Десет години ЕС и Борисов

Десет години ЕС и Борисов

© Юлия Лазарова"Дневник" препубликува текста на Даниел Смилов от портал "Култура". Акцентите са на редакцията.


Тази година отбелязваме едно десетилетие от две знакови събития – членството на България в ЕС и началото на доминацията на Бойко Борисов и ГЕРБ в българската политика.


Какво би била България без ЕС е лесно да си представим просто като погледнем съседна Сърбия или Македония. И двете държави са вече по-изостанали от нас по повечето обективни показатели като БВП и доходи. Вярно е, че балканските войни от 90-те са основната причина за тяхното изоставане, но е вярно също така, че те тръгнаха от немислимо за нас високо ниво на средна заплата от около 500 евро (1000 ДМ) на човек в рамките на Югославия. Също така далеч не е случайно, че точно държавите от нашата черга извън ЕС – като Молдова, Босна и Херцеговина, Украйна, Грузия, Армения, Албания, Турция и т.н. – са политически нестабилни до степен на размирици и граждански войни.
За разлика от тях и много други България понесе сравнително леко и икономическата криза след 2008 г. (с една контракция на БВП от 5% през 2009 г., когато държави като Естония загубиха около 15%). И сега вече България е на пътя на сериозно оживление с втори най-висок икономически ръст в ЕС и почти ежедневни новини за интерес от големи компании. Ето защо не е чудно, че огромно мнозинство от българите (над 70%) оценява и членството ни в ЕС (а и това в НАТО) като силно позитивни за страната. Подобни мнозинства не биха се разделили и с двете членства, каквито и кусури да намират в собственото ни развитие. И накрая,


все още у нас хората имат по-голяма вяра на Брюксел, отколкото на родните елити


Та като стана дума за родни елити, пръв между не толкова равните през последните десет години беше Бойко Борисов. Той дойде на власт през 2009 г. с обещание да се разправи с "корумпирания елит" (под формата на т.нар. "тройна коалиция"), но се застоя и сам срамежливо се елитизира (ако такава дума има изобщо). Днес самият той признава, че вече е най-опитният сред българските политици, най-знаещият и може би затова все по-тъжен. Знанието трупа тъга.


Каква би била България без Бойко Борисов е по-трудно да си представим


За някои самата мисъл е недопустима, защото те виждат в него еманация на българщината. Запленените от неговата безспорна харизма понамаляха с течение на времето, но въпреки това няколко неща са сигурни:


- Борисов превърна популистката мобилизация, експериментирана успешно от НДСВ, в дълготрайно работещ модел. Сакскобургготски – патронът на Борисов – направи страхотна изборна вълна през 2001 г., но не можа да се задържи на нея. Силната антикорупционна заявка, обещанията за бърз възход (800 дни) не успяха да грабнат дълготрайно въображението на хората и харизмата на Царя бързо излиня, въпреки като цяло не лошите резултати от управлението на неговата партия.


Голямата разлика между него и ученика му Борисов беше във възможността на втория да се променя и адаптира. Първо видяхме лицето на "Гневния" Борисов, раздаващ справедливост чрез пророка си Цветанов. След това дойде Строителя на пътища и магистрали. Борисов – "Жертвата" на Пеевски и Василев – събуди симпатиите на хората през 2013-2014 г. Който пък беше изместен от "Помирителя" и "Балансьора" от кабинета "Борисов 2". Тази голяма палитра от роли не е лъжица за устата на всеки актьор. Имайки това предвид, бихме могли да кажем, че без Борисов българската политика щеше да е още по-динамична и непредвидима, с много "нови" лица, способни да спечелят внезапно избори и да поемат за кратко кормилото на държаватата.


Най-малкото без Борисов звездите на Сидеров, Симеонов, Каракачанов, Станишев, Бареков, Кунева и др. щяха да светят още по-ярко и да имат по-голяма тежест. Едва ли някой от тях би могъл дълготрайно да доминира българската политика обаче.


- Борисов не се превърна в Орбан. Това е постижение на фона на вишеградските държави. Без Борисов по-радикални "орбанисти" щяха да запълнят вакуума, защото той едва ли щеше да се заеме от българска Меркел или триумф на либерализма у нас. Дълго време Борисов използваше точно близостта си с Меркел като легитимация, но това се оказа по-скоро тактически маньовър – днес той рядко я споменава извън контекста на получени от Брюксел пари.


С две думи, без Борисов България можеше да залитне или към Орбановата нелиберална демокрация, или пък (далеч по-малко вероятно) – можеше напълно да се европеизира, ставайки политически неразличима от Германия, Австрия или поне Гърция или Италия. С Борисов си останахме в източно-европейски контекст без неговите вишеградски крайности.


- Корупцията едва ли щеше да изчезне без Борисов. Но пък правовата държава би могла да получи по-големи шансове. Десетте години на Борисов са маркирани от неформални договорености за контролирана употреба на съдебната система (основно срещу политически неудобните). Това се прави засега нежно и без крайни осъдителни присъди, но достатъчно твърдо, за да сложи край на политически и обществени кариери.


Интересното е, че за да е "успешен" и възпроизвеждащ се този модел трябва да е подкрепен от всички "системни партии". Борисов се превърна в координатор на тази подкрепа и създаде единна, смазана машина с елементи от изпълнителната, законодателната и съдебната власт, както и независимите регулатори. ВСС в момента е нагледна демонстрация на тази сглобка, работеща и дистанционно чрез есемес. Машината се разскърца през 2013-2014 г. и захапа ръкава на дясната ръка на Борисов – Цветанов. Но беше поправена преди да се случи производствена авария.


- Медиите бяха прикачени с винтове, моркови и тояги към съдебната власт в политико-съдебната машина. Те създават звукови и визуални ефекти на нейното действие, най-вече в жълто-кафявата гама. В резултат на тази инженерна дейност България стигна до 113 място по свобода на медиите. Което, макар и обективно невярно и преувеличено, отразява искреното недоумение на външните наблюдатели как изобщо сме могли да стигнем толкова ниско.


- Без Борисов КТБ може би изобщо нямаше да я има. Или пък, ако я имаше, нямаше толкова лесно да минава под радарите на регулаторите и службите, и да се разраства безконтролно. Или поне фалитът й щеше да бъде разследван далеч по-детайлно от парламента, а и от прокуратурата.


След десет години нито Борисов, нито ЕС са вече същите. Съюзът преживява една от тежките си кризи и е на път да загуби ключово важен член като Великобритания. Мигрантите, ситуацията в еврозоната и възходът на популизма отслабват допълнително ЕС като генератор на стабилност.


Борисов усеща това и го драматизира допълнително с цел да може да настоява за повече политическа предвидимост и спокойствие в политическата среда у нас. Същевременно обаче част от действията му остават необясними от тази гледна точка. Например, подадената оставка и новите предсрочни избори: когато искаш стабилност, обикновено не рискуваш нов вот с непредвидим резултат. (Това противоречие доведе и до вътрешно напрежение в ГЕРБ и опитите на Цветанов да състави правителство с мандата на РБ.).


Снощното интервю на премиера в "Панорама" беше показателно за посоката, в която той мисли.


Новите избори са му необходими за легитимирането на управление с по-стабилно мнозинство


В един вероятно раздробен парламент такова мнозинство може да се формира единствено от голяма коалиция с БСП. Затова и посланията му за пакт за ненападение преди изборите ("да не се плюе там, където ще се лиже" на неговия по-образен език), за "повече справедливост", за "надграждане" бяха отправени основно към БСП и Радев.


След "Балансьора" явно сме на път да видим и Борисов – Големия коалиционер. Сближаването с левицата вече се случи по повод позицията им спрямо Русия. А и по други въпроси – като развитието на Северна България, образованието на малцинствата, членството в евроатлантически структури – възгледите им са сходни или поне по-сходни, отколкото с тези на разнообразните "патриоти".


Изчерпателен обзор на десет години не може да се направи на две, три странички.


И заради ЕС, и заради Борисов България е постигнала доста от 2007 г. насам


Правителство на ГЕРБ или голяма коалиция ще сигнализират приемственост с пътя дотук – с достойнствата му, но и сериозните му недостатъци.


Вярно е, че страната може много повече. Вярно е, че наваксването спрямо останалите членове на ЕС се забавя. Вярно е и че мнозина не смятат, че позитивите от членството са справедливо разпределени. Но истинският въпрос е дали има такива политически алтернативи, които биха реализирали допълнителният потенциал на страната. Вчера Борисов изглеждаше телевизионно успокоен, че такива няма. Дано не излезе прав, но желаещите да го заместят биха сгрешили много, ако го подценят и се отнесат лековато към периода 2007-2017 г.


Един философ беше казал, че всичко действително е разумно, както и обратното. Той обаче вероятно не е знаел за Тръмп, Брекзит или пък за първите десет години от членството на България в ЕС, отлетели в историята като Миг 29.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2012 Неутрално
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Разстроено

  Народът му е доста
  да яде тиква проста !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2550 Весело

  ...След "Балансьора" явно сме на път да видим и Борисов – Големия коалиционер...

  Коалиция с БСП или ДПС ще е най мощният хербицид за "Тиквата" !

  Ако си мислете , че Баце е толкова малоумен , че да си направи политическо харакири , значи ич не го познавате...

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  Като иска да се справи с корупцията на всички нива, да вкара ДНАС в Църквата.
  Ако се проследят паричните потоци, преминаващи през нея, много неща ще се изяснят.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Весело

  До коментар [#4] от "SS":

  За власт готов е на всичко
  Нашият чичко паричко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Борисов е един посредствен човек и нищо повече. Какво постигна България във външнополитически план по негово време ? Нищо. Големите успехи на България бяха по времето на Царя и отчасти Станишев. По времето на Царя България влезе в НАТО и подписа договора с ЕС. По времето на Станишев, а и Царя България стана член на ЕС. По времето на Борисов нито в Шенген влязохме, нито има движение по въпроса за членството ни в Еврозоната. Да не говорим за резила с избор на шеф на ООН. Издигната от Борисов Кристалина получи по малко гласове от Бокова, от която Борисов се отказа. А и като капак на всичко Кристалина си взе шапката и напуска ЕК. Какво стана с хъба ? Нали щяха да дойдат пари за този хъб ? Нищо. Какво стана с огромните находища на газ в Черно море. Нищо. Мълчание.
  В цели региони на страната цари мизерия и безработица. Пътувайте във вътрешността на страната и ще видите неща, които приличат на телевизионните кадри от Афганистан и други изостанали държави.
  По доходи сме били по добре от Македония и Сърбия ? Дали е така ?
  Борисов може да се учил от Царя, но е един прост човек. На простия не може да му налееш акъл в главата. И е изключителен демагок.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1658 Весело

  Да видим,може ли ЕС без ББ.

 9. 9 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 218 Весело

  Какви са указанията, ще го плюем ли Бойко или ще се поскатаем докато Тръмп назначи нов пасол с нови опорни демократични точици?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "..най-опитният сред българските политици, най-знаещият и може би затова все по-тъжен."

  Тъжен е щото стигна дъното и не му се копае.

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Щото ако е тиква и десет години определя съдбините на България, смятайте вие колко по-големи тикви сте

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6329 Неутрално

  "Каква би била България без Бойко Борисов е по-трудно да си представим.
  За някои самата мисъл е недопустима, защото те виждат в него еманация на българщината."

  Пази боже, ако ББ олицетворява българщината!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "- Без Борисов КТБ може би изобщо нямаше да я има."

  Може би туй, може би онуй, а може би щеше да има 10 КТБ-та минимум. Комунистите направиха Луканова и Виденова зима акос те забравили. та ако нямаше Борисов, може би щяха съвсем да разорят и ограбят България и да я поднесат на руските си господари.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1921 Весело

  сложни са мислите и чувствата смилови ,хем уж не харесва борисов ,хем пък не може без него

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#9] от "horned":

  посланикът остава сегашният но се сменя политиката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#5:"ruby"]Като иска да се справи с корупцията на всички нива, да вкара ДНАС в Църквата. [/quote]
  Ти верно във всеки пост плюеш църквата. Както има такива като кмета и стенли, които под всяка статия вият срещу Боко, така на теб все църквата ти е трън в окото. Само ставате смешни, да ти кажа под секрет.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#14] от "Радан-Издислав Кънев":

  ами да пробваме без БХ да видим дали си прав !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"SS"]Ако си мислете , че Баце е толкова малоумен , че да си направи политическо харакири [/quote]

  Мисля, че Баце е достатъчно малоумен и вече си направи харакирито. С безсмисления обет да подаде оставка, ако поредното издигнато от него магаре не стане президент...

 20. 20 Профил на Пенка
  Пенка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Tова трябва да се полее.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  [quote#18:"КМЕТ В СЯНКА"]ами да пробваме без БХ да видим дали си прав ![/quote]

  Е ми точно това ще правим. Вече започнахме. Що, ти не си ли навит?

 22. 22 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Резюме на статията: без ББ можеше и да е по-добре, и по-зле, но вероятността за "по-добре" е минимална.
  Съгласен съм с г-н Смилов, но това не ме прави щастлив.

 23. 23 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Весело

  Както гласи една не толкова стара мъдрост не е срамно и глупаво да си на 30, 40 или 50 години и още да вярваш в Дедо Коледа.
  Срамно и глупаво е да си на 30 , 40 или 50 години и да вярваш в Мюнхаузен от Тиквенбург.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4198 Весело

  Още десет изгубени години с Бибитко.

  klimentm
 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  ГЛАСЪТ
  Продължение на „Панорама” с незададени въпроси към вожда
  14.01.20171875113

  Бойко Борисов показа ново лице по „Панорама”, ах недей... Толкова разчувства другите участници Харалан Александров, доц. Антоний Тодоров и водещия Бойко Василев, че те едва възпряха сълзите си.

  След туй един през друг, когато премиерът вече не бе в студиото – дами и господа, Елвис напусна сградата - се надпреварваха да го аплодират, възхваляват, боготворят и да търсят нови умилителни сравнения за изявата му, развявайки свещения му потник като свещената плащеница от Торино... Бойко вече е канонизиран, без БПЦ, папи и патриарси да са разбрали – безчетният слугинаж го иска. Вече не 19 февруари ще е черната българска дата, а 14.11 – датата на Борисовата оставка – по-страшна от бесилото край София. Гарване, и ти птицо проклета... - това отива в нафталина.

  Апостоле, сори, ама човекът те измести в сърцата на цялата общност от шутове. А в България шутовете са болшинство, както ти е известно отколе.

  Какво научихме от последния открит урок на Бойко? Бойко е по новому кротък, още по-възпитан (Нима е въможно!), търсещ консенсус, предлагащ мир, балансьор, човекът с опит (Познат крив път е по-прав от непознат прав. Абхаска народна мъдрост, казана по друг, но неповторим и красив начин от Харалан Александров...), улегнал, умен (Ако някой се опита да те засенчи, остави го да слънчаса! По Антоний Тодоров, който нали - знаете как е с онези политолози...), народен любимец, политик, държавник, водач, стълб, самолетоносач – това не го казаха, но биха го казали, както и атомен ледоразбивач, Майка Тереза и хан Татар, Цицерон, Цезар и де Гол, Ленин, Сталин и Георги Димитров, Живков и останалите. Стихове пише като Ботев – майка му била учителка и го възпитала по-добре от всички останали – сам Бойко призна. Художник като Майстора – цял съюз му клечеше и точеше лиги.

  Музикант като Ленън – и той с китарката дрън-дрън, футболист като Пеле и Марадона взети заедно (без да смесваме цвета на кожата им), чекист като Дзержински, пожарникар и жонгльор с щранговете като Джейсън Стейтъм в „Транспортер 2”, българският Казанова, дворянинът от улиците на Банкя с филия мас в ръка, самолетът, който спасява когото трябва, вертолетът, кръжащ над родината, граничарското куче край браздата с Турция... Едновременно син и баща на своя народ. Всичко и над всичко! Българският Назарбаев и Ердоган.

  Червеният кръст да осигури кислородни маски за шутовете в часовете, когато не го виждат и чуват... Драма, драма, драма... Не ги разбираме, защото нямаме сърца. Ах, колко сме презрени – за останалите иде реч.

  Всичко това видяхме в „Панорама”.

  Това, което не видяхме и не чухме са няколко въпроса. Ето тези:

  1. Има ли корупция в България? На кое място е страната ни по корупционни практики – в ЕС и в света?

  2. Защо Междуведомствения съвет за борба с корупцията към Министерски съвет за цялата 2016 г. е качил на сайта си – произведен с европари - един доклад за 2015 на 11 април 2016 г.?

  3. Кои трима български политици се разследват в Лихтенщайн за притежавани банкови сметки с милиони в тях без да е ясен произхода?

  4. Колко милиона от КТБ и фирми около КТБ са „изтекли” към Борисов чрез посредниците Александър Сталийски, Делян Пеевски и техни помощници? Защо Борисов не разпореди на ДАНС да разследва твърденията на банкера Цветан Василев? Ако 240-те милиона, за които говори Василев, а след това и бизнесмена Гриша Ганчев не са стигнали до Борисов, къде са отишли? Разследва ли се това?

  5. Защо държавата абдикира от задълженията си и не упражнява контрол върху сделката за Виваком? Обещавани ли са милиони на Борисов, както писаха руски медии, за да си затвори очите за криминалните действия около присвояването на корпорацията?

  6. Лично Борисов ли разпореди назначаването на Пламен Георгиев за шеф на КОНПИ и свързано ли е назначението с ролята на Георгиев в туширането на скандала „Ало, Ваньо” и последвалата мистериозна смърт на Мишо Бирата в хотела на Вальо Златев в Правец?

  7. Привиквал ли е в същия хотел в Правец Борисов министри и президента Плевнелиев да им нарежда и възлага задачи? Това практика ли е или изключения?

  8. Какви мерки е предприел Борисов като премиер, за да се разследва модела #Кой и да се спре неговото влияние в правосъдната система и бизнес средите?

  9. Възлагал ли е Борисов като премиер на ДАНС, МВР, Финансовото разузнаване, НАП и Министерство на финансите разследване на лица и фирми, за които има съмнения, че печелят обществени поръчки чрез корупционни практики? Колко са тези разследвания, какви са резултатите и кой ги е провеждал?

  10. Възлагал ли е Борисов като премиер проверка на собствеността на медиите в България? Какви са резултатите от тези разследвания?

  11. Какво е направил Борисов като премиер за гарантиране свободата на словото в България и да излезе тя от 113 място, на което пропада след неговото идване на власт?

  12. Какви мерки е предприел Борисов като премиер България да се откъсне от последното 28 място в ЕС за десетте години членство в съюза? Какви са резултатите от тези мерки?

  13. Притежава ли Борисов акции от медии и от кои?

  14. Разпореждал ли е премиерът Борисов проверка на договорите на НКЖИ за последните 5 години, през които две фирми са усвоили близо 1 млрд лв по договори за експресни ремонти на междуселски жп отсечки на стойност с пъти по-висока от средните цени в ЕС? На кого е разпоредил проверката и какви са резултатите?
  15. Разпореждал ли е премиерът проверка на договорите на ТЕЦ „Марица изток 2” за последните 6 години, през които две-три фирми са усвоили стотици милиони за дейности оценени с пъти по-скъпо от средните цени за ЕС? На кого е разпоредил и какви са резултатите?

  16. Разпореждал ли е премиерът Борисов проверка на действията на синдиците на КТБ и разграбването на активите на банката? На кого и какви са резултатите?

  17. Главният прокурор Сотир Цацаров ли му изпрати онзи SMS от съвещанието на ВСС, на което е имало предложение да го извикат по скандала „Яневагейт”? Ако „Да”, защо крият досега? Ако не – да го заявят публично.

  18. Делян Пеевски ли контролира назначенията на повечето шефски места в МВР, ДАНС, ГДБОП и пр. Ако „Да” защо? Ако не – защо МВР е в това състояние?

  19. Чел ли е Борисов „Тримата шишковци” на Юрий Олеша?

  20. Има ли договорка между премиера Борисов и Пеевски медиите на олигарха да подпомагат предизборната кампания на ГЕРБ? По каква схема ще се плаща тази медийна кампания?

  Това са само част от въпросите, които нито една от обслужващите го медии никога не му задават. За радост на шутовете. Така си и живеем: една България на шутовете с цар Бойко и друга – която лелее промени, които не включват Бай Хуй, Еднокнижния, футболера в управлението. Приключения в два свята, би иронизирал Кронин. Тъпо е, тъпо, тъпо, тъпо – ще му отвърне българското ехо.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Любопитно

  До коментар [#17] от "Радан-Издислав Кънев":

  имаш ли кандило под портрета на вожда и учителя ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 264 Весело

  "като погледнем съседна Сърбия или Македония. "
  "като Молдова, Босна и Херцеговина, Украйна, Грузия, Армения, Албания, Турция и т.н."
  "държави като Естония"
  "на фона на вишеградските държави."
  И аз като си грабвам квото ми кефне от математиката мога да ви докажа, че всички сте успоредни на тангентата...

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Време му е да се пенсионира.


 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#27] от "Приказки под шипковия храст":

  Ми доказвай, някой пречи ли ти

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  хибридно ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#1:"sv3tli0"]имаме нужда от промяна.. същевременно и новини от сорта "Промяната дойде с ДА България"... [/quote]
  Баце и неговата задруга могат да си купят всяко следващо правителство!
  Тези направо да си се кръстят"ЙЕС СЪР за България" и да ходят за грантове в чуждите посолства стига само да покажат ,че са в хармония с ГЕРБ по вътрешната политика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Добре ни е люлял. Десет години сме спали.

 33. 33 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#29:"realguru"]Ми доказвай, някой пречи ли ти[/quote]
  Сега аз тебе забелязах ли те, или не те забелязах? Май ми идваш по-тъпичък отколкото импеданса сработва.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Той е двуликият, не многоликият Янус. Това, че той си вярва е в реда на нещата. Лошото е, че и други му вярват.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  До коментар [#15] от "Stewie":


  [quote#15:"Stewie"]сложни са мислите и чувствата смилови ,хем уж не харесва борисов ,хем пък не може без него[/quote]
  Комуне, ти само това ли разбра от целия анализ?...

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  В историята няма "ако". Каквото е станало е трябвало да стане. Оттук нататък ще може вече да анализираме присъствието на Бойко Борисов в българската политика спокойно и безпристрастно. В минало време.

 38. 38 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "sv3tli0":

  Не знам кой изобщо се занимава да чете словозилиянията на либерастките им "автори". За някои медии 89г така и не дойде, така и не се случи..

 39. 39 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  До коментар [#25] от "stenli1":

  много добро ,кой е автора ?

 40. 40 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#37] от "Един препатил":


  [quote#37:"Един препатил"] В минало време.[/quote]
  желаещите да го заместят биха сгрешили много, ако го подценят и се отнесат лековато към периода 2007-2017 г.
  ==========
  Това го казва Смилов...не ми е любимец но си заслужава да го послушате...още дълги години Борисов ще е фактор в политиката в България...другото е сметки без кръчмаря...

 41. 41 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "ruby":

  Ееее, крайно време беше да се появи някой с "чиста душа и съзнание" и да пише лошо срещу БПЦ. Що чака толкова време? Нещо за мюфтийството и за парите , които идват от Турция и СА за проповядване на радикален ислям или за тях не се отнася? Откъде се пръкнахте такива мъдри пророци, видяли неправдите точно и само в църквата??

 42. 42 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#7] от "678":

  Съгласна съм за Борисов, но влизането ни не е заслуга на Царя. Който и да беше управлявал, щяхме да влезем. Заслугата е на народа. Да ти припомня ли корупционните скандали на Царя и министрите му? Колко е жалко, че се забравят някои неща. А и така влязохме, НДСВ такива условия ни договориха, че берем плодовете днес и в бъдеще..

 43. 43 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4760 Неутрално

  Анализът е многопластов и трябва да мине време за да излезе всичко на повърхноста.

 44. 44 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#40] от "BGman1":

  Кой е фактор решава народът, а не Смилов и Со. Колкото и някои бивши партийни величия от миналото са фактор днес...

 45. 45 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1921 Весело

  [quote#40:"BGman1"]още дълги години Борисов ще е фактор в политиката [/quote]

  той е фактор единствено в твоята празна чугунена глава

 46. 46 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  "Без Борисов КТБ може би изобщо нямаше да я има. Или пък, ако я имаше, нямаше толкова лесно да минава под радарите на регулаторите и службите, и да се разраства безконтролно. Или поне фалитът й щеше да бъде разследван далеч по-детайлно от парламента, а и от прокуратурата."
  КТБ е основана през... Продадена е през ... Цветан Василев става мажоритарен собственик през ... Бурното (може би не безконтролно, контролирано) разрастване на КТБ започва през ... Фалитът на КТБ е през, когато министър-председател е ...
  Знаем, че Бойко Борисов притежава огромен потенциал. Но защо му се приписват подобни свръхспособности? Или отново се потвърждава максимата "Българинът, в частност авторът, най-обича кат' спи, кат' яде и КаТ'еБе".

 47. 47 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#42] от "bee":

  Който и да бил управлявал щели сме да влезем в ЕС. Как ли пък не ? Народът сам си влязъл. А стига глупости. Това е същата глупост като оная как народът спасил еврейте или някой си Пешев. Ако не беше цар Борис Трети нищо нямаше да им помогне. Сега е същото. Ако не беше Симеон, а напр. жалкия Борисов нямаше да влезем в ЕС. Като народът бил влязъл в ЕС, защо тоя народ не влезе в Шенген ? Защо тоя народ е на последно място в ЕС ? Защо някак си сам не се придвижи към средата ? Защо тоя народ мълчи като го най-нагло го лъжат за хъбове, газ в Черно море и т.н. Кога нещо е зависело от един народ ?
  А що се отнася до корупционните скандали голямата част от тях бяха медийни спекулации. Истината е, че Симеон заради произхода и възпитанието си получено в чужбина мълчеше и не отговаряше на откровените глупости, които се говореха тогава.

 48. 48 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  "Всичко действително е разумно, всичко разумно е действително". (Хегел).

  Бойко Борисов е действителен, следователно в съществуването му има разум. Точно толкова е бил разумът и в съществуването на Бай Ганьо - без него не бихме си имали Алеко Константинов.

  Разумно е България да има Бойко Борисов, затова и го виждаме действителен. В негово лице "простите" управлявани си имат "простия" управляващ, с когото "се разбират". Ако някой управляващ направи грешката да иска от простите управлявани по-бързо да надмогнат простотията си, те неизбежно го наказват.

 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#44] от "bee":


  [quote#44:"bee"]Кой е фактор решава народът,[/quote]
  Ти откри топлата вода...десет години да не би марсианците да са решавали да бъде фактор?...още дълго ще имате възможността да слюноотделяте като кучето на Павлов щом чуете за Борисов...

 50. 50 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Едно е вярно, много направи и много неща остави да си текат и то съществени, такива, които ни дърпат към дъното толкова години...
  Така или иначе вече е част от най-новата ни история....
  Съмнявам се, че друг би направил повече - няма такъв политик сред наличните, а от месии и месийчета решително нямаме нужда.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 51. 51 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#50:"Алф"]Съмнявам се, че друг би направил повече - няма такъв политик сред наличните, а от месии и месийчета решително нямаме нужда. [/quote]

  Няма шики-мики.
 52. 52 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1084 Весело
 53. 53 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Затова и посланията му за пакт за ненападение преди изборите ("да не се плюе там, където ще се лиже" на неговия по-образен език), за "повече справедливост", за "надграждане" бяха отправени основно към БСП и Радев.
  _______________________________________________

  С това да беше почнал,за да пестим време от четене на скудоумия.

 54. 54 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#11:"Judjuk"]Тъжен е щото стигна дъното[/quote]
  Ако ГЕРБ е на дъното с 30+%, то къде ли са ДСБ с техния (1-)?

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#39] от "Stewie":

  От Фрогнюз е

 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2875 Весело

  Бай Смилов изглежда ужасен от възможността да лиже там, където е храчил. Дано не го сполети съдбата както обикновено.

 57. 57 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#10:"Радан-Издислав Кънев"]Ако беше тиква нямаше да доминира 10 години [/quote]
  По интересното е ако Борисов наистина е тиква и доминира вече 10 години, то какви са опонентите, над които доминира?

 58. 58 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#18:"КМЕТ В СЯНКА"]ами да пробваме без БХ да видим дали си прав ![/quote]
  Ами нали пробвате вече десет години? Ние ли сме виновни, че не можете да спечелите доверието на хората?

 59. 59 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#21:"Judjuk"]Вече започнахме. [/quote]
  Вече? Не започнахте ли още 2014-та с РБ?

 60. 60 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#50:"Алф"]Едно е вярно, много направи и много неща остави да си текат и то съществени, такива, които ни дърпат към дъното толкова години...[/quote]

  Въпреки съпротивата на червени,
  сини,пембени.Затова и не го обичат
  и е първи парцал да си избършат
  нааканите кунки!
  И сега пак им е трън,защото при
  новите избори пак без него не става
  правителство.Целта е да няма мнозинство
  защото тогава му се развързват ръцете.
  Да сме живи и здрави,ще гледаме шоу!

  Мисълта ражда действието.
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  Каква би била България без Бойко Борисов е по-трудно да си представим.
  =======
  Връщай се Борисов , и то бързо !
  Без теб и 2 яйца не могат на омлет да направят в Парламента.

  Bukalemun
 62. 62 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Само дето постиженията на България в порвата част на статията се дължат над 50% именно на ГЕРБ и в частност на Борисов! Защото и през управлението на Станишев и на Орешарски пак си бяхме членове на ЕС, но нямаше "почти ежедневни новини за интерес от големи компании"!

  Иначе Дневник много старателно подбира кой да пише на страниците му и какви новини от какви сайтове да препечатва... Явно определението "независима и безпристрастна журналистика" вече изобщо не важи за този сайт!

 63. 63 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#57:"kalmuk"]По интересното е ако Борисов наистина е тиква и доминира вече 10 години, то какви са опонентите, над които доминира? [/quote]
  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!

 64. 64 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  [quote#47:"678"]Това е същата глупост като оная как народът спасил еврейте или някой си Пешев. Ако не беше цар Борис Трети нищо нямаше да им помогне. Сега е същото. Ако не беше Симеон, а напр. жалкия Борисов нямаше да влезем в ЕС. Като народът бил влязъл в ЕС, защо тоя народ не влезе в Шенген ? Защо тоя народ е на последно място в ЕС ? Защо някак си сам не се придвижи към средата ? Защо тоя народ мълчи като го най-нагло го лъжат за хъбове, газ в Черно море и т.н. Кога нещо е зависело от един народ ?
  А що се отнася до корупционните скандали голямата част от тях бяха медийни спекулации. Истината е, че Симеон заради произхода и възпитанието си получено в чужбина мълчеше и не отговаряше на откровените глупости, които се говореха тогава.
  [/quote]
  Според мен е спорно дали само Цар Борис Трети е спасил "еврейте". Може би и други имат заслуги. Освен "някой си Пешев" се споменават другаря Тодор Живков и др.
  Може да се дискутира и каква е ролята на другаря цар&министър председател Симеон за присъединяване на България към Европейския съюз и НАТО. Чрез историческа справка лесно може да се провери какво и от кого е направено преди 06.04.2001. А и след това.
  Народът е постигнал ... това, което е. Каква ли част от постигнатото дължи на същия другар цар&министър председател?
  Да, българският народ често е обвиняван, че понася неправдите и търпи да го лъжат. За посоченото от Вас, за много-много други и по-важни неща, за едни 800-дни ...

 65. 65 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#57:"kalmuk"]По интересното е ако Борисов наистина е тиква и доминира вече 10 години, то какви са опонентите, над които доминира? [/quote]ГНИЛОЧ!

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  [quote#54:"kalmuk"]Ако ГЕРБ е на дъното с 30+%, то къде ли са ДСБ с техния (1-)?[/quote]

  Държавата е на дъното.

 67. 67 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#34:"Роси"]Лошото е, че и други му вярват.[/quote]
  А за какво ни е излъгал, че да спрем да му вярваме? Вас Радан Кънев ви лъже на лягане и на ставане, и пак си му вярвате, а ние да не вярваме на Борисов? Я кажи сега, новия "трик" готов ли е или е рано още за него?

 68. 68 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#37:"Един препатил"]Оттук нататък ще може вече да анализираме присъствието на Бойко Борисов в българската политика спокойно и безпристрастно. В минало време.[/quote]
  Получили сте работа в задругата на писателите-фантасти? Ами ха честито и успехи!

 69. 69 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#42] от "bee":

  Заслугата за влизането ни ЕС наистина не е на царя, но не е и на народа (на Борисов изибщо няма как да е-това е ясно). Заслугата за влизането ни в ЕС е на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ и техните геостратегически планове (поне те така си мислят), а донакъде и на тяхната глупост, понеже нито тогава бяхме на нивото на европейските стандарти, нито все още сме ги достигнали!

 70. 70 Профил на todorov_g
  todorov_g
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#25] от "stenli1":

  Страхотен си!
  Много добре си го казал/написал.
  Браво!!!

 71. 71 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#67] от "kalmuk":

  Да твърдите, че лъже Радан Кънев е лъжа. Той изрично предупреди Борисов, че спирайки съдебната реформа ще падне от власт.
  Факт ли е? Факт е.
  Изглежда не забелязвате разгромната победа на неизвестника Радев над Борисовото политическо присъствие. Хората явно търсят разлика с излъгалата ги борисовщина.

  Къде ще я намерят ще видим на изборите. Националното обединение срещу корупцията и цацаро-сарайската мафия е шанс.

  Navigare Necesse Est
 72. 72 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#25] от "stenli1":

  Браво Стенли!!!!

  Navigare Necesse Est
 73. 73 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Един залязващ, посредствен човек.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Смилов, този път доста си се изложил ..По- объркан анализ от теб- не бях чел :)
  Даже явни противоречия..И си го писал в метрото, докато пътуваш ..Какво значи , например това ?? :
  ""Корупцията едва ли щеше да изчезне без Борисов. Но пък правовата държава би могла да получи по-големи шансове.""
  Когато правовата държава щеше да има по- големи шансове БЕЗ Борисов - то тогава и КОРУПЦИЯТА ще бъде по- малка - така е при правовите държави :)

  BIG AL
 75. 75 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#42] от "bee":

  Приемането ни в клуба на най-богатите - ЕС има няколко основания.
  Първото, че ЕС няма как да е завършено обединение без, за жалост каквато сме и ние, периферията си;
  Второто е, че противната сделка от Ялта просто ѝ изтече срока;
  Третото, което е най-важно, евроантлантическата общност е длъжна да се разширява максимално на изток, за да постигне стабилност и спокойствие.

  Navigare Necesse Est
 76. 76 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Егати бисера:

  Боко Т бил ”тъжен”, защото знанието трупало тъга.
  Боко Т и ”знание”????

  Аз пък си мисля, че е тъжен защото му пада рейтинга и Цацаров е до време Главен прокурор

 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Очевидно е и , че надценяваш "харизмата" на един посредствен човек, който нахално те лъже , гледайки те в очите :) Има и над 20 съветници, на които плащаме заплатите им ..Не забелязваш и леко подигравателното отношение към него - на срещите в ЕС ..Още Берлускони го демонстрираше ..)

  BIG AL
 78. 78 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ""....от неформални договорености за контролирана употреба на съдебната система (основно срещу политически неудобните). Това се прави засега нежно и без крайни осъдителни присъди......"""
  ...........
  Какво празно многословие използваш , за да маркираш мафиотските - корумпирани ВРЪЗКИ межди магистрати и Борисов - цацата , магистрати други и т.н...)
  По- страхливо дори от докладите от ЕС - за съдебната ни система и недостатъците и ..)

  BIG AL
 79. 79 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#71:"Schopenberg"]Да твърдите, че лъже Радан Кънев е лъжа.[/quote]
  Мхм. Той не лъже, човечецът. Просто избягва да казва истината, което е съществена разлика. Бай дъ уей, две години викахте на Лукарски "Божо трика". Сега, след като от две седмици е ясно, че автор на "трика" е Радан Кънев, защо никой не му казва "Радо трика"?

 80. 80 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#1] от "sv3tli0":

  [quote#1:"sv3tli0"]Забелязва се едно грозно постоянство[/quote]

  Защо да е "грозно"? Това за грозното и красивото е много субективно

 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И всеки, не само борисов , може да рефинансира СТАРИЯ ни дълг - но и като ПРИБАВИ- 2- 3 милиарда НОВ дълг , към стария ..:)))
  Това , все още , е малко популярно и известно ..)
  Не си забелязал и НЕРВНОСТТА по време на интервюто му , типична за по-прост човек, когато вижда , че има опастност да изгуби властта ...Че има механична памет - напълнена от съветниците му - няма спор ..Но неумелото прикриване на мафитските връзки - обществените поръчки - не остана незабелязано от по- умните граждани ..
  Даже и Цецо- ни пита : Има ли олигарси в България ???
  Кои били те ???.))

  BIG AL
 82. 82 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нали някой трябваше да яде евро-гювеча. А сега, когато той привършва, вземете си демокрацията!

 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  И когато ролите ,, които играеш, Смилов, се провалят една след друга , това че сменяш една с друга - не носи вечен просперитет..Просто немерът на Софиянски - стар е : "Гласувайте за мен , иначе комунистите идват на власт ..!!?? "Софиянски не беше комунист , но Боко си е -парекселанс - и в лъжите ..)
  Типажът на ролите му се изчерпа : храбрият борец, после - 'мисловен строител",после - загрижения тато на държавата ,после - идват снимките до снегорините - и накрая и съветниците ти НЕ могат да измислят новата ти роля :)

  BIG AL
 84. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  И още Смилов ..
  Дори да си перфектния политик ,а той не е такъв, след 10 години си се ИЗЧЕРПАЛ и си отиваш, колкото и да не ти се иска ..) Писваш им на хората , камо ли ако си и мафиот :)
  Писва им, даже да те гледат по телевизията с едни и същи лафове ..)
  Само големите артисти не ти писват с години - а той не е такъв :) Няма въображението на големите , велики актьори, а и режисьорите му са ..слаби :)

  BIG AL
 85. 85 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ББ дойде със заявка за смели реформи и справедливост.

  Вие преценете какви реформи са се случили и дали има някой политик наказан изобщо.

  Пробация и условна могат да се считат за наказание само от някой глупчо, дето лапа бигбрадър, цеца и е чел не повече от "Винету".

 86. 86 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ми половин милион по-малко работещи, половин милион по-малко население, няколко десетки хиляди милионери..това е равносметката..На който му изнася..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 87. 87 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  А и когато цъфнат връзките ти с "любими" на целия български народ 'личности " - доган ,пеевски, цацата , Гоце , , златевци и сие маджо или пашата ,и т.н,
  тогава наистина ти идва краят , като политик и НЕ осъждан ,все още , гражданин ..Въпрос на време е..)

  BIG AL
 88. 88 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#79] от "kalmuk":

  Поредна лъжа. Лъжете си. Иначе какъв лъжец сте, асо не лъжете. Щастлив от лъжите си лъжец вероятно е форумно състояние. Аман от вас.

  Navigare Necesse Est
 89. 89 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мафиотите , особено българските , не разбраха едно нещо, за разлика от италианските ..
  НЕ МОЖЕ САМО те - да забогатяват,мамят и държат поне 80 % от гражданите в нищета и бедност ..Не можаха да си сложат юзди на алчността, а тя се вижда - малка държава сме ..И когато стане ясно на повечето граждани - тази твоя мафиотска алчност и наглост, тогава ти идва и ,,краят ти...)

  BIG AL
 90. 90 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#4] от "SS":

  Ако стане това шиляка и лизача ще си направят сепуко

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 91. 91 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#79:"kalmuk"]след като от две седмици е ясно, че автор на "трика" е Радан Кънев, защо никой не му казва "Радо трика"?[/quote]

  [quote#88:"Schopenberg"]Поредна лъжа.[/quote]

  Лукарски:

  Понеже съм много лоялен към колегите, досега не съм казвал, че авторът на цялата тази стратегия е Радан Кънев. Той цъфна на един изпълнителен съвет на РБ преди парламентарните избори, извади лист и каза: “Ние, докато всички не подпишем декларация, че няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ и няма да управляваме в правителство с премиер Бойко Борисов, аз няма да ходя с вас на избори. Изобщо спираме реденето на листи.” Ние тогава го попитахме: “Защо ни в клин, ни в ръкав идваш с тази бомбастична мисъл?” Той каза: “Това е моето твърдо убеждение за пред нашите избиратели, които не са избирателите на ГЕРБ. Ние трябва да им дадем ясна алтернатива на ГЕРБ. Ако не го подпишем, ДСБ вече не върви с вас.” Тогава аз, а и други го попитахме: “Ти наясно ли си, че това е единствената формула, с която ние можем да реализираме наши програми - да участваме в управление заедно с ГЕРБ? Абсолютно е ясно, няма как да имаме 120 депутати.” Той тогава каза: “Да, наясно съм, но не трябва да го казваме на нашите избиратели, за да съберем по-голям резултат. После вече след изборите какво ще правим и че е ясно, че само с ГЕРБ и с Борисов може да се коалираме, това ще си остане само тук, на тази маса.” Така че авторът на трика всъщност е Радан Кънев. Просто аз бях прекалено честен - първо, да го кажа и второ, да не разказвам нещата от кухнята.

  - Имате ли свидетели?

  - На този Изпълнителен съвет имаше поне 10-ина свидетели. Както имаше 30-ина, когато Трайчо Трайков заяви, че ще застане между двата тура зад десния кандидат г-жа Цачева. А като го казах, се отметна. Някои хора обичат да забравят какво са говорили и да си измиват ръцете. Аз не съм от тях.

  - Повече от 2 г. търпяхте подмятания за “трика”, а той бил на Кънев?

  - Досега го премълчавах в името на блока. Вече не сме заедно и няма защо да го премълчавам. Там бяха и Атанас Атанасов, и Петър Москов, и Веско Пенев, мисля, че и Корман. От ДБГ бяха със сигурност Даниел Вълчев, Митко Танев. Айде да не ми приписват стратегии, които не съм измислил, макар че тогава бях шеф на щаба.

 92. 92 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#91] от "kalmuk":

  Какво доказваш с тая тиня, бе калмук. Доказваш, че Лукарски е обикновен боклук. Ние си го знаем и без теб. Но все пак благодаря за потвърждението.

  Navigare Necesse Est
 93. 93 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#92:"Schopenberg"]Лукарски е обикновен боклук[/quote]

  Радан Кънев:

  [quote#91:"kalmuk"]“Да, наясно съм, но не трябва да го казваме на нашите избиратели, за да съберем по-голям резултат. После вече след изборите какво ще правим и че е ясно, че само с ГЕРБ и с Борисов може да се коалираме, това ще си остане само тук, на тази маса.”[/quote]

  Кой бил боклука, казваш?

 94. 94 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Смислов, логично е бандит ОТКРАДНАЛ милиарди от НАС данъкоплатците и извършил куп престъпления, да иска ”стабилност” и ”пакт за ненападение”.

  Боко Т го е страх от възмездие

 95. 95 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Вчера Борисов изглеждаше телевизионно успокоен, че такива няма:)))
  ...............
  Вчера , Смилов, Боко беше паникьосан, нервен, нагъл и нахален , ядовит, уплашен и ..добре декламираше постиженията си - на НЕразбиращия го български народ, който, представете си - може и за други да гласува ..) !!??
  И това не си видял :)
  Стреляше последните си патрони , заяждаше се, води окопна война срещу ВСИЧКИ, няма съюзници , няма и да има скоро - нинова също иска да се доказва СРЕЩУ него и не и пука и т.н..
  Бавно и полека остава сам - нещо , което писах още преди месеци ..)Или тези , които останат около него - ще е до момента , до който има нещо далавера , за присвояване , крадене и после първи ще го напуснат ..
  Тази група - този ГЕРБ - не е партия , а шайка - ръководството и - което мисли само за обогатяване и нищо друго ..)
  Това е и присъщо на простите , алчни хора , стриганите неадерталци, нискообразовани и нямащи никакви философски проблеми със ..съвестта си .
  ТЕ дори спят по- спокойно, ако са откраднали нещо през деня и не са мунти , както се казва - не им е минал денят "напразно" :))
  Мафиотски щения, мисли , идеи, философия, напъни , наследства , образование и принципи ..)
  Няма лошо , ако бяха просто криминални - винаги има такива , но когато и една държава управляват , то ..тогава е ..лошо ...:)

  BIG AL
 96. 96 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#72] от "Schopenberg":

  До коментар [#70] от "todorov_g":

  От Фрогнюз
  Не съм го писал аз

 97. 97 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#93] от "kalmuk":

  Питаш кой е боклука. Ти си на първо място. Плещиш противности в защита на провалено управление;
  На второ е Цвъки, който мотивира изпаднали неудачници от милюцьонерските среди да се доберат до власт;
  На трето и най-важно, Бойко Борисов години наред е защитник на мафиотски интереси.
  Четвърто и четвъртито, как изведнъж Цветелина Бориславова наследи банката на ужпротежето на Костов. Ти, например, как би си предал банката на жената на няКойси.

  Navigare Necesse Est
 98. 98 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#94:"stenli1"]ОТКРАДНАЛ милиарди от НАС данъкоплатците[/quote]
  Че нали от години ревете колко сте бедни бе чедо, от къде ги имате тези милиарди, че да ви ги откраднат? Значи имате милиарди, а? Къде ги държите, да дойдем да си откраднем и ние? И щом имате милиарди и някой все ви ги краде, защо тогава лъжете, че сте бедни? Нещо ми се губи логиката в тези ваши разсъждения. Вие да не сте случайно "умен и красив"? Признайте си!

 99. 99 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#97:"Schopenberg"]в защита на провалено управление[/quote]
  Ами др. Кънев също беше част от това управление, а вие искате да ни го натресете той да ни управлява. А той беше първият провален, заедно с Хр. Иванов - нали сами говорите за "провалената съдебна реформа"? Значи Радан Кънев и Христо Иванов се провалят в съдебната си реформа, а вие сега искате да ги изберем и защитавате едни провалени хора. А в същото време обвинявате мен, че съм правел именно това. Нещо не ви разбирам. А вие разбирате ли се?

 100. 100 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  С Борисов си останахме в източно-европейски контекст без неговите вишеградски крайности.:))
  ...................


  И накрая, че ми се доспива :)
  Смилов, кое приемаш за източноевропейски контекст ??:)
  Полша , ли ?? Или Румъния ?? Или Гърция ??
  Толкова различен е този 'контекст" ..:))
  Или , може би, Прибалтийските републики ??????
  Остави го Орбан - той почти НЕ Е в Източноевропейския контекс ...))
  В кой контекст ни виждаш, Смилов -от изброените ???)
  Толкова сме различни източноевропейците и сравнението, УВИ, не е в наша полза .
  Ние сме в дупката - в българския , само, контекст , Смилоооовввв...)
  И следващия път да анализираш по- добре , а не писание, като за някой вестник в Китай или Шри Ланка ...))

  BIG AL
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK