От Сполуката към поуките (размисъл по повод януари 1997)

Сред пострадалите протестиращи беше и Филип Димитров - бивш премиер и лидер на СДС

© Архив, Капитал

Сред пострадалите протестиращи беше и Филип Димитров - бивш премиер и лидер на СДСВ седмицата, в която се навършиха 20 години от 10 януари 1997г., "Дневник" препечатва текста от портала "Култура" по темата:


Не всяка зима в България е истинска "политическа зима", но пък за сравнение тази от 1997 г. със сигурност ще си остане като българската "зима на катастрофата", когато, вцепенена, страната удари дъното. Без този път природата да ни е виновна. За да приключа с метеорологията, само ще кажа, че студовете бяха като сегашните, снегът бе сякаш по-малко. Поне в спомена ми, а пък "снегът на спомена вали", както пееше някога бардът на българските протести Георги Минчев. Та и в моя спомен ясно виждам как Гошо Минчев в кучия студ край парламента, заедно със "Стари муцуни" и цялото множество там, напява:


"Никога вече/никога вече/никога вече комунизъм"


Помните ли тази песен? Ако ли не (особено най-младите), наистина няма как да усетите случилото се тогава, защото тя казва много за смисъла и цената на това второ и тъй болезнено-мъчително българско освестване: "Ще запомним добре кръвта на площада, ще запомним как попи в снега на площада, ще запомним как се смеси с калта".
Думи, които изобщо не са метафора, те са разказ за много болка, мизерия и отприщено отчаяние. За протестите и сблъсъците в цялата страна, за десетките пребити в центъра на София през нощта на 10 срещу 11 януари, за сцепената глава на първия демократичен премиер Филип Димитров, за барикадите в столицата, в Дупница и на толкова други места. И най-вече те пресъздават насилието, с което БСП, партията спечелила пълно мнозинство на изборите през 1994 г., искаше да усмири една страна, доведена от същата тази партия до пълен разпад: страна, в която не достигаше хляб, хиперинфлацията върлуваше както в романите на Ремарк (при курс 3000 лв. за долар в обменните бюра), пенсиите се бяха свили до 3-5 долара, а заплатите до 10-15 долара. Това са фактите.


Ала някой представя ли си днес как се кара цял месец с тези пари? Как се храни семейство, как се купуват лекарства, как се покриват сметките за ток и парно? За хората, решили тогава веднъж завинаги да напуснат страната, както и за неродените деца просто не ми се говори.


Никога няма да забравя очите и лицата на хората през онази "политическа зима", съсипията и безнадеждността, излъчваща се от тях. Френският писател и журналист Франсоа Масперо, минал тогава оттук, посвети на България есето си


"Страната на хората без усмивки"


Иди се усмихвай, когато не знаеш с какво довечера ще нахраниш децата си; когато в магазините хората можеха да си позволят да купят по 50-100 грама сирене; когато започнаха да затварят хляб в буркани (и това го имаше!); когато отказваха да продадат на клиент нещо си, защото никой вече не знаел колко струва; когато бездомници не само ровеха в контейнерите по "Граф Игнатиев", но и нощуваха в тях. Иди се усмихвай, смачкан по този начин от безумията на това БСП-управление, приключило, по думите на Иван Кръстев, с "полицейски социализъм". Период, по-известен сред народа като "Виденова Коледа" (сигурно заради близкото си звучене с Видовден).


Може много да се разказва за онези дни, да се показват кадри, с които ни заляха тези дни телевизиите. Проблемът опира не само до припомнянето, той е в осмислянето. В осъзнаването на това конкретно политическо крушение като споделена и споделима отговорност.


Защо въобще се стигна дотам?


Събитията през Виденовата зима имат своята предистория, от която днес сякаш се разтоварваме. А тя е голямата предпоставка в силогизма и на вчерашната, че и на днешната българска политика.


Всичко започна с изборите на 18 декември 1994 г., когато БСП, оглавявана от своя млад и напорист лидер Жан Виденов, спечели доверието на 2 258 212 български граждани (43,4% от гласовете) срещу 1 254 465 (24,1%) за опозицията (СДС). Политическата отговорност на СДС за онзи период е отдавна поета: десницата в продължение на поне две години се занимаваше единствено с дрязги, вперила поглед в самата себе си, затова логично го отнесе на изборите.


Въпросът, пак повтарям, е защо хората толкова масово подкрепиха Жан Виденов и неговата програма "Да спрем разрухата, да обновим България"? Тези дни, по една случайност, мярнах на някаква сергия очукана значка, на която пишеше


"Сполука за България"


– спомен от първата кампания на БСП през 1990 г. Общото и в двата политически лозунга е едно и също – връщане към статуквото на соца. В този смисъл Жан Виденов може да бъде основателно обвиняван в какво ли не – в управленска некадърност, в обвързаност с кръга "Орион", в съсипване на държавата, но той на практика е един последователен политик, който осигури на тези 2 млн. и половина български граждани тъкмо онова, което им бе обещал: напомпване на държавните предприятия с невъзвращаеми кредити от държавните банки ("реиндустриализацията" според БСП); отказ от реална приватизация с упражнения по масовата приватизация с бонове, недонесли нищо на притежателите им; обръщане на външнополитическия курс към Русия и отказ от НАТО, но пък депозиране на българската кандидатура за членство в ЕС и т.н.


С други думи цялото управление на Виденов мина в лакърдии и социални лъкатушения как да се върнем към "социализъма на Живков". И това сякаш предвещаваше неговата устойчивост, доколкото огромна група от носталгици продължаваха "да си искат социализъма". И си го получиха! Но пък го отнесоха всички.


БСП тръгна да атакува и частната собственост на земята, бълвайки лозунги от рода на "земята на тези, които я обработват". Идеята бе съвсем проста: създаване по места на кооперации от "социалистически тип", без нотариални актове, щедро кредитирани от държавните банки – т. нар. "орсовки", по името на нашумелия тогава, а днес напълно забравен депутат Златимир Орсов. В резултат на което в началото на 1996 г. две банки фалираха тъкмо заради несъбираеми кредити от въпросните "орсовки". Други пък изгърмяха след непремерени изявления на вицепремиера и министър на икономическото развитие Румен Гечев, който пред единствената тогава национална телевизия заяви, че редица банки ще фалират. Хората панически започнаха да теглят спестяванията си и банковата система колабира, което трайно спечели на тогавашния и днешен икономически стратег на БСП прякора "Поразяващата уста". Така влязохме


в спиралата на хиперинфлацията


Не по-малко проблематично беше и външнополитическото състояние на България, провъзгласила своя "траен неутралитет" на фона на войната, водеща се до нейните граници – на територията на бивша Югославия. През март 1996 г., по време на среща в Кремъл, на която Русия, Казахстан, Киргизстан и Беларус заявиха готовност за връщане към нещо, което журналистите нарекоха "СССР-2", Борис Елцин директно заяви, че се обмисля структурата да се разширява, като там да се включи и "една България". Стъписването у нас бе огромно, ала правителството на БСП изобщо не реагира.


А само два месеца по-рано руският министър на отбраната Павел Грачов (по време на преговори с НАТО) заплаши, че ако атлантическият алианс разположи бази в Полша, Русия ще стори същото на територията на България.


Президентът Желю Желев единствен изрази позиция и в обръщение към нацията от 30 март същата година поиска БСП публично да отговори поемани ли са подобни ангажименти към Русия. Отговор не последва и такъв до ден-днешен няма. А както изглежда, няма и да има, защото цялата тази "решетникова дипломация" си продължава, въпреки разразяващите се от време на време грандиозни скандали.


Припомням тези позабравени обстоятелства, защото смятам, че са важен акцент от проблемите на онова време.


Ала те са и


сериозен сигнал към политическите процеси с днешна дата, когато БСП предлага до болка познат "нов модел за управлението на България"


Когато Румен Гечев е отново икономическият стратег, начертал "национален план за развитието на България", а Таско Ерменков и Георги Божинов пак са рупорите за строежа на АЕЦ "Белене" с държавни средства.


Когато, според БСП, в основен външнополитически приоритет на България (и българското председателство на ЕС) би трябвало да се превърне отпадането на икономическите санкции срещу Русия.


Всичко това няма как да не е стъписващо, колкото и да ни крепи надеждата в здравия разум. Колкото и да си вдъхваме кураж, че изброеното дотук би трябвало да ни е като обеца на ухото, за да не тръгнем втори път да се давим в една и съща река.


Нали тъкмо това са поуките от Сполуката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  И най-вече те пресъздават насилието, с което БСП, партията спечелила пълно мнозинство на изборите през 1994 г., искаше да усмири една страна, доведена от същата тази партия до пълен разпад: страна, в която не достигаше хляб, хиперинфлацията върлуваше както в романите на Ремарк (при курс 3000 лв. за долар в обменните бюра), пенсиите се бяха свили до 3-5 долара, а заплатите до 10-15 долара. Това са фактите."И ето,че всичко като,че ли е забравено и народа отново е готов да гласува доверие пак на същата тази партия.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Тъжна страница от най-новата ни история - дано никога не се повтаря.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Проблема е, че народа е изключително късопаметен. Забрави събитията от 97-ма, набързо забрави и назначаването на Пеевски и едногодишните протести след това. Сега пак ще гласуват за БСП, щото ония им пробутват сладкодумни лъжи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Няма защо да се връщаме назад. За съжаление настоящето до голяма степен обезсмисли миналото. Остават единствено уроците, но едва ли останаха такива които да искат да се поучат. Като че ли сме по нанадолнището в кола без спирачки и пълна с подпийнали веселяци.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мисля, че този път вече всичко за този 1300-летен народ ще приключи.

 6. 6 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Един народ, състоящ се от "Андрешковци", "телефонни измамници", “Бай Ганьовци“ и издигнал „тарикатщината“ в главна добродетел, нито може, нито е достоен да излъчи стойностни политици. Политиците на "Андрешковците", "телефонните измамници" са от бандата "тука има - тука нема!". Всеки народ си заслужава управниците! Горко ни!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Разстроено

  [quote#1:"chicago514"]И ето,че всичко като,че ли е забравено и народа отново е готов да гласува доверие пак на същата тази партия.[/quote]
  Това е благодарение на дясното мюре ГЕРБ, чиито "благородни" усилия продължават да обезличават качествата на едно истински дясно управление, които то има пред фалша и некадърността на комунетата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#3] от "today":

  Ами, така е, като в учебниците по история и дума не се споменава за събитията след девети септември, не се споменава и нищо за това какво се е случило 96 година...
  Преди от позитано и съветското посолство да са налазили темата - има само един добър комунист - това е мъртвия комунист.

 9. 9 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 410 Разстроено

  Като участник в събитията, и по-конкретно студентските протести и барикадите са ми останали само спомените от хъса, с който обикаляхме София по цял ден. Видяхме и светлината в тунела, но не бяхме подготвени, че това е влака. Уви. Малко по-късно цялата надежда замина, а ние си останахме едно опропастено поколение.

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  А, и още нещо, само като си отвори Нинова устата и лъха на партиен конгрес от 82 година - нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  "пенсиите се бяха свили до 3-5 долара, а заплатите до 10-15 долара. Това са фактите.4

  И партията, която управляваше тогава, с тогавашния си финансов министър /другарят с доларите/ се "ежи" по телевизии и се кани да управлява пак

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#8:"SSS"]Ами, така е, като в учебниците по история и дума не се споменава за събитията след девети септември, не се споменава и нищо за това какво се е случило 96 година[/quote]
  Трябва не само да се изучава подробно какво е ставало след 9-ти септември 44-та, ами и всички младежи да бъдат заточвани в трудови лагери за по 1 месец, за да видят лично колко е "прекрасен" социализЪма.
  А прокуратурата защо не се сезира по повод бесепарските (и не само) лъжи по повод Белене? То не бяха лъжи, че имаме недостиг на ток, то не бяха лъжи за цената на централата, то не бяха лъжи за търсене на ток в региона, че това си е измама, при това с особено големи размери.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Поуката е че няма поука. Матряла гласува отново и отново за БСП.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  "....Политическата отговорност на СДС за онзи период е отдавна поета: десницата в продължение на поне две години се занимаваше единствено с дрязги, вперила поглед в самата себе си, затова логично го отнесе на изборите...."

  20 години явно не стигат на умниците да се наумуват!
  Пак ще се налага някой да поеме отговорност, не ли?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Гневно

  Желев, Костов и Добрев тайничко се срещаха и нареждаха нещата…А от Мултигруп инвестираха...
  Е това е истината за януари 1997, ама някои се правят, че не помнят!

  [email protected]
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Разстроено

  Уви комунизма никога не си отиде от България! Народ който избра БКП след 45 години комунизъм в първите свободни избори има дълго да влачи ярема!

  klimentm
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Сполуката ни спука.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#17:"klimentm"]Народ който избра БКП след 45 години комунизъм в първите свободни избори има дълго да влачи ярема![/quote]

  Изборите бяха фалшифицирани от комунистите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Още 1789 и малко след това Париж е бил обслужван от две гилотини. Едната стационарна на един площад, а другата амбулантна - теглена от 4 коня била пращана в кварталите при необходимост по предварителна поръчка. Та изкахме безкръвен преход - получихме го. Никой не каза че ще бъдем обезкървени ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Тц,истината е друга,че съпартииците ти доограбиха тази бездруго обрулена държава така както никой не беше я грабил.Продадохте дори и държавния зърнен резерв!

  klimentm
 22. 22 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Оф божкелее....от какво му е душата на българина?!? Отдела за Агитация и Пропаганда не му дава да стъпи на земята - само салта и кълбета

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#10:"SSS"]А, и още нещо, само като си отвори Нинова устата и лъха на партиен конгрес от 82 година - нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.[/quote]

  +++++++ Лъха на 81 година 14 - ти конгрес на БКП на който делегат е бил и пресноизбраният Президент.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#16:"karabastun"]Е това е истината за януари 1997, ама някои се правят, че не помнят![/quote]
  Още един щрих от "истината" - Жан Виденов вече БЕШЕ подал оставка един месец преди това. Това хептен никой не иска да си спомни...

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Добрев нареди в нощта на 10 с/у 11 да се стреля,после беше обявен за спасител.

  klimentm
 26. 26 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#25] от "klimentm":

  Колко си плати за точките бе, пич?

 27. 27 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Черният бастун оттогава до ден днешен си бърка в носа, търсейки там отговор на българските проблеми...

 28. 28 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#16:"karabastun"]Желев, Костов и Добрев тайничко се срещаха и нареждаха нещата…А от Мултигруп инвестираха...
  Е това е истината за януари 1997, ама някои се правят, че не помнят![/quote]

  И какви неща нареждаха? Какво да правят с кредитните милионери, с инфлацията? Мултигруп инвестираха още от 1990г., ако не знаеш. Кого си тръгнал да премяташ. Много добре помним, ама някой подменят истината.

 29. 29 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 975 Неутрално

  И що стигнахе до тук?
  Безалтернативен ли е "Ало,Ваньо"? Бойко стабилизатора е изчерпан.Трябва някой д азапочне да работи за народа,не да рита топка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#26] от "Приказки под шипковия храст":

  От къде знаеш че съм на точки,може да съм на райета?

  klimentm
 31. 31 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Кратък и смислен анализ! Мога да добавя, че освен опашките пред банките тогава си спомням накичените с огромни лепенки магазини "Застраховано при СИК" и "Застраховано при ВИС". В Бг и най-вече в София се водеха истински мафиотски войни, стреляха се на улици и ресторанти, даже и с гранатомети! помните ли "сполуката"? БСП разреши на Орион да изнесе цялото зърно и в края на 1996 г. нямаше брашно! Цяла зима ядох гръцки сладоледи, правени във Варна, защото бяха останали на старите цени, а за новите цени пари нямаше. Накрая БСП преби и хората от митингите пред НС, а изродът, който заповяда това, беше провъзгласен за светец, защото сдал властта без кръв.....

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#32:"Nikolai Tsekov"]БСП трябва да бъде окончателно смачкана[/quote]

  Минаха 20 години и пак започнаха да лъжат, да заблуждават, да изопачават, да прикриват, да преправят историята в тяхна полза.
  Направиха такава "сполука"... и после наглеците издигнаха нов лозунг - "ние пак сме тук".

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  По този повод се сетих за един от многото афоризми на американския писател Хорас Джаксън Браун, който прочетох неотдавна, един от многото, които е написал:
  "Давай на хората втори шанс, но никога трети."

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#9] от "Silence":

  И аз бях от участниците в протестите и барикадите! Заедно с един емблематичен участник, който сега е депутат от БСП - Петър Курумбашев! Нямам идея как може да водиш протест срещу Визенов и скоро след това да приемеш номинация ца депутат от тази партия! Вероятно аз съм неадикватен! 😭

 36. 36 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Господа ДРУГАРИТЕ отново смятат да раздават куфарчета !В статията от линка по -долу има един израз , който казва , че ще се РАЗдават пари на отбрани фирми !
  Ще се РАЗдават, а НЕ да кандидатстват и искат КРЕДИТ от банката !
  Ето го и самото изречение :
  """... Идеята е парите да бъдат отпуснати от Българската банка за развитие и бързо да се разпределят по специален план към малки и средни фирми у нас. ..."""
  -=-=-
  """... бързо ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ по специален план към ..."""

  http://www.blitz.bg/politika/bsp-gotvi-programa-za-razvitie-na-5-sektora_news479702.html

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 37. 37 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#35] от "vassilun":

  Не, бяхме млади, наивни и позитивни. Простено ни е. А от комунистическите говеда няма да има отърване още десетки години. Те не са си отивали и за ден от 89-та насам.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#20:"vxa15365434"]Още 1789 и малко след това Париж е бил обслужван от две гилотини. [/quote]

  Тогава така са разбирали лустрацията.

 39. 39 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1662 Любопитно
 40. 40 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Румен Гечев - Поразяващата уста. Този човек съвсем сериозно се кани отново да става икономически или финансов министър в бъдещото правителство на БСП. Този факт не просто звучи страшно, а направо зловещо.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 41. 41 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всъщност, помня разрухата пред Парламента. Помня как занятията на Университета бяха блокирани от стачката на студентите. Помня как пълнехме празни кенчета със стотинки и камъчета, така че като ги разстърсиш да вдигат по-голяма гюролтия. Никой не ни плащаше. Колегите сновяха на ролери между Орлов мост и кръстовището на Университета. Ние, под ръка, шествахме из улиците на София. Надявахме се, вярвахме, бяхме убедени. Двадесет години по-късно, по всяка вероятност, обезверени.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  [quote#37:"Silence"]А от комунистическите говеда няма да има отърване още десетки години. Те не са си отивали и за ден от 89-та насам.[/quote]
  И като погледнем кои бяха опозиционните политици, които се бореха срещу Сполката на Виденовата зима, ще видим, че никой не е останал. Или не са между живите, или са извън политиката.
  Докато доста емблематични фигури от комунистите от този период, все още са на първа линия.
  Няма отърване, наистина...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Всичко това трябва да се набие в главите на матряла преди мазната биволица да е взела властта, да създаде фонд "Индустрия" и да помпи данъкоплатски милиарди в безнадеждни производства. Преди да е стоплила братските отношения с руските уроди и преди да е посегнала на валутния борд. Като знаем късата памет на матряла и природната му невъзприемчивост, усвояването на истроически уроци е непосилна задача.

 44. 44 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Матряла по селата няма да забрави, че Костов свали изкупната цена на прасетата до 80 ст на килограм-жизнено важно за матряла тогава. Сега каквото и да му набивате, няма да хване ред.

 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]И ето,че всичко като,че ли е забравено и народа отново е готов да гласува доверие пак на същата тази партия.[/quote]
  Само да попитам и да припомня - ГЕРБ по-малко ли е двулична /освен че е еднолична!/ с предлагането на Цеца, за да спечели Генералът?
  Кой си мисли, че този ход на ББ е случайно хрумване
  на хитрецът-плазмодий?
  И в чия услуга, ако не на Русия беше таза планирана загуба на "МАЙКАТА НА НАЦИЯТА"
  Кой искаше синьо небе, платноходки, мир и разоръжаване?
  Да се беше обадил на Путин, а?

 46. 46 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#41] от "tourlache": Аз не съм обезверен! България стои по-демократично, т.е. по-добре финансово и всякак от онези соцвремена! Да не ги връщаме никога!

 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  [quote#39:"Nimart"]Пак ли на барикадите?[/quote]
  Ако трябва - ПАК!

 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  [quote#35:"vassilun"]Нямам идея как може да водиш протест срещу Визенов и скоро след това да приемеш номинация ца депутат от тази партия! Вероятно аз съм неадикватен! 😭
  [/quote]
  Просто и ясно - той е добре платен. Нищо за чудене няма.

 49. 49 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "Nimart":

  Съгласна, никога!

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  Тонито продължава с бълнуванията как ни включвали в нов СИВ и Русия щяла да разполага бази у нас но всички тези подли замисли били провалени благодарение на десетоянуарският погром!
  Ама защо паметта му изневерява за срещите с американски политици начело с бившият посланик Монтгомери, проучващи бъдещо правителство на опозицията?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Дано повече хора прочетат това - и го осмислят!
  Защото много се забравя, а желаещите "сполука за България" се роят, но последствията от "сполуката" пак ще я отнесем всички.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Единственото съжаление в живота ми е, че през 1997 не избесихме по дърветата цялата комунистическа паплач. Бяха се насрали в гащите и проявихме прословутата българска толерантност.

 53. 53 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  [quote#35:"vassilun"]Заедно с един емблематичен участник, който сега е депутат от БСП - Петър Курумбашев![/quote]

  Е, това леке беше внедрен от ДС. Както Кошлуков през 1990.

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "today": Проблема е, че народа е изключително късопаметен.
  ====================================

  Народът не е късопаметен. Той помни и знае. Проблемът е, че политиците ни са продажни. Защото и след 1996 година България продължи да върви назад и вече сме твърдо на последно място в Едропа по ниво на жизнения стандарт на същоя този народ. Защото ни обещават демокрация (неолиберална), НАТО и ЕС и наистина ни ги осигурявят, но така, че вместо нагоре, жизненият стандарт на народа пада надолу. А народът не се интересува от демокрация, от НАТО и от ЕС, те не се ядат, не се пият, не топлят жилището и не могат да се облекат. ТЕ СА СРЕДСТВА, КОИТО СА ДОБРЕ ДОШЛИ САМО АКО ОСИГУРЯВАТ ЕСТЕСТВЕНАТА ЗА ВСЕКИ НАРОД ЦЕЛ. А естествената цел на всеки народ е една: ПОВИШАВАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ. И точно по това, дали той расте, стои на място или пада, а не от това какво му казват продажните политици и лъжливите медии, народът преценява своите управляващи.


 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "vxa15365434": Всеки народ си заслужава управниците! Горко ни!
  ===================================

  Това е дежурното оправдание за лошото им управление на всичкси мошеници и на всички продажни и некадърни политически партии и политически лидери, продали интересите на народа си, който ги е избрал да го управляват не защото му харесват, а защото други, по-кадърни и по-честни от тях на политическата сцена няма.

 56. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "today": Трябва не само да се изучава подробно какво е ставало след 9-ти септември 44-та, ами и всички младежи да бъдат заточвани в трудови лагери за по 1 месец, за да видят лично колко е "прекрасен" социализЪма.
  ====================================

  Не се опитвайте да ни лъжете, а не се и самозалъгвайте. Никоя от сериозните партии в България днес не иска да връща комунизма. Днес БСП е толкова комунистическа, колкото и ГЕРБ или нероденият Петко на Христо Иванов, ДА, БЪЛГАРИЯ!. А младежите и без да ги заточвате, от собствения си живот и от реалните перспективи пред тях, които им осигурявате или обещавате вие, разбират, че в някои отношение вие, глобализираните неолиберали, сте по-лоши и от комунистите.

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nimart": Пак ли на барикадите?
  ====================================

  Няма вече балами! На всички е ясно, че всичките ни партии са от един дол дренки, всички са продажни и крадливи и не мислят за интересите на народа и на държавата, така че след никоя от тях няма да тръгнат. Колкото за тези тук от форума, дето много се изсилват, те правят всичко за пари. Ако добре им платят, може и да излязът на символичните барикади. Но през последните три години опитите народът да бъде дигнат на протести в защита на интересите на едни политически мошеници против интересите на други политически мошеници показват, че това е ялова работа.

  Така че народът е разделен, никой на никого не вярва, и няма как да бъде изпратен на каквито и да било барикади. А и с право не вярва. Защото всичките ни партии, коя повече, коя по-малко, са крадливи, продажни и мошенически. 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  През декември 1996 г. бях в България за една седмица, за да видя родителите си за Коледа. Вече инфлацията беше извън контрол, сменяхме долари сутрин и вечер, всеки път с разлика от 5-10% нагоре. През януари заплатите бяха по 8-10 долара месечно, пенсиите по 3-4.

  След това дойде правителството на ОДС и "съсипа България", според ония, които бяха милостиво оставени да се измъкнат с окраденото, вместо още да са в затвора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#57] от "glog":

  "На всички е ясно, че всичките ни партии са от един дол дренки..."

  Нагла лъжа на червен агитпроп.

  Защото докато НЯКОИ партии са оставяли България на купони, режим на тока, глад, хиперинфлация, недоимък и на ръба на гражданска война, други са стабилизирали икономиката, укрепвали институциите, привличали чуждестранни инвестиции и стартирали преговорни процеси с НАТО и Европейския съюз.

  Ако България беше оставена приз цялото време в ръцете на крадливи комунисти, сега щеше да е нещо като Зимбабве или Венецуела, с население от милиардери.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Безсмислици,всичко си беше поръчано,една хубава цветна революция,трябваше да ви счупят главите тогава,та после нямаше да има толкова умни и красиви лапачи.
  Като казвам счупят главите не става въпрос само за седесарите,а и Първанов,Добрев и целия ви номенклату̀рен боклук дето уж беше опозиция.

 61. 61 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Проблемът на повечето анализатори и търсещите поука е, че няматг хал хабер от обективни закономерности и диалектика. Ако направите запитване (анкета), колко от читателите на "Дневник" знаят законите на диалектиката открити от Хегел, ще бъдете неприятно изненадани, че не ги знаят, а дори да са дали верни отговори, със сигурност са си направили справка в "Гугъл". "Колелото на историята се върти" , както е казал Георги Димитров по времето на Лайпцигския процес. Ако искаш да предсказваш с по- голяма вероятност бъдещето, трябва добре да познаваш миналото, да следиш процесите на количествено натрупвания, единството и борба на противоположностите и отрицанията на отрицанията. Мафията обаче, е в състояние да разруши всичко, тя е единственото самоунищожаващо се, гибелно за целия човешки род животно. Дори законите на Дарвин за естествения отбор и преживяване на най- добре приспособените, не може да се бори с триковете на мафията: с наркотиците, хазарта, проституцията, бързите кредити, заложните къщи и нечовешката, зверска алчност и престъпност.

 62. 62 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#54] от "glog":

  На калпавия х*й космите му пречат, на калпавия народ НАТО и ЕС. Продължавайте да гласувате за комунистическите тъпотии и популистки обещания, и после се чудете кой ви е виновен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 63. 63 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  "Народ който избра БКП след 45 години комунизъм в първите свободни избори има дълго да влачи ярема!"
  И продължи да гласува (и избира) за комунистите и техните представители - справка последните избори.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Поуки - никога, грабеж - винаги!

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz": Нагла лъжа на червен агитпроп. Защото докато НЯКОИ партии са оставяли България на купони, режим на тока, глад, хиперинфлация, недоимък и на ръба на гражданска война, други са стабилизирали икономиката, укрепвали институциите, привличали чуждестранни инвестиции и стартирали преговорни процеси с НАТО и Европейския съюз.
  ====================================

  Ало, ти със всички ли си или в главата ти освен зоологическа омраза към всички, които не мислят като тебе, нищо друго не е останало? Я кажи кога в България, примерно казано, след Виденов, е имало подобни страхотии? А нали след това България е управлявана от СДС, НДСВ, ДПС, БСП и ГЕРБ? И дори от РБ, в който влиза и ДСБ, който се изхитри да въде едновременно и част от управляваща коалиция, и опозиция на управлението? И нали през това време България се срина до последно място в Европа по ниво на жизнения стандарт на народа? И коя от тях заплашва света с фашизъм, коя с нацизъм и коя с комунизъм?

  И я кажи, ти, почитателят на ЕС в неговия сегашен вид и на САЩ от времето на Обама, защо те признават всички наши изредени по-горе партии за системни? Защо ББ е все още пръв приятел на Меркел и на Юнкер? И не е ли сега Станишев, членът на БСП и доскорошен неин лидер, шеф на една от трите европартии, които са безспорно системни?

  Въпросите ми са риторични. Защото отговорите им са не само известни, но и безспорни.

 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#54:"glog"]жизненият стандарт на народа пада надолу.[/quote]
  Това изобщо не е верно, въпреки некадърните ни правителства вървим напред. Макар много бавно....И какво предлагаш ти и хора като тебе? Да отидем към Путинската кочина?

 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#65:"glog"] нали през това време България се срина до последно място в Европа по ниво на жизнения стандарт на народа?[/quote]
  Най големия срив на стандарта ни след 1990 г. беше при Луканов-Виденов. Сега сме последни в ЕС, но пред Русия, примерно.

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Началото на 97-ма година беше зимата на нашето недоволство. Всяка вечер бяхме на площада пред "Ал. Невски". Наричаха ни "група граждани", твърдяха, че ни плащат по 10 марки, че ни сипват наркотици в чая (раздаваха чай, за да се топлим в студа), казваха, че София не е България, за да противопоставят столицата на провинцията, упрекваха ни, че не работим, а скачаме по площадите... Но ние бяхме всяка вечер там, млади, ентусиазирани, изпълнени с надежди.
  Къде сме сега? Някои сме тук, във форума, това сега е нашият площад. Пак ни обвиняват, че ни плащат, за да изразяваме мнението си. И пак е лъжа. Други напуснаха България, а "обновената лява БСП" ни обещава да ни направи пак 9 милиона, ще се бори с демографския срив, след като прокуди няколко милиона българи. 20 години минаха като миг и не успяха да променят някои неща, за съжаление! Но има и такива от нас, които също не се промениха – все още сме борбени идеалисти, макар и малко поостарели!

 69. 69 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#60] от "mimeto71":
  а, те се опитаха. признавам си, че употребих една отвертка не по предназначение по дебелите бутчета на няколко куки

 70. 70 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  [quote#35:"vassilun"] Заедно с един емблематичен участник, който сега е депутат от БСП - Петър Курумбашев! Нямам идея как може да водиш протест срещу Визенов и скоро след това да приемеш номинация ца депутат от тази партия![/quote]
  Тогава Слави (Курумбашев беше от Ку-ку екипа) пееше "Пътнико Виден, пътнико -офф", но веднага след като Костов дойде на власт, целият екип на Слави се обърна срещу ОДС правителството. Това беше най-вероятно под давлението на Сашо Дончев и интересите на "Овергаз", а може би и на други интереси.

 71. 71 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Да помогнем на Тони Николов да спре да ни манипулира, като имаме предвид резултата от много по - отвратителното настояще, което дължим на сегашните по-отвратителни комунисти.

 72. 72 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#41:"tourlache"]Надявахме се, вярвахме, бяхме убедени. Двадесет години по-късно, по всяка вероятност, обезверени. [/quote]

  20 години по-късно - повечето от моите състуденти (вкл. и аз самият), с които лежахме по паветата след знаменитото изказване на Младенов, вече отдавна не живеят в България...

 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  А пък "трети партии", на власт, крали покраю приХватизацията, като за световно, подканяйки се един друг "Ваньо, кажи им!"
  Ама Ваньо мълчи като пратизан на разпит!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#58] от "Norman Granz":

  Недей да лъготиш
  [quote#58:"Norman Granz"]През януари заплатите бяха по 8-10 долара месечно,[/quote]
  в 1997 заплатите в България никога не са били в долари, а само в левове....
  А и от обезценяването на лева спечелиха/ загубиха само спекулантите взимали заеми в левове или в марки/ долари или заложилина високите лихвени проценти обещани от банките !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#58:"Norman Granz"]След това дойде правителството на ОДС и "съсипа България", според ония, които бяха милостиво оставени да се измъкнат с окраденото, вместо още да са в затвора. [/quote]
  Да, но според "мъдрият" народец, черният Костов е най-голямото зло за България - и както беше писал някакъв кретен онзи ден, БСП била партията изградила модерна България с не знам си колко милиарда активи, които лошият Костов разпродал на безценица...

  И бай Иван в хоремага надига пърцуцата и псува тоз' зъл злодей...

 76. 76 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  История се повтаря, дори играчите са същите.
  Златю Орсов и Румен Гечев през 1996-та успяха да фалират 18 банки. Сега, при управлението на експерта Орешарски, фалираха КТБ.
  Ако БСП вземат пак властта, ще имат трипъл-хенд от банките. Социалисти...

 77. 77 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#74:"boby1945"]в 1997 заплатите в България никога не са били в долари, а само в левове.... [/quote]
  Браво Боби, откри топлата вода - заплатите в България не бяха в долари, вярно, но пък ако ги обърнеше в долари, си бяха баш нялко американски пари за зял месец работа. Жена ми тогава беше бременна 8-ми месец и в болницата поискаха 400 долара за раждането - които по онова време бяха крупна сума, непосилна за току що дипломирано младо семейство.

 78. 78 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Браво, г-н Николов. Нормалните хора имат нужда от обективна разходка в миналото. Лошото е, че комуноидо-милиционерското природонаселение НЯМА. Те не искат да знаят защо днес са на опашката. Стига им да дишат ''червена зараза'' и да обичат Масква.

 79. 79 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#71] от "Петър Петров":
  Същите са! Комуноидът има уникалното свойство да не се променя. Основните черти определящи характера му алчност, безкруполност, непукизъм, жестокост, безсъвестност, раболепие, кариеризъм, демагогия и непукизъм ги моделират ВЕЧНИ.

 80. 80 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Нали тъкмо това са поуките от Сполуката.

  И още една поука - от доста години мъдрият български избирател дава по-големите си предпочитания на споменатите, но научили урока , отколкото на поучителите.
  Май е верна поговорката - не питай старило, питай патило

 81. 81 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#13] от "Радан-Издислав Кънев":
  Елементарно.
  На принципа - по-малкото зло.
  Мъдър е българския избирател. Независимо от теолозите...

 82. 82 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#76] от "4u4o":

  Социализмът свършва там, където (и когато) свършат чуждите пари.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 83. 83 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Тези събития трябва да се учат в учебниците по история, защото това е дъното на 13 вековната ни държава. За съжаление хората които ни го причиниха все още имат лице да се показват. Не само това, но и се разхождат съвсем комфортно из българсияте медии. Не само това, но и се канят пак да ни управляват.

 84. 84 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#4:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"] ... но едва ли останаха такива които да искат да се поучат. Като че ли сме по нанадолнището в кола без спирачки и пълна с подпийнали веселяци.

  На референдума гласувах с ДА, ДА и ДА[/quote]

  Хареса ми нещо в написаното от теб, но това "гласувах с ДА, ДА и ДА" означава, че не си си взел поука от "сполуката".
  Това три пъти ДА означава в парламента да имаме само ДПС, БСП и ГЕРБ. Не зная дали осъзнаваш, че това са трите глави на една и съща ламя. Ламята, съсипала нашия преход, превръщайки политическата власт в икономическа, която се казва и до днес БКП.
  Докато не си научим поуките, докато не разберем всички, че ГЕРБ, ДПС и БСП = БКП, няма начин да се оправим.

 85. 85 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#83] от "etar":

  Всъщност гледаме куклите. Кукловодите никога няма да ги видим или научим за тях.

 86. 86 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#32:"Nikolai Tsekov"]БСП трябва да бъде окончателно смачкана и размазана на стената на позора и начинът за това са изборите. [/quote]

  Съгласен съм напълно, Николай!
  Но съм на мнение, че и ГЕРБ трябва да бъде окончателно смачкана и размазана на стената на позора.
  А ако може и ДПС .... замечтах се нещо, а?

 87. 87 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Поуката от сполуката народът я направи още на изборите от 2001 година, който след като разбра, че Иван Костов ги е излъгал със своите примамливи обещания, просто му би шута, от който нито той, нито партията му можаха вече да се оправят. Защото лъжливите надежди, които посяха и които избуяха, бяха покосени жестоко от неговото изцяло антинародно управление.

 88. 88 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Любопитно

  [quote#87:"glog"]Поуката от сполуката народът я направи още на изборите от 2001 година, който след като разбра, че Иван Костов ги е излъгал със своите примамливи обещания, просто му би шута, от който нито той, нито партията му можаха вече да се оправят. Защото лъжливите надежди, които посяха и които избуяха, бяха покосени жестоко от неговото изцяло антинародно управление. [/quote]

  И след това същият този народ - след като бързо забрави в какво положение го завари "лошия" Костов, си избра Симеон Борисов, и след това настъпи мотиката още два пъти с днешния Борисов - все надеждни управници с изцяло народни управления....

  Да ви се чуди и мае човек от къде ви намират такива като теб...

 89. 89 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#71] от "Петър Петров": Настоящето е сигурно по-отвратително само за някакви номенклатурни лапачи и мафиоти, близки до комунистите, които направиха пачки от сриването на лева. Сигурно и някои пенсионирани началници, дето вече не могат да разполагат с ресурса на държавата като със своя собственост. Всички други трябва да са по-добре, но сега има много изкушения, за които тогава дори не можехме да мечтаем и невъзможността да си ги позволим ни прави "нещастни". Никога в историята на България след 1944 г. толкова много хора, не са живели толкова добре.

 90. 90 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945": то и стоките трябваше да се продават в левове, но в тези дни можеше да купи антибиотик (в малкото частни аптеки) само за долари. Че е изпуснато левовете, за които можеха да се купят 8-10 долара, бяха една заплата не прави твърдението невярно. Тук се подвизавате пророк Илия, глог, боби1945 - все комунистически защитници. Явно сте много зле, щом заработвате по този начин. Смешници. Бабите и пияниците, които може да ни се вържат на глупавите лъжи, не четат този форум.

 91. 91 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добре казано , Тони ...
  И аз бях там , и си мислех , че това ще са последните избори, които БКП е спечелила и т.н..Всеки ден и шествия правехме и пак не бяхме много ..Студено беше и в 1.5 милионна София , не бяхме повече от 40-50 ооо нормални граждани , уви ..
  А обирът на банките , Мултигруп и т,.н. ,си бяха добре обмислени акции на ДС-БКП ...Комунистите за ПОРЕДЕН път обраха България ...
  А гечев ли ??
  Трябваше СЕГА - след 20 години - да излиза от пандиза !!!
  И тодор вълчев, и всичките червени 'частни" банкери, които обраха България ...Колко бързо забравяме ..
  Запомнете го , бе , глупаци - ЧЕРВЕНИ ,червената МАФИЯ обра за пореден път България ...

  BIG AL
 92. 92 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А на радевци и тези около него , нинови и сие , ще им кажа :


  Номерът ви няма да мине, а сте "мръднали" на изток , а ще се чудите къде да се скриете , пак ..
  Не смеехте с месеци да се показвате по улиците , след дек.-януари 1997 година ...:)

  BIG AL
 93. 93 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Кога ще привличат ФД в следствието за съсипването на земеделието? А Иван Костов за промишленоста и Дедо Мони за американските ТЕЦове?

 94. 94 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Комунист , само от бой го е страх :) От шутове по софийските улици ..)
  Пари имат , власт имат , но от бой, много ги е страх :))
  Умират си от страх - някой да не ги шути отзад -по улиците ..Оглеждаха се като шпиони , от съветските филми .. Тогава ...гечевчето изчезна за години - пак може да забрави - как изглежда центъра на София :))

  BIG AL
 95. 95 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Полицаите на добрев , събраха смелост - ЕДВА след 24.30 часа - когато бяха останали малко граждани пред парламента ..
  До тогава , барабар с щитовете и палките им - си ги беше СТРАХ да тръгнат срещу нас- нормалните граждани :)

  BIG AL
 96. 96 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#61] от "bobhunter":

  "Колелото на историята се върти" , както е казал Георги Димитров:
  .................
  Колелото на историята МОЖЕ да се върти и НАЗАД, като по времето на социализЪма .. Въртеше се, въртеше се ..назад
  Някъде другаде- се въртеше НАПРЕД - Зап. европа , Сащ, и т.н...)

  BIG AL
 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гошо тарабата/ оградил двореца с тараби- дървени дъски,след като се нанесе с рускинята в него / ,
  е един от най- големите национални ПРЕДАТЕЛИ на България ...Слуга на сталин, убиец на опозицията , пияница и мръсник , превърнат от комунистите - в пътеводната им ..звезда ..

  BIG AL
 98. 98 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Една изключително немислеща и късо паметна част цървули гласуваха за Слави Трифонов, Румен Радев, Митьо Пищова и Жорж Ганчев. Те забравиха събитията от 97-ма, които направо не ги интересуват. Масовата деградация е продукт на медиите слуги на БСП. Журналистите са се превърнали в социална прослойка силно заинтересована от популистки внушения, социалистическа пропаганда и агитация. Има спор дали журналистите или митничарите са по-корумпирани. Всички от тази черга пак ще гласуват за БСП.
  Тогава Жан Виденовата зима ще дойде този път през пролетта и лятото.
  В Русия 78 човека починаха защото тамошната пропагандна машина им беше внушила да пият препарат за баня.
  У нас броят ще бъде около два милиона - всичките хитреци които ще прегърнат социалистическото малоумие.

 99. 99 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И го запомнете , съветски слуги и агенти :

  Вече го няма жельо да ни спира - както ви бяхме подбрали ...Децата ни няма да ваши слуги и такива на мужиците ...
  Добре си го помислете - радевци, ниновци и сие тасковци , гечевци и т.н...

  BIG AL
 100. 100 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз също си спомням за оня период. Не знам точно как стана,но лева започна бързо да се обезценява. Едни, с големи връзки взеха много кредити, и почнаха да купуват стоки,които задържаха по складовете или изнасяха за долари и печелеха много,други директно купуваха валута и натиска върху чуждата валута се увеличаваше ,естествено и курса и. Всичко каквото можеше да се изкупи и продаде в чужбина се купуваше,онова ,чиято цена растеше на вътрешния пазар се задържаше. Голям удар тогава направиха леката промишленост,но вече приватизираната. Мелничарите ,които днес си имат много солидно лоби във властта ,януари и февруари 1997 г. връщаха кредити, главница и лихви, с по-малко от една трета от онова,което бяха купили през август-септември 1996 г. Производителите на колбаси стигнаха астрономическа рентабилност. Например, стойността на месото вложено в дълготрайни колбаси го възстановяваха с по-малко от 20% от цената на крайния продукт. През България минаваха много стоки за реекспорт с колосални печалби. Мнозина ,тук могат да разказват какво са видели по магазините,но не познават или не искат да се запознаят с механизмите ,които движеха тогавашното състояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK