Задачата не е да си Майка Тереза

Бойко Борисов в бежанския лагер в Харманли в края на миналата година

© Преслужба на Министерски съвет

Бойко Борисов в бежанския лагер в Харманли в края на миналата годинаПроф. Николай Слатински коментира във "Фейсбук" спасяването на дете от Бургас с правителствения вертолет по заповед на Бойко Борисов. Заглавието е на редакцията.


Научих, че едно детенце от Бургас е трябвало много спешно да бъде лекувано в София, това е съобщено на премиера и той веднага се разпоредил правителственият хеликоптер да отлети и да вземе детето.


За разпореждането - хвала, стискам палци на детето!
Оттук нататък ще кажа защо на душата ми е неспокойно.


1. Всеки нормален човек на висок пост и разполагащ с властта на премиера да вдигне телефона и да разпореди излитането на правителствения хеликоптер би направил същото. Да превъзнасяме нормалния човешки жест? Тогава значи да признаем, че сме станали вълче общество веднъж и завинаги...


2. Премиерът е пратил не личния си хеликоптер като преуспяващ бизнесмен, не личните си лекари като много богат човек - пратил е държавен хеликоптер с държавни лекари. И го е направил, защото е началник на пилотите и на лекарите, висшият им началник.


3. И в този случай, и като гледам сега ажиотажа около мерките на властта в снегопада, започвам все повече да се удивявам - има хора, на които е връчена висша власт с огромни правомощия, с възможности за слава и забогатяване, каквито никоя друга сфера не може да им донесе с толкова малко лични и имуществени рискове. И ние ги възхваляваме за какво? Затова, че са си свършили работата! Не че са надскочили ръста си, не за нещо голямо, почти невъзможно, а затова, че са направили това, за което обществото ги е наело и им е гласувало доверие.


4. А какво би станало, ако бе не едно дете, а няколко плюс родилки, плюс хора за спешна операция - всички ли щяха да уповават на височайшето обаждане и правителствения хеликоптер?


И тук стигаме до моето лирично отклонение:


Някога (1990-1994) като народен представител хвърлях огромни, просто нечовешки усилия да помагам на безкрайно нуждаещи се болни. Спасиха и с моя помощ два живота, като трансплантираха бъбреци на един лекар и на едно момиче. Събирахме пари (които не минаваха през мен, за да няма съмнения) за десетина други хора с неотложни операции, за животоспасяващи лекарства на 5-6 човека.


Тогава един мой приятел ми каза: Твоята задача не е да си Майка Тереза!


На колко хора можеш да помогнеш лично?


Животът на хората в България не трябва да зависи от това - дали са случили на милозлив народен представител или на сърцераздирателен министър. Вие сте там за да промените държавата - да стане така, че всеки човек без бъбрек, всеки човек, нуждаещ се от неотложна операция, всеки човек, който може да оцелее, ако има безценно лекарство, да могат да бъдат спасени.


И така - днес държавата е разкапана, не на последно място и заради управлението, а вече 6-7 години ни управлява именно този премиер.


Днес държавата е пробита отвсякъде с корупция и безпомощност, в които управлението е затънало, а вече, както казах, 6-7 години ни управлява именно този премиер.


Днес държавата е с банкрутирала система за здравеопазване - система, която се радва, ако има повече болни, защото болният дава пари пред и зад вратата, под и над масата, а премиер на държавата ни през последните 6-7 години, защо да го забравяме, е именно този премиер.


Днес държавата е без ефективна система за гражданска сигурност, съсипани са мрежите от първи реагиращи,


7-8 институции от тези мрежи нямат хеликоптери (но властта има)


Гражданска защита през последното десетилетие бе смачкана и натикана в миша дупка в Пожарната... А 6-7 години от това десетилетие ни управлява, изтъкнахме го вече, този премиер.


Няма одит, няма ясна отчетност, няма приоритети, няма системност във финансирането на всички дейности, които обслужват и обгрижват индивидуалната сигурност, сигурността на индивида в България - сигурността му в широкия смисъл. И това е вече 15 години поред - все надолу и надолу, изсипват се огромни средства, а продукт "Сигурност" не се произвежда нито в необходимото количество, нито в достатъчното качество. А от тези 15 години, да не се повтарям повече, 6-7 години начело на държавата е все този премиер.


И сега - дайте да му пеем осанна, че с питата на държавата, която еднолично управлява - много често с телефонни позвънявания на "точния" човек, - е направил помен?


Бих разбрал нещата така - цялата държава е изградена, устроена, финансирана, укрепена кадрово и материално, напънала се е и не може да се справи, тогава идва на бял кон премиерът и с мъдри и верни управленски решения намира изход от ситуацията.


Но не е така -


българите сме се превърнали в нестинарки


които подскачаме в транс по жаравата на извънредните ситуации - лични и обществени, превърнати сме в сирачета на вселената, оставени сме на произвола на случайността и изведнъж - о, чудо! Намираме свой добър човек, който има свой добър човек в обкръжението на премиера, съобщаваме проблема си лично Нему и той го разрешава!


Има точно този премиер - няма проблем,
няма точно този премиер - има проблем...


Аз не смятам, че това е държава. Това повече ми прилича на племе. На племе, хвърлящо ези-тура със здравето си, с оцеляването си, с надеждите си, със сигурността си. Ако се падне ези - премиерът ще реши проблема. Но все по-често, с пъти по-често се пада тура. Ала тогава се оправяме сами и се спасяваме кой както може.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Човече, Бойко Борисов и майка си ще продаде за някой друг глас от тук нататък до изборите. А това действие с хеликоптера носи дооооста гласове. Това е всичко...

  Да е живо и здраво детенцето!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Аз не смятам, че това е държава."Не е.Местопрестъпление, е.

 3. 3 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Всичко това е така, но не всеки Премиер е роден нарцис, а и родните медии затвърждават неговия нарцисизъм/или тези подопечните му/ .Стига сте му глезли ЕГОТО на този човек!

 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мрънкало!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ако е роднина на Слатински едва ли щеше да простее с писането си, все пак става въпрос за дете

 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Ами щом спешната помощ няма хеликоптер, ще изпраща премиерския Баце, кво го бърка...

 7. 7 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Не държава, а племе! Много точен анализ на Слатински.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7327 Неутрално

  Е не е Майка Тереза, но до тук стигнахме със случайно попаднали във властта политици.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Майка тереза е била зла религиозна фанатичка, стига сте я давали за пример за нещо добро.

  ПУТИН АКБАР
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "voltron":

  Прав, си но ще е трудно да се изказваш против ПиАр иконата на Католическата Църква. Дори в православно-евразийска България

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Като няма хеликоптер за едни, не трябва да има и за други за да не си прави ПР Боко, или и кака Пена да може може да разрешава полет със правителствения самолет, така ли да разбирам текста?

 12. 12 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Сега само си представете Радан Кънев да беше направил същото и всички турски сериали ще ви заприличат на жестоки инквизиторски реалитита на фона на псалмите, които щяхме да четем във форума...

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6418 Неутрално

  Ако беше за "Бистришките тигри" или чалга певици щеше да е неприятно, но ако може да се спаси едно дете, това е добре.

 14. 14 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 869 Неутрално

  И Слатински изкара някой и друг хонорар, преливайки от пусто в празно.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Слатинси като кихне тича в правителствена болница и сигурно води и цялата си рода и приятели, ама коментира за спасяването на едно дете. Значи може да търсят някой празноглавец с хеликоптер по планините, а за дете да не може

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  " Вие сте там за да промените държавата - да стане така, че всеки човек без бъбрек, всеки човек, нуждаещ се от неотложна операция, всеки човек, който може да оцелее, ако има безценно лекарство, да могат да бъдат спасени."

  Точно това ми се искаше и аз да напиша - да се създадат такива условия в тази изстадала държава, че да не се налага да пускаме смс-и и да даряваме за всеки тежко болен човек, който иначе е обречен. Използването на хеликоптери да стане рутинен транспорт, когато и където се налага, а не само благоволение на бащицата. И т.н. ...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Абе, вие дето сте гракнали срешу Слатински - човекът се опитва да ви обясни, че в една добре устроена държава СПАСЯВАНЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИСИ ОТ ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С ПРЕМИЕРА ... И с това ли не сте съгласни ?!?!?!

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Да, аз превъзнасям "нормалния човешки жест", защото наистина "сме станали вълче общество веднъж и завинаги..."

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "И ние ги възхваляваме за какво? Затова, че са си свършили работата!"
  ИМЕННО!!! Защото се нагледахме на управляващи които не си вършат работата. И затова е удоволствие да виждаш, когато в държавата ни най-сетне нещата се случват така, както трябва да бъде, а именно - управляващите да си вършат работата!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Прав е Слатински. Не виждам, кое не е вярно, че се нахвърлихте срещу него. Герберите тази вечер са дежурни. И предвид на това, че идват избори, стават все повече във форума.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  До коментар [#5] от "shileto":
  все пак става въпрос за дете

  А ако беше моето дето? Ако беше твоето внуче? Тура!!!
  Това не разбираш! За всички ни - тура!, защото не сме до/под слънцето! Защото слънцето знае къде да грее, та всички да видят сиянието МУ, та да гласуват отново за ТОВА СЛЪНЦЕ!
  Проклет да е Цеко!

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#1:"koalarevolution"]Човече, Бойко Борисов и майка си ще продаде за някой друг глас от тук нататък до изборите.[/quote]
  .... днес е спасил дете ! Утре може да спаси и....
  .... кой може да спаси Бойко като си оставаме от водещите
  по летален изход от съдови и онко болести е ЕС а даже и в света?
  PR който 5 пара не струва освен за фенове на Баце които са на неговата вълна:
  "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме. ..... "

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Отличен анализ...
  Същото се отнася и за Българския Великден...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 487 Неутрално
 25. 25 Профил на Albena Savova
  Albena Savova
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Слатински е както винаги точен, става дума за системна организация, а не спорадични връзкарски действия на някой си премиер. Майка Тереза е спомената като синоним на индивидуални грижи, няма нужда от припомняне на исторически факти.
  А колкото до хейтърските подвиквания към автора и дали ползва Правителствената болница, аз не знам, но мога да кажа, че като депутат пътуваше всяка сутрин с трамвая от спирката на "М.Луиза" и "Козлодуй", предполагам е бил настанен наблизо, вероятно Новотела. Не съм чувала депутат да не се ползва от служебни автомобили. А вие можете да си дуднете.....никой тук не ви пречи...

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  [quote#13:"Peni Nikol"]Ако беше за "Бистришките тигри" или чалга певици щеше да е неприятно, но ако може да се спаси едно дете, това е добре.
  [/quote]
  Да, но има много други деца, които също се нуждаят от помощ. И родители на деца, които също се нуждаят от спешна помощ. Толкова ли е трудно да се купят хеликоптери "Бърза помощ" и те да бъдат достъпни за всички нуждаещи се, а не Бойко да решава кой да живее и кой – не? Скъпите коли с екстри за богати гости, любители на лова, нима са по-важни, защото носят приходи? Не знаят ли управляващите (Бойко), че най-ценното нещо е човекът и неговият живот?

 27. 27 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 755 Неутрално

  В тази връзка:

  http://www.reduta.bg/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

  Ами ако в същото време в Генерал Тошево има родилка с усложнения, в Дуранкулак друг тежък случай, в самия Бургас нещо друго?????

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK