"Соросоиди" и "чуждопоклонници" в това райско място България

След клетвата на президента Радев главният прокурор Сотир Цацаров излиза от парламента

© Юлия Лазарова

След клетвата на президента Радев главният прокурор Сотир Цацаров излиза от парламентаКоментарът от Ясен Бояджиев е за "Дойче веле"


Както винаги в период на междувластие прокуратурата повдига обвинение след обвинение, от които няма да излезе нищо. И осъдени пак няма да има. Защото целта на тази предизборна хиперактивност е друга. От една страна да докаже, че прокуратурата работи и няма нужда от реформи. А от друга - да бъдат сплашени и компрометирани критиците ѝ, които твърдят обратното.


Кой какво разбира, когато говори за съдебна реформа
Малцина си позволяват да критикуват прокуратурата открито, а с каузата на нейната защита пламенно са се ангажирали мнозинството от политическите и съдебните фактори, от които зависи бъдещето на съдебната реформа. На думи всички казват, че тя трябва да е приоритет. Включително новият президент, който в първата си реч пред Народното събрание заяви: "Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система. Тук погледът на европейските партньори и този на българските граждани виждат едно и също. Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание". Звучи прекрасно, само че важното е кой какво има предвид, когато говори за съдебна реформа.

"Стига толкова структурни реформи"


"Стига толкова със структурни реформи в съдебната система. Другаде са въпросите. Трябва да заживеем в сговор, да имаме национално единение, за да можем да решаваме първостепенните задачи на хората." Това са думи (казани ден преди речта на новия президент) на вече бившата вицепрезидентка (бивш прокурор и, както твърдят някои, бъдещ служебен министър на правосъдието), спечелила си прозвището "контрапрезидент". Те обаче са не просто контрапункт на тезата на вече бившия президент, който не спираше да повтаря, че: съдебната реформа е "реформа на реформите", която се нуждае от "решителни действия на всички нива", защото "без нея нищо друго не може да се направи" (включително "да решаваме първостепенните задачи на хората") и не може да бъде разбит "олигархичният модел на икономика и сенчести структури, изградени със зависимости и задкулисие".


С това свое изказване бившата вицепрезидентка за пореден път влиза в ролята на говорител на главния прокурор, на предвожданото от него мнозинство във ВСС, на почти всички парламентарни партии, оставили прокуратурата незасегната от съдебната реформа. И на тяхната любима теза, че няма нужда от структурни реформи, а от промени в процесуалните закони, понеже главният проблем бил бавното правосъдие.


"Стига толкова мониторинг", "вън соросоидите"


Само че погледът на европейските партньори (както и този на българските граждани) вижда друго. Затова този поглед трябва да бъде отстранен, а заедно със "структурните реформи" отново на мушката е и европейският мониторинг. Мнозинството на главния прокурор във Висшия съдебен съвет /ВСС/ гласува за неговото отпадане, а точно в деня на президентското слово представляващият Съвета обясни, че всъщност мониторинговите доклади се пишат под диктовката на "американско лоби" чрез "няколко неправителствени организации", както и от "нагли корпоративни лобита". И изрази убеждение, "че новата администрация на президента Тръмп ще предприеме необходимите действия, за да може, както и в Унгария, т.нар. соросоиди да бъдат идентифицирани". С други думи: някакви платени и дирижирани отвън "врагове на народа" се бъркат в съдебната власт и ни пречат да си живеем в сговор и единение.


Пътьом да споменем още едно съвпадение. В деня на президентската реч служител на близък до Кремъл изследователски институт предупреди, че неидентифицирани неправителствени организации ("гнезда на оси" и "заплаха за националната сигурност"), платени от американска фондация и от Джордж Сорос, готвят в събота "провокации" и "безредици" в София - "Майдан" срещу новия президент, понеже той е за сближаване с Русия, за отмяна на санкциите, за признаване на "руското знаме над Крим" и имал "положителна реакция спрямо позицията на Тръмп за диалог с Москва". "Соросоидите са позор за българския народ. Срещу мръсните пари на Сорос те продължават да превръщат такова райско място като България в концлагер", завършва авторът с цитат от "българския" интернет.


Защо точно сега?


Освен очакваните размествания във властта след изборите, има още две причини за тази активност на тема съдебна реформа. Първо, на хоризонта се задава нова партия, която не зависи от политико-прокурорското статукво, разчита пропагандните му ходове, знае слабите му места и говори за "корупционното завладяване на държавата". "Когато цялото ни общество гледа как прокуратурата с върховно безочие се върти като ветропоказател на политическата върхушка и ту не вижда крещящи престъпления, ту изведнъж вади отлежавали с години на трупчета дела, за да удари някого, който ѝ е неудобен в момента, мислите ли, че хората не усещат, че това се нарича корупция", пита лидерът на тази партия, а въпросът му очевидно звучи болезнено за някои.


И второ, още по-болезнено им звучат критичните заключения и най-вече препоръките в доклада на петимата европейски прокурори за структурни и функционални промени в прокуратурата, които най-после да ѝ наложат прозрачност, отчетност, независим контрол и отговорност. Неслучайно вече месец след публикуването на доклада ВСС отказва да го обсъди, а почти всички партии се правят, че го няма. Да говориш за реформа в прокуратурата и да противоречиш на главния прокурор е очевидно рисковано, още повече в предизборен период.


Къде е президентът?


Къде в тази картина е новият президент? С програмната си реч той се вписа по-скоро в и без това пренаселения лагер на имитаторите на съдебна реформа. Да, каза, че тя "трябва да е приоритет на следващото Народно събрание". Веднага след това обаче повтори същата мантра: "Но само промяната в структурата на съдебната власт не решава проблемите", "необходим е комплексен подход, усъвършенстване на процесуалните закони".


Внимание: "чуждопоклонници"!


И още една дума, изскочила някакси от минали времена, прозвуча стряскащо в тази реч. Сред причините за "ескалиращия", по думите му, проблем с "ерозията на българската демокрация" президентът кой знае защо намери за нужно да посочи появата на "чуждопоклоннически формации". В опит да разгадаем кое за него е "чуждопоклонничество", да зададем два въпроса.


Първият е общополитически. Дали е "чуждопоклонничество" да харесваш Тръмп, понеже, както казва самият български президент, "мисли за бъдещето", "не робува на политически предразсъдъци" и се кани да възстанови "диалога и доверието с Русия". Тръмп, който харесва Путин (а Путин харесва него). Но (също като Путин) не харесва много-много ЕС, смята, че Брекзит е нещо "чудесно и умно", изобщо не го интересува дали европейците са единни или не и (също като Путин) смята НАТО за "отживелица". Или "чуждопоклонничество" е да харесваш Америка на Обама, да речем. Америка, която е стълб на либералната демокрация (толкова мразена от Путин), върху чиито принципи и ценности е основан и ЕС. При отговора на тези въпроси да се имат предвид думите на българския президент, че за България "членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос" и че "Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена".


Вторият въпрос е свързан със съдебната реформа. Кое е "чуждопоклонничество" - да харесваш (като президента по време на предизборната кампания) "румънския антикорупционен модел" или да харесваш (като представляващия ВСС) "унгарския модел" (практикуван и от Путин) на идентифициране и преследване на "соросоидите".

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Много добър и точен анализ.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Голяма боза е сътворил господин Бояджиев. Здраво го стяга глобалистичния чепик.

 3. 3 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Съдебната система няма нужда от реформиране, а от пълно изриване.

 4. 4 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 344 Весело

  "Авторът" се праи малко на ударен...
  "Дали е "чуждопоклонничество" да харесваш...."
  НЕ Е авторе, не е.
  Чуждопоклонничество е, когато ти плащат пари да харесваш....а това както от собствен опит добре знаеш е нещо съвсем различно от това да харесваш - разликата е колкото от любовницата до проститутката...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9141 Неутрално

  Това не е ли малко сложно за Радев.

 6. 6 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Това, което ще ни спаси, е събуждане на обществото. Само то може истински да спре своеволията на прокуратурата и задкулисието и. Вижте какво правят братята румънци, които протестират срещу смекчаване на антикорупцинния им закон (а ние все още нямаме такъв):

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/23/2904738_hiliadi_rumunci_protestirat_sreshtu_opit_na_kabineta/

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 7. 7 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Много добре казано. Сега ще пристигнат кафевите пеевски хунвейбини да наплюят автора.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5215 Весело

  Арсенала на московската хибридна война много широко се използва и у нас. Цялата фразеология е взаимствана от тях!

  klimentm
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5215 Весело

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Здраво те стяга теб московския ботуш!

  klimentm
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yossarian":

  Номер две първи изкара десет рубли.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  За вас путиноидитеда биеш чело пред Гасударя не е чуждопоклонничество.
  И от многото блъскане на главите, в тях всичко ви е боза.

 12. 12 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  Страх ги тресе комунетата , че ще изгубят пари а от там и власт , затова се стягат за бой последен . Прокуратурата е последната им крепост за управление на държавата , но се държи от хора на Доган , а той им посочи , или съм във власта или ..... сте до тук с партията столетница . Та така стоят нещата тук . Или , или ......

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9085 Любопитно

  А родните протестъри, които вдигаха и продължават да вдигат врява срещу Тръмп - ама без голи гърди и без рояли, щото е студ…е тия, дето толкова се вълнуват от чужди президентски избори, че чак протестират, чуждопоклонници и доларофили ли са?

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Голяма боза. Е, пределно ясно е, че Бояджиев не е и няма да бъде Георги Марков. Инак съдебната реформа е пределно ясна - спазване на законите.

 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 949 Весело

  Интересни размисли за чуждопоклонничество от страницата на Дойче веле

  over the under
 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В една препечатка от руската преса се твърди, че от направено социологическо проучване у нас русофилите били над 78%???Айде де!Въобще, кой разделя нацията ни на такива фили и фоби-медиите и техните кукловоди.Русофилите рубладжии се увеличиха страшно много след 1989г., когато червената паст се освободи от опеката на БКП и започнаха мутренските, по подобие на руските безчинства у нас, безконтролната търговия и митническите далавери.А, последните 10-12 години и политическото брокерство на някои нароили се партии от безродници.Соросоидите, американофилите били платени, а, те русофилите за едната/без/ чест ли? Ха, ха, ха! На няКОЙ , така му е изгодно-двама се карат, трети печели.На такава основа се формира и политическото управление в страната ни-Плевнелиев бил за евроатлантическата ни ориентация и се бил провалил, а ето л ётчика е за Путин, той е истинския Президент?!А матрияла да си трае и много да не знае и ни се бърка в далаверите...Понякога се питам не ,що за народ сме, а що за племе сме?

 17. 17 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 371 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Значи щом се интересува някой от външна политика е чуждопоклонник, а ако е американска е доларофил?
  Ти продължаваш да ме учудваш с тъпотата си. Вече те съжалявам най-искрено.

 18. 18 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  Русофилът никога не може да бъде чуждопоклонник!!!
  За русофила ВСИЧКО е СВОЕ и ЧУЖДО няма.
  ЧУЖДОТО е все още невзето СВОЕ.
  Както и клептоманът не осъзнава, че е ментално обременен крадец...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":
  Ти, очевидно си интелектуално неизкушен. Не знам дали работодателите ти следят изявите ти във форума, но правиш впечатление на трол без аргументи, който само цитира опорката. За архива това е добре, но за каузата на дебата, хептен е безсмислено.

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1815 Неутрално


  "Стига толкова със структурни реформи в съдебната система. Другаде са въпросите. Трябва да заживеем в сговор, да имаме национално единение, за да можем да решаваме първостепенните задачи на хората."
  Тази направо ме уби с тази фраза. Нямало нужда от реформиране на съдебната система, като че ли не е чула нищо от мониторинговите доклади на ЕС през последните 27 години. Писна ни от доморасли политически джуджета, които се оптват да си го мерят с големите босове. Просто крайно време е да престанат да лаят и да се заемагт за работа. Който не иска да работи, да си върви.

 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#19] от "авторът":


  Умно, по авторски умно.

 22. 22 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 371 Весело

  До коментар [#16] от "matera":

  Това е добре известно поведение на русофилистията - крадецът вика дръжте крадеца. Затова троловете обвиняват всички други, че са платени соросоиди, затова ченгета викат на другите ченгета, затова комунисти обиждат на комунисти.
  Има пример и от днес - кафевият пеевски парцал Телеграф обявил война на фалшивите новини на Капитал и Бивол.

 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Начи, чуждопоклонници, нехаресващи Путин и цацаратурата, са врагове на БКП-ейската селищна система. Харесващите ги са правилни и преклонението към путлерските тертипи е дружба.
  Братска и със служба.

 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "Кое е "чуждопоклонничество" - да харесваш (като президента по време на предизборната кампания) "румънския антикорупционен модел" или да харесваш (като представляващия ВСС) "унгарския модел" (практикуван и от Путин) на идентифициране и преследване на "соросоидите"."
  .......................................
  А сега де!

 25. 25 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много добър анализ! За съжаление, зад думите на новия президент прозира неискреност при декларирането за проевропейските приоритети и въздържание да бъде още повече проруски.

 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Както винаги Ясен Бояджиев е точен. А думата "чуждопоклонничество" беше характерна за твърдолинейните комунисти през целия период на тяхното владичество. И много хора пострадаха, обвинявани в това.

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#24:"volarok"]"Кое е "чуждопоклонничество" - да харесваш (като президента по време на предизборната кампания) "румънския антикорупционен модел" или да харесваш (като представляващия ВСС) "унгарския модел" (практикуван и от Путин)[/quote]

  Не е важно дали харесваш ставащото в чужбина или не. Важно е дали харесваш корупцията... А иначе всеки се радва да лепне на политическите си противници негативни етикети.

 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Хаха..като гледам пак Путин, Тръмп, международното положение и ретроградният Меркурий са виновни на повечето писачи..:-) А всъщност всичките проблеми са си наши.. Ама е по-лесно мрънкането и троленето..:-) Всичките тези съдии, адвокати, прокурори са 100% алчни българи и правят, прикриват и лъжат за престъпления в България!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 2040 Весело

  глабализъмът е лошаво нещо, ма без него бедняци кат вазе одде ше земат чууйи таблет и хуйеей тилифонь, та да пишат у форумите къф гаден либераст е сорос..?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4800 Неутрално

  Митотворчеството е в разгара си. Формулата "Тръмп харесва Путин и Путин харесва Тръмп" малко се поизтърка, но още е в циркулация. Прост въпрос, "И какво следва от това?" Абсолютно нищо, дори евентуално утрирано негативно отношение и санкции на САЩ за да се докаже противното. Тръмп грубичко и недодялано, но взриви Европа с "Купуваме американско, назначаваме американци!" Останалото в дискусията е орнаменти и украси, налагането на вносни тарифи и мита от американския пазар за вноса плаши неимоверно силно.
  Естествено е че няма да се стигне до изолационизъм по простата причина че американската икономика печели значително по-добре от финансови услуги и високи технологии отколкото от връщане към текстилното, стоманеното, или друго подобно производство. Нека гледаме реалностите и по-малко внимание към "туит-политика". (Между другото тази сутрин се съобщи за възможността Тайван да инвестира в САЩ 7 милиарда за производство на екрани за лаптопи и подобни, с потенциал за 30-40,000 работни места. Явно все пак и "туитовете" понякога работят )

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Маргарита Попова от днес е зам. председател и главен секретар на БСК. Нито ден не може да седи без работа тази женица!

 32. 32 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Нама лошо някой да харесва качествата на чуждестранни личности било то руснака Путин, американеца Доналд, англичанина Бекъм, китаеца Джеки Чан. Това са си чисто човешки симпатии.
  Съвсен друго е да получаваш пари или облаги от чужди фондации, чиято крайна цел е да взимат, да грабят да ощетяват сънародниците ти, под предлог че щели да помагат,да защитават да демократизират, да те научат на "ценностите" им. Тук няма симпатия,тук има продажничество.
  И докато на едните може да гледаме с усмивка, заради техните симпатии, за другите ни полазват доста по-мрачни чувства като презрение и отвращение.
  Ами не ви харесваме "драги" господа соросоиди. Противоестественно е дори че ви понасяме.

 33. 33 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Решение на описаната грозна ситуация има и то е следващите избори да бъдат спечелени от широка антикорупционна коалиция.

  А това зависи от зрелостта на избирателя. Практически изборът на Радев беше генерална репетиция за смяна на статуквото. Следва решителното му премахване и провеждане на истинска съдебна реформа. След нея ще е много по-лесно.

  Navigare Necesse Est
 34. 34 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":
  Благодаря, колега. Значи има надежда и за теб.

 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#28] от "ostin22":
  Прав си, но този човешки материал се използва и геополитически.

 36. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#32] от "Голямото прочистване":
  Чисто човешка симпатия и като разровиш - все на хора, виждащи в Русия нещо, което може да ни помогне. Ще счупиш лицемерометъра!

 37. 37 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#36] от "авторът":

  Едни хора смятат че Русия може да ни помогне, други се надат на САЩ. И какъв си ти,че да им казваш какво да чувстват, на кой да вярват и в какво да се надяват ?!?! Моето мнение е че никой от тях няма да си мърда пръста за нас и трябва сами да си помогнем, но не го налагам на никой, както правите вие. Не съм нахалник да го правя.

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#30:"daskal1"]няма да се стигне до изолационизъм по простата причина че американската икономика печели значително по-добре от финансови услуги и високи технологии отколкото от връщане към текстилното, стоманеното, или друго подобно производство[/quote]

  Вярно е, че американската икономика като цяло печели от глобализацията. Печелят също американците работещи във финансовия и технологичен сектор. Но много други избиратели губят или се притесняват достатъчно че да гласуват за Тръмп, особенно в средните щати (като Мичиган и Уисконсин). Нещо повече, републиканците в конгреса не винаги искат същите решения както Тръмп. Още е рано да се каже какъв ще бъде крайния резултат.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  [quote#4:"kalingeorgiev"]Чуждопоклонничество е, когато ти плащат пари да харесваш[/quote]
  Явно споделяш собствен опит. Не мога да си представя как иначе ще харесваш Росссия, след като и дума не даваш да се каже да заминеш там, да си купиш руска кола или да обърнеш спестяванията си в рубли.

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  ..... платени от американска фондация и от Джордж Сорос, готвят в събота "провокации" и "безредици" в София - "Майдан" срещу новия президент, понеже той е за сближаване с Русия, за отмяна на санкциите, за признаване на "руското знаме над Крим"....Нямаше никакви протести,но болшевишката партенка още вони.

 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  А и вярно.

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Не ботуша ,а фуражката го стяга.Московска.

 43. 43 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Сорос, залагайки на Хилъри, се е опитал като през 1992г да изкара чрез понижение курса на долара и обезценяване на акции на група компании и в крайна сметка се е набутал нетно с 1.75 милиарда долара.
  В опит да си върне загубеното,всява хаос в поредния опит за дестабилизация.Греда този път.
  Като под Сорос имам предвид не само дядката,а и анонимните зад него.

 44. 44 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Това да ичакваме други да оправят държавата ни е все едно мъж да очаква друг мъж да му направи децата! Това може да стане, но децата няма да негови, а ще трябва да ги храни.

  Единственият истински приятел на България е бил чичко Адолф.

 45. 45 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Соросоиди" и "чуждопоклонници" в това райско място България


  Кавичките са излишни.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10178 Неутрално

  Отличен анализ!

  Вече си представям как хорово отговарят:

  Какво чуждопоклонничество? Тръмп и Путин са само наши и на никого няма да ги дадем!

 47. 47 Профил на id
  id
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Дневник, нали знаете какво стана с bTV и какво казват за bTV?

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Интересно заглавие! Авторът прави разлика между соросоиди и чуждопоклонци, макар че соросоидите са си баш анджак чуждопоклонци. При това измежду най-гадните.

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ВЪПРОС НА АВТОРА В СТАТИЯТА: Дали е "чуждопоклонничество" да харесваш Тръмп, понеже, както казва самият български президент, "мисли за бъдещето", "не робува на политически предразсъдъци" и се кани да възстанови "диалога и доверието с Русия". .... Или "чуждопоклонничество" е да харесваш Америка на Обама, да речем. Америка, която е стълб на либералната демокрация (толкова мразена от Путин), върху чиито принципи и ценности е основан и ЕС.
  =====================================
  Глупаво зададени въпроси, защо те са два. А са глупави, защото и двата имат отрицателен отговор, който е на повърхността и дори не е необходимо да се замислиш. А този отговор гласи: КОГОТО И ДА ХАРЕСВАШ, АКО ПРОСТО САМО СИ ГО ХАРЕСВАШ, НЕ СТАВАШ НИТО СОРОСОИД, НИТО РУСОФИЛ, НИТО ЧУЖДОПОКЛОННИК. Но когато, като ББ например, те командват, и то напълно законосъобразно, от Брюксел, а освен това ти изпълняваш всичко искания на Меркал и на Юнкер, ти очевидно си чуждопоклонен соросоид. А когато, като бившия ни президент Първанов, уреждаш скъпи, но неефективни проекти за общи икономически дейности с Русия, които са прекалено изгодни за Русия, но не и за България, тогава очевидно си русофилски чуждопоклонник.

  Колкото за съдебната реформа, и там нещата са по-прости и от гъбено семе. Със структурни реформи на една система можеш да повишиш ефективността на системата в това, което тя прави, но не можеш да промениш същността на това, което прави. А тя, нашата любима съдебна система, нищо не прави, а когато все пак прави нещо, то е да помага на корупцията и на престъпността да останат безнаказани.

  Е, вярно е, че структурната реформа на една управленческа система, каквато е съдебната, може да бъде такава, че да я направят лесна за завладяване от някаква политическа партия или от някаква олигархична група. И случайно проблемната съдебна реформа, коята се предлага и за която толкова са се закахърили пишман политици от рода на Христо Иванов или някакви общоизвестни олигархични групи, е точно от този вид. Което и трябваше да се очаква. При това никой ни пет пари не дава, че и най-изрядната и най-ефективната структурна реформа на съдебната система, без принципна промяна в законовата ни система, не пукнат грош не струва. Защото за сега всички наши закони , които са от тези области, или са пропрестъпнически, или прокорупционни, или проолигархични.

 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#19] от "авторът": Не знам дали работодателите ти следят изявите ти във форума, но правиш впечатление на трол без аргументи, който само цитира опорката.
  ===================================

  Тоест, искаш да кажеш, че у нас, една, според вашите статии, безспорно неолиберална демокрация и също толкова очевадно правова държава, работодателите следят поведението на своите работници и служители, дори когато те са инкогнито в някакъв Форум?

  Ега ти демокрацията! Ега ти правовата държава! Аплодисменти за автора!!!

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#37] от "Голямото прочистване": И какъв си ти,че да им казваш какво да чувстват, на кой да вярват и в какво да се надяват ?!?!
  ====================================

  Професионал, който прави това, за което му плащат, и затова го прави така, както го иска този, който плаща. Това му е професията. Иначе парите няма от къде да дойдат. И на него ще му се наложи да пита къде кензат гладните.

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#43] от "fresia":Сорос, залагайки на Хилъри, се е опитал като през 1992г да изкара чрез понижение курса на долара и обезценяване на акции на група компании и в крайна сметка се е набутал нетно с 1.75 милиарда долара. .... В опит да си върне загубеното, всява хаос в поредния опит за дестабилизация.Греда този път.

  До коментар [#43] от "fresia": Всъщност залогът е хиляди пъти по-голям и засяга основно наднационалните корпорации, ВПК, лъжливите медии, политическите мафии и върхушката на развращаващото и затъпяващо така наречено екшън-изкуство. И изпълнаващите лакейски управленчески функции политолози.

 53. 53 Профил на Geoimg*
  Geoimg*
  Рейтинг: 884 Любопитно

  [quote#17:"Yossarian"]Ти продължаваш да ме учудваш с тъпотата си. Вече те съжалявам най-искрено.[/quote]
  Не е ли по-нормално първо да се погрижиш за себе си?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 54. 54 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Тоя в президентството ще излезе голям лъжльо.Леко се изплъзва от предизборните сиобещания за подкрепа на съдебната реформа.
  Първоначално "не трябвало структурни реформи,само процесу -ални промени в некои закончета",подготвя ни,и след това с рязък завой,ще обяви,че съдебн ареформа изобщо не е необходима.Да отпаднел мониторинга,Типично за проруска мурзилка,както му наредят недосегаемите,чрез подчинената им прокуратура.

 55. 55 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#49] от "glog":

  И кой създаде тези закони, КОНСТИТУЦИЯТА ни?
  Това не са ли бившите ти комуно конвергенти, че и тях ли ги финансира ЗЛОКОБНИЯ СОРОС,
  Къде живееш и заради какво си живял.

  Сигурно заради излъгания комуно социален народ живял и работил с теб през целия ти живот.
  Цялата ни законова база не е соросоидна, а комунистическа писана от тогавъшни комунисти и сегашни 27 годишни пост комуноиди.

 56. 56 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Чудесна статия! Браво на автора, много добре е доловил пулса на събитията.

  Типично изказване на М. Попова - "Стига толкова със структурни реформи в съдебната система. Другаде са въпросите. Трябва да заживеем в сговор, да имаме национално единение, за да можем да решаваме първостепенните задачи на хората."

  Преведено на разбираем език изказването означва: "Дайте нищо да не променяме, защото така ни харесва на нас. Дайте да отчитаме промени, без да има реални такива. Хайде всички да се обединим, за да запазим богатството и властта придобити от няколко олигарси. Който не е съгласен е "соросоид", грантаджия, непатреот, финансиран от чужбина и прочее."

  Разграничителният рубикон е ясен-
  1. за промяна и разбиване на монополи в икономика, банки, енергетика, съдебна система, за по-добър стандарт на живот и права на гражданите, срещу корупция и престъпност,

  или

  2. запазване на сегашния модел на олигарси, беден и необразован народ, поръчкови държавни служби, нисък стандарт на живот, емиграция, корупция и престъпност на високи нива.

  Средни варианти няма, няма и време за отлагане. 27 години преход и мечти за демокрация, без реални промени и бивши номенклатурчици и ДС ченгета, омръзнаха на всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах