За президента Плевнелиев - 5+

За президента Плевнелиев - 5+

© Валентин Николов, [Прессекретариат на президента]Изключително труден мандат, отстояваше европейската посока, поемаше отговорност, не посягаше за повече власт, остана честен и последователен в принципите си - така оцениха президента Росен Плевнелиев политолози в годишната анкета на "Дневник".


Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч":
Остана честен и последователен в принципите си


Президент, който извлече на гърба си много горчиви уроци. В движение откри и научи неща, за които не си е давал сметка в предишното си битие на предприемач. Затова и не винаги беше убедителен в защитата на иначе смислени и добри позиции. Основното му достойнство е, че остана честен и последователен в принципите си.
Евгений Дайнов:
В решителна степен обезсили опита за запазване на "модела КОЙ"


Неочаквано се оказа устойчив – в точно обратната на Борисов посока. Докато Борисов буташе нещата към някакво разбойническо-главатарско средновековие, Плевнелиев отстояваше ценностите на западната цивилизация, на модерния ред и на Просвещението. Заставайки в противовес на всичко, олицетворявано от Борисов, Плевнелиев успя да играе негов контрапункт; и в решителна степен обезсили опита за запазване на "модела КОЙ" като дефолт състояние на страната. Представяте ли си президентът да беше Цв.Цв.?


Отличен 5.50 (свалям половин бал заради невнятния флирт със ски мафията).


Стефан Попов:
Заслужава положителна оценка заради откритата си прозападна позиция


Г-н Плевнелиев заслужава положителна оценка заради откритата си прозападна позиция. Всички резерви към него, засягащи прекалената му лоялност към ГЕРБ, не са много справедливи. Това е неизбежна лоялност като се има предвид дефектната конституционна конструкция на самата президентска институция. Другата група критики са свързани с известна непосредствена несретност или комичност в личността му; но това не е сериозно от политическа гледна точка.


Огнян Минчев:
Бързо израсна и се разви като държавник, за съжаление не можа да повтори мандата


Плевнелиев влезе в президентската си роля с минимум политически опит и знания. Той беше се утвърдил като успешен регионален министър когато трябваше да поеме тези много по-големи и непознати за него отговорности на върха на държавата. Мандатът му бе много труден, белязан с поредица политически и международни кризи, които изискваха бързото му съзряване като държавник.


За съжаление, той не получи от своята партия ГЕРБ необходимата подкрепа в ключови за него изпитания – въпреки, че й остана лоялен до край. Той посрещна достойно бруталните и истерични нападки срещу себе си от страна на различни клонове на мафията и нейната медийна прислуга.


Цялостната ми оценка за мандата му е положителна. Той бързо израсна и се разви като държавник, преминавайки с достойнство през гореописаните предизвикателства и изпитания.

Държавният глава Росен Плевнелиев отчете петата година от встъпването си в длъжност на 18 януари

© Юлия Лазарова

Държавният глава Росен Плевнелиев отчете петата година от встъпването си в длъжност на 18 януари


Недостатъци на неговото поведение като президент бяха прекалено мекият му характер, нежеланието – или неумението да "скръцне със зъби" тогава, когато помиярите на мафията поливаха с помия не само него, но и позицията на държавния глава – което е недопустимо.


Той зае категорична позиция срещу поведението на Кремъл в Украйна, срещу пропагандната война и хибридната стратегия за разпалване на конфликт – включително в българското общество, водени от Москва. В някои случаи оценките му можеха да бъдат по-нюансирани и балансирани. Но това бе трудно предвид факта, че Плевнелиев бе един от малцината говорители на евроатлантическата принадлежност на България сред политическия ни елит.


Той приключва мандата си с достойнство и предизвиква съжаление, че не се кандидатира и не успя да го повтори – вече на основата на сериозния си натрупан държавнически опит.


Петър Щурм Константинов:
Един нормален президент, на фона на политическия ни живот това е изключителност


За президента - силно положителна оценка. Изобщо мандатът на Плевнелиев трябва да се анализира в публицистичен и историографичен формат в бъдеще. Мисля, че мотото му беше "ще правя каквото трябва, пък да става каквото ще".


Струва ми се, че три неща бяха най-интересни в мандата му.


Първо, че Плевнелиев се държа точно както се очаква един президент да се държи. Без да взима повече власт от поверената му в духа на конституцията, но и без да бяга от отговорност, когато такава трябва да се поеме. Изненадващо това доведе до някакъв конфликт между него и Бойко Борисов.


Второ Плевнелиев отстояваше позицията си за европейската посока на развитие на България през целия си мандат с конкретни действия и политики – отношението към кризата в Украйна и отказът да се назначават агенти на ДС като посланици.


Трето, в най-тежките моменти, не се скриваше, ами поемаше своя дял от политическата отговорност.


И трите неща са, струва ми се, описателни за това как трябва да изглежда един чисто и просто нормален президент. Но на фона на българския политически живот, това беше някаква изключителност.


Георги Гочев:
За голяма част от българите обаче не беше достатъчно началник


Падна му се изключително труден мандат: тероризъм, агресивната политика на Русия в Украйна и Крим, избирането на Пеевски за ръководител на ДАНС, две служебни правителства. Справи се достойно, без да скрива човешкото под институционалното. За голяма част от българите обаче не беше достатъчно началник.


Тони Николов:
Някой ден историята ще му отдаде дължимото


На президента Плевнелиев се падна един от най-трудните мандати в най-новата ни история. Той бързо опроверга очакванията, че е фигура в сянката на Борисов и в най-трудни мигове като протестите през 2013 г. беше на висота. Независимо от всички атаки срещу него, някой ден историята ще му отдаде дължимото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK