Популизмът може да бъде бит от нови и модерни идеологии

Имиджът на един човек да печели милиони гласове на изборите, вече няма да се случва. На снимката - Бойко Борисов в парламента

© Юлия Лазарова

Имиджът на един човек да печели милиони гласове на изборите, вече няма да се случва. На снимката - Бойко Борисов в парламентаКаква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".


Днес отговаря политологът Петър Щурм Константинов. Оценката му за 2016 - може да прочетете тук.


Какви нови политически проекти ще се появят?
- В дясно и център засега заявките са за широко обединение около ДСБ и новата партия около бившия правосъден министър Христо Иванов, като двата проекта може да си сътрудничат. В ляво бих казал, че "нови" все още са партиите на Татяна Дончева и Георги Кадиев, защото още не са направили нищо, което да ги дискредитира в очите на потенциалните им избиратели.


Остават и проектите на Веселин Марешки, който постигна страхотен резултат на президентските избори и евентуално ако Слави Трифонов реши да участва на изборите под някаква форма. До изборите вероятно ще видим и още някоя и друга заявка за нов проект.


Кои ще бъдат успешни?


- Този въпрос изисква малко по-дълъг отговор, но накратко, навсякъде по света виждаме, че времето на типичните партии е започнало да отминава. Исторически първо идват големите идеологически партии. В последните няколко десетилетия виждаме, че тези партии са демоде. Те се разделят на два други типа партии – големите catch all партии, които от няколко години насам имат сериозни проблеми да намерят баланса между това хем да хващат повече избиратели, хем да не губят идеологическата си идентичност.


Другият тип, който ги наследява са партиите - личности. Техният проблем също е много прост – много бързо се изхабяват. И така стигаме до днес, когато по целия свят имаме само два типа партии, които успяват наистина да мобилизират обществена енергия – едните са популистите (и по-нормалните от тях, и по-опасните), а другите са така наречените issue parties – партиите, които се фокусират върху един обществен въпрос и обещават конкретна промяна по него.


Към момента е ясно, че за да се мобилизира обществена енергия, новите политически проекти в България ще трябва да влязат или в групата на партиите по конкретен въпрос, или в популистката писта (и да се надяваме, че ще са от по-нормалните). Всичките изброени нови политически проекти имат шанса да бъдат по един или друг начин успешни. Мога лесно да кажа кои няма да са успешни – тези, които повторят грешките на "Реформаторския блок" и се явят на избори с едни обещания, а след това се окаже, че гонят други цели. В случая на Реформаторите, обещанията бяха за реформи и превръщане на България в нормална европейска страна, а се оказа, че основната цел са министерски, депутатски и други политически и административни позиции. От това нямаме нужда.


Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ, в БСП?


- В БСП е много просто. Вече 3-4 години пиша за това, че БСП няма да спечели избори, докато не се модернизира. А ако никога не се модернизира някой друг ще завоюва лявото политическо пространство. И на тези избори ситуацията е същата.


В ГЕРБ за първи път от създаването й има състояние на шаш и паника. Прокрадват се различни мнения по различни въпроси – нещо което досега не се случваше. Партията започва да чувства, че "с Борисов – зле; без него – по-зле". Очевидно е, че трендът за ГЕРБ ще бъде надолу. Въпросът е да не очакваме сгромолясване тип НДСВ, а по-скоро някакъв дълъг процес тип "Костов".


Каква роля ще си извоюва ДПС?


- Най-силният момент на ДПС беше преди около 10 години. От тогава има лека тенденция надолу, която бавно се засилва. Първо бяха опитите на ГЕРБ да влезе в електоралната ниша на ДПС. След това НПСД, част от Реформаторите, опита същото. Сега вече и новата партия на Местан върви по тази писта. Нито един от тези опити не успя да разклати ДПС сам по себе си, но натрупването на всичките вече е фактор. Това се видя много ясно на президентските избори.


От тук нататък ДПС остава да се бори на три фронта. Първият е електоралният, на който войната е обречена. Вторият е във влиянието върху правораздавателната система. Третият е в алтернативната корпоративна структура на партията. Накратко ДПС ще се опита да извоюва победи на втория и третия фронт, докато забави загубата на първия. Ако успее, ще продължи да е основен фактор в политическия живот. Ако се случи истинска правосъдна реформа, веднага след това и корпоративният модел ще пресъхне и ДПС ще стои пред избора да се държи като нормална политическа партия, или да изчезне.


Да очакваме ли повече популизъм?


- В последните години навсякъде по света имаше възход на популизма. Няма как да очакваме нещо различно и тук. Въпросът е какво застава срещу популизма. Вижте в САЩ например – срещу популизма на Тръмп стоеше корпоративизмът на Хилъри Клинтън. В такава ситуация битката е загубена. Ако Демократическата партия беше изпратила новата идеология на Бърни Сандърс, резултатът от изборите щеше да е различен. Така неизвестното в уравнението не е популизмът, а това каква е другата опция.


Ако погледнем политическата история, виждаме същия сценарий – винаги когато се е появявал някакъв масов популизъм, той е губил от нови и модерни идеологии и е печелил срещу остарели и омръзнали такива.


Ще има ли трети кабинет Борисов?


- Възможно е, но вероятността намалява. Сега предстоят месеци на кампании, в които ще се види накъде тръгват нещата.


Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?


- Тази история официално приключи. Образът на Борисов вече се изхаби. Човекът-партия не е това, което беше. Въпреки това зад него остава партията ГЕРБ, която има и своите лица, и своето влияние и някои успехи, с които да се похвали. На тези избори предстои да видим какво ще предложат от ГЕРБ и как ще реагират хората. Но това имиджът на един човек да печели милиони гласове на изборите, вече няма да се случва.


Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?


- Всичко е възможно, а това е едно от по-възможните неща. Друг е въпросът, че няма да е добре нито за двете партии, нито за обществото.


Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?


- Това е голямата неизвестна в момента. Румен Радев може да се окаже един много добър президент, а може да се окаже и агент на безредието, както беше Първанов. Зависи си изцяло от него и дори не може да се предполага по това кои хора, партии или кръгове са го подкрепили по един или друг начин. Когато говорим за президент, всеки има правото на поне сто дни, а защо не и една година, кредит на доверие.


Бих припомнил какво се случи с Росен Плевнелиев – при номинацията му за кандидат-президент, цялата власт се държеше в Борисов, който очакваше, че слага някакъв приятен, високорейтингов и послушен човек от другата страна на "Дондуков". Е, оказа се, че Плевнелиев в продължение на няколко години и също толкова политически кризи беше единственият принципен коректив на политическата власт, без значение кои хора я упражняваха. Щом за него беше възможно да го направи, значи и за Радев е възможно. А дали ще успее, си зависи изцяло от него.


Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?


- Зависи от много неща. Най-важното обаче е друго. Че шоумените имат потенциала да представляват политически огромни групи от хора, които не намират представителството си никъде другаде. И това не говори лошо за шоумените, а за партиите, които не са успели да достигнат до тези хора.


Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България?


- Глобалният възход на популизма, който не е от днес или от вчера, е един проблем, който може изведнъж да изригне. Иначе нестабилността в Близкия изток, ситуацията в Турция и бежанците.


Каква 2017 г. си пожелавате ?


- Пожелавам си кошмарите от 2016-та да не се превърнат в реалност.


Още прогнози за 2017 четете в "Годината" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  От осанна да разпни го ! Вече няма харизма но който го подцени много ще съжалява. Всички знаят, че определено не съм му фен но е хеобходима реална оценка. Неговата ахилесова пета е корупцията, авторитаризма, сребролюбието и алчността. Егоцентризмът му е чудовищен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  Е, оказа се, че Плевнелиев в продължение на няколко години и също толкова политически кризи беше единственият принципен коректив на политическата власт
  Аз не забелязах кога точно Бойко и Росен са били антиподи, та ако някой ми припомни бих му бил безпределно благодарен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Дефиницията за шарлатанин е известна. Изявявайки се предимно в сфери, които трудно се поддават на измерване, те най-често продават "елексир за безсмъртие". Но за да влезе "нова и модерна идеология", шарлатанинът трябва да бъде разпознат.
  "На тях се доверяват суеверни и неграмотни лица. Шарлатаните се позовават на своите несъществуващи умения с користна цел. Едни твърдят, че контактуват с душите на мъртвите хора. Други претендират, че могат да предизвикат или да предотвратят различни събития с помощта на магия. Трети се опитват да лекуват болести чрез заклинания, баене и врачуване. Четвърти твърдят, че имат способност да виждат как са протекли минали събития или да предсказват бъдеще."
  Религия = шарлатания.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Когато се осъзнае, че нищо, обещано от шарлатанина, не се случва, тогава ще се поведе ефективна битка срещу популизма.
  За жалост шарлатаните у нас са обединени в системи - вероизповедания, политически партии, дори клубове.
  Народът е невеж, суеверен и всяко менте минава.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  Новата идеология на Бърни Сандърс? Хипито-комунист? Му-ха-ха-ха! 😵😳😱

  Българските политолози да не ги наливат с перилни препарати преди интервю?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  това пък как ти хрумна. направо ме изуми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое? Писаното от Щурма или факта, че Бърнито е комунист?

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  - Тази история официално приключи. Образът на Борисов вече се изхаби. Човекът-партия не е това, което беше.
  ===========
  След толкова много " възможно е ...ще видим. ....предполага се. ..и ....може би " та , и това не се знае !
  Още повече, че в момента по света тече точно обратната тенденция. Тръмп е последно доказателство .

  Bukalemun
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  За препаратите

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Малко съм се объркал наистина. Наливането с перилни агенти не е било само преди интервюто. Човекът е имал кошмари цялата 2016.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Популизма си е като всяка друга стока на пазара само,че на пръв поглед ни се предлага безплатно,обаче после ни излиза кога скъпо,кога прескъпо.Докато има популистоприематели ще има и популистопредлагатели.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Слави няма за кога да прави партия, но може да застане зад Кадиев и да подкрепи неговата невзрачна партия за изборите. Не случайно Кадиев внесе в НС проекта за изборния закон на сценаристите.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Новите модерни технологии се заключават в масово оплюване по медиите, с помощта на платени тролове.
  Не може да се отрече, е има ефект.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5839 Неутрално

  Да си комунист в Америка може и да е модерно и анти-популистко, но у нас е точно обратното.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  С доста неща съм съгласен, но пък с други изобщо не съм.

  Първото, противопоставянето популизъм-модерни технологии. Пълна глупост. Едното е начин на мислене, другото е инструмент. Сами по себе си, технологиите не носят нищо. А модерни такива си има и популизмът.

  Второто е ей в това цитатче:
  "Това не говори лошо за шоумените, а за партиите, които не са успели да достигнат до тези хора."
  Когато на популисти печелят влияние, вината е единствено у подкрепящите ги! Не са деца, да ги оправдаваме с "партиите не успяха да достигнат до тях". Когато отиваш да гласуваш, трябва да се държиш като пълнолетен!

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#14:"Незнайко в Слънчевия град"]Да си комунист в Америка може и да е модерно и анти-популистко[/quote]
  КОМУНИСТИЧЕСКАТА партия на САЩ
  с Генерален секретар - другарят
  ГЪЗ ХОУЛ /веднага пояснявам,че това
  е истинското име на действителен
  човек,сега покойник/
  се САМОРАЗПУСНА малко
  след разпадането на СССР
  поради липса на РУБЛИ
  Така,че в момента някой и да иска
  да се прави на модерен като комунист
  трябва да го прави ИЗВЪН САЩ

 17. 17 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 496 Весело
 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Брексит и Тръмп поставиха началото, да видим кой ще ги последва!!!

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересен случай. Половината от казаното е вярно като факт, половината е лъжа. Пълна обърквация. Дори и в областта на оценките, кое от станналото и ставащото е положително, а кое отрицателно, макар общо взето да стои на позиции от преди две-три години, тази обърквация не е преодоляна.

  Е, разбира се, оценката му за бъдещата политическа мощ на обединението Да, България! и ДСБ, към което щели да се присъединят и други, са очаквано положителни, поради което и нямат нищо общо с политическата реалност.

 20. 20 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да живее либертарианизма! Днес гледах новините за наше момче което ще вземе оскар за специални ефекти. Учил се е абсолютно сам, без една стотинка помощ от държавата и върти успешна фирма призната в цял свят. Държавата е рак!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "royal_sperm":

  Искаш да кажеш, че никога не е ходил на училище, не е ползвал медицински услуги, не е ползвал канализация, водопровод, пътища и всички други неща, построени от държавата.Ясно ми е, че подобни като вас не желаят да плащат данъци и такси,щото държавата "нищо не им е дала".Само че ако няма държава половин Азия и цяла Африка ще се пресели в Европа.Та като дойдат толкова много хора, в голямата си част неквалифицирани , и нямат какво да ядат ще започнат да посягат на собствеността на този, дето нищо не бил получил от държавата.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Големи политически промени след изборите по-скоро няма да се случат.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  Ти ако си мислиш, е без държава няма да има пътища ,водопровод, училища и т.н. се лъжеш дълбоко!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 692 Весело

  ''...значи и за Радев е възможно. ..''
  Не, не е възможно. Червените пионки биват избирани за да са пионки. Не им се разрешава самостоятелно мислене, а за действия, да не говорим. Не си спомням някоя от тях да е станала царица.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#23] от "royal_sperm":

  Ми Африка държава няма. Цъфтят та вързват.

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  "Имиджът на един човек да печели милиони гласове на изборите, вече няма да се случва."
  ...........................
  Ааа, Слави още не е влязъл в политиката. Стой, та гледай тогава! Мат'риала си търси бащицата.
  Иначе популизмът може да бъде преборен само с една идеология: подобряване на стандарта на живот, а специално за България още борба с корупцията и остатъците от миналото. Дори популизмът на Бойко Борисов има своя източник в миналото, а именно построеното от Тодор Живков, което видите ли, той се стремял да повтори в наши дни.

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  ТРИ партии на прехода " БСП, ДПС, ДЕМОКРАТИ ( в три варианта СДС ,НДСВ ,ГЕРБ ) съсипаха България . Обезсмислиха всичко което няколко поколения след освобождението са градили. Направиха го по най - брутален и просташкият начин. Някак си стана законно, ако не крадеш си будала, ако не живееш днес по някой острови си глупав. Отношение към култура ,история , минало ..... това също е в графата за глупаците. Вече съм убеден , че не толкова далеч ...България ще седне на пейката, където са римляни,траки ...и др

 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Весело

  "партиите по конкретен въпрос, или в популистката писта "

  Дрън- дрън- пляс!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  ДПС били изгубили позиции, та те направо ще
  се сринат до няколко години, слава богу !!!

 30. 30 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Весело

  Който не е с Мунчо е расист!

  Който не е с ляво- толерастите е популист!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 31. 31 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Големия проблем е, че всички идеологии се изчерпаха. Нови няма! Остана неандерталския национализъм, който винаги е актуален и запълва вакуума и в главите на хората и в обществено политическото пространство - други са виновни, аз никога!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#23] от "royal_sperm":

  Аз съм реалист, а не утопист.Затова си плащам съвестно данъците и таксите.И не казвам, че държавата нищо не ми е дала.Без закони и силата на държавата, която да принуждава хората да ги спазват ще настане анархия.А тогава ще властва закона на джунглата-по-силните ще тормозят останалите.И познатият ни свят ще се сгромоляса.

 33. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Весело

  Най- забавното е, че най- отгоре на статията за превъзходството на ляво- толерастката "идейна" партийка на Ристю, стои гордото заглавие:

  "Популизмът може да бъде бит от нови и модерни идеологии."

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Управлението на държавите се превръща в надлъгване между най-обикновени тарикати. Целта на надлъгването обаче винаги остава една и съща - присвояване на обществен ресурс. На народите се поднасят парчета от примамливи, почти утопични тези, а в крайна сметка те, народите, овластяват поредния крадец. Няма нужда да се ходи далече за примери - целият т.н. "Преход" е доминиран от кражбата. Червени, сини, царисти, гербери - изходните точки са различни, целта е една - държавната хазна. Никакви идеологии, никакви технологии, само чист интерес.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#29] от "valtoro":
  И знаеш ли защо е така? Има само две причини-първата е, че ДОСТ им взема избиратели и втората по-важна е демографията.Гласоподателите им измират или емигрират.А извън определени етнически групи не предлагат нищо конкретно на другите избиратели.

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fiji":

  И мене това ми се стори странно...! Голяма врява вдигна Трифонов, ама партия не прави. Отделно, вече няма и време. По същия начин стои въпроса с Марешки.
  Не е въпроса, само да направиш партия. После е трудното, структури и хора. А това, става с пари. Да не говорим, колко струва да се покажеш по медиите, а без това не може. Тарифите на телевизиите са убийствени! Особено покрай избори! Минута време, стига и минава десет хиляди лева...!
  Даже си мисля, че Марешки ще се откаже да прави партия. Няма да е по силите му, а и много лесно може да загуби част от бизнеса си.

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#35] от "mushashi":

  Да прав си, особено за второто !!!

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#37] от "valtoro":

  Гледам, че пробват да пробият при циганите.Щото има много цигани, които се турчеят.Ама при тях се прави пробив само срещу заплащане. Идейно трудно ще привлекат циганин да гласува за ДПС.

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Да, но парите не ги гребат с лопатата.
  Нещо обръча от фирми се разпада, така
  че няма да издържат дълго !!!

 40. 40 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 274 Весело

  Снимката на баце, ако не е монтаж, е супер попадение. Пинокио се чуди защо му расте носа!

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 41. 41 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Много грешно мислиш, че аз съм адвокат на общество без закони. Темата е дълга и много обширна, но който е чел знае за какво иде реч. Приятен ден!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 42. 42 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Напротив- в африка всичките си имат държави! Наистина цъфтят и връзват.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#41] от "royal_sperm":
  От България по-либертарианска държава няма в света.Всички правителства от 2001г насам водят либертарианска политика.Най-ниска данъчно осигурителна тежест в цяла Европа, корпоративен данък 10 процента, най-ниско заплащане на труда, трудовите права се спазват единствено в големите международни компании.Сравнително ниска репресия на държавата спрямо престъпленията-за неща, за които в САЩ се лежи дълги години в затвора тук ще получиш условна присъда.Ниска събираемост на глоби за административни нарушения.Пълна свобода на словото-можеш да си плюеш когото поискаш на воля.Не се преследват потребители на торент сайтове и народа безплатно си гледа най-новите филми.В коя друга държава има подобна свобода?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 436 Любопитно

  А това да даваш Сандърс като алтернатива на популизма е висша форма на неразбиране на политиката. Сандърс е не само популист, но и комунист...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 46. 46 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Какви ще да са, Петърчо, тия успешни нови идеологии, като ние сме си същия стар матриал?

 47. 47 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Да са антиподи не трябва да е самоцел. Имаше решения, като служебният кабинет на Марин Райков, което бръкна в здравето на Борисов.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 48 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Към момента новите и модерни идеологии нямат почва в България. Трябва да е налице и общество, което да ги възприеме, а тук такова липсва. Изключенията са малко и основно концентрирани в 2-3 големи града, което е крайно недостатъчно.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Според мен доста слабичка статия. Заглавието обещава мнение за "нови и модерни идеологии" като антидот на популизма, а след общи приказки и констатации че партиите не правят това което би трябвало и личности губят политически капитал се споменава нещо за "модерни технологии", но нито дума за алтернативни идеологически подходи. Очаквах да се идентифицират положителни тенденции, фактори, а се оказва нещо като "абе откъде да зная, ама не е така"

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Най-важното обаче е друго. Че шоумените имат потенциала да представляват политически огромни групи от хора, които не намират представителството си никъде другаде. И това не говори лошо за шоумените, а за партиите, които не са успели да достигнат до тези хора.”

  Тезите на “Автора” бодро затъват в противоречия, без изобщо да му дреме! Хем погреба лидерските формации и харизмата като фактор(баш след Тръмп и не само), хем намира там нереализиран потенциал! И това само на пръв поглед. Но пък кърти мивката с халюцинациите си за “широко дясно обединение около ДСБ”! Или наистина вжда така нещата(което е кофти за него), или някой го привижда вместо него, което оставяме без коментар! - за бръснарят е важно клиентът да стане доволен!

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#23] от "royal_sperm":

  За пътища ,водопровод, училища и т.н. не е много сигурно, но без държава гарантирано се осигуряват "мигранти", джихадисти, терористи и др. либертианци, които посягат на правата на другите.
  И да, нашето момче вероятно ще си вземе оскара, защото американската държава е осигурила охрана на обществения ред и е малко вероятно някой да взриви сцената или да открадне статуетките. Но не е сигурно, че оскарът ще остане у него, ако срещне някой либертианец, обучен префесионално в боравенето с огнестрелно оръжие ... както често се случва в по-либералните щати на САЩ.

 52. 52 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "В дясно и център засега заявките са за широко обединение около ДСБ и новата партия около бившия правосъден министър Христо Иванов, като двата проекта може да си сътрудничат. "

  Широко обединение в рамките на 1.2%.

  И в морето ми е до колене .....................
 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#36:"tww09306483"]Даже си мисля, че Марешки ще се откаже да прави партия. Няма да е по силите му, а и много лесно може да загуби част от бизнеса си. [/quote]
  Доколкото знам Марешки е регистрирал партия – "Воля". Едва ли ще се откаже, дори мисля, че с политика се занимава точно заради бизнеса си. У нас бизнес и политика, когато са свързани, вървят по-добре.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  "Думата „харизма” произлиза от гръцки език и означава дар, подарък. В политическата терминология терминът харизма е въведен от германския социолог Макс Вебер. Той формулира концепция за харизматичното господство като власт, която е базирана на забележителните, извънредни качества на някой индивид, а не произлизаща от заемането на дадена длъжност или пост."
  При Борисов е точно обратното. Никой не го познаваше и поради това нямаше харизма, преди да почне да се изживява като гл.секретар на МВР, като кмет и накрая , като премиер. Което означава, че той не притежава някакви изключителни качества, а много добре се възползва от това, което му дава заемания пост. Неговата т. нар. харизма е по-скоро медиен продукт, отколкото притежаване на изключителни качества.

 55. 55 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Либерастията също може да бъде бита с модерни технологии. Младите хора публикуват неща в You Tube, които са табу в Америка и които главните медии като CNN, MSNBC, че даже и ужким дясната Fox News, не желаят да публикуват и да отделят много внимание. Fox News от време навреме помрънкват малко срещу Сорос, ама само под сурдинка. По толкова им е позволено от дядо Рупърт Мърдок. Я се опитайте да лаете заедно срещу двамата ...Ще ви заклеймят като антисемит.

 56. 56 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Те това го говореха и след като ГЕРБ беше опозиция - че залязва и че повече няма да успее да стигне до властта.

 57. 57 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Преди да сътворим новите идеологии, няма да е излишен един масивен образователен тласък за запознаване на "масовата публика" с наличните такива. Тази фрапираща нужда боде очите дори и в този форум, претендиращ за информираност и компетентност (във всички области, но особено в социално-политическата) на нива, значително надвишаващи "средностатистическите". Напред, народността не пада, там, дето знаньето живей!
  (скромно препоръчващо)

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 58. 58 Профил на aeduJ Delenda Est
  aeduJ Delenda Est
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#5:"Lemmy"]
  Новата идеология на Бърни Сандърс? Хипито-комунист? Му-ха-ха-ха! 😵😳😱
  [/quote]

  Абсолютно - Бърнито е Карл Маркс-а на 21 век.

  Общата им черта - евреи, търтеи, нехранимайковци, но с голямо желание да преразпределят парите на другите!

  Бърнито (и жена му) излъгаха милиони, събраха милиони и сега си живеят като червени милионери. Поизпапкат ли париците, пак ще се намеси в политиката да си възстанови "Das Kapital"-а!

  Интересни цитати http://tinyurl.com/zjmsm46 http://cache2.dotbg.bg/Images/cache/196/Image_6005196_308_0.jpg
 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Този път анализът е сравнително обективен. Той живота учи.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Хареса ми анализа! Поздравления за автора

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Популизмът е нещо, което бързо печели привърженици и винаги се котира. Особено когато хората са недоволни, обезверени и отчаяни. Така че каквито и анализи да се правят, популизмът у нас има почва заради липсата на справедливост в едно дълбоко корумпирано общество, обърнало гръб на нуждаещите се, бедните и онеправданите.

 63. 63 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#23] от "royal_sperm":

  "Ти ако си мислиш, е без държава няма да има пътища ,водопровод, училища и т.н. се лъжеш дълбоко! "

  Просто прекаляваш. Няма значение как се казва, нужен е обществен договор. Мусаши ти е отговорил, няма да го повтарям.
  Ти ми кажи, в космоса ли живя, извън държавата, твоят приятел?
  Дори да се зачукаш в планините като трапер, няма да си извън държавата, а просто бракониер.

  Еретик
 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#47] от "Gopeто":
  Райков продължи строителството на пътищата, поръчани от Борисов, Ореха веднага ги спря.

  Еретик
 65. 65 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 222 Неутрално

  опит да се оправдае безмисленото съществувание на 240 паразита , политики ? ама друг път , рационално крадливо тиранична система , е това е общественото устройство на българия , а дали от дясно или от ляво разлика няма

 66. 66 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пишман политологията в целия си прекрасен вид

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 67. 67 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни,кои са новите модерни идеологии за които разправят този човек че навлизали с ДСБ и Дай България.Много искам някой да ме просветли.
  Ако става въпрос за борбата с престъпността и корупцията,ще напомня на хората че това не е идеология.То е нещо съвсем различно от някакви цели които някой си поставя.
  Та за новите "модерни идеологии" ми обяснете???

  sdg
 68. 68 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#54] от "Роси":

  Не знам каква харизма има Бойко,но над около 1 милион гласуват за него на избори.
  Кажи ми кой друг политик в България е постигнал нещо подобно за сега,толкова хора да гласуват за него?!

  То не е само да мразиш един човек,но трябва и да си признаваш някой път пред себе си,някой истини за него.Колкото и да са ти неприятни.

  sdg
 69. 69 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Живеем във време на истинска криза на идеологиите. Когато преди 40-50 години се говореше за криза на идеологиите в държавите от така наречения Западен свят, в действителност кризата беше в зачатък: и капиталистическата и комунистическата система не бяха стигнали до дъното. Научно- техническата революция, информационните технологии и глобализацията промениха изцяло света. Днес сме свидетели на огромни човешки маси, които са абсолютно непотребни: не щат ги нито в сферата на обслужването, нито в индустриалното производство, нито в селското стопанство. Никой не знае какво да прави с тях, поради което са оставени на произвола на мафията, безразсъдното кредитиране и ширещата се престъпност. Партиите обединяват хората в името на някаква идеология, за изпълнение на някаква програма. Днес никой не може да се намери нито в идеологиите, нито в програмите, а като за капак сложим и ширещатата се от десетилетия безбожност, атеизъм, неграмотност и простотия, можем да си обясним защо е толкова висок процентът на хората, които изобщо не гласуват.

 70. 70 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#5:"Lemmy"]Българските политолози да не ги наливат с перилни препарати преди интервю?[/quote]

  Този специално е неадекватен и е марксист по душа.

  На Стефан Попов беше добър анализа - http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/12/23/2884472_shokut_na_2016_e_trump_toi_i_familiiata_mu_sa_kato/?ref=id&_ga=1.112950084.1779953569.1417007460

 71. 71 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"]не забелязах кога точно Бойко и Росен са били антиподи[/quote]
  последният беше, когато Плевнелиев обяви, че Русия води хибридна война в България и заедно с румънския президент поиска създаване на съвместни военно-морски учения на трите НАТО-вски страни за да са по-адекватни ако Кремъл я удари съвсем през просото, а в същото време Борисов, заедно с министъра на ДПС Горанов направи всичко по силите си България да загуби делото срещу Русия, плащайки 600 € и халюцинираше за някакви лодки на НЕГОВОТО море. Когато парцалите от БСП управляваха 2013-2014 също имаше противопоставяне, но постът ще стане много дълъг. Хубав ден!

 72. 72 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Думата "полулизъм" и снимката на Борисов са несъвместими неща! Борисов е ужасен прагматик и никакъв популизъм не му е присъщ.

  Ама като се пишат поръчкови статии така е! Утре Пеевски ще се прегърне в Прокопие, ще си разделят най-накрай бизнеса в България и гледайте как изведнъж и прасчо ще стане свещена крава!

 73. 73 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#71:"ddemivor"]министъра на ДПС Горанов[/quote]Пълни глупости!
  [quote#71:"ddemivor"]направи всичко по силите си България да загуби делото срещу Русия[/quote]Абсолютни лъжи!

 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#64] от "Костадин Иванов":
  Строителството на пътища не е нещо лошо. И не са поръчвани от Борисов.
  Нито Плевнелиев, нито Райков са имали за цел да се антиподи на когото и да било. Правителството на Райков извади парите на държавните фирми от КТБ например. С което взе здравето на Борисов. Но не това е била целта.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Популизма го борете както искате. Важното е крайният национализъм да бъде във възход, а аз очаквам успешна година след като миналата приятно ме изненада.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Идеологиите на соросоидите не са нови и модерни, а продаждни. И, ако обичате, не наричате "десни" грантаджии. Десният човек има независим доход, когото си изкарва сам. И няма нищо общо с хора на хранилки. Обратно. Презира ги. Вие нямате нищо общо с дясно. Нито грантаджиите, нито олигарсите. Просто отвратихте десните хора. Не го ли виждате?

  Мърфи е оптимист!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"]Аз не забелязах кога точно Бойко и Росен са били антиподи, та ако някой ми припомни бих му бил безпределно благодарен. [/quote]

  когато боко целуваше краката на жужето а президента защитаваше България от най-големия ни враг мацква я да видим сега колко си благодарен , чемодан -вокзал -мацква

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  "Имиджът" на обтекаемото мекотело, фурнаджийската лопата, ветропоказателя, нарцисирания тип, правещ се на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.
  А в действителност - долнопробен играч, баламосващ и лъжещ електората денонощно, докато разбойниците му крадат ли, крадат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK