Хибридна България

Радев и депутати на клетвата на президента

© Надежда Чипева, Капитал

Радев и депутати на клетвата на президентаТекстът е публикуван в портала "Култура"


Констатацията, че днес нищо не е такова, каквото изглежда, дори да е банално правдива, носи съмнително утешение. А и оставя повече от горчив привкус, съотнесена не с някакъв личен избор или проблем, а с бъдещето на страната ни, която след броени дни прави крачка в неизвестното.


От една страна, всичко е сякаш "безпощадно ясно": новият президент ще назначи ново служебно правителство, след което отиваме на нови парламентарни избори. "Суверенът", както обича да повтаря един гологлав шоумен, ще се произнесе и толкоз. Какво тук значат разни безпокойства? Че и защо да витаят такива?
Витаят, защото единствената теза, повтаряна като мантра от политическия новобранец Румен Радев в пестеливите му кандидат-президентски изяви (ако пропуснем говоренето за руските флагове над Крим и приземените МИГ-ове) беше:


трябва рестарт на системата


И тъй като подобен "рестарт", каквото и да означава това, е невъзможен след изборите, когато ще встъпи в длъжност новото българско правителство, остава да се пробва преди, тъкмо в този отрязък от време, когато цялата власт по конституция е в ръцете на новия държавен глава.


Тук вече усещам как някои снизходително се усмихват, сещайки се, че най-спряганото име за служебен премиер е това на проф. Огнян Герджиков, чийто вид принципно изключва всеки старт, камо ли рестарт.


Може и тъй да е. А пък и нали така се печелят президентски избори, сигурно ще си рекат други: с празни заявления и обещания, как другояче. С патерицата на някоя политическа сила (в случая БСП), е, може и с някоя "кобра на Пугачов", с лакърдии за доброто старо (комунистическо) време, когато курсантът Р. Р. е бил делегат на последния конгрес на БКП, с фантазии за необятните руски пазари, или пък със съвременни приказки за корупцията: как румънците я пребориха, че ние ли.


А после всичко си идва на мястото. Афишите излиняват по стените, билбордовете се сменят, а всичко изречено и заявено остава да витае нейде из небесата, достъпни само за летците, но не и за наивните гласоподаватели. Който е луд, да се рови из интернет.


И най-невероятното в случая не би трябвало да е, че някой е изговорил едни ли други думи, а че толкова много хора са му повярвали.


Любопитно нещо е политиката с кръстоската си
между истини, полуистини и откровени неистини


По-старите поколения наричаха такива кръстоски "мичуринска работа", по името на сталинския селекционер Мичурин. На негово име навремето бе кръстено и черноморското ни градче Царево, а за Мичурин се носеха вицове как паднал от тиквата, дето кръстосал с ябълково дърво, и си счупил крака. Може и да беше крушово дърво с ягода, не съм съвсем сигурен.


Но както виждате, за да съм в "коловоза" на новата ориентация на страната, се позовавам само на съветски източници. Не цитирам нито Пруст, нито Кафка (макар че "Преображението" на последния комай крие горчива алюзия за днешна България). Не се позовавам даже на Ромен Гари, френски летец и писател, преведен от началника на кабинета на новия президент, който току-виж, след седмица-две, бъде провъзгласен за любимия автор на г-н Румен Радев.


Ала да изчакаме. Щото българската история помни един рестарт от средата на ХХ в., заради който на човек му се отщява да се шегува. Пък може по-сетне да взема да напиша нещо за романа на Ромен Гари "Европа", чийто герой презира Историята, тези "миши екскременти", както впрочем и целия свят.


Сега, в настоящата ситуация, даже гледам да избягвам термини като "хибриди" или "хибридност" и предпочитам да говоря за "кръстоски". Да не вземе някой да си помисли нещо друго.


И тъй, нека се върнем към "кръстоските" в политиката.


Онова, което се очерта след изборите в България и програмната реч на новоизбрания президент, силно напомня на една


"мичуринска работа"


описана в романа на Владимир Войнович за храбрия войник Иван Чонкин, съветска версия на храбрия войник Швейк. Ако не сте го чели, струва си да го прочетете, той казва много и за манталитета на соцавиацията, ама не това е най-главното.


В случая имам предвид историята на селекционера-болшевик Кузма Гладишев, който се измъчвал от един-единствен проблем: защо доматът расте нависоко, а картофът е само грудка? Не е ли възможно обратното? За целта селекционерът Гладишев решава да създаде кръстоска на картофо-домат, който да коригира природата – картофите да са отгоре (и да се берат лесно), а доматът да зрее отдолу (като се бере по-трудно). Е, вярно, създаденият от него кръстосан разсад не давал конкретен плод, но пък защо да не се пробва и, което е още по-забележителното, той си имал име – ПЪКС, което разшифровано означава ни повече, ни по-малко Път към Социализма.


Та нещо от този ПЪКС почна да ми се мержелее пред очите, като гледам и слушам какво ни се приказва. Сякаш отново начеват мичурински опити на родна почва. Нищо че няма яснота по плодовете на начинанието – дали корените на "справедливостта" да са отгоре, а тези на "солидарността" – отдолу, както общо взето посочи в речта си новият президент, или да е обратното.


Я колко "справедливи Българии" вече сме ашладисали,
та няколко "солидарни Българии" ли ще ни се опрат?


ПЪКС отвсякъде, гарниран със сричане на трафарети за "многоликия народ с 1300 години история". И не "съдбата, а честта да си българин".


И ако нещо следва да ни вълнува в подобна ситуация, то е не толкова свързано със симетрията или асиметрията на лявото ни полукълбо, а с опасността от политически инсулт.


А инак неслучайно "хибрид" (ако се престраша да използвам това понятие), е една от думите на 2016 г. не само у нас, но и в цял свят.


"Хибрид" се превърна в прилагателно, което с лека ръка се отнася към всяко съществително.


Хибридна кола, хибридна храна, хибридна технология, хибридна наука, хибриден морал и хибридна политика.


Ала какво добавя това към вече познатото?
Че онова, което не е, е?
Че онова, което е, не е?
Защо всичко започва да се хибридизира, обаче е прелюбопитен въпрос.
Вероятно най-простият отговор би бил следният: хората искат това.
Ала наистина ли го искат?


Искат ли "хибридна" държава, с "хибридно" управление, в което всичко да е "нито-нито", за да не е ясно какво е?


Искат ли "хибриден" държавен глава, кръстоска на соцминало с настоящето, живковско "снишаване", "хибрид" между чушкопек и "Москвич"?


Или искат нещо друго. Доколкото животът е само един и би било жалко да се проспи "хибридно".
Въпрос, отдавна формулиран в тефтерчето на един велик българин.


Народе????


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Ами , хареса ми !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4459 Весело

  "...селекционера-болшевик Кузма Гладишев, който се измъчвал от един-единствен проблем: защо доматът расте нависоко, а картофът е само грудка?"


  Във Форума има няколко подобни...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  В епохата на пост истината всичко е хибридно. Така че, не "Народе!!!", а добре дошли в Brave New World.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  прекрасно написано.Др.Радев(Буратино)олицетворява точно селската прослойка от малки хора с селски мироглед.От село,отчуван от държавата,казрмата,хранен и обличан от армията.ВЗЕЛ си 20 те заплати и ПАК на държавна слуба Ама ПРЕЗИДЕНТ.Но мирогледа му като на Гоце и Свинара-селски,простоват.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Червеноперки в хибриден риболов се ловят.

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хи хи, Кремъл прави българите луди калинки хи хи Амии така е като си имат КГБ-ист на чело в Кремъл . Гибридна вайна - подмолно, да се бръкне в психиката на човека за да може да му бръкнеш незабелязано в джоба.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Не разбрах, къде точно го стяга шапката авторът на горния пасквил. Много думи, много кухи фрази. А можеше да напише едно единствено изречение и да ни спести нашето и своето си време. Радев не ми харесва, защото на тези, които ми плащат заплатата не им харесва!

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"hamiltonf1"]Във Форума има няколко подобни...[/quote]
  Ар Ю толкинг то Команданте, Стенли и Добрич?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Това служебно правителство за два месеца нищо подмолно не може да направи,обаче наистина е важно кои ще са членовете на това служебно правителство защото на това служебно правителство може да му се наложи да управлява и повече от два месеца.Тогава вече ще са важни хората и ако вътре преобладават хора с мозъчна архитектура като на Герджиков-Близнашки -Жаблянов и други от стила червено средновековие,лошо.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Авторът никъде не го стяга шапката!
  Шапкарят го стяга фуражката.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Много добро. Да, хибриден президент не само по избора на Решетников, но и по посредствената си природа. Като всички комунисти, които досега се правеха на натовци и европейци, а отвътре им избиваше руското. Даже заядливата му реплика показва генерал с манталитет на старшина. Бай Тошовски старшина начело на натовска България.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Народе????

  Чакай малко. После, като свърши сериалът...

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Дълбоките познания на Тонито в областта на съветската класика пак са го подвели да подозира в проруски уклон всеки който не е откровен русофоб. Според такива като Тонито най-добрият избор за президент на България би бил специалиста по хибридни войни и хибридно земеделие и бивш комичен военен министър Ненчев!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Радев вече се показа що за стока е.
  Видя се , че няма акъл да си напише речта, видя се , че не може и да я прочете. Видя се, че други ще му пишат речите и други ще му слагат думите в уската. Кои са те е ясно!
  Видя се с репликата на му " Остава ви 1 седмица", че той е като онзи герой на Алеко, който се снишава пред началството, но жестоко мачка подчинените си. Нищо че още не е разбрал, че депутатите не са му подчинени- той така си е свикнал, така само може- да козирува и да му козируват. Останалото е от лукавия...

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Едва ли ще може да направи големи поразии, само дето се излагаме пред Европа.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  "... Любопитно нещо е политиката с кръстоската си
  между истини, полуистини и откровени неистини.
  По-старите поколения наричаха такива кръстоски "мичуринска работа", по името на сталинския селекционер Мичурин ..."!

  Нашите комунисти, какви са...? Мъчат се, да си кръстосат червените задници, със западна демокрация! Ами не се получава...! Все същите болшевики са, вече второ и трето поколение!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Весело

  [quote#0:"статията"]За целта селекционерът Гладишев решава да създаде кръстоска на картофо-домат, който да коригира природата – картофите да са отгоре (и да се берат лесно), а доматът да зрее отдолу (като се бере по-трудно). [/quote]

  Тази задача отдавна е решена от българските градинари:

  https://www.youtube.com/watch?v=EzHjy-l5EMM

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 637 Неутрално

  "Вероятно най-простият отговор би бил следният: хората искат това. Ала наистина ли го искат?"

  Имаше демократични избори, хората си казаха какво искат. На който не му харесва как работи демокрацията, щото резултатите от изборите не са по вкуса му, по-добре да не се крие хибридно зад Левски. Така само мърси светлата му памет.

  over the under
 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#17:"Кристалин Боков"]Тази задача отдавна е решена от българските градинари[/quote]

  Но пък хитрите англичани са патентовали метода:

  http://30dumi.eu/archives/68107

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Чел съм книгата за Чонкин. Гладишев правеше водка по рецепта кило захар кило лайна. Всичката им работа е такава на болшевиките.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#16:"tww09306483"]Мъчат се, да си кръстосат червените задници, със западна демокрация! [/quote]
  Демократичен социализъм и либерастка демокрация са едно и също нещо. Не е нужна кръстоска.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":


  [quote#2:"hamiltonf1"]селекционера-болшевик Кузма Гладишев[/quote]
  Вероятно няма да Ви учудя ако Ви кажа че същият любител селекционер произвеждал водка от фекалии.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 24. 24 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#15] от "foxa5":

  О, не се съмнявай в човешката простотия и глупостта на червените макаци

 25. 25 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Искат ли "хибриден" държавен глава, кръстоска на соцминало с настоящето, живковско "снишаване", "хибрид" между чушкопек и "Москвич"?[/quote]

  Вече си имахме такъв - комсомолският функционер и член на Вузовския комитет на ВМЕИ "Ленин" другарят Росен Плевнелиев. Ама как Роско се снишаваше пред другарят Борисов?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 26. 26 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#14:"marsena"]Видя се с репликата на му " Остава ви 1 седмица", че той[/quote] е Той! Автентичният Радев. И да ривете - това е положението.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Помните ли вица от комунизма: защо Мичурин няма деца – защото все кръстосвал краката на жена си. Дано и хибридната война остане безплодна.

 28. 28 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Това служебно правителство за два месеца нищо подмолно не може да направи,обаче наистина е важно кои ще са членовете на това служебно правителство защото на това[/quote]

  Това служебно правителство може да остане и повече от година, ако новото НС не успее да излъчи кабинет. И после нови избори и нови опити. Всъщност - това служебно правителство може да изкара и 5-6 години.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 29. 29 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  Ти изключваш себе си, така ли? Злорадството, както и публикациите ти са достойни за Болшая Медицинская Енциклопедия, раздел Психиатрия.
  П.С. Мързи ме да им търся скапаните руски букви и окончания

 30. 30 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Весело

  Че до сега по- различно ли беше?!
  Тази статия е универсална, не е конкретна.

 31. 31 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Болните русофили да внимават много, защото са ръба на националното предателство и ще получат един в дебилната мутра

  I shave with Occam's razor
 32. 32 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Много грозна манипулация налагате, Дневник. Разбирам, че Радев ви боде очите, но толкова тенденциозни статии и изкривяване на реалността, отдавна не бях чела за друг. Все пак не забравяйте, че има и други източници на информация и хората освен за новия ни президент, могат да си направят и изводите и за качеството ви като медия.
  Ценях ви като източник на информация, но в последно време сте толкова явно пристрастни, че се доближавате до ПИК и Блиц.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Весело

  До коментар [#7] от "von_seeckt":
  " Много думи, много кухи фрази. А можеше да напише едно единствено изречение и да ни спести нашето и своето си време."

  Да беше написал, че да го разберем
  "На всички по една ракия от мен."

  подпис
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  ::))))))
  Добре , Тони , хубав текст :))
  Тя, хибридизацията е известна още и на сталин ..Който и жив останал комунист от България дошъл, например, бързо и хибридно се женеше за рускиня ..
  После , даже, стана обикновена и често срещаната хибридност - почти ВСЕКИ завършил КГБ школата или някакъв съветски университет- за по- голям авторитет - си довеждаше рускиня в България :) и т.н..
  Лошото е , че ТЕЗИ първоначални хибриди- проивеждаха , вече , устойчиви ,съветски хибриди , тук , у нас - и резултатът е налице :
  После дойдоха хибридите : 'народна " че и РЕПУБЛИКА България , демократичен социализъм , джамахирия, съветски републики , 'братски ' държави ' , и т.н..
  И понеже избиха голяма чат от българската интелигенция - дойде ред и на военните хибриди, писатели - хибриди, селски хибриди и т.н..)

  BIG AL
 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Радев ще бъде под натиск от една страна от Решетников да признае Крим, а от друга страна от ЕС ако го направи.
  Ако послуша Путин не знам какво ще получи - може и нищо, но тогава българите ще престанат да получават европари и не дай Бог визи.

  подпис
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нo edна хибридизация , НЕ успя , Тони ...
  Не стана нормална държава от съветски комунизъм - с Европейски черти и закони...
  Този ленинов хибрид се провали, тотално ..И у нас , даже- в Европейска България :)

  Сега един от Асковските села , ще пробва нов хибрид - путиново подчинена държава- но и член на НАТО и ЕС ...)
  В хибридни глАви, какво друго може да се появи :)

  BIG AL
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Мен Радев не ме притеснява, срамува ме.
  Опазването на България минава през опазването на ЕС.
  Притеснително е ако путинските фалшиви новини навредят на основните държави от ЕС. Като чета немците май се мобилизират и ще си опазят държавата.

  подпис
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Има някакви очаквания , червени , от един човек , НЕ учил право, иконимика, социология , история, журналистика ..почти НИЩО не учил , че ще ще бъде президент 'чудо" .ново, модерно , европейско "чудо" ...А отзад се подава гривата на вицето и нинова-, която нещо ще строи ..)

  BIG AL
 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Ще е много поучително ако още по временното правителство направи някакви забежки в посока Русия и да пристигнат първите сигнали за недоволството на ЕС.
  Българските русофили дето си мислят, че онези на запад са точкова глупави та да ти хранят за сините ни очи първи ще изпищят за пари.

  подпис
 40. 40 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#7:"von_seeckt"]Много думи, много кухи фрази. А можеше да напише едно единствено изречение и да ни спести нашето и своето си време. Радев не ми харесва, защото на тези, които ми плащат заплатата не им харесва!
  [/quote]

 41. 41 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#38:"BIG AL"]Има някакви очаквания , червени , от един човек , НЕ учил право, иконимика, социология , история, журналистика ..почти НИЩО не учил[/quote]

  Аха, хич пък нищо не учил Ама вие даже и си вярвате. И мислите, че като го повтаряте непрекъснато и другите ще убедите....
  П.С. Колко по-ерудиран е Бойко Борисов? Просто за справка питам

 42. 42 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#39:"Иван К"] онези на запад са точкова глупави та да ти хранят за сините ни очи първи ще изпищят за пари. [/quote]

  Демек платено послушание.

 43. 43 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Весело

  БЛА БЛА БЛА, Тони спи спокойно, за два месеца служебното правителство не може да свърши нищо от твоите кошмари, просто ще организира избори, като всяко друго такова. Кой какви правомощия има си пише в конституцията. Тури си я до възглавницата, че като се събудиш нощем облян в студена пот да си четеш и да се успокояваш

 44. 44 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#8:"oporna_to4ka"]Ар Ю толкинг то Команданте, Стенли и Добрич?[/quote]

  Кмета на сянка де го забрави...

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Тук не позна, само текст като
  [quote#7:"von_seeckt"]Радев не ми харесва, защото на тези, които ми плащат заплатата не им харесва![/quote] не стига,

  [quote#7:"von_seeckt"]тези, които ми плащат заплатата[/quote]
  искат и поне 1000 думи текст м/у "Радев" и "харесва", за да харесат и платят!!! А сиренето е с пари, нал тъй!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Разстроено


  До коментар [#4] от "Messerschmitt":

  А ти - нито 20 заплати, нито президент...
  Несправедлив е животът хибриден, особено към некадърните...

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  Не [quote#6:"oporna_to4ka"]Кремъл прави българите луди калинки [/quote] става въпрос за някои българи, както обикновено, а бат Бойко направи някои от [quote#6:"oporna_to4ka"]... българите луди калинки [/quote] с прекалената си увереност, че е роднина на краля слънце...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Страхотен текст! Прочетох го с удоволствие.
  Благодаря!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#8:"oporna_to4ka"]Във Форума има няколко подобни...- цитат на коментар #2 от “hamiltonf1”

  Ар Ю толкинг то Команданте, Стенли и Добрич[/quote]
  Забравяш оше поне дузина! Нямам време да ги цитирам, ама си ги знаем и всеки ден им четем буламачите. Че са и нахални, ама то... луд и трол умора нямат!

  шуменско пиво
 52. 52 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#45:"boby1945"]тези, които ми плащат заплатата- цитат на коментар #7 от “von_seeckt”

  искат и поне 1000 думи текст м/у "Радев" и "харесва", за да харесат и платят![/quote]
  Е, Боби.. Все съм подозирал, че си от ОНИЯ, ама с такива познания по ценоразпоиса на тролоидизма не остава вече място за съмнение!
  Земи ми го прати ако обичаш, че знам ли, ще вземат да ме изгонят мойте шефове, та ще трябва и аз да позаработвам по нещичко!

  шуменско пиво
 53. 53 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#43:"skrita_sila_m"]за два месеца служебното правителство не може да свърши нищо от твоите кошмари, просто ще организира избори, като всяко друго такова. Кой какви правомощия има си пише в конституцията.[/quote]
  Бе, то ... много работи пише, ама ония дето турнаха пенсионерчето, хич и няма да отворят оная книжка да видят какво пишело там. Зер, той човеко си го казА и то много пъти: има бяйряк, значи работата е ясна!

  шуменско пиво
 54. 54 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тони Николов не харесва Румен Радев, защото Радев не е отявлен русофоб. Това е ясно. Не е ясно обаче защо е това старание да го каже по оригинален и интересен начин, като и без това не му се получава.

 55. 55 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 995 Неутрално

  В последно време чета всякакви матариали за това кой щял да отстоява интересите на Русия, кой отстоявал интересите на САЩ или работил за единно ЕС. Как пък никой не оценява българските политици по това дали отстояват интересите на българите... или това е маловажно за читателите на Дневник.

 56. 56 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#55] от "Smile":

  За Дневник и читателите му не знам, предполагам, че е важно и то твърде важно!
  Виж, за Койюовците дето ни турнаха пилотчето за президентин, едва ли им пука изобщо! Далаверата е важна! Парите казват, не миришели, така че каквито и да ги дрънка все тая, НО! Дрънкането му и заглавичкването с темата Русия са много важни за замангельосването на стадото! А чобаните си знаят и да доят и да стрижат! На матряла му остава благородната роля да блее и да се прехласва по новия кривак на чорбаджията!
  Кво да правиш, дилектика!

  шуменско пиво
 57. 57 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 733 Весело

  Днешните нашенски мичуринци селектираха политик, та дори премиер от пожарникар и пазвант. Няма да им се опре и военен комуноид с натовски пагони.

 58. 58 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#56] от "шуменско пиво":

  Дилектика или диалектика?
  Като цяло - да ти имам стила на изказване. Вероятно е имало някаква мисъл, обаче не ти се е получило да я изразиш с това излияние на думи без връзка. Кажи си го просто: Радев ни го сложи Кой (нищо, че подобна опорка за първи път се появява, пък и подобни индикации няма, на герберите ще им хареса и туко-виж почнали да я повтярят. Нищо също така, че Радев никой не ни го сложи, него го избра българският народ и то с убедително мнозинство).
  Да не забравяме и другото, което много държите да се повтори - Радев е пилотче (Това, че е бил Командир на ВСС е малка подробност, която не трябва да се споменава) и определено не е подходящ за главнокомандващ на българската армия (Ех, да бяхме избрали умната, образованата и подходяща за президент Цецка Цачева, нали).

 59. 59 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#7:"von_seeckt"]Радев не ми харесва, защото на тези, които ми плащат заплатата не им харесва!
  [/quote]

  А не теб ясно ли ти е защо точно ти харесва Радев?

 60. 60 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#26:"Росен Радев"]Автентичният Радев. И да ривете - това е положението. [/quote]

  Ако само ние бяхме тези дето реват - с мед да го намажеш Радев. Лошото е че след него - и кукловодите му - всички ще ревете...

 61. 61 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#55:"Smile"]В последно време чета всякакви матариали за това кой щял да отстоява интересите на Русия, кой отстоявал интересите на САЩ или работил за единно ЕС. Как пък никой не оценява българските политици по това дали отстояват интересите на българите... или това е маловажно за читателите на Дневник.[/quote]

  Ами според мен е много просто - интересите на българите се припокриват с интересите на единния ЕС.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Весело

  Гладишчев е гигант! Конят му който иска да стане член на Партията също! Капитан Миляга и нерезът Борка все герои на днешният ден!

  klimentm
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Весело

  До коментар [#58] от "Smile":

  Барем Цецка не ходеше на инструктаж в КГБ !

  klimentm
 64. 64 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#62] от "klimentm":

  Наш Бочко Чонкин ли ще да е?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  "Народе????"

  Иееееей, той Тонито цял Левски беее!!!!!! Какви гиганти са се пръкнали!?

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Хареса ми, много. И за пореден път се замислих, ние нормален народ ли сме или хибрид.

 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  [quote#2:"hamiltonf1"]Във Форума има няколко подобни...[/quote]
  Така е - стават зелени като атлантически картоф, когато видят червено ...доматче.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Любопитно нещо е политиката с кръстоската си между истини, полуистини и откровени неистини[/quote]
  Хайде да не бъркаме любопитството с досадата, която лъха от "културата" на автора.
  Как да се определи човек, който е прочел определението на "хибрид" и продължава идиотската му употреба:
  [quote#0:"Тони Николов"] "хибридна" държава, с "хибридно" управление, в което всичко да е "нито-нито", за да не е ясно какво е[/quote]
  Чакам сега някой неграмотник да обясни Държавата/Войната/Управлението от какви компоненти/съставки е съставена, различни по своята същност, че да действа "двуяко"/"двулично" с признаците на всеки компонент. И то не какви признаци - а устойчиви и/или желани, което е "движищата сила" на хибридизацията.

 69. 69 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дилектика или диалектика?
  ...
  Пардон, изял съм една буква! Ама то беше точно преди да изляза в обедна почивка, та требе да съм бил по-гладен отколкото си мислех
  Колкодо стила ми, ти че го нямаш е бял кахър. По-лошото е, че не можеш да имаш такъв защото не си в състояние да мислиш извън подпорните точки които ви пущат от Позитано и руското посолство. А най-лошото е, че такива като теб не можете да мислите самостоятелно, защото си самоналагате автоцензура която ви блокира миловните процеси. Колкото може да се научи един ислямист, че неговата религия с нищо не превъзхожда другите или че трябва да спазва правилата на държавата в която е отишъл, толкова вие можете да проумеете, че Радев не е не може да бъде никакъв обединител на нищо. По ред причини и най-малкото заради свръхсъмнителния начин по който го пробутаха на наивното стадо у нас! И стига сте парадирали с тия 2 милона дето били го избрали. Колкото навремето Първанов го преизбраха заради великите му постижения през първия мандат, толкова сега и Радев заради някакви качества.! Ако не беше тогава заплахата, че може да стане Болен Сайдеров, Гоце щеше да види нов мандат на муки! И сега беше същото. Вашата пропаганда успя да отрови съзнанието на хиклди наивници и те избраха по-малкото (според тях) зло. Това ви го признавам. И там е най-лошото! Вие не можете да събирате хората за градивни идеи, а само за деструктивни. Даже си имате и един известен Деструктор! Затова и плюхте като малоумни през целия мандат най-достойния президент който сме имали досега. Но и това е тема която ти и такива като теб не можете да проумеете, затова няма смисъл да ти обяснявам повече!

  шуменско пиво
 70. 70 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#14:"marsena"]Видя се с репликата на му " Остава ви 1 седмица", че той е като онзи герой на Алеко, който се снишава пред началството, но жестоко мачка подчинените си. [/quote]

  тази реплика беше най-жестокото омазване в речта, която иначе скучно и нескопосно бе просричана, с тук-там някое петно откъм малки и гротескни гафчета.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  ++ за автора.
  Радев- чушкопека на българската политическа класа!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси": Не знам, какъв народ сме, но знам, че имаме хибриден президент!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#64:"arnautsky"]Искат ли (хората) "хибридна" държава, с "хибридно" управление, в което всичко да е "нито-нито", ЗА ДА НЕ ЯСНО КАКВО Е?....Сякаш отново начеват мичурински опити на родна почва. НИЩО ЧЕ (отново) НЯМА ЯСНОТА ПО ПЛОДОВЕТЕ НА НАЧИНАНИЕТО...[/quote]
  На път сме отново да преживеем ком-социалистическия експеримент, който ни доведе до...под кривата круша, само защото някой егоистични "дрОгари" просто не желаят да оставят властта и независимо, че толкова пъти доказваха некадърността си, все за нея драпат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#71:"chichka"]Радев- чушкопека на българската политическа класа![/quote]
  По-скоро е чушкопек на герберо-БСПарската дружба, защото ГЕРБ и БСП задружно го сложиха на власт....Даже не е хибрид, защото герберите се оказаха по-големи комунета от БСП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#69:"шуменско пиво"]Дилектика или диалектика?[/quote]
  Еклектика

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#74] от "Храбър":

  Много вярно.
  ++++++++

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Разстроено

  [quote#76:"Калибър"]Много вярно.
  ++++++++ [/quote]
  По-скоро статията е много вярна......и много тъжна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Съгласен.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 79. 79 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#74:"Храбър"]Радев- чушкопека на българската политическа класа!- цитат на коментар #71 от “chichka”

  По-скоро е чушкопек на герберо-БСПарската дружба, защото ГЕРБ и БСП задружно го сложиха на власт....Даже не е хибрид, защото герберите се оказаха по-големи комунета от БСП. [/quote]
  Тая подпорна точка си я разказвайте на партийните ви събрания в пенсионерския клуб! Там може и да се върже някой на глупостите ви. Като не можете да очистите себе си от ла... ата в коите сте оваляни, гледате да оплескате и другите, та покрай сухото да изгори и мокрото, амананай!

  шуменско пиво
 80. 80 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#77:"Храбър"]По-скоро статията е много вярна......и много тъжна! [/quote]
  Е, тук нааистина съм съгласен с тебе!
  Айде чао, че стана време за нещо по-сериозно от нашите лакърдии тука.
  Отивам да иударя едно... е, може и още едно!
  Съветвам и вас да последвате моята прогресивна идея!

  шуменско пиво
 81. 81 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#80:"шуменско пиво"]Съветвам и вас да последвате моята прогресивна идея! [/quote]

  т.е. така пролетарски се опъвате на "силите на реакцията" и "капиталистическия консерватизъм".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 82. 82 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4459 Весело

  И роклята на Мелания била хибридна...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 83. 83 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":
  Шшш, ни са излагай толко много - "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита". Или искаш да те почитаме?

 84. 84 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Изборът на Радев няма нищо общо с Радев, а с Бочко. Боце си получи наказателен вот. И понеже е тъп и неспособен отива на избори.

 85. 85 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#16:"tww09306483"]Нашите комунисти, какви са...? Мъчат се, да си кръстосат червените задници, със западна демокрация! Ами не се получава...! Все същите болшевики са, вече второ и трето поколение[/quote]
  ++++++++++++ Така е . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 86. 86 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Народе???
  Добър материал и добър финален въпрос. Но народът не разбира от такива сложни размисли. На народът му трябва някой чалгаджия със смешки за "ядане и пиинье" да му разясни истините защо загива - примерно, защото досега никой не му е въвел "мажоритарни избори в два тура". Или някой с излъчване на селски тъпкач, за да види мъж насреща си.
  Между другото и Радев е избран с "мажоритарни избори в два тура", и кметовете се избират така. Дали пък Славчовци, ако разгледат кметовете един по един, ще излязат доволни от тази система? Само питам. Доколкото разбрах засега не са доволни от Радев. А за Плевнелиев да не говорим. Ама все иабрани в два тура мажоритарно.

 87. 87 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "Хибрид" се превърна в прилагателно, което с лека ръка се отнася към всяко съществително. Хибридна кола, хибридна храна, хибридна технология, хибридна наука, хибриден морал и хибридна политика."

  Хибридът е синоним на някакъв компромис! Цената за това, че нещата да не се реализират в "чист вид"! Независимо дали в автомобилната индустрия, технологиите или политиката. Колкото до моралът, според мен той винаги е хибриден, доколкото не трябва да съдим, за да не бъдем съдени...

  I Want To Believe
 88. 88 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар № 18:"Отец Сисой" "Имаше демократични избори, хората си казаха какво искат. "
  Искаш да кажеш че у нас има истинска демокрация ? За сравнение там където има демокрация са написали прости и ефикасни правила за отсяване на качествените кандидати и винаги избират качествени президенти а и депутати с малки изключения ! А у нас редовно прости хора избират предложени им простаци , и е обичайно по върховете на държавата да бъка от кухи лейки, "енергетици", "хидроинженери", физкултурници, пожарникари. Просто правилата за избор на точните хора у нас не стават ! Конституцията е за боклука но мафията окупирала властта не иска да приеме нищо работещо в полза на народ и държава. Народа спи и няма кой да ги накара да започнат да решават истинските му проблеми !

 89. 89 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар № 66:"Роси"]И за пореден път се замислих, ние нормален народ ли сме или хибрид."
  Не, Роси , не сме ! Аз за пореден път се убеждавам, че ние не сме нормален народ ! Държавата загива, нацията изчезва, свестните се изнасят, мигранти маршируват през България като у дома си , тук нищо не е наред , а Слънчо е в оставка без да му я е искал някой, не че за 6 години реши някой важен проблем на народа и държавата , занимаваме се какво казал случайно станалия президент Радев че ще направи. Ако бяхме нормален народ щеше да има виновни политици в затвора като в Румъния и Германия , щеше да има разстреляни комунисти като Чаушеску например, щеше да има национални стачки за какво ли не както в Гърция , Петна , Пищови, Петровци и Галевци , врачки, квачки и всякаква паплач щяха ли да се кандидатират за президент и депутати ?

 90. 90 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#15] от "foxa5":

  О може,може и ако нещо не му хареса може и да последва репликата на Петър Младенов...... там на митинга,нали си спомняте??? За това не се иска много ...смелост ,нали??

 91. 91 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Явно толкова сте чел господине!
  Не става въпрос за харесване на Радев или не, а за анализ на посланията. Има огромна разлика!
  Щото на мен много ми харесва като подскачат едни червени и едни пишман-патриоти с лозунги "Да вдигнем пенсии и заплати" (административно, разбира се), един даже се беше изцепил преди едни парламентарни избори за 1000 лв.минимална заплата, но анализът показва, че няма как нали?

  Та не става въпрос за елементарно харесване, а за АНАЛИЗ и позиция!

 92. 92 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":
  Да ти припомня, че годината е все пак 2017 и публикацията на мнения и анализи различни от линията на партията не е престъпление. :) Пък ако си се напънал да четеш нещо, което не ти се чете, явно имаш мазочистични уклони, за които има и други средства освен дращене в нета. Лека! :)

 93. 93 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много добре му се е получило на Тони Николов!
  Chapeau!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 94. 94 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тинтири-минтири, Донке-ле

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 95. 95 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ех, Тони, Тони....
  Преди спонсори им бяха „дружество за разпространение на научни знания“(!) „Г.Кирков“,ЦК на БКП,АОНСУ и пр.“институти“ за промиване на мозъци.Днес е дядо Сорос-той е новият им колос.

  God bless Russia!
 96. 96 Профил на kolev
  kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Smile":

  Статията на Т. Николов не е информационна, господине! Статията е авторова позиция по един български проблем. А ако не Ви харесва, не я четете

  доц. Николай Колев
 97. 97 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Ехидната творба на Войнович ще се помни, а упражненията на Тони върху пост-социалистическа България ще се забравят....

 98. 98 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Хубави писания, ма се заобикаля нещо много важно - кои осигуриха кариерното израстване на Радев?
  Кой го направи командир на авиобаза, кой му присвои генералското звание? Че го тури и за началник на ГЩ?

  Тия неща за Боку ги знаем - Бригадир, Готски, Доган и Гоце!

  А за Радев?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK