Профил на spyrogyra.
   spyrogyra.
   Рейтинг: 237 Неутрално

   Откъде накъде една пасмина от рошави, нечистоплътни чекиджии, царе на Чалгата ще говорят името на Суверена и ще се правят на обществени фактори. Господа некадърници, върнете се във обхвата на некадърното си "шоу" и не се терзиайте с неща, които не разбирате. Направете си партия, явете се на избори и тогава се фантазирайте на "конституционалисти" Сега просто сте тръгнали нагоре по лайняната река без гребла. Смешници!

  53. 53 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 2321 Неутрално

   [quote#2:"Роси"]"Може да се направи рязко усилване на вътрешно-партийната мажоритарност до степен на пълно разместване на партийните листи и 100% влияние на избирателите върху партийната подредба. "[/quote]
   Тези се пишат интелектуалци а не могат да разберат елементарни неща. Хората искат да избират МЕЖДУ личности независимо от партийната им принадлежност. А не да пренареждат партийни листи.

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  54. 54 Профил на bgpatriot
   bgpatriot
   Рейтинг: 708 Неутрално

   [quote#1:"oporna_to4ka"]Народа иска мажоритарно[/quote]да! и именно преференцията дава исканата мажоритарност!
   а при системата на слави (на кукловодите му де)- партийните централи определят кандидатите!

  55. 55 Профил на Светлозар Колев
   Светлозар Колев
   Рейтинг: 302 Неутрално

   До коментар [#10] от "newgenerations":

   В предвид броя на негласувалите си е гола вода.

  56. 56 Профил на Светлозар Колев
   Светлозар Колев
   Рейтинг: 302 Неутрално

   Най-добре е въвеждане на немската избирателна система.

  57. 57 Профил на Светлозар Колев
   Светлозар Колев
   Рейтинг: 302 Неутрално

   До коментар [#28] от "glog":

   Поради тази причина на този етап трябва да се допускат до избори хора със средно образование и нагоре.

  58. 58 Профил на plebs
   plebs
   Рейтинг: 294 Неутрално

   "Местните партийни организации и партийните централи вече трябваше да имат мнение за..."
   - Кога е било това, че и сега да стане? Партийните централи спускат решението и толкоз. Кви са тия глезотии да просвещаваш електората си? Утопично...

   "Може да се направи рязко усилване на вътрешнопартийната мажоритарност до степен на пълно разместване на партийните листи и 100% влияние на избирателите върху партийната подредба."
   - Още по-утопично. Ако това се практикуваше, нямаше да има нужда от мажоритарни избори. Това го казвам като техен върл привърженик. Разберете, искането за мажоритарни избори е вик за демокрация. Не е вик за република, щото тя може да е и олигархична. Искането за демокрация предполага република, но демократична, а не олигархична.

  59. 59 Профил на Йордан Ангелов
   Йордан Ангелов
   Рейтинг: 8 Гневно

   Не спряха да насаждат у народа неправилни разбирания на правото. Хората под мажоритарен вот разбират НЕЗАВИСИМ кандидат.Защото досега едно обещаваха преди изборния ден, друго правеха, като избрани народни представители.Не бива да се лъжат повече хората, само заради чревоугодничеството на бсп-то?!

   Salut a tous!
  60. 60 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Весело

   До коментар [#11] от "g_g":

   Тебе пък откъде те изтърваха.

  61. 61 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   До коментар [#21] от "Един препатил":


   [quote#21:"Един препатил"]Колкото повече се говори за мажоритарни избори и колкото повече предложения се внасят в Народното събрание толкова повече се засилва убеждението, че [/quote]
   въвеждането на мажоритарната система е задължително.

  62. 62 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Весело

   До коментар [#23] от "janeausten":

   Изобщо знаеш ли какво е Феодализъм, Ренесанс, Хуманизъм, Индивидуализъм и Ново време.
   Чула мишката че котката е феодал и решила че е капиталист.

  63. 63 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   До коментар [#31] от "glog":

   В нормалните демократични страни ( там къде емигрират българите ), серии от референдуми се провеждат заедно с редовни избори.

  64. 64 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   До коментар [#36] от "vesela":

   Ти трябва да съжаляваш, защото просто не разбираш огромните предимства на мажоритарната избирателна система пред измислената партийна разделяща и конфронтационна пропорционална система.

  65. 65 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   [quote#37:"vesela"] Да не ви давам за пример 1933 година и последиците от такава пропаганда.[/quote] И пропорционалната избирателна система.
   При мажоритарната система в Райхстага би Влязал само Хитлер но не и многобройните му симпатизанти откачалки от НСГРП.

  66. 66 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   До коментар [#39] от "nick_wolf1":

   Няма защо да пишеш пет страници за да покажеш че нищо не разбираш от избирателни системи.
   А село като посоченото от теб с около 15 жители едва ли ще има честа да формира едномандатен район.
   От 25 - 30 хил.ако не намерите един свестен, то се сърдете на себе си.

  67. 67 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   До коментар [#45] от "nick_wolf1":

   В референдума гласуваха повече от 50% от официално регистрираните гласоподаватели в Република България. Повече от 3.5 млн. български граждани. Така че решенията взети с огромно мнозинство са повече от легитимни. Те са задължителни за изпълнение. Точка.

  68. 68 Профил на janeausten
   janeausten
   Рейтинг: 461 Неутрално

   До коментар [#62] от "dorn":

   Да - знам
   Като ви чета постовете -с клишета и епитети не става
   Какво са референдумите в чужбина - няма много общо с това как би работила една мажоритарна система в България тук и сега
   И не - не постигна референдумът задължителност - независимо дали не са стигнали 12 или 12 000 гласа
   Така че мажоритарната система не е задължителна за изпълнение Точка

  69. 69 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   До коментар [#68] от "janeausten":


   [quote#68:"janeausten"]постигна референдумът задължителност [/quote]
   Права си Джейн, референдумът е задължителен. А и в добрата стара Англия както ти най -добре знаеш винаги се гласува мажоритарно.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK