Възход и падение на европейската меритокрация

Рене Жулиен, Егерии, Европейска комисия в Брюксел.

© Портал Култура

Рене Жулиен, Егерии, Европейска комисия в Брюксел."Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Англоезичната версия е публикувана в The New York Times.


Когато не може да си обясните защо хората действат по определен начин, най-лесно е да убедите себе си, че те не знаят какво правят. Така реагират европейските политически, бизнес и медийни лидери на популистката вълна, заливаща Стария континент. Изумени са, че много от техните сънародници гласуват за безотговорни демагози. Не могат да разберат причината за гнева срещу меритократичния елит, символизиран в най-голяма степен от образованите и компетентни еврократи в Брюксел.


Защо "класите, които се издигат с изпити" предизвикват толкова силно възмущение във време, когато сложността на света предполага, че обществото ще има най-голяма нужда от тях? Защо хората, които се трудят усилено, за да могат техните деца да завършат най-добрите университети в света, отказват да се доверят на онези, които вече са ги завършили? Как е възможно някой да се съгласи с Майкъл Гоув, британски политик от лагера на Брекзит, който казва, че на хората им е "омръзнало от експерти"?
Сякаш изглежда очевидно, че меритокрацията – системата, при която водещите позиции се заемат от най-талантливите и способните, най-добре образованите и най-добре представящите се на изпитите – е по-добра система от плутокрацията, геронтокрацията, аристокрацията, вероятно дори от управлението на мнозинството, сиреч от демокрацията.


Меритократичните елити в Европа обаче са мразени не само заради тесногръдието и глупостта на популистите или заради объркаността на обикновените хора.


Майкъл Йънг, британският социолог, който в средата на миналия век създава термина "меритокрация", нямаше да се изненада от това развитие на нещата. Той пръв обясни, че макар "меритокрация" да звучи привлекателно, за повечето хора меритократичното общество би било катастрофа. Меритокрацията ще роди общество на егоистични и арогантни победители, както и на гневни, и отчаяни губещи. Триумфът на меритокрацията, предрича Йънг, ще доведе до изчезването на политическата общност.


Меритократите са тъй непоносими за своите критици не толкова заради успехите си, а заради твърдението си, че са успели, защото са работили по-усилено, защото били по-квалифицирани от останалите и защото са издържали изпити, на които другите са се провалили.


Парадоксът на настоящата политическа криза в Европа е в това, че елитите в Брюксел предизвикват възмущение със същото, с което най-много се гордеят: заради техния космополитизъм, устойчивост на обществен натиск и мобилност


В Европа меритократичният елит е елит от наемници, не много по-различен от елитните футболисти, които се продават между най-успешните клубове на континента. Успешните холандски банкери се местят в Лондон, а компетентните германски бюрократи заминават за Брюксел. Европейските институции и банки, подобно на футболните клубове, харчат огромни суми, за да вземат най-добрите "играчи". Обикновено системата предполага победи на терена или в заседателната зала на Централната банка.


Но какво се случва, когато тези отбори започнат да губят или икономиката забави ход? Феновете им ги напускат. Това става, защото извън победите нищо друго не свързва "играчите" и техните фенове. Те не са от един квартал. Нямат общи приятели или пък споделени спомени. Много от играчите дори не са от същата страна, от която са отборите им. Може да се възхищавате на наетите "звезди", но няма причина да ги съжалявате.


Самите меритократични елити настояват, че успехът извън родната им страна е доказателство за техния талант, ала в очите на много хора тяхната мобилност е причината на тях да не може да се има доверие


Хората се доверяват на своите лидери не само заради тяхната компетентност, но и заради смелостта и посвещението им, както и защото вярват, че водачите им ще останат при тях и във време на криза, а няма да се качат на хеликоптера от аварийния изход. Парадоксът е в това, че тъкмо конвертируемата компетентност на настоящите елити, фактът, че те са еднакво квалифицирани да ръководят банка в България или в Бангладеш, да преподават в Атина или в Токио, ги прави подозрителни за останалите. Хората се опасяват, че във време на проблеми меритократите ще решат да напуснат, вместо да споделят цената на оставането.


Затова и не може да бъде изненада, че лоялността – и то безусловната лоялност към етническите, религиозните или социалните групи – е в сърцето на новия европейски популизъм.


Популистите обещават да оценяват хората не само въз основа на техните качества. Обещават солидарност, не задължително справедливост


За разлика отпреди век днешните популистки лидери не говорят, че ще национализират индустрии. Днес те обещават да национализират елитите. Не обещават на хората да ги спасят, а да останат при тях. Обещават да възстановят националните и идеологическите ограничения, пометени от глобализацията. Накратко, популистите обещават на избирателите си не компетентност, а близост. Обещават да възстановят връзката между елитите и народа. Мнозина в Европа днес намират това обещание за привлекателно.


Американският философ Джон Ролс изразява мнението на много либерали, когато казва, че да си губещ в меритократично общество не е чак толкова болезнено, колкото да си губещ в едно явно несправедливо общество. Според неговата концепция честността на играта ще компенсира и успокои хората, които не са успели. Изглежда, поне днес, че големият философ е сбъркал.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Брекзитаджийте на предстоящите избори матряла ще ги омете и ще стане още по интересно.

 2. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Неутрално

  Бай Ганьо убива автора си...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Кръстев не е схванал същността на проблема. Въпросът не е кой управлява, а как управлява. Когато се загърбва общия интерес, а се дава предимство на частните, корпоративните такива, обикновеният гражданин недоволства. И със право!

 4. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1136 Весело

  Аз не съм меритократ и вие не сте меритократи, затова се разбираме.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Сякаш изглежда очевидно, че меритокрацията – системата, при която водещите позиции се заемат от най-талантливите и способните, най-добре образованите и най-добре представящите се на изпитите – е по-добра система от плутокрацията, геронтокрацията, аристокрацията, вероятно дори от управлението на мнозинството, сиреч от демокрацията..."
  Иване, добре жонглираш с термините , ама правичката да ти кажа - Човечноста е най-важното качество което трябва да имат хората които взимат важните решения, и за щастие начело на ЕС са такива.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Гневно

  Подкрепям. Тук Партокрацията и Шуробаджанащината години наред крадат и съсипват Државата България !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 8 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Весело

  Върнете се назад във времето на училищната си възраст. Сега си спомнете зубра/ча/ката, който/ято непрекъснато вдига ръка и знае отговора на зададения въпрос по всички предмети, винаги с написано домашно и готов услужливо да донесе дневника, който вие предвидливо сте скрили в женската тоалетна.
  Вие бихте ли поверили съдбата си на такъв човек...който не пие с вас тайно бира, не пуши тайно в тоалетната, не подправя лекарски бележки и не си мечтае да скъса от секс най-известната в момента кино или рок-звезда.
  Аз не бих доверил съдбата си и съдбата на страната на такъв човек? А вие?!?
  Който би му се доверил да ми пише минус, който не би, да ми пише +. Гласувайте! ))

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 8. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Всеки елит рано или късно става меритократичен!

 9. 10 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Кои по-точно? Брекзитъри има и в двете водещи партии във ВБ, както и хора, които са за оставане в ЕС пак и в двете партии.
  Ситуацията с Брекзит е доста сложна и дори е по-сериозна от избора на Тръмп.

 10. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  "че са успели, защото са работили по-усилено, защото били по-квалифицирани от останалите и защото са издържали изпити, на които другите са се провалили."
  Това не е ли истина. Защо умните, кадърните, талантливите са мразени от тези, които никога няма да стигнат нивото им. И не защото не искат, а защото господ толкова им е дал.

 11. 12 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Меритокрацията на Кръстев няма нищо общо с истинската меритокрация.

  Един лихвар няма как да е част от меритокрацията. Такава част може да бъде човек, направил нещо за родината и обществото. Един ритнитопковец (пак от примера на автора) също няма нищо общо с меритокрацията.

  И съм убеден, че Кръстев е напълно наясно с това...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 12. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Весело

  До коментар [#8] от "kalingeorgiev":

  Не се подигравай със светиня му !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 14 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Успял зад границата лидер на ПЕС, мразен в родината си.
  Значи, Станишев, е добър пример за меритократ.

 14. 15 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 519 Любопитно

  свърши се либералното парти в европа.елитите откровенно плюха в лицето на хората.с лапане само не става требе и да дадеш нещо.а обикновенния бай европеец кво получава? неконтролируемо стадо животни от екзотични страни,които трябва да храни и бонус прави краставици.сори

  харпун
 15. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#11:"Роси"]Това не е ли истина[/quote]

  Ами не е истина! Европейските депутати, какви изпити са държали, а европейските комисари? Всичките са политически назначения.

 16. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Завистта и злобата към успелите ,се дължи предимно на мързел и необразованост.Свещена простота.

 17. 18 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 519 Любопитно

  До коментар [#17] от "hodounski":

  а недоволните от тяхната политика са маргинали?

  харпун
 18. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "balkantourist":

  не и в евразийското пространство

  Birds of a feather flock together.
 19. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Весело

  До коментар [#9] от "balkantourist":
  Нашият „елит“ от генерали ,пожарникари и чалгари няма шанс да стане меритокрация

 20. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Нормално. 5-6-7 човека командорят ЕС чрез ЕП примерно,а останалите 350 са на цоц паница и на принципа куче влачи боинг.

 21. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Като Барека напр.

 22. До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#7:"КМЕТ В СЯНКА"]Подкрепям. Тук Партокрацията и Шуробаджанащината години наред крадат и съсипват Државата България !!![/quote]

  Закълни се в майка и баща, че никога не си краднал през живота си. Без обаче да шикакавиш...

 23. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  лидер на ПЕС е смешна работа. като самия ПЕС

  Birds of a feather flock together.
 24. 25 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#20:"hodounski"]Нашият „елит“ от генерали ,пожарникари и чалгари няма шанс да стане меритокрация [/quote]
  За щастие настоящия и бъдещия Премиер е бивш кмет и бивш секретар на МВР

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Кръстев тоя път е написал свястно нещата. Ама няма извод накрая...
  А той е важен.

 26. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#20:"hodounski"]Нашият „елит“ от генерали ,пожарникари и чалгари няма шанс да стане меритокрация [/quote]
  Що лъготиш. а виж туканка;

  http://bultimes.com/wp-content/uploads/2017/01/16113204_156505601507416_8502408262057760660_o.jpg

 27. 28 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "Популистите обещават да оценяват хората не само въз основа на техните качества. Обещават солидарност, не задължително справедливост."

  Да де, солидарност, ама солидарност само в групата - на белите, на съселяните, на кореняците французи, хамериканци, на великите британци... А другите да мрат. Точно липсата на "глобална" солидарност и разделението "ние-тях" са най-ярката черта на всички популистки боклуци - Тръмп, Фараж, Джонсън, Льо Пен, Вилдерс и пр. нищожества - както и на тъпанарите, които ги подкрепят. А матриала ги иска, да си упражняват идиотията и некомпетентността върху него самия, щото му се видят "човечни" и му било омръзнало от умни, красиви и компетентни. Пък после реве що яде дървото; ами яде го, щото е загърбил справедливостта заради егоизма си.

 28. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#20] от "hodounski":


  [quote#20:"hodounski"]Нашият „елит“ от генерали ,пожарникари и чалгари няма шанс да стане меритокрация [/quote]
  Сиреч, няма да имаме световни проблеми...

 29. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Абе еничарите никой не ги обича. Ако и шампиони да са.

 30. До коментар [#17] от "hodounski":

  Тук си права. Като те нагнясат циганете, първите ти нови впечатления неочаквано ще заличиат прежните ти чувства и ще заобичаш онзи успял генерал господин Бойко Борисов.

 31. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Някога бях фен на автора..... но то 10-тина години е в графата на популистите и манипулаторите. Статията ако не я приемем за словестна мастурбация.... си е чиста халтура.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 33 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "ppj03316395":

  +++

 33. 34 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#31:"Wornoxmaniak 🙄"]първите ти нови впечатления неочаквано ще заличиат прежните ти чувства и ще заобичаш онзи успял генерал господин Бойко Борисов.[/quote]
  Йончева е корава - Колкото и да я гнясат "Ходоунски" нивгаш няма да заобича

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 34. 35 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За да си експерт е нужно добро образование.
  За да си добър политик, адвокат, учител и лекар - професии, които работят с хора, са нужни и други качества . Те не се придобиват в университета!

  Трябва да имаш ум, дупе и сърце!💓

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 35. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Парадоксът е в това, че тъкмо конвертируемата компетентност на настоящите елити, фактът, че те са еднакво квалифицирани да ръководят банка в България или в Бангладеш, да преподават в Атина или в Токио, ги прави подозрителни за останалите.

  Кръстев, написал си една камара глупости братчед, само и само да замажеш очевадната истина, че така наречените компетентни елити допуснаха серия от грешки, които и аматьор не би направил. Точно благодарение на тяхната компетентност /а според мен - продажност/, вратата на ЕС се напълни с голове. Вместо да защитават наказателното поле, те поемаха топката от противниковите отбори и къде с глава къде с крак, стреляха срещу собствената ни врата. Като предвидливо бяха отстранили преди това вратаря. Каква съпричастност, какви пет лева...Проблемът е, че сега без бой няма да напуснете стадиона.

  /не се чете/
 36. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Мммдаа. 45 г. социализъм. Татковците/членове на ЦК на БКП, главни редактори на вестници - "Работническо дело" и "Народна младеж"под контрола лично на Т. Живков/ управляваха.
  26г. демокрация, "татковите детенца", завършили езикова гимназия, след което марксистко - ленинска философия, някои от тях в Москва и Ленинград, станаха "политолози" и стипендианти на фондации, като продължават да обясняват на плебеите как се управлява държава а също и "глобалните процеси". За снахите на Политбюро на ЦК на БКП, коментарът е излишен. В резултат на което българските граждани продължават са най - бедни не само в ЕС а в цяла Европа, конкурирайки се единствено с молдовците, които затова мечтаят да станат румънци.

 37. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  “Хората се доверяват на своите лидери не само заради тяхната компетентност, но и заради смелостта и посвещението им, както и защото вярват, че водачите им ще останат при тях и във време на криза, а няма да се качат на хеликоптера от аварийния изход.”

  Смятам, че компетентността далеч не е сред водещите критерии при избор на кой политик да се довериш! Нито останалите споменати от Кръстев качества... За един лидер основното е да бъде комуникативен. Липсва ли му връзката с хората е обречен!

  I Want To Believe
 38. 39 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 609 Неутрално

  в шибаната национал-болшевистка (Западна) ЕвроСССР социализмът отдавна е завладял всичко - некадърност, уеднаквяване, и тотално чиновничество.

  Winora forever
 39. 40 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "kalingeorgiev":

  Събирането на випуска това лято ще се проведе на яхтата на Иванчо Двойкаджията!😁

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 40. 41 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#35:"mr. wonderworld."]рябва да имаш ум, дупе и сърце!💓[/quote]

  А, баш така

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 41. 42 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дрън, дрън! Ако ми кажете, че в БГ управляват най-умните и най-талантливите, ще взема да се гръмна. Точно обратното и при бай Тошо, е и сега преуспяват крадливите, нагаждачите, мръсниците, подлеците, далавераджиите, измекярите и прочее и прочее....
  А по света? Ами по посредствените искат умните да ги управляват така, че и те да имат поне малко от всеобщите блага. Да, ама не! Както казваше Петко Бочаров. Е и за това ще нараства влиянието на популисти, националисти и т.н.
  Извод- ами "умните" да вземат да използват ума си и да се сетят какво искат обществата.

  ура и да живей!!!
 42. До коментар [#26] от "Добрин Велков":


  [quote#26:"Добрин Велков"]Кръстев тоя път е написал свястно нещата. Ама няма извод накрая...
  А той е важен.[/quote]

  Изводът е че елитите обичаха да говорят големи приказки, но действуваха винаги, както им диктуваше разумът. Тоест, да водят доста приятен живот на чужд гръб.

 43. 44 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони Шнайдера":

  Кръстев иска да каже, че такива универсални специалисти - пенкилери , са подозрителни!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 45 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Що си мисля ,че Иван Кръстев е зарязал Сорос вече.
  Явно усеща на времето.

 45. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#45:"log_on"]Явно усеща на времето. [/quote]
  новия полъх

 46. 47 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "kalingeorgiev":

  Помага и ако си бягал от час да се натискаш с колежките, да знаеш!😉

  Тази дейност развива комбинативно ти мислене и асоциативнто поведение, задължителни за добрия мениджър.😈

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 47. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  [quote#45:"log_on"]Що си мисля ,че Иван Кръстев е зарязал Сорос вече.[/quote]

  Те Сорос всички ще го зарежат. Кой е новия МЕНТОР? Кралят е мъртъв, да живее......КОЙ?

 48. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Европейските бюрократи в този си вид са абсолютно непотребни хора, защото в повечето от случаите функциите им се дублират с тези на националните държави. Цялата тази армада от скъпо платени безделници би имала някакъв смисъл само, ако се мине към някаква централизираност на ЕС с европейско правителство.

 49. 50 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А всъщност проблемът може би би е, че меритокрацията е илюзия?
  И винаги е била.
  Че успелите, които са били "най-способни", всъчност просто са родени с възможности и привилегии. Или някой си представя някой, роден в Полски Тръмбеш и без възможности да си плати ученето в "Американския", има шанс да "работи в лондонска банка", независимо колко е умен?
  Забавно е да се проследи живота на преуспели "самоиздигнали се" милиардери и политици... до частното училище.

  И просто, когато "меритокрратите" станат твърде много рентиери-плутократи (каквито всъщност огромната част са) и спрат да отделят трохи за "глупавите и мързеливите", на тях накрая им писва и идва революцията.

 50. 51 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хората в своята история са водени от водачи и военачалници, от учени и философи, но никога от това, което наричаме "меритокрация".
  Кой е меритократ - Сократ?, спартанеца Леонид?, Исус?, цар Борис І?, Климент Охридски?, Ричард Лъвското сърце?, Леонардо да Винчи?, Мартин Лутер?, Кромуел?, Исак Нютон?, Наполеон?, Левски?, Хенри Форд?, Рузвелт?, Чърчил?, мамка му дори Ленин и Сталин? Мартин Лутер Кинг?, Ганди?, Мандела? ,...
  Кой от тях бихте нарекли "меритократ"?!?
  Нито в доброто, нито в лошото хората никога не са следвали в общите дела и умовете им не са били завладявани от безлични експерти.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 51. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Накратко, популистите обещават на избирателите си не компетентност, а близост."

  Но ако се продължи алегорията с футболистите - защо тогава много хора у нас предпочитат да гледат чуждестранен майсторски футбол по телевизията, вместо да гледат местни отбори, които в миналото са били възприемани в тяхната общност като близки? Може би защото майсторският футбол е интуитивно разбираем, без да има нужда от каквато и да е пропаганда? Кога ли ще стане така и с политиката?

 52. 53 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#47] от "mr. wonderworld.":
  [quote#47:"mr. wonderworld."]Помага и ако си бягал от час да се натискаш с колежките, да знаеш!😉 [/quote]

  Истина глаголит во слова твоими
  Ама гледай що зубъри и безлични натегачи тука, нищо чудно, че обществото ни е на това дередже... Набацали са ми един куп минуси....праволинейни като самурайски меч

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 53. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":

  Статията е от NYT. Ако искаш мога да ти постна оригинала. Ето линк.

  https://www.nytimes.com/2017/01/17/opinion/the-rise-and-fall-of-european-meritocracy.html?_r=0

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 55 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#45:"log_on"]Що си мисля ,че Иван Кръстев е зарязал Сорос вече. [/quote]

  Ни най-малко. Прочети внимателно статията. Внушението е следното:

  1. Онези, които по подразбиране са част от меритокрацията, по същество са икономическите и интелектуални номади на глобалния свят.
  2. Не са част от меритокрацията онези, които искат доброто за народите и страните си, но пречещи на същия този глобален свят да се разпорежда безсъпротивно с тях.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 55. 56 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Има и едно друго нещо. Така наречените "елити" и "професионалисти" започнаха да получават много, много пъти повече от нормалните хора. С какво един директор на банка е заслужил заплата от 10 милиона, когато банката му е на загуба?!? Това се отнася и за големи корпорации, които са на борсата и са буквално като обсебени и точени от елитите, все едно са държавни предприятия. Примера с шефа на Яху, които отказа да го продаде, въпреки че акционерите решиха да бъде продадено или пък онази женица, която правляваше HP, купи марката Компак /която беше лидер в настолните офис машини/ и я закри /изхвърли 5 милиарда зад борда просто ей така/. С какво тези хора са заслужили да бъдат милионери? Тези са една широбаджанашка клика и си менкат местата, сами си гласуват заплатите и си получават заплатите /на практика са бе зконтрол/, а фирмите не са техни, т. е. те не рискуват нищо свое. Прекалено голяма стана разликата в заплащането на шефовете и служителите. Същите тези големи корпорации си купиха политиците и подкараха глобализацията, съответно монополизацията и лишиха местните от много бизнеси, само защото имат много, много по-голям финансов ресурс. Има много още какво да се каже по темата.

 56. 57 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#14:"manu_chao"]Успял зад границата лидер на ПЕС, мразен в родината си.
  Значи, Станишев, е добър пример за меритократ. [/quote]
  Борисов път е точно обратното - простолюдието, народът, всяка средностатистическа българска домакиня го обича. Но пък той няма абсолютно никакъв шанс дори да се доближи до поста председател на ЕНП. Ех, живот...

  Разни хора - разни алкохоли!
 57. 58 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 604 Весело

  преди повече от 20 години Кристофър Лаш написа "Бунтът на елитите" и каза много истини за самовъзприемащите се за "меритократи"; накрая го докара до там за се надява на "популизма"...

  определено е бил по-прав джон ролс...

  там "спори" и липман /друг любим кръстев любимец/ за обществото и медиите в днешно време е забавно Лаш да се препрочете....

  кръстев е говорител на елита и за туй нищо съществено не може да каже...
  толкова колкото той е "заслужил", толкова и тези дето са го наели да ни разказва са "заслужили"...

  истината е проста и очевадна, либералният елит има проблем с демокрацията, онова привидно и налагано тъждество между демократ и либерал се изпари, либералите вече не могат да спечелят демократични избори нито на изток, нито на запад...
  и не знаят как да "презаредят" легитимността си, щото тази криза е тяхно дело, а те по-принцип като либерали /подобно на комунистите вина не носят за нищо, вината я консумират с мезета/ - последната легенда е, че са "заслужили"...

  сигурно и кръстев си мисли, че "заслужил"...
  "заслужил певец на либерализма", един същи йосиф кобзон на свободния свят


  за да е тортата с черешка - найджъл фараж срещу заслужилите

  https://www.youtube.com/watch?v=8y2VrhjWj9E

  Je suis дани кирилов
 58. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Сякаш изглежда очевидно, че меритокрацията – системата, при която водещите позиции се заемат от най-талантливите и способните, най-добре образованите и най-добре представящите се на изпитите – е по-добра система от плутокрацията, геронтокрацията, аристокрацията, вероятно дори от управлението на мнозинството, сиреч от демокрацията.
  ==========================================
  Първо, евробюрократите едва ли са най-талантливите и способните след като не са в частния бизнес, а на място, където трудно могат да бъдат уволнени поради некадърност.
  Второ, с течение на годините тези същите бюрократи са успели да си заделят такива хубави порции от парите на данъкоплатците, до каквито много по-трудно биха се докопали на друго поприще.
  Трето, евробюрократите се ръководят от някакви принципи и провеждат политики, които на теория могат да изглеждат добре, но на практика не дават очакваните резултати, а сметката я плащат отново данъкоплатците.
  Четвърто, много често на сладките длъжности се настаняват политици, които могат да говорят дълго и напоително без реалната им работа да впечатлява с някакви кой знае какви положителни резултати.
  И т.н. и т.н.

 59. 60 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#14:"manu_chao"]Успял зад границата лидер на ПЕС, мразен в родината си. [/quote]

  Ба, успял!

  С нашите пари.*

  Нали?

  * ако някой си мисли, че ширещата се у нас корупция и "усвояване на еврофондове" няма връзка и с бюрократите от ЕС да ми пише минус. Та техните политици в най-скритите си мокри сънища са същите като нашите. Както се казваше в една песничка

  "Едната ръка мие другата!"  [quote#56:"primaxm"]Има много още какво да се каже по темата. [/quote]

  БРАВО на тебе!

  Половината богатство в ръцете на 8 човека! И случайно само фентъзита, игри на тронове и прочие династически физии! Авторът, менторът му Дж.Сорос и другите кукловоди нещо се канят да закрият демокрацията, и да въведат империята!  Хитростта пречи на мисълта!
 60. 61 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#50] от "enterfornone":
  "А всъщност проблемът може би би е, че меритокрацията е илюзия? "
  ++++++++++++++++++
  Меритократите са издържали изпити, на които другите са нямали възможност да се явят.

  Еретик
 61. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Ха-хааа!
  Никой ни ма обича, а аз съм егати пича, а?

  Кръстев тарикатски се опитва да мимикрира кастата неотроцкисти сред меритокрацията.
  Ама, Кръстев, как може другарете ти да са меритократи, т.е. знаещи, можещи и успешни, след като така гръмовно се оср@ха?
  Какъв селфмейд ти е Камерън? Или Хилари? Или Трюдо?
  Юнкер? Или Оланд?
  Дори Обама, ако не беше негърче - нямаше да додрапа така над нивото си на некомпетентност.
  Да не говорим за местният компрадориат, че е срамотно!
  Че той един Шиши по дефиницията за меритократ е по-меритократ от Кунева!

  И най-вече, Кръстев, неотроцкистите по дифоут не могат да бъдат меритократски елит, защото те без властта са една кръгла нула! Остават си голи лаладжии!
  Докато истинският меритократски елит и без участие във властта се реализира и си е елит!

  Но Кръстев го разбирам. Трябва да гъделичка, окуражава и сплотява в тежкия момент лумпенята си последователи, закичвайки ги с ласкаещото ги "меритократски елит", защото работят в колцентър, знаят симпъл инглиш и са се нагълтали с кухи клиширани фьешън лафове, които млямлят наляво и надясно по всеки повод ...

 62. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  [quote#14:"manu_chao"]Успял зад границата лидер на ПЕС, мразен в родината си.
  Значи, Станишев, е добър пример за меритократ. [/quote]
  Успял е човекът, как да не е !
  Нито се е претрудил, а заплатката му и привилегиите му си течат, като му свърши мандатът на евроепутат ще се намърда някъде на топло местенце в Брюксел и пей сърце!
  И това човек, който до 40-тата си година не е работил никаква работа освен да се мотае в централата на БСП на "Позитано".

 63. 64 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt" Къде се мериш и ти бе. Какво ти разбира агитаторската квартална тюбтейка от политика. Помниш ли коя година за последно взе думата в оф клубчето на ппо-то? Дали беше 83та от миналия век.

  Виж къде и какво пише Кръстев и се скрий.

  https://www.nytimes.com/column/ivan-krastev

  Navigare Necesse Est
 64. 65 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  да го духа мързеливия плебс, искат близост ще имат много да се сближават докато сглобяват iPhone ... аман мързеливи и тъпи ма искат. САЩ/Европа имат възможности за развитие останалия свят не смее да мечтае ама трудно иска се да се напънеш.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 65. 66 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#51] от "kalingeorgiev":

  Нямаш идея за какво иде реч, само за начало Ганди и Др Кинг са наи от наи от началото на кариерите си ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 66. 67 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#6:"oporna_to4ka"]Човечноста е най-важното качество което трябва да имат хората които взимат важните решения, и за щастие начело на ЕС са такива[/quote]
  Аз да попитам: имаш предвид Бареков, Станишев и Пръмова? Поне на тия тримата човечността направо им тече от крачолите. И ако по меритократичните коридори в Брюксел няма селекция срещу подобни евролюбци, или българолюбци, абе там някакви любци, ти наистина ли си убеден, че всички останали освен тия тримата са мечтата на всяко европейско общество? В САЩ поне няма закон за кривата краставица и за щастливата кокошка; да имаш бегла представа за колко каймета се трудят неуморно тези краставичари и кокошкари? Путин е най-голямото зло за Европа, а за България е жива трагедия, но ако човечността е най-важното качество на хората в Брюксел, които вземат решения, Путин до 6 месеца след инвазията му в Грузия трябваше да остане само в най-новата история, заедно с видни демократи като Милошевич, Хюсеин и Кадафи. Вместо това, един виден немски канцлер пусна Северен Поток като прецака страхотно Полша и като награда за неговата човечност Путин му даде награда 1 милион € заплата за да представлява потока. Според мен, високо образованите прикриват умело мръсотиите си, а такива като Пеевски, понеже са примитивни и арогантни, всичко им се вижда.

 67. 68 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Весело

  меритокрация в брюксел?! чиста проба оксиморон! брюксел е предпоследната (преди гробищата) спирка на политическите трупове, провалили се в собствените си страни и пратени надалеч да се излагат в компанията на други подобни на тях неудачници.

  живеем във времена, когато на европа са й необходими алфа-мъжкари, а вместо това на власт са бета-куколди, които пуснаха мюсюлмански дегенерати, по-страшни бесни диви зверове, в общия ни дом и ще оставят жените и дъщерите си да станат жертвени агнета в името на лъжовната соросоидната мулти-култи утопия.

  ако приемем, че иван кръстев е член на някакъв (вероятно соросоиден) елит, статийката му показва колко не е в час с реалността този елит и защо ни води към пропастта и създава опасност за физическото ни оцеляване, вместо да решава проблемите ни.

  интересно четиво от наистина успял човек:

  peter thiel - 'zero to one' /PDF ~6MB/

  http://gsl.mit.edu/media/programs/south-africa-summer-2015/materials/0to1.pdf

  reddit.com/r/The_Donald/
 68. 69 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Османската империя е била меритокрация. Ограбвала е периферията и е трупала в центъра. И като свършило грабенето се разболяла.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 69. 70 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Кръстев отново се е изхвърлил. Каква меритокрация имаме в България, например? Тези ли са най-способните и най-талантливите, които управляват България в момента? Способни са, но за кражби.
  Аз лично се съмнявам, че някъде в Западния свят съществува меритокрация, т.е. управление на способните, заслужилите, най-талантливите, най-добрите, най-способните. Като погледнеш американският президент Обама, който е влязъл в университет, завършил го е и стана президент с Афирматив акшън.
  Ето няколко наблюдения, които опровергават наличието на меритокрация.
  1. Управлява се задкулисно. Ротшилдовци, соровци и пр. фамилии управляват и дърпат конците на политиката задкулисно. Това означава, че учените момчета са само изпълнители.
  2. Абсолютна партизанщина и шуробаджанащина при назначенията в администрацията. Това директно заобикаля правилото за управление на най-способните.
  3. Аffirmative action- привилегии за изоставащите от малцинствата. Милиони от тези незаслужили и неспособни са заели местата на най-способните.
  4. Политизиране на науките- науки свързани с екологията, например, са силно политизирани и поради тази причина фалшифицирани. И в този си вид те дават грешни познания, насаждат заблуди в изучаващите ги. Учените всъщност са недоучени.
  5. Корумпирането на обществените науки- парите за проекти и изследвания диктуват крайните резултати на научния продукт. Политизирането на науките и корумпирането на научния свят водят до това, че онези, които би трябвало да са най-учени, най-способни, всъщност са най-заблудени, най-далеч от реалността и с най-нисък морал. Като Кръстев, например. Който в момента се опитва да прикрива вината на еврейските банкери за глобалистката утопия и либералните извращения и да я тропоса на учените.
  6. Еничарската атмосфера и възпитанието на утрешните "най-учени и най-способни" в колежите и университетите, които са се превърнали в люпилня за либерали и където се промиват мозъците на студентите.
  Това са моите аргументи, за които се сещам в момента, срещу тезата на Кръстев за меритокрацията.

 70. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  [quote#49:"von_seeckt"]Европейските бюрократи в този си вид са абсолютно непотребни хора[/quote]

  Не са! Основната им функция е Метрополията да следи колониите да не кръшкат.

 71. 72 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Проблемът, господин Кръстев, е, че реално меритокрация няма. Какво общо има издигането на Ирина Бокова, на Меглена Пръмова или на Сергей Станишев, в йерархиите на Брюксел или ООН, с личните им качества? От деца са ходили в училища специално за тях или са се издигнали чрез брак, не чрез собствени усилия. И така е с много съвременни политици и бюрократи. Не случайно т.нар. нетуъркинг е по-важен фактор в "елитните" кариери, отколкото професионалната квалификация. При банкерите може и да е различно, макар, че и там наследствеността никак не е малък фактор. Хората виждат това. И не само ние българите го виждаме. Действително има сфери, където меритокрацията е определяща: в науката например. Но хората от тези сфери не са от елита, който описвате.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#70:"gozambo"] Като погледнеш американският президент Обама, който е влязъл в университет, завършил го е и стана президент с Афирматив акшън.[/quote]
  Дрън-дрън. Точно Обама, който не е започнал кариерата си с един милион от татко си, е символ на меритокрацията в много по-голяма степен, отколкото Тръмп. Ако affirmative action имаше нещо общо с избора на президента, нито Обама би бил пъврият черен президент, нито всички президенти биха били мъже.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 73. 74 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Със сигурност Кръстев не е прав ,когато накрая споменава,че филисофът Джон Ролс е сбъркал. Не е. Но някак си не виждам особена справедливост ,когато един куп крадливи мошенници си отиват от постовете с милионни бонуси вместо задълго в затвора,докато данъкоплатеца плаща сметката.
  Кои "меритократи" нагълтаха Гърция с €300 млрд дълг ,когато и на децата беше ясно ,че няма как да бъдат върнати по нормален начин?
  Не ми прилича на култ към меритокрацията и широкото отваряне на границите на ЕС за куцо и сакато без критерии като работливост,квалификации,образование. Нито пък "успехите" с разширяващите се гета в Зап. Европа. За изчезването на средната класа да не говорим.
  На този фон беше само въпрос на време да избуи всякаква простотия и популизъм....

 74. 75 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Много интересен анализ. Вярно е, че най-компетентните не винаги са най-добрите лидери. Иначе професорите щяха да са успешни бизнесмени, например.

  Това май означава, че липсват меритократи-лидери.
  Такива "смесени модели" наистина са рядкост....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 75. 76 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тоя чичак какво иска, на власт пак да дойдат неграмотните? Да затворят в лагери гнилите интелигенти? Това, че толерират некадърните, неуки и мързеливи паразити, не означава че същите трябва да имат право на глас. Те винаги ще недоволстват, особено когато някой им каже истината. Какво обидно има в това че някой е работлив и способен? Смешно става вече.

 76. 77 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  експерт на заплата си е жив трол

 77. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Даниел Канеман в "Мисленето" говори за подобни случаи. Разглежда няколко интересни медийни истерии, които създават несъществуващ (или несъществен) проблем. Въпреки мнението на експертите, които се опитват да успокоят общественото мнение. Накрая се получава така, че има разминаване между експертите и избирателите. И понеже е демокрация, трябва да се слушат избирателите. И се получава ситуация, в която избиратели сами се застрелват в крака - от уж невинни публикации в пресата, които по една или друга причина са набрали скорост в общественото пространство.

 78. 79 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#62] от "xm...":


  До коментар [#70] от "gozambo":


  До коментар [#72] от "7777":

  www.bg.mondediplo.com/article1511.htlm

 79. 80 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#42] от "cucing":


  [quote#42:"cucing"]Извод- ами "умните" да вземат да използват ума си и да се сетят какво искат обществата. [/quote]

  На пръв поглед е така и ако са умни, не трябва да е трудно.
  Но първо, "какво искат общетвата" - особено обществата на посредствените, както сам казвате.
  Ами откакто хомосапиенс се е изправил от 4 на 2 крака, искането си е едно и също - повече за папкане и да има и от ругия пол...все пак трябва да се размножаваме, нали така.
  Е, ако умните и елита искат да отговорят на тези искания, по какво ще се различават от популитите?
  Нещата не са и не могат да са прости, защото от една страна трябва все пак социални баланс да бъде запазен, иначе от войни и революции или поне най-прости безчинства, каквито намлюдавахме във Великобритания например, да се разбиват магазини и всеки да влачи каквотпо успее, няма да се отървем.
  от друга страна, елита ако е истински, затова е елит и трябва да води страната си и към някакво развитие - в икономика, наука, социални отншения, справедливост във възможната степен, образование и просперитет.
  Да, ама това не се връзва с мерака на посредствеността, която не гледа какво може и върши, а гледа в паницата на успелия и иска същото, че и повече.

 80. 81 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Защо хората, които се трудят усилено, за да могат техните деца да завършат най-добрите университети в света, отказват да се доверят на онези, които вече са ги завършили? "

  Да, Иване... На реднека, дето гласува за Тръмп, детето му баш в най-добрия университет щеше да отиде...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 81. 82 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "Според неговата концепция честността на играта ще компенсира и успокои хората, които не са успели. Изглежда, поне днес, че големият философ е сбъркал."
  А как определихме ,че играта е честна и справедлива след ,като повечето се 'назначават' без специален конкурс??
  Като знам някой от изпратените експерти от България в Брюксел и като се знам как са избрани ,точно те... започвам да се съмнявам в целия анализ и най-силно в извода му!!!

 82. 83 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":

  Това не е ли истина. Защо умните, кадърните, талантливите са мразени от тези, които никога няма да стигнат нивото им.
  ..........................
  Значи, ако досега съм се съмнявал, че Барека /примерно/ е леко некадърен , малко популист и малко така .. тарикат, мога вече да си отдъхна?
  Щом е в европарлаента / че и част от разни комисии/ , значи няма как да е тъп - напротив - умен е та дрънка.
  Истински европейски меритократ.

 83. 84 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#28] от "ppj03316395":

  Да де, солидарност, ама солидарност само в групата - на белите, на съселяните, на кореняците французи, хамериканци, на великите британци...
  ......................
  Добре , бе пичага.
  Продай таратайката и апартамента и бягай с кинтите у Африка.
  Да ти кажа, там са много зле и добре ще им дойдат малко "солидарни" пари.
  Навит ли си?
  Не отговаряй.
  Те всички "солидарници" са като теб - на принципа - "дайта да дадете"

 84. 85 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Парадоксът е в това, че тъкмо конвертируемата компетентност на настоящите елити, фактът, че те са еднакво квалифицирани да ръководят банка в България или в Бангладеш, да преподават в Атина или в Токио, ги прави подозрителни за останалите.
  ........................
  Да се чуди човек, как при толкова много компетентност , светът отиде у киреча.

  И не , не е виновен Тръмп, нито Путин.

  Джокер - свързано е с алчност, високомерие, изолиране от реалния свят, политкоректност и лесен достъп до чуждите пари. 85. 86 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ама Кръстев казва,че в Европа управляват най-способните и най-образованите и си вярва,едва ли.
  Управляват тия дето винаги са управлявали 1%-ят процент,другите дето се водят за политици са лакеите им.Затова и омразата към тях е толкова силна от страна на хората.Вижте само нашия политически елит всичко се предава по наследство,да не мислите,че в Европа е по-различно,в щатите да не говорим как Клинтънови и Буш управляват вече няколко десетилетия нима от тях няма по-способни и образовани господин Кръстев.

 86. 87 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Този път, честно казано Кръстев се е оплел в дън горите интелектуални. За никаква меритокрация не става дума. Народите се бунтуват именно защото виждат на власт една ояла се рентиерска плутокрация, която засмуква всички ресурси - докато държавите стават все по-слаби и превзети, а 99% от техните данъкоплатци все повече "отпадат от надпреварата" за нормален живот. Обаче плутокрацията иска още. А иска и отгоре на всичко да е богопомазана като "меритокрация". Голям интелектуален пробив ще бъде когато откъснатите от реалността "елитни анализатори" като Кръстев проумеят за какво всъщност става дума.

 87. 88 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Самоназначилите се меритократи, само защото живеят в паралелния свят на брой взети изпити, специализации, проекти, титли и звания в мнозинството си загубиха връзка с реалния живот с неговите болки и проблеми. Живеейки в имагинерния свят на теоретичните си визии и глобални интелектуални конструкти, те (и Кръстев също) пропуснаха да забележат кога прекрачиха мярката на търпимото, станаха ненужни, презирани и напоследък отмивани от приливите на масово недоволство. Насилното социално инженерство против естествените обществени процеси винаги има една съдба - в канализацията.

 88. 89 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Проблемът по скоро е "любимец 15". Няма как една власт да се легитимира, при положение, че е дошла на власт по един спорен (манипулации,кебапчета,изборен туризъм и т.н.) начин.
  При това положение хората започват да търсят някакъв по легитимен начин за идване на власт - например образователен ценз. Резултата (исторически доказано) е катастрофа. И точно това се случва: Ердоган, брекзит, Тръмп, неоимперските руски амбиции....
  През целия си съзнателен живот съм се чудил как обикновения човек се е подхлъзнал за да бъде убеден да участва в двете световни войни. В крайна сметка обикновените хора и от двете страни на фронта са губещи. Сега наблюдавам процеса как хората се озлобяват и сами бутат колата към следващата пропаст.

 89. 90 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 547 Неутрално

  причината да бъдат мразени е, че изобщо не са меритократични, ами племенно-кланови - https://www.nytimes.com/interactive/2017/01/18/upshot/some-colleges-have-more-students-from-the-top-1-percent-than-the-bottom-60.html.

  другото нещо е, че на хората не им е писнало от експерти, ами им е писнало от "експерти" и то с основание. имам предвид всичките политолози, социолози и подобни експерти по нищо. те са тези, които оплескват нещата. но с технологичния напредък времето им лека-полека си отива и реалната им власт е все по-малка, с тенденция да се присъединят към католическвата църква на гробището на провалените уонаби шефове.

  което е доста добре. аре чао, оборотна и вървежна 2017 свима !!

 90. 91 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Весело

  Единственият проблем е, че Кръстев създава някаква своя хипотеза, стъпва на нея все едно е факт, след което развива много логично и добре звучащо есе, достойно за публикуване в Библията на умните и красивите и основен генератор на fake news NYT - обаче хипотезата му не е вярна. Хората гласуват за "популисти" не щото мразят умните и красивите (до колко чиновниците в Брюксел са това за което ги представя е друга тема, те не са, но няма значение в случая), а защото тея "умни и красиви" правят неща, от които животът на хората става по-лош. И не, няма значение какво Кръстев и останалите умни и красиви смятат по темата - важното е какво мислят Хосе от Валенсия и Уве от Ерфурт, щото говорим за техните животи, а не за този на Кръстев или на някой директор в Европейската комисия. Хората гласуват срещу всичко, което бюрократите им кажат, защото бюрократите живеят в някакъв свой свят. Ето това трябваше да научите от Брекзит и Тръмп, ама явно сте такива "меритократи", че няма на къде повече и не можете да го схванете...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 91. 92 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#91] от "Тюфлекчия":

  Това с умните и красивите е най-нелепата опорна точка на бе-се-парската пропаганда. Никога протестиращите срещу Пеевски и Орешарски през 2013 не са наричалим себе си умни и красиви. Така ги нарекоха завистливите нискочели дебелаци, срещу които те протестираха. Смяташ ли, че народа предпочита да го управляват нискочели крадливи дебелаци? Не, това, за което говори Кръстев не е гняв на тъпите и грозните срешу умите и красивите. Неговата метафора за наемните високоплатени футболисти в националните отбори е по-смислена.

 92. 93 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Аха, и смяташ ли, че бедните бели в Америка гласуват за мултимилиардерът Тръмп и неговото правителстово от мултимилиардери, защото смятат че те са по-малки егоисти от Хилари Клинтън е ще работят за интересите на бедните? Ако смятат така, трябва да са наистина много прости. Просто новите популисти използват просташка, чалгаджийска, патриотарска реторика, която се харесва на "масите" на подсъзнателно ниво. Скоро ше осъзнаят, че отново са ги измамили.

 93. 94 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Иначе - обикновения гражданин е в правото си да недоловства, но трябва и малко да мисли. Да не стане от трън та на глог. Или от либерален демагог на безпардонен Тръмп. Или още по-безпардонен Путин.

 94. 95 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  на тая меритокрация у нас едно време и викахме номенклатура, знаем как завърши всичко....

 95. 96 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Абе, не знам дали е виновна меритокрацията /и дали изобщо я има/,
  обаче бюрокрацията яко ...ба мамата на евросъюза.

  Какви са Меркел, Юнкер и вся остальная брюкселска сволоч?
  Кухи бюрократични лейки.
  Меритокрация, таратанци.
  САМОДОСТАТЪЧНА И САМОДОВОЛНА ТОТАЛНА БЮРОКРАЦИЯ.

  И ако ЕС се разпадне, няма да е заради Путин, Тръмп или илюминатите, а заради импотентните смехурковци, които се въртят като мухи без глави от заседание в заседание.

  Прав е бил Майкъл Йънг, много прав.

 96. 97 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#95] от "lol":

  Не бъркайте плутокрация с меритокрация.

 97. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Очаквам Кръстев да напише автобиографично есе "Величие и падение на конформизма". Помня го от времето, когато защитаваше Желю Желев срещу "тъмно сините". После усетил накъде духа вятърът се обяви против управлението на Виденов, после взе да подаква на Симеон, после на Герб, после на либералния модел,а сега на Путин и Тръмп. И разбира се винаги някак си уж обективно и необвързващо с носене на вода от девет дерета, за да може да излезе сух до следващата трансформация.

 98. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Популизмът винаги е завършвал с крах, защото обещава гръмогласно невъзможни неща, които и да иска няма как да изпълни, а в това време някой от някое финансово лоби осребрява хорската глупост.

 99. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  [quote#94:"dedalus"]Или от либерален демагог на безпардонен Тръмп. Или още по-безпардонен Путин. [/quote]

  То това е и целта на занятието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK