Трите кризи, пред които ще се изправи Европа през 2017 г.

Трите кризи, пред които ще се изправи Европа през 2017 г.

© ReutersТри са ключовите проблема, пред които ще се изправи Европейският съюз (ЕС) през 2017 г. Това са излизането на Великобритания от ЕС, миграционният натиск и проблемът със сигурността на Стария континент. Това обобщение направи политологът Иван Кръстев по време на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".


Според него решенията на тези казуси изискват няколкогодишен труд и не може да се очаква още тази година всичко в Европейския съюз да се нареди. Той похвали действията на сегашното правителство в усложнената външнополитическа обстановка.


"Това, което ние постигнахме, е да не позволим да се превърнем в място, в което външнополитическото дестабилизиране на страната се превръща в мощна вътрешнополитическа дестабилизация", добави Кръстев.


"Дневник" публикува цялото изказване на Иван Кръстев. Заглавието е на редакцията:
2017 г. ще бъде ключова за бъдещето на Европейския съюз. Казвам го, защото наскоро се появи информация какво е написал последният руски император Николай II през декември 1916 г. Той пише: "1916 г. беше проклета година. През 1917 г. може да бъде и по-лошо." В неговия случай той е сгрешил.


Казвам го, защото предстоящите избори в четири ключови страни на Европейския съюз ще решат бъдещето му. Тази година ще покаже дали ЕС ще излезе от тази криза или ще се появи една динамика на дезинтеграция, която не знаем нито кога, нито точно как ще завърши, но задължително най-засегната ще е границата на съюза. И ако за страни като Германия, Франция и Холандия има вариант, при които преформулиране на Европейския съюз по границите му би бил някаква политическа алтернатива, то за страни като България и Гърция това не е вариант.


Ще разбие ли Брекзит европейската икономика


Но как изборите в тези 4 страни ще формулират 2017 г.? Тук идва проблемът с Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС се равнява на това, ако 20 от по-малките страни в съюза бяха напуснали. Не е проблем, че излезе една страна, а че излезе една от най-големите икономики на Европа. Това е и една от европейските страни с най-голям демографски позитив и след около 10-15 години най-вероятно Великобритания щеше да е най-голямата страна в Европейския съюз.


Големият проблем беше, че Великобритания и останалите членки на ЕС не проявиха готовност и прагматизъм за тип преговори, които да доведат до някаква взаимно сътрудничество. Великобритания от своя страна ще има много силен интерес да раздели страните от Евросъюза от източноевропейските държави, тъй като имат голямо количество имигранти точно от тези страни. Икономическите интереси на Великобритания също са сред важните точки при говоренето за разделение на Европа.


Проблемът с миграцията и колко години ще продължи


За имиграционната криза ще посоча малко цифри. През 2016 г. броят на мигрантите в Европа е намалял с 2/3 в сравнение с 2015 г. Това е главно благодарение на затварянето на т.нар. Балкански път. В същото време има около 20% увеличение на мигрантите, които пристигат във Франция и Италия по море. Очаква се в началото на февруари Европейската комисия да договори с Либия и другите страни в региона споразумение сходно с това, което беше договорено с Турция. Един от основните ефекти на миграционната криза е, че Европа е не само по-интегрирана институционално, но и хората започнаха да се интересуват един от друг много повече. Дори и да бъде овладяна тази криза, проблемът с миграцията ще остане в Европа и света през следващите 15-20 години.


Ще ви дам един прост пример. През 1981 г. за първи път се проведе световното изследване на ценностите и университетът в Мичиган установява, че няма никаква връзка между това колко щастливи са хората в една страна и колко икономически развита е същата тази страна. През 1981 г. нигерийците са точно толкова щастливи, колкото жителите на Западна Германия. 20 години по-късно същото изследване обявява, че има много пряка връзка между степента на икономическо развитие и щастието. Основното нещо, което се е случило е, че по това време в Нигерия са се появили телевизорите и нигерийците започват да виждат как живеят западногерманците. Един от основните ефекти на глобализацията е, че изведнъж хората започнаха да сравняват живота си не с този на съседа, а с тези, които живеят най-добре.


В резултат на това, за голяма част от хората в света, ако искат да променят живота си, най- рационално е да сменят правителството си или да сменят страната си. Настъпващият миграционен натиск е толкова сериозен, че не може да бъде решен в рамките на 3-4 години. От тази гледна точка опазването на границите на Европейския съюз безспорно ще бъде един от ключовите проблеми и заради това българската граница е много важно да остане европейска. В противен случай страната може да се превърне в бежански лагер на открито.


Евросъюзът вече успя да излезе от най-тежката част на финансовата криза, но 2017 г. ще бъде изключително трудна. Европейската финансова политика през тази година няма никакво пространство за маневриране. Германия не би могла да промени финансовата си политика в година, в която има ключови избори за канцлер. Основните предизвикателства, които стоят пред икономиката на ЕС, са свързани с политическата обстановка.


Русия или НАТО - кой да пази България според българите


Последната криза, която ще е ключова през 2017 г., е тази със сигурността, включително и проблема с Русия. В момента европейците са изключително притеснени. През този месец една от големите социологически агенции във Великобритания показа, че над 60% от британците, германците и французите мислят, че светът върви към голяма война. Над 70% от британците и французите пък мислят, че ще има голям терористичен акт през настоящата година на територията на тяхната страна. Това са тип очаквания, които до голяма степен формулират представата на обществото. Паник процесът вече започва да има своя собствена политическа логика. Когато тази паника започне да се разпростира върху елитите се оказва, че взимането на решения става много сложно.


В България има един дебат по отношение на Русия, който започва да се превръща в проблем. Повечето дебати за Русия нямат нищо общо нито с нея, нито с евросъюза, нито със САЩ. Обществото се раздели на малки групи, които не се харесват една друга. Използват Русия и САЩ, за да разкажат колко недолюбват другите. Такъв тип политическо говорене обаче започва да се превръща в заплаха за националната сигурност.


Наскоро имаше проучване на общественото мнение в 70 страни по света. Беше зададен въпрос: "Ако страната ви е в криза, към кого трябва да се обърнете за военна помощ?". Като отговори са посочени САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия. В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО. България обаче е страната, където най-висок процент от хората не могат да отговорят на този въпрос. 28% от българите казват, че не знаят как да отговорят, въпреки че имат желание да споделят мнението си.


През 2017 г. Балканите могат да се окажат едно от най-интересните политически места в Европа. Казвам го, защото ми прави впечатление, че Турция избира Русия като основен партньор в сферата на сигурността. Много хора се опитват да интерпретират евентуалната политика на новия президент на САЩ, но не си дават сметка за една особеност. Доналд Тръмп няма отношение за Сирия. Той има политическо отношение към Китай и Иран. Всички основни назначения в администрацията му са известни с много силните си позиции по отношение на Иран и Китай и почти няма специалисти, отговарящи за Европа и Русия. Основната стратегическа цел на американската администрация е да се опита да превърне Русия в съюзник на САЩ при евентуална конфронтация с Китай. За Сирия е видно, че част от подкрепата, която Русия ще получи от САЩ, е в резултат на желанието да бъде намалено влиянието на Иран в региона.


България в международната политика


В международната си политика досега България беше в позицията на човек, който коментира в социалните мрежи. Стоиш си в своя "Фейсбук" и се забавляваш. Забавляваме се какво е казал единият, какво е казал другият.


Това, което постигна последното правителство е да не позволи да се превърнем в място, в което външнополитическото дестабилизиране на страната се превръща в мощна вътрешнополитическа дестабилизация. Когато опасността в света е голяма, трябва да ограничим желанието си да изговаряме глупости. Всеки от нас има човешкото право да говори глупости, но мисля, че има периоди в историята, в които, ако се лишим от това си човешко право, страната ни може би ще спечели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "За имиграционната криза ще посоча малко цифри. През 2016 г. броят на мигрантите в Европа е намалял 2/3 в сравнение с 2015 г."

  Не знаех, че 2/3 е цифра!

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЕС пред кризи, пък пред Кремъл са блеснали житата хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#1:"matthew.g"]
  Не знаех, че 2/3 е цифра![/quote]
  Би мааму!! Важното е риба да хванем

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 90 Неутрално

  "Повечето дебати за Русия нямат нищо общо нито с нея, нито с Евросъюза, нито със САЩ. Обществото се раздели на малки групи, които не се харесват една друга. Използват Русия и САЩ, за да разкажат колко недолюбват другите. Такъв тип политическо говорене обаче започва да се превръща в заплаха за националната сигурност"

  Абсолютно вярно. Майстори сме по чесането на езици.

 5. 5 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "излизането на Великобритания от ЕС, миграционният натиск и проблемът със сигурността на Стария континент"

  Две от кризите са подарък от "изнасящите демокрация" соросоидни толерасти. Третата е в следствие на двете.

  И в морето ми е до колене .....................
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  "Наскоро имаше проучване на общественото мнение в 70 страни по света. Беше зададен въпрос: "Ако страната ви е в криза, към кого трябва да се обърнете за военна помощ?"

  Уникален въпрос. Откога кризите се оправят в военна помощ?

  Най-добре танковете да дойдат ...

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 264 Весело

  Този Иван Кръстев моменталически трябва да го вземат в Европа, в антикризисния щаб. Да им посочва задаващите се кризи, на слепите европейци.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"OOPS"]Този Иван Кръстев моменталически трябва да го вземат в Европа, в антикризисния щаб.[/quote]
  Напрао Юнкер да става!! Бързо бързо!! Иване, поеми командването на ЕС!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Този нали е голямо светило, а е забравил най-важната криза - Еврото. Еврото е прекалено скъпо за страните от Южна Европа и те не са конкоретноспособни и икономиките им затъват. От 2009 насам 1/4 от италианските фирми са изчезнали - фалирали. Безработицата сред младите достига 50%. В Гърция, Испания, Португалия, че дори и Франция положението е подобно. Това са напрежения, които се трупат и трупат и рано или късно ще взривят Еврозоната. Освен ако Германия, Холандия, Финландия, Австрия не се съгласят да плащат - нещо напълно забранено от договорите на Еврозоната. А пък политиците в тези страни ако го направят ще бъдат пометени от евроскептични партии и разпада на Еврозоната ще дойде още по-бързо. Единственото нещо което удържа положението е Европейската Централна Банка, която ще направи "whatever it takes" - демек ще печата пари и ще финансира юга до откат, за сметка разбира се на здравите икономики в ЕС.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Основната стратегическа цел на американската администрация е да се опита да превърне Русия в съюзник на САЩ при евентуална конфронтация с Китай.[/quote]

  Де да можеше да последваш съвета си...
  [quote#0:"статията"]Когато опасността в света е голяма, трябва да ограничим желанието си да изговаряме глупости. [/quote]

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Кръстев представя американската гледна точка за Европа. Инетресно е да се прочете.

 13. 13 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#10:"12345"] обелва за проваления проект за Европейски съюз[/quote]

  [quote#9:"Зарзават"]те не са конкоретноспособни и икономиките им затъват.[/quote]

  Товарищи, никой не е по-кОнкорентен и по-развит от Евроазиатския съюз, там е истината... там е развитата икономика - каквото дал Господ от Земята.

  Товарищи да ми дадете някоя разбивка на БВП на глава от населението в посочените от вас страни и напрадналия колхоз...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#10] от "12345":

  Не знам къде живее, но знам че публикува авторски статии в "Ню Йорк таймс"....!?

  Скоростен индекс "Y"
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2904 Весело

  Хм ...
  Тая историйка с нигерийците я търкаля една и съща вече трета година ...
  Ама ни светва за актуалностите, деге ...

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  "Наскоро имаше проучване на общественото мнение в 70 страни по света. Беше зададен въпрос: "Ако страната ви е в криза, към кого трябва да се обърнете за военна помощ?". Като отговори са посочени САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия. В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО."

  Доста обезсърчаващо изследване. Не мога да повярвам, че все още има българи, които да вярват в матушката-спасителка. Или поне, че има мнозинство българи, които да мислят така. Това е трагично. Над 2 милиона западно-ориентираните българи вече живеят в Европа и САЩ. Тук остават само най-нисшите прослойки - червени бабички, роми, нискообразовани общи работници и гладни студенти. По презумпция повечето от тези групи са с леви политически разбирания и поддаващи се на сладкия спомен за комунизма, който като една мухоморка ги привлича със сладостта си и после ги убива мъченически.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 17. 17 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО."
  "28% от българите казват, че не знаят как да отговорят"

  За едното има число, а за другото има "по-скоро". Що така??

  И какво е това "Ако страната ви е в криза, към кого трябва да се обърнете за военна помощ?"??

  Каква е тази "криза", дето ще трябва "военна помощ"?? Ако ни нападне Украйна ли??

  Или проучването е странно или се цитира много странно.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Евросъюзът вече успя да излезе от най-тежката част на финансовата криза, но 2017 г. ще бъде изключително трудна. Европейската финансова политика през тази година няма никакво пространство за маневриране. Германия не би могла да промени финансовата си политика в година, в която има ключови избори за канцлер. Основните предизвикателства, които стоят пред икономиката на ЕС, са свързани с политическата обстановка.
  ============
  Мдам, съгласен.
  Прочее ... това е и доказателството, че Европа се е превърнала в Четвърия райх.
  Със съответните последици ...
  То затова британците и се дръпнаха ...

 19. 19 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ярък пример за повърхностно писание от типа "Слънцето свети, а водата мокри." Ако е взел и хонорар за това изказване....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 20. 20 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#16] от "Lou": "В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО."

  Не бих го споменавал често, щото отваря доста сериозният въпрос защо тогава България е в НАТО и воля на народа ли е това.

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Сериозен анализ. Очаквам скоро да открие и топлата вода.

  Никога повече мутри начело на България.
 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  [quote#16:"Lou"]В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО."[/quote]
  Хубаво би било да има уточняващ въпрос:
  -В какво точно очаквате да получите помощ от Русия?
  В ниво на развитие
  В храни
  В алкохол
  В наркотици
  .................
  ................
  Трябва да е ясно!

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  [quote#16:"Lou"] Не мога да повярвам, че все още има българи, които да вярват в матушката-спасителка. Или поне, че има мнозинство българи, които да мислят така. Това е трагично. [/quote]
  Е, Кръстев я е поспестил, за да си прокара тезата.
  Българите си падат по ЕС и се припознават със Запада, а Матушката ги кефи дотолкова, доколкото дърпа опашката на неотроцкистите, обяздили властта в Европа, а доскоро - и в Щатите.
  Воистина, вЕрвайте ми, ако НАИСТИНА опре да се избира - българите няма да изберат Матушката!
  Не бъркайте политически заквасените лакардии на политпасмината и идеологическите гурута като Кръстев с действителността!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  САЩ ще се конфронтират с Китай и ще привлекат за съюзник Раша...и защо...защото Тръмп искал така...ай сиктир и глупости малоумни...
  .. а наште комунета кво... славеха социалистически Китай а сега ще се обърнат към Щатите понеже великия Тръмп нали...
  .. няма край комунделската мизурия..

 26. 26 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Трите кризи, пред които ще се изправи Европа през 2017"

  г.http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2017/01/17/2901085_ivan_krustev_chetiri_krizi_shte_opredeliat_sudbata_na/
  Където са три, там са и четири...

 27. 27 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lou":

  "Като отговори са посочени САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия."

  Изобщо това е много манипулативно цитиране. Като възможен отговор няма "НАТО". Ако бяха предложили само Индия и Русия, щеше да е още по-убедителна лябовта към Русия

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Кръстев: „Великобритания от своя страна ще има много силен интерес да раздели страните от Евросъюза от източноевропейските държави...” Ако това е така, интересите на Великобритания съвпадат с тези на Путинска Русия. А когато интересите на Британската и Руската империя са съвпадали, обикновено ние сме го отнасяли много здраво. Противовесът на тази тенденция е Меркел – да й стискаме палци да спечели изборите.

  А по отношение на миграционния натиск мисля, че за дългосрочното му решаване Европа трябва да съдейства с всички сили в размирните, бедстващи и бедни райони по своите граници (Близкият Изток, Северна Африка) да се създаде ефективна държавност. Т.е. силна централна власт, притежаваща ресурса да налага единни правила по цялата територия на страната; способна да създаде предвидима и устойчива среда за работа на хората, системите и социалните организации. Дори и властта да е с някакви авторитарни елементи, за днешните измъчени от несигурността хора тя ще е легитимна, ако ги избави от хаоса и разрухата на братоубийствените войни.

  Да забравим за износа на демокрация в страни и култури, които нямат нагласите и готовността да я практикуват. Да помогнем на елитите и населението там да изградят своята държавност, като ги мотивираме да го направят с подходящите стимули и с по-мек или по-твърд натиск; да създадат среда, предлагаща сигурни условия за живот, съществуване и работа на местните хора, които да свържат перспективите за своя живот и развитие със собствената си страна, а не да търсят шанс за по-добра реализация в Европа.

  Когато държавата укрепне, може да се мисли за нещо повече. Но основата и началото са ефективната държавност със силна централна власт. Върху нея постепенно и с много такт, с участие на представители на всички заинтересовани страни (етноси, религии, идеологии), може да се надграждат останалите етажи на справедливото общество.

 30. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Иван Кръстев е вече активиран от другаря (няма да казвам името му, за да не ми изтрият пак поста, но е приятел на Тръмп) д работи за неговата кауза. Кръвта вода не става.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Единственото което разбрах е, че авторът е много объркан. Говори несвързано и се запъва. Не знае какво да каже, а трябва, щото нали така си изкарва хляба. Иначе би предпочел да помълчи.

 32. 32 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#16:"Lou"]Тук остават само най-нисшите прослойки - червени бабички, роми, нискообразовани общи работници и гладни студенти. [/quote]

  Аз не съм от споменатите.
  Ти от кои си?

 33. 33 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Основното нещо, което се е случило е, че по това време в Нигерия са се появили телевизорите и нигерийците започват да виждат как живеят западногерманците.

  Браво Кръстев! Сега разбрах че за бежанските потоци към Европа е виновен ТЕЛЕВИЗОРЪТ, а не износът на демокрация по военен път. Защо няма бежанци от Танзания например? Те да не би да нямат телевизори? А може би доглеждат някой интересен сериал по телевизията и само това ги спира да тръгнат.

  /не се чете/
 34. 34 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":
  Авторът лежи на стари лаври и същевременно работи вече на невидимия фронт на Путин. Тези две неща са достатъчно обяснение за баналните неща, които говори.

 35. 35 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 316 Весело

  Планът Юнкер, трябва да бъде заменен бързо с плана "Юнкерс".

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  понамирисва ми на рубли

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  [quote#34:"авторът"]Авторът лежи на стари лаври и същевременно работи вече на невидимия фронт на Путин.[/quote]

  Прибързано заключение. По-скоро си мисля, че положението е прекалено сложно, а той явно не е пророк. И аз не съм.

 38. 38 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  " Основната стратегическа цел на американската администрация е да се опита да превърне Русия в съюзник на САЩ при евентуална конфронтация с Китай. "

  Съюзник е силно казано, но Тръмп иска да си осигури гърба , пък и за него Русия не е чак толкова важна. Русия, Европа и БИ ще останат на по- заден план.
  За Тръмп са важни Китай, Мексико, Великобриатания, Югоизточна Азия.

  И вътрешно- американските дела.

  Вече се почна- искаш да произвеждаш коли евтино в Мексико за САЩ - плащаш мито.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 39. 39 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Британците предадоха Европа. Поражението е много по-тежко от описанието му от Тереза Кой и останалия британски бълвоч.
  Утре ще полегне на Щатите и Русия за да ни изнудва.

  Става тегаво и европейците ще трябва да са много по-сплотени, твърди и силни.

  Navigare Necesse Est
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#26:"subaru"]Където са три, там са и четири...[/quote]
  На 20-ти януари ще станат пет, на 22-ри януари - шест, а седмата ще се зададе към първи април.
  Няма да придиряте на политолозите - те от математика (цифра, число, дроб) и логика не отбират. Иначе са царе на грантовете.

 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Брей, голям анализ. Общи алабализми съчетани с привкус на епохалност и историческа превратност. Пък това за Нигерия го дъвчи от години. Лично съм гледал две телевизионни интервюта където даваше същия пример. Дъвчи Брекзит, само дето Великобритания няма да излезе през 2017. За външната политика е прав, повече сме сеирджии от колкото преки участници.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Любопитно

  [quote#29:"TAU"]Т.е. силна централна власт, притежаваща ресурса да налага единни правила по цялата територия на страната[/quote]
  Къде да се случи това със "силната централна власт"? Явно не помните нито 12 декември 1979 г., нито 22 септември 1980 г., когато две "силни централни власти" дестабилизират средния изток за десетилетия (войната трае осем години, в Афганистан по-дълго). Отчасти сегашното положение е следствие на политиката от преди 30, че дори от преди 60-70 години. И с намесата на трета "силна централна и военна власт" няма изгледи скоро да се реши.

 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#38:"mr. wonderworld."]искаш да произвеждаш коли евтино в Мексико за САЩ - плащаш мито. [/quote]

  Дотук добре - както казал оня от вица. Какво обаче ще стане с цените на автомобилите за крайния потребител. Защото това мито ще изплющи със страшна върху гърба на американеца. Да се надяваме, че гърбът му ще издържи. Но обложат ли и китайските стоки с вносни мита - оризът ще се превърне в национална храна в САЩ. А бургерите - в далечен спомен от детството.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"Тони Шнайдера"] Какво обаче ще стане с цените на автомобилите за крайния потребител. [/quote]

  Ми производствените цени вън и вътре в САЩ ще се изравнят и крайните цени - също.
  Едно е да плащаш заплати и осигуровки и данъци и режийни в САЩ, друго е в Мексико.

  За това ТРЪМП набляга на Мексико.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 45. 45 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#44] от "mr. wonderworld.":

  [quote#44:"mr. wonderworld."]ще се изравнят и крайните цени[/quote]

  Бъдещите крайни цени може да се изравнят помежду си, ама спрямо сегашните крайни цени ще са много по-високи. По-високи с 35% мито. Кой ще ги плаща е ясно. Дали ще се радва, ще видим.

 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  'В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО'
  Това е чиста манипулация на комунета носталгици , които всяка сутрин гледат към Дунава белким дойде Червената армия да сложи мързеливите и крадливите пак на власт. И забравят ,че тази Червена армия изнасили над 1 милион германки между февруари и декември 1945 г пък и след това. Но комунетата пък не ги притеснява братушки да им гонят жените и дъщерите, щото са традиционно дашни на смрадливия азиатски комунизъм.....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 47. 47 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Странен е този Иван Кръстев, може би защото генерически спада към АБпФК...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 48. 48 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#16:"Lou"]Над 2 милиона западно-ориентираните българи вече живеят в Европа и САЩ. [/quote]
  Ами като си толкоз западно ориентиран , Пътя ! Никой не те спира! Такива "западно ориентирани" не се ли изнесохте вече бе? И искам да ти кажа, чао и няма да ни липсвате. Ни тук си разчитаме на Русия. Видя се НАТО колко струва.
  Пък и останалите ти думи, с които обиждащ българите в България и пренебрежението, си показва, че си си "западно ориентиран" само не ми е ясно що още влизате в тези гадни български форуми ?

 49. 49 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6757 Неутрално

  И без Великобритания ЕС е силен и ще оцелее

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  "В България, Гърция и Сърбия отговарят, че по-скоро биха се обърнали за помощ към Русия, отколкото към съюзниците си от НАТО. България обаче е страната, където най-висок процент от хората не могат да отговорят на този въпрос. 28% от българите казват, че не знаят как да отговорят, въпреки че имат желание да споделят мнението си."
  Ако в Сърбия са отговорили така. може да се отдаде на дългогодишната националистическа, с православен уклон пропаганда, то за Гърция и за България, това е признак само на една, дълбока безпросветна простотия, съчетана с нежелание дори за опит на някакъв анализ.
  За всичко друго и в трите страни, гласуват про-западно - като образование за децата, като трайни материални активи, като работа с която да се живее по-добре, 100% сме за Запада, но като опре до малко мисловна дейност, 28% не знаят за какво са на този свят, а от другите, половината блеят или в опит да изглеждат оригинални, гласуват за джуджи.

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#9] от "Зарзават":


  [quote#9:"Зарзават"]Този нали е голямо светило, а е забравил най-важната криза - Еврото. Еврото е прекалено скъпо за страните от Южна Европа и те не са конкоретноспособни и икономиките им затъват. [/quote]

  Това си е направо за Нобелова награда - еврото било скъпо за едни и евтино за други.
  Ами да минем на разменна единица "заразават", може да ни излезе по джоба.
  Има една дума в цитирания по-горе израз - конкурентноспособност - и в нея е решението.
  Но за да се получи, трябва не замяна на еврото, а добри административни и правни условия за бизнеса и най-важното, истински, а не назначени и/или мафиотски измислени бизнесмени, със смели, иновативни и рационални проекти.
  Всичко друго е от лукавия.

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#48:"Калата"]Никой не те спира[/quote]
  Най обичам да ме агитират за Путин, които живеят на Запад. Или червени милионери, които освен някои сувенири, не използват нищо руско в бита си...

 53. 53 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1059 Гневно

  [quote#48:"Калата"]Ами като си толкоз западно ориентиран , Пътя ! Никой не те спира! Такива "западно ориентирани" не се ли изнесохте вече бе? И искам да ти кажа, чао и няма да ни липсвате. Ни тук си разчитаме на Русия. Видя се НАТО колко струва. [/quote]

  Аре и ти марш към Урал,п@лячо.В ЕС и НАТО сме колкото и да ти е тъжно,русоробе!

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  Ако е казал това, дали Николай 2 е сгрешил
  Иначе И. Кръстев определено е прав

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "мисля, че има периоди в историята, в които, ако се лишим от това си човешко право, страната ни може би ще спечели."

  Интересна метаморфоза в мисленето, Иване. Кой сте вие всъщност, г-н Кръстев?

 56. 56 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ще има и още една криза. НАТО накъде?За сега 3000 американци се настаниха със бойната си техника в бившия Варшавски договор.Само че за колко време и колко ще останат от тях , не се знае. Това може би ще е и най-интересното през 2017 го дина. Другото е ала-бала. Както се забелязва и на запад се усеща ядрената хладина.Дали няма да духне по силен вятър и да отвее тази остаряла креатура.Отговорът е с повишена трудност за Кръстев.

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#48:"Калата"]Ни тук си разчитаме на Русия. Видя се НАТО колко струва. [/quote]
  Кои сте вие?99 процента от партиите са за НАТО.А партиите са представители на хората.Ако това,което казваш беше вярно ,то антинатовска партия щеше да стане водеща сила.А то има само една подобна партия-АТАКА и те се коалираха щото нямат достатъчно избиратели.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2571 Весело

  И трите проблема са свързани до голяма степен. Брекзит едва ли щеше да има ако го нямаше това имигрантско цунами през европейските граници, но меркелщината преля чашата на търпението дори на възпитаните британци. Загрижени за индивидуалните права на всеки отделен охлюв евролидерите останаха слепи и глухи за глобалния междуцивилизационен конфликт, въпреки че получиха десетки кървави ислямски предупреждения. Отказът да се погледне истината в очите доведе до центробежни тенденции, от които се възползваха и кремълските джуджета. Идеята, че само САЩ ще се грижат за сигурността на континента, а 27-те ще си харчат бюджетите за социални помощи и "придобивки" тепърва ще изиграе лоша шега на Европа. В този смисъл и кризата на € изобщо не е приключила.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#9] от "Зарзават":

  Нещо бъркаш ЕО с магазин за ЗАРЗАВАТ!?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#61] от "Captain Shakespeare":

  Ами не, изтриват ме защото пиша истината.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 63. 63 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#61] от "Captain Shakespeare":

  Впрочем нали знаеш, че Шекспир е бил гаден педераст?

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на poortiger
  poortiger
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ей, бате Иване, врачуването по наследство ли си го имаш или някой ти плаща за него? Кой? Впрочем, цяла България те видя как се хвърли, като гладен помияр на оглозган кокал, да целуваш Бат' Бойко на организирания от вестник Капитал форум...

 66. 66 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2028 Весело

  Само 3 кризи в Европа през 2017?
  Моят оптимистичен подход вещае поне 8 кризи, но практикът мрачно вещае - поне 12 ще бъдат! Италия и Испания ако не се сринат в дългова криза ще бъде добре! Дано и Дойче Банк не фалира. Природата си играе лоши номера със семетресения в Италия, дано се размине на цяла Южна Европа а и на България.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK