Защо санирането се превърна в най-важното гласуване

Защо санирането се превърна в най-важното гласуване

© Надежда Чипева, КапиталАнализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Публичната програма за саниране вече официално достигна 2 млрд. лв. Читателите на Бюлетина на ИПИ знаят това отпреди повече от месец и половина. В статията "Санирането вече струва 2 млрд. лв. на данъкоплатците?" от 2 декември 2016 г. подробно описахме механизмите на финансиране на програмата. Единият милиард идва през схемата с Българската банка за развитие (ББР) и държавните гаранции, а другият се осигурява за сметка на излишъка за 2016 г. И двете, разбира се, са на гърба на данъкоплатците.


Към началото на декември обаче 1 + 1 не беше равно на 2. Програмата все още беше официално на стойност 1 млрд. лв. Единият милиард от излишъка вече беше наличен, но и възможността за гаранциите беше отворена. Действията и на депутати, и на администрация към онзи момент говори, че те са работили с презумпцията за програма на стойност от 2 млрд. лв., независимо че такова решение не е било гласувано в Народното събрание.
На 15 декември 2016 г. правителството внесе в парламента предложението за увеличаване на ресурса по програмата до 2 млрд. лв. Пълната документация, внесена в парламента, е достъпна тук. Именно това решение беше в крайна сметка гласувано от народните представители през изминалата седмица (на 18 януари 2017 г.).


Още на 22 декември 2016 г. обаче парламентът гласува ратификацията на втората държавна гаранция за санирането - тази за 200 млн. лв. от "Кредитанщалт фюр Видерауфбау" (КфВ). Ратификацията е достъпна тук. Така общо са издадени държавни гаранции за 500 млн. лв. с възможност за нови 500 млн. лв. по бюджет 2017.


Това гласуване потвърди тезата, че вече се работи при лимит от 2 млрд. лв., независимо че той е гласуван официално почти месец по-късно. Иначе защо някой би издал държавна гаранция, при положение че нужният ресурс вече е наличен по сметка в ББР (това са тези 1 млрд. лв. от излишъка)?


Интересно е, че санирането на практика се превърна в най-важната тема за парламента, макар и да минава тихо. Първо депутатите се занимават с новата държавна гаранция непосредствено преди Коледа. После само ден преди новият президент Радев да им каже, че "имат още една седмица", в пленарната зала се гласува увеличението на програмата до 2 млрд. лв.


По всичко личи, че санирането е сред най-големите приоритети за депутатите.


Едното обяснение за това е чисто техническо - така и така ги има парите, формалност е да се вдигне лимитът на програмата. Другото е по-скоро в самата философия на държавното прахосване. Макар и да няма яснота как ще изглежда следващият парламент, програмата за саниране се превърна в чудесен инструмент за раздуване на публичния сектор - необятна, с различни възможности за финансиране, но някак встрани от бюджета. В същото време прави хората зависими от политиците и е много трудна за спиране. Едва ли скоро ще ѝ видим края.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Превърна се в най-важното гласуване защо може да се краде яко. Герберите вече знаят колко сладка е тази схема. Цоциалистите пък точат зъбки да я овладеят.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "Другото е по-скоро в самата философия на държавното прахосване"

  Точно така, най-лесно се харчат/усвояват държавни средства

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  "... По всичко личи, че саниране е сред най-големите приоритети за депутатите ..."!

  Така е! Кражбата ги обединява...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Крадците нямат почивен ден !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Това което се прави не е саниране, това е просто облепяне на панелите със стиропор на цената на нова строителство. Санирането е съвсем друга бира.

 6. 6 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 221 Весело

  Абе вземете санирайте бесипету, че духа отвсякъде

 7. 7 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Схема за купуване на гласове за изборите. Някой българи са повече българи и получават помощ от държавата независеща от никакви обективни критерии освен от това, че са собственици на панелно жилище. Но дори не всички собственици на панелно жилище получават тази държавна помощ, а само някой, пак определени неизвестно по какви критерии. Чисто разхищение на държавен ресурс, без никакъв ефект за обществото! Поне да удължаваха живота на панелките, за има смисъл от изхарчените пари и гаранция, че инвестицията от спестено електричество евентуално ще се избие, но те дори това не правят. Панелките след 10-15 години пак ще са със свършил технологично живот и ще започнат да си падат на воля. Тогава пак ще има далаверка по "саниране" на заварките и отново облепане със стиропор.

 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Отчетността е на т.н."юнашко доверие".Санирали сме 200 блока и сме започнали още 550,но парите свършиха.Дайте още!

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Какво чудно ма? Хем се краде, хем матрияла доволен. Тези дето се опитват да мислят ДГД.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Защото трябва да се подсигури ресурс за едни наши фирми. Защото те не могат да виреят в условията на свободен пазар, но пък са голяма сила в условията на регулиран пазар, нагласени поръчки и усвояване. Защото безплатното саниране на няколко блока и открадването на още толкова пари ще го платим всички ние данъкоплатците. Защото главният прокурор е кукла на конци, а прокуратурата е безполезен цирк.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 11. 11 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  По презумпция в България от всичко се краде. По тази схема обаче има няколко разлики. Първо - има възможност за официално и законно "крадене": програмата е обременена с десетки бюрократични процедури със силно завишени цени (обследване, проекти, архитекти, паспорти, технически експерти), всички набутани за безконтролно лапане. Второ: Изпълнението се възлага на десетки фирми (което не е лошо), което дава възможност за по-справедливо разпределение на излапаното. Трето: Механизмът за контрол на изпълнението на санирането е доста размит, което позволява на изпълнителите да крадат яко за сметка на качество и материали. Като цяло обаче санирането е един полезен за българския народ акт и би трябвало идеята да се използва и при други подобни масови акции. VR46, написаното от теб е голяма глупост и говори за непознаване на материята. Добре е да има повече като теб, та други да могат да по-умните да се възползват от вашата глупост.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  Авторът можеше да направи анализ - материалите, вкл. и монтажни скелета, използвани при санирането, на кои фирми-производители (или отдаващи под наем) са, и тогава можеше да направи интересно заключение...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Какво му е интересното.. Спансорираме Германия с милиарди те за саниране така както ги спонсорирахме с Веи централите.. Болен здрав носи.. Кат сме тъпи ни използват! Кратко и ясно!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Сладка история - два милиарда пари в гербави фирми... Що не.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Някой виждал ли е саниран блок?

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  3000 блока са в процес на саниране
  http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/okolo-3000-bloka-v-bylgariia-sa-v-proces-na-sanirane-225542/
  За около 2 млрд
  Само панелките в София са около 350000
  Въпрос за първи клас:колко млрд ще ни трябват за всички?

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#15] от "yavooor":

  Да... Нищо особено. Същите мухлясали панелки, само че налепени с евтин стиропор и боядисани. А, да... и дограмата е сменена. Вярно, че с най-евтината, но все пак е нещо. Това може би, е единствения плюс на така нареченото саниране.
  Предполагам, че в период 3-5 години, качеството на ремонтите ще започне да се вижда, тоест да падат изолации и мазилки. Панелките ще са още по-грозни и все с толкова течащи фуги...!
  Предполагам, че до тогава ГЕРБ ще е само лош спомен и някой друг ще се оправдава с Бойко Борисов...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  С 2 милиарда лева би трябвало около двадесетина хиляди блока поне да санират.

 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1214 Любопитно

  Санирането е тотална бутафория, ама бедния български народец се радва като за последно...неслучайно санирането върза най-много в Бургас, дето човек трудно вижда 1000 лева заплата...ама както се вика - шамар да е, аванта да е.

 20. 20 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Едва ли вече някой се заблуждава, че това се прави, за да живеят хората по-добре. Лошото е, че пак ние ще платим сметката за това прахосничество.

 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Санирането на сгради е изгодно за всички данъкоплатци, а не само за обитателите на съответните сгради.

  Това е така, защото то води до намаляване на необходимостта от изграждане на нови топлогенериращи и електрогенериращи мощности. Инвестициите за тях по един или друг начин в крайна сметка се изплащат от потребителите, т.е. от данъкоплатците. Тяхната експлоатация е свързана с използването на скъпи вносни горива, което пак в крайна сметка се заплаща от потребителите, т.е. от данъкоплатците.

  При все това, санирането би станало социално справедливо когато обхване много по-голяма част от жилищните сгради.

 22. 22 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#16:"xmm"]Само панелките в София са около 350000 [/quote]
  Опа ... това в предучилищната ли го казват
  "Безплатното" саниране - Епизод 2 Ако печалбата за саниращите фирми е 20%, не е нужно и да крадат много. Ще си разпределят едни 400 милиона ... и стотина да краднат ... ами берекет версин Моето жилище няма да бъде санирано, но от моите данъци ще платят санирането на някои, които маже никога да не са плащали такива ... въпроса е - какво му е безплатното?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#18] от "Fiji":

  Искаш да кажеш, по 100 хиляди лева на блок...? Предполагам, че сметките на ГЕРБ са доста по-различни. Някой по-големичък блок, може да гони и милион по документи...!
  Всъщност, никой не говори за цени и разчети, кое колко струва и как се прави. Всичко е обвито в някаква дълбока мистичност. Не се знае, с какви материали се прави. Има ли одобрена технология, трябва ли да имат работниците някаква квалификация...?! Въобще, доста загадки, ама парите си вървят.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  "Предполагам, че в период 3-5 години, качеството на ремонтите ще започне да се вижда, тоест да падат изолации и мазилки."

  При качествена работа изолацията на външните стени би трябвало да издържа десетки години. Същото се отнася и за новата дограма.

 25. 25 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки излишък е недобре изчислен бюджет т.е милиарди нераздадени заплати.. които сега се усвояват от "нашите"..

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#16] от "xmm":

  350 хиляди, може би са апартаментите в панелните блокове из София. Няма как, блоковете да са толкова.
  Това, което се прави в момента, не е саниране. Може да се нарече поставяне на външна топлоизолация и подмяна на дограма. Санирането е една друга работа, дето е толкова скъпа и трудна, че е по-добре да се съборят старите панелки и да се построят нови.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#24] от "ijj":

  Да де, казвате при качествена работа и материали. Съответно при правилна технология и изпълнение. Ама, аз изпитвам доста съмнения, като гледам, какво правят...!
  Те и панелките трябва да карат над сто години, без проблем...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#23:"tww09306483"]Искаш да кажеш, по 100 хиляди лева на блок...? [/quote]
  Струват ми се предостатъчно сто хиляди, след като става въпрос само за изолация, а не и за подмяна на старите водопровод и канализация.

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#24:"ijj"]При качествена работа изолацията на външните стени би трябвало да издържа десетки години. [/quote]
  При качествена обаче ... то у нас колко да е качествена От лични наблюдения в махалата - рехав експандиран полистирен, дограма ... по- евтина от най- евтината Слагат плоскостите и набиват веднага дюбелите. Високите блокове видимо са във възможностите на малко фирми, съдейки по сериозната техника която е необходима. Под сурдинка ... при одобряване на проектите пак има наши и ваши

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 30. 30 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#27:"tww09306483"]Те и панелките трябва да карат над сто години, без проблем...! [/quote]
  Дават им 60 години, после вече е божа работа.

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индивидуален паметник на културата":

  И купуване ба гласове с наши пари

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Защо санирането се превърна в най-важното гласуване"

  - Защото иска по-малко АЕЦ, соларки и прочее.
  - Защото от санирането не се краде на едро.

  ИПИ по-добре да си траят, щото от как се врътнаха към либералите само глупости сътворяват.

 33. 33 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "ijj":


  [quote#24:"ijj"]При качествена работа изолацията на външните стени би трябвало да издържа десетки години. Същото се отнася и за новата дограма. [/quote]
  А бихте ли ни светнали още колко трябва да издържат заварките на панелните блокове. Повечето вече гонят 35-40 години съществуване. Колко им е експлоатационният срок? Дали замазката и стеропора ще задържат панелите на мястото им като се скъсат заварките?

  Разъсжденията, че всички печелим, защото на някой са санирали жилището не си струват коментра. Всички щяхме да печелим, ако парите бяха инвестирани /за 3 милиарда можеха да се завършат всички магистрали или да се построи нов блок на Козлодуй с платените вече реактори/, а не похарчени. В случая са похарчени. Никакъв обществен ефект няма от тях.

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#16] от "xmm":

  Ако София имаше 350хил панелки, населението живеещо в тях би трябвало да бъде от порядъка на 30 млн. души.

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 548 Весело

  Още някой да залага срещу борда?

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Ако ни мъчи много въпроса "Треба държавата задължително да изплющи едни 2 милярда - къде да ги хакнем?" - имало е и алтернативи (вече неактуални, щото 2-тях милярда са натаманени)

  Земайки напредвид http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/12/28/2888798_fotogaleriia_novite_fabriki_na_bulgariia/ получаваме, че 20 фабрики = 613 млн лв = 6.660 раб места. Или 2 милярда = 60 фабрики = 20.000 постоянни раб места. Които ше правят на година (ако заплата (600 лв) /матриал е 50/50) едно 300 млн лв оборот
  За стиропоря имаме Х временни раб места за лепене + 0 лв оборот след залепяне.

 37. 37 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "plebs":


  [quote#32:"plebs"]- Защото от санирането не се краде на едро. [/quote]
  Дори да не се краде /хахаха/, безсмислието му е фрапиращо. На сгради с оставащ живот от 10-15 години да не им направиш генерален ремот, а да ги облепиш само със стеропор. Ефект клони към нула. Всъщност "санирането" не е никакво саниране, а повишаване на енергийната ефективност.

 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#32] от "plebs":

  Куриозното е,че след 1 000 000 000 за саниране,за пръв път свърши кюмюра посред зима,а ЕСО отчете рекорд в ел.потреблението от 7,7 ГВтч.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#37:"primaxm"]На сгради с оставащ живот от 10-15 години да не им направиш генерален ремот[/quote]

  До коментар [#37] от "primaxm":

  Обследването що се пропуска?

  [quote#37:"primaxm"]Дори да не се краде /хахаха/[/quote]
  НА ЕДРО - разбиране на прочетеното???

 40. 40 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Незабавно ликвидиране на тая тъпа социалистическа програма!

  С тия пари щяха да оправят магистралния пръстен на България уродите неземни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "Майндърбайндър":

  Съпоставете го с температурите. Поне от 20-тина години не помня такъв продължителен студ.

 42. 42 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "plebs":


  [quote#39:"plebs"]Обследването що се пропуска?[/quote]
  Какво за обследването, че нещо не Ви се разбра?
  Явно за вас има разлика дали се краде на едро или на дребно?!? краденето си е крадене. Общата сума така или иначе си е 3 милиарда.

 43. 43 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#41] от "plebs":

  Хората помнят селективно,според нуждите.Затова има Гугъл.

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=846508

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 44. 44 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Всъщност захващането на изолацията за външната стена не би трябвало да е проблем. На почти всички места, които съм виждал, се изпълнява правилно.

  Материалите са фабрично производство и би трябвало да са качествени. Особено ако за изолацията на външните стени се използва по-скъпата каменна вата, а не стиропор.

  Но е важно изолацията да не се мокри при дъжд. Защото тя изолира точно заради съдържащия се в нейните пори въздух. Ако в изолацията проникне влага и тя замръзне - това вече е лошо. Затова много трябва да се внимава какво е външното покритие върху изолацията - и отгоре, и отстрани. В някои по-дъждовни страни от нашата съм виждал дори отстрани върху изолацията да се слага покривна ламарина. Не е особено красиво, ама защитава добре, особено ако стената е точно срещу вятъра при проливен дъжд.

  Иначе що се отнася до новата дограма - почти навсякъде качеството на монтажа изглежда добро. Тези модерни видове дограма (от ПВЦ, алуминий, в някои случаи и от дървесина) се появиха у нас някъде около 1990 г. и дори и най-отдавна монтираната дограма изглежда добре. Може би трябва да се внимава все пак колко камерна е дограмата - защото на някои места съм виждал по рамките на прозорците от вътрешната им страна да се образува конденз.

 45. 45 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "Майндърбайндър":

  Ако има нещо подобно за средно месечни температури примерно, би било показателно. Пиковете не са показателни.
  Със здраве.

 46. 46 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ф.Нинов":

  Извинявам се,грешка.
  200000 са.
  http://19min.bg/news/8/7620.html

 47. 47 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#41:"plebs"]оне от 20-тина години не помня такъв продължителен студ.[/quote]
  Само преди пет години беше къде по- студено... разликата, че периода беше през януари- февруари. Омръзна ми да слушам и за "рекордни" снеговалежи тази зима. И след тази зима, на проблемните общо десетина километра от магистралата край Карнобат пак няма да се вземат никакви превантивни мерки ... защото било скъпо Почистването също е скъпо, но колкото и гадно да звучи ... някои ще са на печалба

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#46] от "xmm":

  В твоя линк се казва, че 18хил. е общият брой на всички блокове (не жилища) в цялата страна.
  Сега може да сравняваме блокове с блокове.

 49. 49 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#33] от "primaxm":

  "Повечето вече гонят 35-40 години съществуване. Колко им е експлоатационният срок?"

  Ами има сгради в София, които и след 50 г. изглеждат вече зле. Но по принцип номиналният срок за амортизация на панелните сгради е бил 70 г. (а при монолитните сгради - съответно 80 години). Така поне е според следната статия:

  http://www.bulgarianproperties.bg/statii-ot-bulgaria/panelkite-rano-im-e-za-pensiya-4846.html

  При това в статията е казано също:

  "Но това не значи, че след като мине този срок, имотите трябва да се събарят. Всяка сграда трябва да се разглежда сама за себе си, в зависимост от това в какво състояние е, как е поддържана"

  Всичко зависи от състоянието на заварките между панелите. Затова санирането би трябвало да включва разкриване на заварките, антикорозионна обработка и запечатване. Това може да увеличи реалния период на ползване на сградата - в някои случаи се споменават дори периоди от порядъка на 100 години.

 50. 50 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "ijj":

  "Конструкторите очакват сериозните проблеми при панелните жилища да започнат до десетина години, когато повечето сглобяеми блокове ще станат 50-годишни. Именно толкова е средният живот на една панелка."


  [quote#49:"ijj"]Всичко зависи от състоянието на заварките между панелите. Затова санирането би трябвало да включва разкриване на заварките, антикорозионна обработка и запечатване.[/quote]
  Точно това НЕ се прави в сегашното "саниране". Съответно самото саниране изглежда напълно безсмислено само заради енергийната ефективност.

 51. 51 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Oggie Petkov":

  Ти по презумпция какво толкова си написал? Фирма за саниране ли имаш? Опонирай на VR|46 ако можеш или се занимавай с друго.

 52. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#50] от "primaxm":

  <Точно това НЕ се прави в сегашното "саниране".>

  Преди санирането се прави конструктивно обследване на сградата. Ето как е описано това например в следния текст:

  "Всяка сграда, която е допусната и отговаря на изискванията на програмата, подлежи на конструктивно и техническо обследване. Ако този одит препоръча изпълнението на мерки за нейното укрепване, то те трябва да бъдат изпълнени. След което сградата получава безплатно технически паспорт."

  Това е от един файл, на който случайно попаднах в Интернет:

  https://www.dobrichonline.com/novini/27273/ofitsialno-startira-natsionalnata-kampaniya-za-sanirane-na-panelkite

  Щом казвате, че точно това не се прави - възможно е в някои случаи то да се изпълнява "формално". Но в такъв случай би трябвало да се търси начин за подобряване на програмата за саниране, а не тя изобщо да се отрича - не е ли така?

 53. 53 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#52] от "ijj":


  [quote#52:"ijj"]Но в такъв случай би трябвало да се търси начин за подобряване на програмата за саниране, а не тя изобщо да се отрича - не е ли така? [/quote]
  Не, не е така. Първо трябва да започнем с идеята да дадем помощ на някакви хора, без никакви критерии. Дори притежанието на апартамент в панелен блок не е критерии, защото не се "санират" всички блокове. Та тази идея изобщо НЕ е добра, поради ред причини. Второ Павлова доста пъти каза, че контруктиувно сградите НЕ се укрепват, защото това щяло да изведе хората от тях поне за 3 до 6 месеца. Трето, трябва да споемен цената за която се прави "санирането". Общо взето, цялата програма е тотално неадекватна и компрометирана. Идеята е добра, начинът по които се случват нещата е по нашенски, изкривено и неадекватно.

 54. 54 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Забележете кои са против.
  Санирането вреди на червените "енергетици" с кремълски господари, ще пресъхне далаверата Беляне и ще се свие енергопотреблението.
  Алчният строителен предприемач е засегнат, панелките ще станат конкурентен продукт на пазара, защото са по-устойчиви, и даже по-качествени от боклука наричан "ново строителство".
  Други искат да раздадат парите на пенсионерите. А нима повечето в санираните сгради не са пенсионери?

 55. 55 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "crq18506084":


  [quote#54:"crq18506084"]панелките ще станат конкурентен продукт на пазара, защото са по-устойчиви, и даже по-качествени от боклука наричан "ново строителство". [/quote]
  ахахах, Щом ви харесва, си живейте в панелката, пък била тя санирана, аз ще си живея в новото строителство. хахах

  Както казахме живота им е 50 години. Повечето вече са 40 годишно. Дали са по-устойчиви е доста спорен въпроса.

  Освен това, гледам нещо сте решили, че спестената електроенергия е голям келипир. Това пестене така или иначе ще доведе до по-висока цена на тока, защото подръжката на мрежата винаги си е на една и съща цена, без значение потреблението. Не стига, че плащаме чрез данъците си келипира на някой хора, а после ще плащаме и по-скъпа електроенергия заради това. Найс а. Голяма далавера.
  Както и да е, явно ги разбирате много нещата. Музилки, путиноиди...

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#44] от "ijj":

  Много работи, не би трябвало да са проблем, ама се оказва, че са...!

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "tww09306483":

  [quote#56:"tww09306483"]Много работи, не би трябвало да са проблем, ама се оказва, че са...! [/quote]
  Изхарчването на 3 милиарда обществен ресурс без никаква обществена полза определено Е проблем. Само пристрастен човек не би го признал и видял. Даже в случая, не само няма полза, а нанася и сериозна вреда, не само финансова. Някакви хора, без причина получават държавно подпомагане. Ако го няха измислили от БКП щях да знам, защо е направено, но "дясната" партия ГЕРБ да пробута такова нещо е потресаващо.

 58. 58 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#55:"primaxm"]Както казахме живота им е 50 години. Повечето вече са 40 годишно. Дали са по-устойчиви е доста спорен въпроса[/quote]
  Кажи това за падащите след 10-15 години панелки в Германия да ти де посмеят малко, там отдавна си ги санираха. И ми намери някой конструктор да ти се подпише под простотията за краткия живот на панелната конструкция.

 59. 59 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "crq18506084":

  В Германия направиха истинско саниране, не като нашето. Освен това, там темепратурите са съвсем различни и ефекта е много, много по-голям. Няма проблем, смейте се, не аз живея в панелка. Като започнат да падат панелите, няма да е толкова смешно. Не би трябвало да Ви е смешно също, че от данъците ни се плащат напълно безсмислени неща.

 60. 60 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#44:"ijj"]Материалите са фабрично производство и би трябвало да са качествени. Особено ако за изолацията на външните стени се използва по-скъпата каменна вата, а не стиропор. [/quote]
  Извинявай друже, от тази реплика разбирам ... че хабер си нямаш от изолации и полагане на такива "Фабричен" е всичкия "стиропор" ... ама е важна каква е плътността му, за да е достатъчно здрав Каменната вата не е кой знае колко по- ефективна, но полагането и за външна изолация е далеч по- скъпо и отговорно.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#44:"ijj"] В някои по-дъждовни страни от нашата съм виждал дори отстрани върху изолацията да се слага покривна ламарина. Не е особено красиво, ама защитава добре, особено ако стената е точно срещу вятъра при проливен дъжд.
  [/quote]
  Ватата се слага в сандвич от ламарина, и в дъждовни, и в сухи, и в български, и в небългарски страни. А върху ламарината нищо не пречи да си правиш някакви декорации, ако ти е грозно.

 62. 62 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#53] от "primaxm":

  "Идеята е добра, начинът по които се случват нещата е по нашенски, изкривено и неадекватно."

  А иначе опитите да се започне масово подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради у нас се правят вече 25 години (откогато са първите пилотни проекти във Враца и Радомир). И бе опитано почти всичко - и насърчения с нисколихвени кредити, и частично финансиране с грантове, и финансиране от трети лица с последващо възстановяване на разходите. Все не можеха да тръгнат нещата - трудно е да се постигне съгласие за подобно нещо на всички съседи в дадена сграда, освен ако санирането не е съвсем "подарено". А опитът в други страни (например източните провинции в Германия) показва, че подобно саниране на панелни сгради дава добри резултати.

  Затова и толкова се радвам, че все пак по някакъв начин нещо започна да се прави. Може и да не е идеално организирано, но явно е по единствения начин, който "проработи" досега при нашите условия.

  Доколкото разбирам, досега санирането е завършило на много малко места у нас. Все още на повечето места е осигурено финансиране, но работите не са завършили. Така че крайните резултати още не са ясни. При пилотните проекти отпреди 25 години резултатът беше, че само част от подобрението се изрази в икономия на енергия. Може би по-голямата част от ефекта беше нормализиране на вътрешната температура през зимата - което също е важно.

 63. 63 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#52:"ijj"]Преди санирането се прави конструктивно обследване на сградата. Ето как е описано това например в следния текст:
  ----------
  [/quote]
  Прочети тоя текст http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/09/2896475_stroitelnoto_ministerstvo_otkri_narusheniia_pri/

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Кражба с нашите пари пак, но под благовиден предлог и в големи проценти. Да се поучат от Франция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Ми най-важно е, защото става дума за много пари. Но да се променят условията. Собствениците да участват, поне тези които са състоятелни и да се премина към по-стабилна и трайна изолация.

 66. 66 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#61] от "usero":

  "Ватата се слага в сандвич от ламарина, и в дъждовни, и в сухи, и в български, и в небългарски страни. А върху ламарината нищо не пречи да си правиш някакви декорации, ако ти е грозно."

  Така е - прав сте. И все пак онази покривна ламарина върху странична стена, монтирана върху "сандвичите" я виждам всеки ден като минавам покрай въпросната къща. Явно хората са взели допълнителни мерки срещу влагата

 67. 67 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#60] от "ь":

  "Каменната вата не е кой знае колко по- ефективна, но полагането и за външна изолация е далеч по- скъпо и отговорно."

  Като топлинна изолация изобщо не е по-ефективна - прав сте. Коефициентът на топлопроводност е почти еднакъв при съпоставима плътност, дори е съвсем малко по-благоприятен при стиропора.

  Между стиропора и каменната вата разликата е по-скоро в цената на самите плочи. Доколкото си спомням, плочите от каменна вата са около 2 пъти по-скъпи. А предимството им е, че не горят.

  Далеч съм от мисълта да правя реклама на производителя им - още повече пък във връзка с държавно финансирана програма. И все пак трябва да се има предвид, че всъщност по-скъпото нещо е полагането, а не самите плочи - били те от стиропор или от каменна вата. Ако човек изолира собствена къща, може сам да направи сметка за себе си.

 68. 68 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#56] от "tww09306483":

  Така е, за съжаление ...

 69. 69 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#66] от "ijj":

  Не бе, ватата не може да се кове с дюбели, затова се слага ламарина, закована за стената, върху нея вата и после друга ламарина отгоре. Или някакви други плоскости, поне когато правиш външна изолация. Стиропорът се кове директно и върху него се слага мазилка, която да го пази от УВ лъчите, него те го разрушават, а не водата. Та стената, която си видял, вероятно просто е изолирана с вата, а не със стиропор.

 70. 70 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#67:"ijj"]предимството им е, че не горят. [/quote]
  Най-голямото предимство е, че стената диша. Стиропорът я запечатва и ако не обираш влагата или не проветряваш често, се образува конденс, с времето може да тръгне мухъл, може и да се увреди конструкцията с времето.

 71. 71 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#67] от "ijj":
  Вата се използва тогава, когато има разписани високи противопожарни изисквания. В случая няма такива. Аз съм си изолирал панелката със екструдиран полистирен. По- здрав е ... и по- скъп естествено. За панел става, но не и за тухла

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 72. 72 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#70:"usero"]Стиропорът я запечатва и ако не обираш влагата или не проветряваш често, се образува конденс, [/quote]
  Грешка. Експандирания полистирен диша, защото има "отворена" клетъчна структура, за разлика от екструдирания

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#72] от "ь":

  Да, така е.

 74. 74 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#69] от "usero":

  На втората половина от това филмче има показано закрепване на каменна вата с лепило + дюбели (от 13:35 нататък):

  http://www.misiamoiatdom.com/190-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

 75. 75 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#63] от "usero":

  Благодаря за линка!

  По мое мнение двата текста не си противоречат, а се допълват.

  В първия текст (с линк в коментар 52) е казано, че за да може изобщо да кандидатства за финансиране по програмата, съответната сграда трябва да има технически паспорт (за добро състояние на конструкцията й) и енергиен одит.

  Във втория текст (с линк в коментар 63) е казано, че по програмата се финансират само мерките за подобряване на енергийната ефективност, а не и предходните дейности.

  Така остава нещо все пак да се финансира и от самите собственици.

 76. 76 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#59] от "primaxm":
  Според теб германските панелки няма да падат скоро, само нашите, така ли?! Намери ли конструктора който ти е каза, че панелите падат, или няма такъв? И топлотехниката не ти е силната страна, иначе щеше знаеш, че има и оглаждане през лятото, което компенсира разликата ни с Германия.
  Та ако разлюлее ти в новото строителство ще трябва да бягаш, не тези от панелките. Като знам как кръщават сега бетона.
  За мен не мисли, аз съм в сграда от 1932.

 77. 77 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#74] от "ijj":

  E, явно става. То във вече построена сграда, с прокарани инсталации, е по-трудно да ковеш ламарини. Ама е по-тегаво и по-нетрайно така, струва ми се. Поне технологията дава много повече възможности да не направиш нещо както трябва, а ватата по-трудно се фиксира.

 78. 78 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#76:"crq18506084"]Според теб германските панелки няма да падат скоро, само нашите, така ли?! [/quote]
  Германците си санираха панелките истински, с допълнително укрепване на конструкцията и даже оголваха основите и ги изолираха хидро и термо.

 79. 79 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#76] от "crq18506084":

  Да, германските панелки няма да паднат, за разлика от нашите.
  А за охлаждането няма да коментирам друго, освен че днес герберастите направо пращите от акъл. Мисля, че приключихме разговора. С жалки тролове няма смисъл да си губя времето.

 80. 80 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#78] от "usero":
  И ти си един разбирач, укрепвали конструкцията, като изолират хидро и топло основите. Единственото при панелите е да се подсигурят връзките.
  [quote#70:"usero"]Стиропорът я запечатва[/quote]
  Явно и от топлоизолация толкова разбираш

 81. 81 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#79] от "primaxm":
  Много ви е паднало нивото и заплащането явно, имам чувството, че лично другарката Нинова ти пише репликите да спести някой лев.

 82. 82 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#81] от "crq18506084":

  Както казах, с тролчета не се занимавам. Мислете си каквото искате, това си ваш тролски проблем.

 83. 83 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#82] от "primaxm":
  Трябва да си признаете, ГЕРБ ви удариха лошо с това саниране.
  Нещастниците, които вие на времето набутахте в панелките и са ваш електорат, сега те ги печелят!

 84. 84 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  В един съседен блок (16 етажа) тук почти всички собственици си направиха външна изолация със собствени средства. Оправиха си и покрива. Не чакат на държавата.
  А, да, преди това спряха топлофикация (парното) в цялата сграда.

  Явно така, когато всеки почне сам да си прави сметката, без да му се бърка топлофикация с някакви "сградни инсталации", нещата тръгват и хората се оправят със собствени сили.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Против съм, всички данъкоплатци да плащат за нещо, което си е частна собственост. Има много жилища, които са санирани с частни средства и излиза много по- евтино. Не сме толкова богати да пилеем така парите .

 86. 86 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#82] от "primaxm":
  Ако аз съм трол излиза, че съм от най-загубените щом защитавам ГЕРБ за санирането . Доколкото съм наясно само Путин плаща на тролове преди избори по света и у нас, а него не можем да го обявим за фен на Борисов.

 87. 87 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#83] от "crq18506084":

  [quote#83:"crq18506084"]Трябва да си признаете, ГЕРБ ви удариха лошо с това саниране. [/quote]
  Не знам герб кого са ударили, но знам че с неадекватността си надигнахте от гроба БСП. Бяха свалили процентите си под 13 по едно време. А че схемата за саниране е скрито купуване на гласове не е за хвалене, а още по-малко да се радвате че с нея сте били ударили БСП-то. Вие го съживихте, а после сте ги ударили, хахаха. Подкрепиха Ви май в парламента за тази програма, защото и те смятат да облажат от далаверката. Помислиха си доста наивно, че ще спечелят изборите и се полакомиха за 2-та милиарда лесни пари. Няма да споменаваме, колко ЛЯВА е тази мярка по санирането и вие като дясна партия трябва да се срамувате от нея, не да се хвалите. Сбогом.

 88. 88 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  А, най-после се показа! Не ме интересува през кого ти плаща Путин, много му станаха агентите в България. Но ме е яд, че за разлика от Америка президентските избори у нас му излязоха много евтино.
  Нали ти твърдеше, че пестенето на енергия били тъпо.

 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#76] от "crq18506084":

  Глупости. Старото строителство и панелките са най-уязвимите. След недоразуменията, строени между 90-2000 г
  Новите са си екстра

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не мисля че е прахосване, напротив променя се и визията на сградите освен че се топлоизолират! Германците много отдавна направиха саниране на панелните блокове в източна Германия. Мания е да се плюе всичко в България. Прахосване беше когато от излишъка на бюджета 2008 г. се строяха чешми в турските села за милиони!

 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Частната собственост на собствениците е неприкосновена, а покрай нея и общата им етажна.

  Те си решават.

  Каквито и да са условията ви, съобщете на собствениците конкретна оферта с евентуални ангажименти за страните.

  Може да мине... може и не.

  До коментар [#65] от "Judjuk":

  Ми най-важно е, защото става дума за много пари. Но да се променят условията.

  Собствениците да участват, поне тези които са състоятелни и да се премина към по-стабилна и трайна изолация.

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  ЦИТАТНИК

  коментар [#84] от "keen":

  В един съседен блок (16 етажа) тук почти всички собственици си направиха външна изолация със собствени средства. Оправиха си и покрива. Не чакат на държавата.
  А, да, преди това спряха топлофикация (парното) в цялата сграда.

  Явно така, когато всеки почне сам да си прави сметката, без да му се бърка топлофикация с някакви "сградни инсталации", нещата тръгват и хората се оправят със собствени сили.

 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  [quote#91:"dnevnikar"]Каквито и да са условията ви, съобщете на собствениците конкретна оферта с евентуални ангажименти за страните.[/quote]
  Инвеститори са общините с правомощия дадени им от държавата. Има и формален договор, с който собствениците само се съгласяват. Самият проект уж се обсъжда, но документ за съгласуване не се прави. Аз стиропорчето не го приемам. Нетрайно е и гори като факел. Виждал съм.

 94. 94 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#89] от "Darth Plagueis":
  Значи си разбрал за тези от 1990 - 2004. След десет години ще разбереш и за сегашните, рано ти е. Говори с професионалисти, но не с тези, които продават.

 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#94] от "crq18506084":

  Говорил съм достатъчно. Технологията на строителство вече е друга. Ако ще и с най-калпавия бетон да ги правят, конструкциите са значително по-здрави.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Начинът, по който се провежда и финансира това саниране по начало си е ограбване на държавата, на държавния бюджет, а значии и на данъкоплатците, в полза на тези, чийто жилища ще бъдат безплатно санирани с държавни средства, като едновременно това дава прекрасна възможност за корупция в широки и големи размери. Така че е ясно, защо е измислено и защо ББ и неговият ГЕРБ така държат на него. Въпросът обаче е в: Защо чак сега медиите и авторите на статии, захранващи този форум, се сещат за това?

 97. 97 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#95] от "Darth Plagueis":
  Сгрешил си явно хората, с които си говорил.
  Панелите са най-устойчива на земетръс конструкция не само в БГ.
  Много използваме думата "технология" за да прикрием невежество. Стоманобетона се прави по един и същи начин от стотици години. А Римския бетон по качества е и недостижим. Всяка добавка към бетона влошава якостта му, независимо какво ти казва търговеца. От алчност непрекъснато се влошава качеството на материалите и се "подобрява" "технологията".

  [quote#95:"Darth Plagueis"]Ако ще и с най-калпавия бетон да ги правят, конструкциите са значително по-здрави. [/quote]
  Интересно твърдение!

 98. 98 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Пусне ли се статия за санирането, на секундата се появяват едни архитекти, едни познавачи на строителните технологии, на укрепващите конструкции, стиропора, ватата, бетона, дограмата, щранговете, едни титани на гениалната мисъл, които винаги са много навътре в нещата и пишат, ли пишат едно и също едни и същи специалисти... И темата се размива, оттича някъде в страни... И се принуждаваш да изчетеш стотина лакардии на хора, които вместо да оползотворят браншовия си "потенциал"(хипер- инте- активен), кибичат по цял ден във форума на Дневник, за да плюят по що, де видят, че мърда.

 99. 99 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Весело

  [quote#98:"el__paco"]които вместо да оползотворят браншовия си "потенциал"(хипер- инте- активен), кибичат по цял ден във форума на Дневник, за да плюят по що, де видят, че мърда.[/quote]
  Е нали не искаш да кибичиш сам във форума ... другите поне пишат, а ти не стига, че само кибичиш... ами и мрънкаш

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 100. 100 Профил на lwf36354292
  lwf36354292
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При толкова голяма и скъпа програма е нужно, първо да има конкурс за технология на санирането .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK